Isokokoinen napatyräaukko

tyräaukko

Olin 65 ikäinen mieshenkilö kun todettiin napatyrä, peukalonpään kokoinen aukko vatsapeitteessä ihon alla heti navan yläpuolella. Kipeytyi kerran ja päivystävä terveyskeskuslääkäri passitti Jorvin sairaalaan leikkauksen arviointiin. Heti kun avasin lääkärin huoneen oven alkoi massiivinen pelottelu, miksi leikata jos tai kun nukutus ei onnistu, verkko tai kiinnitykset repeää, haava tulehtuu ja paraneminen vie viikkoja jos paranee ollenkaan jne.. Katsoin ja kuuntelin ensin hämmästyneenä ja sitten kauhistuneena lääkäriä mietien mikä ihmeen puoskarila tämä paikka oikein on.. No eipä sitten leikattu kun lääkäri oli jo valmiiksi niin päättänyt tyrää edes näkemättä, sanoi vain lähteissäni (paetessani) huoneesta että jos vielä kipeytyy niin palataan asiaan uudestaan. Olisiko ollut pelottelun syytä mutta tyrä ei ole sen jälkeen kipeytynyt eikä vaivannut, mutta aukko vatsakalvossa on kasvanut kooltaan vuosien aikana niin suureksi että se vastaa nyt pesäpallon ympärysmitta. Kuulisin mielelläni jonkun ammatti-ihmisen arvion siitä onko tilanne vaarallinen ja olisiko syytä alkaa vaatimalla vaatia leikkausta ja aukon sulkemista mutta tasavarmasti jossain muussa paikassa kuin Jorvissa (ymmärrätte varmaan syynkin).

6

1365

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuuriamukana

      Jos menet nyt terveyskeskukseen ja saat lähetteen tutkimuksiin, Jorvissa tuskin on sama lääkäri…tai minne ikinä tänäpäivänä lähete laitetaankaan.
      Jonkun aikaa (kuukausia yleensä) joutuu odottelemaan tutkimuksiin pääsyä, jos siis onnistuu lähetteen saamaan. Se on se kynnys, jonka yli on vaikea päästä.
      Toinen vaihtoehto on mennä yksityiselle sisätautilääkärille arviointia varten, aika järjestyy nopeasti ja tutkimuksiin pääsee nopeasti, se tosin vähän maksaa, mutta ei ihan mahdottomia., jos tietoa haluaa nopeasti. Tutkimukseenkin (vatsan TT-kuvaus tai magneettikuvaus kai tapauksessasi) pääsee lähes samantien. Ne maksaa lääkärikeskuskesta riippuen karkeasti 500 euron paikkeilla.
      Monet erikoislääkärit työskentelevät sekä julkisella että yksityisellä puolella, yksityiseltä voinee (?) saada lähetteen ainakin siinä tapauksessa julkiselle.
      Olin itse tammikuussa yksityisellä Helsingissä. Hyvä kokemus. Yksityisellä gastroenterologilla (sisätautilääkärillä) käynti maksoi noin 150€.
      Tutkimus tehdään ensi viikolla HUS-sairaalassa.
      Mulla kävi ehkä onnenkantamoinen….

    • tuuriamukana

      Pakko lisätä vielä, että toki kunnallisen kauttakin pääsee kiireellisemmin tutkimukseen, jos tarve on. Olen itsekin päässyt kerran kahdessa kuukaudessa,
      muuten hoitotakuun puitteissa max 6 kk = käytännössä 5-6 kuukaudessa omalla kohdallani.
      Voihan sitä mennä yksityiselle pyytämään arviota onko kiireellinen tapaus (jos kuvauksia ilman sen voi selvittää tunnustelemalla tyräkohtaa) ja sitten sen arvion kanssa terveyskeskuslääkärille ja toivoa kunnalliseen jonoon.
      Niihin tutkimuksiin, kun riittää ensin vatsan ultra, pääsee kunnallisesti aika pian, sen kun varaa ajan ultraan itse, ajan olen saanut 2-4 viikossa.
      Lääketieteen opintoni jäivät alkutekijöihin, aikeiksi…en tiedä, mitä tutkimusta sinulla tarvitaan.
      Röntgenkin on, edullisempi, mutta se ei kerro ehkä riittävästi.
      Yksityisellä maksoi sydämen ultra noin 350 €. Enkä yhtään osaa sanoa voiko tyrän seudun ultrata, vaikka aika monta paikkaa on tutkittu minulta.
      Laitoin arvioita yksityispuolen maksuista, sen perusteella voi miettiä, mihin menee.
      Yritän ai-na ensin kunnalliselta puolelta apua, koska verojanikin olen lähes 40 vuotta maksanut. Pakkotilanteessa on kaivettava sukanvarresta säästöjä ja mentävä yksityiselle, joitten hinnoissa on jonkun verran eroja. Kahta lääkärikeskusta olen käyttänyt, hyviä molemmat, ja jos menee vain lääkärille, hinnoissa ei ole juuri mitään eroja, mutta tutkimushinnoissa on jonkun verran. Lääkäreihin olen ollut aina tyytyväinen, mutta valitsenkin aina kokeneemman lääkärin, ensin vaikka karkea arvio iän perustella ja sitten meriitit. Jokaisen lääkärin kohdalla on tiedot lääkäristä netissä, mikä on koulutus ja kokemus ja missä kaikissa paikoissa toimii tai on toiminut, koska on valmistunut, koska on erikoistunut ja jopa joskus, mistä ruhomme osista hän on erikoisesti kiinnostunut ja mitä toimenpiteitä hän tekee.
      Aava Kamppi on hyvä. Se ei ole kallein eikä kolmanneksikaan kallein.
      Olen perannut näitä tietoja monesti.

    • Jatko-osa

      Kysymys on lähinnä siitä onko tilanne vaarallinen (siis reijän koko vatsapeitteessä joka suurenee jatkuvasti) ja loppu lähinnä jatkoa sille jos on.. Jos ei ole niin patti vatsan ihossa on lähinnä kosmeettinen haitta ja jää näkymättömiin paidan ja t-paidan alle ja rantaleijonan pullisteluajat on minulta enempi takana päin. Kipeytyminen johtuu käsittääkseni tyräaukosta vatsakalvon väärälle puolelle tunkeutuneen suolenosan kureutumisesta (mahdollinen kuolio) joka taas johtaa ko. suolenosan pikaiseen poistoleikkaukseen..
      Muuten, HUS-sairaala se on Jorvikin, jos sillä nyt sitten on jotain merkitystä ja siellä (niinkuin muuallakin) on omat työnsä miten kuten hoitavia lääkäreitä ja hoitureita hyvin hoitavien seassa, tai päinvastoin (lisäksi vielä joku Laihokin seassa). Onnenkantamoinen astuu kuvaan siinä kenen potilaaksi joudut tai pääset..

      • tuuriamukana

        Älä mieti enää, käy tsekkauttamassa asia pikaisesti ennenkuin olet tosiongelmissa !
        Minulla ei ole huono kuva sairaaalalääkäreistä ja hehän ovat sentään erikoistuneet aloihinsa. On ehkä luonnekysymys, miten kukakin työnsä hoitaa, joka alalla.
        Sinulla on käynyt erikoinen tuuri ekalla kerralla. Kahdella tutullani on tehty tyräleikkaus 2-3 vuotta sitten, ei revennyt verkot, ei tulehtunut, paraneminen oli nopeaa, kaikki onnistui.
        Tiedän toki, että Jorvi kuuluu HUS:iin ja mitkä muut sairaalat kuuluvat HUS:n piiriin… siis Helsinki-Uusimaan sairaanhoitopiiriin.
        Jos pikaisen tiedon haluat, maanantaista alkaen on vastaanottoaikoja yksityispuolella, valinnanvaraa on yhtä runsaasti kuin yksityisiä lääkärikeskuksiakin.
        En ole terveydenhoitoalan ihminen, en mitenkään "mainosta" yksityispuolta, olen joutunut turvautumaan siihen jonkun kerran, kun kunnallisessa terv.hoidossa odotusaika on usein 6 kk. Joskus se on liian pitkä aika, kun on kipuja/pelkää vakavaa sairautta.


    • Jatkoa

      Jaahas, kun lääkäri valehtelee niin se EI ole sääntöjen vastaista, mutta jos se jolle on valehdeltu varoittaa muita lääkärin mahdollisesta valehtelusta niin se ON sääntöjen vastaista ja viesti poistetaan. Oppia ikä kaikki.
      Lyhyesti poistettu viesti uudestaan: Tyrä leikattiin selkäydinpuudutuksessa avoleikkauksella ja verkko asetettiin, leikkaushaava tulehtui ja vko Jorvissa kaksinkertaisella antibioottikuurilla. Vielä vko Pico nesteenpoistoa haavasta ja nyt terve.

      • Anonyymi

        Ihan asiallinen tapauskertomushan tuo on :)
        Tulehduksia tapahtuu, sille ei aina voi mitään. Minäkin olin keuhkoleikkauksen jälkeen 2½ viikkoa ylimääräisesti osastolla haavatulehduksen takia. Itse leikkaus onnistui hyvin ja tulehduskin hoitui :)

        Sinullakin itse tyräleikkaus taisi onnistua? Vai onko siitä jo niin kauan, että voi sanoa sen onnistuneen, eikä esim repeytyneen tmv.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe