Koiranpentu pelkää aivan kaikkea liikkuvaa ulkona

Almond16

Hei! Meillä on nyt 3kk ikäinen koiranpentu, joka on osoittautunut todella araksi, mikä ei ollut nähtävillä kasvatuspaikassa kun kävimme katsomassa pentuetta. Siitä asti kun pentu meille muutti, on se pelännyt ihan kaikkea elävää, eli ihmisiä ja muita koiria jne. Kuitenkaan autot tai suuretkaan tietyömaakoneet eivät hätkäytä. Jos meille tulee vieraita on tilanne ratkaistavissa sillä, että vieraat antavat kädestään ruokaa koiralle, jolloin jää murtuu ja koira on kaikkien kaveri hetkessä. Muutenkin se on todella reipas kotona ja toisen koiramme kanssa kaveri. Pentutreffeilläkin eläinkaupassa pentu on reippaasti lähtenyt alkukankeuden jälkeen mukaan touhuun. Suurin ongelma on kuitenkin ulkona lenkillä, sillä koira ei pysty ohittamaan yhtään ketään vaan lyö jarrut pohjaan eikä suostu liikkumaan ennen, kuin kohde on poissa näkyvistä. Edes namit eivät saa huomiota tässä tilanteessa vaikka muuten on tosi hyvin motivoitavissa nameilla. Pahin juttu tuntuu olevan erityisesti lapset ja meillä valitettavasti on vieressä lastentarha ja koulu, joten lapsia liikkuu paljon. Muuten pentu kävelee tosi hyvin hihnassa eikä vierasta sitä eli en usko sen olevan ongelma. Mitään negatiivista kokemusta ihmisistä tai koirista ei taustalla ole.

Onko tällainen pelko vielä ihan normaalia tuossa iässä vai pitääkö olla todella huolissaan? Koirasta kasvaa todella suuri ja haluan vastaisuudessakin nauttia lenkkeilystä sen kanssa joten kaikki hyvät neuvot ovat kullan arvoisia! Nykyisellään lenkkeily on melko mahdotonta koska puistossa liikkuu paljon ihmisiä ja koiria. Olen suunnitellut palkkaavani ihan kouluttajan katsomaan tilannetta, mutta olisi kiva jos jotain voisi kokeilla ensin ihan itsekin.

9

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koiruuksia

      Hei,
      Ei kuulosta vielä mitenkään mahdottomalta tilanteelta. Hienoa, että pentu tottuu kaveriehin, jotka tulee kylään nopeasti.
      Pari vinkkiä tuli mieleen. Tee kavereiden avustamana harjoituksia ulkona. Kävelyä edes takas ja halutusta toiminnasta isot kehut ja herkkujakin voi käyttää. Ohikulkijakin voisi vaikka antaa herkkija, jos se vaikuttaisi murtavan jäätä.
      Toinen on nopeus. Lähde juoksemaan koiran kanssa, kun huomaat vastaantulijan, eikä koira ole vielä pyshtynyt. Ohitus tapahtuu nopeamman, eikä pentu ennätä miettiä ja murehtia vastaantulijaa.
      Ammattilaisen ohjaamana, varmasti saat tilanteen haltuun, jos ei omat konstit riitä :).

    • hiekansyöjä

      Muistikuva omasta koirastani pilttinä oli vähän vastaava. Onhan lapset ulkona pikkuisesta kammottavia, ryntäilevät huutavat ja kimeästi kiljuvat.

      Kannattaa satsata muutama tunti koulutukseen, jos koirastasi tulee iso. Ettei jää mitään traumoja päähän piiloon lapsukaiselle.
      Jo pelkästään tuo, ettei pelkää kovaäänisiä koneita kertonee, ettei se pelkuri ole.
      Tilanne on vaan hämmentävä ja perin uusi ja ventovieraita ihmisiä hajuineen rynnistää sinne tänne, osa jopa jollain ihmeellisellä pyörällä.

    • Minun koira mietti vielä tuossa iässä mikä on lauman koko johon kuuluu,ne kotona olevat vai nämä kaikki lapsilaumat.

    • Pajupuska

      Et kai van ruoki sen pelkoja sallimalla tuon pysähtelemisen? Eikä se aina pelosta kerro vaan uteliaisuudesta ja itsepäisyydestä esim. Pelkohan aiheuttaisi pakenemisreaktion. Saan vähän sellaisen vaikutelman, että teillä mennään pennun ehdoilla tilanteisiin. Sinunhan pitäisi näyttää rohkeana mallia ja olla piittaamatta pikku epäröinneistä. Jumittavan pennun nappaisin syliin kuin pikkulapsen ja jatkaisin matkaa. Muistathan, että lenkkeillessä sinä päätät suunnan ja vauhdin? Kyllä kait pennusta epävarman saa jos se joutuu pienestä pitäen itse päättämään miten asioihin pitäisi suhtautua jos ei omistaja rauhallisen itsevarmasti vie eteenpäin.

    • Almond16

      Kiitos vastauksistanne ja kiva kuulla, että on ihan normaalia eikä peli ole vielä menetetty! Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että tuo arkuus muita kohtaan ulkona onkin ilmeisesti minusta johtuvaa, sillä miehen kanssa samaa ongelmaa ei ole, vaan koira seuraa luottavaisesti vaikka läpi harmaan kiven jos mies käskee. Tämä on tietenkin kurjaa, koska minulle kaveriksi koira ensisijaisesti otettiin ja olen ollut se, joka sitä paljon enemmän kouluttaa, lenkittää ja viettää sen kanssa aikaa. Miten voisin vahvistaa minun ja koiran välistä suhdetta kun näköjään mitään tekemistä ei ole sillä, kumman kanssa koira aikansa viettää? Entä tuo neuvo, että koira pitäisi ottaa syliin ja kantaa pois kun se ei suostu liikkumaan, oppiiko koira tästä mitään? Olen jostain jopa kuullut, että se saattaisi osoittaa koiralle että tilanteessa on jotain pelättävää.

      • Pajupuska

        Jos pentu ei ole miehesi kanssa arka, ei kysymyksessä ole arkuus ollenkaan. Kysymys on sinun epävarmuudesta ja puutteellisesta johtajantaidosta. Koiran rohkeus tulee omistajasta. Jos olet epävarma ja avuton, ei koira luota sinuun vaan joutuu itse miettimään miten uuteen asiaan pitäisi suhtautua. Pelon ja epävarmuuden koira kyllä tunnistaa ihmisessä. Jos päättäväisesti nostat pennun että mennäänpäs nyt tästä, ei se sitä pelkona pidä.
        Pääset ongelmasta kun alat toimia päättäväisemmin ja johdat koiraasi tilanteissa etkä jää nameja tarjoilemaan. Ajan viettäminen pennun kanssa ei auta, jos juutut tilanteisiin ja pentu saa päättää asioista.
        Jokaisen pentuni epävarmuus on pian haihtunut, kun vaan nykäisen että alahan tulla, ei tuossa mitään vaaraa ole.


    • vanhemmattäyspäisiäeikö

      Kysy kasvattajalta neuvoa, nehän lupaa 24/7neuvot ja viellä koko koiran eliniän ;)

    • fgjtdyjtdyjtyj

      Sinua tässä pitäisi siis alkaa koulimaan, eikä koiraa - jos miehen kanssa kerran homma rullaa =)

      Eli sinun tulisi löytää se keino, jolla sä olet itsevarma. Älä kiristele hihnaa tarpeettomasti, sido vaikka lanteille jossei muuta. Liiallinen hihnan kiristely vihjaa koirallesi, että jännität. Hihna on kuin sähköjohto välillänne ja pienikin nykäisy kertoo koirallesi enemmän kuin tuhat sanaa.
      Toinen on se, miten kannat itsesi: pidä aina selkä suorana, olat takana ja leuka ylhäällä - koirasi uskomattoman paljon seuraa sitä miten kuljet. Kyyryssä, epävarmana nykivä omistaja on todella epäluotettava laumanjohtaja, jota koira pitää pelkurina jota pitää puolustaa.
      Jos joku joskus uhkaa laumaanne, puolusta koiraasi ja mene väliin ennenkuin toinen koira hyökkää. Näin toimii kunnon laumanjohtaja.

    • Päättäväisesti

      Päättäväisesti vaan eteenpäin! Se huomaa nopeasti epävarmuutesi. Kävele reippaasti ja päätä itse tahti äläkä jännitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe