Asumistukien miljoonat osinkoina ay-liikkeelle

Urmas_Kala

SDP koki odottamattoman kovan vastaiskun eduskunnan kyselytunnilla tiistaina, kun se yritti hiillostaa hallitusta eläkeläisten asumistuista. SDP väitti hallituksen leikkaavan asumistukia, vaikka tuki ei laske. Ministeri Hanna Mäntylä kuritti SDP:n Antti Rinnettä poikkeuksellisen rajusti muistuttamalla, että ammattiyhdistysliike kuittaa asumistuista kymmenien miljoonien verovapaat osingot.

– Hallituksen linjauksen mukaan vuokransaajien tasavertaisuuden vuoksi enimmäisasumismenot ja tulonormit tullaan pitämään vuoden 2015 tasossa. Kysymyksessä ei siis ole lähtökohtaisesti leikkaus. Siinä ei tule tapahtumaan laskua eikä nousua, vaan taso tulee säilymään vuoden 2015 tasossa. Jos kysymys olisi ollut leikkauksesta, olisimme voineet sitoa eläkeläisten asumistuen kansaneläkeindeksiin, jolloin tuki olisi tullut putoamaan ja se olisi ollut leikkaus, mutta tätä hallitus ei tehnyt, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) vastasi.

Ay-liike on saanut viiden vuoden aikana 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoina. Ammattiliitot, mm. Antti Rinne (sd.) on istunut Pro:n hallituksessa, ja kuitannut vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien tuottoja maksatetaan suurelta osin pienituloisille maksettavilla asumistuilla, Mäntylä syytti.

Kun SDP:n Pia Viitanen tinkasi asiasta edelleen, Mäntylä kävi vastahyökkäykseen: hän muistutti, ettei hallitus voi ratkoa vuokrien kovuuteen liittyvää ongelmaa pelkästään tukia nostamalla, koska se tuppaa vain nostamaan vuokria entisestään. Tuet menevät siis käytännössä aivan muualle kuin köyhien eläkeläisten taskuihin. Tukien saajia löytyy jopa SDP:n joukosta.

Antti Rinne asumistukien kummisetänä:

– Hallitus tavoittelee päätöksillään myös sitä, että ihmisillä on mahdollisuus asua kohtuuhintaisissa asunnoissa. Jokainen asumistuen korotus heijastuu myös vuokratasoihin, Mäntylä aloitti.

– Tästä on tuore Ylen uutinen: ay-liike on saanut viiden vuoden aikana 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoina. Ammattiliitot, mm. Antti Rinne (sd.) on istunut Pro:n hallituksessa, ja kuitannut vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien tuottoja maksatetaan suurelta osin pienituloisille maksettavilla asumistuilla, Mäntylä syytti.

Tämä sai aikaan hämmästynyttä ja levotonta kohinaa SDP:n riveissä. Puhemies Maria Lohela joutui pyytämään salia rauhoittumaan. SDP:n Tuula Haatainen sivuutti Mäntylän hyökkäyksen hämmästyneenä ja koetti palata alkuperäiseen aiheeseen pyytäen hallitusta etsimään viiden miljoonan asumistukisäästöön, joka jäädytyksellä saavutetaan, rahat muualta, kuten autoverosta.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) palasi kuitenkin ay-liikkeen osuuteen.

VVO:n Arava- ja asumistuet osinkoihin:

– Kun asumistukia korotetaan, se heijastuu yleensä vuokrahintoihin ja saman verran vuokria korotetaan. Valtion tukemissa Arava-asunnoissa asuu noin puolet vuokralaisista. Jos katsoo VVO:n osingonjakoa, jonka omistaa ammattiyhdistysliike, vuonna 2008 neljä miljoonaa. Siitä se on noussut portaittain ja vuonna 2014 sieltä on jaettu liki 25 miljoonaa. Kysyisin asuntoministeriltä, miten hallituksessa huomioidaan jatkossa tämä, Turunen kysyi.

Asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi, että hallitus valmistelee esitystä, jolla rajoitetaan valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon vuokrien nousua niin, että asunnon rakentajan omalle pääomalle saamaa tuottoa lasketaan kahdeksasta prosentista neljään prosenttiin. Tästä puhuttiin jo hallitusneuvotteluissa.

– Näin ollen valtion tuetussa asuntotuotannossa ei pystytä korottamaan kohtuuttomasti vuokria, Tiilikainen lupasi.

– Tämän lisäksi tuodaan uusia toimenpiteitä, joilla avataan vuokra-asuntotuotantoa uusille toimijoille. Siirrytään kohdekohtaiseen tarkasteluun toimijakohtaisen tarkastelun sijasta, Tiilikainen paljasti.

SDP:n arvelut ”pötypuhetta”:

Viitanen väitti hallituksen suhtautuvan eläkeläisiin kylmäkiskoisesti ja väitti SDP:n varjobudjetissa otettavan vähemmän velkaa kuin hallitus ottaa, eikä SDP siltikään leikkaisi pienituloisilta ja eläkeläisiltä. Hän väitti hallituksen eriarvoistavan eläkeläisten ja palkansaajien verokohtelun lupauksiensa vastaisesti. Tähän vastasi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

– Väititte viitaten SDP:n varjobudjettiin, ettette lisää velkataakkaa. Tuo on suoranaisesti pötypuhetta. Te lisäätte velkataakkaa, kiristätte verotusta 750 miljoonalla eurolla, teillä ei ole esityksessä yhtään rakenteellista uudistusta ja sen päälle yritätte laastarilla paikata pysyviä menoja. Älkää silloin väittäkö täällä, että te ette lisäisi velkataakkaa, Stubb napautti.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KallistaOnHumppaJaHömppä

      Samalla lailla työtömiä käytetään (ennen varsin laajasti) hyväksi esim. työttömien koulutuksessa missä työttömiä koulutetaan humppaan ja hömppään kurssin järjestäjän korjatessa miljoonat. Tästä vaan muistuksena Järvenpään ja Jalasjärven tapaukset. Siis pientä ihmistä käytetään hyväksi muka jonkun hyödyn saajana, kun todellisuudessa työtön ei saa itselleen miljoonista mitään. No ehkä sen 9 e/vrk kuitenkin.

    • Halla-ahonäänestäjä7

      KOKO SUOMI ON SIIRTYNYT KEINOTTELUYHTEISKUNNAKSI

      KÖYHÄT ELI MAMUT TULEVAT SYÖMÄÄN SOSSUA JONKA AVULLA NE LOMAILEVAT MAISSAAN JOISSA EIVÄT HALUA ASUA JA TUOVAT SERKUTKIN MUKANAAN

      VÄHÄVARAISET EIVÄT MENE TÖIHIN KOSKA SE EI KANNATA ELLEI PALKKA OLE NOIN 2500 EUROA SOSSULLA JA ASUMISTUELLA ELÄÄ PAREMMIN

      VARAKKAILLA ON MONIA KEINOTTELUMAHDOLLISUUKSIA, LÄÄKÄRIKSI KOULUTUS MAKSAA YHTEISKUNNALLE 100 000 EUROA JA RIKKAIDEN LAPSET KOULUTTUVAT JNE.

      yritykset keinottelevat yksikään firma ei enää sijoita ellei saa tukea valtiolta kukaan ei suostu sijoittamaan omaa pääomaansa mihinkään

      olemme siirtyneet yleiskeinotteluyhteiskuntaan jossa keinottelu menee koko yhteiskunnan läpi

      Mamu syö pöydässäsi. Sharia poistaa luottamusyhteiskunnan. Mitä voit siis tehdä heti?

      MIHIN VOI KULUTTAA JOTAIN heti

      HOMMAFORUMIN JOULUPATA, MUISTAKAA

      http://oma.pelastusarmeija.fi/joulupata/12-3575

      mistä voi paljon enemmän säästää heti

      Arkkipiispa vertaa Suomea natseihin

      http://jplehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208958-mita-arkkipiispa-makinen-sanoi-natsikortti

      EROA KIRKOSTA, TÄMÄ EI LIITY SIIHEN OLETKO USKOSSA, VOIT USKOA KUULUMATTA ARKKIPIISPALAISIIN

      http://eroakirkosta.fi/ https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe