Maidosta ylituotantoa - tilat sopeutukoon

jullikka__

Jos jotain tuotetaan liikaa (vapailla markkinoilla), tuotteesta saatava hinta laskee. Päivänselvä juttu. Miksei jemmarit halua hyväksyä tätä? Jos olisin viljelijä, niin lopettaisin kannattamattoman (??....vai tulisiko (ihan totta puhuen) oikeamminkin sanoa: ei enää ihan niin hyvin kannattavan) tuotannon, ja mikäli tehokasta työikää vielä reilusti jäljellä, suuntautuisin tilallani uudestaan. Tai jos eläkeikä lähellä, niin kortistoon vain. Tietysti myös vapaat työmarkkinat käytössä, mutta sinne ei jemmmareiden monenkaan ammattitaito tai nöyryys riitä. Tahi sieltä tuleva vaatimaton korvaus (taitoja vastaava) tyydytä. :)

48

460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RealismiPuuttuu

      Epätotuuksia ja aloittajan omia ennakkoluuloja pullollaan pätö pituinen viesti. Luulo ei ole tiedon väärti.

    • jullikka__

      Lisäyksenä vielä, että teette turhaa työtä ....maitoa on liikaa, sitä ei kukaan tarvitse. OIKEASSA yrityselämässä yrityksiä kuolee ja yrityksiä syntyy - aina kulloisenkin tarpeen mukaan.

    • pohiskelija

      Useat maatalousyrittäjät on muuten aika korkeasti koulutettuja, amk-agrologeja ja yliopistotason agronomeja löytyy monesta yrittäjäperheestä. Ja ammattikoulupohja löytyy lähes kaikilta päätöimiviljelijöiltä. Minkä luet taidoksi? Maatalousalalla vaaditaan maatalousalan taitoja joita ei moni ulkopuolinen osaa eikä tuosta vain opikaan vaikka sellaisia väittämiä olen kuullut. Olen nimittäin toiminut maatalousalan opettajana ja varsinkin kerran kuulemani väite että kuka tahansa osaa lypsää kun "älykkyysosamäärältään alemmat viljelijätkin osaa", lähinnä huvitti.
      Maatalousala on hyvin laaja mitä yrittäjä tekee ja voi tehdä esim.: Viljely, karja, koneenkorjaus ja metallityöt ohessa, metsänhoito, rakentaminen, huomattava kokemus kirjanpidosta ja paperiasioista jos tekee itse, tässä muutamia, kerro aloittaja toinen yhtä laaja ala!
      Jopa maatalousalan peruskoulutus ammattikoulussa sisältää ihan samat ATTO-aineet kun muissakin ammattikoululinjoissa joten paljoa tyhmempi ei maatalouskoulun käynyt ole kun kukaan muukaan ammattikoulujullikka.

      Jos tilalla pitäisi suuntautua uudestaan, niin kerrohan meille mihin suuntautuisit? Meidät on ajettu niin ahtaalle että vaikea enää keksiä mikä voisi kannattaa.

      Maidontuottamisesta luopuminen ei ole ihan että luovumpa vaan. Useilla on rakkaus työhön ja eläimiin, eläinainesta on jalostettu jopa useitten sukupolvien alas, on pistetty rahaa, aikaa ja työtä eläimiin, tuotantorakennuksiin jne.

      Meidän pitäisi panostaa yhä enemmän vientiin, kiitos EU:n emme saa enää viedä laadukkaita suomalaisia maitotuotteita Venäjälle jossa olivat saavuttaneet laajan kuluttajakunnan suosion. Monessa muussakin maassa tiedetään jo jotain suomalaisista puhtaista laatumaitotuotteista, meillä on laadultaan paras maito maailmassa, ainoastaan Norja on ollut toinen joka on vuosien varressa pystynyt samaan kun me Suomessa. Tätä täytyisi markkinoida enemmän ja koettaa saada lisää kauppasuhteita Eurooppaan ja rapakon taakse.
      Vienti työllistäisi ihmisiä maidon jalostuksessa, logistiikassa, koko ketjussa. Ei olisi ongelmia.

      • mitäjärkeä

        Ongelma onkin Sillä Suomi tukee ulkomaisia viljelijöitä joka vuosi liki 400 miljoonalla siis 400 MILJOONALLA eurolla joka mahdollistaa dumppaus erät polku hinnoitteluun!!!!


      • jamiten

        Haluaisitko todistaa nuo Haarp- väitteesi?


      • H.A.A.R.P

    • spookyfarmer

      Ja tietysti Pokemon Go-peli on USAn tiedustelupalvelun informaation keräämiseksi lanseerattu

    • kahdeksansurmanluotia

      Jos nää mökkiläisten tipat on ny sitä maidon ylituotantoa, nii sanokaa niille herroille että juokoot vaikka kusensa

      -Emäntä sarjassa "Kahdeksan surmanluotia"

    • foliohattu

      No Haarp\ todistelua ei näy....

      • vaarallista

        Onko Haarp jo vaikuttanut mieleesi?


    • kolhoosissa

      Maataloutta tarvitaan ihmiskunnan hengissä pitämiseen. Maatalous ei ole samanlaista vuoristoratataloutta kuin erilaisiiin vedätyksiin perustuva kuplatalous.

      Väkimäärän kasvaessa tarvitaan yhä enemmän elintarvikkeita, trendi on jatkuvassa nousussa.

      Maailmassa esiintyy nälänhätää, joten mitään ylituotantoa ei maataloudessa voi yksinkertaisesti olla.

      • bogaskär

        Näin on. Ennenmuinoin täällä Suomessa oli yhtiö joka teki käännyköitä ja vei nitä rajusti ulkomaille. Ilmeisesti nekin oli ylituotantoa näitten palstakirjoittelijoiden mielestä!

        Jyvää kesän jatkoa!


    • jullikka__

      Toisinpaikoin maapallia on alituotantoa ja toisinpaikoin ylituotantoa. Näin vaikkapa myös lämmönkin suhteen.

      Voisiko joku viljelijä selittää vielä kerran, miksi valtion (= veronmaksajien ) pitää antaa jatkuvasti isosti rahaa teille siitä että yritätte? Kun kukaan muu normaali yrittäjä ei jatkuvasti saa. Alun yritystuet ovat eri asia.

    • bogaskär

      "Maatalouden yrittäjätulo laski 40 prosenttia – tilanne voi jopa huonontua"

      Eikö tämä ole sopeutumista?

      • parempaaodotellessa

        kohta alkaa sopetuminen kelasta saa niin hyvää työttömyys rahaa että mielellään lopettaa joksikin aikaa viljelyn


    • muamiehenystävä

      Maidosta ei ole ylituotantoa jos kotimaista maitoa/maitotuotteita saataisiin markkinoitua suomessa sen halvimman ulkomaalaisen kuminmakuisen emmentaalimöhkäleen ohi, ja lisäksi kun tehostaisimme vientiä ja markkinointia ulkomaille kuten aiemmin ketjussa on esitetty, toisi se Suomeen lisää työpaikkoja, ohessa paljon sellasiakin työpaikkoja jotka ei suomalaisia työttömiä kiinnosta mutta lisää työpaikkoja olisi siten tarjolla.
      Maidon ylituotanto ei tämänhetkisessä kriisissä ole käsittääkseni kuitenkaan pääongelma Suomen tasolla. Niin paljoa ylituotantoa ei ole ainakaan etteikö sitä johonkin saisi, ei nouse voivuoria vielä kuten aikoinaan. Silloinhan maksettiin tapporahaa lehmistä ja paljon saivat lopettamaan lypsykarjatalouksia. Kiintiöjärjestelmä oli ratkaisu mutta ei kaikkein toimiva, sen lopetuskin järjestettiin aika hölmösti mutta ainakin rajattoman tuotantomahdollisuuden se on nyt tuonut ja sehän on aiheuttanut tilanteen eskaloitumista paikka paikoin.
      Laajentamispaineitahan on luotu moneltakin suunnalta tilallisille hyvät ajat, ja aina vaan suurempiin tuotoksiin pitää pyrkiä, sekin näkyy mm. keskipoikimakertojen määrän tippumisessa, suuri tuotos kun tuottaa ongelmia jossain vaiheessa, ei lehmää ole tehty tuottamaan 15 000 keskituotosta, se tuottaa mutta harva lehmä on jolla kaikki muu toimii moitteettomasti sitä 15-20 vuotta minkä ikäiseksi moni lehmä ehti tapporahojen aikaan.

    • RealityCheckPoint

      Jos ja jos... Jos tädillä olis munat niin se olis setä.

      Neljännes tuottaa tarvittavan, muille maksetaan tukia oman elämänmuotonsa ylläpitämisestä.

      • porskuttavaKepu

        Sama näkyy muuallakin yhteiskunnassa olevan tilanne.


      • realrealitycheckpoint

        duunareista ei edes 30% ole töissä vaan kuppaamassa tukia


      • työttömyyttäkölisää

        Ja millä perustelet mikä on tarpeellinen, viennin edistämisestä on täällä puhuttu joka lisäisi eittämättä työpaikkojen määrää. Ja mihin sijoitetaan tuotannon lopettaneet tilalliset kun alkaa joka työpaikka käymään vähiin? Ja jos täytyisi vähentää esim. lypsykarjataloutta ja maidontuotantoa, lähdettäisiin siihen linjalle siis että kaikki "turhat" lopettakoon kokonaan, menee työpaikkoja paitsi heillä, maatalousyritys on työpaikka jollekin ihmiselle sekin, myös maidon jalostuksesta, kuljetuksista, karjataloustyöntekijöiltä, seminologeilta, rehutuotannosta jne. vastaavasti... Se on aika iso ketju ja ympyrät mitä esim. lehmät työllistää Suomessa, kun ajattelemaan rupeaa.
        Mihin töihin nämä kaikki "ylituotannon harjoittajat" sijoitetaan?


    • Bogaskär

      "neljännes tuottaa tarvittavan" uskon että pitää paikkansa. Osaatko heti kertoa ketkä kuuluvat tähän neljännekseeen?

      • nähtyontää

        eipä se jauhopää osaa kertoa, sitä jo vuosia kysytty ja jopa painaa kuin jänis piiloon, kunnes löytää jonkun jutun maaseutulaisesta jota ei edes tajua.


    • 100lehmäävieläliianpieni

      Vastaan: isot ja modernit kustannustehokkaasti toimivat tilat.

      • siispämuutpäättää

        niin että, miten tuo taas meneekään??

        eikö 1 lehmän tilalla yksi lehmä syö saman kuin 100 lehmäntilalla yksi lehmä??

        onko sähkö tai poltto-öljy sen halvempaa??

        mikä riski on saada 1000 nen lehmän navettaan eläintauteja kuin 100dan??

        lista on loputon se vaan on alasta tajuattoman nappula yli-oppilaan paha valittaa mistään mistä ei oikeasti tajua mitään.


      • Sata_lypsäjää

        Eiköhän kuitenkin sata lehmää yhdessä navetassa hoidu halvemmalla kuin yksi lehmä kerrallaan sadassa eri paikassa. Pelkästä syömisestähän ei ole kyse.


      • seuraavavalittaja

        Ja samalla 1000 hoituu halvemmalla kun se 100 ja jne, jne kunnes ollaankin ihanne tilanteessa jossa kaikki lehmät asuu yhdessä lehmä maailmassa ja kaikille sinne viedään rehu maailman ääristä ja paska rahdataan meno-paluulla takaisin.

        tässähän se tosi maailma iskee vastaan, mitään ei voi ikuisesti kasvattaa, kun kaikki on sidoksissa maataloudessa maahan.


      • Roope1234

        Pystytkö siis nimeämään ne tilat jotka saavat jäädä?

        On Sulla kyllä pokkaa!

        Maanviljelijät odottavat sinun kuoleman käskyä?

        Kuka sen vallan on sinulle antanut?

        "Satalehmää vielä liian pieni"


      • jakelamaksaasenkin

        no se on kaupunki huume kouho joka täällä noita satujaan kertoo, pitää niitä ymmärtää kun viina vie aivot.


    • MiksiMaatalouttaTuetaan

      Mielenkiintoista toimintaa täällä ..teistä on siis hyvä jos joku ei miellytä niin poistetaan kaikki tekstit
      hyvä-----------------
      Maatalouden hinnoittelu tuotteissa on kestämättömällä pohjalla. Viljelijöiden etujärjestö on kymmenien vuosien ajan ollut vaatimatta parempaa tuotteen hintaa...miksikähän.
      Varmasti siksi, että mitään pienintäkään tarvetta tuottajienhinnan nostoon ei ole,
      muutoin maatalouden etujärjestö MTK olisi varmaankin jo vaatinut hinnan nostoa
      Ihmetellä sopii miksi tuottajat haluavat lisää tukea vaikka tuotteen hintaan ei ole kohdistunut nostopaineita.
      MTK etujärjestönä koostuu maatalouden rautaisista asiantuntijoista, jotka selkeästi tietävät onko tarvetta tuotteenhinnannostoon tuottajille. Mitään vaatimuksia hinnan suhteen ei koskaan kuitenkaan ole ollut, vaikka MTK puheenjohtajakin on maidontuottaja.
      Kuitenkin vastoin muun euroopan toimintatapaa täällä maksetaan ainoana euroopan maana lisähintaa maidolle, lapissa 14-30senttiä litra ja muualla maassa 8 senttiä litra.

      Minkään yrityksen toiminta ei pidä perustua tukiin, varsinkaan siinä tapauksessa jossa ollaan tyytyväisiä nykyiseen maksettavaan hintaan.

      • onkoniinpahapaikka

        no se ei vaan aukea sulle, ei voi mitään jos sitä ei hahmota.

        tuotteen hinta korvaukset = valtion kompensoima alennettu raaka-aineen hinta teollisuudelle ja sitä kautta ostovoimaltaan heikoimmille.

        toteutetaan koko euroopan alueella, mutta kerros ny miksi SUOMI maksaa ylituotannossa Euroopan viljelijöille 400 miljoonaa JOKA vuosi??

        tähän ei kaunakoilta vastausta saa


      • OnkoVaikeaKäsittää
        onkoniinpahapaikka kirjoitti:

        no se ei vaan aukea sulle, ei voi mitään jos sitä ei hahmota.

        tuotteen hinta korvaukset = valtion kompensoima alennettu raaka-aineen hinta teollisuudelle ja sitä kautta ostovoimaltaan heikoimmille.

        toteutetaan koko euroopan alueella, mutta kerros ny miksi SUOMI maksaa ylituotannossa Euroopan viljelijöille 400 miljoonaa JOKA vuosi??

        tähän ei kaunakoilta vastausta saa

        Haluat siis kertoa suomen maatalouden olevan kansalaisten sosiaalitoimi josta heikkoosaiset saavat ruokaa halvemmalla.
        Mutta lisäksi myös haluat sanoa, että halueatte maksaa 400 miljoonaa tukea myös euroopan heikkoosaisille.
        Kehoittaisin teitä vakavasti harkitsemaan tuotteen hinnan nostoa ja tuista luopumista tilanteenne tasapainoittamiseksi.
        Nythän te muistutatte eräässä kertomuksessa olevaa hölmölänkylän väkeä.
        Pitäisikö teidänkin upottaa nenänne löysään lehmänpaskaan ja laskea 2 ynnä 2.


      • ulkolaisetturpakiinni

        Mistäs maasta sä kirjoittelet??? jotenkin tuntuu että et asu edes Suomessa.


      • Vainviljelijöille
        onkoniinpahapaikka kirjoitti:

        no se ei vaan aukea sulle, ei voi mitään jos sitä ei hahmota.

        tuotteen hinta korvaukset = valtion kompensoima alennettu raaka-aineen hinta teollisuudelle ja sitä kautta ostovoimaltaan heikoimmille.

        toteutetaan koko euroopan alueella, mutta kerros ny miksi SUOMI maksaa ylituotannossa Euroopan viljelijöille 400 miljoonaa JOKA vuosi??

        tähän ei kaunakoilta vastausta saa

        Sosiaalitoimi? Miksi sitten etelä-amerikalainen pihviliha on silti edullisempaa?


      • tarviikokysyä

        olematon palkka kustannus ko, maissa SAK:N työ ehdot ja etelä-ameriikkalainen maksaa triplat.


      • panamankonsuli
        Vainviljelijöille kirjoitti:

        Sosiaalitoimi? Miksi sitten etelä-amerikalainen pihviliha on silti edullisempaa?

        Syöttäävät kanan paskaa naudoille. Sonta fermentoidaan, eli anetaan olla läjäs jonkun aikaa ja sitte vaan annetaan elukoolle.


      • halpuutetaanmekans

        rajoittamaton torjunta-aineen käyttö , sademetsän tuhoaminen laitumiksi,,jne, jne

        samat säännöt tänne, kiitos


      • MustaTuntuuPunanenEi
        ulkolaisetturpakiinni kirjoitti:

        Mistäs maasta sä kirjoittelet??? jotenkin tuntuu että et asu edes Suomessa.

        Olen planeetalta Suomi.Teillä valiolaisilla niitä tunteita riittää.


      • sehuokuukauas
        MustaTuntuuPunanenEi kirjoitti:

        Olen planeetalta Suomi.Teillä valiolaisilla niitä tunteita riittää.

        Kolmannessa persoonassa kirjoittajat yleensä on hulluja


      • Entä4Persoonasi
        sehuokuukauas kirjoitti:

        Kolmannessa persoonassa kirjoittajat yleensä on hulluja

        Huomaan kyllä-Huomaan kyllä


    • myrkky-maito

      Paljonko suomalaisessa maidossa on lisättynä sokeria?

      Tämä tuli mieleen siksi, että Belgiassa maidoissa, soya-maidossakin, on 8-10-11% lisättyä sokeria ... vaikea löytää normimaitoa ... järkyttävää kansanterveyden aktiivista myrkytystä EU-tukienkin turvin.

      Missä EU-direktiivi viipyy ...

      • soitameijereille

        viljelijäkö se lisää sinne sokeria???


      • Niiiii
        soitameijereille kirjoitti:

        viljelijäkö se lisää sinne sokeria???

        Niii


    • Bogaskär

      Suomesta hävisi v.2015 liki 500 maitotilaa!

      Riittääkö Tämä vauhti aloittajalle?

      Määräätkö kiristämään tahtia?

    • tältäpohjalta

      Maidosta ei ole ylituotantoa. Tuontijuustoista on.

      • onsesekasin

        Ja senkin maksetaan suomen veroista 400miljoonaa suoraa tukea euroopan tuottajille.

        jopaa ei ulkolainen ylituotanto tunnu haittaavan kotimainen alituotanto kyllä


    • Cubold

      Jopa kirjoittaa sillä asiantuntemuksella mitä täydellinen tietämättömyys hänelle suo!

      • Asiantuntemuksella

        Jopa kirjoittaa ja näemmä pokemon kommentoi jopan kirjoituksia ????


    Ketjusta on poistettu 18 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe