Viljakasvit eivät sovi suomalaisille

selvä_asia

"Tiedetään esimerkiksi, että kakkostyypin diabetes vaivaa pahiten juuri niitä kansoja, jotka ovat verraten hiljattain siirtyneet metsästäjä-keräilijöiden elämäntyylistä länsimaiseen elämäntapaan. – Suomalaiset ovat juuri tällainen kansa, Markku Niskanen sanoo. Diabeteslukumme voi olla merkki siitä, ettemme ole vielä kunnolla sopeutuneet maanviljelijäkansojen ravintoon."

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/suomalaisten_uudet_juuret

Siis selvä syy, miksi viljat eivät istu suomalaisille. On turha esittää mitään tutkimuksia muista maista, koska ne eivät sovellu suomalaisiin.

Suomalaisia diabeetikoita ohjeistetaan kuitenkin syömään viljakasveja runsaasti. Verensokereita yritetään saada pysymään kohtuullisina vahvojen ja runsaiden lääkkeiden avulla ja useimmiten huonoin tuloksin.

63

221

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv13

      Ei varmaan sovi sitten eläinrasvakaan kun sitä on isompia määriä syöty vasta 50 vuotta Suomessa.

      • suomi.on.isolaatti

        Metsästäjiä, kalastajia, keräilijöitä suomalaiset ovat olleet. Rasvaa on saatu lihasta ja kalasta aina. Vilja ja peruna ovat uutta evästä.


      • hpv13
        suomi.on.isolaatti kirjoitti:

        Metsästäjiä, kalastajia, keräilijöitä suomalaiset ovat olleet. Rasvaa on saatu lihasta ja kalasta aina. Vilja ja peruna ovat uutta evästä.

        Hirvessä on rasvaa noin 3%. Kalassa hiukan enemmän. Kalan rasva on toki terveellistä.

        Ennen viljoja syötiin kaikenlaisia juureksia ja viljaa on Suomessa kasvatettu noin 5000 vuotta. Riistassa ei juurikaan rasvaa ole ja suuressa määrin kotieläimiä on ollut vasta 1950-luvun jälkeen.

        Ei kai laardiin ja voihin ole voitu tottua vain reilussa 60 vuodessa? ;)

        AIV ei ihan turhaan saanut Nobelia aikoinaan, mullisti pohjoisen lehmätalouden. Huonona puolena tietysti sadat tuhannet ennen aikojaan kuolleet.


      • suomi.on.isolaatti
        hpv13 kirjoitti:

        Hirvessä on rasvaa noin 3%. Kalassa hiukan enemmän. Kalan rasva on toki terveellistä.

        Ennen viljoja syötiin kaikenlaisia juureksia ja viljaa on Suomessa kasvatettu noin 5000 vuotta. Riistassa ei juurikaan rasvaa ole ja suuressa määrin kotieläimiä on ollut vasta 1950-luvun jälkeen.

        Ei kai laardiin ja voihin ole voitu tottua vain reilussa 60 vuodessa? ;)

        AIV ei ihan turhaan saanut Nobelia aikoinaan, mullisti pohjoisen lehmätalouden. Huonona puolena tietysti sadat tuhannet ennen aikojaan kuolleet.

        Energiansaannista valtaosa oli aikoinaan proteiinista ja rasvasta. Vanhat viljalajikkeet eivät tuottaneet satoa tarpeeksi saati energiaa näihin nykyajan tehoviljoihin ja puhdistettuun jauhoon.

        Vaikka puhut siitä kuinka hirvessä on 3% rasvaa, silti 25% energiasta mitä hirvestä saa, tulee juurikin rasvasta. Silakan energiasta liki puolet tulee rasvasta. Lohen osalta rasva antaa yli 60% energiasta ja loput proteiinista.


      • riapeetikko
        suomi.on.isolaatti kirjoitti:

        Metsästäjiä, kalastajia, keräilijöitä suomalaiset ovat olleet. Rasvaa on saatu lihasta ja kalasta aina. Vilja ja peruna ovat uutta evästä.

        ------Rasvaa on saatu lihasta ja kalasta aina. ----Rasvaa on saatu lihasta ja kalasta aina.

        Joo, mutta älä sekota asioita. Kalan ja punaisen lihan rasva ovat aivan eri asioita. Sinulla on jokin ihmeellinen vanha käsitys, että rasva kuin rasva, sama asia. EI OLE ! Kalan rasva on TERVEELLLISTÄ, punaisen lihan rasva on EPÄTERVEELLISTÄ ja tässä se ero.


      • ihanhöpöjä
        suomi.on.isolaatti kirjoitti:

        Energiansaannista valtaosa oli aikoinaan proteiinista ja rasvasta. Vanhat viljalajikkeet eivät tuottaneet satoa tarpeeksi saati energiaa näihin nykyajan tehoviljoihin ja puhdistettuun jauhoon.

        Vaikka puhut siitä kuinka hirvessä on 3% rasvaa, silti 25% energiasta mitä hirvestä saa, tulee juurikin rasvasta. Silakan energiasta liki puolet tulee rasvasta. Lohen osalta rasva antaa yli 60% energiasta ja loput proteiinista.

        -----Vaikka puhut siitä kuinka hirvessä on 3% rasvaa, silti 25% energiasta mitä hirvestä saa, tulee juurikin rasvasta.---

        Höpöjä nuo luvut. Rasvan ja proteiinin energiasisältöjen ero ei ole noin valtava eli sinun mukaasi rasvassa olisi energiaa kiloa kohden lähes 8-kertaisesti proteiiniin verrattuna. Suhdeluku on vähän yli 2, eikä n. 8 !

        ----Silakan energiasta liki puolet tulee rasvasta. Lohen osalta rasva antaa yli 60% energiasta ja loput proteiinista. ----

        Tuokin on samanlaista, ihan höpöjä, haloo.


      • hpv13
        suomi.on.isolaatti kirjoitti:

        Energiansaannista valtaosa oli aikoinaan proteiinista ja rasvasta. Vanhat viljalajikkeet eivät tuottaneet satoa tarpeeksi saati energiaa näihin nykyajan tehoviljoihin ja puhdistettuun jauhoon.

        Vaikka puhut siitä kuinka hirvessä on 3% rasvaa, silti 25% energiasta mitä hirvestä saa, tulee juurikin rasvasta. Silakan energiasta liki puolet tulee rasvasta. Lohen osalta rasva antaa yli 60% energiasta ja loput proteiinista.

        Rasvaa ei luonnossa ole kovinkaan paljoa. Riistassa on 1-6% rasvaa eikä rasvaisia pähkinöitä ja siemeniä ole juurikaan luonnossa. Ihmiset ovat eläneet pitkälti hiilihydraatilla ja proteiinilla ja rasvaa on tullut ravintoon vasta tehomaatalouden myota.

        Esimerkiksi Varpu Tavi kirjoittaa asiasta näin:
        http://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/2012/08/29/poistan-varmistimen-pistoolistani/

        Ihminen ei syö energiajakauman prosentteja vaan grammoja. Jos ihminen syö päivässä kilon hirvenlihaa eli aivan valtavasti niin tuossa määrässä on vain 30 g rasvaa. Runsasrasvaiseen ruokavalioon rasvaa kuuluu vähintään yli suositustusten eli yli 30E%. Tuo on 2500 kcal energiansaannista 750 kcal eli 83 g. Tuo rasvamäärä tulisi 3 kilosta hirvenlihaa.

        Kalassa on myös keskimäärin noin 3% rasvaa. Rasvaisempiakin kaloja on mutta energiajakauma ei kerro totuutta. Lohessakin on rasvaa vain 8.8 g/100 g ja runsasrasvaiseen ruokaan sitäkin olisi pitänyt kuulua yli kilo päivässä koska energiankulutus oli tuohon aikaan paljon suurempaa.


      • JohanAPomppas
        hpv13 kirjoitti:

        Rasvaa ei luonnossa ole kovinkaan paljoa. Riistassa on 1-6% rasvaa eikä rasvaisia pähkinöitä ja siemeniä ole juurikaan luonnossa. Ihmiset ovat eläneet pitkälti hiilihydraatilla ja proteiinilla ja rasvaa on tullut ravintoon vasta tehomaatalouden myota.

        Esimerkiksi Varpu Tavi kirjoittaa asiasta näin:
        http://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/2012/08/29/poistan-varmistimen-pistoolistani/

        Ihminen ei syö energiajakauman prosentteja vaan grammoja. Jos ihminen syö päivässä kilon hirvenlihaa eli aivan valtavasti niin tuossa määrässä on vain 30 g rasvaa. Runsasrasvaiseen ruokavalioon rasvaa kuuluu vähintään yli suositustusten eli yli 30E%. Tuo on 2500 kcal energiansaannista 750 kcal eli 83 g. Tuo rasvamäärä tulisi 3 kilosta hirvenlihaa.

        Kalassa on myös keskimäärin noin 3% rasvaa. Rasvaisempiakin kaloja on mutta energiajakauma ei kerro totuutta. Lohessakin on rasvaa vain 8.8 g/100 g ja runsasrasvaiseen ruokaan sitäkin olisi pitänyt kuulua yli kilo päivässä koska energiankulutus oli tuohon aikaan paljon suurempaa.

        "Lohi, kokonainen Salmo salar
        531 kJ (127 kcal) / Annoskoko 100 g

        Energiansaanti

        rasva

        61 %
        proteiini

        39 %
        hiilihydraatti imeytyvä"

        Finelin mukaan.


        " Lohessakin on rasvaa vain 8.8 g/100 g "

        Teidän mukaan.

        Onko opinnot jäänyt keskeneräisiksi???


      • hpv13
        JohanAPomppas kirjoitti:

        "Lohi, kokonainen Salmo salar
        531 kJ (127 kcal) / Annoskoko 100 g

        Energiansaanti

        rasva

        61 %
        proteiini

        39 %
        hiilihydraatti imeytyvä"

        Finelin mukaan.


        " Lohessakin on rasvaa vain 8.8 g/100 g "

        Teidän mukaan.

        Onko opinnot jäänyt keskeneräisiksi???

        Kun lohessa on rasvaa 8.8 g/100 g niin siinä on rasvaa 8.8%. Energiasta tulee sitten paljon rasvastaa koska lohessa on paljon vettä.

        Onkohan oma koulunkäynti jäänyt vähälle kun ei osata edes lukea Fineliä.

        Kun lohen energiasta tulee 60% rasvasta ja 40% proteiinista ja perunan energiasta 83% hiilihydraatista niin mikäköhän on noiden yhdistelmän energiajakauma? Pienenä vihjeenä se, että energiajakaumia ei kannata käyttää vaan makrojen grammamääriä.


    • ne-vaan-huutaa

      Huoh, koko avaus on vitsi. Miten mukamas metsästäjä-keräilijät olisivat sopeutuneet syömään voita, pekonia, juustoja, ranskankermaa, kookoksesta nyt puhumattakaan? Missä, miten ja milloin se olisi tapahtunut? Tai missä he ylipäätään olisivat sopeutuneet äärimmäisen rasvaiseen ruokavalioon.

      Voi oli vielä runsas 50 v sitten Suomessakin suurelle osalle kansaa ylellisyyttä jota syötiin äärimmäisen vähän, punaisesta lihasta puhumattakaan. Maitokin jota lehmät lypsivät oli laihempaa kuin nykyinen kevytmaito.

      Näihin kysymyksiin jos vhh-jengi joskus vastaisi niin hyvä olisi. Mutta ei se jengi vastaa mihinkään koska heillä ei ole vastauksia, on vain se päättymätön oma huutonsa joka ei ole vastaus mihinkään.

      • hjnbg

        Se, että viljakasvien syontiin ei ole mukautunut, ei millään tavalla tarkoita, etteikö moniin muihin ravintoaineisiin voisi mukautua nopeastikin.


    • vhh-pahvit-haloo
      • 13-1

        Sinähän olet tuonut perunakeiton arvot tuohon. Jotkut kyllä sanovat sitä erheellisesti lihakeitoksi.

        Oikeassa lihakeitossa on runsaasti lihaa ja keittojuureksia. Lisänä voi vielä käyttää muita kasviksia. Perunoita EI. Mausteita maun mukaan.

        Vastaavasti tehdään kalakeitto. Liha korvataan kalalla, esimerkiksi lohella.


      • vpkysyasiallisesti

        vhh-pahvit-haloo

        Ja halusit sanoa mitä?????


      • Reseptejä_moneen_makuun
        13-1 kirjoitti:

        Sinähän olet tuonut perunakeiton arvot tuohon. Jotkut kyllä sanovat sitä erheellisesti lihakeitoksi.

        Oikeassa lihakeitossa on runsaasti lihaa ja keittojuureksia. Lisänä voi vielä käyttää muita kasviksia. Perunoita EI. Mausteita maun mukaan.

        Vastaavasti tehdään kalakeitto. Liha korvataan kalalla, esimerkiksi lohella.

        Älä yleistä omaa lihakeiton reseptiäsi oikeaksi lihakeitoksi. Jokainen voi tietenkin kehittää oman reseptinsä, minäkin "pakkosyötän" asiakkaille lihakeittoa jossa on tavanomaisesta reseptistä poiketen hieman enemmän keittojuureksia.

        Sitten kun tehdään "kunnon kalakeitto" (rantakala) siihen ei tule kuin kalaa, vettä ja voita sekä suolaa ja pippuria. Mausteekis vielä tilliä ja syödään kunnon ruisleivän kanssa.

        Tuolla töissä en laita lohikeittoon keittojuureksia vaan hieman vaikkapa porkkanaa ja tietenkin perunoita reilusti.

        Terve ihminen ei kaipaa tällaisia VHH-reseptejä, mutta painoakaan ei saa olla määrättömästi.


    • ei_hyvältä_näytä

      "Tuolla töissä en laita lohikeittoon keittojuureksia vaan hieman vaikkapa porkkanaa ja tietenkin perunoita reilusti."

      Korvaat siis kunnon ainekset halvalla epäterveellisellä perunalla ja vielä sitten tarjoat muillekin sitä syötäväksi. Kai se on ruokalistassa perunakeiton nimellä sentään eikä esimerkiksi lohikeiton nimellä. Harrastat ainakin diabeetikkojen tappolinjaa ja vielä ammattimaisesti.

      • sivusta

        Ja vielä kehtaat kehua julkisesti.


      • Reseptejä_moneen_makuun

      • ahahk

        "Jo aiemmin on tiedetty, että suomalaisilla esiintyy tiettyjä taudinaiheuttaja-geenivirheitä, joita ei ole havaittu missään muussa maassa."

        Mistä ne geenimuutokset tulevat? Eivät geenit itsestään muutu, vaan ympäristötekijät muuttavat geenejä.

        Ruokavalio, ajattelutapa ja kemikaalialtistukset voivat suoraan vaikuttaa DNA:n ja tulevien sukupolvien terveyteen. Kehon solut siirtävät geneettistä informaatiota suoraan siittiösoluihin:
        http://www.greenmedinfo.com/blog/no-sex-required-body-cells-transfer-genetic-info-directly-sperm-cells-amazing

        Tohtori Bruce Lipton oli mukana geenitutkimuksissa jo 1960-luvulla. Tuossa on häneltä hyvä artikkeli aiheesta:
        https://www.brucelipton.com/resource/article/the-wisdom-your-cells

        Gómez-Díaz E1, Jordà M, Peinado MA, Rivero A. Epigenetics of host-pathogen interactions: the road ahead and the road behind. PLoS Pathog. 2012;8(11):e1003007. doi: 10.1371/journal.ppat.1003007. Epub 2012 Nov 29.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23209403

        Junien C1, Panchenko P2, Pirola L3, Amarger V4, Kaeffer B4, Parnet P4, Torrisani J5, Bolaños Jimenez F4, Jammes H1, Gabory A1. [The new paradigm of the developmental origin of health and diseases (DOHaD) - Epigenetics and environment: evidence and missing links]. [Article in French] Med Sci (Paris). 2016 Jan;32(1):27-34. doi: 10.1051/medsci/20163201006. Epub 2016 Feb 5.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26850604

        Miksikö suomalaisilla on enemmän taudinaiheuttajageenivirheitä kuin muilla? Missään muualla maailmassa ei rokoteta yhtä paljon. Suomi on tiettävästi ainoa maa maailmassa, jossa tuhannet lapset osallistuvat joka vuosi rokotetutkimuksiin.

        Rokotteet muuttavat geenien toimintaa:

        http://vactruth.com/2012/03/13/vaccines-human-animal-dna/

        http://vaccineimpact.com/2015/are-vaccines-altering-our-genes-causing-brittle-bones-in-infants/


      • hpv13
        ahahk kirjoitti:

        "Jo aiemmin on tiedetty, että suomalaisilla esiintyy tiettyjä taudinaiheuttaja-geenivirheitä, joita ei ole havaittu missään muussa maassa."

        Mistä ne geenimuutokset tulevat? Eivät geenit itsestään muutu, vaan ympäristötekijät muuttavat geenejä.

        Ruokavalio, ajattelutapa ja kemikaalialtistukset voivat suoraan vaikuttaa DNA:n ja tulevien sukupolvien terveyteen. Kehon solut siirtävät geneettistä informaatiota suoraan siittiösoluihin:
        http://www.greenmedinfo.com/blog/no-sex-required-body-cells-transfer-genetic-info-directly-sperm-cells-amazing

        Tohtori Bruce Lipton oli mukana geenitutkimuksissa jo 1960-luvulla. Tuossa on häneltä hyvä artikkeli aiheesta:
        https://www.brucelipton.com/resource/article/the-wisdom-your-cells

        Gómez-Díaz E1, Jordà M, Peinado MA, Rivero A. Epigenetics of host-pathogen interactions: the road ahead and the road behind. PLoS Pathog. 2012;8(11):e1003007. doi: 10.1371/journal.ppat.1003007. Epub 2012 Nov 29.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23209403

        Junien C1, Panchenko P2, Pirola L3, Amarger V4, Kaeffer B4, Parnet P4, Torrisani J5, Bolaños Jimenez F4, Jammes H1, Gabory A1. [The new paradigm of the developmental origin of health and diseases (DOHaD) - Epigenetics and environment: evidence and missing links]. [Article in French] Med Sci (Paris). 2016 Jan;32(1):27-34. doi: 10.1051/medsci/20163201006. Epub 2016 Feb 5.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26850604

        Miksikö suomalaisilla on enemmän taudinaiheuttajageenivirheitä kuin muilla? Missään muualla maailmassa ei rokoteta yhtä paljon. Suomi on tiettävästi ainoa maa maailmassa, jossa tuhannet lapset osallistuvat joka vuosi rokotetutkimuksiin.

        Rokotteet muuttavat geenien toimintaa:

        http://vactruth.com/2012/03/13/vaccines-human-animal-dna/

        http://vaccineimpact.com/2015/are-vaccines-altering-our-genes-causing-brittle-bones-in-infants/

        Geenejä muuttaa aika eikä rokottaminen tuohon vaikuta. Nytkin suomalaisia kuolee keskimäärin yli tuhat vuodessa influenssaan. Ilman rokotteita ihmisiä sairastuisi tuhansittain polioon ja tuberkuloosiin, rokkoihin sairastuisi suunilleen jokainen.

        Epigenetiikka tarkoittaa suomeksi sitä, että vaikka ihmisellä onkin joku geeni niin se ei välttämättä aktivoidu. Hyvä esimerkki on testosteronin tuotanto, se aktivoituu vasta murrosiässä.

        Suomalaisten geenistö on poikkeuksellinen koska olemme eläneet eristyksissä pitkään ja alkupopulaatio on ollut pieni.


    • tässä-faktaa

      Avaaja yrittää väittää jotain sellaista roskaa, että vain viljatuotteet ja yleensäkin vain h-hydraattia sisältävät tuotteet ovat maataloustuotteita. Samalla hän tietenkin koettaa saada kaikki alitajuisesti kuvittelemaan, että voi, juustot, pekoni, ranskankerma, kookos muka EIVÄT OLISI maataloustuotteita vaan luonnontuotteita joita löytää kun vain luonnossa kulkee ja siksi niitä on syöty jo ainakin miljoona vuotta. Voiko paksumpaa roskaa enää ollakaan.

      Metsästäjä-keräilijät ovat AINA syöneet marjoja, hedelmiä ja hunajaa, noita vhh-valehtelijain kieltämiä ruokia. Samoin aina on syöty meheviä eli tärkkelyspitoisia juuria, joita on kaiveltu kaivukeppien avulla. Vhh-valehtelijat kuitenkin neuvovat, että mitään mitä on maan sisällä ei saa syödä. Siis valehtelevat siinäkin siitä mitä entisaikain ruokavalio on ollut.

      Myöskin eri viljalajien esivanhempien siemenet ovat aina kuuluneet ruokavalioon, eihän niitä muutoin olisi alettu viljelläkään. Viljelyyn on tietenkin valittu kasvit joiden siemeniä eli jyviä on AINA totuttu syömään. Viljaa syötiin siten jo ennen maanviljelyksen keksimistä mutta voita, juustoja yms. vhh-ruokia ei syöty.

      Luonnollisestikin ruokavalikoima on vaihdellut maapallon eri alueilla sen mukaan mitä on ollut saatavilla. Selvääkin selvempää on kuitenkin se, että voita yms. ei ole ollut mutta sen sijaan hiilaripitoista on syöty niin paljon kuin sitä vain on ollut saatavilla.Nälässä ei ole ainuttakaan marjaa tai hedelmää jätetty syömättä tai mehiläispesää kääntämättä eikä viljojen esimuotojen siemeniä tai tärkkelyspitoisia juuria jätetty syömättä.

      On erittäin inhottavaa kun vhh-jengi yrittää esittää oman ja sairaan, korkeaan elintasoon sekä kerskakulutukseen perustuvan, ruokavalionsa jonkunlaisena ihmiskunnan alkumenuuna ja ns. paleoruokavaliona. Uskomatonta sontaa sellaiset höpinät.

    • veijotaasaamulla

      "On erittäin inhottavaa kun vhh-jengi yrittää esittää oman ja sairaan, korkeaan elintasoon sekä kerskakulutukseen perustuvan, ruokavalionsa jonkunlaisena ihmiskunnan alkumenuuna ja ns. paleoruokavaliona. Uskomatonta sontaa sellaiset höpinät."

      "Samalla hän tietenkin koettaa saada kaikki alitajuisesti kuvittelemaan, että voi, juustot, pekoni, ranskankerma, kookos muka EIVÄT OLISI maataloustuotteita"

      Olen aikaisemmin kysellyt jos jollakin olisi vanhoja eskimoiden peruna-, vilja- ja porkkanaeltojen kuvia.
      Nyt haluaisin kuvia myös pelloista ihin on istutettu lehmiä, kanoja, sikoja, peuroja, karhuja, hirviälohia, siikoja, makrilleja, voita, kananmunia jne.

      Kyllähän sitä lapsen logiikalla ja ilman sen kummempaa historian (pidempi jakso kuin 5 vuotta) tuntemusta saa aikaan aloituksen tyyppisiä huvittavia juttuja.

      Kuinka asia oikeastaan on:


      Ihmisen kehityshistoria.

      Syömmekö niinkuin meidät on luotu syömään?

      Seuraava on ote kirjasta ”The Story of the Human Body”.

      Kirjoittaja on Harvard:in arkeologian professori Daniel Lieberman.

      -apinaa muistuttavat esi-isät (5-8 milj. Vuotta sitten)
      -kahdella jalalla liikkuvat keräilijät (3-4 milj. Vuotta sitten)
      -metsästäjä ja keräilijä (pari milj. vuotta)
      -moderni ihminen, nopeasti kehittyvä metsästys- ja keräilykulttuuri (noin 80 000 vuotta)
      -maanvilelijä (10 000 vuotta) Phjolassa noin 4000 vuotta
      -teollisuusyhteiskunnan jäsen (200 år)
      Lisäksi (kirjassa) myös selitys siitä kuinka me nyky-yhteiskunnassa saamme suuria määriä sairauksia sen seurauksena että ympäristömme muuttuu nopeassa tahdissa- samalla aikaa kun kehomme ja geenimme eivät ennätä sopeutua muutokseen.


      Oma lisäys:

      Ei kai kukaan vakavissaan yritä väittää että olisimme sopeutuneet maataloustuotteisiin (viljoihin) tai margariineihin ja kevyttuotteisiin?

      • räkänokalta-kysyn

        ------Olen aikaisemmin kysellyt jos jollakin olisi vanhoja eskimoiden peruna-, vilja- ja porkkanaeltojen kuvia.----

        Sinulta on kyselty kuvia eskimoitten lehmistä, sioista ja kookospalmuista. Älä edes yritä, vaikka valehtelija oletkin, esittää että eskimoitten käyttämien lohien ja hylkeitten rasva olisi samaa kovaa rasvaa kuin naudan rasva. EI OLE, niillä on ero kuin yöllä ja päivällä.

        Sitten toinen juttu, elämää maapallolla oli muuallakin kuin Grönlannissa. Mistä ne muut saivat muinaisuudessa voita, pekonia, ranskankermaa, rasvaisia juustoja ja kookosrasvaa? Kerro se nyt aluksi.


      • tässä-faktaa

        -------Ei kai kukaan vakavissaan yritä väittää että olisimme sopeutuneet maataloustuotteisiin (viljoihin) tai margariineihin ja kevyttuotteisiin? ---

        Mihin taas jätit maataloustuotteiden luettelosta voin, juustot, ranskankerman, pekonin, kookosrasvan? Mistä ihmiset saivat ENNEN maatalouden keksimistä voita, luonnostako löysivät? Mistä te vhh-valehtelijat saatte voita yms. kovaa rasvaa ilman maataloutta?

        Erilaisia siemeniä eli viljaa on syöty aina, voita vasta runsaat 50 v !


      • tässä-faktaa

        ------ me nyky-yhteiskunnassa saamme suuria määriä sairauksia sen seurauksena että ympäristömme muuttuu nopeassa tahdissa- samalla aikaa kun kehomme ja geenimme eivät ennätä sopeutua muutokseen.----

        Aivan oikein, kenenkään geenit eivät ole sopeutuneet ihmisen elämiseen lähes tyystin kovalla rasvalla. Sitähän on ollut mahdollista harjoittaa vain korkean elintason maissa parin-kolmen vuosikymmenen aikana. Aivan liian pieni osa ihmiskuntaa, että ihmiskunnan geenit olisivat voineet sopeutua vähääkään. Senpä takia erilaiset kovan rasvan tuomat sairaudet ja vaivat ovatkin länsimaissa niin yleisiä.


      • novoesun

        Buaah, haa hoo, Puustisen mielestä ihmiset söivät kivikaudella vain voita, juustoja ja pekonia mutta jättivät marjat, hedelmät ja mehevät juuret syömättä peläten sitä kun niissä on hiilaria !

        Voe että kun naarattaa nuo vhh-jutut.


    • leivän_kirous

      Eugeniikan ideologinen peikko vaivaa tutkijoita. Mikä pakko on jakaa ihmiset parempiin arjalaisiin (germaaneihin) ihmisiin ja heikommin kehittyneisiin ali-rotuisiin ihmisiin.
      Hitlerin kerrotaan olleen kasvisyöjä eli hänelle saksalainen leipä taisi maistua.

      Evoluutioteorian mukaan kehitys alkoi rappeutua välittömästi siitä hetkestä lähtien kun alkuihmiset oppivat tulen käytön. Tulen käyttö mahdollisti jatkossa leivän paistamisen uunissa tai pannulla juuri alkaneen maanviljelyksen vuoksi.

      Leivän käyttöön otto kertoo evoluution pahasta seuraamusvirheestä. Ihmiset söivät itsensä sairaaksi eli leipävilja muutti heidän geeniperimää. Älyn evoluutio eli maanviljelyksen käyttöönotto olikin alkaneen ihmiskunnan suurin virhe. Älyn käyttö johti rodulliseen rappeutumiseen.

      Tuon teorian mukaan leipäviljan ja leivän keksivät suomalaisten varhaiset esi-isät. Ja tästä alkaen suomalainen maatalous politiikkakin on ollut yhtä surkeaa virheiden toiston kokoelmaa.
      Toivotaan, että EU:n komissaarit keksii nyt leipäviljan ja leivän kiellon direktiivin.
      Kyllä se tästä geeniperimä alkaa korjautua. Suomen suvun esi-isät keksiessään leipäviljan ja leivän aiheutti jälkeläisilleen huonot seuraukset.
      Leipävilja ja leivät ovatkin ihmisille geneettistä myrkkyä.

      Suomen suvun esi-isät ovat siis myrkyttäneet ihmiskunnan leipäviljalla ja leivällä. Hitler siis erehtyi yrittäessään tuhota juutalaiset, vaikka tosiasiassa olisi pitänyt tuhota suomalaiset leipäviljan ja leivän keksijöinä. (Saksa lähetti jatkosodan aikana Suomeen viljaa tässä tarkoituksessa? Haluttiinko suomalaiset myrkyttää? )

    • nomikettei

      Ei sairastuminen johdu siitä mitä syö vaan miten paljon syö ja liikkuuko. Voi kovia rasvojakin syödä kun syö niitä hyvin vähän. Lihoo ja sairastuu diabetekseen kun syö valkoista mössöä ja lisäksi on sohvaperuna. Mutta ei se ole viljan vika vaan syöjän vika.

    • vpmoikkaa

      hpv

      Vieläkö arvelet jonkun ottavan sinu j ajokelluksesi vakavissaan.
      Minulla on vaikeuksia luottaa ihmiseen joka on hoitnut D2:sena niin huomosti että on joutunut insuliinilääkitykselle ja jaksaa edelleen ylistää mm.margariineja.

      • Mielisairaspotilas

        Massapostitus on kivaa.


    • tiluliluliii56

      Isäs söi viljakasveja kun sua teki.

    • lukihäiriökö

      Voisiko joku hiilarikammoinen kertoa missä kohtaa tuossa linkissä kerrotaan suomalaisten olevan sopeutuneita voihin, juustoihin, pekoniin, ranskankermaan, kookosrasvaan yms... Minä en siitä sellaista löydä sillä nehän jos mitkä ovat maataloustuotteita !

      • hpv13

        Kookosrasvaa on syöty huomattavasti pidempään kuin voita ja muita maataloustuotteita. Kookospalmu kasvaa myös villinä ja siellä, missä sitä kasvaa, niin sitä on käytetty kymmeniä tuhansia vuosia.

        Ei ihminen ylipäätänsä fysiologisesti juurikaan totu mihinkään ruokaan. Ihminen on pitkälti kaikkiruokainen ja tulee toimeen hyvin monenlaisilla ruoka-aineilla. Ihminen ei kuitenkaan ole märehtijä joten ruoholla ja kypsentämättömällä viljalla emme tule toimeen. Ruoka-aineiden käytön pitkä historia ei myöskään ole tae niiden terveellisyydestä. Esimerkiksi typsiöljy on kovin terveellinen vaikka sitä on käytetty vain hyvin lyhyen aikaa Euroopassa (Japanissa kylläkin pitkään).

        Eräs ruoka-aine, johon ihminen on tottunut on gluteeni. Lähi-Idässä keliaatikoita on alle 1% ja Suomessa 1-2%. Suomessa gluteeniviljojen viljely on sangen nuorta verrattuna Lähi-Itään.


      • maatalousainavaan

        Kookosta on syöty tietenkin siellä missä sitä on ollut ja milloin sitä on ollut. Mutta kuinkahan monen nykyisen ihmisen esivanhemmista joku on kookosta syönyt, veikkaan että aika harvan. Eikä sitä ole syöty mässäykseen asti sillä eihän kookospalmun hedelmiäkään ole ympäri vuoden vaan vain rajoitetun ajan. Eli aika vähän on syöty missään. Enemmän sitä on saatavilla vasta nyt kun noita palmuja on alettu viljelemään eli kyseessä on selkeästi maataloustuote.


      • kiinnostaisi

        Kuinkas monen ihmisen esivanhemmat ovat Suomessa syöneet rypsioljyä tai margariinia?


      • hpv13
        maatalousainavaan kirjoitti:

        Kookosta on syöty tietenkin siellä missä sitä on ollut ja milloin sitä on ollut. Mutta kuinkahan monen nykyisen ihmisen esivanhemmista joku on kookosta syönyt, veikkaan että aika harvan. Eikä sitä ole syöty mässäykseen asti sillä eihän kookospalmun hedelmiäkään ole ympäri vuoden vaan vain rajoitetun ajan. Eli aika vähän on syöty missään. Enemmän sitä on saatavilla vasta nyt kun noita palmuja on alettu viljelemään eli kyseessä on selkeästi maataloustuote.

        Kookospalmuja kasvaa lähinnä Tyynenmeren saarilla ja se on tärkeä ravintokasvi siellä. Sitä lienee käytetty ravinnoksi hyvin pitkään ja suurin osa kookospalmuista on peräisin ihmisen istutuksista. Ihmisasutus siellä on kuitenkin varsin nuorta joten ei puhuta kuin muutamista vuosituhansista.

        Kookospähkinöitä on kuitenkin syöty siellä ympäri vuoden, ne säilyvät suhteellisen hyvin ja hedelmäliha on helppo kuivata.

        Muuanne kookosöljy tuli sitten vasta laivaliikenteen alkamisen jälkeen eli joskus muutama sata vuotta sitten. Suomeen sitä on tuotu noin sata vuotta.

        Jotta olisi jotain diabetesasiaakin niin Tyynenmeren saarilla on paljon kakkostyypin diabetesta.


      • hpv13
        kiinnostaisi kirjoitti:

        Kuinkas monen ihmisen esivanhemmat ovat Suomessa syöneet rypsioljyä tai margariinia?

        Mitäs väliä tuolla on? Suomalaisten terveys on parantunut huomattavasti kun voista vaihdettiin rypsiöljyyn.


      • hpv13
        hpv13 kirjoitti:

        Kookospalmuja kasvaa lähinnä Tyynenmeren saarilla ja se on tärkeä ravintokasvi siellä. Sitä lienee käytetty ravinnoksi hyvin pitkään ja suurin osa kookospalmuista on peräisin ihmisen istutuksista. Ihmisasutus siellä on kuitenkin varsin nuorta joten ei puhuta kuin muutamista vuosituhansista.

        Kookospähkinöitä on kuitenkin syöty siellä ympäri vuoden, ne säilyvät suhteellisen hyvin ja hedelmäliha on helppo kuivata.

        Muuanne kookosöljy tuli sitten vasta laivaliikenteen alkamisen jälkeen eli joskus muutama sata vuotta sitten. Suomeen sitä on tuotu noin sata vuotta.

        Jotta olisi jotain diabetesasiaakin niin Tyynenmeren saarilla on paljon kakkostyypin diabetesta.

        Unohtui mainita tietysti se, että kookospalmun viljely Intiassa on hyvin vanhaa perua ja samaa luokkaa kuin viljan viljely. Kookospalmu ei sovellu kasvatettavaksi ihan joka paikassa niin se ei ole niin tärkeä Intiassa kuin Tyynenmeren saarilla.


      • Mistähän_johtuu
        hpv13 kirjoitti:

        Kookospalmuja kasvaa lähinnä Tyynenmeren saarilla ja se on tärkeä ravintokasvi siellä. Sitä lienee käytetty ravinnoksi hyvin pitkään ja suurin osa kookospalmuista on peräisin ihmisen istutuksista. Ihmisasutus siellä on kuitenkin varsin nuorta joten ei puhuta kuin muutamista vuosituhansista.

        Kookospähkinöitä on kuitenkin syöty siellä ympäri vuoden, ne säilyvät suhteellisen hyvin ja hedelmäliha on helppo kuivata.

        Muuanne kookosöljy tuli sitten vasta laivaliikenteen alkamisen jälkeen eli joskus muutama sata vuotta sitten. Suomeen sitä on tuotu noin sata vuotta.

        Jotta olisi jotain diabetesasiaakin niin Tyynenmeren saarilla on paljon kakkostyypin diabetesta.

        Mutta eikös juuri noiden Tyynenmeren saarien asukkaat ole huomattavalta osin ylipainoisia.


      • hpv13
        Mistähän_johtuu kirjoitti:

        Mutta eikös juuri noiden Tyynenmeren saarien asukkaat ole huomattavalta osin ylipainoisia.

        Joo. Yletön ylensyönti ja täydellinen liikunnan välttäminen on tuolla elintapa. Lisäksi väestö on geneettisesti alttiimpaa kakkostyypin diabetekselle kuin monessa muussa paikassa.

        Viljan viljely ei ole kovinkaan yleistä tuolla joten voi todeta, että lihominen ei sovi suomalaisille eikä polynesialaisille tapahtuipa se sitten rasvalla tai viljalla.


      • 19-12
        hpv13 kirjoitti:

        Mitäs väliä tuolla on? Suomalaisten terveys on parantunut huomattavasti kun voista vaihdettiin rypsiöljyyn.

        Kakkostyypin diabetes on lisääntynyt jatkuvasti. Onko se terveyden parantumista? Samana aikana on myös margariinien ja rypsiöljyn kulutus kasvanut.


      • hpv13
        19-12 kirjoitti:

        Kakkostyypin diabetes on lisääntynyt jatkuvasti. Onko se terveyden parantumista? Samana aikana on myös margariinien ja rypsiöljyn kulutus kasvanut.

        1970 Itä-Suomalaisen miehen eliaikaodote oli alle 60 vuotta kun se nyt on 80 vuotta. Ihmiset olivat myös valtavan sairaita jo 50-vuotiaina. Terveys on siis parantunut aivan huimasti.

        Kakkostyypin riskitekijät ovat lihavuus ja liikkumattomuus. Molemmat lisääntyvät kovaa vauhtia ja tuo selittää aivan täysin kakkostyypin yleistymisen. Eniten kovaa rasvaa syövien sairastuminen kakkostyypin diabetekseen on vieläpä hiukan yleisempää kuin muiden jos jätetään muut tekijät huomioimatta. Yleensä runsaasti kovaa rasvaa syövillä on kyllä muutenkin huonot elintavat.


      • mitävikaamuka
        kiinnostaisi kirjoitti:

        Kuinkas monen ihmisen esivanhemmat ovat Suomessa syöneet rypsioljyä tai margariinia?

        Mikä vika rypsiöljyssä muka, äärimmäisen terveellistä ravintoa toisin kuin kovat rasvat.


      • 40vuotta
        mitävikaamuka kirjoitti:

        Mikä vika rypsiöljyssä muka, äärimmäisen terveellistä ravintoa toisin kuin kovat rasvat.

        Analyysissa tarkasteltiin kymmeniä ravitsemustutkimuksia, joihin oli osallistunut yli 650 000 ihmistä. Niissä oli selvitetty osallistujien erilaisten rasvojen saantia ravinnosta ja ravintolisistä. Tutkimukset eivät tue väitteitä voin, kerman ja muun tyydytetyn rasvan haitallisuudesta eivätkä ns. pehmeiden rasvojen hyödyistä sydänterveydelle. Analyysi horjuttaa uskoa ravitsemussuosituksiin, jotka ovat jo yli 40 vuotta korostaneet tyydytetyn rasvan ja kolesterolin vaaroja ja pehmeiden rasvojen etuja.


      • ainavaansamaa
        mitävikaamuka kirjoitti:

        Mikä vika rypsiöljyssä muka, äärimmäisen terveellistä ravintoa toisin kuin kovat rasvat.

        Kolesteroli aleni tehokkaasti myös 1968-1973 Minnesota-tutkimuksessa, kun voi vaihdettiin margariiniin. Silloin kokonaiskolesteroli aleni ja HDL-lisääntyi, muttasamalla yli 64-vuotiaiden sydänkuolemat lisääntyivät. Tutkijat pimittivät kuitenkin kuolleisuuden lisääntymisen, koska he uskoivat vakaasti, että kolesteroli on sydäntautien pääasiallinen syytekijä. Vasta nyt Yhdysvaltain terveysviraston tutkijat analysoivat Minnesotan aineiston uudelleen ja paljastivat, että todellisuudessa kasviöljyt lisäsivät sydänkuolleisuutta.


      • Uusi_tutkimus

        Juuri uutisoitiin (en löydä linkkiä) ettei kolesterolilääkkeet alenna sydänkuolleisuutta, mutta vähentää selvästi verisuonisairauksia ja aivoinfarkteja.


      • rajusti-heitteletkin
        40vuotta kirjoitti:

        Analyysissa tarkasteltiin kymmeniä ravitsemustutkimuksia, joihin oli osallistunut yli 650 000 ihmistä. Niissä oli selvitetty osallistujien erilaisten rasvojen saantia ravinnosta ja ravintolisistä. Tutkimukset eivät tue väitteitä voin, kerman ja muun tyydytetyn rasvan haitallisuudesta eivätkä ns. pehmeiden rasvojen hyödyistä sydänterveydelle. Analyysi horjuttaa uskoa ravitsemussuosituksiin, jotka ovat jo yli 40 vuotta korostaneet tyydytetyn rasvan ja kolesterolin vaaroja ja pehmeiden rasvojen etuja.

        Mikä analyysi, mikä tutkimus muka? Itse keksit päästäsi koko jutun.


      • laskelukumäärät
        kiinnostaisi kirjoitti:

        Kuinkas monen ihmisen esivanhemmat ovat Suomessa syöneet rypsioljyä tai margariinia?

        Ihan yhtä monen kuin voita, juustoja, ranskankermaa pekonia ja kookosta.Laske siitä moniko.

        Niin suomalaisten kuin kaikkien esivanhemmat ovat syöneet öljy- ja viljakasvien siemeniä, aina, jo ennen kuin Suomeen muuttivatkaan.

        Tottuneempia siis olemme hiilareihin ja kasvirasvoihin kuin raakaan naudanrasvaan.


      • katsokivistä
        19-12 kirjoitti:

        Kakkostyypin diabetes on lisääntynyt jatkuvasti. Onko se terveyden parantumista? Samana aikana on myös margariinien ja rypsiöljyn kulutus kasvanut.

        Elinikä on noussut lyhyessä ajassa melki 20 v joten mitä valitat. Mene vanhoille hautausmaille ja katsele kivistä ihmisten kuolinikiä, kaikki kuolivat pikkasen yli 60 vuotiaina eivätkä syöneet margariinia eikä kasvirasvoja vaan voita, täysmaitoa, sianläskiä !


      • 40vuotta
        rajusti-heitteletkin kirjoitti:

        Mikä analyysi, mikä tutkimus muka? Itse keksit päästäsi koko jutun.

        Mielikuvitusta on ollut Ancel Keysillä ihan rajattomasti tyydyttynyt rasva muka tukkii valtimot vai oliko se sitten kolesteroli. Ei näitä ole missään toteen näytetty. On aivan turhaa hakata päätä mäntyyn eli on syytä hylätä Keysin utopiat.


      • eihänoleajankohtainen
        40vuotta kirjoitti:

        Mielikuvitusta on ollut Ancel Keysillä ihan rajattomasti tyydyttynyt rasva muka tukkii valtimot vai oliko se sitten kolesteroli. Ei näitä ole missään toteen näytetty. On aivan turhaa hakata päätä mäntyyn eli on syytä hylätä Keysin utopiat.

        "Jos poliitikko antaa jatkuvasti väärää tietoa, hän ei voi jatkaa työssään. Mitä tehdään, jos kansanterveydestä vastuussa oleva ravitsemusasiantuntija antaa jatkuvasti väärää tietoa?

        Iltalehti uutisoi eräästä Minnesotan tutkimuksesta, jonka mukaan kovan rasvan vaihtaminen kasviöljyyn ei alentanut sydäntautiriskiä vaan saattoikin lisätä sitä.

        Ursula Schwab kommentoi lehdelle seuraavasti:

        Kyseisen tutkimuksen ydinongelman on siinä, että ensinnäkin tutkimusaineisto on peräisin jo vuosilta 1968 – 1973 ja toiseksi että tutkittavat olivat erityisryhmä. Tutkimuksessa oli mukana ihmisiä yhdestä hoitokodista ja kuudesta psykiatrisesta sairaalasta. Tutkimus ei siis millään istu tähän päivään eikä siihen väestöön, joihin veren rasva-arvoihin liittyvää terveysvalistusta yleensä kohdennetaan. Tällä tutkimusuutisella ei siis ole mitään käytännön relevanssia.

        Ei siis käytännön relevanssia. Selvä. Palataanpa vuoteen 2014. Ursula Schwab on pääkirjoittajana juuri julkaistussa kirjallisuuskatsauksessa, joka laadittiin pohjoismaisia ravitsemussuosituksia varten. Schwab kirjoitti seuraavasti (englanniksi):

        A meta-analysis of eight RCTs, including 13,614 participants, compared effect of interventions with increased intake of PUFA as a replacement for SFA on CHD. PUFA intake in the intervention groups was 15 E%, compared with 5 E% in the control groups. Results showed an overall significant risk reduction of 19%, corresponding to 10% reduced CHD risk for each 5 E% increase of PUFA intake. Studies of longer duration showed greater benefits (94).

        Schwab siis perusteli kovan rasvan vaihtoa pehmeään ja antoi viitteeksi koostetutkimuksen. Kyseinen koostetutkimus sattumalta käsittelee aivan tismalleen samaa Minnesotan tutkimusta, jota Schwab kritisoi Iltalehdelle vanhana ja epäolennaisena, ja muita saman aikakauden rasvatutkimuksia.

        Schwabin mielestä Minnesotan tutkimus ja muut yhtä vanhat tutkimukset olivat siis relevantteja vuonna 2014, kun hän käytti niitä perustelemaan rasvapolitiikkaansa.

        Vuonna 2016 tutkimuksesta löydettiin ennen julkaisematonta tietoa, jonka mukaan kovan rasvan vaihtaminen kasviöljyyn saattoikin lisätä sydänkuolleisuutta. Tulos ei enää tuekaan rasvapolitiikkaa, joten sillä ei ole enää Schwabin mukaan mitään käytännön relevanssia. Näin se mieli muuttui.

        Kun luet jatkossa Ursula Schwabin julkisia kannanottoja, muista, että sinä maksat hänen palkkansa. Tuliko rahalle vastinetta?"


      • eitämäkäänpelastanut
        Uusi_tutkimus kirjoitti:

        Juuri uutisoitiin (en löydä linkkiä) ettei kolesterolilääkkeet alenna sydänkuolleisuutta, mutta vähentää selvästi verisuonisairauksia ja aivoinfarkteja.

        "LDL-kolesterolia tehokkaasti alentava uusi lääke evasetrapibi on osoittautui tutkimuksessa pettymykseksi. Vaikka se alensi “pahaa” LDL-kolesterolia 35 prosenttia ja suurensi “hyvän" HDL-kolesterolin yli kaksinkertaiseksi, sydän- ja verisuonitaudit eivät vähentyneet yhtään lumevalmisteeseen verrattuna. ”Olemme yllättyneitä ja pettyneitä”, sanoo tutkimusta johtanut kardiologian professori Stephen Nicholls Adelaiden yliopistosta. Eli Lilly lopetti tuotteen markkinoinnin. Suurin osa kolesterolilääkkeitä syövistä käyttää niitä turhaan.

        Lääkejätti Eli Lilly keskeytti lokakuussa 2015 kehittämällään evasetrapibilla vuonna 2012 aloitetun ACCELERATE-tutkimuksen, jonka piti kestää 4 vuotta, toukokuuhun 2016 asti. Tutkimukseen valittiin yli 12 000 sydän- ja verisuonitautien riskipotilasta. Lääkkeen uskottiin olevan uusi mullistava kolesterolilääke – vaihtoehto statiineille – joka ei ainoastaan alenna LDL-kolesterolia vaan myös lisää HDL-kolesterolia. Näin sen uskottiin ehkäisevän tehokkaasti sydäntauteja suuren riskin potilailla. Vaan kuinkas sitten kävikään? Tuote vedettiin takaisin.

        Lääkettä saaneiden ihmisten LDL-kolesteroli aleni keskimäärin 2,2:stä 1,4 mmoliin/l (35 %) ja HDL suureni 1,2:sta 2,7 mmoliin/l. Kuitenkin 256 lääkettä nauttinutta ja 255 lumetta saanutta potilasta sai sydänkohtauksen. Kolesterolissa tapahtuneet muutokset eivät näkyneet millään lailla sydänkohtausten määrässä. Lääke oli siis tässä suhteessa täysin tehoton. Kaiken kukkuraksi 92 lääkettä käyttänyttä potilasta ja 95 lumetta saanutta potilasta sai aivohalvauksen. Lisäksi 434 lääkettä saanutta ja 444 lumetta syönyttä potilasta kuoli seurannan aikana. Lääke ei ollut lumetta parempi.

        ”Tässä meillä on lääke, joka suurentaa hyvän kolesterolin pitoisuuden yli kaksinkertaiseksi ja alentaa pahaa kolesterolia, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta sydänkohtauksiin. Olemme pettyneitä ja yllättyneitä tuloksista”, sanoo professori Nicholls. Hänen mukaansa lääkittyjen ihmisten kolesterolin seuraamisessa ei ole mieltä, jos kliininen hyöty puuttuu."


    • milläelettiinennen

      Kertokaapas vhh-jengiläiset millä ihmiset elivät Suomessakin kun ei ollut voita, juustoja, ranskankermaa eikä kookosta eikä oppinne mukaan kukaan syönyt mitään hiilaripitoistakaan.

      • ehkänäin

        "Paleoruokavalio (myös paleodieetti tai kivikautinen ruokavalio) on ruokavalio, joka jäljittelee kivikautista metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota ennen maanviljelyn syntyä noin 10 000 vuotta sitten."

        "Tyypillisiä metsästäjä-keräilijän ruokia ja siksi myös nykyaikaisen paleoliittisen ruokavalion tyypillisiä ruokia ovat:
        liha, mahdollisuuksien mukaan luomulihaa, niittylihaa tai riistaa
        sisäelimet
        kala ja muut merenelävät
        vihannekset
        juurekset
        hedelmät ja marjat (etenkin jalostamattomat)
        pähkinät ja siemenet
        hunaja
        sienet
        munat
        hyönteiset"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Paleoruokavalio

        Kannattaa lukea koko teksti linkin takaa.

        Perustuu siis siihen, minkä tyyppistä ravintoa luonnosta oli saatavilla ennen maanviljelyä. Ruokavalio vaihteli eri puolilla maapalloa sen mukaan, mitä kullakin seudulla oli saatavilla.

        Yleensäkin riittävän ruoan hankkiminen kysyi isompaa fyysistä ponnistelua nykyaikaan verrattuna.


      • näitäkinsyötiin
        ehkänäin kirjoitti:

        "Paleoruokavalio (myös paleodieetti tai kivikautinen ruokavalio) on ruokavalio, joka jäljittelee kivikautista metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota ennen maanviljelyn syntyä noin 10 000 vuotta sitten."

        "Tyypillisiä metsästäjä-keräilijän ruokia ja siksi myös nykyaikaisen paleoliittisen ruokavalion tyypillisiä ruokia ovat:
        liha, mahdollisuuksien mukaan luomulihaa, niittylihaa tai riistaa
        sisäelimet
        kala ja muut merenelävät
        vihannekset
        juurekset
        hedelmät ja marjat (etenkin jalostamattomat)
        pähkinät ja siemenet
        hunaja
        sienet
        munat
        hyönteiset"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Paleoruokavalio

        Kannattaa lukea koko teksti linkin takaa.

        Perustuu siis siihen, minkä tyyppistä ravintoa luonnosta oli saatavilla ennen maanviljelyä. Ruokavalio vaihteli eri puolilla maapalloa sen mukaan, mitä kullakin seudulla oli saatavilla.

        Yleensäkin riittävän ruoan hankkiminen kysyi isompaa fyysistä ponnistelua nykyaikaan verrattuna.

        Listaltasi puuttuvat niin voi kuin juustot, pekoni ja ranskankerma.


      • pekonia

        Villisiasta syötiin käytännössä kaikki, mikä oli syömäkelpoista, myös rasvaisimmat osat. Siinä syötiin varmasti pekonia vastaavat osatkin.


      • Eri_asia

        Villisialla ei ole rasvaa niin paljon kuin kasvatetulla sialla.


      • dfghjk
        Eri_asia kirjoitti:

        Villisialla ei ole rasvaa niin paljon kuin kasvatetulla sialla.

        Possujen läski kasvatetaan perunalla ja ohralla. Samoin turkiselukoille syötetään jauhopitoista ruokaa näin syksyllä niin kasvaa reilu rasvakerros joten nahasta tulee suuri.


      • lihaaoli
        pekonia kirjoitti:

        Villisiasta syötiin käytännössä kaikki, mikä oli syömäkelpoista, myös rasvaisimmat osat. Siinä syötiin varmasti pekonia vastaavat osatkin.

        Villisikoja ei ole koskaan ollut kaikkialla ja sielläkin missä oli niin ne olivat harvinaisa herkkua. Lisäksi villisialla ei ole kasvatetun sian läskikerrosta, ne ovat lihaisia eläimiä.


      • rasva.on.rasvaa
        dfghjk kirjoitti:

        Possujen läski kasvatetaan perunalla ja ohralla. Samoin turkiselukoille syötetään jauhopitoista ruokaa näin syksyllä niin kasvaa reilu rasvakerros joten nahasta tulee suuri.

        ------Possujen läski kasvatetaan perunalla ja ohralla.----

        Kasvaa läskiä perunalla ja ohralla kenelle vaan kun ei pääse liikkumaan kuten siat karsinoissaan ja aina ajankultus on syöminen. Mutta kyllä ihminen saa läskinsä kasvamaan rasvallakin, ei epäilystäkään. Syöty rasva menee ihmisellä ainakin suoraa päätä rasvasoluihin varastoon.


    Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe