Vähennykset henkilöverotuksessa

Joonatan32

Liittojen kassat varoittelevat, että ansiosidonnaisen päivärahan ennakonpidätysprosentti (ja myös lopullinen veroprosentti) on aina paljon korkeampi kuin vastaavan palkkatulon prosentti. Varmasti totta, mutta:

Kuvitellaan tilanne, jossa työntekijä irtisanotaan vaikkapa joulukuussa. Työ päättyy irtisanomisajan jälkeen tammikuun viimeinen päivä, jolloin tekijälle maksetaan tammikuun palkka ja lomakorvaukset, ja näistä hän maksaa normaalisti verokortin mukaisen ennakonpidätyksen.

Henkilö ei onnistu tämän jälkeen saamaan työtä, vaan hän on seuraavat 11 kk ansiosidonnaisella päivärahalla / työmarkkinatuella.

Onko niin, että henkilö on tammikuun ansiotulojen myötä oikeutettu valtion- ja kunnallisverotuksessa tehtäviin vähennyksiin? Siis esim. tulonhankkimisvähennys 620€, kassamaksut, työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, perusvähennys, työtulovähennys jne.? Tämä siitäkin huolimatta, että takana olisi vain 1 kk työtä ja 11 kk etuuksia?

Meinaan vaan, että noista vähennyksistä kasautuu ihan hyvä potti. Jos verrataan tilanteeseen, jossa irtisanominen olisi tehty niin, että työt loppuvat joulukuussa, ei työntekijällä olisi seuraavana vuonna yhtään verotettavaa palkkatuloa eikä täten vähennyksiä. Etuuksien veroprosentti pomppaisi tuolloin huimasti, koska irtisanotulla ei olisi minkäänlaisia vähennyksiä kompensoimassa etuuksien "kovempaa" verotusta.

Eikö siis aina kannattaisi tehdä ainakin jonkin verran työtä, vaikka kuinka p-hommaa, jotta saisi ko. vuoden verotukseen nuo vähennykset? Vai olenko ymmärtänyt asian päin honkia? Ymmärrän, ettei työtä - surkeaakaan - aina saa vaikka kuinka haluaisi. Jos nyt kuitenkin eteen tulisi tilanne, jossa tarjottaisiin vaikkapa 1 kk määräaikaista hommaa käpyjen poimijana, eikö tuo kannattaisi ehdottomasti ottaa, vaikka kuinka työnvieroksuja muuten olisikin?

3

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osaaikatyöläinen

      Verottaja erottelee palkkatulot ja tuet ja etuudet verotuksessa ja laskee verotuksen molemmista tuloista erikseen.

      • justniinjoo

        Siis työvoimaviranomainen lähettää työttömälle työnhakijalle työtarjouksen työpaikasta, jota on haettava karenssin uhalla. Eri asia on sitten saako sitä työtä eli tuleeko valituksi työhön. Työttömyyskorvauksesta veroprosentti on kiinteä 21 %, koska palkkatyön vähennyksiä siitä ei saa. Palkkatulon verovähennykset on porrastettu vuositulojen perusteella tuloverolain mukaisesti. Jos saat palkkatyötä muuten vaan niin mene ihmeessä töihin.


      • perseitä-perseitä-KP
        justniinjoo kirjoitti:

        Siis työvoimaviranomainen lähettää työttömälle työnhakijalle työtarjouksen työpaikasta, jota on haettava karenssin uhalla. Eri asia on sitten saako sitä työtä eli tuleeko valituksi työhön. Työttömyyskorvauksesta veroprosentti on kiinteä 21 %, koska palkkatyön vähennyksiä siitä ei saa. Palkkatulon verovähennykset on porrastettu vuositulojen perusteella tuloverolain mukaisesti. Jos saat palkkatyötä muuten vaan niin mene ihmeessä töihin.

        Olen kyllä kuullut väitettävän että työttömyyskorvauksesta otetaan, kuten minulla, kiinteä 25% ennakkovero, mutta ei se sitä tarkoita, että verottaja verottaisi eri tavalla tätä ja palkkatuloa. Lopullisessa verotuksessa sitten pitäisi tulla veronpalautuksia, ihan samalla tavalla kuin tavalliselle palkansaajallekin. Oma tapaukseni on selvä, helppo laskea verot, sillä minulla ei ole ollut yli 750 € ylittäviä työmatkakuluja eikä mitään lainojen korkoja.
        Ennakkoveroon voi työtönkin pyytää alennusta, tässä oli joku muotoseikka, olisiko nyt perusteena "julkisen edun perusteells saatava tulo " tai jotain sinnepäin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe