Täysi-ikäinen yksinhuoltajaperheessä

ainavaanvalita

Onko kokemuksia vastaavanlaisesta tilanteesta ja miten asiat ovat ratkenneet jos ovat ratkenneet?
Yksinhuoltaja sai tukea lapsesta, kunnes tämä täytti 18v.Täysi-ikäinen ammattia opiskeleva nuori on hakenut pakon sanelemana opintolainatakausta Kelalta.Tämän prosessin käsittelyaika on viikkoja, jona aikana täysi-ikäinen on vailla minkäänlaista perustoimeentuloa.Työtä ei ole saanut, eikä sitä pystyisi opintojen ohella paljoa tekemäänkään.
Täysi-ikäinen nuori haki toimeentulotukea Kelalta, ei saanut koska hänelle laskettiin opintolaina tuloksi.Siis laina jota ei ole.Ainoa tulo pieni opintoraha, josta pitää maksaa pari menoa.Ei saanut ehkäisevääkään tukea.Päätöksistä on tietenkin valitettu, mutta prosessit kestää ja kestäää, kuten tuon päätöksen saaminenkin.
Yksinhuoltajaperhe elää nyt alle perustoimeentulon..

14

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fdafessaesdf

      Poika muuttaa poste restanteen (aka sillan alle). Ongelma ratkaistu.

    • Miksieivoiottaalainaa

      Vanhempien pitää elättää opiskeleva lapsensa 21v saakka. Moni luulee elätyksen siirtyvän yhteiskunnalle 18v jälkeen.

      Miksi siitä valittaa kun se ei auta. Laskee ne siltikin sen opintolainen. Opintolaina on otettava jos vanhemmat ovat varattomia.

      • sossupaholainen

        Ei vanhemmilla elatusvelvollisuutta 18-vuotta täyttäneeeseen, i vastuu ei siirry yhteiskunnalle, vaan nuorelle itselleen. Mutta nuori on oikeutettu samoihin yhteiskunnan tukiin kuin kaikki muutkin (esim toimeentulotukeen jos kriteerit täyttyvät). Voi opintolainan ottaaa, vaikka vanhemmat olisivat varakkaitakin.


      • fjkldsöa

        Elatusvelvollisuus päättyy kun lapsi täyttää 18. Opintotuessa siis pelkässä opintorahassa vielä toistaiseksi huomioidaan vanhempien tulot siihen saakka että lapsi täyttää 21. Ilmeisesti tähän tulossa muutos


    • näin-on-juu

      Kyllä vaan opiskelevan lapsen huolto kuuluu vanhemmille 21v saakka ensisijaisesti varsinkin jos asuukin kotona.Oikettta kaikkiin tuiin ei ole silloin.

    • NoJaaah

      Ammattiin opiskelevalle opintolaina on ensisijainen etuisuus toimeentulotukeen nähden mutta sen hakemiseen pitää antaa aikaa ellei ole voimassaolevaa takauspäätöstä kelasta.

      Sosiaalisin perustein (esim. ongelmalliken lapsuus ja vanhempien köyhyys) voi sotten hakea harkintaa sen osalta että juuri sinua ei velvoitettaisi lainaa nostamaan. Ilmeisesti pitää olla jälkihuollossa että tuo onnistuu tai kuulua siihen 1% erikoistapauksiin.

    • 85734875

      Tämä on taas yksi mysteericase, mutta tuohon "Yksinhuoltajaperhe elää nyt alle perustoimeentulon.", on pakko todeta, että ei voi olla enää yksinhuoltajaperhe silloin kun perheeseen kuuluu kaksi täysi-ikäistä jäsentä.

      Jos kela ei ole myöntänyt edes takaisinperittävää toimeentulotukea, siinä paljon muu auta, kuin kääntyä panttilainaamon tai kirkon puoleen mikäli sukulaisten vippikassat on jo käytetty loppuun eikä kellään lähipiirissä ole enää luottoakaan.

      Asumistuen saannin edellytykset kannattaa tarkistaa.

    • jhuhjyuukjk

      Täysi-ikäiselle lapselle tulee hakea toimeentulotukea, jolloin laskelmassa otetaan huomioon opintotuki ja opintolaina, johon on luultavasti saanut valtion takauksen samassa yhteydessä kuin on saanut opintotukipäätöksen- on ihan oma asia nostaako opintolainaa, mutta se lasketaan kuukauden tuloksi.

      Kannattaa huomioida, että täysi-ikäisellä lapsella on oikeus saada toimeentulotukea myös pääluvulla jaettuihin asumiskustannuksiin.

      Mikäli laskelma jää miinuksella ja toimeentulotukea ei myönnetä, niin ei auta muu kuin tehdä oikaisuvaatimus ja aikoinaan valitus hallinto-oikeuteen.

      Vanhempien elätusvelvollisuus jatkuu opiskelevan lapsen kohdalla yli 18 vuotiaaksi, mutta tässä yhteydessä otetaan huomioon vanhempien taloudellinen kyky tukea lapsen opiskelua ja perheen vielä alaikäiset sisarukset.

      • uriteri

        "Vanhempien elätusvelvollisuus jatkuu opiskelevan lapsen kohdalla yli 18 vuotiaaksi, mutta tässä yhteydessä otetaan huomioon vanhempien taloudellinen kyky tukea lapsen opiskelua ja perheen vielä alaikäiset sisarukset."

        huoltajien elatusvelvollisuus kyllä päättyy siihen kun lapsi täyttää 18-vuotta, mutta koulutusavustustukea voi olla velvoitettu antamaan


    • luxuxta

      Koulutusavustusta toiselta vanhemmalta opintojen aikana?

    • toimeentulotukionviimesi

      Valitettavasti jos joutuu turvautumaan toimeentulotukeen on opintolaina ensisijainen etuus. Sitä on pakko hakea. Ensin tulee hakea opintolainan valtiontakausta Kelasta opintotuen lisäksi. Kun takauksen saa niin pankkiin hakemaan lainaa. Pankki käsittelee lainahakemuksen muutamassa päivässä, ainakin OP.

      • Lawetorder

        Opintolaina pakko hakea?

        Mikäs laki ja velvollisuus siihen pakottaa?

        Mietittäiskö ensiksikin, vaikkakin tyhmemmille sen jo nimikekkin pitäisi sanoa, että opintolainan tarkoitus on TUKEA opiskelua, ei elämistä.

        Eli siis opiskelusta johtuvia kuluja, nyt nykysysteemissä kun joutuu kattamaan kaiken opintolainalla ja jos huonopäinen opiskelija on ja opinnot venyvät, niin siitä rangaistaan (2014 lakimuutos ja voimaan astunut kelan ns. lainahyvitys.

        Opintolainalla pitäisi kaiken järjen mukaan kattaa vain ja ainoastaan opiskelusta suoraan johtuvat kulut, esim. bussilippu, opiskelutarvikkeet, opintomateriaali ja muut vastaavat menot.

        Ei siis elämistä, asuntoa ja muuta vastaavaa, niin tällöin opiskelija voisi täysin keskittyä opiskeluunsa, eikä niin kuin nykyisin, murehtimaan, miten maksaa vuokra, mistä saisi rahaa jotta riittäisi ruokaan.

        Ps. laissa toimeentulotuesta on aika jännää, että laskelma pitää perustua menojen, että KÄYTETTÄVISSÄ olevien tulojen EROTUKSEEN, ei siis ODOTETTAVISSA OLEVIEN TULOJEN/varallisuuden mukaan.

        Lawetorder on puhunut.


    • äitöliini

      mitenkäs omat tukeni kun lapsi täyttää 18v enkä haluaisi häneltä vuokraa enkä mitään pyytää vaikka osakas varakkaassa kuolinpesässä. vuosi olisi lukiota jäljellä.

    • pientätäsmennystä

      Nyt ei kyllä täsmää tämän tarinan tiedot.

      Jos nuorella on päätös opintotuesta niin kyllä se on yleensä tullut päätös opintolainasta ihan muutamassa päivässä. Eikö lainaa ole osattu hakea vai mikä siinä on?

      Vai onko nuori polttanut luottotiedot jo alaikäisenä (miten tämä on mahdollista, kuka on tehnyt nuorelle velkaa ja jättänyt maksamatta), Kela ei ole lainantakausta myöntänyt eikä siten pankkikaan ole lainaa myöntänyt?

      Niin se vaan on että valitettavasti tuo opintolaina menee toimeentulotuen myönnön edelle. Ajatuksensa varmaan että ammattiin opiskeleva sitten valmistuu, työllistyy ja alkaa maksamaan lainaa pois.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe