Pimeys -> ahdistus -> psykoosi?

Waiting.for.the.sun

Joitain vuosia sitten eräänä päivänä marraskuussa aloin kärsiä voimistuvasta ahdistuksesta, joka päättyi n. kahden viikon kuluessa psykoosin kaltaiseen tilaan.

Hain akuutisti ammattiapua, mutta minulla ei diagnosoitu psykoosia, vaan ainoastaan sen kaltainen akuutti tila. Tila päättyi eli laukesi itsestään yhden päivän aikana, ilman lääke- tai muuta hoitoa. Tila eteni siten, että se eskaloitui loppua kohden: loppumis- eli laukeamispäivän aamu oli pahin. Laukeamisen jälkeen seurasi n. viikon kestänyt keskivaikea masennus, minkä jälkeen olin väsynyt, mutta normaali mieleltäni. Vaikkakin kokemus oli luonnollisesti muuttanut minua ihmisenä.

Melkein joka vuosi sen jälkeen marraskuussa olen kokenut ennakko-oireita saman kaltaisesta voimakkaasta ahdistuksesta ja siihen liittyvistä ajatuksista, joissa kyseenalaistan normaalin todellisuuskäsityksen, eli sen, miten asiat "virallisesti" ovat. Olen kuitenkin luonnostani itsereflektoiva, minkä takia olen joka vuosi pystynyt tunnistamaan uhkaavan ahdistuksen ja todellisuutta liiallisesti kyseenalaistavat ajatukset ajoissa, ja painamaan jarrua. En ole enää minään vuonna joutunut siihen "tilaan" eikä edes ahdistus ole käynyt voimakkaaksi.

En voi uskoa, että ennakko-oireiden ilmaantuminen aina marraskuussa on sattumaa, vaan ajattelen, että tähän on kaksi syytä: 1. marraskuu muistuttaa minua kokemastani ahdistuksesta ja psykoosin kaltaisesta tilasta, ja aivotoimintani alkaa herkästi samastua tuohon traumaattiseen kokemukseen, kun olosuhdetekijät ovat saman kaltaiset 2. marraskuun kaamos on minulle vaikea kestää; pimeys oli todennäköisesti osatekijänä aiheuttamassa myös alkuperäistä, vuosientakaista kokemustani.

Marraskuun pimeyden lisäksi olen havainnut myös toisen tekijän, joka on ollut aina läsnä oireilun alkaessa: PMS. Joka vuosi marraskuinen ennakko-oireilu on käynnistynyt kuukautisten alkamista edeltävänä päivänä.

Olen näin pystynyt kartoittamaan psykoosin kaltaisen tilan tekijöitä ja ennakkomerkkjä itselläni: 1. marraskuu 2. pimeys 3. kuukautisten alkamisen lähestyminen 4. ahdistusoireet 5. ajatukset, joissa kyseenalaistan yleisesti jaettua todellisuuskäsitystä liian radikaalisti.

Onko muilla samantyyppisiä ongelmia ja kokemuksia?

4

1211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gfhgo

      Itselläni on ahdistuneisuushäiriö ja masennus. Olen myös kokenut ahdistuksen voimistuvan juuri ennen kuukautisia lähes sietämättömäksi. Päässä vain tuntuu ärtyneeltä ja huomaa tarkkailevansa esim. omaa hengitystä enemmän. Kyllä kuukautiset ja niiden aiheuttamat hormoonivaihtelut voi tehdä olon kummalliseksi. Joka kerta vaan kuukauisten aikaan tuntuu että olo on ihan kamala.
      Muutamia kertoja myös ahdistus paniikkikohtaukset on pahentuneet syksyisin tiedä sitten mikä siihen vaikuttaa vähenevä valo vai mikä.

    • sfvg

      minulla on hyvin samanlainen kokemus. olen aiemmin kärsinyt kerran voimakkaasta ahdistuksesta burnoutin yhteydessä joka meni ohi lepäämällä..pari vuotta myöhemmin marraskuussa päivälleen (katsoin vanhasta lääkepurkista) voimakas ahdistus alkoi uudelleen, uskonnolliset ajatukset, yhteiskunnan tilan ja päättäjien motiivien kyseenalaistaminen ja salaliittoajatukset vaivasivat kunnes psykiatrin antama venlafaxiini ja ketipinor alkoi tehoamaan. aina on liittynyt vaikea unettomuus näihin jaksoihin. nyt tänä syksynä tunnistan jälleen , joskin lievempänä samat merkit.

    • Artsi3212

      Pimeys aiheuttaa monille erinäköisiä oireita. Ulkoilu valoisana aikana tulee olla luonnollisesti ohjelmassa. D-vitamiini ja kirkasvalolamppu auttaa myös oireisiin useampia.

    • kokemusta_on

      Tuttua on. Valitettavasti psykooseilla ja sen kaltaisilla tiloilla kuten prepsykoosilla on taipumus uusiutua. On kuin mieleen olisi jäänyt särö tai säröjä, jotka saattavat alkaa laajenemaan, kun jokin hetki tai tapahtuma muistuttaa niistä. Tai silloin, kun stressi on liian voimakasta. Ja näin pahimmillaan murtaen koko mielen, jolloin todellisuudentaju saattaa muuntua osiltaan. Oman kokemukseni mukaan psykoosin yms. kaltaisten tilojen uusiutumista voi kuitenkin estää tehokkaasti. Jollei täysin kokonaan niin ainakin vuosikausia. Ja ajan myötä sitä oppii huomaamaan itse ajoissa ennusmerkit uhkaavasta tilasta ja tekemään tilanteelle jotain ennen kuin on liian myöhäistä. Akuutissa vaiheessa lääkehoito on kokemukseni mukaan hyvin tehokasta (siis jos on oikeat lääkkeet oikealla annostuksella. Ei liian iso eikä liian pieni annostus). Sanoivat lääkevastaiset mitä tahansa, mutta minä mielummin syön lääkkeitä, jotka palauttavat kolmen viikon kuluessa hyvän olon, kun kärsin valtavasta ahdistuksesta, unettomuudesta, voimakkaasta tärinästä ja aivan siitä sanoinkuvaamattoman kamalasta turvattomuuden tunteesta. Lääkehoitoa kannattaa jatkaa pidemmän aikaa. Tänä aikana psykoterapiassa voi käydä turvallisesti läpi näitä hyvin ahdistavia ja mieltä vaivaavia tunteita. Kun noista tunteista puhuu terapiassa, tulevat ne myös uniin ja unet korjaavat mielen säröjä. Näin siis, jos saa nukuttua. Lääkityksen myötä kuitenkin tunteiden voima laantuu siedettävälle tasolle, jolloin yleensä unet pystyvät käsittelemään näitä muuten liian voimakkaita tunteita. Näin voi olla, että parin vuoden kuluttua pärjäät ilman lääkitystä lopun elämää tai ainakin vuosikausia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe