Hyökkäilyä

Hyökkäilyä

Meillä on 4-vuotias, erittäin kiltti, oppivainen ja aktiivinen havanese-coton-mix uros. Muutaman kuukauden ajan se on alkanut hyökkäillä meiltä pois lähtevien ihmisten perään. Se haukkuu ja ampaisee tosi vauhdilla ihmisen jalkojen juureen, se saattaa säikäyttää jonkun koiriin tottumattomamman, eikä se muutenkaan ole mielestäni normaalia koiran käytöstä. Mitä olemme tehneet väärin, miksi se hyökkää sekä sisältä että pihastamme lähtevien ihmisten perään? Miten sen saa lopettamaan hyökkäilyn, ilman että se täytyy pitää sylissä tai viedä toiseen huoneeseen tai kytätä, kun joku lähtee? Se ei hyökkäile perheemme jäsenten perään. Voisiko joku koira-asiantuntija auttaa, olen aika stressaantunut, en halua meille ketään kylään, kun pitää koko ajan vahtia koiraa. Please, voisiko joku auttaa?

9

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kouluttajahanmä

      Todennäköisesti koiranne on saanut kauhiasti asioita tahtonsa mukaan ja haluaa omistaa teidät ja vieraat ja alkaa kehitellä hienompia systeemejä. Kertoo turhautuneisuudesta ja koiran luonteesta. Koska on tuon rotuinen, oletan että on oikea kainaloinen ja kaikki vieraatkin huomioivat koiran teille tullessaan. Perehtymällä koiran logiikkaan ja laumakäytökseen, ongelma ratkeaa viikossa-kahdessa. Pelkkä toiminnasta kieltäminen ei auta, koska teidän käytös on aluperin se joka saattaa koiran toimiaan noin. Hihnakäytös ulkoillessa yleensä on tuommoisilla huonoa, etenkin ohituksissa. Ulkoilu pitäisi laittaa myös mallilleen.

    • Hyökkäilyä

      Kiitos vastauksestasi, nyt olisin kiitollinen käytännön vinkeistä, jos joku viitsisi niitä jakaa minulle, jotta saisin koirani käytöksen paremmaksi. Ja tietty omani varmaan kans jollain tasolla.

    • Jos lueskella jaksat pikkasen, niin voisin suositella esimerkiksi Jan Fennelin "Kuuntelen koiraani" ja "Koulutan koiraani" -kirjoja. Muita hyviä kirjoja on mm. Cesar Millanin kirjat. Kirjastosta kannattaa lainata! :)

      Lisäksi voin lähes poikkeuksetta suositella koiralle enemmän älynystyröitä kuluttavaa harrastelua, sekä mahdollisesti lisää liikuntaa (omalla pihalla tassuttelu vapaana ei ole sitä mitä tarkoitan).
      Yleensä juuri tylsistyneet, eli toisinsanoen vaivatonta elämää elävät koirat oireihtii keksimällä omaa tekemistä. Siihen auttaa, kun koira väsytetään henkisesti ja fyysisesti ja sitten aloitetaan lisäksi käytöskoulutus.

      Älylelut, jäädytetyt Kong-lelut (josta koira voisi syödä vaikka koko päivän ruokansa, ettei ruokakaan ole itsestäänselvyys), tottelevaisuuskoulutus, pyörän vierellä rauhaksiin juokseminen/rivakka kävely ilman jatkuvaa nuuskuttelua ja matelua jne. Kaikkia näitä suosittelen ihan jokaiselle terveelle koiralle.

      Opetellaan mm. odottamista (hyvä väsytystapa tämäkin!) joka tilanteessa myöskin. Eli ovista ei poukota ulos ennen omistajan lupaa, ruokakippoon ei kosketa ennenkuin rauhoittuu ja omistaja antaa luvan, palloa ei heitetä ennenkuin odottaa nätisti sähläämättä ja hätäilemättä jne.

      Mikään ei tulisi olla koiralle ns. ilmaista, vaan kaikkea vastaan tehdään jotakin pientä. Varsinkin jos kyseessä aktiivinen koira!
      Kyse ei ole koiran kiusaamisesta, vaan aktivoinnista ja kasvatuksesta.
      Jos koira ensin otetaan lemmikiksi ihmisen armoille, niin sille on myös tarjottava tekemistä.
      Jos kaikki tuodaan nokan eteen ja mitään sääntöjä ei ole, niin koira ahdistuu suuresti. Koira nauttii siis haasteista ja koska koiran kanssa ei ainakaan vielä harrasteta mitään(?), niin kaikki arjen asiat tehdään hieman aivoja kuluttaviksi. :)

      Itse ongelmasta:

      Komentaessasi koiraa, älä sorru koskaan huutamaan tai hermostumaan, vaan ennemmin rauhallisen jämäkällä äänellä kiellät ja tarvittaessa annat kosketuksen kankkuun suoristetulla sormella, tai jos koira on hihnassa niin _lyhyen_ nykäisymerkin sillä koiralle.
      Tällä kankkukosketuksella siis saadaan koiran huomio, varsinkin kun se ei sitä yhtään odota. Sen jälkeen koira todennäköisesti kääntyy sinua kohti ja kuulee mitä sanot. Tässä kohtaa kiellä uudestaan menemästä perään.

      Pyri reagoimaan aina itse ennenkuin koira ehtii ampaista vieraiden perään. Katso merkkejä mitä koira tekee aina ennen peräänlähtöä. Mahdollisesti korvat alkavat sojottamaan eteenpäin, koira jähmettyy, kurottaa kohti tai murisee? Tässä kohtaa viimeistään toimi nopeasti. Kosketa ja komenna.

      Aluksi kuitenkin suosittelisin pitämään lisäksi hihnassa, jottei palkkaa itseään pääsemällä perään. Joka kerta kun koira onnistuu tavoitteessaan, niin se riittää sille ja käytös vahvistuu. Älä siis anna sen päästä perään.

      Kutsu avuksesi vieraita, jotka voisivat auttaa sinua harjoittelussa. Sellaisia jotka eivät pelkää koiraa ja ovat luonnostaan rauhallisia tässä tilanteessa. Selitä heille, että koulutat koiraasi ja heidän tulisi olla huomioimatta koiraa lainkaan. Ei siis katsota koiraa silmiin, kosketella tai höpötellä koiralle lainkaan, ettei se kiihdy.

      Toista niin monta kertaa kuin tarvis. Oikein tehtynä ei pitäisi ottaa paria kertaa enempää. Kun koira sitten lopulta tietää mitä tehdä, voit palkata sen rauhallisesta käytöksestä silityksin, herkuin tai mikä ikinäkin koiraa kiinnostaa.

      Muista se oma rauhallisuus ja käyttäydy niinkuin tietäisit tasan mitä teet, vaikka et tietäisikään! :D ideana on olla höpöttelemättä liikaa ja olematta hermostunut, jännittynyt tms.
      Koira ymmärtää pienistäkin eleistä aika hyvin, mitä siltä haluat, kunhan ajoitat oikein. Heti kun koira käyttäytyy oikein, niin rentoudu. Hihnasta ei siis kiristellä ja kiskota kuin sen tasan sadasosasekunnin kun koira meinaa tehdä jotain hölmöä. Heti sen jälkeen löysätään.

      Toivottavasti jaksoit lukea ja ymmärsit yhtään mitä hain takaa. Lueskele ihmeessä nuo kirjat, vaikka huviksesti, vaikka konkreettista apua ei olisikaan.

    • Hyökkäilyä

      Kiitos todella paljon noista neuvoistasi. Aloitan huomenna koulutuksen ja toimin ohjeidesi mukaan, toivottavasti tepsivät. Koiramme kanssa kyllä touhutaan aika paljon, mutta sillä on kyllä energiaa enempäänkin. Mutta kiitos neuvoistasi vielä.

      • Juuri tästä syystä kannattaa panostaa siihen henkiseen väsyttämiseen, koska jos kaikki tekeminen on pelkkää liikuntaa, niin koiran kunto vain kasvaa kasvamistaan ja sen jälkeen se vaatii aina vain enemmän liikuntaa väsyäkseen.
        Pidä siis "laiskempia" päiviä, jolloin koiran kanssa touhutaan temppuja ja aivotyöskentelyä enemmän. Ei siis pyörän vierellä ravaamista joka ikinen päivä 10km matkaa näin kärjistetysti. :)

        Muista, että jos koira ei vastaa komennukseesi heti, niin teet jotakin väärin. Olet joko hermostunut, tai liian löysä otteissasi, etkä ole koiran silmissä kunnioitusta herättävä hahmo. Suuttua et saa missään nimessä. Jämäkkyyttä, mutta rakkaudella. Ei väkivaltaa, vaan rajoja.


    • kiinnostunutnut

      Kerro miten edistyy! :)

      • Minuakin kiinnostaisi! :)


    • miettisinviel

      Jos nopeaa ratkaisua etsitään niin haukunesto-koulutuspanta voi tuoda HETKEN helpotuksen. Pysyvänä opettaisin aluksi ilman ärsykkeitä (vieraita) koiran tulemaan pillin äänestä luokse ensin sisällä sitten tasoa kasvattaen ulkona liinan avulla. Nälän tunnetta kannattaa hyödyntää ja mennä tarvittaessa piiloon jos ei heti tule luokse.
      Kontaktilajien aloittaminen on omiaan vahvistamaan reaktiota ärsyke tilanteissa (dobo,koiratanssi,nosework..)

    • PolvikoiraJoppe

      No en kyllä ole tällasesta ongelmasta koskaan ennen kuullut. Toivottavasti on tähän mennessä jo löytynyt ratkaisu, mutta jos ei niin..

      Käytöksen videointia (vieraiden luvalla tietty) kannattaa harkita. Myös laajemmalti, eli esim vieraiden saapuminen, pätkä vierailun aikana ja varsinainen vieraiden lähtö. Videolta on helpompi ensinnäkin itse analysoida tapahtumia, ja toiseksi ehkä pyytää konsultaatiota joltain asiantuntijalta.

      Ensiapuna voit pyytää kyläilijöitä olemaan kiinnittämättä koiraan mitään huomiota ennen kuin koira on täysin rauhoittunut. Useimmiten ihmisillä on tapana riehuttaa jo valmiiksi riehaantunutta koiraa vielä lisää. Ehkä koirasi yhdistää vierailut ihanan huumaavaan riehuntahetkeen, eikä meinaa kestää sitä seuraavaa tylsistymistä? Tai se muuten vain menee ylikierroksille ilman sen suurempaa logiikkaa, ja on jostain syystä oppinut räjähtämään tietyllä hetkellä? Vaikea lähteä arvailemaan. Mutta tuosta alkuhuomioimattomuudesta ei voi olla kuin hyötyä, oli syy mikä hyvänsä.

      Jos kuitenkin päädyt videoimaan tilannetta, toimi mahdollisimman paljon "kuten aina ennenkin", jotta käytöksen syy on helpompi löytää.

      Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe