Psykoterapian kalleus

HoitoaTarviiJoKokoPerhe

Meidän nuori on oireillut nyt 10 vuotta. Kärsinyt ahdistuksesta, unettomuudesta, saa paniikkikohtauksia, jännittää. Nyt on ollut paljon ammattikoulusta poissaoloja, kun on tullut pelkotiloja. Nuori on 16 vuotta. Ollaan käyty terveyskeskuksessa vähän väliä, koululääkärillä ja kouluterveydenhoitajalla, koulupsykologilla, koulukuraattorilla. Ollaan vuosien varrella käyty lastenpsykiatrilla, nuorisopsykiatrilla. On käyty perheneuvolassa ja ties missä. Ei mistään ole saatu sellaista apua, mistä nuori olisi hyötynyt. Pahimmassa tapauksessa on sanottu, että kyllä nuo ongelmat ohi menee, että ne kuuluu kasvuun. Kun ikää tulee lisää, niin kyllä se nuori siitä reipastuu. Muutama vuosi sitten mieheni jäi työttömäksi ja minä kohta heti perään, oltiin samassa työpaikassa. Rahasta on tosi tiukkaa. Mitä tekee sitten terveydenhuolto nuoren suhteen? Nyt sitten löytyisi kuin löytyisikin sellaista oikein tehokasta ja kunnollista hoitoa, psykoterapiaa. Sitä voidaan antaa sitten kun nuori on täyttänyt 17, mutta hoito on pitkäkestoista 2-3 vuotta, 1-2 kertaa viikossa ja kallista. Kela korvaa osan, mutta joutuu siinä itsekin jotain maksamaan. Lääkkeitäkin voisi nyt sitten kokeilla. Missä ihmeessä ne kaikki hoitomuodot oli silloin kun nuori olisi saanut kaiken yhteiskunnan kustantamana ja oireilu alkoi. Miksi hoitoja ei saa heti alussa vaan tilannetta vain tarkkaillaan ja päästetään tilanne tosi huonoksi? Luulisi yksi 10 vuotta olevan jo ihan liian pitkä aika tarkkailuun. Jos meitä vanhempia ei kohta aleta kutsumaan edes työhaastatteluun, niin miten ihmeessä me nuo hoidot kustannetaan?

5

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jdqöwjkmsw

      En osaa kommentoida muuta... mutta ruokavaliohan on tosi tärkeä ja liikunta.
      Itse sairastin teininä ja näin jälkeenpäin huomaan kuinka huonoa syömiseni oli.
      Paljon kasviksia, juureksia, kalaa, kananmunaa jne... Mikä on hyvä ruoka pääkopalle on myös maksalaatikko puolukkahillon kanssa. Syön sitä kerran viikkoon ja huomaan, että se auttaa. Hillon C vitamiini auttaa maksalaatikon vitamiineja imeytymään.

      Ihana, että välität lapsestasi noin paljon ja autat paranemisprosessissa.
      Omia vanhempiani ei oikein koskaan ole kiinnostanut minä.

    • elämän_kussut

      Odottakaa, kunnes lapsi täyttää 18 ja hankkikaa lapselle oma asunto. Sen jälkeen toimeentulotukena psykoterapiakulut. Itse olisin tarvinnut apua nuorena, en saanut. Elämä kaatui päälle noin kolmikymppisenä. Psykoterapiakulut olisi maksettu toimeentulotuesta nyt keski-iässä, mutta itse en suostu paskakasan kaiveluun enää tässä vaiheessa. Oikeasti ongelmat pitäisi korjata ajoissa.

      Samaa periaatetta, että korjataan yli 18-vuotiaana, noudatetaan muissakin asioissa. Itselläni on hampaiston kehityshäiriöitä, ja niitä hoidettiin vasta täysi-iässä, vaikka tilanne aiheutti häpeää.

      Nuoren aivojen kypsyminen on vielä kesken. Se itse asiassa jatkuu vielä täysi-ikäisyyden saavuttamisen jälkeenkin, ehkä 25-vuotiaaksi asti. Ehkä tästä syystä psykoterapia ei ole paras ratkaisu kovin nuorelle. Kaikkein herkimmät tunne-elämän rakenteet aivojen otsa-alueella ovat vielä kypsymättä. Nuori on siten helposti esim. impulsiivinen.

      Eiköhän teidän nuorella ole vielä toivoa!!!

    • Reija-L
    • Ensiisolealalla

      Kelan tukema kuntoutuspsykoterapia on tarkoitettu juuri tuosta nuorenne 16-vuoden iästä eteenpäin. Kuntoutuspsykoterapiaa saa opiskelu- tai työkyvyn tueksi; tämä siis Kelan kriteeri, psykoterapiassahan käsitellään tietenkin ihmisen kokonaisuutta eikä vain opiskelukykyä.

      Kelan kuntoutuspsykoterapiaa saa maksimissaan kerralla kolmeksi vuodeksi. Psykoterapiajakson päätyttyä viiden vuoden jälkeen tarvittaessa voi anoa uutta jaksoa eli ei tarvitse pelätä, että nuori olisi nyt liian nuori hyötymään psykoterapiasta.

      Kela korvaa käynneistä 57.60 euroa/käynti ja psykoterapeutin taksasta riippuen loppuosa jää itselle maksettavaksi. Omavastuuosuus on nykytaksoilla n. 20 euroa/käyntikerta. Tuon omavastuuosuuden maksuun voitte yrittää saada tukea sosiaalitoimesta tai sairaanhoitopiiriltäkin. Myös lastensuojelun tiedän joskus maksaneen omavastuuosuuksia; se tietenkin vaatisi asiakkuutta sinne.

      Voimia teille kaikille!

    • MunMielipide

      Mielestäni ei psykoterapiaa noin nuorelle. Hän tarvitsisi keskusteluapua esim jollain psykiatrisella sairaanhoitajalla tai psykologilla kerran viikossa. Terapia sitten vanhempana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe