judon tulevaisuus huipputasolla pitäisi alkaa nuor

1w1w1w

Katsellut urheilu-uran (täysin eri laji) tehneenä lasteni judoharrastusta. Kiinnittänyt paljon huomiota asioihin, "miten tehdään", "Miksi ja koska".
Judon aikuisten menestys rakennetaan nuorista ja lapsista. jatkaa seura siitä. Se alkaa seura- valmennustasolla. Niillä rajoitetuilla resursseilla joita kuillakin seuroilla ja valmentajalla on. Liittotason ohjeistus "judopolusta" on kylläkin hyvä, mutta ajasta jäänyt. Nuori Suomi-ajattelu (kaikki pelaa) oli vallalla n.10 vuotta valtalajeissa, josta luovuttiin syystä. Alkoi Selänteet yms. loppumaan. Nyt on Lainetta, Ahoa, Pulljujärveä. Kehitys katkesi tuolla ajattelulla, joka on vallalla Judossa. Valtalajeissahan on mahdollisuus jatkaa seurasiirrolla harrastamista ja päästä pelaamaan, toisin kuin "yksilölajissa" ja marginaali sellaisessa. Nykynuorten määrä vain vähenee kisoissa, lahjakkaimmat edustavat seuraa ja treenaavat opilla opeillaan. Tytöt ovat olleet ja tulevat tulevaisuudessakin olemaan tuo kansainvälisen menestyksen arvokkain mahdollisuus. Miten nuo joilla ei tuota "kotitreenamisen mahdollisuutta"? Tosin monella seuralla on resurssipula niin rahasta, tekijöistä ja valmennuksesta. Toiset käyttävät seuraansa oman egon kohottamiseen ja tietyistä välittämiseen, jotka rahoittavat tuon toiminnan. Kun 20-30 lasta treenaa samaan aikaan, ei yhdellä valmentajalla ole paljonkaan aseita korjata ja puuttua tekniikkavirheisiin. Nämä korjaamatta jääneet 1-5 cm jostain asennosta jäävät elämään ja selkäytimeen. Eikö tietyissä tapauksissa kannattaisi panostaa henkilökohtaiseen valmennukseen nuorempanakin kuin U18. Unohtaa KISAurheilussa Nuori Suomi ajattelu jo!!!

52

2147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1w1w1w

      Lisäyksenä aiheeseen (tiedän että alkaa "suomen wc-seinä" irvailemaan dopingista, elä jaksa!). 100m Sprintterit, varsinkin MM-finaalissa. Jokainen näytää bodarilta, ei riisitikulta kuten suomalaiset ja eurooppalaiset?! Miksi? Tehdäänkö jotain väärin ja uskotaan omaan tekemiseen, vai pitäisikö katsoa, analysoida, myöntää, muuttaa ja oppia??? Liitolla paljon tekemistä, mutta seuratason ongelma tämä on.

    • möykkäonvoitonavain

      Nuori Suomi ja kaikki pelaa-jutut on käytännössä jääneet jo 5 vuotta sitten historiaan. Nyt satsataan judossakin oikeasti talentteihin alusta lähtien. Pienen lajin joukkoon eksyvä huipputalenttivalikoima vaan on tosi kapea. Missä kisaryhmissä sulla on 20..30 huippua tai varmaa nuppua ? Ilman muuta sinne sitten parikin pätevää apuvalmentajaa lisää kuin olis jo ! Loukkaantumiset ja kyllästymiset pienentää kärkeä edelleen siinä U15 alkaen voimalla vaikka käytännössä siinä kaikilla alkaa olla hlö-kohtaiset valkut. Mutta hienoa että asioita tarkkaillaan ja kerrotaan miten oikeasti menestytään. Sehän on sitten vaan olympiamitali ottamista vaille meidän.

      • Judoontotta

        Otetaan 1w1w1w opit käyttöön hokista, mistä heppu näyttää olevan, palkataan seuraan 3-5 koutsia, niin kohta on seura konkassa ja judojussit vähissä.
        40 v judossa olleena näitä sateentuojia on aina ollut, mutta kun ovat tajunneet lajin vaatimuksen ( fysiikka, henkiset ominaisuude, tekniikka) ja lajin kv-infran (levinneisyys, arvostus, ammattilaisuus) niin ovat hissukseen hiipuneet ja siirtyneet ( hokiin, säpään, pesäpallon, hisun, pesäpallon) jne, pariin takaisin.
        Mutta kiitos vinkeistä!


      • Judoeielätä
        Judoontotta kirjoitti:

        Otetaan 1w1w1w opit käyttöön hokista, mistä heppu näyttää olevan, palkataan seuraan 3-5 koutsia, niin kohta on seura konkassa ja judojussit vähissä.
        40 v judossa olleena näitä sateentuojia on aina ollut, mutta kun ovat tajunneet lajin vaatimuksen ( fysiikka, henkiset ominaisuude, tekniikka) ja lajin kv-infran (levinneisyys, arvostus, ammattilaisuus) niin ovat hissukseen hiipuneet ja siirtyneet ( hokiin, säpään, pesäpallon, hisun, pesäpallon) jne, pariin takaisin.
        Mutta kiitos vinkeistä!

        Plus ottaneet järjen käteen ja siirtäneet painopisteen opiskeluun ja työelämään. Koska ainoa järkevä siirto.


    • meikäkoutsi

      Tämmösiä omasta mielestään päteviä "koutseja" riittää pilvin pimein. Ne ajattelevat että kaikki seuraihmiset ja valmentajat ovat vain niin tampioita että tekevät kaiken päin helvettiä. Tai laiskoja. Tai molempia. Se on aina sivusta helppo huudella, mutta kun alkaa kyselemään hommiin, niin aika hiljasta tulee.

      Suomessa on koulut ja kurssit käyneitä valmentajia paljonkin. Mutta kuka tuota hommaa pystyy ilman palkkaa ammattimaisesti tekemään. Ei kukaan, varsinkin jos tuommoiset aloittajan kaltaiset vanhat hokijätkät puutteellisella ulosannillaan pälättävät tatamin vieressä. Naurattaa tuommoset kaikentietäjät.

      Se on ihan sama kun yksi viisas sanoi meikäkoutsille kun keskusteltiin että miten menestystä voisi lisätä: Pitäisi valmentaa paremmin ja tehdä urheilijoista taitavampia. Vau mikä neronleimaus! Tuota en ollut tullutkaan ajatelleeksi! Nyt voi unohtaa kaikenmaailman kurssit ja iltamyöhään lueskelut ja harjoitussuunnitelmien teot!!! Viisasten kivi on keksitty!!!

      • 1w1w1w

        Mielestäni kommenttisi kertoo itsestäsi, sekä tilanteessasi. Minun tarkoitus ei ollut tuo mitä kirjoitit. Ps. Juu, noita kommentteja kuulee. Mun vastaus on: : " tee ja kokeile ite ja valita sitten". Tehty ja kokeiltu on. Ihan aika monella tasolla.


    • näitäriittää

      Kieltämättä noita "hokijätkiä" on pyörinyt meidänkin tatamin ympärillä. Tosin lajimme on ole karate. Suurin osahan on vähän semmosia ressukoita kun ei enää ole sitä statusta kun aiemmin oli. Vielä pahempia on ne vanhat hokijätkät jotka ei ikinä breikannut mihinkään ja koko ura oli yhtä selviytymistä. "Uran" jälkeen täytyy sitten yrittää päteä. Aloittajan kirjoitustaidoistakin päätellen on käynyt niin kuin monelle muullekin että koulut on jääneet käymättä, mutta valmennuksesta kuitenkin tiedetään ihan KAIKKI. Ikinä ei olla lajia harrastettu, valmennuskursseja käyty saatika kirjoja luettu. Ihan huuhaa porukkaa suurin osa. Kerran pyysin yhtä pätijää vetämään kisaryhmällemme oheisharkat kehonkäytöstä. Hokimies veti niin surkeat treenit että urheilijoita nauratti. Ei ollut päätä eikä häntää. Sen jälkeen tatamin laidalla oli vähän aikaa melko hiljainen mies.

      • 1w1w1w

        Surkein kommentti koko " keskustelussa".


    • Viisaankivi

      Mutta pointti on kuitenkin se, että urheilijoille ei mahdollisteta ammattimaista harjoittelua. Ei työttömyyskorvausten varassa roikkuvista wanna-be-urheilijoista tule koskaan maailman huippuja, kun ei voi niillä rahoilla kiertää mitä pitäisi ja jos vanhemmat ei ole innokkaita laittamaan kaikkia pennosiaan likoon sen takia, että pääsee matsaamaan yhden matsin jokaisessa eurooppacupissa ja saa nimensä judoliiton fb-julkaisuun niin sitten se on siinä. Totuus on, että tarvitaan RAHAA. Sitten on vielä se, että löytyykö lajin suppeasta harrastajamäärästä yksilöitä, jotka haluaa laittaa kaiken peliin. Sitten on vielä se, että löytyykö valmentajia. Monta aitaa ylitettävänä.

      • 1w1w1w

        Juuri näin. Kannattaako edes laittaa? Muuhunkin lapsen harrastuksen jatkuvuuteen. Ei siihen aikuisten " pätemisen" jotka tällä sivustolla siitä mainitsevat. Raha ei mene hukkaan kunhan lapsi nauttii ja haluaa, koulu, koti kunnossa. Ei kaikilla ole resursseja, muillakin tavoin voi harrastaa ja jatkaa. Harrastejudo, tuomaritoiminta, valmennus, vaikkapa omille lapsilleen jokupv...


    • Tutkimustietoavaimutu

      Ihankos yksinään se hieno nuori talentti treenailee? Ilman hyviä treenipareja ja läheisiä seutakavereita jää rutistus lyhyeksi. Hyvässä porukassa pysyy mukana ja jaksaa vääntää.
      Ja kuka sen talentin tunnistaa? Tätä on yliopistoissa tutkittu ja päädytty siihen, ettei minkään lajin valmennussysteemi tai parhaatkaan kokeneet valmentajat tunnista alle 15 v ikäisistä tulevia tähtiä. Alle 10 v ikäisissä alkuvuodesta syntyneet ovat aina etulyöntiasemassa ja vasta yli 15 ja pahin murtosikä ohitettuna aletaaan nähdä, mikä on tuleva fysiikka ja ennen kaikkea pää. Mikä on treenimotivaatio ja oma tahtotila.
      Iso massa ja hyvin tehdyt tekniset treenipohjat ovat menestyksen perusta, me emme kovin varhain voi tietää kuka sieltä sitten esille nousee.

      • Judoontotta

        Juuri näin, tämä kun tajuttais!


      • näitäriittää

        Harvinaisen samaa mieltä. Kerrankin.


    • 1w1w1w

      Hienoa ajattelua. syyttelyä hoki- jätkään ja lajiin. Sori, en ole hoki- jätkä. Jätkä muuten on Stadin slangia, siitäkin jotkut saisivat asiaa aikaiseksi. Se varmaankin hockey- tai lätkä tms. En siis ole , ilmeiseti vertaus lätkäpelaajiin teki nämä muut akateemisesti koulutetut, älykkäät ihmiset kommentoimaan. . Löyty sieltä järkeväkin kommenti, eikä pelkkää selitystä ja puolustelua. Käykää koulut ja opiskelkaa ammatti. "Judoontotta" ja "tutkimusavainontot". Ongelma on olemassa, ei missään nimessä kukaan myönnetä sitä!!! Osoitellaan mieluummin joka muuhun suuntaan.

    • Eyuhfu86

      Ongelma on olemassa ja sen nimi on heikko seura- ja liittotyö. Sen myötä näkyvyys on pieni, rahasta on pulaa, ikäluokat pieniä ja perusopetus heikkoa.

      Eli ei ole sitä hyvillä pohjilla koulutettua isoa massaa, josta huippuja nousisi ja voisi nostaa. Se on ongelma.

      Jos joku koettaa löytää pari lapsitähteä ja niistä tehdä superstaroja niin se on strutsitaktiikka: ei katsota oikeaa ongelmaa silmiin.

      Tällä hetkellä Magas opettaa junnucupeissa judoa muiden seurojen valmentajille. Ehkä se on alku.

      • 1w1w1w

        Helv.... ! Juuri näin.! Kiitos! Ei urheilun tarkoitus ole tehdä kaikista huippu- urheilijoita, vaan tukea lasten fyysistä kehitystä peliaikaudella varsinkin, kasvattaa itsetuntoa ja valmistaa työelämään ja sitä kautta omien lapsien harrastamiseen. Ps. Moni muukin seura opettaa ja couchaa muidenkin seurojen jäseniä. Yhteistyö olisikin ehkä edes se alku... Magasiakin haukutaan täällä koko ajan? Miksi? Venäläisiä ja yksi dan valmentja antaa sydämellä huutoa tulla, joo voisi sitä hieman rajoittaa, mut ei ainakaan selitä ja syyttele ( tuomareita ehkä). Raha ja resurssit ovat aina marginaalilajissa rajoitetut. Pitääkö ainaisesti tyytyä " marginaalilajiin". "Hoki-jätkältä" heitto, eikös uinti Suomessa ollut marginaalilaji ennen Kasviota ja Sievistä?! Nousikin hieman harrastajamäärät ja arvostus ja raha jne jne.... Ku joku teki. Palander ja alppihiihto?!


      • 1w1w1w

        "Näitäriittää" nimimerkillekin, tosiaan näitä suppean kokonaiskuvan omaavia riittää. Kokonaiskuva ei näytä hyvältä vaikka kuinka väittäisi niin ja tykkäisi somessa ihan kuinka paljon vaan.


    • positiivisuuttapeliin

      En ole kukaan aiemmin kirjoittanut ja uskon että tuossa hokijätkällä viitataan, ei niinkään itse lajiin, vaan siihen että aina niitä paremmin tietäjiä riittää. Toki seuran ´ja seuratekijöiden haastaminen voi myös olla positiivista. Tuskin kukaan on niin hyvä ettei neuvoja kannattaisi toisinaan kuunnella sieltä vanhemmiltakin, sielläkin voi osaamista olla.

      Judon suurin ongelma on itseriittoisuus. Olympiastatus on antanut virheellisen itsetietoisuuden omavaraisuudesta, kun nykyään siihen ei oikein olisi varaa. Osaamista löytyy paljon muualtakin ja se kannattaisi hyödyntää. Judo on myös liiaksi painottanut kilpailemista, se karsii harrastajamääriä. Kisaamisen tulisi olla täysin vapaaehtoista ja hauskaa, ei pakkopullaa. Tuloksiin nähden judolla on avustusmäärärahat enemmän kuin kunnossa, ja sen vuoksi on oltu laiskoja oman rahan hankinnassa. Iahn helppoa se rahan hankinta ei toki näihin marginaalilajeihin ole, mutta se on tehtävä, koska liittoavustukset eivät ole nousussa. Avustusten painopiste siirtyy menestysseurojen tukemiseen mikä on aivan oikein. Ja menestyksellä EN tarkoita kilpamenestystä vaan hyvin johdettua, pitkäjänteistä ja laadukasta seuratoimintaa.

    • xyzzy___

      Millä rahalla niitä valmentajia riittäisi? Laitetaan valmennusryhmään kuukausimaksuksi vaikka 300€ niin voidaan palkata valkku sille pienelle kisaryhmälle. Muuta tapaa ei oikei ole. Margnaalilajeille ei l´öydy sponsoreita

      • Nnkjhhhhdewcbnll

        Ei ole ei, artisti maksaa. Se ei oikein enää tänä päivänä mene läpi että sen tavallisen harrastajien maksuja nostetaan että joku kisarthmä saisi seuran piikkiin matkustella kisoissa.

        Jos halutaan ammattitaitoista valmennusta siitä on oltava valmis maksamaan. Ei sitä rahaa mistään muualta tule.


      • Askeesistapois

        Jalkapallon, jääkiekon, mailapelien, voimistelun ja monen muun lajin malli on selkeä. Jäsenmaksu seuraan on pieni, ehkä 50-100 euroa vuodessa. Sen lisäksi HAET paikkaa valmennusryhmään/ryhmiin ja maksat harjoittelumaksua sen mukaan montako treeniä viikkoon sille ryhmälle on merkitty. Valmentaja on osa-aikainen (kuten hansokun juttu Ranskasta kertoo asian siellä olevan ja kuten Briteissä on juuri nyt haussa osa-aikainen vakmentaja yhdelle alueelle) ja hänelle maksetaan - ja harjoittelumaksuista on varaakin maksaa.
        Kalliimpaa kuin nykyinen judotouhu: taatusti.
        Selkeämpää: kyllä.
        Mahdollistaa valmentajien koulutuksen ja tuo ex-kisaajille uuden polun tulla valmennukseen: kyllä.
        Eli jos judo olisi urheilulaji eikä budohörhöjen harrastuspuuhailua niin näinhän se hoidettaisiin.


      • onyritetty

        Juuri näin. Liitto järjesti noin 5 vuotta sitten ja olisiko ollut noin 3 vuoden aikana useita seurankehittämiskoulutuksia joissa tämä oli yhtenä aiheena. Olin yhdessä mukana ja kun aiheesta puhuttiin niin joka puolelta alkoi kuulua se vanha fraasi "judon pitää olla halpaa". Ja yhtä moni seurajohtaja sanoi ettei halua maksaa kenellekään euroakaan. Jos ymmärsin oikein kurssien jälkeen niin useista kymmenistä seuroista taisi yksi tarttua tähän. So sad!


      • Vitunköyhät

        Miksi vitussa judon pitäisi olla halpaa? Ei se olisi kallis vieläkään jos jokaiselta junnulta otettaisiin sata euroa lisää.


      • Halpaahalpaahalp

        Jos se on paskasti järjestettyä puuhastelua niin ainakin sen on pakko olla halpaa.
        Jos joku tekee sitä ammatilseen niin sitten se alkaa maksanaan jo jotain. Ja silloin saa myös jotain vaatiakin opetukselta. Vaikka osaamista ja tuloksia.


      • seuratyö

        Seurojen pitäisi ryhdistäytyä tässä ja tehdä enemmän ammattimaista työtä. Seurojen kannattaisi myös yhdistäytyä isommiksi yksiköiksi ja palkata valmentajia. Joo, on tosi vaikea yhtälö kun jokainen tuijottaa vaan omaan napaan ja on kaikentietävä sensei


    • nuorisovalmentaja

      En oikein edes tajua mistä alun alkaen on jäänyt päälle se ajatus että varsinkin nimenomaan kamppailulajien harrastamisen pitäisi olla erittäin halpaa tai puoli-ilmaista? Toki harrastetason maksut voi ja kannattaa pitää edullisina jotta saadaan harrastajia, mutta hevijuusereiden on oltava valmiita maksamaan valmentajien ajasta, ammattitaidosta, seuran panoksesta, runsaista harjoitusmahdolisuuksista, leireistä, harjoitussuunnitelmista, kisamatkoista sun muusta. Ihmettelen kun jotkut kyseenalaistavat tätä. MIstä ihmeestä se raha muuten tulisi? Ei ole semmoista seinää josta seura rahaa ottaisi. Kaikki tukimuodot varmasti käytetään hyväksi jo nyt.

      Ihmettelen myös sitä narinaa että jos kamppailulajin harrastaminen maksaa sen 40 €/kk, seuralla oma sali, opettajina/koutseina 20 opettajakokemuksen omaavia koulutettuja hemmoja, harjoituksia 3-4 krt/vk. Että tätä pidetään kalliina? Muutaman kopan kaljaa jättää vanhemmat ostamatta niin se on siinä. Onneksi on tullut kaupallisia saleja jotka näyttävät seuroillekin mallia että hyvästä kannattaa pyytää hintaa ja harrastajat kyllä tulevat jos opetus ja fasitiliteetit on kunnossa. Paskaan seuraan ne ei pitkällä jänteellä tule vaikka se olisi ilmaista.

      Toivottavasti hinnalla kilpailu on eilistä päivää kamppailulajeissa.

      • Kai_von_Kansi

        Niinpä. Ratsastus maksaa 40 €/TUNTI ja silti harrastajia on Suomessa 50000. Hinta ymmärretään, koska hevoset ja maneesit ja ammattiopettajat jne.

        Judo tarvitsee profiilinnostatuksen, että jotain halutaan maksaakin. Mutta miten? Nobelin palkinto keksijälle.


    • seuratyö

      "En oikein edes tajua mistä alun alkaen on jäänyt päälle se ajatus että varsinkin nimenomaan kamppailulajien harrastamisen pitäisi olla erittäin halpaa tai puoli-ilmaista"

      Jos nyt oikein olen ymmärtänyt vanhojen partojen puheista niin sotien jälkeen pula-ajalla 50-luvulla nuorisoa houkuteltiin pois kaduilta. Sieltä oli jo saatu kamppailupohjaa jota oli helppo jatkaa nyrkkkeily ja painisaleilla. Samaan aikaan näiden nuorten perheet olivat usein niitä vähävaraisimpia ja hinnat täytyi pitää halpana. Ja tästä tuo perinne on jatkunut näihin päiviin.

      Korjatkaa jos on muuta historiainfoa.

      • Hintasäätelyonshido

        Ihan hyvä ja uskottava kehitysteoria tuokin. Johonkin määrään asti varmaan harrastusten yleishintoja on voinutkin säädellä markka-aikaan. Yleensäkin suomalaiset edelleen uskovat että mitkä hyvänsä tarpeidemme hinnat säädetään "jossain", ihan mille tasolle vaan joku päättää. Nyt eletään kuitenkin hitusen enemmän markkinataloudessa, jossa raha ja sen myötä siis hinta ovat puhtaimmillaan vain kaksi asiaa: 1. Arvon mitta 2. Vaihdon väline. Joko judokan tai yhteiskunnan tai jonkun muun asiakkaan on haluttava/arvotettava suomalaista judoa tai treenituntia tai seuraa tai olympiamitalia tai kansanterveysvaikutusta tai mitä hyvänsä vastiketta niin paljon, että hän antaa sille, eikä jollekin muulle harrasteelle, mielestään sen tarpeellisen määrän fyrkkaa, jonka pitää sitten taas riittää palvelun tarjoamiseen maksajalle halutussa muodossa tai rahoitus loppuu, asiakas siirtyy muualle. Pieneksi onneksi sekä arvon mittoja että vaihdon välineitä tunnetaan joitain muitakin kuin raha. Varsinkin judossa, mielihyvä, kaverit, yhteenkuuluvuus, arvostus, kansainvälisyys, elämänhallinnan tunteet sekä hienon perinteen jatkamisen tunne ovat ei-rahallisia vaihdannan välineitä, joiden ansiosta alueella tehdään paljon kutsumuksellista vapaaehtoistyötä valmennuksessa yms. Seuraavalla luennolla käsittelemme judon panos/tuotos -laskentaa Suomen eri judoseuroissa.


    • judoekonomisti

      Näin kansantaloustieteilijänä innolla odotan tuota. Toivottavasti mukana on edes pieni annos tieteellisyyttä eikä puitahalailevia ihannekuvia tuotoksista. Vaikka kansantaloustiede onkin lähempänä humanistista ajattelutapaa kuin moni muu "kova " tiede, pitää siinäkin olla selkeät tieteelliset perusteet. Opettajani, panos-tuotos-mallin kuuluisan tutkijan, professori Forsselin sanoin: haihattelulla ei pitkälle pötkitä.

      Itse ajattelisin että jos tuolle tielle lähtee, ehkä rajahinta-tarkastelu voisi olla hedelmällisempi lähtökohta.

    • sesama

      tarkoitin siis harrastuksen hinnan tarkastelua rajahyötyteorian näkökulmasta

    • hihaputkittaja

      Piankos hoki-mies rajatilatapausmallinsa judoekonomistille täällä esittää. Itse asiassa hokin oppi on jonkinasteisen karkeutensa takana mitä puhtainta kansantaloustiedettä: Solkenaan 100 % oikeita analyysejä, joilla ei tee käytännössä hevonpeetä.

    • Judoukki

      Judon harrastuksen pitää olla alkuvaiheessa sopivan hintaista, jotta mahdollisimman monet pääsevät tutustumaan hienoon lajiin. Niille, jotka ovat osoittaneet aidon kiinnostuksensa kilpailemiseen tulisi tietysti luoda mahdollisuus hyvään valmennukseen, Tästä tietysti pitää valmentajien saada korvaus. Huuhaateoriat ja ns. analyysit V..tuun.

      • MistÄRahat

        Alkuvaiheen kiinnostuneita 100 jotka ei maksa kun "tutustumaan hienoon lajiin"
        Muita harrastajia ~20
        Oikeasti kilpailevia ~5
        Mistä Rahat?


    • judoekonomisti

      " Huuhaateoriat ja ns. analyysit V..tuun. " Niinpä niin.

      Ymmärrän kyllä että old school-miehet haluaa että mennään samaan malliin mustikkakeitot rinnuksilla "näin on ennenkin menty". Samoin tekemällä saa kuitenkin samoja tuloksia, on hullua olettaa että ne siitä muuttuisivat. Siksi pitää analysoida ja jopa teoriatasolla miettiä asioita. Ei se pään hakkaaminen seinään pitemmän päälle niin mukavaa ole, vaikkakaan judopiireissä ei intellektuelleja pahemmin vilisekään.

      Täytyy miettiä mistä sitä rahaa tulee. Peruskursseilta ja junioreilta. Sitten täytyy miettiä paljonko ihmiset ovat valmiita maksamaan saadessaan hyvää opetusta ja ottaa niin paljon rahaa kun ovat valmiita maksamaan. Mitä enemmän kokevat saavansa, sitä vähemmän heitä haittaa ehkä muita seuroja/lajeja korkeampi hinta. Tässä sinulle menneisyyteen jämähtänyt Judoukki ihan rautalangasta väänneltynä tuo "huuhaa-teoria".

      Ihmiset täytyy pikkuhiljaa totuttaa siihen että ammattitaito maksaa ja seurojen välillä on laatueroja. Sehän tietysti pelottaa näitä vasemmalla kädellä hoidettuja seuroja jotka tippuvat kelkasta. On useita tutkimuksia ja ihan empiiristäkin tietoa että hintoja nostamalla harrastajat vain lisääntyvät kun opetuksen taso ja olosuhteet paranevat koska siihen on varaa satsata enemmän. Se on vain vaikea sanoa KUINKA paljon hintoja voi nostaa. Sitäkin voi kuitenkin tutkia, kaikkia ei kannata kantapään kautta opetella. Paitti ehkä Judoukin mielestä.

      Mutta näähän on vaan näitä. Antaa judoukin hoitaa, lisää rantua vaan sillähän kaikki hoituu........

      • kkkgkkkgkgkkgkgkgkgk

        Hinnoittelu sen mukaan miten on harjoituksia. Se ei todellakaan onnistu pitkän päälle, että kerran viikossa harjoittelevilta muksujudokoilta veloitetaan sama kuin 5 kertaa viikossa tatamilla treenaavilta. Samoin peruskurssilla on yleensä vain 2 harjoituskertaa viikossa ja korkea maksu tuskin houkuttelee kurssille samalla tavalla kuin edullisempi maksu.

        Aikuisten maksuja voidaan kyllä korottaa, mutta ei sillä todennäköisesti paljoa aikaiseksi saada. Niin suuri osa jäsenistä on muksuja ja peruskurssilaisia, että kun nämä otetaan pois, niin puolet on enää jäljellä. Kun sitten lasketaan vaan aikuiset, niin hyvä jos 10% on jäljellä ja niistäkin noin puolet on treenien vetäjiä. Nosta siinä sitten maksuja, niin treenien vetäjätkin lopettaa ja homma on sitten siinä.

        Olen harrastanut useampia kamppailulajeja ja joissakin toisissa lajeissa aikuisia ja maksukykyisiä piisaa. Varsinkin kuntonyrkkeily tuntuu vetävän salit täyteen. Myös sellaiset potkunyrkkeilytreenit vetävät väkeä, missä ei sparrata. Myös BJJ vetää väkeä kohtalaisesti. Niissä voidaan maksuja kohottaa ja siltikin salissa on ahdasta. Judon pariin on erittäin vaikea saada samalla tavalla aikuisia harrastajia.


      • Judoukki

        Judoekonomistilla ilmeisesti vaikeuksia luullun ymmärtämisessä? Rautakangesta vääntäen: Peruskurssin hinta kohtuulliseksi, jotta seuraan saadaan lajista kiinnostuneita. Lajissa jatkaville laadukasta valmennusta, jonka kustantavat itse korkeampina ja riittävinä maksuina seuralle. Peruskurssien korkeilla hinnoilla ei voida rahoittaa edustusjudokoiden kuluja, tai edessä on seuran näivettyminen. Ei tähän tarvita mitään nollatutkimuksia.


      • Judoekonomisti

        Judoukki ei nyt vaan ymmärrä sitäkään vertaa. Ei ole tarkoituskaan että peruskurssit ja juniorit kustantaisivat kilpailijoiden kulut.

        Mutta jos aletaan hinnoitella nuokin järkevästi niin sillä rahalla saadaan nostettua seuran yleistä tasoa. Saadaan valmentajia, palkallisia, myös niille harrastajille=isompi massa kisaajia jossain vaiheessa=enemmän maksajia kilpaharjoittelusta=kokopäiväinen kilpavalmentaja=menestystä=tunnettuutta=rahaa=ehkäpä toinenkin valmentaja ja kisareissuista osa jopa seuran piikkiin.

        Te aloitatte AINA väärästä päästä nillittämällä että pitäs olla rahaa. Pitäisi ensin miettiä onko tuote kunnossa. Sitten voi pyytää lisää rahaa. Oma sali on VÄHIMMÄISVAATIMUS jokaiselta itseään kunnioittavalta seuralta.

        Mutta hinkatkaa te vain sillä kunnan kellarissa siirtotatameilla, kyllä siitä hyvä tulee.


      • judomarkkinat

        Kovasti huudellaan sen perään, että enemmän harrastavan pitäisi maksaa enemmän. He tai heidän vanhempansa, jos nuorista puhutaan, kyllä maksavat harrastuksestaan aika lailla. Esim aktiivisen nuoren kilpailevan judokan kausimaksut seuralle, kisamaksut, erilliset kisareissut, judoliiton leiritykset, ja kesäkauden leirit tekevät vuodessa yhteensä helposti 2500 - 3000 euroa.

        Iso summa ja kertautuu helposti, kun yleensä sitä liikunnan lahjaa on samassa perheessä siunaantunut muillekin sisaruksille. Nousu tämän aktiivisimman joukon kotisaliharjoittelun hinnassa (maksut harjoittelukertojen mukaan, erikseen maksullinen valmennus, jne.) johtaisi monen kohdalla tinkimiseen seuran ulkopuolelle menevistä harrastuksen kuluista, esim. leireistä ja kisamatkoista. Vaikka judoa tuotteena pitää kehittää, niin en usko puhtaaseen omakustannusmalliin. Siinä liian monen lahjakkaan nuoren vanhemmat joutuvat toteamaan "pitäs olla rahaa." Pitääkö tatamistakin tulla samanlainen paikka kuin jääkiekkokaukalosta tai heppatallista, jonne tavallisen tilipussin haltijan jälkikasvulla ei ole asiaa?


      • Judoukki

        Olen täysin samaa mieltä nimimerkin "judomarkkinat" kanssa siitä, että aktiivinen judon harrastaminen maksaa vähintään riittävästi. Kokemusta on. Heppa-ja lätkähommat ovat menneet jo kustannuksiltaan nuorilla älyttömyyksiin. Hyviltä valmentajilta ei kuitenkaan voida odottaa jatkuvaa talkootyötä, yhteiskuntaa ei voi huutaa apuun ja sponsorit ovat hakusessa. Onneksi kilpailujen osallistumismaksut kotimaassa ovat halpoja. Matkat ja mahdolliset majoittautumiset lisäävät tietysti kustannuksia. Valitettavasti tämäkin lasten harrastaminen toimii omakustannusperiaatteella. Anyway: Tsemppiä nuorille ja vanhemmille!


      • Judoukki
        Judoekonomisti kirjoitti:

        Judoukki ei nyt vaan ymmärrä sitäkään vertaa. Ei ole tarkoituskaan että peruskurssit ja juniorit kustantaisivat kilpailijoiden kulut.

        Mutta jos aletaan hinnoitella nuokin järkevästi niin sillä rahalla saadaan nostettua seuran yleistä tasoa. Saadaan valmentajia, palkallisia, myös niille harrastajille=isompi massa kisaajia jossain vaiheessa=enemmän maksajia kilpaharjoittelusta=kokopäiväinen kilpavalmentaja=menestystä=tunnettuutta=rahaa=ehkäpä toinenkin valmentaja ja kisareissuista osa jopa seuran piikkiin.

        Te aloitatte AINA väärästä päästä nillittämällä että pitäs olla rahaa. Pitäisi ensin miettiä onko tuote kunnossa. Sitten voi pyytää lisää rahaa. Oma sali on VÄHIMMÄISVAATIMUS jokaiselta itseään kunnioittavalta seuralta.

        Mutta hinkatkaa te vain sillä kunnan kellarissa siirtotatameilla, kyllä siitä hyvä tulee.

        Judoekonomisti ja kansantaloustieteilijä kun olet, niin kerro konkreettisia summia, mitä järkevästi hinnoitellun peruskurssin ja junnun vuosimaksujen pitäisi olla? Mitä ammattivalmentajan palkkaaminen maksaa? Muutkin neuvot seuran taloudenpitoon ovat tervetulleita. Ei teorioita, vaan realistisia esityksiä rahasta.


      • Judoekonomisti

        Siinäpä se onkin se ongelma. Jos se olisi helppo asia niin kaikkihan sen mukaan hinnoittelisivat. Riippuu toiminnan tasosta, fasiliteeteista, harjoitusten määrästä, valmentajien määrästä jne.

        Mutta helppo on sanoa että jos nykyisin tavallinen harrastaja maksaa kuukausitasolla 15-20 euroa, niin sehän on ihan naurettavan pieni summa. Suurimmalla osalla tippuu taskuista sen verran. Jos nyt tuon ensin tuplaisi, niin sittenkin se vielä olisi älyttömän halpaa eikä tuntuisi suurimmalla osalla kansalaisista yhtään missään. Tietty voi sitten antaa alennusta vaikka työttömille ja opiskelijoille jos niin haluaa.


      • Melkeintohtori
        Judoukki kirjoitti:

        Judoekonomisti ja kansantaloustieteilijä kun olet, niin kerro konkreettisia summia, mitä järkevästi hinnoitellun peruskurssin ja junnun vuosimaksujen pitäisi olla? Mitä ammattivalmentajan palkkaaminen maksaa? Muutkin neuvot seuran taloudenpitoon ovat tervetulleita. Ei teorioita, vaan realistisia esityksiä rahasta.

        Syvä hiljaisuus vallitsee. Sain tästä kuitenkin kipinän. Väittelen vanhoilla päivilläni tohtoriksi. Väitöskirjan aihe on: "Jos harjakatolla on lunta huhtikuussa, on sitä myös maassa". M.O.T.


    • Pappabetalar_

      No kyllä se viimeistään aika monella hyytyy aikuisten sarjaan, kun tarvittava vuosibudjetti on kymmeniä tuhansia euroja eikä siinä sitten töissä ehdi käymään. MISTÄ?

    • Alkaajohvfhgcf

      Tässä kylässä vaikuttaa ainakin seura, joka on nostanut judon hintaa noin 20% vuodessa ja saman verran on jäsenmääräkin noussut.

      Tekemisen laadulla, hinnalla, käyntikerroilla, ikäryhmillä ja markkinoinnilla saattaa olla jotain tekemistä keskenään mutta ei sellaista suoraviivaisuutta kuin moni näyttää luulevan.

      Kokeilkaapa eri juttuja ja hämmästytte.

    • srtjwrjwshtrhrth

      Reiluahan on tietysti se, että joka kisaaja hoitaa lähtökohtaisesti omat kulunsa. Seura osallistuu jo kustannuksiin antamalla salitilaa, antamalla valmentajan, maksamalla valmentajan kisamatkat yms. Miksi kenenkään tavallisen harrastajan pitäisikään maksaa kilpailijoiden kulut? Ja jos vastaatte että seuran pitäisi, niin seuran rahathan tulee sieltä tavallisilta harrastajilta.

      Käsi ojossa ollaan aina kilparyhmissä, mutta kun jotain pyydetään tekemään tai osallistumaan niin ei mitään tapahdu. Monessa seurassa nämä kisapoitsut luulevat olevansa jotain hemmetin eliittiä. Omassa kuplassaan varmaankin kovin kovia jätkiä, mutta suuressa kuvassa nobodyjä.

    • mitävittua11111

      Ns. "tavalliset harrastajat" pitäisi olla kategoriassa kilpailijat. Judo on ensisijaisesti kilpalaji. Liian monessa seurassa on 100 ns. "tavallista harrastajaa" jotka eivät käy missään kilpailuissa. Sama kuin jee, mä harrastan futista, mutta en yritä potkaista palloa maaliin, kunhan potkin... tämä on ongelma. Selvä juttu on että portaittain noustaan kilpailuissa junnucupeista aikusten sm-kisaan ja eteenpäin. Sitten seura tukee "ykköskilpailijoitaan" seuran varoilla mahdollisuuksiensa mukaan. Tähän voi liittää sen että esim seura palkkaa ammattivalmentajan johon on tukimuotoja olemassa. Lisäksi voisi tähän kilparyhmä osallistua. Judo on kuitenkin kilpaurheilulaji, tavoitteena tehdä ippon vastustajasta. Jigoro Kano on nimenomaan kilpailun liittänyt pääosaksi judoa mm. henkisen kasvun osana. Jos judoa ryhtyy harrastamaan ainoana tavoitteena hieroa osotagaria seuran treeneissä se on turhaa touhua. Erikseen kuntojudoa voi suunnata aikuisille, katailu voi olla kivaa touhua vanhemmalla iällä aloittaneille, mutta PÄÄASIA koko lajissa on KILPAILU!

      • EntinenKilpailija

        Pääasia on harjoittelu, ei kilpailu.

        Kilpaileminen on välttämätöntä, että harjoitellaan oikein, oikeita asioita ja tarpeeksi kovaa. Jokaisen (paitsi fyysisesti rajoittuneet ja ikäihmiset) pitäisi harjoitella niin, että voisi kilpailla judollaan.

        Kilpailijan tärkeimpiä resursseja ovat harjoituskaverit, joiden judo on kilpailijan tasolla. Harrastelijan judo pysyy realistisena harjoittelemalla kilpailijan kanssa. Kaikki voittavat.

        Isossa kuvassa harjoittelu on kuitenkin pääasia. Matka on tärkeämpi kuin päämäärä.


    • adsadssads

      Kilpailut kannustavat harjoitteluun. Matka on harjoittelu kohti kilpailuja. Ilman kilpailuja ei ole matkaa. Ilman päämäärää ei ole matkaa.

    • Vanhatietää

      Maksamisesta voi ajatella myös näin: ne jotka harrastavat pari kertaa viikossa, ovat judossa saamapuolella. Jos ei panosta paljoa, ei ole myöskään paljoa muille annettavaa. Judon harrastelu ei tule kalliiksi vaikka maksaisi siitä enemmänkin kuin omakustannushinnan. Kannattaa kokeilla mihin kysyntä ja tarjonta sopivan hinnan asettavat. Hyvästä moni maksaa mielellään.

      Ne jotka harjoittelevat tavoitteellisesti kahdeksan tai kymmenen kertaa viikossa, panevat rahansa kisa- ja leirimatkoihin eli panostavat toden teolla judossa kehittymiseen, nostavat judon tasoa myös ympäristössään ja pystyvät tulevaisuudessa opettamaan ja valmentamaan muita. Ne jotka yrittävät itse kaiken ansaitsevat myös tukea, jota ilman matka jää monelta puolitiehen. Mutta se tuki on myös sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin.

      Näin on ollut ainakin meidän seurassa. Parhaat vetäjät ja valmentajat ovat olleet aikanaan himotreenaajia ja kovia kisaajia vähintään.. Heidän evleiri-maksut ja kisakustannukset ovat todellakin maksaneet itsensä takaisin, kun nämä ovat ottaneet vuorollaan vastuun uusien nuorten kehittämisestä ja judon ilojen tarjoamisesta myös harrastajille.

      • viisas_sijoitus

        Osuvasti kirjoitettu. Panostus urheilijoihin tulee korkojen kanssa takaisin. Kun pidetään huoli seuran urheilijoista, sijoitetaan samalla lajin kehitykseen ja jatkuvuuteen.


      • Judoukki

        Ehkä olen asettanut aikaisemmin sanani väärin, ja en ole ole osannut esittää asiaani oikein. "Vanhatietää" puhuu täyttä asiaa. Juuri näin!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe