Eläkeläisen talous.

nuori.eläkeläinen

Näin eläkeläisenä ja sitoutumattomana asumisen suhteen olen laskeskellut pakollisia elinkustannuksia, tällä hetkellä asun Helsingissä missä on suhteellisen halpa veroäyri, vastineeksi sitten kallis vuokra sekä vakuutusmaksut, mutta sitten kun muuttaisi johonkin "maalle" niin vaaka kupsahtaa toisinpäin, veroäyri kalliimpi, vuokrat ja vakuutukset sitten vastaavasti halvempia, kuinka ne sitten korreloivat toisiaan on melko vaikea äkkiä laskeskella tarkemmin.
Elintarvikkeiden osalta vertailu on vaikeampaa, tosin kaupatkin ovat "maalla" kauempana.
En sitten vielä tiedä mihin sitä asettuisi, muuttaminenkin on iso ruljanssi, mutta asunnon ja sen ympäristön muutos olisi kyllä poikaa, enhän ole sitoutunut tänne pääkaupunkiseudulle mitenkään.

Siksi kirjoitin että mitenkäs muilla, onko vastaavia tapauksia.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pikkukaupungin_jeppe

      Halpa asuminen on auttanut ainakin minua vaurastumisessa ratkaisevasti. Minulle riittävä asumistaso täällä pikkukaupungissa on maksanut reilusti alle 100000 euroa. Helsingissä hinta olisi ollut kolminkertainen. Verrattuna Helsinkiin olen siis voinut suunnata arviolta 150 tuhatta euroa asunnon sijasta sellaisiin sijoituksiin, jotka tuottavat selvää rahaa. Tällainen rahamäärä tuottaa osakemarkkinoilla keskimäärin noin 10000 euroa vuodessa. Käytännössä ero näkyi aluksi lyhyempänä asuntolainan kestoaikana ja siinä, että pystyin sijoittamaan tosimielessä jo lainaa maksaessa. Tällä hetkellä se näkyy pääomatuloissa.

      Veroprosentilla ei luulisi olevan eläkeläiselle suurempaa merkitystä. 2000 euron kuukausituloilla kolmen prosentin ero tekee kuukaudessa noin viisikymppiä. Olen melko varma, että vuokra laskee muuton yhteydessä paljon enemmän.

      Hintataso saattaa olla "maalla" jopa halvempi. Ainakin täällä on, koska kauppoja on paljon, useasta ketjusta ja ne ovat lähekkäin. Olennaisia ovat Lidl ja kotimaiset halpaketjut. Pitää vain valita asuinpaikka tämän mukaan, sillä eihän jossain syrjäisessä kirkonkylässä ole muuta kuin S- ja K-marketit. Siellä niiden ei tarvitse kilpailla, kun kaupunkiin on sata kilometriä.

    • specter

      Kannattaa hankkia oma asunto, joka on eläkkeellä asuessa maksettu ja velaton.

      Ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä, että vuokralla koko ikänsä asuminen on erittäin kallista.

      Toinen asia onkin, jos myy omistusasuntonsa ja muuttaa vuokralle -> sijoittaa vaikka osinkopohjaisiin osakkeisiin ja sillä maksaa kenties koko vuokran.

      • nuori.eläkeläinen

        Minä vaan ajattelin aikoinaan että sitä omaa asuntoa et saa mukaan kuitenkaan kun viimeisen kerran ovi pläjähtää perässä kiinni. Ja varsinkin kerros ja rivitalossa omaa ei ole kuin osakepaperi, seinät ja katon omistaa joku toinen, omakotitalo tietenkin eri juttu.
        Kakaroille minä en mitään kämppää osta, velat korkeintaan niille jättää.


    • specter

      Niinpä, niin makaa, kuin petaa.

      Ikävä vain, että kun eläke ei riitä asumisen kuluihin, joutuu yhteiskunta maksamaan asumisen kustannuksia jopa niin, että asukki ei välttämättä ikinä ole maksanut veroja niin paljoa, kuin mitä saa tulonsiirtoja...

    • marinha1

      minä itse muutin hetken mielijohteesta helsingistä maalle. sain 0stettua minihinnalla kivan hyväkuntoisen talon. tulin pieneen virkeään kylään .ihmiset on täällä hyvin ystävällisiä tuntuu kuin olisin asunut ikäni viihdyn tosi hyvin.
      täällä on myös tosi edullisia rivitaloja. tuttavani muutti viime kuussa 95 neliön rivariin,vuokra alle 400 eur on kyllä sitten sähkölämmitys.
      kannattaa vakavasti kyllä maallemuuttoa.jos elintaso ei nouse elämisen taso varmasti nousee

      • nuori.eläkeläinen

        Se varmaan pitää paikkansa, eli elämisen tasoahan haluan nostaa juuri vallitsevan asuinympäristön "säädyttömyyden" takia.

        Tuon "specterin" irvailuja en oikein sulata, en ole köyhä eläkeläinen, eläkkeeni ei ole sentään mikään minimieläke. Luulisin että lähes 40 vuoden yhtäjaksoisella hyvinpalkatulla työuralla saan melko hyvän eläkkeen, plus muitakin eläkkeenkartuttajia on.


    • Kotoako_pois

      Ei se 'maallemuutto' nyt pelkkää taloutta ole eikä helppo vaihtoehto. Ehkä heille, jotka ovat sieltä 'maalta' kotoisin ja tuttavapiiri tuttuine ympäristöineen valmiina. Heillehän muutto saattaa olla vain kotiinpaluu.

      Mutta mites, jos on koko ikänsä aina asunut pk-seudulla, kaikki tuttavat ja ne sukulaisetkin asuvat täällä? Koko elämä kaikkine tuttuine juttuineen on täällä eikä muuttohaluja muutenkaan ole kauas kotoa johonkin outoon kylään. Kotona ja kotikulmilla osaa toimia ja elää eikä eläkkeellä välttämättä enää halua muuttaa koko elämänsä menoa. Lomamatkat riittää, jos niihin on varaa. Ei se riitä, että joskus lomamatkoilla on ajanut jonkun kylä läpi tai pysähtynyt sinne tankkaamaan ja kupposelle taukoa pitämään. Huoltoaseman kahvilasta kesäaikaan lomamatkalla saatu kokemus paikkakunnasta on ihan varmasti kovin ohut.

      • ei_ikinä_maalle

        Siellä ahdistuu kuoliaaksi, stadissa on sentään hyvät kulkuyhteydet, tekemistä ja näkemistä ja jotain elämää heinäkuun ulkopuolellakin. Mieluummin Honkanummelle kuin maalle.


    • specter

      Itse haluaisin asua eläkkeellä ainakin talvikauden jossain lämpimässä maassa. Kanarian saaria on useassa vertailussa pidetty maailman parhaana. Omasta mielestäni suomen talvi on kauhea, inhottava ja kylmä.

      En todellakaan aio eläkeikäisenä olla hetkeäkään suomen kaltaisissa sääoloissa. Lisäksi on veroteknisiä etuja siitä, että ei asu suomessa. Rahat riittää ulkomailla aivan eri tavalla.

      Toinen asia on ilmaston terveellisyys. Lämpimässä maassa pääsee joka päivä ulkoilemaan, josta on etua vanhemmiten. Välimeren ruokavalio ja ilmasto tuovat todennäköisesti elämänlaadun lisäksi myös elinvuosia lisää.

      Eläkeläinen suomessa, joka ei esimerkiksi liukkauden, kylmyyden tms. olosuhteen takia pääse liikkumaan, vanhenee nopeammin.

      • luikurit.ojennukseen

        Toivottavasti joku puuttuu tuohon veroluikerteluun ja äkkiä, pitää nostaa haloo tuosta ihan tosissaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe