Uuden kokeilun tavoitte työllistää tuhansia MaTuja

MatutTuloo

No, nyt tulee matuista halpisduunareita firmoihin ja muut voikin irtisanoa pikkuhiljaa. EU halusikin matuja Eurooppaan laskemaan porvarien palkkakustannuksia. Kokoomus komppaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Sitra tiedottavat Uuden kokeilun tavoitteena työllistää tuhansia maahanmuuttajia
Työ- ja elinkeinoministeriö 29.6.2016 10.15
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran tavoitteena on kouluttaa ja työllistää vähintään 2 000 maahanmuuttajaa seuraavien kolmen vuoden aikana. Yksityisellä pääomalla rahoitettavan tulosperusteisen hankkeen on määrä käynnistyä syyskuussa.

Hankkeelle on 28.6.2016 valittu hallinnoijaksi Epiqus Oy.

Hankkeessa maahanmuuttajille tarjotaan työelämälähtöistä koulutusta, joka tukee heidän työllistymistään. Tavoitteena on, että koulutettavat siirtyvät töihin keskimäärin neljä kuukautta koulutuksen alkamisesta. Koulutus jatkuu työn ohessa työpaikalla ja sisältää sekä kielen, kulttuurin että ammatillisten valmiuksien opiskelua.

– Tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä. Hanke vastaa näin sekä maahanmuuttajien että työnantajien tarpeisiin. Työpaikkoja voi löytyä esimerkiksi rakennus-, kiinteistö-, palvelu-, ravintola-, hoiva- ja ICT-aloilta, työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen kertoo.

Hanke toteutetaan valtakunnallisesti yhteistyössä erikseen valittavien työ- ja elinkeinotoimistojen kanssa. Hanke kestää vuoden 2019 loppuun saakka.

Hanke rahoitetaan yksityisellä pääomalla

Hanke toteutetaan tulosperusteisella rahoitussopimuksella eli ns. Social Impact Bond -mallilla (SIB), jonka Sitra on tuonut Suomeen osana vaikuttavuusinvestoimista. Sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat siihen liittyvät taloudelliset riskit. Julkinen sektori maksaa vain, jos työllistymistavoitteet saavutetaan.

– SIB-malli auttaa julkista sektoria ostamaan tuloksia ilman taloudellista riskiä. Sijoittajille se on mahdollisuus vaikuttaa tärkeäksi kokemiinsa yhteiskunnallisiin asioihin. Mallin vahvuus on siinä, että sekä vaikuttavuudelle että taloudelliselle tulokselle asetetaan tarkat, määrämuotoiset tavoitteet, joiden toteutumista myös seurataan säännöllisesti, sanoo Sitran Vaikuttavuusinvestoiminen-avainalueen vetäjä Mika Pyykkö.

Maahanmuuttajien nopea työllistäminen säästää valtion työmarkkinatukea ja kotoutumiskoulutuksen kustannuksia ja kasvattaa verokertymää. Jos hankkeen tavoitteet saavutetaan, ministeriö maksaa osan kertyvistä säästöistä rahastoon, josta sijoittajille palautetaan heidän pääomansa ja sille maksetaan kohtuullinen tuotto.

Epiqus Oy valittu hallinnoimaan hanketta

Hankkeen rahastonhoitajaksi ja hallinnoijaksi on valittu kilpailutuksen jälkeen rahastoyhtiö Epiqus Oy, jonka tehtävänä on rakentaa tarvittava yhteistyöverkosto ja kerätä varat perustettavaan rahastoon. Epiqus Oy on Pohjoismaiden ensimmäinen vaikuttavuusinvestointirahastojen hallinnoija ja Euroopan toinen yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistunut rahastonhoitaja.

Epiquksen tehtävänä on myös valita maahanmuuttajille tarjottavan koulutuksen tuottajat ja hoitaa yhteydet potentiaalisiin työnantajiin. Sijoittajat voivat olla joko yksityishenkilöitä tai instituutioita.

Sitra tuo vaikuttavuusinvestoimisen mallia Suomeen

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tuo vaikuttavuusinvestoimisen mallia Suomeen ja toimii neuvonantajana ensimmäisissä SIB-piloteissa. Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen SIB julkistettiin viime syksynä. Sen tavoitteena on edistää työhyvinvointia julkisella sektorilla. Ensivaiheen sijoittajat ovat Me-säätiö, Sitra ja yksityinen finanssisijoittaja Henri Kulvik. Epiqus toimii rahastonhoitajana ja hankehallinnoijana myös tässä hankkeessa.

Lisätiedot:
maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, TEM, puh. 029 504 7112
Vaikuttavuusinvestoiminen-avainalueen vetäjä Mika Pyykkö, Sitra, puh. 029 461 8259
hallituksen puheenjohtaja Jussi Nykänen, Epiqus Oy, puh. 040 840 8001

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TyönUusjakoKäynnistynyt

      Hulluutta sitä on nyttenkään suomalaisille isoja tuntipalkkoja maksella, kun ilmaista ja puoli-ilmaista työvoimaa tulee ovista ja ikkunoista.

      Turha on enää mennä työnantajan puheille palkankorotuksia mouruamaan. Lähivuosina et tule enää saamaan edes sitä TES-palkkaa.

    • sdpsdpsdp

      Tyhmä aloitus, monikohan demariduunari on tänäänkin ollut töissä 9euron päivä palkalla, entäs ilmaiseksi?
      Miksei kukaan ole vähään aikaan kirjoitellut kuten vielä talvella että "Tes- palkat ovat harjoittelijoita yms aloittelijoita varten eikä kukaan niillä kauaa töitä tee"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe