Kohdun limakalvo paksuuntunut

Apuaaaaaa

Olen 47-vuotias. Kuukautiset ovat olleet jo pitkään epäsäännöllliset. Yleensä vuoto on niukkaa ja kestää 2-6 päivää. Kesällä minulla on niukkaa vuotoa neljän viikon ajan. Nyt gynellä todettiin että kohdun limakalvo on todella paksu. Näyte otettiin mutta tulos tulee vasta kolmen viikon päästä. Päässä pyörii vain kauhukuvia.
Onko kellään ollut vastaavaa tilannetta ja jos on niin mistä johtui?

16

17317

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • winonii

      Noh, eikö kellään ole mitään vastauksia tähän?

    • Samajuttu

      No kuin paksu se on (mm) ? Kun progesteronin tuotanto vähenee, niin kohdun limakalvo pääsee estrogeenin vuoksi paksuuntumaan. Yleensä gynekologi kehoittaa odottamaan kuukautisia (saattavat olla todella runsaat, koska limakalvo paksu) tai antaa progesteronireseptin (Terolut tai Primolut), joilla kuukautiset saa tulemaan.

    • yhdynedelliseen

      En ole lääkäri, mutta yleensä estrogeeni kasvattaa limakalvoa ja keltarauhashormoni laukaisee sen poistumisen kuukautisvuotona. Jos sulla on edelleen estrogeenin tuotantoa, mutta ei tarpeeksi keltarauhashormonia, niin limakalvo paksunee.

      Etkö saanut Terolutia tai Lugesteronia tai mitään muuta keltarauhashormonikuuria, joka aiheuttaisi kuukautisvuodon/ tyhjennysvuodon? Miksi koepala otettiin, näyttikö limis jotenkin pahalta tai epänormaalilta, vai oliko se vain varmuuden vuoksi?

      Kohtusyövässäkin kohdun limakalvo paksunee ja tulee tiputteluvuotoa, googlesta katsoin, mutta kohtusyöpä tulee useimmiten vasta vaihdevuosien jälkeen. Siis jos eläkeikäisellä todetaan kohdun paksu limakalvo ja tiputteluvuotoa, niin se on tosi huolestuttavaa. Taas sinun ikäiselläsi voisi kuvitella, että ihan tavanomaista. Mutta koepalasta sitten selviää, jos jotain outoa on, ja ainakin on hyvin tutkittu. Sinuna en siis murehtisi vielä kovin.

      Muistan kyllä joskus aikoinaan kun kuukautiset alkoivat heitellä. Kun kerran tai pari jäi välistä, niin maha oli kuin pallo, supisteli inhottavasti, ja kun vuoto lopulta tuli niin se oli aivan hirveän runsas. Josta oletuksena, että limakalvo oli silloin kasvanut tosi paksuksi.

      Koska sun munasolusi eivät enää irtoa ainakaan joka kuukausi, niin ei synny keltarauhasta, joka tuottaisi keltarauhashormonia, joka taas laukaisisi kuukautisvuodon säännöllisesti ja poistaisi kohdun limakalvon. Limis poistuu sitten kun kohtu päättää heittää sen pihalle, tai sitten se tiputtelee herra ties miten kauan. Naisen elämän riemuja. Jos otat keltarauhashormonia vastaavaa lääkettä 10-15 päivää, niin se laukaisee kuukautisia vastaavan tyhjennysvuodon parin päivän sisällä lääkkeen lopettamisesta. Se voi myös joissain tapauksissa pyörittää sun omia kuukautisiasi muutaman kierroksen. Jatkuva paksu limakalvo ei ole oikein terveellinen, se voi lisätä just syövän riskiä, ja onhan se hankalakin. Että silloin suositellaan keltarauhashormonin vetämistä. Mutta luulisi, että lääkäri olisi jo kertonut tämän saman, niin että en sitten tiedä onko sulla ihan jotain ihan muuta.

      Sitten aikanaan kun sun oma estrogeenisikin tyssää, niin limakalvo lakkaa kasvamasta.

      • Aloittaja123

        Kiitos sinulle lohdullisesta vastauksesta. Se antoi voimia odottaa tuloksia :)


    • Ajoissa

      Itselläni tiputteluvuotoa ja otettiin limakalvonäyte ja siinä oli solumuutosta. Kaavinta näytteessä solumuutos jossa vielä jotain joka voi liittyä syöpään. Eli syöpää ei varsinaisesti löytynyt mutta se oli mahdollinen. Kohtu ja munasarjat leikattiin varalta pois. Ikäni 50 ja ei vielä vaihdevuosia, vähän oireita vain.

    • Aloittaja111111

      Tuloksia siis edelleen odotan. Olen sukurasitteiden takia vuosittaisessa seurassa (lähisuvussa rinta-ja munasarjasyöpää) rinnasta löytynyt nyt myös muutos jota tutkitaan siksipä ei voi keltarauhashormoonia ottaa.
      Kyllä niin laitan kädet kyynerpäitä myöten ristiin jos molemmissa tapauksissa (rinta,kohtu) pääsisi ilman mitään vakavaa

    • sdfsdfsd

      Entä hormonikierukka, vaikuttaa paikallisesti?

      • 11112222

        Ehkäpä nyt ensin haluavat varmistaa ettei kyse ole mistään vakavammasta.


    • tintti_72

      Olen 44v ja mulla oli ongelmana todella runsaat ja kivuliaat kuukautiset. Viime syksynä gyne tarkasti sisäultralla kohdun, ja siinä oli jotain outoa. Hän sanoi ettei ollut ikinä nähnyt semmoista, kohtu oli täynnä jotain rakkuloita. Imunäyte otettiin ja kuvia kohdusta. Määräsi lisätutkimuksiin ja kesti monta viikkoa ennenkuin pääsin, elämäni pisimmät piinaviikot.

      Lääkäri sanoi sitten, että kohdun seinämä on paksuuntunut, ei mitään muuta löytynyt. Tarkasti vielä sisäultralla onko polyyppeja, ei ollut. Hoitona ensin hormoonikierukka ja jos se ei auta, niin kohdunpoisto. Kierukka laitettiin, vaivat helpottui ja toivottavasti ei enää tule takasin.

      Tilanne on pelottava ja itsekin tietenkin ajattelin sitä pahinta. Mutta se voi olla myös lähes harmiton juttu. Pidä lippu korkealla!

    • nbdu

      Sama täällä ennen vaihdevuosia kuukautiset alkoi temppuileen. Sairaalaan jouduin älyttömän vuodon vuoksi. Kohdun limakalvo paksuuntunut, kaavittiin ja kaikki oli ok.
      Tämä johtui hormooni epätasapainosta eli minulla vaihdevuodet alkoi.

    • Loreleina

      Itselläni oli juuri tuossa 47:n kieppeillä paksuuntunut limakalvo. Gynekologi otti näytteen. Pelkäsin tietysti vaikka mitä! Kaikki oli ok, ja sit söin keltarauhashormonikuurin, jolla saatiin tilanne kuntoon.

      Nyt otan aina välillä kuurin, jottei limakalvo pääse liian paksuksi. Nämä vaivat on tässä iässä niitä "tyyppivikoja".

    • Aloittaja123

      Kiitos ihanat siskot vastauksistanne, niitä on ollut lohdullista lukea. Tällä viikolla pitäisi saada vastaus... Pitkiä on viikot

      • Loreleina

        Kerro, Aloittaja123, miten kävi, jos vain haluat. Pidän peukkuja!! Hengessä mukana. ;O) Ei oo helppoo olla nainen!


    • Aloittaja123

      No niin, kolmessa viikossa tulokset luvattiin, kun niitä ei neljän viikonkaan jälkeen kuulunut soittelin sairaalaan tänään.
      Ei viitteitä pahanlaatuisuuteen, merkkejä polyypista.
      Huh mikä helpotus!
      Ette voi ymmärtää miten iso tuki teidän kirjotuksenne minulle oli näinä pitkinä viikkona. Kiitos siis niistä teille !
      <3

      • Loreleina

        Voi miten ihanaa, että kaikki on kunnossa! Voisivat vähän aktiivisemmin ilmoitella potilaalle tuloksista; luulisi, että ovat itsekin joskus siellä odottelijan paikalla...


    • Aloittaja123

      Ajatellun vielä päivittää tilannetta. Tänään mulle tehtiin hysteroskopia. Ihmettelin aluksi sitä miksi jalat suljettiin sellaisiin "saappaisiin" telineessä mutta ymmärsin kyllä miksi viimeistään siinä vaiheessa kun polyyppia irrottaessa lääkäri osui kohdun seinämään. Jumalauta sitä kipua! Onneksi ei kestänyt pitkään. No joka tapauksessa kohdussa oli kaksi polyyppia joista mahdollisesti vuotohäiriö johtui. Näyte lähti patologille ja sen jälkeen katsotaan mitä ja kuinka nopsaan seuraavaksi.
      Melkoista vuoristorataa ollut taas henkisesti monta viikkoa. Ei muuta kun eteenpäin sanoi mummo lumessa!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe