Kilpirauhas arvot

Tiiuhtii

Heippa, en itse osaa noista arvoistani sanoa, tai pohtia mitään. Toivoinkin että täällä olis asiantuntevaa porukkaa. Elikkä t4v 12,3 ja TSH oli 5.08. Viitearvot tk:ssa olis ollu 9-22 ja 4. Tosta TSH:sta soitellaa mulle vielä tän viikon aikana, että mitä tehdään. Haluasinkin jo valmiiksi tietää, mihin varautua. Vaajatoiminnasta ei kuulemma vielä voi puhua varmasti mitään ja lääkitystä ei aloiteta. Mutta, mistä minulle sitten soitetaan ja mitä jatkossa tehdään vai tehdäänkö mitään?

8

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ksksks

      ...

    • Syksynsää

      Hei! Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoimintasairaus 11 vuotta. Meidän leveysasteilla kyseisen sairauden viitearvolukemia ovat TSH 0,4-4,5 T4V 10,2-21,0 Eka verikokeissa arvoni olivat TSH yli 22 ja T4V jotain alle 20. Väsymys oli armoton, oli ollut jo vuosia, hemoglobiini alle 90 siis anemia, tosi vetämätön olo, palelua, hiusten lähtöä ja ohentumista, painonnousua, alakuloisuutta. Vuosien kuluessa tuli muitakin oireita. Styrox lääkitys aloitettiin annoksella 25 mikrog aamulla tyhjään vatsaan, että tabl voi rauhassa imeytyä vereen ja noin puolen tunnin päästä aamupala. Vuosien varrella annos on kasvanut 0,1 mg lääkärin määräyksestä ja omien oiretuntemusten perusteella. Ensimmäinen vuosi kului sairauden ja sen oireisiin sopeutumisessa, mutta oireiden tasaantuessa ja oikean lääkeannoksen vakiintumisessa alkoi olo helpottamaan, toki voimavarat laski huomattavasti eikä jaksa enää niin paljon kuin ennen sairastumista.

      Tietoa etsin paljon sairaudesta. Lääketieteen/lääkärien sivustoilta löytyy sekä toisten samaa sairautta potevien kokemuksista/vinkeistä on ollut apua. Esim ruokavalioon liittyvään sain varteenotettavaa tietoa miten tiettyjä ravintoaineita on hyvä välttää ja mitä on taas hyvä syödä. Oman kokemuksen kautta huomasin sokerin, valk jauhojen/leivän, pähkinän, kaalin, punajuuren, herneen, ja sinapin lisäävän vajaatoimintaa, eli TSH arvo nousee, mutta kananmunan, persiljan, aprikoosin, taatelin, luumun, kalan, maidon, juuston, kahvin, puolukan lähes päivittäinen nauttiminen ovat olleet hyväksi sairauden hoidossa. Stressi lisää vajaatoimintaa.

      Sairauden oireet ovat yksilöllisiä, esim mainitsemasi tsh ollessa 5 koen selvää vajaatoimintaa, vointini on parhain kun lukema pysyy 2-3 välillä. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa ihmisen koko elimistön toimintaa, verenkiertoon, sydämen, aivojen, suoliston toimintaan, lämmönsäätelyyn ym. Alttius sairastumiseen periytyy.

      Monet sairastuneista valittavat miten lääkäri vähättelee vastaanotolle tulleen potilaan kokemia oireita. Väsymykseen/alakuloisuuteen määrätään masennuslääkettä kun pitäisi suoraan passittaa labraan kilpirauhaskokeisiin.

      • jatkub

        Siis lääkärit tarvitsevat erikoistumista jotta kykenevät vastaamaan potilaan tarpeisiin tämänkin sairauden hoidossa. Vastaanotolla pitääkin lääkärille rohkeasti kertoa toimintakykynsä ja vointinsa muutoksista ja erilaisista oireista jotka elämää rajoittavat. Tiedolla, oikealla lääkkeellä/annoksella, itsensä hoitamisella ja monipuolisen ravinnon avulla tulee kai tämänkin sairauden kanssa toimeen.


      • numerolääketiede

        Maailmalla esiintyy myös epäilevää suhtautumista "TSH-ohjattuun" lääkitsemiseen. Jossain pidettiin parempana indikaattorina T3-pitoisuutta vuorokausivirtsassa.
        Suomen ykkösendokrinologin (prof Matti Välimäki) olen kolmessa eri tv-ohjelmassa kuullut paheksuvan "viitearvo-ohjattua numerolääketiedettä" jossa potilaan oireet täysin sivuutetaan. Sama häneltä tekstinä:
        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa
        BTW: Thyroxin-hoidon aikana Välimäen mukaan pitää soveltaa viitearvoja toisin kuin ennen hoitoa. TSH jopa alle alarajan ja T4v viitealueen yläosassa.
        Ravinnelisillä on eräille potilaille ollut ratkaiseva merkitys:
        https://drive.bitcasa.com/send/7jq6H63h2C_hxwyIe8TuB2yRm0U1CVA5quWra9qxIP39


      • Tiiuhtii

        Itsellä siis on oireita, painon nousua, hiusten ohenemista, väsymystä ja masennukseen jo lääkitys ollut 4-5 vuotta, en ny tarkkaa ajankohtaa muista. Oireiden vuoksi alunperin verikokeisiin hakeuduinkin.


      • koelääkityksen_paikka

    • nykyäänonjuonittu

      ota selvää mitkä ovat vajiksen oireet. valehtele taitavasti niin saat oireiden mukaisen lääkityksen. sitten vaan kokeilet, kuinka käy.

      • Tiiuhtii

        Miksi pitäisi valehdella? Jos en lääkitystä tarvitse, en sen vuoksi valehtelemaan todellakaan rupea. Kilpirauhas asioilla ei tosiaan ole leikkimistä. Mieluummin tuosta vajaatoiminnasta kärsisin, kuin vapaaehtoisesti itselleni liikatoiminnan hankkisin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe