Lomautukset nyt tarpeen

lomautturi

Hei.

Olen huolestunut nyt lapsen oikeudesta esimerkiksi kevät-, ja joulujuhliin. Oliko se nyt Rauma, joka ehdottaa näistä luopumista. Opettajien pitää kantaa vastuu ja tehdä nämä juhlat mahdolliseksi omalla ajalla. Näihin juhlien järjestelyyn pitää riittä jo nyt saatava palkka 2800-4800 euroa.

Suorastaan lasten edun vastaista on se, että opettajien lomautus on niin vaikeaa. Lomautukset syksyyn ja kevääseen jos ei viitsitä järjestää edes juhlien järjestämiseen.

Vetoan päättäjiin, lasten vanhempiin, että lomautukset saadaan opettajille aikaiseksi.

71

201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noheit

      Olen hämmästellyt, miksi muiden lomautus onnistuu, mutta ei opettajien. Tälläisenä aikana kaikkien on osallistuttava talkoisiin. Opettajat kesälomautuksiin vaikka lainsäädännöllä.

      • EerikaKanerva

        Ei opettaja saa kesäkuukausilta palkkaa, silloin hänelle maksetaan talven mittaan tienattua ja sivuun pantua rahaa, siis jälkikäteen palkkaa JO TEHDYSTÄ TYÖSTÄ. Monet opettajat ovat kesän työttöminä. Palkattomalla vapaalla (oikeastaan lomautettuna) olevaa tai työtöntä on paha lomauttaa, sanoisin, että suorastaan mahdotonta. Sellaista lainsäädäntöä ei yksinkertaisesti voi olla, ei sitten millään.


      • Hipheijaajaa

        Sanopa keitä ovat ne, jotka osallistuvat "talkoisiin".


    • Skolessa_duunissa

      Ihan höpöhöpöjuttua ja silkkaa riidanhaastamista taas koko lomautturin puheenvuoro. Lapsen oikeus joulu- ja kevätjuhlaan? Ei sellaista oikeutta ole mihinkään kirjattu. Sen sijaan on kirjattu sekä opettajille että kaikille muille oikeus saada työstään palkkaa.

      Tässähän olisi nyt erinomainen sauma vanhempien näyttää, että välittävät oikeasti lastensa koulunkäynnistä ja järjestää heille juhlia; päätetään ohjelmanumerot, valitaan esiintyjät, neuvotellaan opettajien kanssa siitä, miltä tunneilta kukin oppilas voidaan ottaa ohjelmaharjoituksiin, rakennetaan harjoitteluaikataulu, yritetään saada joku ottamaan vastuulleen harjoituttajan omat työtehtävät, harjoitellaan esitykset, hankitaan rekvisiitat, järjestellään ja koristetaan tila, lähetetään kutsut, valitaan ja harjoitetaan sijaisesiintyjät sairastumisien yms. varalta - ja siivotaan tila juhlan jälkeen.

      Tämän opettajat ovat tähän saakka hoitaneet suurelta osin omalla ajallaan tekemättä siitä koskaan sen suurempaa numeroa. Myöskään esityksissä mukana olevat oppilaat eivät yleensä suuremmin nurise siitä, että sekä harjoituksia että esiintymisiä on välillä sekä ennen että jälkeen normaalien oppituntien. Siitä huolimatta se ei ole mikään rajoittamattomasti voimassa oleva lapsen oikeus.

      Lomautturi ei jostain syystä pysty käsittämään tätä asiaa nyt ollenkaan. Lasten edun mukaista lomauttaa opettajia niillä viikoilla, joilla on eniten työtä? Lapset kouluun, opet pois?

    • Hipheijaaaaa

      > Opettajien pitää kantaa vastuu ja tehdä nämä juhlat mahdolliseksi omalla ajalla. <

      Siinäpä se onkin, että opettaja joutuu tekemään myös omalla ajallaan töitä.

      Sinulla se on sitten rikas elämä!

    • Kurpitsanaama900

      Lomauttamalla sinä siis saisit opettajat järjestämään lisää joulu- ja kevätjuhlia? Hohhoijaa...

    • niksari

      Miksi täällä vain opettajat kommentoivat asiaan. Minusta opettajien lomautukset jo tasapuolisuuden ja yleisen luottamuksen kannalta ovat perusteltuja. Minusta voisi hyvinkin karsia ammattiuhdistysten valtaa pakkolailla. Lomarahat leikkuriin ja palkkoihin 10 % alennus, itse olen tähän valmis.

      • Ekonomushumanus

        Palkat jäädytetään ja lomarahat poistetaan. Palkkoja ei voi alentaa yhtään prosenttia, ei keltään. Osaatko selittää miksi?


      • Sinistä_Savua

        "Miksi täällä vain opettajat kommentoivat asiaan"

        Ainoastaan yksi on ilmoittanut olevansa opettaja, oletettavasti ei kuitenkaan ole. Minä en ole - enää!

        Keksipä nyt jokin viisas keino, millä velvollisuudentuntoiset ei-opettajat saataisiin kommentoimaan aivopieruasi... Kommenttien pitäisi tietysti myötäillä sinun kantaasi. Vai haluatko sulkea (olettamasi) opettajat tämän keskustelun ulkopuolelle? Ihan olosuhteiden pakosta he kuitenkin ovat niitä, jotka näistä asioista eniten tietävät, siis työstä ja palkkauksesta, mutta eivät välttämättä mitään siitä, millä Suomen talous saataisiin kuntoon.

        Olen jutellut joidenkin tuttujen ja työkavereiden kanssa tästä älyttömästä opettajien palkanalennus/lomautushuutelusta. Suurin osa on sitä mieltä, että sellaisesta työstä pitäisi saada parempaa palkkaa ja työolosuhteita pitäisi pystyä parantamaan. Tuskin kukaan suostuisi menemään luokan eteen mistään hinnasta. Yksi oli sitä mieltä, että opettajan työpäivät ovat hyvin lyhyitä. Selitin hänelle, mitä kaikkea open työtehtäviin kuuluu (Been there, done that.) - ja hänen kommenttinsa oli: "Miten kukaan jaksaa?"


      • Ekonomushumanus

        Noh! Eipä kuulu vastausta kysymykseeni.
        Miksi ei ole kansantalouden kannalta viisasta alentaa palkkoja 10 %?
        Ei ole viisasta alentaa edes yhtä prosenttia. Eikö olekin kumma juttu?
        Mutta jos alennettaisiin, niin mitä seurauksia siitä olisi maamme taloudelle. Tähän et pysty vastaamaan.


    • niinsevaanon

      Olen itse opettaja, kohta 30 vuotta. Ihmettelen, että vielä tänäpäivänä tuudittaudutaan ajatukseen, että opettajat eivät saa palkkaa kesäisin. Tämä ei pidä paikkaansa, ainakin itselleni tulee palkka myös kesäisin. Tämä ilmenee palkkaerittelystä, kansankielellä tilinauhasta.
      Itselleni käy myös lomautus kesällä tai muuna aikana. Nyt eletään aikaa, jossa ei voi vaatiakaan etujen säilymistä entisellään. Vahva harkinta tulee tehdä myös palkkojen alennukseen, siihen ei ole mitään esteitä. Edellinen kirjoittaja väittää toista, mutta hän on valitettavan väärässä.
      Maan etu oman edun edelle.

      • Hipheijaajaa

        Opettajana tiedät miksi saat palkkaa myös kesällä?
        Et sinä mikään opettaja ole. Koulustaja korkeintaan ja olet siksi kateellinen opettajille. Ja sinähän omasta mielestäsi ne työt teet ja opettaja saa palkan.


      • Karvakintaat

        Nimimerkille "niinsevaanon"

        Mahdatko oikeasti olla opettaja? Useimmat opettajat hallitsevat oikeakielisyysasiat hyvin. Useimmat opettajat tietävät, miten heidän palkkansa muodostuu. Mietipä, mikä merkitysero on seuraavilla ilmauksilla: 'saa palkkaa KESÄLLÄ' ja 'saa palkkaa KESÄLTÄ'.

        En ole mitenkään kovin hyvä ymmärtämään talousasioita, mutta en usko, että Suomen vienti saataisiin vetämään opettajien (tai kenenkään muunkaan) palkkoja alentamalla. Voisin jopa lyödä siitä kesäkuun palkan vetoa - jos minulle maksettaisiin kesäkuulta palkkaa.


    • opex

      Eikö kaikilla aloilla ole niin, että lomautuksen aikana ei tehdä töitä? Miksi opettajat olisi ainoa ryhmä, joka tekee täsmälleen saman määrän työtä, vaikka on "lomautettu"? Tietenkin jotain jää tekemättä, esim. juhlat pitämättä, jos opet ovat lomautettuina silloin. Opetuksettomana aikana lomauttaminen ei puolestaan ole edes lomauttamista vaan palkanalennus. Opettajilla on kuitenkin voimassa oleva sopimus siitä, mitä työnantajan on maksettava palkkaa.

    • haasteita

      karvakintaalle.

      Nimimerkki "niinsevaanon" sanoi aivan oikein KESÄISIN... eikä kesältä tai kesällä.
      Hän käsitykseni mukaan on saanut palkkaa myös kesäisin (usemman kesän ajalta)

      Sympatiani kyllä menee tälle nimimerkille "niinsevaanon". Olisipa opettajissa enemmän sinunlaisia uhrautuvia opettajia, niin oletan lastenkin oppivan jaloudellasi.

      Opettajat taitavat antaa lapsille vain tehtävät tunnin alussa lapsille ja itse surffailevat netissä. Ei ihme, että erityisopetuksen tarve on lisääntynyt. Tämä taitaa kyllä johtua opettajien laiskuudesta.

      Jos kesälomautukset eivät opettajille käy, voidaan harkita virkojen määräaikaistamista. Silloin saataisiin valittua työskenteleviä opettajia laiskottelevien opettajien sijaan.

      • Karvakintaat

        Nimimerkille "haasteita"

        Jos tuo kesäisin palkkaa saava olisi opettaja, hän tuntisi palkkauksen perusteet.

        Maailma ei totisesti ole oikeudenmukainen paikka! Sinulle rassukalle ei ole siunaantunut juurikaan järkeä. Kateutta ja kaunaa et luultavasti kuitenkaan ole saanut syntymälahjaksi, vaan sen ihan itse erittäin ansiokkaasti kerännyt, säilönyt ja kasvattanut sille korkoa korolle. Et luultavasti ymmärrä, kun sanon, että puhut suut silmät täyteen silkkaa skeidaa käsittämättä koko asiasta yhtään mitään.

        Sinulla näyttää olevan elämäntehtävänä solvata milloin mitäkin ryhmää, hyvin usein opettajia. Tällä kertaa kirjoituksestasi tosin jäi (ehkä erehdyksessä) pois pomottaminen ja itsesi ja mielikuvituslastesi kehuminen.

        Kiitos kuitenkin päivän nauruista: "uhrautuvia opettajia, niin oletan lastenkin oppivan jaloudellasi." Oikeastihan sen enempää opettajien kuin kenenkään muun ei tarvitse eikä pidä uhrautua ansiotyössään, vaikka se olisi kuinka antoisaa ja mieluista! Se tie vie turmioon ja loppuunpalamiseen.


    • Totta_ei_tarua

      Raumalla ei olla lomauttamassa opettajia, vaan kaupunki haluaa kaikkien työntekijöidensä osallistuva säästötalkoisiin pitämällä 6 päivää palkatonta vapaata. Tätä kaupunki "suosittelee" uhkaamalla lomautuksella, jos työntekijä ei allekirjoita sitoumusta kyseisten palkattomien päivien pitämiseen. Palkattomille päiville ei saa palkata sijaisia.

      Pakolliset talkoovapaat koskevat siis opettajien lisäksi mm. päiväkotien ja terveyskeskuksen hoitajia, laitosmiehiä, sihteereitä, psykologeja... kaikkia kaupungin työntekijöitä eli noin 3000 ihmistä. Osa Rauman työntekijöistä saa pitää palkattomat vapaansa vaikka putkeen, eli he voivat pitää viikon loman ja vaikka lentää etelään. Opettajat eivät näin saa tehdä, koska lain mukaan koululaisia ei saa jättää valvomatta (sijaista ei saa palkata). Niinpä opetustoimi on tehnyt linjauksen, että opettajat pitävät ne päivät palkattomina vapaina, jotka eivät vaaranna opetusta eivätkä lasten ja nuorten turvallisuutta. Nämä päivät ovat kevät- ja joulujuhlapäivä sekä opettajien lainmukaiset koulutuspäivät.

      Kukaan opettaja ei varmasti haluaisi jättää kevät- ja joulujuhlaa järjestämättä, mutta tähän pakotetaan ylemmältä taholta.


      Minun työpaikkani joutuu tänä vuonna Raumalla säästämään yli 300 000 euroa opetuksesta, ja viime vuosina säästöjä on tehty koko ajan. Tämä tarkoittaa, että palkoista on jo säästetty. Nyt meidän pitää vielä lahjoittaa kaupungille rahaa ja jättää työmme tekemättä, jotta kaupunki saa siirrettyä 3-5 miljoonaa euroa rahastoon ja rakentaa yrityksille valmiita teollisuusalueita, rakennuksia ja kalliin viemäröinnin läpi kaupungin.

      Minun perheeltäni kaupungin pakolliset talkoovapaat vievät 12 päivän palkan ja lapsen kevät- sekä joulujuhlan. Emme ole kovin iloisia.

      Ps. Opettajien palkka tosiaan muodostuu 9 kuukauden ajalta. Joitakin vuosikymmeniä sitten tehtiin päätös, että tuo 9 kuukauden palkka jaetaan 12 kuukaudelle, jotta opettajillakin riittää rahaa kesäajan loppuun saakka. Ennen sitä moni teki kesällä toista työtä. Tähän palkkaussysteemiin ei ole tullut muutoksia, eli yhä opettajalle maksetaan palkka 9 kuukauden työstä vuosittain ja palkanmaksu on jaettu koko vuodelle.

      Pps. Kesä lähestyy ja opettajainkoulutuslaitoksiin sekä yliopistoihin haku on käsillä. Jos opettajan työ kadehdituttaa tai kiinnostaa, tervetuloa alalle! Lasten ja murrosikäisten kanssa työskentely on hienoa ja palkitsevaa - silloin tällöin myös melko rasittavaa.

    • HunajataHunajata

      Vai olet huolestunut lapsen oikeudesta kevät- ja joulujuhliin? Kaikenlaista... Et kertonut sinulla olevan mitään estettä niiden järjestämiseen. Tartuhan siis toimeen! Eräs vastaaja tuolla jo antoikin vinkkejä, miten se tehdään.

      Taitaa kuitenkin olla niin, että sinulla ja kaltaisillasi on suunnattomat määrät oikeuksia - niin kauan kuin vastuu voidaan sälyttää muille. Mieluiten opettajille - jotka kuitenkaan eivät mielestäsi pysty eivätkä viitsi yhtään mitään tehdä, ovat vielä juoppojakin.

      Jospa nyt kuitenkin vähän aikaa keskittyisit kasvattamaan niitä mielikuvituslapsiasi kunnon kansalaisiksi. Luulenpa kuitenkin, että sinusta ei siihen olisi, vaan vastuu on ajat sitten siirretty koululle (opettajille), lastensuojelu- ja sosiaaliviranomaisille sekä rikosseuraamusviranomaisille.

    • nipastaa

      Olen sitä mieltä, että opettajien määräaikaisuudet tulee ottaa keskusteluun. Esimerkki tosi elämästä:
      Luokkaa "opetti pätevä" opettaja. Oppimistulokset olivat kehnot. Kun alettiin selvittämään tilannetta selvisi, että open aika meni muuhun kuin opettamiseen.
      Koulussa tehtiin opettajan siirto toiseen luokkaan. Hänen tilalle palkatti epäpätevä opettaja, joka osasi ja tarmokkaasti opetti. Kuinka ollakaan, luokan keskiarvo nousi lähes 1,5 numeroa(keskiarvo). Häiriö käyttäytyminen luokassa loppui lähes kokonaan ja lapsilla oli turvallista opiskella.
      Tämä esimerkki tukee opettajien määräaikaisuuksia. Näin saataissin nämä "lonkanvetäjät" muihin tehtäviin. Törkeää väittää, että vain pätevä opettaja osaa opettaa.

      • KilttiOpettaja

        Nimimerkille "nipastaa"

        Esimerkkisi todistaa täysin yksiselitteisesti, että pätevistä opettajista on päästävä eroon ja heidän tilalleen pitää palkata sellaisia, joilla ei ole opettajan koulutusta. Työsuhteiden pitää olla määräaikaisia. Olisikohan kahden kuukauden pätkissä sopiva aika? Ikävä kyllä, monet lakipykälät ovat vielä tällä hetkellä esteenä. Jokaiselle on luonnollisesti selvää, että pätkätyöntekijät hallitsevat työnsä ja ennen kaikkea kunkin koulun käytännöt paremmin kuin vakituiset opettajat, jotka esimerkiksi tuntevat oppilaansa ja kollegansa (sussiutakkoo!) jo edellisiltä vuosilta. Sekä vanhemmat että varsinkin oppilaat toivovat tietysti opettajien vaihtuvan mahdollisimman usein!

        Minä sain eräänä vuonna joskus lokakuun puolenvälin tienoilla opetettavikseni pari opetusryhmää, joilla oli syksyn aikana ollut kyseisissä aineissa jo kolme epäpätevää opettajaa. Näiden ryhmien osaamistaso sekä työskentelytottumukset viittaisivat ihan päinvastaiseen kuin sinun esimerkissäsi. (Kyseessä oli varmasti erityinen poikkeus, sinun kertomasi epäilemättä kuvastaa asioiden todellista tilaa kaikissa Suomen kouluissa.) En olisi oikeastaan halunnut näitä ryhmiä itselleni, kun tuntimäärä oli jo muutenkin korkea, mutta rehtori puhui minut ympäri. Ja tottakai se palkassakin näkyi.


      • Lumamaikka

        "open aika meni muuhun kuin opettamiseen. "
        Valitettavan usein näin on asia. Järjestyksenpitoon menee tunneista ihan liian suuri osa. Mahtaisiko olla mitään hyötyä, jos vanhemmat opettaisivat lapsilleen, että aikuisia totellaan? Opiskelumateriaalit olisi näppärää olla mukana ja ne pitäisi osata ottaa esille ilman eri kehoitusta. Läksyjen teko parhaan kykynsä mukaan olisi toivottavaa.

        Aikaa menee joskus myös siihen, kun tappelee tietotekniikan kanssa. Tuntisuunnitelmissa pitää ottaa huomioon se, että ehkä tietotekniikka ei toimikaan niin kuin pitäisi, sitä varten on aina oltava varasuunnitelma - tai sitten suunnitelmat tehdään niin, että ne sujuvat ilman tietotekniikkaa.

        Nykyisin yhä enemmän aikaa ja energiaa menee myös siihen, kun tehtävät pitää antaa ja selittää jokaiselle erikseen. Yleisesti annettuja ohjeita moni ei osaa kuunnella lainkaan. Tässä ehkä nimenomaan esi- ja alakoulun opettajilla olisi skarppaamisen paikka, oppilaan pitäisi yläkouluun tullessaan osata kuunnellakin. Aika iso osa tunnista menee 20 yksilön opettamiseen, vaikka paljon tehokkaampaa (!) olisi edes toisinaan opettaa 20 oppilaan ryhmää.


    • maaseudunukko

      Voivoi sentään.

      Miksi opettajat täällä meuhaa ja puolustelevat ainoastaan omaa etuaan. Se on selvää, että opettajien on syytä katsoa peliliin ja myöntää, että lomautus kesällä antaisi lapsille lisää resurssia koulun käyntiin. Opettajille voi käydä samoin kuin paperiliiton työntekijöille, työpaikka menee alta ahdeusta.

      Miksi täällä opettajat raakuvat aina: ei opettajia voi kesällä lomauttaa. Tottakai voi, se on lainsäädännöllinen toimenpide.
      Alku syksy ja kevät ovat hyviä lomautus ajankohtia.

      • Häijy_Maikka

        Nimimerkille Maaseudunukko

        Voi toista! Et ehkä ole itse lainkaan käynyt koulua, kun näyttää ihan perusasioiden tietämys ja informaation vastaanottokyky olevan täysin nollilla. Tietysti ihmisellä sopii olla mielipiteitä, mutta kyllähän ne pitää pystyä perustelemaan tosiasioilla.

        Opetustehtäviä ei ihan helposti voi siirtää halpatyövoiman kontolle eikä lapsityövoiman maihin. Opetustyö ei taida Suomesta tekemällä loppua.

        Opettaja ei saa kesäkuukausilta palkkaa. Mitenkään ihmistä ei voi lomauttaa ajalla, jolloin hän ei edes ole palkkatyössä. Ei, vaikka minkälaisia lakeja yrittäisit rustata.

        Syksyn (=elokuun puoliväli) ensimmäisillä ja kevään viimeisillä viikoilla opettajilla on kaikkein eniten töitä. Näin on täysin riippumatta siitä, minkälaisia tuntiohjelmia oppilailla toteutetaan.


      • Hipheijaajaa

        Täällä meuhkaa yksi vanhempi (opepomoäiti) ja kaksi opettajaa (opex ja kenkkuope) sekä provoilija Suomi24:n (wiineri)puolesta.


      • Hipheijaajaa

        Opettajia ei voi lomauttaa opetuksettomana aikana. Sitä ei voi lailla säätää.


    • himakas

      Lomautuksille on tarvetta. Tukiopetus kiintiöihin opettaja vetosi ja näin ei voi olla. Koulun tulee lain mukaan antaa tukiopetusta sitä pyydettäessä. Huono opettaja ja monet luokalta tarvitsee tukiopetusta. Tukiopetus on oppilaan oikeus, joten lomautuksilla saadaan lisäresurssia.
      Sanoin opettajalle, että tukiopetusta on annettava, vaikka et saa siitä palkkaa PISTE.

      • Merkkarimarkkinat

        "Koulun tulee lain mukaan antaa tukiopetusta " "tukiopetusta on annettava, vaikka et saa siitä palkkaa " - Vastuu on koulutuksen järjestäjällä, ei kenelläkään yksittäisellä opettajalla. Palkatonta työtä opettaja tekee sen verran kuin itse katsoo voivansa tehdä.

        "monet luokalta tarvitsee tukiopetusta" - Näin on ihan jokaisella luokalla. Kolmisenkymmentä vuotta yläkoulussa kieliä opettaneena olen tavannut yhden ryhmän, jossa kukaan ei tarvinnut välillä tukiopetusta minun aineissani. Mistähän sinä tiedät tuon tukiopetuksen tarpeen?

        Et näytä ymmärtävän tuota lomautusasiaa lainkaan. Siksi sinun kannattaa puhua siitä seuraavan kerran vasta sitten, kun olet ottanut asioista selvää.


    • himakas

      Otin lomautuksista selvää ja tässä tulos. Oletetaan, että koulussa on 50 opettajaa, joiden keski palkka on 3500 euroa/kk. Opettajat lomautetaan kouluaikana kahdeksi viikoksi. Säästöä tulee bruttona 1750 euroa/opettaja yhteensä 87 500 euroa. Tällä summalla saadaan palkattua vakinaiseksi kaksi opettajaa lisää pelkästään lyhyellä lomautuksella. Ketkä hyötyvät lomautuksista, vastaus on lapset.

      Lomautus kesällä tuo saman suuruisen säästön kesälomautuksilla. Tällä todistan sen, että opettajille maksetaan palkka myös kesällä.

      Pyydän. Lopettakaa opettajat tuo provo opettajien palkattomuudesta kesälomalla. Se on pilkun viilausta. Provoilu lopettakaa myös siitä, että kesällä opettajia ei voi lomauttaa. Voi lomauttaa, se on vain järjestely kysymys.

      • minäolenope

        Luoja ei ole kieltänyt suuria haaveilemasta. Lomautuksia ei koskaan ole tehty lisäopettajien palkkaamiseksi. Mistä olet tuollaisen päähäsi saanut? Rahat menevät aina muuanne. Ajatuksesi on järjetön. Lomautetaan työstä ja palkataan lisää opettajia.
        Pyydän. Lopeta pakkomielteinen opettajien vainoaminen.


      • KilttiOpettaja
        minäolenope kirjoitti:

        Luoja ei ole kieltänyt suuria haaveilemasta. Lomautuksia ei koskaan ole tehty lisäopettajien palkkaamiseksi. Mistä olet tuollaisen päähäsi saanut? Rahat menevät aina muuanne. Ajatuksesi on järjetön. Lomautetaan työstä ja palkataan lisää opettajia.
        Pyydän. Lopeta pakkomielteinen opettajien vainoaminen.

        Olet täysin oikeassa juuri tuosta pakkomielteisyydestä! Tosiasioita kieltäydytään ymmärtämästä ja uskomasta, mutta puskista huudellaan älyttömyyksiä. Jos lapset ovat koulussa, mutta opettaja ei, siitä syntyy melkoinen tukiopetustarve. Ei ole mitään järkeä pistää ope pakkolomalle, että voidaan palkata joku täyttämään lomautuksesta syntynyttä tukiopetustarvetta.

        Vaikka on lukemattomat kerrat kerrottu, miksi opettajalle maksetaan myös kesällä palkkaa, se näyttää olevan täysin mahdotonta ymmärtää.


    • naska

      Ihmetellä pitää, että opettajat täällä vain "lapsi koulussa" palstalla proavat: ei meiltä voi mitään ottaa, ei meitä voi lomauttaa, emme saa kesältä palkkaa jne jne.

      Opettajat kuvittelevat saavansa aina vaan lisää ja lisää. Ammattiyhdistys palsta olisi parempi näille opettajien provoille kuin tämä lapsista välittävä palsta. Valitettavasti opettajat aliarvioivat lasten edun mm. lomautusten kautta. HÄVETKÄÄ

      • Hipheijaajaa

        Opettajako aloitti tämänkin provon?


      • Sinistä_Savua

        Nimimerkille "naska":

        Opettajat eivät provoa täällä. Jos olet eri mieltä, annapa esimerkki open provosta.

        Kukaan ope ei täällä ole sanonut, ettei meiltä voi mitään ottaa. Siltikään en näe mitään järkeä ottaa opettajilta enää enempää.

        Kukaan ei ole väittänyt, ettei opettajia voi lomauttaa. On sanottu vain se tosiasia, että se on jokseenkin järjetöntä puuhaa ja täysin lasten edun vastaista.

        Opettaja ei saa kesältä palkkaa. Ei ketään voi millään lomauttaa ajalta, jolloin hän ei edes ole palkkatyössä. Voit ihan vapaasti väittää vastaan vaikka kuolemaasi asti, mutta se ei tee väittämästäsi totta.

        Mistä sinä tuon tempaisit, että opettajat kuvittelevat saavansa aina vain lisää ja lisää? Opettajat ovat olleet osallisina määrärahojen supistumisesta jo pitkät ajat. Se on vaikuttanut ihan suoraan opettajien palkkasummaan, nimenomaan pienentävästi! Lisäksi se on rajoittanut paljon materiaalien hankkimista oppilaille.

        Tällä palstalla näkyy aika vähän lapsista välittämistä, kumma kyllä! Silloinkin puhuu usein opettaja, joskin joillakin vanhemmillakin näyttää oikeasti olevan käsitys siitä, mikä on lapsen paras. Hyvin suuri osa puheenvuoroista on vain silkkaa kateellisten perusteetonta riidanhaastamista. Näistä typeryyksien huutelijoista (nimimerkki "naska" mukaan lukien) tuskin kenelläkään olisi ns. munaa mennä luokan eteen.


    • opena

      Itse olin lomautettuna ja opetin ne tunnit mitkä kuuluikin. Ei se vaan minulle käynyt jättää lapsia ilman omaa opettajaa. Tein seitsemän päivää lomautettuna työtä. Itselle tuli hyvä mieli.
      Toivon muiltakin opettaja kollegoilta uhrauksia isänmaan eteen.

      • Sumusilmäinen

        Nimimerkille "opena": Tuskin kukaan uskoo höpinääsi. Opettajat osaavat yleensä kirjoittaa edes yhdyssanat oikein. Et muutenkaan ole uskottava, et ollenkaan. Mahtaako kukaan tällä palstalla käyvistä opettajista olla koskaan nähnyt lomautetun kollegan tekevän normaaleja viikkotuntejaan? Johan siinä tulee vastuukysymyksetkin vastaan.


    • opena

      Sumusilmäinen kollega, kyllä minä olen tehnyt lomautuksen aikana opetustyöni, anteeksi vain.

      • lainmukaanope

        Lomautettuna ollessasi et olr virassa eikä sinulla ole laillista oikeutta olla virasta vastuullisena opettajana. Voit lahjoittaa vaikka koko omaisuutesi vapaaehtoisesti ja olla työssä. Tässä vaan on se, että työnantaja ei tietenkään kerro sinulle sitä. Joko puhut palturia tai olet uskomattoman naivi hoitamaan maamme tärkeintä virkatehtävää opettajana.


    • kaarinala

      Nimimerkille opena,,,

      Sinun kaltaisiasi opettajia kaivataan. Tule meidän kouluun, niin asiat muuttuvat paremmaksi. Nykyisten opettajien kyky ja motivaatio ovat kyseenalaisia. Oma etu opettajilla menee lastemme edun ohi.

    • hihina

      Kiitos minunkin puolesta nimimerkille "opena". Jaloa toimintaa. Täällä opettajat tukiopetuksessa sanovat, että tukiopetuksen puolituntia on 22,5 minuuttia. Kahvikuppi kädessä tullaan luokkaan ja myöhässä, todellinen tukiopetus puolituntinen kutistuu 10 minuuttiin. Motivaatiota ja tehokkuutta opettajat. Lomautuksille todenteolla tarvetta.

      • TuhataitoinenTupu

        "Motivaatiota ja tehokkuutta opettajat. Lomautuksille todenteolla tarvetta."

        En oikein ole samaa mieltä sinun järjenjuoksusi kanssa. Lomautuksilla ei takuulla ole motivaatioita tai tehokkuutta lisäävää vaikutusta.

        Tehokkuudesta puheen ollen: Olimme erinäisistä syistä toukokuussa jonkin verran jäljessä siitä, mihin asti olisi pitänyt ehtiä. Sanoin oppilaille, että laitetaan talla pohjaan ja tehdään nopeasti, tehokkaasti ja tiivistäen. Osalle oppilaista onnistui, aika monelle ei. Myös omaksumiseen tarvitaan aikaa. Opettaja voi painaa eteenpäin sen tuhannen "tehokkaasti", mutta olisi hyvä, jos oppilaat pysyisivät mukana...


      • Hipheijaajaaa

        Vuonna 2014 eniten sairastivat kodinhoitajat, siivoojat ja lähihoitajat (25–28 päivää vuodessa). Vähäisintä poissaolo oman sairauden takia oli päälliköillä, lääkäreillä ja opettajilla (8–9 päivää), käy ilmi Työterveyslaitoksen selvityksestä.

        Lomaa ovat myös sairauspoissaolot ja silloin myös em. työntekijöillä on yhtä pitkät lomat kuin opettajilla.
        Amen.


      • Tööttööttöö

        Sinä sitten käyt keskustelua itsesi kanssa.


      • osajostakin

        ".....tukiopetuksen puolituntia on 22,5 minuuttia......"

        Oppitunnin pituus on 45 minuuttia ja puolet siitä on 22,5 minuuttia.


    • masdasa

      On mahdollista lomautuksiin myös muilla lomilla. Talviloma 1 vk. pääsiäisloma 4 pv. joululoma noin 2 vk. syysloma 1 vk jne. Kun katsoo näitä lomija, niin opettajillahan onkin lomaa peräti lähes 4 kuukautta (15 viikkoa). Kyllä lomautukset pystyy tekemään näillä lyhyillä lomilla. Näin ei tarvitse koskea lomautuksilla kesälomaan. Tämä on hyvä.

    • ammattilomauttaja

      Lainmuutoksella saadaan opettajien työaikaa muutettua. Noilla lyhyillä lomilla lomautus on jo nyt mahdollista. Kesällä tapahtuviin lomautuksiin lainmuutos mahdollistaa lomautukset myös kesällä. On muistettava, että kesäkuun alku (pari viikkoa) on jo nyt opettajilla työaikaa, jolloin lomautus on mahdollinen.

    • kuntsariope

      Itselleni käy parhaiten noi lyhyen loman ajankohdan lomautukset. Tosin haluaisin pitää ne porrastettuna siten, että esim syyslomalla kolme päivää, joululomalla viisi päivää ja hiihtolomalla tarpeen mukaan 2-3 päivää.

      • rehellisyyttä

        Miksi et vain lahjoita vastaavaa summaa kunnan kirstuun?

        Ei hevletiissä, puhut siis p askaa.

        Voitko vastata kysymykseeni?


    • rakastaasaa

      Ei varmaan tarvii porrastaa ihan noin paljoa. Syys-, ja talviloma lomautuksiin vuodeksi riittää. Eihän tästä olekaan tarkoitus tehdä pysyvää, vaan ainoastaan tämän laman ajan.

    • hihatonkalu

      Toivottavasti yhteiskuntasopimus laittaa lomarahat leikkuriin. Myös työajan pidentäminen siten, että lomautukset onnistuvat myös kesäisin. Työajan pidentäminen mahdollistaa uuden lukuvuoden suunnittelun kesällä.
      Muistutettakoon, että uusi lukuvuosi alkaa 1.8 joten lomautus tässä viikko, pari on mahdollista.

    • saisnytensin

      suomeen palkka- ja eläkekatto 5000 eur/ kk ja ylimenevä
      osuus valtiolle veroina. Myös sipilän, stubin, soinin osallistuttava ja pistettävä loppu pääomaverolle eli myös
      lääkärit, juomarit ja tuomarit maksavat muutakin kuin 30%
      veroa ja ettei osinkoja suoriteta. Tällöin voidaan suomeen säätää laki, ettei alle 12000 euron vuosituloja veroteta. Ei myöskään osinkoa makseta tarkoitushakuisen työttömyy-den kustannuksella. Talouden nimissä kaikki avustajat
      eduskunnasta pois, ennenkin pärjättiin ilman ja koska
      kansanedustajien määrä vähennetään 101, kuten luvattiin
      suomen liittyessä ey:n jäseneksi. Kansanedustajan palkkio
      tulevaisuumessa 3000 eur/ kk, ministerin 4000 eur/ kk,
      presidentin 5000 eur/ kk ja kaikki luontaisedut pois, ei duunarikaan niitä saa..

    • hihanaka

      Meidän koulussa kokeiltiin tota porrastusta 2-3 päivän jaksossa. Opetusta se ei häirinnyt, sillä kouluavustaja hoiti hommat mallikkaasti.

    • olisittenytensin

      huolestunut lapsen oikeudesta omaan biologiseen isäänsä
      ja ettei isä saa olla mitenkään mukana lapsensa elämässä; lapsen ja oman teiveensa mukaisesti huoltaja omalle lap-sellensa ja tavata omaa lastaan Raision kaupungin perättö-min lausumin ja selvityksin. Kaupunki muutti mm wilmassa ja/ tai koulun säännöissä yhden lapsiaan syvästi rakasta-van isän takia kouluterveydenhuollon kirjauksia; nyt ei kut-sutakkaan lapsen laajoihin terveystarkastuksiin lapsen mo-lempia vanhempia, vaan molemat huoltajat, huoltajuushan on perusteettomasti äidillä Raision kaupungin perättömin lausumin, selvityksin tuomioistuimessa lapsen olosuhteis- ta, ettei isä vain pystyisi tälläkään tavoin osallistumaan ja saisi tietää lapsestaan elämästä, kouluasioista yhtään mi-tään..

    • äkåp

      Ihan kivojahan tuollaiset juhlat on, mutta täytyy olla suhteellisuuden tajua ymmärtää, että ei niitä opettajien selkänahasta revitä! Jos he ovat lomalla, lomautettuina tai mitä hyvänsä, niin juhlia ei ole. Sillä selvä.

      Kyllä meillä ainakin joulua juhlitaan kotona. Ihan sama juhlitaanko sitä koulussa vai ei. Kevätjuhla??? En edes muista oliko sellaisia silloinkaan kun itse olin vielä kouluikäinen. Kevätkirkossa kävi osa, mutta itse kun en kirkkoon kuulunut, niin sain lähteä kotiin.:)

    • hemistani

      Lomautukset muiden säästöjen lisäksi, silloin taataan lastemme tulevaisuus. Opettajien palkasta ja kesälomasta on leikattava.

      • kaikillevaan

        kunnan työntekijöille kenkää ja vuokrafirmasta uudet tilalle 1 päivän työsopimuksilla ilman lomaetuja ja ilmaisia ruokia. Kyllä sillä opettajalla on varaa maksaa safkansa, ei se mitään ruokailua valvo, siellä keskenään syövät ja keskustelevat oliko viikonloppuna hyvä vai paha mies, saitko vai etkö saanut, edestä vai takaa..


      • Ammattikasvattaja
        kaikillevaan kirjoitti:

        kunnan työntekijöille kenkää ja vuokrafirmasta uudet tilalle 1 päivän työsopimuksilla ilman lomaetuja ja ilmaisia ruokia. Kyllä sillä opettajalla on varaa maksaa safkansa, ei se mitään ruokailua valvo, siellä keskenään syövät ja keskustelevat oliko viikonloppuna hyvä vai paha mies, saitko vai etkö saanut, edestä vai takaa..

        Niin hyviä ehdotuksia, että toivon sinun välittömästi lähestyvän hallitusta noine ideoinesi! Varmasti koko Suomi lähtee nousuun noilla ideoilla.


      • haistakuule
        Ammattikasvattaja kirjoitti:

        Niin hyviä ehdotuksia, että toivon sinun välittömästi lähestyvän hallitusta noine ideoinesi! Varmasti koko Suomi lähtee nousuun noilla ideoilla.

        maikka pitkä vittu; et ymmärrä mistään mitään, et ymmärrä mitä tarkoittaa lapsen etu- ja kouluasiain tiedottaminen vaan ainoa mitä ymmärrätte kouluissa
        on "lastensuojeluviranomaisen" sairas tukeminen,
        lapsen edun ja oikeuksien vastainen sairas perustee
        ton menettely..


    • Hipheijjaaa

      JA KUINKAS SITTEN KÄVIKÄÄN!
      Ei tullut takkia, ei tullut tuluskukkaroakaan. Paljon melua, vähän villoja. Tyhjän saa pyytämättäkin.
      Opettajan työ on yhteiskunnallisesti kaikkein tärkeintä työtä ja siksi opettajia arvostetaan.

      • aivanaian

        JA KUINKAS SITTEN KÄVIKÄÄN!

        Ei tullut takkia, ei tullut tuluskukkaroakaan. Paljon melua, vähän villoja. Tyhjän saa pyytämättäkin. Eipä kuule tarvitse osallistua enää verojen maksamiseen ja yhteis-kunnan hyvinvointiin. Helppoa ei huoltajuutta ja lapsen asumista isällään, ei elatusta, ei veroja, kirjat espanjaan ja suomen valtion passi poltettiin, jäi tämä saatanan saas tainen yhteiskunta nuolemaan näppejään jolle lapsen etu = äidin ja sairaiden viranomaisten halu vieraannuttaa lap-set tarkoitushakuisesti isästään perättömin lausumin ja selvityksin sairaudessaan.

        Opettajan työ on yhteiskunnallisesti kaikkein vähäpätöi-sintä ja älyisintä työtä; yhäriruikkujen ja sairaiden viran-omaisten tukemista, ihmisoikeuksien polkemista ja siksi opettajia ei arvosteta. Opettajien lomautukset eivät py-säytä Suomea, eivätkä aiheuta tappioita. Sitävastoin sa-tamien pysähdyttyä Suomi seisoo ja pitkään.


    • liiankallistamaksaaopet

      Ei nyt tärkeintä. Miten palkat maksettaisiin jos ei olisi vientiä? Suomi elää metsästä, viennistä, se lienee yhteiskunnallisesti tärkeintä. Opettajien lomautukset eivät pysäytä Suomea, eivätkä aiheuta tappioita. Sitävastoin satamien pysähdyttyä Suomi seisoo.

      • Hipheijaajaa

        Eikös siinä ensin tarvita opettajia? Vai mistä ne ammattilaiset tulevat?


      • oikaisuuu
        Hipheijaajaa kirjoitti:

        Eikös siinä ensin tarvita opettajia? Vai mistä ne ammattilaiset tulevat?

        Kuuleppas kun menee 18 vuotiaana suoraan töihin voi ammattitaidon oppia työssä ilman näitä sairaita maikkoja ja suomen viranomaisia..


      • Hipheijaajaa

        Kuten lääkäriksi.


      • aivanaivan
        Hipheijaajaa kirjoitti:

        Kuten lääkäriksi.

        lääkärinäkin toiminut ammattitaitoisen lääkärin sijaisena;
        ainoastaan käyttänyt tämän sv leimaa resepteihin..


    • lomauhaan

      Kun lomautukset aijoitetaan kouluvuoden alkuun ja loppuun, niin lomautuksia ei edes huomaa. Kouluavustajat ovat moneste parempia opettajia kuin varsinaiset opettajat. Jos opettajat ajattelee sitten lapsia, niin lomautus kesään tai muihin lomiin.

      • Hipheijaajaa

        Kylän kirkkoherra meni paikallisen räätälin luo teettämään pukua. Räätäli ehdotti kirkkoherralle, että samalla voitaisiin tehdä juhlapukukin sanoilla mitoilla. - Paremmat puvut teetätän aina kaupungissa, sanoi kirkkoherra. - Niin, paremmat saarnathan minäkin kuuntelen kaupugissa, sanoi räätäli.
        Opettajat ovat yhteiskunnan kiistämätöntä kermaa ennen kylän pappiakin tai lääkäriä tai apteekkaria.
        Onneksi osasin valita ammattini oikein, jotta en tarvitse väkyttää kuten sinä.


    • oikaisuu

      Vai opettajat yhteiskunnan kiistämätöntä kermaa: mitä mieltä olet kanssasisaresi Raision kaupungin friisilän kou-lun luokanopettaja Tytti Pesun menettelystä mennessäni tapaamaan häntä lapseni kouluasioissa sovittuna aikana sovittuun paikkaan oli opettaja Pesu piiloutunut itse opet tajanhuoneen nurkkaan eikä ollut sovittuna aikana sovi-tussa paikassa tapaamisella vaan jouduin hänet kaiva-maan opettajan vastentahtoisuudesta huolimatta opetta-janhuoneesta piilostaan esiin päästäkseni hänen kans-
      saan keskusteluyhteyteen avin päätöksen edellyttämällä tavalla. Myöhemmin opettaja Pesu sairaudessaan sitten lausui aviin; "isä tuli tapaamiseen huulet sinertäen, kädet voimakkaasti täristen ja hänen vointinsa näytti huolestut-tavalta", kun tosiasiassa olin asiallisesti pukeutunut, käyt täydyin asiallisesti, olin sovitussa paikassa tapamisella sovittuun aikaan toisin kuin opettaja pesu ja muut Raision kaupungin koulujen opettajat, rehtorit jotka ovat jo vuosi-kausia kieltäytynet lapsen kouluasiain tiedottamisesta vastoin lukuisia avin päätöksiä asiassa. Eli kukakohan se vaikuttaakaan kaikkea muuta kuin tasapainoisen ja nor-maalisti tilanteeseen suhtautuvan ihmisen puuhalta..
      kiistämättömältä yhteiskunnan kermalta..

      • Hipheijaajaa

        Oikeusmurha se on. Ymmärrän sinua ja toivon, että jonain päivänä asia saisi oikeudenmukaisen päätöksen.


    • opnakona

      Tosiaankin, opettajien lomat ovat ylipitkät. noin 15 viikkoa, joten leikkaus lomiin on paikallaan. Joku väitti, että kesältä ei tule palkkaa, mutta minulle opettajana palkka tulee 12 kkk vuodessa. Itse olen valmis Suomen eduksi valmis leikkaamaan palkkaa.

    • iikuouol

      Ei ole mitään "oikeutta kevät- tai joulujuhliin", googlaapa. Et selvästikään tiedä juridiikasta mitään. Tässä nyt vaikka YK:n lasten oikeuksien sopimus: https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/ Opetushallituksesta voit kysellä lisää.

      Vitun IDIOOTTI!

      • lapsillakaan

        ei ole oikeutta omaan isäänsä, isänpuoleisiin isovanhempiin ja sukuunsa, isän huoltajuuteen ja tapaamisoikeuteen/ asumiseen isänsä kanssa lastensuojeluviranomaisten ja lapsen äidin valeh-
        dellessa lapsen olosuhteet ja toiveet perättömässä lausumassaan, sairaudessaan..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe