Bordercollie

Bchullu

Moi!
Kysyisin että paljon bc tarvitsee aktivointia päivittäin.

7

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fargot

      Vaikea tuohon on ihan tarkalleen vastata kun niissäkin on yksilöllisiä eroja. Itselläni on 2 bordercollieta, 2- ja 3-vuotiaat. Meillä näin: Aamulla lähdetään autolla töihin,koirat on siis mukana 4 tunnin työpäivän. Sitten käydään samalla reissulla hallilla jossa treenataan joko tokoa tai agilityä. Sen jälkeen menemme n tunnin metsälenkille jossa saavat juosta vapaana. Kerran viikossa on ohjatut agilitytreenit ja viikonloppuisin on agilityvalmennuksia tai kisoja. En ole pitänyt kirjaa päivittäisistä aktiviteettiajoista. Joskus voi olla päivä,pari ettei tehdä mitään erikoista, ainoastaan normilenkit.

    • botrsu

      Bortsu nauttii vaihtelevasta tekemisestä ja myös vapaistakin. Meillä on esimerkin kaltainen ohjelma viikolla ma:dobo ti:uinti ke:kotona/metsässä samoilua to: Rally-toko pe: Kotona/kevyt aivojumppa la: Metsärallatusta kavereiden kanssa su: Pallopaimennus (katson koiran mukaan toiminnan aina jos väsyy liikaa niin otetaan vapailla takaisin samoin liialla virralla katson rauhoittavaa tekemistä kiihdyttävän toiminnon sijaan)

      • Bchullu

        Ok. Kun mä tässä pohdin että pitääkö olla joka päivä jotain aktivointia?


      • bortsutare

        No meidän treeni porukassa on näitä hyppy-hyppy-jumppa-jumppa koirakkoja ja kuten sanotaan koira kuin omistajansa (maanista tuijottelua ja levottomuutta). BC nauttii tekemisestä ja janoaa ohjaansa olemusta,mutta järki käteen puuhastelun suhteen. Viikkorytmin ei tarvitse olla niin napilleen frisbee,flyball,dobo you name it vaihdellen välillä intensiivi viikko sitten kevyempää seuraavalla viikolla.


      • Sini91
        Bchullu kirjoitti:

        Ok. Kun mä tässä pohdin että pitääkö olla joka päivä jotain aktivointia?

        Heips,
        vastaan nyt vielä tähän yksityiseen viestiin. Ei tarvitse. En kannustaisi koiraa, jokapväiselle tekemiselle. Ne ottaa sen, minkä ne saa ja oppii nopeasti vaatimaan joka pvä omistajalta aktiviteettia. Mielestäni nk. vapaapvät tekevät vain hyvää koiralle. Onhan ne samalla lemmikeitä, eikä mtn koneita. Laumanjohtaja päättää, ei koira! :-)


    • Sini91

      Vai aktivointia. Turhan paljon puhutaan bc:n aktivoinnista. Jos mietitään että perimästä löytyy usein sitä moottoria niin pikemminkin bortsu pitää opettaa huilaamaan ja rauhoittumaan eri tilanteissa.
      Sen pitäisi olla huomaamaton koira sisätiloissa ja hillitty eri tilanteissa, kunnes omistaja sanoo käskyt ja ilmaisee "taikasanat" alkavalle räjähtävälle tekemiselle. Eli ulkona leikitään ja sisällä huilataan on mielestäni kuvaavin ajatusmalli.
      Ei bortsun kuulu seota jos ei koko ajan tehdä jotakin. Ei ne talvisin maaseuduillakaan pääse paimentamaan lampaita. Eli ei ole töitä. Huilaaminen, sen opetettu taito on kova sana noina aikoina. Pelkästään jo normaalienkin ihmisten elämässä, kun päätetään jokin harrastus- ja kisakausi.
      Aktivoinnista voidaan ajatella, että kakki koirat sitä tarvitsevat. Toiset yksilöt tyytyvät vähempään kuin toiset. Mutta rotumääritelmän mukainen bc vaatii varmasti enemmän kuin keskivertokoira. Eli kyllä koiran näkökulmasta, sen tarpeiden mukaan pitää mennä, miten paljon se mitäkin tarvitsee. Tunti, minuutti tai sekunti määriä on turha määritellä.
      Voidaan ajatella, että uuden opettaminen väsyttää enemmän kuin vanhojen jo osattujen asioiden toistaminen.

    • bcbc

      Mitähän aloittaja tarkoittaa aktivoinnilla? Aktivointia on monenlaista, voisin jakaa esimerkiksi seuraavasti:
      1) lenkkeily, mielellään ainakin osin vapaana. Meillä n. 2 h ulkoilua päivittäin
      2) aivotyöskentely: koulutustilanteet, joissa ongelmien ratkontaa. Voi olla erilaisia harrastuksia (esim. toko, koiratanssi, rally-toko) tai ihan temppujen harjoittelua tai älypelien pelaamista kotona. Meillä pieniä pätkiä päivittäin, ohjatulla tunnilla kerran viikossa
      3) rotutyyppillinen aktivointi: lampaiden paimennus, nenän käyttöä vaativat tehtävät esim. etsintä- tai jälkityöskentely. Mahdollisuuksien mukaan, kausittaista
      4) fyysinen touhuilu: agility, toisten koirien kanssa leikkiminen, frisbeeharrastukset jne, Meillä 1-2x vko

      Hyvä aktivointi syntyy näiden erilaisten yhdistelmästä JA vastapainoksi tarvitaan rauhoittumista, olemista. Monesti aktivoinnista keskustellessa luetellaan vain liuta erilaisia harrastuksia, mutta aktiivinenkaan koira ei tarvitse tiivistä harrastuskalenteria, jos sille tarjotaan muuten mahdollisuus käyttää sekä päätään että kroppaansa. Tämä voi tapahtua myös kotona, jos asiaan panostaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe