SK: Nivala Suomen kurjimpia kuntia

kuollut_lehmipoika

Suomen Kuvalehden (SK) tuoreen Kuntakoneen mukaan Nivalan tulevaisuus näyttää synkältä. SK jakoi Manner-Suomen 297 kunnalle tähtiä yhdestä viiteen kunnan väestön, kuntatalouden ja elinvoiman perusteella.

Luokituksessa Nivala sai kokonaisuudessaan yhden tähden ja on selvityksen mukaan kaikista Suomen kunnista 256/297 paras kunta, toisin sanoen viidenkymmenen kurjimman kunnan joukossa.

Kuntakoneen mukaan Nivalan ongelma ei sinänsä ole väestörakenteelliset tekijät; esimerkiksi väestön muutoksen 2014-2016 osalta kaupunki mittauttaa jopa valtakunnan 86. parhaan tuloksen. Ennuste vuosille 2015-2035 ei sekään näytä pahemmalta; tulos on Suomen 126. paras.

Madonluvut lyödään pöytään tarkasteltaessa Kuntakoneen kahta muuta indikaattoria; kuntatalouden tunnuslukuja ja elinvoimaisuutta. Ongelmat yksinkertaistaen voidaan sanoa, että Nivalassa on liian vähän toimivia yrityksiä, velkaa on liiaksi ja kaupunki on liiaksi riippuvainen valtionosuuksista.

Huolestuttavaa onkin, että kaupungin väestörakenteelliset tekijät ovat kunnossa, mutta politiikkariippuvaiset taloudelliset ja elinvoimaa koskevat tekijät laahaavat. Omat johtopäätökseni ovatkin, että Nivalan politiikka on rikki. Kaupungin päätöksenteko on laadutonta ja lyhytkatseista ilman kykyä strategiseen ajatteluun.

Onneksi kuntavaalit ovat jo ovella. Seuraava valtuustokausi määrittelee pitkälle sen, jatkaako kaupunki näivettymistään vai löydetäänkö valtuustossa uusia kasvun eväitä. Selvää kuitenkin on, että nykyisten päätöksentekijöiden, eli niin sanotun vanhan vallan, avulla hyppy kohti kirkkaampien tähtien kuntaluokituksia on epätodennäköistä. Oma vastuunsa on tietenkin myös kaupungin johtavilla virkamiehillä, joista emme nyt kuitenkaan äänestä.

Hyvät kaupunkilaiset, kenestä on Nivalan pelastajaksi?

Linkki SK:n Kuntakoneeseen: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kuntakone-katso-asutko-suomen-koyhimmassa-kuihtuvimmassa-kunnassa-terveimmassa/?shared=962309-a58821d2-999

28

745

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epäpersu

      Politiikka on rikki. Kuulostaa persujen kuntavaalimainokselta koko teksti.

      • kurja

        Eipä tuo perussuomalaisten vaalilista nyt auvoa tuovalta vaikuta, tosin en kaikkia tunne. On epätodennäköistä, että valtuuston poliittiset voimasuhteet muutoinkaan muuttuisivat rajusti suuntaan jos toiseen. Käytännössä uusien ratkaisujen onkin siis löydyttävä valtapuolueen sisältä.

        "Politiikka on rikki" taisi alun perin olla kokoomuksen slogan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.


    • Yhteistyölläeteenpäin

      Enpä vetäisi heti mukaan puoluepolitiikkaa, asiallinen kirjoitus aloittajalta. Tosiasia ja tilastot näyttävät valitettavasti talouden, yrityselämän ja yleisen elinvoimaisuuden osalta huonoilta nyt, ja tulevaisuudessa. Jokin uusi pyörä pitäisi nyt keksiä!

    • jatketaantyöntekua

      Nivalassa on 900 teollista työpaikkaa, Sievissä 1200
      en nyt sanois, että huonosti ois asiat
      kovan työn takana on ollu että tähän on päästy

      Suomen lehemäisin paikkakunta. ruuantuottaja
      alottajan marinasta ei oo mitään hyötyä kenellekkään

      • Vähäviisaampilekuri

        Se on vaan faktaa. Että maatalous tuetaan verorahoista. Ja huom.Liha ja maito Ovat erittäin Syöpää ja Osteoporoosia, Sydäntauteja ja Diabetesta ja Dementiaa aiheuttavia myrkkyjä.


      • aloittaja_

        Onko sinulla tietoa, kuinka moni näistä 900 teollisten alojen työpaikkojen työntekijöistä todella asuu Nivalassa ts. maksaa verotulonsa Nivalaan? Nivalassa verotettava tulo asukkaiden määrää kohti on niin ikään valtakunnan 50 huonoimman kunnan joukossa (12 074,38), mikä viittaa siihen, että Nivalassa käydään paljon töissä ulkopaikkakunnilta. Työllisyystilanne ei sinänsä kaupungissa ole huono ja kuntalaiset ovat suhteellisen korkeasti koulutettuja (132/297).

        Taloudellisesti kaupunkia ei juurinkaan hyödytä tilanne, jossa esimerkiksi Ylivieskasta käydään Nivalassa töissä. Yritysten maksamista yritysveroista kohdepaikkakunnalle heruu vain murusia verrattuna kunnallisverokertymään.

        Eri alojen työpaikkojen määrä siis sinänsä on merkityksetön tunnusluku. Keskeistä on kuntalaisten maksamat verotulot ja veronmaksukyky, mikä on Nivalassa ongelma. Työpaikkojen luomat verotulot pitäisi saada myös jäämään kaupunkiin. Aika näyttää, onnistuuko toteutettu tulevaisuuspolitiikka (koulutuslaitos, Uikko, tekonurmi, tuleva monitoimihalli) houkuttelemaan ihmisiä jäämään Nivalaan.


      • itsekkin

        Mistä ne verotulot voi tulla jos alkutuottajat joita Nivalassa on paljon ei niitä juurikaan maksa, kun poistot hankitaan verotukseen? Toisaalta katsokaa mitenpäin liikennevirta on aamulla se on pääasiassa ylivieskansuuntaan eli yka. kalajoki ja sinnepäin Nivalansuuntaan on matkaajia vähän. Joillei muualla käytäs työssä ei tätä kuntaa pitäs pystyssä mikään.


    • Työtäarvostava

      mitä hyötyä on aloittajan tyylistä väheksyä paikkakunnalla tehtyä työtä ?

      työpaikkojen määrä on kaikkea muuta kuin merkityksetön tunnusluku!
      usea epätoivoinen kaupunki ottaisi nuo teolliset työpaikat mielellään heti!
      SUURI KUNNIA kuuluu Nivalaan että nuo työpaikat on sinne hommattu ja ihmisillä on
      toimeentulo, leipää suuhun ja katto päänsä päällä

    • Henkipäällä

      Ei ole komeampaa ja elinvoimaisempaa maaseutukuntaa kuin Nivala.
      Valtaosalla asukkaista on otetta ja näkemystä, eikä minkäänsortin luovutusmielialaa.
      Nivalasta ollaan ja toimeen tullaan.
      Sisua on muille asti, jos jossain loppuu.

      • NimetonKayttajaNro2

        Näin on!


    • Kaiaa

      Nivalan tilanne ei näytä kovin huonolta. Hyvin järjestetty julkinen liikenne sivukyliltä keskustaan virkistäisi Liike-elämää. Tavaratalo, johon tulisi vaatekauppoja, ravintola, Hese, kahvio, kampaamo j.n.e. Mitä olisi Ylivieska ilman Kärkkäisen tavarataloa. Ulkoilmakonsertteja ja isoja tapahtumia kesäksi. Kannattaa tehdä omia juttuja, eikä aina matkustaa Ylivieskaan.

    • Mahollisuuksiaetsintään

      Ei se tosiaankaan se Ylivieskan markettipelto kovin kutsuva ole, luotaantyöntävä
      paremminkin. Eräänä su haettiin ohikulkumatkalla lamppumyyjää- ei ollut kuin tyhjiä käytäviä. Kysyttiin vielä kassalta, joka soitti ainakin puoleentusinaan numeroon- ei löytynyt.
      Muutama lapsi juoksi pitkin tyhjää suur markettia, eipä juuri ankeampaa kauppareissua voi olla!

      Nivala kun jaksaisi nyt kehittää palveluita omalta pohjaltaan, vaikka paljon pikkuliikkeita osuuskuntapohjalta, nykyäänhän on näitä joustavia ratkaisuja.

      Entä maatilojen suoramyyntipiste.esim. PERJANTAISIN ?

    • TotuudenTorvi1

      Nivala pitää liittää Ylivieskaan. Ollaan jo nyt nukkumalähiö.

    • monihavainnu

      Komeita on talot, mutta kuhina kävi kylällä vielä iltakaheksalta, ei jouva Nivalan ahkera väki nukkumaan, lauantain työtkin tehään ja vasta sunnuntaina nukutaan. Sopii malliksi naapureille.

      • Ykaaaaaan

        Ylivieska on kone auto elintarvikekaupan Metropol. Nivalassa ei kertakaikkiaan ole mitään. Kukaan hullu osta maatilojen myrkkymaitoa ja lihoja. Ennen oli ennen, nyt on nyt. Ihmiset syövät terveellistä ruokaa ja elävät pirteänä pitempään.


    • Nlaaan

      Nivalalaiset ovat hyvin terveitä, koska tekevät paljon työtä ja syövät maailman puhtainta, kotimaista laaturuokaa.
      Konekapinakin tuo taas tuhansia miehiä Nivalaan koneita ostamaan, tutkimaan ja vertailemaan. Maatalouselinkeino ei lopu koskaan.

      • Kuraajapask

        Vai että puhtainta ruokaa.... Kyllä myrkkyruiskut on koko kesän taas suihkutelleet.. Ja iha laittomasti. Kuovinpoikien ja muun kauniin luonnon päälle. On se kumma ettei tajuta ruuan, liha, maidot, ym. Etteivät ole ihmisruokia.


      • Faktatieto
        Kuraajapask kirjoitti:

        Vai että puhtainta ruokaa.... Kyllä myrkkyruiskut on koko kesän taas suihkutelleet.. Ja iha laittomasti. Kuovinpoikien ja muun kauniin luonnon päälle. On se kumma ettei tajuta ruuan, liha, maidot, ym. Etteivät ole ihmisruokia.

        Teeppä raskasta työtä jollain ruoholla ja pupun ruuvalla! Ei muuten onnistu sitä pyörtyy ja kupsahtaa pois. Jos joutuu tekeen kovaa duunia niin sitä energiaa tarvii eli lihaa ja maitoa! Eipä nuita kasvissyöjiä raskaan työn äärellä näy ja pelkästään jos on semmoset eväät niin sitä vaan tuntee itsensä heikoksi ja vaan väsyttäää...


      • Kuraajapask

        Hah hah. Kuka nykyään tekee raskasta työtä. Jussit istuu jontikan ratissa ja saastuttaa kaiken.. Talipottujen aikaan tehtiin raskasta työtä. Ei nykyään


      • Kyytimummo
        Kuraajapask kirjoitti:

        Hah hah. Kuka nykyään tekee raskasta työtä. Jussit istuu jontikan ratissa ja saastuttaa kaiken.. Talipottujen aikaan tehtiin raskasta työtä. Ei nykyään

        Hah hah. Kuka nykyään tekee raskasta työtä....Sanoo Kelan elätti!


      • Kuraajapask

        Kerroppa ne raskaan työn tekijät.... Haha ha ja heh... Nykyaikana. Oisko isoperseinen läski isäntä jontikan ratissa.. Voi juma


      • pihviäollapitää

        Läheppä metallimieheksi, raksalle tai sähköasentajaksi varsinkin teollisuuteen, tuppaa rimpulat ja valkoista lihaa täynnä olevat plösöt meneen kaksinkerroin. Kyllä raskasta työtä on edelleen. Monessa työssä on vielä huonot työasennot jotka tekevät työstä raskasta.

        Rehulla eläessä kaikki on raksasta.


    • Lähituote

      Kukahan lähtisi elävöittämään Nivalan toria. Vaikka iltatori kerran viikossa kesällä kokeilumielessä - tai lauantaiaamu. Paikalliset myymään omia tuotteitaan. Juureksia, kasviksia, marjoja, käsitöitä, punaista heraa, muttia, haitarin soittoa.. toritunnelmaa!

      • haapavetisistä

        kannattaa ottaa mallia.
        Vaikka wähätuisku tänne nivalaan konsultoimaan ja näyttämään miten hommat hoituu vaikka munasillaan !


    • HilippaRuuttunen

      Jussi nivalaan ja kapina taas pystyyn, kyllä se siitä lähtee! Pitää jussilla housutkin olla jalassa, säädyllisyyden vuoksi, körttisiä kun ootte.

    • Toimeenvaan

      Torin elävöittäminen kuuluu luontevimmin nivala-seuralle kotiseutuyhdistykselle ja muut hhdistykset kaupunki ja kaikki toimijat talkoisiin mukaan. Tori on kyllä surkea ja ankea aukio. Sen remontista uutisoitiin joku vuosi sitten mutta näkyy olevan pitkässä juoksussa.

    • kyötsikölliö

      Ei oo naivalassa kulttuuria kun jussinkin pitäis munasillaan torilla heilua, ees wähäsen.

      • larsLEEVI.laestadus.KEPU

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe