Riekonmaiden kulotusta

riistanhoitoatuokin

https://www.youtube.com/watch?v=cQw8laShM1g

Mahtaisko toimia Suomen oloissa tuo?
Muuten ihan hyvä sarja tuo....

7

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mehtikanaa

      Kyseessä taitaa olla Britannian nummiriekko. Nehän asustaa niillä kovan maan avoimilla kanervanummilla.

      Suomen riekot taas asustavat ja varsinkin pesivät, tunturi-Lappia lukuun ottamatta, avoimilla soilla. Etupäässä varpukasvina suopursua kasvavia Suomen luonnonvaraisia soita ei voi kulottaa. Eivät pala. Enpä keksi, miten kulotus muutenkaan Suomen oloissa edistäisi Riekon elämää tai pesintätulosta.

    • Kuten edellinen kommentoi kyse on nummiriekosta eli muutenkin eri alalaji. Suomessa tai nimenomaan etelä ja keskiosissa riekon osaksi ei kannata enään tehdä mitään koska laji alkaa olla menetetty oulun etelä puolelta jo kokonaan. Muistan vielä -80 luvulta kun vielä pieniä erillis kantoja eli hajallaan siellätäällä pirkanmaan ja pohjois-hämeenkin suoalueilla. -90 luvulla ammuttiin paikoin hyvistäkin riekkoparvista lintuja keski ja etelä-pohjanmaalla. Nyt näillä alueilla riekot hävinneet. Olen monellekin taholle yrittänyt ehdottaa että alettais laajamittaisesti istuttamaan kunnostetuille suoalueille riekkoja niillä hukkaan heitetyillä fasaanin kasvatus yms rahoilla mutta ei kuulemma villin metsälinnun tarhaus kannata ja onnistu. Kumma että se silloin onnistuu jos kyseessä on keski-suomalaisten metsojen pyynti, kasvatus ja istutus puolaan muista metsäkanalinnuista puhumatta. No kyllähän vieläkin on sillointällöin metsästäjälehdessäkin kertomuksia riekkosoiden ennallistamisista ja ojien tukkimisista mut myöhäistä se enään silloin on kun linnut ollaan menetetty. Riekko elää nyt oulun yläpuolella ja toivottavasti ne suolakeudet takaavat lintujen menestymisen edes vielä muutaman vuosikymmenen. Olen todella pettynyt jos vanhuuden päivilläni riekkoa tavataan enään harvassa jos ollenkaan inarin pohjoisimmilla kolkilla. Valitettavasti lapin metsästysreissuilla huomannut että riekko kadonnut keski-lapistakin paikoin olemattomiin. Siinä missä 2000 luvun alussa pääasiallinen metsästyskohde siellä oli riekko ja isoja parvia oli jokapaikassa on parina viime vuotena pelkästään riekkohavainnon saaminen vaatinut kahden-kolmen päivän jatkuvan kävelyn.

      • Mehtikanaa

        Joo, se riekon palautus voisi sillä tavalla onnistua, että tehtäisiin soille reviiriaukioita. Riekon pesintähän on täysin riippuvainen näiden aukioiden olemassaolosta. Sehän pesii aukean suon puutteessa myös hakkuuaukoissa niin kauan, kuin siihen ei kasva näkyvyyttä estävää vesakkoa. Yleensä tämä tarkoittaa vain hakkuun jälkeistä kesää.

        Pitäisi tutkia, kuinka pieni aukio riittää, että riekko hyväksyy sen pesintäreviirikseen. Saattaa olla, että tasaisella suomaalla jo muutama aarikin riittää. Sitten näitä aukkoja raivattaisiin soiden heikoimmin puuta tuottaviin kohtiin ja huolehdittaisiin, että ne myös pysyvät avoimina. Aukkoa ympäröiviin ojiin voisi tehdä muutamia katettuja kohtia, jotta lentokyvyttömät poikaset pääsisivät niiden kautta vaihtamaan maisemaa uusille ruokapaikoille.

        Tämä ns. metsäriekkohan tulee pesimäajan ulkopuolella hyvinkin toimeen nykyisissä tehometsätalouden tuottamissa, hakkuuaukeiden sävyttämissä ympäristöissä. Vain viimeaikaisten talvien myöhäinen lumentulo haittaa niiden piiloutumista valkoisen höyhenpuvun vaihtumisen jälkeen.


      • hjhhhhuuuuu

        "...kyse on nummiriekosta eli muutenkin eri alalaji. "

        Luin äskettäin kirjastossa 1980-luvun metsästyslehdestä jutun näistä Britannian nummiriekoista. Niiden pesintätulos ja lajitiheys näyttää olevan siellä aivan valtavaa luokkaa. Eräälläkin tilanomistajalla oli 1600 hehtaaria maata, ja jo yhden päivän jahdissa ammuttiin tältä alueelta yli tuhat riekkoa. Ilmeisesti siellä ei ole pienpetoja juuri lainkaan.

        Tällaiset yli tuhannen riekon pudotukset päivän aikana yhden miehen ampumana eivät jutun mukaan ole olleet Britanniassa kovinkaan harvinaisia. Ajomiehet ja seisovat koirat avustavat sekä apumiehet lataavat haulikoita.


      • hjhhhhuuuuu kirjoitti:

        "...kyse on nummiriekosta eli muutenkin eri alalaji. "

        Luin äskettäin kirjastossa 1980-luvun metsästyslehdestä jutun näistä Britannian nummiriekoista. Niiden pesintätulos ja lajitiheys näyttää olevan siellä aivan valtavaa luokkaa. Eräälläkin tilanomistajalla oli 1600 hehtaaria maata, ja jo yhden päivän jahdissa ammuttiin tältä alueelta yli tuhat riekkoa. Ilmeisesti siellä ei ole pienpetoja juuri lainkaan.

        Tällaiset yli tuhannen riekon pudotukset päivän aikana yhden miehen ampumana eivät jutun mukaan ole olleet Britanniassa kovinkaan harvinaisia. Ajomiehet ja seisovat koirat avustavat sekä apumiehet lataavat haulikoita.

        Riekkoja saalistavia kanahaukkoja saati muitakaan haukkoja jonka pääasiallinen saalis olisi riekko ei saarivaltiossa ole. Näinollen pesinnät onnistuu suurella prosentilla. Kuulemma brittiläisissä ulkokanaloissa ei tarvita edes katto verkkoa häkissä juurikin siitä syystä kun haukkoja ei ole.


    • Korpimets

      Ketkä Suomessa hyötyis kulotuksesta?Linnutko lisääntyis?
      Uskallan väitää että linnun ammutaisiin sukupuuttoon lisääntymisen vuoksi.
      Nyt tämä sama ilmiö näkyy lisääntyvien metsätiestöjen vuoksi.
      Pienikin Riistanhoitomuoto Suomessa vähentää riistakantoja.Tähänkin löytyy
      syyliset,Metsästys-seurat,jotka eivät saa jäsenistöään kuriin.(Esim.Montako metsästäjää yhtä hirveä kohti? Montako yhtä lintua kohti?Ei suomessa ole eläimillä
      mitään mahdollisuutta lisääntyä,ennen kuin annetaan eläimille mahdollisuus myös vältää luoti.

    • 4545454

      Karun maan vähäisetkin pinnan ravinteet saa kätevästi karkuutettua vesistöihin polttamalla pintakasvillisuuden ja kuntan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe