Mikä on Skitsofrenia

Kiitosvastauksista

Epäilen läheiseni sairastuneen tähän tautiin ja vahvasti. Hän on nuorehko mutta ei enää tässä maailmassa, en osaa oikeastaan muuta sanoa. Hän on 26 vuotias. Kuitenkin töissä käy muttei paljoa siitä puhu mikä on outoa. Kaikkea muuta hän ottaa esille.Olen suht tietoinen tästä sairaudesta ja internet on auttanut mutta kysyisin täältä ko.sairauden omaavilta ja läheisiltä mikä tämä sairaus oikeastaan on ja miten se teidän arjessa näkyy pahimmillaan?

30

640

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uiopo9

      Kuulee harhoja, on harhaluuloja, eristäytyy, motivaatio laskee...

      Minkälaisia oireita olet havainnut?

    • valolöö

      Skitsofrenia niminen "sairaus" on laaja kokoelma erilaisista oireista. Toisilla on harhaluuloja mutta toimivat muuten hyvin elämässä, toisilla negatiivisia oireita kuten apatiaa ja toimintakyky huono (mikä voi kylläkin suuresti johtua lääkityksistä), tai vaikkapa puheen hajanaisuutta. Se mitä tuon diagnoosin saaneet ihmiset kokevat olevan elämänongelminaan tai mitä ongelmia ulkopuolinen taho näkee heillä olevan, voi olla hyvin eroavaa eikä niillä välttämättä ole suurta yhtäläisyyttä. Käsite skitsofrenia on mielestäni aika huono kuvaamaan yhtään mitään ja on jopa puhuttu, että kyseisen sairauden voisi poistaa tuollaisenaan sairausluokituksesta koska kyseinen diagnoosi on niin lavea ja epätarkka. Tässä yksi mielipide asiasta; https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160203090208.html

      "Hän on nuorehko mutta ei enää tässä maailmassa, en osaa oikeastaan muuta sanoa. "

      Millä tavalla ei ole "tässä maailmassa"? Poissaoleva? Puhuu poikkeavasti? Käytös muuttunut? Omissa maailmoissaan? Nuokin voi liittyä niin moneen muuhunkin asiaan eivätkä välttämättä siihen mitä oletat.

      "Kuitenkin töissä käy muttei paljoa siitä puhu mikä on outoa. Kaikkea muuta hän ottaa esille."
      Tuolla perusteella tietäisin monta skitsofreenikkoa.

    • Maailmankatsomus

      Skitsofrenia on psykiatriseen uskoon kuuluva käsite. Se ei siis kuulu sekulaariseen, tieteelliseen/lääketieteelliseen sanastoon tai maailmaan. Uskovaisten skitsofrenia-sairaudeksi kutsuma ilmiö on sekulaarisessa tarkastelussa ihmisreagoimista. Syyt reagoimiseen löytyvät elämästä. Psykiatrian uskossa vika on aivojen toiminnassa. Maailmankatsomusasia.

    • Skitsofrenia saattaisi hyvinkin olla jopa aivojen väsymistä vallitsevaan ympäristöön ja sen ärsykkeisiin. Välittäjäaineiden loppuun palamista, aivojen väsymistä ja niiden reagoimista harhoin ja hajanaisin miettein. Ihminen ei ole kone.

      • KohtalonSormiOsoittaa

        Minä sekosin, kun tajusin, että media suoltaa vaikka ja mitä puolitotuuksia ja julkaisee ne niin että ihminen tulkitsee ne täysin väärin. Rukoilen näille epäihmisille kivuliasta loppuelämää. Ei kukaan terve inhimilleinen ihminen kiusaa viattomia ihmisiä tarkoituksella.


      • VoiOlEtOnVoiOlEtEi

        Mutta ei ole. Skitsofrenia on pseudosairaus. Sitä se on.


    • Kiitosvastauksista

      Kiitos vastauksista.Hän kuvittelee mitä ihmeellisimpiä asioita,koski ne sitten mies-suhteita tai muuta.Joskus joku vakoilee ja lapset myrkytetään tai muuten hän on tunne-elämässään ihan eri maailmoissa.Epäily kaikkia kohtaan,luulee asioita ihmisistä ja uskomattomia toteamuksia että kohta tapahtuu sitä ja sitä jne. ei ole mielestäni enää normaalia.

    • Kiitosvastauksista

      Hän on myös lapsellisen *rakastunut* miltein kaikkiin mies tuttavuuksiin kunhan vain he ovat kiinnostuneita,silloin hän on kuin taivaassa,elää harkitsemattomasti, kaikin puolin.En tässä erittele julkisesti miten on käyttäytynyt mutta vastuuttomasti,sanoisin näin.

      • iugrelge

        Pannut niitä miehiä? Toivottavasti miehet kunnioittavat muunakin kuin panona. Nimittäin moderni mies monesti vain panee ja veivaa kevytkenkäiset hempukat.


    • Gagsfagha

      Kyseessä ei välttämättä ole skitsofrenia kuvailujesi perusteella, saattaisi myös olla jokin persoonallisuushäiriö. Skitsofrenia on todella vakava mielensairaus, psykoottistasoinen. Persoonallisuushäiriöt ovat jotain neuroosien ja psykoosien väliltä, joihinkin niistä saattaa liittyä psykoottisuutta ja harhojakin. Epäluuloinen peraoonallisuus usein kokee vainoja jne. Myös kaksisuuntaisesen mania vaiheessa voi olla outoja harhoja ja epötodellisuutta, suuruuskuvitelmia. Silloin yleensä mania ja depressio kaudet vaihtelevat ja persoona ei ole "sama ihminen" jatkuvasti. Mutta voisihan kyseessä skitsofreniakin olla. Tosiaan skitsofreniassa on sekä positiivisia että negatiivisia oireita, yleensä molempia (kausittain.) onko hän jäykkä? Onko puhe niin sanottua sanasalaattia, outoja assosiaatioyhteyksiä? Etäinen, eristyvä, apaattinen? Tavallisia negatiivisia oireita. Joka tapauksessa läheisten on välillä erittäin vaikea tunnistaa mielenterveysongelmia ja diagnooseja ei pitäisi itse tehdä mutta olisi kuitenkin tärkeää saada tauti hoitoon jos kyseessä olisi jokin mielenterveysongelma. Pahimmillaan skitsofreenikko voi olla vaaraksi itselleen tai muille. Lääkkeillä positiiviset oireet yleensä saadaan kuriin, terapiasta apua negatiivisiin.

    • Elina-85

      Voimia, sairastuminen on rankkaa

    • Kiitosvastauksista

      Kiitoksia kaikille vastauksista. Sai minut ajattelemaan loogisesti mutta yhdyn vielä alkuperäiseen. Hänen ns. mies suhteet ovat kuin ns. tuulesta temmatut. 3:lle eri miehelle hänellä pienet lapset, nyt uusi tulossa, ei kerro kuka isä ja ei aio tälle siittäjällekään kuulemma kertoa. Hän on käynyt ovellani mutta en avannut- en jaksa kuunnella näitä "nyt mennään oikeuteen" "joudun linnaan" jne. juttuja. Hänellä päällisin puolin kaikki OK. Tosin menettänyt lastensa huoltajuuden..jokin on vialla. Ei kerro paljoa.

    • Kiitosvastauksista

      Kun miettii olosuhteita mitä läheiseni on kokenut, väkivaltaa miltein jokaiselta mieheltä,olisiko mahdollista että hänellä on ns. napsahtanut päässä? Aina kun hänet näen…hän vain hymyilee. Vain hymyilee.

    • leea-eeva

      Jos hän on töissä ei ole kait hätää,mutta jos ei pysty töihin,silloin viisain hommata hoitoon,nykyään on hyvää hoitoa saatavilla ,näkyjä ,kuulee ääniä,apua voi hakea ja kysellä ,mutta miettiä,mikä on viisainta,lääkitys aiheuttaa ongelmia väsymystä ,,lihomista

      • ikuiseen.hoittonko

        Miksi mielestäsi töihin kykenemätön pitää laittaa hoitoon? Oletko kenties joku talousliberaali?


    • ihmeensyrjällään

      Psykiatria on järjettömän vaikea ala. Tuollaiset että joku vakoilee jutut kuulostavat tietenkin sen verran hulluilta että jotakin rauhoitusta tms diagnoosia asiaan hänelle pitäisi ehkä saada. Mutta että jaksaa käydä työssä vähän jarraa asiaa koska työ elämä yleensä on melko vaativaa kun pitää tehdä tiettynä aikana tiettyjä asioita että useimmat skitsofreniaa sairastavat eivät jostain syystä oikein jaksa tai kykene yleensä työhön/sairaus vie voimaa kun joutuu esimerkiksi kuuntelemaan olemattomia ääniä.. On tietenkin tuo asia että on hankkinut jotenkin edesvastuuttomasti lapsia niin hyvin hyvin huolestuttavaa, että se puhuu vaikean mielenterveysongelman puolesta että ei ole tajunnut ettei pysty lapsista huolehtimaan?. On omituista ettei häntä ole jo mielenterveyspuolella testattu eli diagnosointi testejä edes tehty?. Joku syy siihen täytyy olla jonka sosiaalityöntekijä varmaan tietää.. Jos antaa luvan voit lastensuojelun sosiaalityöntekijältäkin kysyä miksei hänen mielenterveyttä ole testattu?. Toivottavasti ainoa syy ei ole se että kun käy työssä niin ei sitten vaivata tällä asialla enempää.. Luulisi että normaali ihminen olisi jo lasten huostaanottojen jälkeen mennyt itse puhumaan mielenterveyspuolelle omasta jaksamisestaan mutta jotakin kuvittelua hänellä nyt on verrattuna siihen mitä normaali elämässä on rajoittavia tekijöitä ja mitä hän lapselle pystyy tarjoamaan ja mitä ei. Eikä miessuhteetkaan taida olla realiteeteissa. Liikaa satumaailmaako?. No hyvä olisi jos näistä ongelmistaan jossain mt- puolen yhteiskokouksessa hänen kanssa tiimissä puhuttaisiin ja psykiatrilla
      suostuisi käymään. Ehkä hänen pitäisi käydä myös psykologilla hieman keskustelemassa ajatusmaailmastaan jos psykologi pystyisi auttamaan?.Mutta ensin ehkä tuon sosiaalityöntekijän sanat hänen asioihinsa kannattaisi kysyä,tietenkin hänen luvallaan..

    • TaasNäitä

      Anna nuolla smällejä, jos haluaa.

    • Kiitosvastauksista

      Hänellä käy soiaalityöntekijä paperit kourassa väliajoin, epäily väkivallasta lapsia/lasta kohtaan. En ole tekemisissä hänen kanssaan enään kuin harvakseltaan. Harmi sinänsä, hän oli hauska, iloinen, huumorintajuinen ihminen. Tiedän vain, että kaikki ei ole kunnossa vieläkään.

    • Kiitosvastauksista

      Gagsfa, sinulle, kyllä, hänen vastauksensa joihinkin asioihin ovat "juu" ja "ei" ja seuraavaksi jo kirotaan miehet alimpaan h:hon, vastaukset ovat välillä kuin sillisalaattia mistä ei saa tolkkua. En vain vieläkään tiedä miten suhtautua.Nyt hänellä lapsi ja toivon sydämestäni että pitää hänestä hyvää huolta.

    • Kiitosvastauksista

      Ja päällisin puolin näillä monella lapsella kaikki hyvin, hienot vaatteet, hieno koti, hienot lasten pyörät ja tietysti hienot lastenrattaat uudelle. Tuntuu vain että kaikki ei ole hyvin.

      • humalainenopettaa

        Jos vähänkin tuntuu että tuttavaperheessä ei ole asiat hyvin niin silloin ne EI TODELLAKAAN ole hyvin. Monista perheistä ne ongelmat eivät kuulu ulos. Lapsetkin ovat esim. alkoholistiperheissä semmoisia ylireippaita ja hirveitä suorittamaan ja todistelemaan ikäänkuin omaa arvoaan kaikenlaisilla saavutuksilla (todistelevat kuitenkin lähinnä itselleen). Perusarvo puuttuu. Mitäpä se vanhempi humalapäissään osaa kasvattaa...


      • Kovyt

        Tuolla ylempänä kylläkin kerrot että on menettänyt lastensa huoltajuuden. Nyt että lapsilla kaikki hyvin ja hienot vaatteet....
        ??


    • Kiitosvastauksista

      Kyllä. Mutta ei ne hienot vaatteet kerro kaikkea. Toivon kuitenkin kaikkea hyvää hänelle että jaksaa monen lastensa kanssa.

    • Kiitosvastauksista

      Eli kyseessä siis lapset jotka ovat isällänsä ja äidillänsä vuorotellen.

    • Gordonblue

      Katselin aikanaan tri Philipin ohjelmia ja siellä hän määritteli skitsofrenian juuri siten kuin ensimmäinen vastaaja oli sen määritellyt. Usein ajatellaan että eritavoin asioita omalta kannaltaan katsovat ihmiset ovat skitsofreenikkoja, sillä silloin voi syntyä voimakkaitakin tunnereaktioita. Se ei kuitenkaan ole skitsofreniaa.

    • Antzon8266

      No sanotaan et mulle on tehty väärä diagnoosi.olen joutunut kärsimään ja syömään väkisin lääkkeitä mitä en olisi tarvinnut.

    • ensiisolediagnoosiasaanu

      oikea skitsofreenikko kylläkin eristäytyy, kun epäilee kaikkea ja on vainoharhainen jne... eikä ole vaarallinen kuin max. itselleen, ei todellakaan muille.

    • RehellinenMediaLOL

      Olen hullu, koska luulen, että Iltalehdet ovat joskus kirjoittaneet jonkin uutisen kunnolla.

    • IMPULIAMPULIPÄÄ

      On olemassa myös lievempi muoto skitson syndroomasta.
      Lievästi skitsofreenikot ns paranoidit. Minä oon semmone.

    • LaukeenKovaa

      Nain lujaa mun muijaa perseeseen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe