Soutuveneen maalaus?

Tiedosta_kiitollinen

Lasikuiturakenteinen soutuvene, millä sen maalaisi? Paikoitellen alkuperäinen pinta on ehjä, jossain taas joutuu paikkaamaan laskuitukitillä. Maalitehtaiden neuvot: vesirajan yläpuolelle sitä, vesirajan alapuolelle tätä. Nyt olisi maalattavana soutuvene, jonka vesiraja on sitä sun tätä, ja soudunjälkeen se vedetään rannalle. Siis, millä maalataan? Ja asiallisia vastauksia KIITOS!!!! Pellet älkööt vaivautuko!

9

5943

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TopCoat

      TopCoat

    • marijaolli

      Miranol ja tulee hyvä pinta. Pohjaan voi vetää topcoatia.

    • putputput

      Jaahas että tuollaisia ehdotuksia.

      Topcoat ei oikeastaan ole maalia vaan se on laminointihartsia johon on lisätty väriaine ja vahamainen aine eli parafiini (minkä vuoksi sitä voi maalata vain yhden kerroksen) ja joka on tarkoitettu "raa'an" lujitemuovipinnan maalaukseen. Tällä maalataan esim. yksikuoriset soutuveneet sisäpuolelta ja myös isojen veneiden sisäpuoliset "alaosat" suojaamaan laminaattia, kylkiin (sisäpuolelle) sitä ei kannata tuhlata koska ne jää piiloon eivätkä ole kosketuksissa veden kanssa (pilssivesi). Toki sillä voi maalata lujitemuoviveneen ulkopuolelta, kovettajan lisäyksen (topcoatiin siis pitää lisätä kovetinta 1-2 %) jälkeinen käyttöaika vaan on noin 5-10 minuuttia eli kiirettä pitää (tai sitten tekee pieniä satseja eli pelleilyksi menee) ja lopputulos on kaukana alkuperäisestä. (Varsinaisilla 2-komponenttimaaleilla (maaliosaan lisätään mukana tuleva kovetinosa) käyttöaika kovetinosan lisäyksen (sekoitettava noin 30 min.) jälkeen on 4 tuntia (23 °C) ja 8 tuntia (15 °C), ihannelämpötilan sivellinmaalausta ajatellen ollessa noin 17-19 °C ja maalattavaan kohtaan ei saa paistaa aurinko eikä ilmassa saa lennellä roskia, siitepölyä jne.

      Tikkurilan "Miranol"-nimistä maalia (= 1-komponenttinen alkydimaali) ei ole tarkoitettu lujitemuovin maalaukseen (maalaus gelcoatin päälle), mutta Tikkurila valmistaa kyllä Unica-nimistä uretaanialkydimaalia (1-komponenttinen) jolla voi maalata lujitemuovia. Tätä saa muistaakseni vain puolikiiltävänä eli ei mielestäni käy ulkopuolen maaliksi.

      Eli siis gelcoatin (lujitemuovi/lasikuituveneen ulkopuoli ja myös sisäpuoli jos kyseessä esim. kaksikuorinen avovene/pulpettivene) päälle käy tietysti kaikki venepintamaalit (valmistajia International, Hempel ym.), toki "yleismaalitehtaat" valmistavat vastaavia tuotteita ainakin jos ajatellaan 2-komponenttista polyuretaanimaalia (Tikkurilalla "Temadur 90" täyskiiltävä, "Temadur 50" puolikiiltävä).

      Vaihtoehdot mielestäni ovat siis maalaus Tikkurilan Unicalla tai 1-komponentti venemaalilla (esim. Hempelillä "Brilliant Gloss") jolloin maalaus on helppoa ja edullista mutta pinta ei kestä kulutusta kovin hyvin ja maalaus 2-komponentti polyuretaani venemaalilla (esim. Hempelillä "Poly Best" ja "Polygloss") jolloin pinta kestää hyvin kulutusta ja kestää pitkään kiiltävänä mutta kalliimpi ja työläämpi vaihtoehto. (Käsitykseni on myös että 2-komponenttimaalilla saa paksumpia kerroksia jolloin yksi maalaus saattaa riittää peittoa ajatellen, toki sävyn tulee olla lähellä alkuperäistä). Lopputulokseen vaikuttaa tietysti maalaajan taidot eli pahimmassa tapauksessa homma menee harjoitteluksi.

      Kittauksiin paras on epoksikitti (ei ime vettä) mutta muovikitti eli polyesterikittikin menettelee (lasikuitukitti on polyesterikittiä johon on lisätty vahvikkeeksi lasikuitua) jos kyseessä vaan soutuvene. Kyseisten vauriokohtien korjaustekniikoihin en ota näkemättä kantaa. Ja mielestäni koko veneen voi maalata (siis myös vesilinjan alapuolelta) 2-komponenttisella polyuretaanimaalilla tai 1-komponenttisella venemaalilla varsinkin kun maali tulee kevyesti karhennetun gelcoatin päälle. Sileäksi hiottuihin kittauskohtiin pitäisi kyllä laittaa ensin pohjamaalia mutta riittänee kun niihin laittaa pari kerrosta pintamaalia ennen koko veneen maalausta. 2-komponentti-vaihtoehdossa tämä kyllä vaikeuttaa hommaa jos yrittää tehdä sillä maaliosalla ja kovetiosalla useamman satsin koska on tarkoitus että se kovetinosa kaadetaan kokonaan siihen maaliosaan jolloin seos-suhde täsmälleen oikea.

      Ja en ole mikään "asiantuntija" joten ei mielellään lisäkysymyksiä. Tuli kyllä suoritettua veneenrakentajan koulutus vuonna yksjakaks mutta ajauduin sitten toiselle alalle.

    • Oikeamaali

      Kyllä mä muistaakseni laitoin pari kerrosta 2-komöonenttista ja sen perään pari kerrosta 2-komponenttist polyuretaanimaalia.

      Kukaan ei kiellä maalamaasta vaikka Eemontti-Ässällä mutta noi yllämainitut, niillä pitäis syntyä oikeanlainen.

    • putputput
    • Sprayta

      Halpa soutuvene, sillä ole mitään väliä. Vetelin Mastonin spraypurkeilla ja tuli ihan hyvä.

    • Anonyymi

      Maalasin Motonetin venemaalilla ja cvaikutti olevan kelpo tarnuskaa.
      Tosin sisäpinta on haasteellinen koska on kuoppainen. Pitää olla äärimmäisen yarkkana että ainakin kuopat tulee maalia täyteen. Ne on jääneet jo ensimmäisrllä kerralla huonolle maalille. Ulkopinta on vielä maalaamatta mutta pinta pitää hioa lika pois .
      Se on helppo osuus kun on sileää tasaista pintaa.

    • Anonyymi

      Mulla soutuvene perämoottorille merellä. Vedän aina ajon jälkeen ylös. Talveksi käännän nurinpäin. Keväällä pesen autoshampoolla jossa vahaa ja taas mennään.
      Maalasin veneen ulkopuolelta 12 vuotta sitten. Rtv stä sain sopivan alkydimaalin ja polyesterkittiä käytin vähän. Pesu, pyyhi sopivalla liuottimella, kysy rtv koska nykyään paljon vesiohenteisia. Käytin epäkeskohiomakonetta, karkeus jotain p 240. Pyyhi. Uusi maali päälle, kunnon kerros mikä helposti silottuu. Vesirajaa ei maalattu erikseen vaan yli sama maali. Hyvä tuli koska hyvin on kestänyt. Mahdolliset nasrmut pohjassa kannattaa aina tarkistaa ja korjata.

    • Anonyymi

      Lisään edelliseen. Karhunkieli myös hyvä hionnassa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe