testamentin täytääntöönpano

tietämätön12

Saako täältä asiallista kommenttia testamentin täytääntöönpanosta, jos vanhemmat ovat jättäneet perinnöksi yhdelle osakkaalle kaiken ja nyt tämä osakas haluaa laittaa testamentin täytäntöön, niin pitääkö sen puolen vuoden moiteajan jälkeen maksaa se perintöosuus kaikille sisaruksile omasta pussista vai tuleeko se siinä ku vainajan säästöt jaettiin

4

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laina_Myy

      Jos lakiosat on määrätty testamentilla tai ne on määräajassa sinulta vaadittu, ne on myös maksettava. Ellei testamenttimääräyksiä, eikä lakiosavaatimuksia, kaikki on määräajan kuluttua sinun.

      Lakiosat lasketaan koko jäämistön arvosta. Jos jäämistössä ei ole riittäviä rahavaroja, sisaruksillasi on oikeus saada loppuosansa muusta jäämistöstä, paitsi jos maksat ne muuten (esim. maksat omilla säästöilläsi tai otat lainaa tai myyt jotain jäämistöstä tai omasta aiemmasta omaisuudestasi rahaa saadaksesi).

      Se että jäämistössä ei ole nyt selvää rahaa, ei vie sisarustesi oikeutta lakiosiinsa.

    • hurlumheihei

      Ap kirjoitti: "..pitääkö sen puolen vuoden moiteajan jälkeen maksaa se perintöosuus kaikille sisaruksile omasta pussista vai tuleeko se siinä ku vainajan säästöt jaettiin"

      Millä perusteella ko. säästöt jaettiin?
      Olivatko muut sisarukset jo vaatineet lakiosiansa?

    • tietämätön12

      Vainajien toive testamentissä on että kaikki tulee sille yhdelle rintaperilleselle ja toiset ovat saaneet tämän tiedon silloin ku testamentti on tehty ja eivät silloin ole mitään vaatineet suullisesti, mutta nyt on kysymyksessä, että testamentin saaja ei voi laittaa testamenttiä täytäntöö ku pelkää että joutuu vielä maksaan lisää perillisille. vainajien säästöt kyllä jaettiin heti perunkirjotuksen jälkeen kaikille perillisille ja kaikki sai kyllä aika hyvän summan, että kattaako tämä sen lakiosan, joka oli kyllä monta kertaa omaisuutta isompi arvo

      • hurlumheihei

        Perukirjoituksen jälkeen olisi tullut tehdä myös jakokirja, koska laillisia perillisiä on enemmän kuin yksi. En tiedä, mitä tarkoitat sillä, että testamentin saaja ei voi laittaa testamenttia käytäntöön? Asiathan täytyy selkeästi tehdä lain mukaan joka tapauksessa.

        Lakiosaahan tulee hakea tietyssä ajassa. Testamentti tulee antaa tiedoksi. Ja siis nimenomaan kuoleman jälkeen. Ei se merkitse mitään, että aikoinaan ei ole mitään sanottu vastaan. Kukaan ei kuitenkaan todisteellisesti tuolloin ilmeisesti luopunut etukäteen lakiosastaan? Eihän kukaan perillinen voi myöskään etukäteen, ennen perinnönjättäjän kuolemaa tietää, mikä tulee olemaan hänen viimeinen voimaan jäävä testamenttinsa. Usein rintaperillinen testamentin tiedoksiannon yhteydessä merkitsee testamenttitiedoksiantoon tiedoksisaantoilmoituksen lisäksi, että tulee vaatimaan lakiosaa.

        Mutta sitten jaosta:
        Jos mahdollisten ositusten ym jälkeen koko jäämistön (rahat, kiinteistöt, osakkeet ym.) perukirja-arvo oli esim. 100 rahaa ja rintaperillisiä (tässä sisaruksia yhteensä, kaikki elossa) esim. 4 kpl, tuo luku neljällä jaettuna on 25 rahaa. Testamentin takia muut kuin testamentilla "kaiken" saava saisivat kuitenkin vaatia lakiosaa. Kunkin rintaperillisen lakiosa tuosta olisi 25/2 eli 12,5 rahaa.
        Jos kukin on saanut vähintään tuon 12,5 rahaa kukin jo vainajan säästöjen jaon yhteydessä eli ensimmäisessä (osittaisessa) perinnönjaossa, eivät he enää saa lisää rahaa tai muuta omaisuutta, mikäli siis ovat testamentin hyväksyneet. Testamentin täytäntöönpanija on tietenkin hakenut kaikilta kuittauksen testamentin hyväksymisestä? Vai? Ja tuosta jaosta on varmaan tehty paperi (jakokirja)?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe