Ihmekunta Keminmaa

Jokisuultatalonostanut

Kuinka tosissaan Keminmaassa ollaan Lassilan koulua lopettamassa? Onko tässä mitään järkeä? Tuhlataanko veronmaksajien rahoja paljonkin näihin selvityksiin? En ole aiemmin seurannut aloitteita mutta nyt täytyy alkaa seuraamaan.

112

1635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • öljäljäpölm

      Joo, kiinni vaan homekoulu. Pennut voi ihan hyvin siirtää keskuskoululle. Ei kunnalla ole varaa tällaiseen elitismiin. Se on ylellisyyspalvelu ja elitismiä tuollainen koulu 2,5 km päästä keskuskoululta. Ei se alueen vetovoimaan vaikuta millään lailla, vaikka koulu loppuu. Pennutkin tottuu äkkiä ja kyytitkin on ilmaisia. Lapsilla on kiva matkustaa keskuskoululle kimppakyyteillä wunderbaumin tuoksussa.

    • painekattila

      Kiittäkää persuja, nehän aloitti koulut kyykkyyn kampanjan liedakkalan koulusta.

    • Voiteitä

      Tämä nyt on vähän katkeroituneiden ihmisten höpötystä. Ollaan niin katkeria sen kyläkoulun sulkemisesta, että pitää kaikki muutkin koulut sulkea.

      Liedakkalan koulu pistetään kiinni, koska oppilaita on todella vähän ja vähenee vielä tulevaisuudessa, siellä opetus per oppilas tulee todella kalliiksi.

      Lassilan koulu taas on aivan täynnä ja oppilaita riittää myös tulevaisuudessa. On halvempaa korjata koulu, kuin rakentaa uutta tilaa keskuskoululle.

      • Zzzzzzbbbbb

        Tämä on lähtenyt persuilta ja kemparilta koko kouluhomma.Kemparin jäsen valtuustossa laukoi jopa lukion lopetusta .Nyt sitten ei muisteta mitään,mitä on lauottu ilmoille.


    • Kemiläinen86

      Onhan se kemissä takajärvenkin koulu täys-homeessa ja lappu ollut pitkän aikaa luukulla. Lassilassa, jos on myös hometta niin kiinni vaan ja purkuun.

    • Sanhsusanna

      Ei kai ne sinne eliittikouluun, keskuskoululle siis kaikki pennut mahu!??! Ja miten käy rehtorien? Kalliit virat pois, siinä säästyy verorahoja, mutta veikkaampa että taas oppilaat pannaan kärsimään eikä nämä turhat patut! Rehtorit muihin kuntiin töitä hakemaa nyt hopi hop!

      • Lassilalainen

        Kun lukio saadaan lopetettua mahtuu paljon lapsia laurilaan isoon yksikköön kouluun.valtuustossa kuultua.


    • Insinöörisi

      Ihmekunta tosiaan. Veromarkat menee turhien kynänpyörittäjien vuoksi hukkaan.
      Kunnat yhteen niin on järkevintä! Sitten ne rakentaa ja keskittää isojen kalliiden talojen rakentamisen pörhölään aivan kuin muualla ei olisi tontteja! Sitten ne on pyörittää tärkeää egoa ja
      Sitte ne eroaa ja pitää kulissia pystysä. Ja toivoo että muutkin eroais, sehän on vain elämää! Että hyvin menee

    • mätähätä

      Lassilan koulun remontti on kuin hoitaisi vakavasti sairasta lumelääkityksellä.Hetken saattaa tuntua ,että homma tuli hoidettua,mutta todellisuus on karuakin karumpi.Mätä mikä mätä.Ei muuta kuin kumoon vaan koko homekoulu ja uutta kun ei ole vara konkurssikunnalla rakentaa,niin lapsukaiset kirkolle oppia saamaan.Eihän sinne ole pitkä matkakaan,pyörällä pian polkasee.Kuntoliikuntaa saavat samalla.Ei se tämän vaikeampaa ole.

      • Johansson

        Hyvä idea vaan mitä saattaa tuo seurakunta sanoa..?sellaista "auttavaa" väkeä nääs!!

        Tiloja mistä? Hmm. No kunnantalolla on tyhjiä huoneita kaikutilaa, jospa sinne väliaikaisesti?


      • Homekoulut

        Kirkonmäelle mahtuis,jos Liedakkala säilyis.Mutta onko Kirkonmäki homeeton ,ei taida olla. Pikkukoulun kellari onko homepommi?ja toisella Kirkonmäen koululla jo vesivahinko remontti.Toiseen tulossa remontti.Taitaa olla Keminmaalla yksi homeeton koulu ja seki. Lopetus uhan alla.


    • NRO3.2016

      HAL: 108 /2016

      12 § VALTUUSTOALOITE NRO 3/2016 ARVIOINTI KOULUVERKOSTON KESKITTÄMISESTÄ KESKUSKOULUN YHTEYTEEN / JOUNI HAST YM.

      Jouni Hast ym. esittävät valtuustoaloitteessaan, että Keminmaan kunnassa tehdään arviointi kouluverkoston keskittämisestä keskuskoulun yhteyteen, koska Lassilan koulun remontti on kustannuksiltaan uuden koulun hintainen. Keskitetään Lassilan, Kirkonmäen pikkukoulu ja Liedakkalan koulu Keminmaan kuntakeskukseen Keskuskoulun yhteyteen ja saadaan huomattavat henkilöstö ja muut edut.

      Rakennetaan lisäsiipi koulurakennukseen siirrettäville oppilaille ja yhdistetään nykyinen kirjastorakennus toimivaksi kokonaisuudeksi. Edut; ruokapalvelu, urheilutilat, ulkoalueiden urheilu ja harrastusmahdollisuudet. Henkilöstön keskittäminen antaa toiminnan tehostamiseen ja henkilöstön tehokkaaseen käyttöön hyvät mahdollisuudet.

      Valtuuston päätös:

      Aloite lähetetään kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

    • hämmästynyt

      Kyllähän tuossa ihan selvästi esitetään että Lassilan koulu siirrettäisiin Laurilaan. Älytöntä.

      • Ystävänpäivää

        Persut ja kempar on koko ajan hokeneet ettei 7_25km ole koulumatkana mitään .Kemparin puh.joht.aikoi lopettaa lukionkin .Mitä nuo vanhat ukot lapsia ajattelee,omat on jo isoja.Eivät muista edes mitä puhuvat kokouksissa.Keskustassakin on yksi dementikko joka ei osaa enää äänestää kuin tyhjää hallituksen kokouksissa.Sehän on kannanotto sekin eikä yleensä puolesta vaan vastaan .Äänestykset näkyy pöytäkirjoista,joten älä pidä ihmisiä tyhmänä .


    • 455.2016A

      HAL: 480 /2015

      455 § VASTINEEN ANTAMINEN MERI-LAPIN YMPÄRISTÖTERVEYSJAOSTOLLE KOSKIEN LASSILAN KOULUN PERUSKORJAUSTA, TOTEUTTAMISTAPAA JA AIKATAULUA

      Meri-Lapin ympäristöterveysjaosto on käsitellyt kokouksessaan 22.9.2015 § 33 Lassilan koulun sisäilmaongelmia ja niiden poistamista.

      Pöytäkirjaotteen mukaan Lassilan koulun henkilökunnalta on tullut sisäilmatyöryhmälle haittailmoituksia sisäilmaongelmista v. 2013 lähtien. Ilmoitukset ovat koskeneet huoneilman hajua, näkyviä kosteusvauriojälkiä, vesivuotoja ja hiekan kulkeutumista sisätiloihin. Osalla henkilökunnasta on ollut erilaisia hengitystieoireita. Asiaa on käsitelty sisäilmatyöryhmässä, johon kuuluvat kunnaninsinööri, kiinteistöpäällikkö, työterveyslääkäri ja -hoitaja, työsuojelupäällikkö, työsuojeluvaltuutetut ja terveystarkastaja. Koululle on tehty tarkastuksia ja niiden yhteydessä on kuultu rehtoria ja opettajia. Meri-Lapin ympäristöterveysjaoston tehtävänä on valvoa terveydensuojeluviranomaisena koulurakennusten terveydellisiä olosuhteita.

      Sisäilmatyöryhmä on kehottanut kiinteistön kunnosta vastaavaa tahoa tutkituttamaan koulurakennuksen kunto. Koulun henkilökunnalle on tehty vuonna 2014 vk 40-41 sisäilmakysely työryhmän laatimaa lomaketta käyttäen. Kyselyssä tuli esille ne kohdat rakennuksessa, jotka henkilökunta kokee ongelmakohdiksi. Erityisen ongelmalliseksi koettiin ruokasali, aula ja liikuntatila sekä muutama luokkatila.

      Tekniset palvelut on tilannut WSP Finland Oy:ltä sisäilma- ja rakennetutkimuksen keväällä 2015. Petri Sippolan (ins. AMK) allekirjoittama selvitys on annettu 14.4.2015. Terveystarkastajan tekemä yhteenveto selvityksen toimenpide-ehdotuksista ja johtopäätökset mahdollisesta terveyshaitasta ovat liitteenä. Rakenteista ja sisäilmasta otetut näytteet on tutkittu akkreditoiduissa laboratorioissa.

      WSP Finland Oy on kiinteistöalan uudis- ja korjausrakentamiseen erikoistunut yhtiö, jolla on erityisosaamista rakenteiden kuntotutkimuksista ja korjaussuunnittelusta. Petri Sippola on tehnyt useita rakenne- ja kuntotutkimuksia erilaisissa koulukiinteistöissä. Näillä perusteilla voidaan katsoa, että tutkijalla on riittävä asiantuntemus.

      Kunnanjohtaja on 17.4.2015 sähköpostitse tiedottanut mm. sisäilmatyöryhmää välittömistä jatkotoimenpiteistä:

      ”Lassilan koulun sisäilmaongelmia koskeva kuntotutkimus on valmistunut. Tutkimuksen mukaan sisäilmaongelman syitä ovat kattorakenteiden vuodot, sisätilojen akustolevyistä irtoavat partikkelit, ilmastointijärjestelmän kautta leviävät epäpuhtaudet sekä rakenteissa olevien kosteusvaurioiden aiheuttamien toksiinien mahdollinen kulkeutuminen sisäilmaan.

      Ongelman poistamiseksi Lassilan kouluun tulee toteuttaa pikaisesti laaja peruskorjaus. Peruskorjausta koskeva suunnittelijoiden kilpailutus käynnistetään heti. Peruskorjauksen laajuus, kustannukset ja aikataulu selviävät valitun suunnittelijan laatiman korjaussuunnitelman perusteella. Nopea arvio on, että kyseessä on useamman sadantuhannen jopa yli miljoonan euron kustannus.

      Tavoitteena on, että kesäkuun valtuustossa voidaan hyväksyä tarvittava investointimääräraha peruskorjaukselle. Investointi joudutaan kattamaan lisäämällä lainanottoa.

      Tekninen ja sivistystoimi laativat asiassa tiedotteen vanhemmille, joka pyritään jakamaan vielä tämän päivä aikana (17.4.15). Koulun henkilöstölle järjestetään asiaa koskeva tiedotustilaisuus ensi viikolla.”

      Tiedotustilaisuudet on pidetty huhtikuussa 2015.

      WSP Finland Oy on antanut peruskorjaustoimenpiteistä ja kustannusarviosta suunnitelman 13.5.2015, joka on liitteenä.

      Kunnanvaltuuston kokouksen 25.6.2015 päätöksen perusteella peruskorjauksen määräraha päätetään ensi vuoden talousarviokäsittelyssä. Nyt kiinteistössä on menossa sadevesiviemäröinnin kunnostus ja koulutoiminta on aloitettu ko. tiloissa.

      Sisäilma- ja rakennetutkimuksen perusteella voidaan todeta Lassilan koulun rakenteiden olevan siinä kunnossa, että niistä voi aiheutua terveyshaittaa rakennuksessa oleskeleville ja kiinteistön omistajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin mahdollisen terveyshaitan poistamiseksi. Sisäilmasta ei löytynyt kohonneita mikrobipitoisuuksia, mutta rakenteissa oli kosteusvaurioista johtuvia mikrobikasvustoja. Tutkimusten mukaan huoneilmasta ja tuloilmakanavista löytyi mineraalivillakuituja, jotka voivat aiheuttaa tiloissa oleskeleville oireita.

      Kunnaninsinööriltä 14.9.2015 saadun tiedon mukaan rakennus on ylipaineistettu, jolloin rakenteista ei pitäisi tulla ilmavuotoja sisä ilmaan. Tällä tavoin on pyritty estämään se, ettei huoneilmaan kulkeudu rakenteista mikrobeja tai toksiineja ennen peruskorjausta.

    • 455.2015A

      HAL: 480 /2015

      455 § VASTINEEN ANTAMINEN MERI-LAPIN YMPÄRISTÖTERVEYSJAOSTOLLE KOSKIEN LASSILAN KOULUN PERUSKORJAUSTA, TOTEUTTAMISTAPAA JA AIKATAULUA

      Meri-Lapin ympäristöterveysjaosto on käsitellyt kokouksessaan 22.9.2015 § 33 Lassilan koulun sisäilmaongelmia ja niiden poistamista.

      Pöytäkirjaotteen mukaan Lassilan koulun henkilökunnalta on tullut sisäilmatyöryhmälle haittailmoituksia sisäilmaongelmista v. 2013 lähtien. Ilmoitukset ovat koskeneet huoneilman hajua, näkyviä kosteusvauriojälkiä, vesivuotoja ja hiekan kulkeutumista sisätiloihin. Osalla henkilökunnasta on ollut erilaisia hengitystieoireita. Asiaa on käsitelty sisäilmatyöryhmässä, johon kuuluvat kunnaninsinööri, kiinteistöpäällikkö, työterveyslääkäri ja -hoitaja, työsuojelupäällikkö, työsuojeluvaltuutetut ja terveystarkastaja. Koululle on tehty tarkastuksia ja niiden yhteydessä on kuultu rehtoria ja opettajia. Meri-Lapin ympäristöterveysjaoston tehtävänä on valvoa terveydensuojeluviranomaisena koulurakennusten terveydellisiä olosuhteita.

      Sisäilmatyöryhmä on kehottanut kiinteistön kunnosta vastaavaa tahoa tutkituttamaan koulurakennuksen kunto. Koulun henkilökunnalle on tehty vuonna 2014 vk 40-41 sisäilmakysely työryhmän laatimaa lomaketta käyttäen. Kyselyssä tuli esille ne kohdat rakennuksessa, jotka henkilökunta kokee ongelmakohdiksi. Erityisen ongelmalliseksi koettiin ruokasali, aula ja liikuntatila sekä muutama luokkatila.

      Tekniset palvelut on tilannut WSP Finland Oy:ltä sisäilma- ja rakennetutkimuksen keväällä 2015. Petri Sippolan (ins. AMK) allekirjoittama selvitys on annettu 14.4.2015. Terveystarkastajan tekemä yhteenveto selvityksen toimenpide-ehdotuksista ja johtopäätökset mahdollisesta terveyshaitasta ovat liitteenä. Rakenteista ja sisäilmasta otetut näytteet on tutkittu akkreditoiduissa laboratorioissa.

      WSP Finland Oy on kiinteistöalan uudis- ja korjausrakentamiseen erikoistunut yhtiö, jolla on erityisosaamista rakenteiden kuntotutkimuksista ja korjaussuunnittelusta. Petri Sippola on tehnyt useita rakenne- ja kuntotutkimuksia erilaisissa koulukiinteistöissä. Näillä perusteilla voidaan katsoa, että tutkijalla on riittävä asiantuntemus.

      Kunnanjohtaja on 17.4.2015 sähköpostitse tiedottanut mm. sisäilmatyöryhmää välittömistä jatkotoimenpiteistä:

      ”Lassilan koulun sisäilmaongelmia koskeva kuntotutkimus on valmistunut. Tutkimuksen mukaan sisäilmaongelman syitä ovat kattorakenteiden vuodot, sisätilojen akustolevyistä irtoavat partikkelit, ilmastointijärjestelmän kautta leviävät epäpuhtaudet sekä rakenteissa olevien kosteusvaurioiden aiheuttamien toksiinien mahdollinen kulkeutuminen sisäilmaan.

      Ongelman poistamiseksi Lassilan kouluun tulee toteuttaa pikaisesti laaja peruskorjaus. Peruskorjausta koskeva suunnittelijoiden kilpailutus käynnistetään heti. Peruskorjauksen laajuus, kustannukset ja aikataulu selviävät valitun suunnittelijan laatiman korjaussuunnitelman perusteella. Nopea arvio on, että kyseessä on useamman sadantuhannen jopa yli miljoonan euron kustannus.

      Tavoitteena on, että kesäkuun valtuustossa voidaan hyväksyä tarvittava investointimääräraha peruskorjaukselle. Investointi joudutaan kattamaan lisäämällä lainanottoa.

      Tekninen ja sivistystoimi laativat asiassa tiedotteen vanhemmille, joka pyritään jakamaan vielä tämän päivä aikana (17.4.15). Koulun henkilöstölle järjestetään asiaa koskeva tiedotustilaisuus ensi viikolla.”

      Tiedotustilaisuudet on pidetty huhtikuussa 2015.

      WSP Finland Oy on antanut peruskorjaustoimenpiteistä ja kustannusarviosta suunnitelman 13.5.2015, joka on liitteenä.

      Kunnanvaltuuston kokouksen 25.6.2015 päätöksen perusteella peruskorjauksen määräraha päätetään ensi vuoden talousarviokäsittelyssä. Nyt kiinteistössä on menossa sadevesiviemäröinnin kunnostus ja koulutoiminta on aloitettu ko. tiloissa.

      Sisäilma- ja rakennetutkimuksen perusteella voidaan todeta Lassilan koulun rakenteiden olevan siinä kunnossa, että niistä voi aiheutua terveyshaittaa rakennuksessa oleskeleville ja kiinteistön omistajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin mahdollisen terveyshaitan poistamiseksi. Sisäilmasta ei löytynyt kohonneita mikrobipitoisuuksia, mutta rakenteissa oli kosteusvaurioista johtuvia mikrobikasvustoja. Tutkimusten mukaan huoneilmasta ja tuloilmakanavista löytyi mineraalivillakuituja, jotka voivat aiheuttaa tiloissa oleskeleville oireita.

      Kunnaninsinööriltä 14.9.2015 saadun tiedon mukaan rakennus on ylipaineistettu, jolloin rakenteista ei pitäisi tulla ilmavuotoja sisä ilmaan. Tällä tavoin on pyritty estämään se, ettei huoneilmaan kulkeudu rakenteista mikrobeja tai toksiineja ennen peruskorjausta.

      • 455.2015B

        Jatkuu...

        Kiinteistön omistaja on ryhtynyt terveyshaitan poistamiseksi toimenpiteisiin, joilla pyritään estämään koulussa olevien henkilöiden altistuminen terveyshaitalle. Esitettyjen toimenpiteiden johdosta terveysvalvonta toteaa, että koulunkäyntiä voidaan tiloissa jatkaa ennen peruskorjauksen toteuttamista, mutta sisäilman puhtaus on varmistettava ongelmakohdissa ilmanpuhdistimilla. Sisäilmatutkimuksista havaitaan, että rakennuksen ylipaineistus on toiminut suunnitelmien mukaisesti. Ilmanvaihdon ylipaineistusta ei voida pitää pysyvänä ratkaisuna kosteusvaurio-ongelmiin. Koulun peruskorjausta tulee jatkaa valtuuston hyväksymän suunnitelman mukaisesti.

        YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ AAPO MÄENPÄÄ:

        Koska Lassilan koulun korjausaikataulua ja -tapaa ei ole ilmoitettu terveydensuojeluviranomaisille, ympäristöterveysjaosto tulee antamaan kuulemisen jälkeen Keminmaan kunnalle määräyksen Lassilan koulun terveyshaittojen poistamisesta ja määräajasta.

        Kiinteistön omistajalla on mahdollisuus antaa kirjallinen vastine Lassilan koulun peruskorjauksesta, sen toteuttamistavasta ja aikataulusta 30.11.2015 mennessä.

        Sovelletut oikeusohjeet: Terveydensuojelulaki (763/1994) 2 §, 26 §, 27 §, 49 §, 51 §, terveydensuojeluasetus (1280/1994) 17 §, asumisterveysasetus (545/2015).

        Pöytäkirja on tämän pykälän osalta kokouksessa tarkastettu.

        Meri-Lapin ympäristöterveysjaosto on hyväksynyt esityksen.

        Liite 159
        Liitteenä WSP Group Oy:n raportti Lassilan koulun peruskorjaustoimenpiteistä ja kustannusarviota, Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnan lausunto sekä kunnan lausunto

        Kunnanjohtajan esitys:

        Kunnanhallitus päättää antaa asiassa liitteen mukaisen vastineen Meri-Lapin ympäristöterveysjaostolle.

        Kunnanhallituksen päätös:

        Esitys hyväksyttiin.


    • 317.2015

      HAL: 480 /2015

      317 § LASSILAN KOULUN (950216) REMONTTIMÄÄRÄRAHAKOROTUS

      TEK § 87/10.06.2015

      WSP Group Oy Petteri Sipolan 13.5.2015 raportin selvitys Lassilan koulun rakenteellisista ja sisäilmanlaatuun vaikuttavista epähuomiokohdat ovat laaja-alaisia ja moninaisia.

      Kaikissa ulkovaipparakenteissa todettiin peruskorjauksen kannalta merkittäviä korjaustarpeita, laajojen kosteusvaurioiden ja huonon kosteusteknisen toiminnan vuoksi. Tiiliverhoilun ja eristyksen uusiminen (kustannusarvio 400 000 - 500 000 alv).

      Vesikaton uusiminen ja kattoikkunoiden poisto

      Yläpohjarakenteissa on merkittävä uusimistarve lukuisten vesivuotojen ja kosteusvaurioiden vuoksi. (kustannusarvio 560 000 alv).

      Alapohjarakenteessa on osittainen korjaustarve alapohjan kosteuden ja kosteusvaurioiden vuoksi. Voc vaurioalueiden mattojen poisto ja betonin jyrsintä, jolla varmistetaan betoniin imeytyneiden yhdisteiden tehokas poisto.

      Tiiliseinien vierustat veden eristetään myös mahdollisten lisävaurioiden estämiseksi. Tiiliseinien juuret Xypex käsitellään ja lattian ja seinän liitoskohdat tiivistetään.(kustannusarvio Voc 35 000 alv ja Xypex käsittely 9000 alv).

      Merkittävä korjaustarve kohdistuu rakennuksen vierustoille rakenteiden kosteusrasituksen vähentämiseksi. Salaojituksen uusiminen ja patolevyjen asentaminen kosteuskuorman vähentämiseksi. Ympäröivän maaperän muotoilu ja sadevesikaivot hulevesien ohjaamiseksi. (kustannusarvio 180 000 alv).

      Ilmanvaihtokoneiden ja kanavien villojen vaihto eri materiaaliin tai pinnoitus jos vaihto ei mahdollista. Tilakohtainen ilmastoinnin saneeraus ja rinnalle asennettava toinen ilmastointikone, jolla varmistetaan riittävä ilmanvaihto. Tällöin on rakennettava myös erillinen ilmastointikonehuone. (kustannusarvio 150 000 alv).

      Lassilan koulun peruskorjauksen ajaksi tarvitaan lisäksi väistötilat koulun oppilaille ja henkilökunnalle. Väistötilojen tulevaisuuden tarve mm. päivähoidossa tulee suunnitella yhdessä Lassilan koulun tarpeen kanssa.

      Kunnaninsinöörin esitys:

      Esitetään lautakunnalle lisämäärärahan tarvetta. Investointirahaa on kohteeseen (950216) Lassilan koulun peruskorjaus varattu tänä vuonna 200 000 euroa. Kustannusarvio hankkeelle on noin 1,8 milj. euroa. Esitettään tekniselle lautakunnalle ja edelleen kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi investointimäärärahan lisätarvetta vuodelle 2015 yhteensä 300 000 euroa ja vuodelle 2016 1,7 milj. euroa.

      Teknisen lautakunnan päätös:

      Esitys hyväksyttiin.
      - - - - -

      KH § 317/15.06.2015

      Liite 110
      Liitteenä WSP Group Oy esitys Lassilan koulun peruskorjaustoimenpiteistä ja kustannusarviosta

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se hyväksyy vuoden 2015 investointiosan kohteen (950216) ”Lassilan koulun peruskorjaus” määrärahan korotuksen 100.000,00 eurolla, jolloin ko. kohteen määräraha vuodelle 2015 on 300.000,00 €. Määrärahan korotus katetaan lisäämällä kunnan lainanottoa v. 2015.

      Vuodelle 2016 varattava määräraha ratkaistaan vuoden 2016 talousarvioesityksen hyväksymisen yhteydessä.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Esitys hyväksyttiin.

    • 58.2015

      HAL: 480 /2015

      58 § LASSILAN KOULUN (950216) REMONTTIMÄÄRÄRAHAKOROTUS

      TEK § 87/10.06.2015

      WSP Group Oy Petteri Sipolan 13.5.2015 raportin selvitys Lassilan koulun rakenteellisista ja sisäilmanlaatuun vaikuttavista epähuomiokohdat ovat laaja-alaisia ja moninaisia.

      Kaikissa ulkovaipparakenteissa todettiin peruskorjauksen kannalta merkittäviä korjaustarpeita, laajojen kosteusvaurioiden ja huonon kosteusteknisen toiminnan vuoksi. Tiiliverhoilun ja eristyksen uusiminen (kustannusarvio 400 000 - 500 000 alv).

      Vesikaton uusiminen ja kattoikkunoiden poisto

      Yläpohjarakenteissa on merkittävä uusimistarve lukuisten vesivuotojen ja kosteusvaurioiden vuoksi. (kustannusarvio 560 000 alv).

      Alapohjarakenteessa on osittainen korjaustarve alapohjan kosteuden ja kosteusvaurioiden vuoksi. Voc vaurioalueiden mattojen poisto ja betonin jyrsintä, jolla varmistetaan betoniin imeytyneiden yhdisteiden tehokas poisto.

      Tiiliseinien vierustat veden eristetään myös mahdollisten lisävaurioiden estämiseksi. Tiiliseinien juuret Xypex käsitellään ja lattian ja seinän liitoskohdat tiivistetään.(kustannusarvio Voc 35 000 alv ja Xypex käsittely 9000 alv).

      Merkittävä korjaustarve kohdistuu rakennuksen vierustoille rakenteiden kosteusrasituksen vähentämiseksi. Salaojituksen uusiminen ja patolevyjen asentaminen kosteuskuorman vähentämiseksi. Ympäröivän maaperän muotoilu ja sadevesikaivot hulevesien ohjaamiseksi. (kustannusarvio 180 000 alv).

      Ilmanvaihtokoneiden ja kanavien villojen vaihto eri materiaaliin tai pinnoitus jos vaihto ei mahdollista. Tilakohtainen ilmastoinnin saneeraus ja rinnalle asennettava toinen ilmastointikone, jolla varmistetaan riittävä ilmanvaihto. Tällöin on rakennettava myös erillinen ilmastointikonehuone. (kustannusarvio 150 000 alv).

      Lassilan koulun peruskorjauksen ajaksi tarvitaan lisäksi väistötilat koulun oppilaille ja henkilökunnalle. Väistötilojen tulevaisuuden tarve mm. päivähoidossa tulee suunnitella yhdessä Lassilan koulun tarpeen kanssa.

      Kunnaninsinöörin esitys:

      Esitetään lautakunnalle lisämäärärahan tarvetta. Investointirahaa on kohteeseen (950216) Lassilan koulun peruskorjaus varattu tänä vuonna 200 000 euroa. Kustannusarvio hankkeelle on noin 1,8 milj. euroa. Esitettään tekniselle lautakunnalle ja edelleen kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi investointimäärärahan lisätarvetta vuodelle 2015 yhteensä 300 000 euroa ja vuodelle 2016 1,7 milj. euroa.

      Teknisen lautakunnan päätös:

      Esitys hyväksyttiin.
      - - - - -

      KH § 317/15.06.2015

      Liite 110
      Liitteenä WSP Group Oy esitys Lassilan koulun peruskorjaustoimenpiteistä ja kustannusarviosta

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se hyväksyy vuoden 2015 investointiosan kohteen (950216) ”Lassilan koulun peruskorjaus” määrärahan korotuksen 100.000,00 eurolla, jolloin ko. kohteen määräraha vuodelle 2015 on 300.000,00 €. Määrärahan korotus katetaan lisäämällä kunnan lainanottoa v. 2015.

      Vuodelle 2016 varattava määräraha ratkaistaan vuoden 2016 talousarvioesityksen hyväksymisen yhteydessä.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Esitys hyväksyttiin.
      - - - - -

      KV § 58/25.06.2015

      Liite 34
      Liitteenä WSP Group Oy esitys Lassilan koulun peruskorjaustoimenpiteistä ja kustannusarviosta

      Valtuuston päätös:

      Esitys hyväksyttiin.

      • Homekoulu

        On tainnu viisaammat sanoa ,että nurin vain koko paska.Lapset turvalliseen homeettomaan kouluun.Miten kävi Kemissä ,rahat hukkaan koulu kiinni.Järki käteen ja lapset turvaan.


    • hsjsjsisisjshshsjaj

      Jyge vauhissa taas

      • wfgasdfgasfg

        Aika selvästi näkee että rikoskomisario Jursu on viestin takana.


      • pepepoika

        Jursu-Jykäpä hyvinkin.Lopettais jo linkitykset, ei niitä kukaan jaksa lukea.,


      • Liedakkala

        Lopettaisi myös muiden asioihin sekaantumisen. On niin tollo ukko, että pilaa kaiken.


    • PussinJussit

      en tiä mikä ois parasta .. Keskittäminen kyl säästäis! Lassilan koululla on kyllä paljon pentuja.
      Ehkä ne remonttisäästöt pitäs nyt hakea muualta! Voisko tekninen puoli säästää jossain muussa nyt? Koska varmasti voi. Keksiikö kunnaninsinööri mitään säästöjä? Veronmaksajien palkollinen.

    • Tobeornottobe.2016

      On täysin selvää, että kaikkien (myös Pölhön) alakoululaisten keskittäminen koulukeskukseen tuo merkittäviä säästöjä henkilöstökuluissa, mutta se vaatisi hyvin mittavaa uudistakentamista, joka investointi olisi maksettavissa syntyvillä säästöillä vasta parin vuosikymmen kuluessa?
      Toisaalta Kemijoki ja rautatie sekä päätiestö tulevat aiheuttamaan merkittäviä ongelmia alakoululaisten koulutien turvallisuudelle?
      Kunnan kaikkien koululaisten keskittäminen samaan koulukeskukseen tulee aiheuttamaan myös ennenkokemattomia turvallisuusongelmia?

    • Näinseonkuulkaa

      Keminmaalaisten ikuinen keskenään riitely ei kuulu Kemin palstalle.

      • juunäinon

        Lähitulevaisuuesa ollaan kaikki sammaa kuntaa. Sillon Lassila/Jokisuu on vain syrjäne omakotialue Paattion takana. Nyt pittää koittaa haalia uus koulu, ko sillon se ei ennää onnistu.


    • Hulttiopoika

      Kuuluu tää kemin palstalle kohtahan ollaan samaa kuntaaki!!! Mutta...
      Miten on lapsukaisten koulunkäynti jos keskitetään yhteen keskukseen? Kärsiikö koulunkäynti? Ongelmia lisää? Häiriköintiä, kiusaamista? Paljon lapsia ja tungosta!
      Opettajia vain vähän??
      Miten käy kun joukkiot kasvavat? Vertaa: sopuliyhdyskuntaa!

      • äzcfxojbg

        no jooo..kylläpä net tuppaa olemaan isoisa kouluisa muualaki.


      • sdafasdfasdfasdf

        Keminmaan riitaisat junttipoliitikothan ei päässeet yksimielisyyteen kuntaliitoksesta. Ei tämä liity mitenkään Kemin palstalle, hus hus.


      • Johansson

        Niin on kumma että aina valitaan samoja nimiä keminmaa politiikkaan. Ihmisiä jotka eivät tiiä mistään mitään!


    • VäärääDemokratiaa

      Kyllä demokratia on niin väärin!
      Niin minä siitä niin mieleni pahoitin, että taas väärät ihmiset tulivat vuoden 2012 kuntavaaleissa valituiksi!
      On aivan selvää, että silloin on väärin äänestetty ja niiltä jotka siihen ovat syyllistyneet tulisi ottaa äänioikeus pois!
      Vääriltä ehdokkailta tulisi viedä vaalikelpoisuus!

      Kemiläisten tulisi saada äänestää keminmaalaistenkin puolesta, koska Ne tietävät ja osaavat keminmaalaisten asiat paremmin.

      • ÄÅDSIVÄWKRERWNFÄL

        Ne vaalilupaukset vs teot..


      • Vaalilupaukset

        Mitkä vaalilupaukset?


      • persus

        Suora lainaus Persujen vaaliohjelmasta 2012 :

        "Lähikoulut säilytettävä ja koulumatkojen turvallisuutta edistettävä.
        Maanlaajuisesti tasapuolinen koulutustarjonta on hyvä keino estää yhteiskuntaluokkien välisten erojen kasvua.

        Perussuomalaiset eivät hyväksy pienten ja turvallisten lähi- ja kyläkoulujen lakkauttamista ja luokkakokojen kasvattamista, vaan mielestämme elinvoimaisia lähikouluja tulee lakkauttamisen sijasta tukea ja kehittää.

        Kuntien tulee myös kiinnittää entistä enemmän huomiota koulukyytien järjestämiseen siten, etteivät oppivelvollisuutta suorittavien lasten ja nuorten koulumatkaa rasita esimerkiksi puutteellinen liikenneturvallisuus tai petoeläimet.

        Perussuomalaiset tekevät kaikkensa, jotta lähi- ja kyläkouluja ei lakkauteta,
        mikäli oppilaita kouluihin riittää. "


      • titityytim

        Perus persulaista paskan puhumista. Kuka enään uskoo mitä he lupaavat? En ainakaan minä vaikka joskus olen niin tehnytkin. Persuilla on oma rotunsa, ulkomuotoa myöten ja sanojen syömisessä he ovat kyllä erinomaisia.


      • Menejopois

        Miksi keminmaalaiset tunkee Kemin palstalle? Jos alatte levittämään riitelyänne tänne niin kyllä sitä saa sitten varmaan repostella.


    • surkuhupaisaa

      Minusta tuntuu,että ne Keminmaan junteista junteimmat löytyy nyt kyllä sieltä kunnantalolta !Pitäisköhän heille pitää muutama koulutuspäivä jossain Levi-hotelissa täysihoidolla .Ja kunta tietenkin maksaisi koko lystin ja jos ei kerrala oppi menisi kaaliin ,niin voisi ottaa uusiksi muutaman kerran vuodessa.Ja jos ei sittenkään opittaisi mitään alettaisi harkitsemaan jo irtisanomisia johtoportaallekkin.

      • Idiots

        Nyt on viikonloppu Levillä vietetty kuntalaisten rahoilla,kyllä jaksaa säästää


    • Väyrysenvävy

      Kannatetaan!

    • Älämölöä

      Tuskinpa sitä Lassilan koulua ollaan lakkauttamassa. Olisikohan tuo sivistys- ltk:n puheenjohtajan aloite asiasta vain hätävarjelun liiottelua, kun tuli Liedakkalan koulun lakkauttamisasiassa äänestettyä tyhjää ja kun valtuuston puheenjohtajan ääni ratkaisi koulun kohtaloksi lakkauttamisen. Menihän siinä näin koulun lopettaminen keskustalaisten piikkiin, vaikka muutamat siellä ovatkin olleet koulun säilyttämisen kannalla aikaisemmin kuten nuo edellä mainitut puheenjohtajatkin ja osa keskustan ryhmästä on seisonut kyläläisten rinnalla koulun jatkamisen puolesta. Tähän voisikin vetää vielä sen taannoin Arhinmäen eduskunnassa esittämän laulun " ja näin heiluu takki jne."

    • KH.66.09.02.2016

      HAL: 108 /2016

      66 § VALTUUSTOALOITE NRO 3/2016 ARVIOINTI KOULUVERKOSTON KESKITTÄMISESTÄ KESKUSKOULUN YHTEYTEEN / JOUNI HAST YM.

      KV § 12/26.01.2016

      Jouni Hast ym. esittävät valtuustoaloitteessaan, että Keminmaan kunnassa tehdään arviointi kouluverkoston keskittämisestä keskuskoulun yhteyteen, koska Lassilan koulun remontti on kustannuksiltaan uuden koulun hintainen. Keskitetään Lassilan, Kirkonmäen pikkukoulu ja Liedakkalan koulu Keminmaan kuntakeskukseen Keskuskoulun yhteyteen ja saadaan huomattavat henkilöstö ja muut edut.

      Rakennetaan lisäsiipi koulurakennukseen siirrettäville oppilaille ja yhdistetään nykyinen kirjastorakennus toimivaksi kokonaisuudeksi. Edut; ruokapalvelu, urheilutilat, ulkoalueiden urheilu ja harrastusmahdollisuudet. Henkilöstön keskittäminen antaa toiminnan tehostamiseen ja henkilöstön tehokkaaseen käyttöön hyvät mahdollisuudet.

      Valtuuston päätös:

      Aloite lähetetään kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

      - - - - -

      KH § 66/09.02.2016

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus päättää siirtää aloitteen sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan valmisteltavaksi. Valmistelussa lautakuntien tulee esittää selvitys seuraavista asiakokonaisuuksista:

      1) mahdollisuudet keskittää kunnan kaikkien alakoulujen toiminta keskuskoulun yhteyteen,

      2) mahdollisuudet keskittää aloitteen mukaisten alakoulujen toiminta keskuskoulun yhteyteen,

      3) alakoulujen toiminnan keskittämisestä koituvat käyttötalouden menosäästöt sekä vaihtoehdon 1) että 2) osalta,

      4) alakoulujen toiminnan keskittämisestä koituvat lisäinvestoinnit, niiden laatu ja määrä sekä arvio kokonaiskustannuksista ja investointien kuoletusajasta sekä vaihtoehdon 1) että 2) osalta,

      5) esitys toiminnan keskittämisen toteutusaikataulusta tarvittavine investointeineen.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että aloitetta ei lähetetä valmisteluun.

      Merkittiin pöytäkirjaan, että Auli Tasala poistui kokouksesta klo 17.10 tämän asian käsittelyn jälkeen.
      - - - - -

      • Ystävänpäivää

        Lähtikö jo Leville


    • KH.65.09.02.2016

      HAL: 107 /2016

      65 § VALTUUSTOALOITE NRO 2/2016 LIEDAKKALAN KOULUA KOSKEVA PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY / RAIMO ARPONEN YM.

      KV § 11/26.01.2016

      Raimo Arponen ym. esittävät valtuustoaloitteessaan, että Liedakkalan koulua koskeva talousarviokokouksen 10.12.2015 päätös pitää tuoda erillisenä asiana valtuustoon päätettäväksi perustuen hyvään hallintatapaan/menettelyyn. Asia varmistettu Kuntaliiton lakimieheltä. Kuntaliiton päätös toimitettu kuntaan 15.12.2015. Lisäksi valtuutetuille koulun lopettamiseen liittyviä laskelmia ei ole toimitettu ennakkoon.

      Valtuuston päätös:

      Aloite lähetetään kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

      - - - - -

      KH § 65/09.02.2016

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus toteaa, että Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevasta valtuuston päätöksestä on tehty kunnallisvalitus Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle sekä toimitettu siihen liittyvä lisäselvitys. Kunnallisvalituksen lisäselvityksessä viitataan Suomen Kuntaliiton johtava lakimies Riitta Myllymäen sähköpostiin, joka lienee sama tai samankaltainen Suomen Kuntaliiton kannanotto, johon valtuustoaloitteessa viitataan. Kunnanhallitus käsittelee kokouksessaan 9.2.2016 Keminmaan kunnan lausuntoa tehdystä kunnallisvalituksesta. Lausunnossa todetaan mm. seuraavaa:

      Suomen Kuntaliiton ohje, joka on annettu Papusen viittaamassa sähköpostissa, on luonteeltaan Suomen Kuntaliiton näkemys päätöksentekoa koskevasta hyvän hallintotavan mukaisesta menettelystä. Kuntaliiton ohje ei sido kunnan päätöksentekoa eikä sitä voida pitää päätöksenteon laillisuuteen vaikuttavana oikeusnormina.

      Vaikka Suomen Kuntaliiton lakimiehen antama ohje ei sido kuntaa oikeusnormina, on Keminmaan kunta menetellyt ohjeen mukaisesti noudattaen hyvää hallintotapaa.

      Kunnanhallitus toteaa edelleen, että aloitteessa esitetty asia käsitellään samassa yhteydessä, jossa kunnanhallitus päättää Keminmaan kunnan lausunnosta Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle koskien Liedakkalan koulun lakkauttamisesta tehtyä kunnallisvalitusta. Edellä olevan perusteella kunnanhallitus päättää, että aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin ja saattaa päätöksensä aloitteentekijöille tiedoksi.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Keskustelun aikana Sirpa Uusitalo esitti Hannu Roivaisen ja Tuula Eilitän kannattamana, että Liedakkalan kouluasia pitää viedä erillisenä valtuuston käsittelyyn.

      Kun oli tehty kunnanjohtajan esityksestä poikkeava kannatettu esitys, puheenjohtaja esitti suoritettavaksi äänestyksen. Äänestystavaksi puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan esitystä, äänestävät ”JAA” ja ne, jotka kannattavat Sirpa Uusitalon esitystä, äänestävät ”EI”. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

      Äänestyksessä annettiin ääniä seuraavasti:



      ”JAA” 5
      Koskela, Kuha, Savikuja, Tasala, Tikkala

      ”EI” 4
      Eilittä, Lampela, Roivainen, Uusitalo

      Tyhjää 1
      Keskimaula

      Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi kunnanjohtajan esityksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.

      Merkittiin pöytäkirjaan, että Sirpa Uusitalo jätti päätökseen seuraavan kirjallisen eriävän mielipiteen: ”Liedakkalan koulua koskeva talousarviokokouksen päätös pitää tuoda erillisenä asiana valtuustoon päätettäväksi perustuen hyvään hallintotapaan ja Kuntaliiton lakimiehen kuntaan 15.12.2015 toimittamaan lausuntoon. Lisäksi valtuustossa Liedakkalan koulua koskevassa asiassa säästölaskelmia ei ole toimitettu valtuutetuille kokousasiakirjojen mukana eikä jaettu kokouksessa. Sivistystoimenjohtaja esitti laskelmat pyydettäessä kokouksen aikana. Valtuutettujen pitäisi saada tutustua tehtyihin laskelmiin ennakkoon voidakseen tehdä niiden perusteella asianmukaisia päätöksiä.”
      - - - - -

    • KH.63.09.02.2016A

      HAL: 514 /2015

      63 § VALTUUSTOALOITE NRO 7/2015 LIEDAKKALAN KOULUN TOIMINNAN LAKKAUTTAMINEN JA LIEDAKKALAN KOULUN OPPILAIDEN SIIRTÄMINEN KIRKONMÄEN KOULULLE VUODEN 2016 ALUSTA / PERUSSUOMALAISTEN VALTUUSTORYHMÄ YM.

      KV § 63/25.06.2015

      Perussuomalaisten valtuustoryhmä ym. jättivät valtuustoaloitteen koskien Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttamista ja Liedakkalan koulun oppilaiden siirtämistä Kirkonmäen koululle vuoden 2016 alusta.

      Valtuustoaloite on seuraava:

      ”Keminmaan kunnan talouden tasapainottaminen on osoittautunut erittäin haastavaksi tehtäväksi, erityisesti sivistystoimen osalta.

      Keminmaan kunnan tulisi huolehtia palvelujensa kohdentumisesta oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kaikille asukkaille.

      Jos Liedakkalan koulua ei lakkauteta ja sen oppilaita siirretä Kirkonmäen koululle seuraukset kaikille Keminmaan koulujen oppilaille, opettajille ja henkilökunnalle tulevat olemaan hyvin vaikeita.

      Kolmen luokanopettajan viran lakkauttamisen tuomien säästöjen kompensoiminen jollakin muulla tavalla sivistystoimen budjettikehyksestä tulee olemaan erityisen vaikeaa ja saattaa uhanalaiseksi monia tärkeitä ja tarpeellisia toimintoja kuten:

      Perusopetuksen että lukion tuntikehys (= oppilaille annettavan opetuksen määrä) joudutaan leikkaamaan 90 tunnilla. Tehty tuntikehyspäätös leikkaa perusopetuksen yleisopetuksen tuntikehystä 61 ja lukion tuntikehystä 30 vuosiviikkotuntia lukuvuodesta 2014 – 2015 lukuvuoteen 2015 – 2016.

      Alakoulujen erityisopetuskehystä on leikattu yhdeksän tuntia nykyisestä lukuvuoteen 2015 - 2016. Mikäli lautakunta myöntää 24.6.2015 erityisluokanopettajan anotun virkavapauden ilman sijaisuuden täyttämistä, leikataan vielä 22 tuntia eli yhteensä alakoulujen erityisopetusta annetaan lukuvuotena 2015 – 2016 yhteensä 31 tuntia nykyistä vähemmän.

      Yläkoulun tuntikehykseen on lisätty 26 tuntia eli Saava oy:n osuuden. Lukuvuodelle 2015 – 2016 sitä ei ole lainkaan; kehys on jaettu huhtikuussa ja sopimus Saava oy:n ryhmästä on solmittu kesäkuussa.

      Hankerahoitusta, johon on varattava omarahoitusosuus, vähennetään; mm. koulukerhoavustus on vakavasti uhattuna, samoin vapaa-aikapalvelujen työpaja yms. yhteistyöhankkeet, mikäli työtä ei voida muuttaa rahoitusosuudeksi

      Vapaa-aikapalvelujen nuorten tapahtumat ja retket vähenevät.

      Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta on harkittavana lakkauttaminen; jolloin menetetään myös valtionosuus (TA 2015: 76 000 €); kolmen henkilön siirrosta varhaiskasvatuspalveluihin neuvotellaan / vaihtoehtona on myös irtisanominen.

      Kirjastopalveluissa joudutaan edelleen vähentämään aineiston hankintaa, joka jo nyt alkaa olla seutukunnan kehnointa tasoa.

      Kaikilla sivistystoimen tulosalueilla hankinnat ovat jo lähes minimissä; kuitenkin vielä tarpeellinen hankitaan, tulevaisuudessa vain välttämätön (oppimateriaalit, opetusvälineet, kirjaston aineisto, lelut, pelivälineet jne.).

      Henkilöstökuluja vähennetään pätkimällä kaikki määräaikaisuudet mahdollisimman lyhyiksi; varhaiskasvatuksessa täyttöluvat käytetään pätkinä ja sijainen otetaan ainoastaan lain määräämän suhdeluvun täyttämiseksi). Opettajien viransijaisuudet täytetään vain 11.8.2015 – 4.6.201§6 väliseksi ajaksi, jolloin palkkaa ei makseta kesältä.

      Sijaisten hankinta erittäin suuren harkinnan jälkeen; mm. koulunkäyntiohjaajat, varhaiskasvatuksen henkilöstö – kirjastossa ei edes ole sijaismäärärahaa enää.

      Henkilöstökoulutukset leikattu lähes kokonaan; osallistutaan lähialueella lähinnä maksuttomiin tai edullisesti saataviin etäkoulutuksiin – koulutussuunnittelu on äärettömän vaikeaa, kun tarve, tarjonta ja rahat eivät kohtaa.

      Virkojen ja toimien täyttämättä jättäminen on niiden vapautuessa aina ensimmäinen vaihtoehto; milloin se ei ole mahdollista, anotaan täyttölupa.

      Ilman investointimäärärahaa tulevina vuosina esi- ja perusopetus jää tieto- ja viestintätekniikan kehityksestä, vaikka opetussuunnitelmien perusteet uusia oppimisympäristöjä ja –menetelmiä vaativatkin.

      Länsi-Pohjan Musiikkiopiston toimintaan osoitettavalle määrärahalle asetetaan 60.000 € määräraha katto, joka voi tarkoittaa sitä, ettei uusia keminmaalaisia oppilaita kyetä ottamaan.

      On todennäköistä, että vuosittaista 150 000 euron säästöä näillä toimilla ei edes saada.

      Vetoammekin kunnanhallituksen, sivistyslautakunnan ja valtuuston jäseniin, että kuntalaisia voimakkaasti eriarvoistava päätös Liedakkalan koulun lakkauttamisesta valmistellaan uudelleen, koska koulun säilyttämisestä aiheutuvat seuraukset kaikille Keminmaan sivistystoimen palvelujen käyttäjille ja työntekijöille ovat kohtuuttomat.

      7 km etäisyydellä kuntakeskuksesta sijaitsevan kyläkoulun säilyttäminen on ylellisyyspalvelu johon Keminmaan kunnalla ja kuntalaisilla ei enää ole varaa.

      (Alkuperäinen lainaus:
      "Ylellisyyspalveluihin on vain hyvin harvoilla varaa - ja niistäkin pitäisi periä maksu".
      Kuntatalous ja johtaminen murroksessa - aluetilaisuuden ke 26.11.2014 klo 11:00-11:30
      Hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä)”

      • KH.63.09.02.2016B

        KH § 337/11.08.2015

        Kunnanjohtajan esitys:

        Kunnanhallitus siirtää aloitteen sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunnan tulee käsittelyn yhteydessä:

        - selvittää Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen vuoden 2016 aikana ja oppilaiden siirtäminen kunnan muulle koululle,

        - selvittää Liedakkalan koulun lakkauttamisesta koituvat säästöt sivistystoimelle sekä yhdessä teknisen lautakunnan kanssa lakkauttamisesta koituvat säästöt kunnan kiinteistömenoissa,

        - järjestää asian uudelleen esille ottamisesta johtuen tiedotustilaisuus Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajille ja kyläläisille viimeistään syyskuussa 2015 sekä tiedottaa asian käsittelyn vaiheista riittävällä tavalla Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajille sekä kyläläisille,

        - tehdä selvitysten perusteella esitys Liedakkalan koulun toiminnan jatkamisesta tai sen päättämisestä vuoden 2016 talousarvioesityksen yhteydessä.

        Kunnanhallituksen päätös:

        Keskustelun aikana Aila Kuha esitti Sirpa Uusitalon ja Hannu Roivaisen kannattamana, että asia jätetään pöydälle.

        Koska oli tehty kannatettu pöydällepanoesitys, puheenjohtaja rajasi keskustelun koskemaan pöydällepanoesitystä. Kunnanhallitus ei ollut yksimielinen pöydällepanosta, joten puheenjohtaja esitti suoritettavaksi äänestyksen. Äänestystavaksi puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät ”JAA” ja ne, jotka kannattavat Aila Kuhan pöydällepanoesitystä, äänestävät ”EI”. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

        Äänestyksessä annettiin ääniä seuraavasti:

        ”JAA” 4
        Koskela, Savikuja, Tasala, Tikkala

        ”EI” 6
        Eilittä, Keskimaula, Kuha, Lampela, Roivainen, Uusitalo

        Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että asian jätetään pöydälle.

        Merkittiin pöytäkirjaan, että asian käsittelyn aikana pidettiin neuvottelutauko.
        - - - - -

        KH § 372/07.09.2015

        Kunnanjohtajan esitys:

        Kunnanhallitus siirtää aloitteen sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunnan tulee käsittelyn yhteydessä:

        - selvittää ja valmistella Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen 5.6.2016 sivistyslautakunnan 26.8.2015 / 162 § päättämällä tavalla ja oppilaiden siirtäminen kunnan muulle koululle,

        - selvittää Liedakkalan koulun lakkauttamisesta koituvat säästöt sivistystoimelle sekä yhdessä teknisen lautakunnan kanssa lakkauttamisesta koituvat säästöt kunnan kiinteistömenoissa,

        - järjestää asian uudelleen esille ottamisesta johtuen tiedotustilaisuus Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajille ja kyläläisille syyskuussa 2015 sekä tiedottaa asian käsittelyn vaiheista riittävällä tavalla Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajille sekä kyläläisille,

        - tehdä selvitysten perusteella esitys Liedakkalan koulun toiminnan päättämisestä vuoden 2016 talousarvioesityksen valmistelun yhteydessä.

        Kunnanhallituksen päätös:

        Keskustelun aikana Aila Kuha esitti Hannu Roivaisen kannattamana, että aloite lähetetään sivistyslautakunnalle Liedakkalan koulun vuotuisten kustannusten selvittämiseksi ja järjestettäväksi asian uudelleen esille ottamisesta johtuen tiedotustilaisuus Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajille ja kyläläisille syyskuussa 2015 sekä tiedottaa asian käsittelyn vaiheista riittävällä tavalla Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajille sekä kyläläisille.

        Kun oli tehty kunnanjohtajan esityksestä poikkeava kannatettu esitys, puheenjohtaja esitti suoritettavaksi äänestyksen. Äänestystavaksi puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat kunnanjohtaja esitystä sanovat äänestyksessä ”JAA” ja ne, jotka kannattavat Aila Kuhan esitystä sanovat ”EI”. Äänestystapa hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin ääniä seuraavasti:

        ”JAA” 5
        Koskela, Puotiniemi, Savikuja, Tasala, Tikkala

        ”EI” 5
        Eilittä, Arponen, Kuha, Roivainen, Kähkönen

        Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että puheenjohtajan äänen ratkaistessa kunnanjohtajan esitys tuli kunnanhallituksen päätökseksi.

        Merkittiin pöytäkirjaan, että kunnanhallitus piti asian käsittelyn aikana neuvottelutauon.
        - - - - -

        SIV § 208/25.11.2015

        Liite 42
        Liitteenä opetusryhmäkokoennuste lv 2016 - 2017

        Liite 43
        Liitteenä koulukuljetuskustannuksen muutos

        Liite 44
        Liitteenä vertailu kiinteistökuluista, tp 2014

        Liite 45
        Liitteenä laskelma oppilaskohtaisista kustannuksista kouluittain 2015

        Liite 46
        Liitteenä arvio Liedakkalan koulun lakkauttamisen tuottamista tilapalvelujen säästöistä


    • KH.63.09.02.2016C

      Liedakkalan koulun oppilaiden siirtäminen toisen koulun oppilaiksi koulun lakkauttamistilanteessa tehdään lähikouluperiaatteella, jolloin oppilaiden koulupaikaksi osoitetaan Kirkonmäen koulu. Oppilaille osoitetaan ikäryhmän mukainen opetusryhmä. Koulusta muodostuu vahvasti kaksisarjainen. Keskimääräinen opetusryhmäkoko on tuolloin 17,5 oppilasta arvioituna 20.9.2015 oppilastilaston mukaan.

      Ne 1. ja 2. vuosiluokan oppilaat, joiden koulumatka ylittää kolme kilometriä ja ne 3. – 6. vuosiluokan oppilaat, joiden koulumatka ylittää viisi kilometriä ovat oikeutettuja maksuttomaan koulukuljetukseen. Koulukuljetus järjestetään linja-autoreittien ulkopuolelta koulutakseissa ja muille kuljetus järjestetään julkista liikennettä käyttäen.

      Oppilaiden kuljettamisesta Kirkonmäen kouluun syntyisi nykyiseen verrattuna lisäkustannuksia noin 14 000 € vuodessa nykyisen kuljetussopimuksen voimassa ollessa. Ne oppilaat, jotka tulevat Kirkonmäen kouluun olemassa olevilla taksireiteillä, eivät lisää kuljetuskustannuksia. Lisääntyvät reittiliikenteen koululaisliput tuottavat lisäkustannuksen jokaiselta linja-autossa kuljetulta koulumatkalta. Koulukuljetussopimus on voimassa vuoden 2017 kevätlukukauden päättymiseen asti.

      Säästötavoite saavutetaan luopumalla kahdesta luokanopettajan virasta, jolloin ryhmät pyritään muodostamaan 33 luokanopettajalle. Tämä mukaisesti Liedakkalan koulun jatkaessa toimintaansa, syntyy Kirkonmäen koululle kaksi yli 25 oppilaan opetusryhmää.

      Jos toimielin päättää rajoittaa luokkakokoa edelleen, on Kirkonmäen koululla 12 luokanopettajaa. Luokanopettajia on tällöin 35.

      Mikäli Liedakkalan koulun toiminta lakkaa, Kirkonmäen koulun opettajamäärä on 12, eikä millekään koululle synny keskimäärin yli 20 oppilaan opetusryhmiä. Luokanopettajin on tällöin 33.

      Kahden luokanopettajan vähentämisestä syntyy keskimääräisellä palkkakustannuksella arvioituna 100 000 euron säästö. Luokanopettajien määräksi tavoitellaan henkilöstösuunnitelman mukaan kouluverkkorakenteesta huolimatta 33:a.

      Tällä hetkellä kaikki luokanopettajan virat on täytetty vakinaisesti pätevillä ja kelpoisilla luokanopettajilla, joista 11 on virkavapaalla.

      Alkuperäisestä kolmen luokanopettajan viran vähentämisestä on täytynyt luopua perusopetuslain 17 §:n sekä perusopetusasetuksen 2 §:n nojalla, joissa määrätään erityisen tuen piirissä ja yksitoistavuotisessa oppivelvollisuudessa olevien oppilaiden opetuksen järjestämisestä.

      Mikäli kunnanvaltuusto jatkaa vuodeksi 2015 tekemäänsä päätöstä korkeintaan 25 oppilaan opetusryhmistä, luokanopettajien määrää ei kyetä vähentämään neljän alakoulun kouluverkossa.

      Sivistyspalveluille säästöjä syntyisi Liedakkalan koulun toiminnan lakatessa 100 000 euron palkkakustannusten säästämisen lisäksi muista kuluista noin
      4 000 euroa (mm. posti- ja puhelin-, kopiokone-, matka-, työaine-, opetusväline-, opetusmateriaali- ja ateriakuljetuskustannukset). Lisäkustannuksia syntyisi noin 14 000 euroa suurenevista kuljetuskustannuksista. Säästöä perusopetukseen syntyisi näin noin 90 000 € vuodessa.

      Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamisen myötä kunnan kiinteistömenoissa säästöä teknisille palveluille syntyy henkilöstökuluista 25 000 €, asiakaspalvelujen oston vähenemisestä 4 000 €, puhtaanapito- ja puhdistusainekuluista 1 700 €, käyttösähkömaksuista 1 400 €, vesimaksuista 500 € ja öljylämmityksestä 7 000 € vuodessa, yhteensä 39 700 €. Sisäisissä erissä säästöä syntyy 3 000 €/v. Rakennukset eriytetään toisistaan vuonna 2016, jolloin vuodesta 2017 eteenpäin lukien lisäsäästöä syntyy 7 000 € vuodessa; yhteensä 46 700 €/vuodessa.

      Opetustoiminnan lakkaamisella Liedakkalan koulussa ei ole suoraa vaikutusta ns. opettajien rakennuksen eikä Seuralan kulurakenteeseen, eikä niitä ole huomioitu teknisten palvelujen säästölaskelmassa. Mahdollista säästöä voi syntyä vielä Seuralan puhtaana- ja kunnossapitopalveluista, mutta euromääräinen säästö ei ole tältä osin kovin merkittävä.

      Sivistyslautakunta on tiedottanut Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamiseen liittyvästä päätöksenteosta sekä Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamisesta syntyvistä sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan säästöistä Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajia ja kyläläisiä 28.9.2015 ja 16.11.2015. Aiemmin on järjestetty kuulemis- ja tiedotustilaisuus huoltajille 7.11.2014.

      Koulun henkilöstöä on kuultu koulun lakkauttamispäätöksentekoon liittyen 8.10.2014 ja 25.9.2015.

      Koulun toiminnan lakkaaminen 5.6.2016 on toiminnallisesti hyvä ajankohta, koska lukuvuoden opetussuunnitelman mukainen opetus voidaan viedä opettajien suunnitelmien ja koulukohtaisen vuosisuunnitelman mukaisesti päätökseen.

      Laskelmat osoittavat, että Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamisella sivistyspalveluihin ja teknisiin palveluihin syntyy yhteensä noin 130 000 euron säästö.

    • KH.63.09.02.2016C

      Liedakkalan koulun oppilaiden siirtäminen toisen koulun oppilaiksi koulun lakkauttamistilanteessa tehdään lähikouluperiaatteella, jolloin oppilaiden koulupaikaksi osoitetaan Kirkonmäen koulu. Oppilaille osoitetaan ikäryhmän mukainen opetusryhmä. Koulusta muodostuu vahvasti kaksisarjainen. Keskimääräinen opetusryhmäkoko on tuolloin 17,5 oppilasta arvioituna 20.9.2015 oppilastilaston mukaan.

      Ne 1. ja 2. vuosiluokan oppilaat, joiden koulumatka ylittää kolme kilometriä ja ne 3. – 6. vuosiluokan oppilaat, joiden koulumatka ylittää viisi kilometriä ovat oikeutettuja maksuttomaan koulukuljetukseen. Koulukuljetus järjestetään linja-autoreittien ulkopuolelta koulutakseissa ja muille kuljetus järjestetään julkista liikennettä käyttäen.

      Oppilaiden kuljettamisesta Kirkonmäen kouluun syntyisi nykyiseen verrattuna lisäkustannuksia noin 14 000 € vuodessa nykyisen kuljetussopimuksen voimassa ollessa. Ne oppilaat, jotka tulevat Kirkonmäen kouluun olemassa olevilla taksireiteillä, eivät lisää kuljetuskustannuksia. Lisääntyvät reittiliikenteen koululaisliput tuottavat lisäkustannuksen jokaiselta linja-autossa kuljetulta koulumatkalta. Koulukuljetussopimus on voimassa vuoden 2017 kevätlukukauden päättymiseen asti.

      Säästötavoite saavutetaan luopumalla kahdesta luokanopettajan virasta, jolloin ryhmät pyritään muodostamaan 33 luokanopettajalle. Tämä mukaisesti Liedakkalan koulun jatkaessa toimintaansa, syntyy Kirkonmäen koululle kaksi yli 25 oppilaan opetusryhmää.

      Jos toimielin päättää rajoittaa luokkakokoa edelleen, on Kirkonmäen koululla 12 luokanopettajaa. Luokanopettajia on tällöin 35.

      Mikäli Liedakkalan koulun toiminta lakkaa, Kirkonmäen koulun opettajamäärä on 12, eikä millekään koululle synny keskimäärin yli 20 oppilaan opetusryhmiä. Luokanopettajin on tällöin 33.

      Kahden luokanopettajan vähentämisestä syntyy keskimääräisellä palkkakustannuksella arvioituna 100 000 euron säästö. Luokanopettajien määräksi tavoitellaan henkilöstösuunnitelman mukaan kouluverkkorakenteesta huolimatta 33:a.

      Tällä hetkellä kaikki luokanopettajan virat on täytetty vakinaisesti pätevillä ja kelpoisilla luokanopettajilla, joista 11 on virkavapaalla.

      Alkuperäisestä kolmen luokanopettajan viran vähentämisestä on täytynyt luopua perusopetuslain 17 §:n sekä perusopetusasetuksen 2 §:n nojalla, joissa määrätään erityisen tuen piirissä ja yksitoistavuotisessa oppivelvollisuudessa olevien oppilaiden opetuksen järjestämisestä.

      Mikäli kunnanvaltuusto jatkaa vuodeksi 2015 tekemäänsä päätöstä korkeintaan 25 oppilaan opetusryhmistä, luokanopettajien määrää ei kyetä vähentämään neljän alakoulun kouluverkossa.

      Sivistyspalveluille säästöjä syntyisi Liedakkalan koulun toiminnan lakatessa 100 000 euron palkkakustannusten säästämisen lisäksi muista kuluista noin
      4 000 euroa (mm. posti- ja puhelin-, kopiokone-, matka-, työaine-, opetusväline-, opetusmateriaali- ja ateriakuljetuskustannukset). Lisäkustannuksia syntyisi noin 14 000 euroa suurenevista kuljetuskustannuksista. Säästöä perusopetukseen syntyisi näin noin 90 000 € vuodessa.

      Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamisen myötä kunnan kiinteistömenoissa säästöä teknisille palveluille syntyy henkilöstökuluista 25 000 €, asiakaspalvelujen oston vähenemisestä 4 000 €, puhtaanapito- ja puhdistusainekuluista 1 700 €, käyttösähkömaksuista 1 400 €, vesimaksuista 500 € ja öljylämmityksestä 7 000 € vuodessa, yhteensä 39 700 €. Sisäisissä erissä säästöä syntyy 3 000 €/v. Rakennukset eriytetään toisistaan vuonna 2016, jolloin vuodesta 2017 eteenpäin lukien lisäsäästöä syntyy 7 000 € vuodessa; yhteensä 46 700 €/vuodessa.

      Opetustoiminnan lakkaamisella Liedakkalan koulussa ei ole suoraa vaikutusta ns. opettajien rakennuksen eikä Seuralan kulurakenteeseen, eikä niitä ole huomioitu teknisten palvelujen säästölaskelmassa. Mahdollista säästöä voi syntyä vielä Seuralan puhtaana- ja kunnossapitopalveluista, mutta euromääräinen säästö ei ole tältä osin kovin merkittävä.

      Sivistyslautakunta on tiedottanut Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamiseen liittyvästä päätöksenteosta sekä Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamisesta syntyvistä sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan säästöistä Liedakkalan koulun oppilaiden huoltajia ja kyläläisiä 28.9.2015 ja 16.11.2015. Aiemmin on järjestetty kuulemis- ja tiedotustilaisuus huoltajille 7.11.2014.

      Koulun henkilöstöä on kuultu koulun lakkauttamispäätöksentekoon liittyen 8.10.2014 ja 25.9.2015.

      Koulun toiminnan lakkaaminen 5.6.2016 on toiminnallisesti hyvä ajankohta, koska lukuvuoden opetussuunnitelman mukainen opetus voidaan viedä opettajien suunnitelmien ja koulukohtaisen vuosisuunnitelman mukaisesti päätökseen.

      Laskelmat osoittavat, että Liedakkalan koulun toiminnan lakkaamisella sivistyspalveluihin ja teknisiin palveluihin syntyy yhteensä noin 130 000 euron säästö.

      • Idiots

        Osa nuista ns säästöistä siirtyy oppilaiden mukana uuteen kouluun idiootitko nuita lukuja tehtailee


    • KH.63.09.02.2016D

      Koska kunnanvaltuusto irrotti luokanopettajien määrän vähentämistä tavoittelevan Liedakkalan koulun toiminnan jatkamispäätöksen erilliseksi päätösasiaksi talouden tasapaino-ohjelmasta, ja ao. päätös tehdään talousarvion käsittelyn yhteydessä, on Liedakkalan koulun toimintaan laadittu talousarvioesitys sekä kevät- että syyslukukaudeksi 2016.

      Sivistystoimenjohtajan esitys:

      Sivistyslautakunta toteaa kunnanhallituksen edellyttämät toimenpiteet tehdyiksi.

      Sivistyslautakunta esittää edelleen Liedakkalan koulun lakkauttamisajankohdaksi edellä esitetyllä tavalla 5.6.2016.

      Sivistyslautakunnan päätös:

      Sivistyslautakunta päätti yksimielisesti siirtää asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

      Tämän pykälän käsittelyn jälkeen pidettiin 5 min. tauko klo 20.10-20.15.

      - - - - -

      SIV § 8/27.01.2016

      Kunnanvaltuusto on päättänyt vuoden 2016 talousarvion käsittelyyn liittyen kokouksessaan 10.12.2015 lakkauttaa Liedakkalan koulun 5.6.2016 lukien.

      Sivistystoimenjohtajan esitys:

      Sivistyslautakunta päättää, että valtuustoaloite ei anna aihetta enempään käsittelyyn.

      Sivistystoimenjohtajan muutettu esitys:

      Sivistyslautakunta toteaa, että valtuuston päätöksestä 10.12.2015 §90 lakkauttaa Liedakkalan koulu on Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry tehnyt kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle. Valtuusto päätöksen lainmukaisuus tulee arvioitavaksi siten Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden asiaa koskevassa käsittelyssä.

      Sivistyslautakunta päättää, että valtuustoaloite ei anna aihetta enempään käsittelyyn.

      Sivistyslautakunnan päätös:

      Esitys hyväksyttiin.

      Merkittiin pöytäkirjaan, että Helka Laiti-Perttula jätti päätökseen kirjallisen eriävän mielipiteen.

      Liite 2a
      Liitteenä Helka Laiti-Perttulan kirjallinen eriävä mielipide

      - - - - -

      KH § 63/09.02.2016

      Liite 31
      Liitteenä Helka Laiti-Perttulan kirjallinen eriävä mielipide

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus hyväksyy sivistyslautakunnan päätöksen ja toteaa, ettei aloite anna aihetta muihin toimenpiteisiin sekä saattaa päätöksensä aloitteentekijöille tiedoksi.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Esitys hyväksyttiin.

    • KH.55.09.02.2016

      HAL: 696 /2015

      55 § LAUSUNNON ANTAMINEN KEMINMAAN VALTUUSTON PÄÄTÖKSESTÄ 10.12.2015 § 90 TEHTYYN VALITUKSEEN

      Pohjois-Suomen hallinto-oikeus pyytää hankkimaan valtuuston lausunnon tai, jos se hallituksen johtosäännön mukaan on mahdollista, antamaan lausunnon Sanna Papusen ja hänen asiakumppaneidensa valitukseen, joka koskee Keminmaan valtuuston 10.12.2015 § 90 talous- ja toimintasuunnitelman 2016 - 2018 yhteydessä tekemää Liedakkalan koulun lakkautuspäätöstä. Lausunto tulee antaa viimeistään 15.2.2016.

      Valituksessa valittajat vaativat, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumoaa Keminmaan kunnanvaltuuston päätöksen 10.12.2015 § 90 lainvastaisena ja virheellisessä järjestyksessä syntyneenä, Liedakkalan koulun oppilaita ja vanhempia syrjivänä, epätarkoituksenmukaisena asian valmistelussa tapahtuneiden laiminlyöntien, harhaanjohtavien ja virheellisten tietojen takia. Valittajat pyytävät palauttamaan asian Keminmaan kuntaan uutta ja laillista käsittelyä varten. Lisäksi he pyytävät hallinto-oikeutta asettamaan täytäntöönpanokiellon Liedakkalan koulun lakkauttamispäätöksille, kunnes asia on ratkaistu.

      Liite 22
      Liitteenä lausuntopyyntö

      Liite 23
      Liitteenä lausunto

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus päättää antaa asiassa liitteen mukaisen lausunnon Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Esitys hyväksyttiin.

      Merkittiin pöytäkirjaan, että Sirpa Uusitalo jätti päätökseen seuraavan kirjallisen eriävän mielipiteen: ”Liedakkalan koulua koskevassa asiassa säästölaskelmia ei ole toimitettu valtuutetuille 10.12.2015 valtuuston kokousasiakirjojen mukana eikä jaettu kokouksessa. Sivistystoimenjohtaja esitti laskelmat pyydettäessä kokouksen aikana. Valtuutettujen pitäisi saada tutustua tehtyihin laskelmiin ennakkoon voidakseen tehdä niiden perusteella asianmukaisia päätöksiä. Asia on käsiteltävä valtuustossa erillisenä päätöksenä.”
      - - - - -

    • KH.55.09.02.2016

      HAL: 696 /2015

      55 § LAUSUNNON ANTAMINEN KEMINMAAN VALTUUSTON PÄÄTÖKSESTÄ 10.12.2015 § 90 TEHTYYN VALITUKSEEN

      Pohjois-Suomen hallinto-oikeus pyytää hankkimaan valtuuston lausunnon tai, jos se hallituksen johtosäännön mukaan on mahdollista, antamaan lausunnon Sanna Papusen ja hänen asiakumppaneidensa valitukseen, joka koskee Keminmaan valtuuston 10.12.2015 § 90 talous- ja toimintasuunnitelman 2016 - 2018 yhteydessä tekemää Liedakkalan koulun lakkautuspäätöstä. Lausunto tulee antaa viimeistään 15.2.2016.

      Valituksessa valittajat vaativat, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumoaa Keminmaan kunnanvaltuuston päätöksen 10.12.2015 § 90 lainvastaisena ja virheellisessä järjestyksessä syntyneenä, Liedakkalan koulun oppilaita ja vanhempia syrjivänä, epätarkoituksenmukaisena asian valmistelussa tapahtuneiden laiminlyöntien, harhaanjohtavien ja virheellisten tietojen takia. Valittajat pyytävät palauttamaan asian Keminmaan kuntaan uutta ja laillista käsittelyä varten. Lisäksi he pyytävät hallinto-oikeutta asettamaan täytäntöönpanokiellon Liedakkalan koulun lakkauttamispäätöksille, kunnes asia on ratkaistu.

      Liite 22
      Liitteenä lausuntopyyntö

      Liite 23
      Liitteenä lausunto

      Kunnanjohtajan esitys:

      Kunnanhallitus päättää antaa asiassa liitteen mukaisen lausunnon Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

      Kunnanhallituksen päätös:

      Esitys hyväksyttiin.

      Merkittiin pöytäkirjaan, että Sirpa Uusitalo jätti päätökseen seuraavan kirjallisen eriävän mielipiteen: ”Liedakkalan koulua koskevassa asiassa säästölaskelmia ei ole toimitettu valtuutetuille 10.12.2015 valtuuston kokousasiakirjojen mukana eikä jaettu kokouksessa. Sivistystoimenjohtaja esitti laskelmat pyydettäessä kokouksen aikana. Valtuutettujen pitäisi saada tutustua tehtyihin laskelmiin ennakkoon voidakseen tehdä niiden perusteella asianmukaisia päätöksiä. Asia on käsiteltävä valtuustossa erillisenä päätöksenä.”
      - - - - -

    • Kh2016liite23A

      POHJOIS-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS
      PL 189
      
90101 OULU
      Viite: 0005/16/2204
      Lausunto

      KEMINMAAN KUNNAN LAUSUNTO LIEDAKKALAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS RY:N / SANNA PAPUSEN KUNNALLISVALITUKSEEN KEMINMAAN VALTUUSTON PÄÄTÖKSESTÄ 90 § / 10.12.2015 KOSKIEN LIEDAKKALAN KOULUN LAKKAUTTAMISTA
      Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry on valittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen Keminmaan valtuuston päätöksestä, jolla valtuusto on päättänyt lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminnan 5.6.2016 lukien. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on varannut Keminmaan kunnalle mahdollisuuden antaa lausuntonsa asiassa. Lausunto liitteineen tulee toimittaa hallinto-oikeudelle viimeistään 15.2.2016.
      Keminmaan kunnan kunnanhallituksen johtosäännön 4 §:n mukaan kunnanhalli- tus antaa selityksen valtuuston päätöstä koskevaan valitukseen, jos kunnanhallitus yhtyy valtuuston päätökseen. Keminmaan kunta toteaa lausuntonaan seuraavaa.
      Valtuuston päätöksen muutoksenhakumenettelyssä sovelletaan kuntalain (1995/365) pykälää 90, jossa todetaan seuraavaa:
      Valtuuston ja kuntayhtymän 81 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen päätökseen sekä kunnanhallituksen, lautakunnan ja johtokunnan oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella hallinto-oikeudelta.
      Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

      1) päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä;

      2) päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa; tai
      3) päätös on muuten lainvastainen.
      Valittajan tulee esittää 2 momentissa tarkoitetut valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

      xx.2.2016
      1
      Kunnallisvalituksessaan Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry esittää, että Keminmaan kunnan Liedakkalan koulun lakkauttamista koskeva valmistelu olisi ollut puutteellista ja että kunta olisi varannut kuntalaisille puutteellisesti mahdollisuuden vaikuttaa asiaa koskevaan päätöksentekoon ja päätös olisi tällä perusteella syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai olisi hallintolain vastainen 34 § ja 41 §:n vastainen.
      Keminmaan kunta toteaa lausuntonaan esitettyyn väitteeseen seuraavaa. Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen on osa kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa, jota on ensikerran käsitelty valtuustossa 21.8.2014. Ennen asian esille tuloa valtuustossa kunnan talouden sopeuttamisohjelman valmistelusta ja ohjelman sisällöstä on jaettu tietoa internetissä kunnan kotisivustolla. Kunnan avoimesta tiedottamisesta johtuen talouden tasapaino-ohjelman valmistelua on seurattu paikallisissa tiedotusvälineissä tiiviisti keväästä 2014 alkaen.
      Keminmaan kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa on päivitetty koskien vuosille 2016 - 2017 kohdistuvia toimia. Talouden sopeuttamisohjelman päivitystyö käynnistettiin vuoden 2015 alussa. Päivitetty ohjelma hyväksyttiin Keminmaan valtuustossa 17.9.2015 / 69 § Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevaa toimenpidettä lukuun ottamatta. Valtuusto päätti tuolloin siirtää asian ratkaisun valtuuston seuraavaan kokoukseen. Sopeuttamisohjelman Liedakkalan koulua koskevaa toimenpidettä on käsitelty Keminmaan kunnanhallituksen kokouksessa 18.11.2015 / 479 §. Tuolloin kunnanhallitus on päättänyt käsitellä asian osana vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017 ja 2018 talous- ja toimintasuunnitelman käsittelyä.
      Keminmaan kunnan sivistyslautakunta on valmistellut Liedakkalan koulun lakkauttamista osana lautakunnan esitystä vuoden 2016 talousarviosta ja vuosien 2017 - 2018 talous- ja toimintasuunnitelmaan. Sivistyslautakunta on myös valmistellut samanaikaisesti Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevaa valtuustoaloitetta. Sivistyslautakunnan Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevassa valmistelussa loppuvuoden 2015 aikana on jäjestetty kaksi erillistä tiedotustilaisuutta koulun oppilaiden huoltajille ja kyläläisille. Tilaisuudet on pidetty 28.9.2015 ja 16.11.2015. Asian aiemman käsittelyn yhteydessä koulun oppilaiden huoltajille on järjestetty tiedotusti- laisuus 7.11.2014.
      Liedakkalan koulun lakkauttamista koskien on koulun henkilöstöä kuultu 8.10.2014 ja 25.9.2015.
      Edelleen sivistyslautakunta on valmistellut laskelmia koulun lakkauttami- sen johdosta saatavista säästöistä osana asian valmistelua. Keminmaan kunnan talouden sopeuttamisohjelmaan vuosille 2016 - 2017 on koulun lakkauttamista koskevaksi säästöarvioksi esitetty vain koulunopettajien henkilöstömenoista koituva säästö, jonka suuruudeksi on esitetty 50.000,00 euroa. Henkilöstösäästöt ovat varmimmin aikaan saatavat menosäästöt, vaikka koulun lakkauttamisella voidaan todennäköisesti saada suuremmat menosäästöt kuin ohjelmassa on esitetty.

    • Kh2016liite23A

      POHJOIS-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS
      PL 189
      
90101 OULU
      Viite: 0005/16/2204
      Lausunto

      KEMINMAAN KUNNAN LAUSUNTO LIEDAKKALAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS RY:N / SANNA PAPUSEN KUNNALLISVALITUKSEEN KEMINMAAN VALTUUSTON PÄÄTÖKSESTÄ 90 § / 10.12.2015 KOSKIEN LIEDAKKALAN KOULUN LAKKAUTTAMISTA
      Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry on valittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen Keminmaan valtuuston päätöksestä, jolla valtuusto on päättänyt lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminnan 5.6.2016 lukien. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on varannut Keminmaan kunnalle mahdollisuuden antaa lausuntonsa asiassa. Lausunto liitteineen tulee toimittaa hallinto-oikeudelle viimeistään 15.2.2016.
      Keminmaan kunnan kunnanhallituksen johtosäännön 4 §:n mukaan kunnanhalli- tus antaa selityksen valtuuston päätöstä koskevaan valitukseen, jos kunnanhallitus yhtyy valtuuston päätökseen. Keminmaan kunta toteaa lausuntonaan seuraavaa.
      Valtuuston päätöksen muutoksenhakumenettelyssä sovelletaan kuntalain (1995/365) pykälää 90, jossa todetaan seuraavaa:
      Valtuuston ja kuntayhtymän 81 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen päätökseen sekä kunnanhallituksen, lautakunnan ja johtokunnan oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella hallinto-oikeudelta.
      Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

      1) päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä;

      2) päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa; tai
      3) päätös on muuten lainvastainen.
      Valittajan tulee esittää 2 momentissa tarkoitetut valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

      xx.2.2016
      1
      Kunnallisvalituksessaan Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry esittää, että Keminmaan kunnan Liedakkalan koulun lakkauttamista koskeva valmistelu olisi ollut puutteellista ja että kunta olisi varannut kuntalaisille puutteellisesti mahdollisuuden vaikuttaa asiaa koskevaan päätöksentekoon ja päätös olisi tällä perusteella syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai olisi hallintolain vastainen 34 § ja 41 §:n vastainen.
      Keminmaan kunta toteaa lausuntonaan esitettyyn väitteeseen seuraavaa. Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen on osa kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa, jota on ensikerran käsitelty valtuustossa 21.8.2014. Ennen asian esille tuloa valtuustossa kunnan talouden sopeuttamisohjelman valmistelusta ja ohjelman sisällöstä on jaettu tietoa internetissä kunnan kotisivustolla. Kunnan avoimesta tiedottamisesta johtuen talouden tasapaino-ohjelman valmistelua on seurattu paikallisissa tiedotusvälineissä tiiviisti keväästä 2014 alkaen.
      Keminmaan kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa on päivitetty koskien vuosille 2016 - 2017 kohdistuvia toimia. Talouden sopeuttamisohjelman päivitystyö käynnistettiin vuoden 2015 alussa. Päivitetty ohjelma hyväksyttiin Keminmaan valtuustossa 17.9.2015 / 69 § Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevaa toimenpidettä lukuun ottamatta. Valtuusto päätti tuolloin siirtää asian ratkaisun valtuuston seuraavaan kokoukseen. Sopeuttamisohjelman Liedakkalan koulua koskevaa toimenpidettä on käsitelty Keminmaan kunnanhallituksen kokouksessa 18.11.2015 / 479 §. Tuolloin kunnanhallitus on päättänyt käsitellä asian osana vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017 ja 2018 talous- ja toimintasuunnitelman käsittelyä.
      Keminmaan kunnan sivistyslautakunta on valmistellut Liedakkalan koulun lakkauttamista osana lautakunnan esitystä vuoden 2016 talousarviosta ja vuosien 2017 - 2018 talous- ja toimintasuunnitelmaan. Sivistyslautakunta on myös valmistellut samanaikaisesti Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevaa valtuustoaloitetta. Sivistyslautakunnan Liedakkalan koulun lakkauttamista koskevassa valmistelussa loppuvuoden 2015 aikana on jäjestetty kaksi erillistä tiedotustilaisuutta koulun oppilaiden huoltajille ja kyläläisille. Tilaisuudet on pidetty 28.9.2015 ja 16.11.2015. Asian aiemman käsittelyn yhteydessä koulun oppilaiden huoltajille on järjestetty tiedotusti- laisuus 7.11.2014.
      Liedakkalan koulun lakkauttamista koskien on koulun henkilöstöä kuultu 8.10.2014 ja 25.9.2015.
      Edelleen sivistyslautakunta on valmistellut laskelmia koulun lakkauttamisen johdosta saatavista säästöistä osana asian valmistelua. Keminmaan kunnan talouden sopeuttamisohjelmaan vuosille 2016 - 2017 on koulun lakkauttamista koskevaksi säästöarvioksi esitetty vain koulunopettajien henkilöstömenoista koituva säästö, jonka suuruudeksi on esitetty 50.000,00 euroa. Henkilöstösäästöt ovat varmimmin aikaan saatavat menosäästöt, vaikka koulun lakkauttamisella voidaan todennäköisesti saada suuremmat menosäästöt kuin ohjelmassa on esitetty.

    • Kh2016liite23B

      Sivistyslautakunnan kokouksessa 25.11.2015 / 208 § on käsitelty Liedakkalan koulun lakkauttamista. Kokouksessa on esitetty laskelmia lakkauttamisesta koituvista säästöistä. Laskelmien mukaan sivistyslautakunnan menosäästö olisivat n. 90.000,00 euroa/v. Edelleen samassa yhteydessä on esitetty myös arvio kunnan teknisen lautakunnan menosäästöistä, jot- ka olisivat n. 46.700 euroa/v. Siten Keminmaan kunnan kokonaissäästöt olisivat n. 130.000,00 euroa vuodessa.

      Liedakkalan kylän asukkailla ja Liedakkalan koulun oppilaiden vanhemmilla on siten ollut tieto Keminmaan kunnan suunnitelmista lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminta jo keväästä 2014 alkaen. He ovat siten voineet vaikuttaa kunnan päätöksentekoon julkisuudessa laajasti esillä olleen tiedon pohjalta sekä erikseen asiassa järjestettyjen tiedotustilaisuuksien pohjalta. Keminmaan kunta on toimillaan noudattanut hallintolain 41 §:ssä todettuja menetelmiä valmisteilla olevan päätöksen tiedottamisesta kunta- laisille. Hallintolain 41 §:n mukaan: ”Asian vireilläolosta ja vaikutusmahdollisuuksien käyttämisestä on ilmoitettava asian merkityksen ja laajuuden kannalta sopivalla tavalla. Ilmoitustapa on viranomaisen harkinnassa. Esimerkiksi ilmoitukset ja artikkelit lehdissä tai tiedotteet kotiin voivat olla hyviä tapoja.”.

      Siten Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen on valmisteltu harkitusti ja perustellusti eikä esitetyt säästötoimien vaikutukset ole ylimitoitettuja.

      Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry esittää vielä, että valtuuston päätöksenteossa olisi tapahtunut menettelyvirhe siten, asian valmistelu olisi ollut kesken Keminmaan kunnan sivistyslautakunnassa, koska lautakunta on jättänyt Liedakkalan koulun asian pöydälle kokouksessaan 25.11.2015. Edelleen vanhempainyhdistys esittää valituksessaan, että asian käsittelyssä Keminmaan valtuustossa 10.12.2015 olisi tapahtunut menettelytapavirhe koulun lakkauttamista koskevan äänestyksen yhteydessä, koska äänestyksessä olisi ollut epäselvyyttä ja koska valtuutetut eivät olisi ymmärtäneet mitä äänestys koski.

      Väitteiden johdosta Keminmaan kunta toteaa seuraavaa.
 Keminmaan kunnan sivistyslautakunta on käsitellyt Liedakkalan koulun lakkauttamista vuoden 2015 aikana useassa asiayhteydessä seuraavasti:

      1. Kunnan talouden tasapaino-ohjelman päivitys vuosille 2016 - 2017; lautakunnan kokous 26.8.2015 / 162 §, 

      2. Keminmaan kunnan talousarvio 2016 ja talous- ja toimintasuunnitelma; lautakunnan kokoukset 23.9.2015 / 184 ja 14.10.2015 / 198 §, 

      3. Valtuustoaloite koskien Liedakkalan koulun lakkauttamista; lautakunnan kokous 25.11.2015 / 208 §. 


      Sivistyslautakunnan päätös 25.11.2015 / 208 § on ollut seuraava:

      Sivistystoimenjohtajan esitys:
      Sivistyslautakunta toteaa kunnanhallituksen edellyttämät toimenpiteet tehdyiksi.
      Sivistyslautakunta esittää edelleen Liedakkalan koulun lakkauttamisajankohdaksi edellä esitetyllä tavalla 5.6.2016.

      Sivistyslautakunnan päätös:
 Sivistyslautakunta päätti yksimielisesti siirtää asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

      Keminmaan valtuuston päätös lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminta 5.6.2016 lukien on syntynyt vuoden 2016 talousarvion hyväksymistä koskevan päätöksen yhteydessä. Valtuuston päätös talousarvion hyväksymisestä Liedakkalan koulua koskien on syntynyt Keminmaan kunnanhalli- tuksen esitykseen perustuen. Kunnanhallituksen esitys puolestaan perus- tuu sivistyslautakunnan valmisteluun, jota on käsitelty lautakunnan koko- uksissa 23.9.2015 / 184 § sekä 14.10.2015 / 198 §. Näin ollen valtuuston päätös on syntynyt säädetyssä järjestyksessä.

    • Kh2016liite23B

      Sivistyslautakunnan kokouksessa 25.11.2015 / 208 § on käsitelty Liedakkalan koulun lakkauttamista. Kokouksessa on esitetty laskelmia lakkauttamisesta koituvista säästöistä. Laskelmien mukaan sivistyslautakunnan menosäästö olisivat n. 90.000,00 euroa/v. Edelleen samassa yhteydessä on esitetty myös arvio kunnan teknisen lautakunnan menosäästöistä, jot- ka olisivat n. 46.700 euroa/v. Siten Keminmaan kunnan kokonaissäästöt olisivat n. 130.000,00 euroa vuodessa.

      Liedakkalan kylän asukkailla ja Liedakkalan koulun oppilaiden vanhemmilla on siten ollut tieto Keminmaan kunnan suunnitelmista lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminta jo keväästä 2014 alkaen. He ovat siten voineet vaikuttaa kunnan päätöksentekoon julkisuudessa laajasti esillä olleen tiedon pohjalta sekä erikseen asiassa järjestettyjen tiedotustilaisuuksien pohjalta. Keminmaan kunta on toimillaan noudattanut hallintolain 41 §:ssä todettuja menetelmiä valmisteilla olevan päätöksen tiedottamisesta kunta- laisille. Hallintolain 41 §:n mukaan: ”Asian vireilläolosta ja vaikutusmahdollisuuksien käyttämisestä on ilmoitettava asian merkityksen ja laajuuden kannalta sopivalla tavalla. Ilmoitustapa on viranomaisen harkinnassa. Esimerkiksi ilmoitukset ja artikkelit lehdissä tai tiedotteet kotiin voivat olla hyviä tapoja.”.

      Siten Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen on valmisteltu harkitusti ja perustellusti eikä esitetyt säästötoimien vaikutukset ole ylimitoitettuja.

      Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry esittää vielä, että valtuuston päätöksenteossa olisi tapahtunut menettelyvirhe siten, asian valmistelu olisi ollut kesken Keminmaan kunnan sivistyslautakunnassa, koska lautakunta on jättänyt Liedakkalan koulun asian pöydälle kokouksessaan 25.11.2015. Edelleen vanhempainyhdistys esittää valituksessaan, että asian käsittelyssä Keminmaan valtuustossa 10.12.2015 olisi tapahtunut menettelytapavirhe koulun lakkauttamista koskevan äänestyksen yhteydessä, koska äänestyksessä olisi ollut epäselvyyttä ja koska valtuutetut eivät olisi ymmärtäneet mitä äänestys koski.

      Väitteiden johdosta Keminmaan kunta toteaa seuraavaa.
 Keminmaan kunnan sivistyslautakunta on käsitellyt Liedakkalan koulun lakkauttamista vuoden 2015 aikana useassa asiayhteydessä seuraavasti:

      1. Kunnan talouden tasapaino-ohjelman päivitys vuosille 2016 - 2017; lautakunnan kokous 26.8.2015 / 162 §, 

      2. Keminmaan kunnan talousarvio 2016 ja talous- ja toimintasuunnitelma; lautakunnan kokoukset 23.9.2015 / 184 ja 14.10.2015 / 198 §, 

      3. Valtuustoaloite koskien Liedakkalan koulun lakkauttamista; lautakunnan kokous 25.11.2015 / 208 §. 


      Sivistyslautakunnan päätös 25.11.2015 / 208 § on ollut seuraava:

      Sivistystoimenjohtajan esitys:
      Sivistyslautakunta toteaa kunnanhallituksen edellyttämät toimenpiteet tehdyiksi.
      Sivistyslautakunta esittää edelleen Liedakkalan koulun lakkauttamisajankohdaksi edellä esitetyllä tavalla 5.6.2016.

      Sivistyslautakunnan päätös:
 Sivistyslautakunta päätti yksimielisesti siirtää asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

      Keminmaan valtuuston päätös lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminta 5.6.2016 lukien on syntynyt vuoden 2016 talousarvion hyväksymistä koskevan päätöksen yhteydessä. Valtuuston päätös talousarvion hyväksymisestä Liedakkalan koulua koskien on syntynyt Keminmaan kunnanhalli- tuksen esitykseen perustuen. Kunnanhallituksen esitys puolestaan perus- tuu sivistyslautakunnan valmisteluun, jota on käsitelty lautakunnan koko- uksissa 23.9.2015 / 184 § sekä 14.10.2015 / 198 §. Näin ollen valtuuston päätös on syntynyt säädetyssä järjestyksessä.

    • Kh2016liite23B

      Sivistyslautakunnan kokouksessa 25.11.2015 / 208 § on käsitelty Liedakkalan koulun lakkauttamista. Kokouksessa on esitetty laskelmia lakkauttamisesta koituvista säästöistä. Laskelmien mukaan sivistyslautakunnan menosäästö olisivat n. 90.000,00 euroa/v. Edelleen samassa yhteydessä on esitetty myös arvio kunnan teknisen lautakunnan menosäästöistä, jot- ka olisivat n. 46.700 euroa/v. Siten Keminmaan kunnan kokonaissäästöt olisivat n. 130.000,00 euroa vuodessa.

      Liedakkalan kylän asukkailla ja Liedakkalan koulun oppilaiden vanhemmilla on siten ollut tieto Keminmaan kunnan suunnitelmista lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminta jo keväästä 2014 alkaen. He ovat siten voineet vaikuttaa kunnan päätöksentekoon julkisuudessa laajasti esillä olleen tiedon pohjalta sekä erikseen asiassa järjestettyjen tiedotustilaisuuksien pohjalta. Keminmaan kunta on toimillaan noudattanut hallintolain 41 §:ssä todettuja menetelmiä valmisteilla olevan päätöksen tiedottamisesta kunta- laisille. Hallintolain 41 §:n mukaan: ”Asian vireilläolosta ja vaikutusmahdollisuuksien käyttämisestä on ilmoitettava asian merkityksen ja laajuuden kannalta sopivalla tavalla. Ilmoitustapa on viranomaisen harkinnassa. Esimerkiksi ilmoitukset ja artikkelit lehdissä tai tiedotteet kotiin voivat olla hyviä tapoja.”.

      Siten Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttaminen on valmisteltu harkitusti ja perustellusti eikä esitetyt säästötoimien vaikutukset ole ylimitoitettuja.

      Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry esittää vielä, että valtuuston päätöksenteossa olisi tapahtunut menettelyvirhe siten, asian valmistelu olisi ollut kesken Keminmaan kunnan sivistyslautakunnassa, koska lautakunta on jättänyt Liedakkalan koulun asian pöydälle kokouksessaan 25.11.2015. Edelleen vanhempainyhdistys esittää valituksessaan, että asian käsittelyssä Keminmaan valtuustossa 10.12.2015 olisi tapahtunut menettelytapavirhe koulun lakkauttamista koskevan äänestyksen yhteydessä, koska äänestyksessä olisi ollut epäselvyyttä ja koska valtuutetut eivät olisi ymmärtäneet mitä äänestys koski.

      Väitteiden johdosta Keminmaan kunta toteaa seuraavaa.
 Keminmaan kunnan sivistyslautakunta on käsitellyt Liedakkalan koulun lakkauttamista vuoden 2015 aikana useassa asiayhteydessä seuraavasti:

      1. Kunnan talouden tasapaino-ohjelman päivitys vuosille 2016 - 2017; lautakunnan kokous 26.8.2015 / 162 §, 

      2. Keminmaan kunnan talousarvio 2016 ja talous- ja toimintasuunnitelma; lautakunnan kokoukset 23.9.2015 / 184 ja 14.10.2015 / 198 §, 

      3. Valtuustoaloite koskien Liedakkalan koulun lakkauttamista; lautakunnan kokous 25.11.2015 / 208 §. 


      Sivistyslautakunnan päätös 25.11.2015 / 208 § on ollut seuraava:

      Sivistystoimenjohtajan esitys:
      Sivistyslautakunta toteaa kunnanhallituksen edellyttämät toimenpiteet tehdyiksi.
      Sivistyslautakunta esittää edelleen Liedakkalan koulun lakkauttamisajankohdaksi edellä esitetyllä tavalla 5.6.2016.

      Sivistyslautakunnan päätös:
 Sivistyslautakunta päätti yksimielisesti siirtää asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

      Keminmaan valtuuston päätös lakkauttaa Liedakkalan koulun toiminta 5.6.2016 lukien on syntynyt vuoden 2016 talousarvion hyväksymistä koskevan päätöksen yhteydessä. Valtuuston päätös talousarvion hyväksymisestä Liedakkalan koulua koskien on syntynyt Keminmaan kunnanhalli- tuksen esitykseen perustuen. Kunnanhallituksen esitys puolestaan perus- tuu sivistyslautakunnan valmisteluun, jota on käsitelty lautakunnan koko- uksissa 23.9.2015 / 184 § sekä 14.10.2015 / 198 §. Näin ollen valtuuston päätös on syntynyt säädetyssä järjestyksessä.

    • Kh2016liite23C

      Sivistyslautakunnan 25.11.2015/208 § käsittely, joka on koskenut tehtyä valtuustoaloitetta, on ollut oma erillinen ja talousarviovalmistelusta riippumaton valmistelu. Keminmaan valtuusto on voinut siten päättää talousarviossaan Liedakkalan koulun lakkauttamisesta perustuen sivistyslautakunnan ja kunnanhallituksen asiaa koskevaan talousarviovalmisteluun.

      Koska sivistyslautakunnan käsittelyssä ollut valtuustoaloite on koskenut samaa asiaa, josta valtuusto on päättänyt talousarviopäätöksessä 10.12.2015 / 90 §, on valtuustoaloite tullut tosiasiallisesti ratkaistua. Sivistyslautakunta on käsitellyt valtuustoaloitteen kokouksessaan 27.1.2016 / 8 § ja todennut päätöksenään, että aloite ei anna aihetta enempään käsittelyyn.

      Keminmaan valtuuston päätös Liedakkalan koulun lakkauttamisesta on syntynyt talousarviota koskevassa päätöspykälässä seuraavasti:

      Sivistyslautakunta / koulutuspalvelut sivut 40-45


      Keskustelun aikana Auli Tasala esitti, että koululaisten uimaopetuksen määräraha 1000 euroa palautetaan sivistyslautakunnan budjettiin ja jotta pysytään kokonaisbudjetissa, vuonna 2016 valtuusto ei syö joululounasta ja tästä tuleva säästö käytetään uimaopetukseen. Marko Vuorinen ja Arto Hakala kannattivat Tasalan esitystä.

      Hannu Roivainen esitti Vasemmistoliiton ryhmäesityksenä, että Liedakkalan koulun toimintaa jatketaan edelleen kaksiopettajaisena. Eeva Lääkkö ja Raimo Arponen kannattivat esitystä.

      Raimo Arponen esitti, että poistetaan 26 oppilaan raja luokkakoos- ta perusopetuksesta taloudellisista syistä. Sirpa Uusitalo ja Eeva Lääkkö kannattivat Arposen esitystä.

      Arto Hakala esitti, että ryhmäkokojen rajat poistetaan kaikilta muilta osin paitsi 1-2 –luokkalaisilta. 1-2 –luokilla maksimi on 26 oppilasta. Hannu Roivainen kannatti Hakalan esitystä.

      Raimo Arponen veti oman esityksensä pois ja Sirpa Uusitalo kannatti Arto Hakalan esitystä.

      Hannu Tikkala esitti KemPar-ryhmäesityksenä, että mikäli Liedakkalan koulu jatkaa toimintaa kesäkuun 2016 jälkeen, missään kunnan alakoulussa oppilasryhmät eivät ylitä 25 koululaista.

      Valtuusto piti neuvottelutauon klo 19.40-20.05.
      T
      auon jälkeen puheenjohtaja totesi, että ryhmäpuheenjohtajien kanssa on sovittu, että kunnanhallituksen esityksestä poikkeavista esityksistä käsitellään ensin Liedakkalan koulu.
      Liedakkalan koulu
      
Kun oli tehty kunnanhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys Liedakkalan koulu toiminnan jatkamisesta, puheenjohtaja esitti suoritettavaksi äänestyksen. Äänestystavaksi puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat kunnanhallituksen esitystä, sanovat äänestyksessä ”JAA” ja ne, jotka kannattavat Vasemmistoliiton ryhmäesitystä Liedakkalan koulun toiminnan jatkamisesta, sanovat ”EI”. Äänestystapa hyväksyttiin.

      Äänestyksessä annettiin ääniä seuraavasti:
      ”JAA” 17

      ”EI” 17

      ”Tyhjää” 1

      Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee ja näin ollen kunnanhallituksen esitys on tältä osin tullut valtuuston päätökseksi.

      Äänestyksen jälkeen Hannu Tikkala veti KemPar-ryhmäesityksen pois.

      Auli Tasalan esityksen uimaopetuksen määrärahasta ja Arto Hakalan esityksen 1-2 –luokkien maksimioppilasmäärästä valtuusto hyväksyi yksimielisesti.

      Merkittiin pöytäkirjaan, että valtuutettu Marja Kaakko poistui kokouksesta klo 20.15 äänestyksen jälkeen ja hänen tilalleen saapui varavaltuutettu Risto Rimpisalo.

      Kuten edellä olevasta käy ilmi, on valtuuston päätös syntynyt äänestyksessä, joka on perustunut valtuuston puheenjohtajan esittämään äänestysjärjestykseen. Puheenjohtajan esittämä äänestysjärjestys on ollut sekeä ja se on sisältänyt ymmärrettävät päätösvaihtoehdot. Näin ollen valittajien esittämä väite, jonka mukaan äänestyksessä olisi ollut epäselvyyttä tai että valtuutetut eivät olisi tienneet mitä äänestys koskee, jää toteennäyttämättä.

      Keminmaan kunta ei ota lausunnossaan kantaa Liedakkalan koulun vanhempain yhdistys ry:n valituksessa esitettyihin muihin väitteisiin, jotka eivät ole kuntalain (1995/365) 90 §:n mukaisien valitusperusteita.

    • Kh2016liite23D

      Liedakkalan koulun vanhempain yhdistys ry pyytää valituksessaan lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeutta asettamaan täytäntöönpanokiellon Liedakkalan koulun lakkauttamispäätökselle sekä esittää hallinto-oikeudelle Keminmaan kunnan korvattavaksi yhdistyksen oikeudenkäyntikulut.

      Sanna Papunen on toimittanut 25.1.2016 Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle li-säselvityksen. Lisäselvityksessä Papunen viittaa hänen käyttöönsä toimitettuun Suomen Kuntaliiton lakimies Riitta Myllymäen sähköpostiin koskien Suomen Kuntaliiton näkemystä kuntien kouluverkkoa koskevasta päätöksentekomenettelystä.

      Keminmaan kunta toteaa lisäselvityksen johdosta seuraavaa.
Suomen Kuntaliiton ohje, joka on annettu Papusen viittaamassa sähköpostissa, on luonteeltaan Suomen Kuntaliiton näkemys päätöksentekoa koskevasta hyvän hallintotavan mukaisesta menettelystä. Kuntaliiton ohje ei sido kunnan päätöksentekoa eikä sitä voida pitää päätöksenteon laillisuuteen vaikuttavana oikeusnormina.

      Kuntalain 13 luvun 110 § (aiempi laki 65 §) mukaan:

      Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa.

      Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.

      
5

      Kuntalain kunnan taloutta koskevan hallituksen esittelyssä todetaan:
      Talousarviossa valtuusto hyväksyy talousarviovuoden sitovat toiminnan ja talouden tavoitteet. Talousarvio on oikeudellisesti sitova, mutta talous- suunnitelma on vain ohjeellinen muilta osin kuin alijäämän kattamiseksi esitettyjen toimenpiteiden osalta.

      Edelleen KHO:n useissa päätöksissä (mm. KHO 2015/123, taltio 2236, KHO 2014/12, taltio 1190, KHO 2007/51, taltio 1862) todetaan myös, että valtuuston talousarviota kokeva päätös on sinällään valituskelpoinen.

      Keminmaan valtuusto on talousarviopäätöksessään 10.12.2015 / 90 § äänestyksen jälkeen hyväksynyt kunnanhallituksen pohjaesityksen koskien Liedakkalan koulun lakkauttamista, kuten edellä on asiasta esitetty. Toimenpide on esitetty kunnan Talous- ja toimintasuunnitelman sivulla 43 seuraavasti:

      Keskeiset toiminnalliset tavoitteet suunnitelmakaudella 2016 - 2018
• Liedakkalan koulun toiminnan päättäminen 5.6.2016 ja oppilaiden sijoittaminen Kirkonmäen kouluun sekä vakinaisen henkilöstön sijoittaminen muihin alakouluihin.

      Liedakkalan koulun lakkauttaminen on siten selkeästi ja yksiselitteisesti muotoiltu päätös, joka sisältyy kunnan vuoden 2016 talousarvion sitoviin tavoitteisiin sekä valtuuston talousarvion hyväksymistä koskevaan pöytäkirjan päätösmerkintään.

      Keminmaan kunnan talousarviopäätöksen lisäksi Liedakkalan koulun lakkauttaminen sisältyy kunnan talouden sopeuttamisohjelmaan, kuten edellä on myös kuvattu.

      Talouden sopeuttamisohjelman sivulla 7 todetaan:

      Keminmaan kunnanhallitus on kokouksessaan 18.11.2015 / 479 § päättänyt, että talouden sopeuttamisohjelman Liedakkalan koulun lakkauttamista koskeva toimenpide käsitellään osana vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017 ja 2018 talous- ja toimintasuunnitelman käsittelyä. Asian näin ollen koulun lakkauttamispäätös on päätetty myös osana kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa.

      Vaikka Suomen Kuntaliiton lakimiehen antama ohje ei sido kuntaa oikeusnormina, on Keminmaan kunta menetellyt ohjeen mukaisesti noudattaen hyvää hallintotapaa.

      Kaiken edellä olevan perusteella Keminmaan kunta toteaa, että valtuuston pää- tös 10.12.2015 / 90 § Liedakkalan koulun toiminnan lakkauttamisesta on kuulunut valtuuston toimivaltaan ja se on syntynyt säädetyssä järjestyksessä eikä ole muutoinkaan lainvastainen. Toimenpide on sisältynyt myös kunnan talouden sopeuttamisohjelmaan yhtenä selkeästi määriteltynä toimenpiteenä.

    • Kh2016liite23E

      Toimenpide

      Vaikutus toimintaan
      Säästötavoite / €

      Liedakkalan koulun toiminnan lakkaaminen 5.6.2016 lukien
      Sivistysltk 26.8.2015 aikaisti lakkaamisen vuodelle 2016
      50.000 €

      Asian näin ollen Keminmaan kunta esittää Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle, että hallinto-oikeus hylkää Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys ry:n / Sanna Papusen Keminmaan kunnan valtuuston päätöstä 10.12.2015 / 90 § koskevan kunnallisvalituksen sekä vaatimuksen valtuuston päätöksen toimeenpanokiellosta ja Keminmaan kunnan velvoittamisesta korvaamaan yhdistyksen oikeudenkäyntikulut perusteettomina.

      KEMINMAAN KUNNANHALLITUS
      Mauri Posio kunnanjohtaja

      LIITTEET
      - ote Keminmaan kunnanhallituksen johtosäännöstä
      - 
Keminmaan kunnan Talous- ja toimintasuunnitelma vuosille 2016 - 2018

      - Keminmaan kunnan talouden sopeuttamisohjelma vuosille 2016 – 2017
      - 
Keminmaan kunnan valtuuston päätökset 17.9.2015 / 69 § ja 10.12.2015 / 90 §
      - Keminmaan kunnan kunnanhallituksen päätös 18.11.2015 / 479 §
      - 
Keminmaan kunnan sivistyslautakunnan päätökset 26.8.2015 / 162 §, 23.9.2015 / 184 §, 14.10.2015 / 198 § ja 27.1.2016 / 8 §

      http://www.keminmaa.fi/kunta/paatos/hal2016/kok0902/frmtxt55.htm

      • persus

        Suora lainaus Persujen vaaliohjelmasta 2012 :

        "Lähikoulut säilytettävä ja koulumatkojen turvallisuutta edistettävä.

        Maanlaajuisesti tasapuolinen koulutustarjonta on hyvä keino estää yhteiskuntaluokkien välisten erojen kasvua.

        Perussuomalaiset eivät hyväksy pienten ja turvallisten lähi- ja kyläkoulujen lakkauttamista ja luokkakokojen kasvattamista, vaan mielestämme elinvoimaisia lähikouluja tulee lakkauttamisen sijasta tukea ja kehittää.

        Kuntien tulee myös kiinnittää entistä enemmän huomiota koulukyytien järjestämiseen siten, etteivät oppivelvollisuutta suorittavien lasten ja nuorten koulumatkaa rasita esimerkiksi puutteellinen liikenneturvallisuus tai petoeläimet.

        Perussuomalaiset tekevät kaikkensa, jotta lähi- ja kyläkouluja ei lakkauteta,

        mikäli oppilaita kouluihin riittää. "


    • Persujenvoitto

      Noita liitteitä ei jaksa kukaan lukea. Normi tekstiä maallikon suulla kiitos. Mutta nuo samat nimet auli tasala jne... Ai niin prkele eikö se oo 4 vuotta niitten kausi!??! Pitää ens kerralla äänestäjien miettiä tosissaan ketä äänestää!!!!!

      • 410.2015

        Kannattaa nyt rauhoittua, keskittyä, lukea ja yrittää ymmärtää lukemansa!

        Muutoinhan mielipiteet ovat näitä MuTu -juttuja.

        Kunnallisen päätöksenteonhan ei pitäisi perustua MuTu -juttuihin vaan tosiasioihin ja mm. kuntalakiin!

        Kunnallisessa päätöksenteossa tulee noudattaa myös hallinnon oikeusperiaatteita, joita ovat: yhdenvertaisuus, tarkoitussidonnaisuus, puolueettomuus, suhteellisuus ja luottamuksensuoja.


      • luejaopi

        jyrkille samat sanat :

        Suora lainaus Persujen vaaliohjelmasta 2012 :

        "Lähikoulut säilytettävä ja koulumatkojen turvallisuutta edistettävä.

        Maanlaajuisesti tasapuolinen koulutustarjonta on hyvä keino estää yhteiskuntaluokkien välisten erojen kasvua.

        Perussuomalaiset eivät hyväksy pienten ja turvallisten lähi- ja kyläkoulujen lakkauttamista ja luokkakokojen kasvattamista, vaan mielestämme elinvoimaisia lähikouluja tulee lakkauttamisen sijasta tukea ja kehittää.

        Kuntien tulee myös kiinnittää entistä enemmän huomiota koulukyytien järjestämiseen siten, etteivät oppivelvollisuutta suorittavien lasten ja nuorten koulumatkaa rasita esimerkiksi puutteellinen liikenneturvallisuus tai petoeläimet.

        Perussuomalaiset tekevät kaikkensa, jotta lähi- ja kyläkouluja ei lakkauteta,

        mikäli oppilaita kouluihin riittää. "


      • 410.2015

        Sen kumosivat nuo kuntalain 69, 110 ja 118 §:t!

        69 §: "Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua..."

        110 §: "Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan."

        118 §: "Kunnan ja valtion tulee yhdessä selvittää kunnan mahdollisuudet turvata asukkailleen lainsäädännössä edellytetyt palvelut sekä ryhtyä toimenpiteisiin palvelujen edellytysten turvaamiseksi, jos vähintään toinen 2 ja 3 momentissa tarkoitetuista erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettelyn edellytyksistä täyttyy.

        Arviointimenettely voidaan käynnistää, jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää 110 §:n 3 momentissa säädetyssä määräajassa."


      • Idiots

        Tais olla hänkin nyt Levillä


    • 410.2015

      Kuntalaki

      69 § Kunnan luottamushenkilöt

      Kunnan luottamushenkilöitä ovat valtuutetut ja varavaltuutetut, kunnan toimielimiin valitut jäsenet, kunnan kuntayhtymän toimielimiin valitsemat jäsenet sekä muut kunnan luottamustoimiin valitut henkilöt. Tehtävänsä perusteella kunnan toimielimen jäseneksi valittu kunnan viranhaltija tai työntekijä ei kuitenkaan ole kunnan luottamushenkilö.

      Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

      Kunnan valtion luottamustoimeen valitsemaan henkilöön sovelletaan, mitä kunnan luottamushenkilöstä säädetään.

      • Idiots

        Levillä


    • 410.2015

      Kuntalaki

      110 § Talousarvio ja -suunnitelma

      Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

      Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet.

      Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan.

      Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa.

      Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.

      Edellä 3 momentissa säädettyä alijäämän kattamisvelvollisuutta sovelletaan myös kuntayhtymiin.

    • 410.2015

      Kuntalaki

      118 § Erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettely

      Kunnan ja valtion tulee yhdessä selvittää kunnan mahdollisuudet turvata asukkailleen lainsäädännössä edellytetyt palvelut sekä ryhtyä toimenpiteisiin palvelujen edellytysten turvaamiseksi, jos vähintään toinen 2 ja 3 momentissa tarkoitetuista erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettelyn edellytyksistä täyttyy.

      Arviointimenettely voidaan käynnistää, jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää 110 §:n 3 momentissa säädetyssä määräajassa.

      Arviointimenettely voidaan lisäksi käynnistää, jos asukasta kohden laskettu kertynyt alijäämä on kuntakonsernin viimeisessä tilinpäätöksessä vähintään 1 000 euroa ja sitä edeltäneessä tilinpäätöksessä vähintään 500 euroa, tai kunnan rahoituksen riittävyyttä tai vakavaraisuutta kuvaavat kunnan ja kuntakonsernin talouden tunnusluvut ovat kahtena vuonna peräkkäin täyttäneet seuraavat raja-arvot:

      1) kuntakonsernin vuosikate on ilman kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009) 30 §:n mukaan myönnettyä harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta negatiivinen;

      2) kunnan tuloveroprosentti on vähintään 1,0 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kaikkien kuntien painotettu keskimääräinen tuloveroveroprosentti;

      3) asukasta kohden laskettu kuntakonsernin lainamäärä ylittää kaikkien kuntakonsernien keskimääräisen lainamäärän vähintään 50 prosentilla;

      4) kuntakonsernin suhteellinen velkaantuminen on vähintään 50 prosenttia.

      Edellä 3 momentissa tarkoitettujen tunnuslukujen raja-arvot lasketaan vuosittain Tilastokeskuksen ylläpitämistä konsernitilinpäätösten tiedoista. Tunnuslukujen laskentaperusteina käytetään Tilastokeskuksen käyttämiä laskentaperusteita ja kunnan vahvistamaa tuloveroprosenttia.

      Edellä 1 momentissa tarkoitetun selvityksen tekee arviointiryhmä, jonka jäsenistä yhden nimeää valtiovarainministeriö ja yhden kunta. Valtiovarainministeriö nimeää kuntaa kuultuaan ryhmän puheenjohtajaksi kunnasta ja ministeriöstä riippumattoman henkilön. Ryhmä tekee ehdotuksen kunnan asukkaiden palvelujen turvaamiseksi tarvittavista toimenpiteistä.

      Valtuuston on käsiteltävä ryhmän toimenpide-ehdotukset ja saatettava niitä koskeva päätös valtiovarainministeriön tietoon mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Valtiovarainministeriö tekee ryhmän toimenpide-ehdotusten ja valtuuston päätösten perusteella ratkaisun kuntarakennelaissa tarkoitetun erityisen selvityksen tarpeellisuudesta kuntajaon muuttamiseksi.

    • 26.11.2014.1100

      "Ylellisyyspalveluihin on vain hyvin harvoilla varaa - ja niistäkin pitäisi periä maksu".

      Hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä

      Kuntatalous ja johtaminen murroksessa - aluetilaisuus

      ke 26.11.2014 klo 11:00-11:30

      Tämä tarkoittaa mm. Pieniä kyläkouluja ja kulttuuria.

      • Idiots

        Kuuluuko Lassila tuohon kans


    • persus

      copy paste jygä

      Suora lainaus Persujen vaaliohjelmasta 2012 :

      "Lähikoulut säilytettävä ja koulumatkojen turvallisuutta edistettävä.

      Maanlaajuisesti tasapuolinen koulutustarjonta on hyvä keino estää yhteiskuntaluokkien välisten erojen kasvua.

      Perussuomalaiset eivät hyväksy pienten ja turvallisten lähi- ja kyläkoulujen lakkauttamista ja luokkakokojen kasvattamista, vaan mielestämme elinvoimaisia lähikouluja tulee lakkauttamisen sijasta tukea ja kehittää.

      Kuntien tulee myös kiinnittää entistä enemmän huomiota koulukyytien järjestämiseen siten, etteivät oppivelvollisuutta suorittavien lasten ja nuorten koulumatkaa rasita esimerkiksi puutteellinen liikenneturvallisuus tai petoeläimet.

      Perussuomalaiset tekevät kaikkensa, jotta lähi- ja kyläkouluja ei lakkauteta,

      mikäli oppilaita kouluihin riittää. "

      • Ystävänpäivää

        Joku on jääny Levin bussista pois kun tulee tuota copya taas aivan sikana ."ja siellä kaikilla oli niin mukavaa oi jospa oisin saanut olla mukanaa"


    • qqqqqqqqq

      Jaa Jyrkiki on herännny !

      • Idiots

        Teeppä uus laskelma oppilaiden osalta,myös tulevien jotka odottaa kouluun pääsyä


    • Kgkdjdndjdjdj

      Mr. Jursu osaa tunnetusti vain copy-pasteta muiden tekstejä. Tainnut olla partion lukutaitoinen kun ei osaa kirjoittaa mitään omaa.

    • Idiots

      Tosissaan ovat,Liedakkalan lakkautus säästöt meni Leville "koulutus" hommiin.Lassilan lakkautusrahat voi riittää pitempään reissuun.Siellähän on vain osa johtoryhmistä.Toisilla on ollut järkeä jäädä kotiin ,kun kunta on miinuksella

      • DemokratiaOnVaikeaa

        Yksilöisitkö tarkemmin, että mitä tarkoitat?
        Ketkä ja milloin ovat olleet missä?


      • Ystävänpäivää

        Keminmaan vesi/energia kunnanvirkamiehiä/naisia,on nähty Levillä


      • Vastuuttomat

        Ihmetys on suuri kunnan tilanteen vuoksi!Kaikkien mukana olleiden nimet julkisuuteen heti.Onko ihmiset nuin tyhmiä ,Levi jossa aina on tuttuja siellä ei salassa olla. Varsinkaan nyt!!!!!!


      • Kirttujärviminna

        Nimiä tänne heti!!!! Todella törkeää!!! Vesilaitoksella istuu kaksi muijaa! Oliko nämät Levillä kunnan rahoilla!??
        Sikamaista touhua. Nimiä kiitos!!!


      • Ystävänpäivää

        Pitäisköhän kunnan ilmoittaa julkisesti nämä nimet.Törkeäähän se on.Yksi vesilaitoksen nainen on kuulemma ollut Levillä kumppanit


      • nimetesiin

        Toimivakto nämä kunnan rahoilla retkeilijät kuntalaisten hyväksi vai itsensä
        parhaaksi.


      • Kirstujärvenreetta

        Onkhan se akka ollu miesten perässä sielä? Vonkumassa?


    • 3.354

      Kun ilmassa näyttää olevan kovasti Perussuomalaisiin kohdistuvaa ahdistusta, niin haluaisin palauttaa mieliinne seuraavaa Perussuomalaisten edustuksesta Keminmaan kunnan toimielimissä:

      Valtuusto 3 / 35
      Kunnanhallitus 1 / 10
      Hyvinvointilautakunta 1 / 13
      Sivistyslautakunta 1 / 13
      Tekninen lautakunta 1 / 13
      Tarkastuslautakunta 1 / 7
      Keskusvaalilautakunta 1 / 5

      kuntakonsernin yhtiöissä edustus on:

      Keminmaan Energia Oy hallitus 1 / 10
      Keminmaan Vesi Oy hallitus 1 / 10
      Keminmaan Vuokra-asunnot Oy 1 / 11
      Keminmaan Palvelukylä Oy 0 / 5

      • Paavorulesok

        Bouistakin paikoista joutaisi ainakin puolet pois Pers-uilta


    • lupaukset

      Eiköhän kannattaisi jo istua nokat vastakkain näiden henkilöiden, jotka täällä keskenään tinkaavat puolesta ja vastaan, ettei tarvitse kaikkia Keminmaan kunnan päätöksiä täällä julkaista, kun niistä voi antaa vinkin mistä ne voi itsekukin lukea kunnan sivuilta netistä. Lukutaitoisiahan me ollaan kaikki.
      Aina on nämä samat fraasit pitkine sepustuksineen täällä Kemi-palstalla.
      Ja se mitä on tullut joillakin vaaleissa luvattua, niin siinä on näköjään muisti pettänyt pahemman kerran, mutta ei voi mitään, valitettavasti!

    • 3.354

      Valitettavasti totuus on noissa virallisissa asiakirjoissa, ainakin siihen saakka kunnes toisin todistetaan hallinto-oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden lainvoimaisella päätöksellä.

      Niissä on myös koko tapahtumaketju eli hallinnollinen historia!

    • Koskelat

      Törkeää suorastaan : on työttömiä pikkukunnassa ihan tarpeeksi, vanhukset kärsii, perheet kärsivät.
      Eikä ainakaa omilla rahoilla ole olleet ilonpidossa kun johtoporraskin mukana.

    • yksiplusyksionkaksi

      Kaksi ja 1/2 puoluetta ajaa samaa asiaa, koulujen lopettamista, roin saneeraajaa unohtamatta, näin tiivistettynä, toivottavasti leviltä tarttu mukaan edes kohmelo

      • Koskelat

        Kohmelo ja vitutus hope so!! mutta sitten nää akat hakee saikkua!!! Kehtaa ne kun kehtaavat lähteäkki!
        Kiitos sille joka laittaa noita päätöksiä tänne ! Täältä ne tulee luettuakin.


    • Historia

      On se ihmeellistä, ettei tuo päätösten linkittäjä ole laittanut tänne koko Keminmaan historiakirjan sisältöä? Siinä sitä olisi tietoajanoaville luettavaa useammaksi päiväksi.
      Nyt hopi, hopi kirjastoon lainaamaan se kirja ja ei kun linkittämään ja jakamaan tietoa pitemmältä ajalta.

    • Ahhahhahhahahah

      Poliisimestari Sisu on näemmä liittänyt mielessään Kemin maalaiskunnan jo kaupunkiin kun tällä palstalla copypasteaa. Näin se heiluu persun takki.

      • Levillä

        Hän voisi linkittää Levillä olleiden nimet tänne.Totuushan on näissä asiakirjoissa ,kunnes toisin todistetaan .


    • Vitutusvillenexmuija

      Kiitos vielä kerran.. Täältä mukavampi lukea kunnan asioita. Tuskinpa tähän persut liittyy sen enempiä.
      Mutta nimiä voisi laittaa joku tietävä.
      Ja kun ei keminmaalla omaa palstaa oo, niin kemi on hyvä ja tulee se loppupeleissä olemasn yhtä.
      Ketä ne leviläiset on???

      • Obelix2016

        Ainakin keskustalaiset pienkoulujen puolustajat Energian ja Vesiyhtiön hallitusten
        keskustalaiset jäsenet olivat kotinurkilla. Hyvä niin, sillä kunnassa meneillään
        yt neuvottelut.


      • Tietoahetikiitos

        Mikä on tämä Levin matkailu? Kuntakonserni on käytännössä konkurssikypsä, ja vieläkö rahaa liikenee juopottelureissuihinkin?


      • PSKeminmaa
        Obelix2016 kirjoitti:

        Ainakin keskustalaiset pienkoulujen puolustajat Energian ja Vesiyhtiön hallitusten
        keskustalaiset jäsenet olivat kotinurkilla. Hyvä niin, sillä kunnassa meneillään
        yt neuvottelut.

        Myöskään perussuomalainen yhtiön hallituksen jäsen ei osallistunut tuohon tilaisuuteen!


      • Ilmaiseksi
        PSKeminmaa kirjoitti:

        Myöskään perussuomalainen yhtiön hallituksen jäsen ei osallistunut tuohon tilaisuuteen!

        Minkä yhtiön ,tais olla monestakin yhtiöstä muita


    • 3.354

      Kun näitä mielensä pahoittajien päivityksistä on pääteltävissä, että argumentaatiot ovat vähissä?

      Enemmän tulee mieleen sellaiset käsitteet kuin:
      trollaaminen, astroturfing, informaatio-operaatio ja informaatiosodankäynti

      Niinpä lainaan ja toistan yllä olevan:

      "Kannattaa nyt rauhoittua, keskittyä, lukea ja yrittää ymmärtää lukemansa!

      Muutoinhan mielipiteet ovat näitä MuTu -juttuja.

      Kunnallisen päätöksenteonhan ei pitäisi perustua MuTu -juttuihin vaan tosiasioihin ja mm. kuntalakiin!

      Kunnallisessa päätöksenteossa tulee noudattaa myös hallinnon oikeusperiaatteita, joita ovat: yhdenvertaisuus, tarkoitussidonnaisuus, puolueettomuus, suhteellisuus ja luottamuksensuoja."

      • Kemperse

        Siinä on oikeutta ja yhdenvertaisuutta ,kun kuntalaisia kuritetaan säästöillä ja valtuutetut ja virkamiehet juhlii kuntalaisten rahoilla.KYLLÄ JÄÄ TÄMÄ VALTUUSTO JA SEN OHJAILIJA MUISTIIN .VAALIT ON TULOSSA


      • Levilläpyllyhyllyy

        Juuri niin!!! Mutta se ohjailija pitäisi pienelle kansallekki saada selville!?? Kun ei politiikkaa niin kauheesti seuraa! Äänestystä ajatellen....


      • Säästöjä

        Luottamus virkamiehiin /naisiin on korkealla.Kunnassa on yt:t menossa ja valtuuston jäsenet juhlii Levillä virkamiehet/naiset jotka on kunnan palkkalistoilla.


      • Kukkahattutätit

        Blondi kukkis


      • Kukkus

        Eli who?


    • Kaussi

      Lautiosaaren puolella on jo tyhjennetty vanhainkoti. Keväällä alkaa tulemaan ihka uusia asukkaita parantamaan taloutta.

      • Kemperse

        Eihän Keminmaan valtuuston koulunvastaiset valtuutetut pidä lapsista eikä vanhuksista,vaikkaosa on jo itsekkin aika iäkkäitä.Kaikki hyvä vaan itselle ja ilmaiseksi ei väliä muilla ihmisillä.


    • summar
    • Metsäökynen

      Kyllä se koulu on loppuuntaputeltu.turha sitä on enää jauhaa.kohta saa joku halvalla ongelmakiinteistön kunnan niskoilta pois.toivottavasti koulurakennukselle tulis jotaki käyttöä.

      • jpou

        Osaatko lukea ? Ei tässä mistään koulusta ole kysymys ?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe