Sijaishuollon kaltoinkohtelu

oikeuttalapsille

Viime päivinä on kirjoitettu sijaishuollossa kasvaneiden lasten kaltoinkohtelusta ja heidän kokemastaan väkivallasta. On puhuttu korvausten maksamisesta ja julkisesta anteeksipyynnöstä.

Paras korvaus olisi kuitenkin, että tulevat sijaisvanhemmat valittaisiin nykyistä paremmin psykologisia testejä käyttäen. Lisäksi valvonnan tulisi olla nykyistä tehokkaampaa. Sosiaaliviranomaisten tulisi ottaa esimiehen rooli - eikä antaa väkivaltaisen sijaisvanhemman "ohjata koko laivaa". Sosiaaliviranomaisten tulisi kuunnella lapsia ja lasten sukulaisia, sillä nämä tunnistavat herkästi, milloin asiat eivät ole hyvin.

Vaikka kaltoinkohteluselvitys oli ensimmäisen lastensuojelulain aikainen, saman väkivallan muodot tuntuvat elävän edelleen. Outoa esimerkiksi, että toistuva sijaisperheissä käytetty rangaistus on talon ympäri juoksuttaminen, siinä samalla puiden kerääminen, paljain jaloin talvella ulkona seisottaminen tai talon ympäri juoksuttaminen. Lisäksi rangaistuskeinoja ovat eristäminen, mielivaltainen voimakas henkinen väkivalta, yksinvaltainen vallankäyttö erilaisissa lapsen elämään liittyvissä asioissa, joissa tulisi kuulla lapsen vanhempia ja läheisiä.

Eräs, millä viranomaiset vahvistavat huonosti toimivien sijaisvanhempien valtaa, on ASIAKASSUUNNITELMAPALAVEREIDEN pitämättä jättäminen. Jos sijaisvanhempi on tehtävään sopimaton, alkaa hän vaatia itselle päätösvaltaa ja omia palavereja. Sitten sosiaalityöntekijä kertoo konsultoineensa kaupungin lakimiestä ja saaneen luvan olla pitämättä lain mukaista ASIAKASSUUNNITELMAPALAVERIA. Näin ollen huonolaatuinen sijaishuoltopaikka saa itse määritellä kaikki yhteydenpidon ehdot.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lastenasialla

      Lisäksi edelleen on voimassa toimintatapa, jolloin kyseenalaistaja ja epäkohtiin puuttuja halutaan pois kuviosta. Näin ollen lapsen läheinen, joka viestittää epäkohtia, saa tapaamisrajoituksia ja muita yhteydenpitorajoituksia usein ilman lainmukaisia valituskelpoisia päätöksiä (esimerkiksi "laivaa ohjaavan" tehtävään sopimattoman sijaisvanhemman toiminnan seurauksena).

      Toivon, että sosiaalityöntekijät olisivat herkkiä ja alkaisivat toimia, eivätkä antaisi lukuisten ihmisten kärsiä. Vaikka työ on vaikeaa, ja HÄRKÄPÄINEN sijaisvanhempi vastassa, lapsen vuoksi on tehtävä työ. Naisen on tehtävä mitä naisen on tehtävä! (Sen verran sukupuolittunutta lastensuojelutyö kuitenkin on).

    • silmätkiinni

      Lisäksi toivon, että yhteiskunnan varoilla toimivat lastensuojelujärjestöt (esim. Perhehoitoliitto, Pesäpuu, PeLa, LSKL) alkavat OTAA VASTUUTA sijaishuollon kaltoinkohtelusta ja väkivallasta. Ovat jatkuvasti vaatimassa etuja ja valtaa sijaishuollolle, mutta lasten ja perheiden kaltoin kohtelun kokemuksiin eivät halua ottaa kantaa. Tällöin esimerkiksi Perhehoitoliitto pesee kätensä ja kertoo vastuun olevan sosiaaliviranomaisilla.

      Jotenkin tuntuu, että ko. lastensuojelujärjestöt yhteisessä konsensuksessa välttävät tuomasta julkisuuteen sijaishuollossa esiintyvää väkivaltaa. He elävät ikään kuin sijaishuolto olisi väkivallatonta. Heitä eivät uhrien tarinat kiinnosta.

      • ontoimittukin

        Sen verran vedän takaisin, että Jyväskylä ja PeLa ja Viola järjestivät väkivaltahankkeen - joka paneutui rohkeasti myös sijaisvanhempien harjoittamaan väkivaltaan. Mutta kun hanke loppui, loppui myös puhe asiasta. Väkivalta-asiaa täytyy pitää esillä koko ajan, sillä se ohitetaan mielellään. Väkivalta tuntuu pahalta.


    • gsghdzgjh

      Sijaisperheasioista kirjoitellaan jatkuvasti joko asiaa tai asiattomuukksia. Ehkä siellä kummittelevat vieläkin vanhat perinteet. Sosiaaliviranomaisilla näyttää olevan perinteenä vaikeneminen ja puuttumattomuus.
      Orpolasten kaltoinkohtelu näyttää olleen yleinen maailman tapa. Nythän on paljastunut esimerkiksi katolisten lastenkotien törkeää toimintaa esimerkiksi Irlannissa. Mahtaakohan lastensuojelualalle hakeutua tavallista enemmän valtiastyyppejä, jotka nauttivat saadessaan simputtaa hoidettaviaan.

    • HirveenKauhee

      Suurin vääryys tuli lukemastani esille että kersn piti osallistua kotitöihin jopa puutarhassa tai pellolla . NO tuollaistahan ei kukaan halua sietää ja ikuinen valitushan siitä syntyy . Kurjaa on .

      • otahalkokouraas

        Ai. Luepa uudelleen lauantain Keskisuomalainen. samanlaista väkivaltaa harjoitettiin vielä 2010 - luvulla keskisuomalaisessa sijaisperheessä. Ei ole aika tuonut muutosta sijaishuollon väkivaltaan juurikaan.


    • ihmettelevätaas

      Vielä tuosta asiakassuunnitelmapalavereiden pitämättä jättämisestä. Voiko kaupungin lakimies antaa luvan olla pitämättä vanhempien ja sijaisvanhempien ja lasten yhteistä palaveria? Mihin tässä vedotaan: 1) siihen, että sijaisvanhemmat ja vanhemmat asuvat kaukana toisistaan, siihen, että 2) sijaisvanhempi ei tykkää vanhemmista ja kaikki on hänen mielestään muutenkin niin hankalaa ettei pidä lapsia, jos vielä joutuu asiakassuunnitelmapalaveriin, 3) sosiaalityöntekijälle on helpompaa, kun ei tarvitse pitää asiakassuunnitelmapalaveria. Näet vanhemmat eivät useinkaan pyydä, että pidetäänpä palaverit erikseen.

      • lapselleinensijaisv

        Eräskin sijaisvanhempi uhkaili vuosikausia: "En pitä tätä lasta, jos ei tehdä niin tai näin...." Useita kertoja. "Jos sukulainen saa sitä tai tätä, en pidä tätä lasta..." Onneksi hänen ei enää jossain vaiheessa tarvinnutkaan pitää lapsia. Mutta ei näyttänyt sekään olevan hyvä tuolle sijaisvanhemmalle, kun alkoi taas pyörittää jälkikasvunsa kanssa asioita....

        Jos sijaisvanhempi alkaa uhkailla. "en pidä, jos sitä tai tätä", tulee sijoitus purkaa ja lapsi sijoittaa parempaan paikkaan välittömästä. Ko. tavalla puhuva / kirjoittava sijaisvanhempi on mielestäni jo HYLÄNNYT lapsen. Parempia löytyy!


      • testiäpukkaa
        lapselleinensijaisv kirjoitti:

        Eräskin sijaisvanhempi uhkaili vuosikausia: "En pitä tätä lasta, jos ei tehdä niin tai näin...." Useita kertoja. "Jos sukulainen saa sitä tai tätä, en pidä tätä lasta..." Onneksi hänen ei enää jossain vaiheessa tarvinnutkaan pitää lapsia. Mutta ei näyttänyt sekään olevan hyvä tuolle sijaisvanhemmalle, kun alkoi taas pyörittää jälkikasvunsa kanssa asioita....

        Jos sijaisvanhempi alkaa uhkailla. "en pidä, jos sitä tai tätä", tulee sijoitus purkaa ja lapsi sijoittaa parempaan paikkaan välittömästä. Ko. tavalla puhuva / kirjoittava sijaisvanhempi on mielestäni jo HYLÄNNYT lapsen. Parempia löytyy!

        Tässä taas näkyy psykologisten testien tarve! Vai mitä Perhehoitoliitto ja Pesäpuu?


      • kolminaisuusjalapsi

        Jos lakimies antaa neuvoja olla pitämättä asiakassuunnitelmapalaveria, tulee hänen mielestäni ennen sitä kuulla kaikkia osapuolia, ei vain sosiaalityöntekijää, joka usein liittoutuu sijaisvanhemman kanssa lapsen vanhempia ja sukua vastaan.


    • poishylkääjät

      Näin on.

    • KotiKaikille

      ja kaikista pahinta on että joitain lapsia kohdellaan oikeassa kodissa samanlailla, tai jopa huonommin

      • sädekehätroviolle

        Näin on. Sijaishuollon tarkoitus on kuitenkin järjestää lapsille turvallinen lapsuus. Mielestäni on vielä pahempaa, että lasta kaltoin kohdellaan "myyttisessä, sädekehänhohtoisessa" sijaishuollossa huonosti. Myyttisyys ja stereotypiat pitää purkaa ja alkaa tarkkailemaan sijaisvanhempia palveluissa: varhaiskasvatus, koulu, perheneuvola, lastenpsykiatria jne. aivan kuin muitakin vanhempia. Pahimmassa tapauksessa vanhempaa ei kuulla lainkaan ja sijaisvanhempI pääsee KEHITTELEMÄÄN mitä mielikuvituksellisempia tarinoita lapsesta ja hänen omasta kodistaan. MITEN SE LAPSI ONKAAN vaurioitunut omassa kodissa ja miten pelottavia lapsen omat sukulaiset ovatkaan. Ja totuus voi olla: Itseasiassa SIJAISVANHEMPI on pitkään käyttänyt väkivaltaa lasta ja tämän lähipiiriä kohtaan oman jälkikasvunsa tukemana ja kulissien suojassa.


      • sirkustapukkaa

        Lisäksi sopimattomia ovat mielestäni sijaisvanhemmat, jotka keskittyvät haukkumaan lapsen vanhempia ja sukulaisia vuosikausia. Sijaishuollon tehtävä on pyrkiä lapsen perheen jälleen yhdistämiseen, vähimmillään inhimillisen kohtelun toteuttaminen lapsen lähipiirille. JOTUT KATSOVAT, että heidän tehtävänsä on kaikin tavoin ja joka paikassa osoittaa OMA YLIVERTAISUUTENSA lapsen vanhempiin ja sukuun nähden. Mielestäni sellainen sijaisvanhempi, joka kokee roolikseen loistaa KAIKEN KESKIPISTEENÄ, on väärässä tehtävässä. Hän voisi alkaa vaikka sirkustaiteilijaksi ja saada siten paljon taputuksia. Ei toistenkustannuksella eikä lapsen selkänahalla.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe