Linnut lemmikinä

HVC

Tyttärellä on ollut pari vuotta lintukuume. Oleilee paljon kotona (arkipäivinä n. 7-8h kotona nukkuminen). Oli vissiin miettinyt jotain pientä laji, undulaattia tai neitokakadua? Jos tulee mieleen jotain hyviä sivuja, joista saa paljon tietoa kyseisistä linnuista tai muista lemmikiksi sopivista linnuista, otan niitä vastaan. Kokemuksia linnuista ja linnun omistamisesta olisi kiva kuulla!

11

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukuuuukkkk

      Undulaatti on kohtalaisen helppo ja varsin hiljainen lintu, kannattaa ottaa ainakin kaksi tai sitten neljä koska linnut muodostavat kiinteitä pareja. Sen yhden yksinäisen undulaatin joka "oppii puhumaan" kannattaa unotaa jo eläinsuojeluillista syistä, koska lintuparka sillä puhumisellaan yrittää vain saada jotain lievitystä pohjattomaan yksinäisyyteensä. Ihminen ei siis koskaan voi korvata parvilinnulle lajikumppania!
      Sauskinta lintujen hoidossa on niiden ryhmäkäyttäytymisen tarkkailu sekä häkin rakentelu ja sisustaminen.
      Suosittelen ns nuotanperäverkkoa häkkimateriaaliksi, ei kolise vaikka linnut kiipelisivätkin. Seulaverkosta saa metallisen häkin, kannattaa rakentaa pitkä koska linnut lentää vaakasuoraan, ei pystysuoraan, joku 50cm x120-150cm ja korkeutta sen verran kuin haluaa, mutta noin 60cm vähintään. Rakentaminen on aika helppoa, esin vauvan pinnasänky on erittäin hyvä tukiranka jonka ympärille verkot voi ommella ohuella rautalangalla.
      sopii neljälle linnulle ja häkkiä voi sisustaa esim pajunoksilla ja laittaa pohjalle joko heinäisen tupeeen ulkoa tai vaikkapa rairuoho tai kissanruohoviljelmän, koska linnut tykkäävät penkoa turpeita. Linnut myöskin jyrsivät ja kuorivat orsiaan, joita kannattaa laittaa useita eir paksuuksia ja eri puulajejakin ja vaihdella sitten tarpeen mukaan.
      Häkin toiseen päähän voi laittaa vaikka lautasen uima-altaaksi, Tosin siihen saa varautua että höyheniä ja siemenenkuoria pölisee ympäristöön.
      Ja jos lintu pääsee karkuun, sen saa helpoiten kiinni, kun pimentää huoneen ja käyttää taskulamppua punaisen muovipussin sisällä. Linnut eivät liiku pimeässä, eiväkä huomio punaista valoa. Sitten vaan vähin äänin lintu kouraan ja takaisin häkkiin, ilman mitää hurjaa ympäri talon juoksentelua.

    • HVC

      Kiitos! Useamman linnun otto oli jo tiedossa, eikä lintuja ole tarkoitus ostaa "leluiksi jotka puhuvat". Linnuille ei ole tarkoituksella opettaa puhetta, mutta saattavathan ne ilmeisesti itse oppia jotain kun kuulevat. Jotain hyödyllisiä temppuja aiottiin opettaa, esim. luoksetulo, mutta sekin lähinnä turvallisuussyistä ja aivojumpaksi.
      Tytär haluaisi mieluiten kaksi uroslintua, onko mahdollista pitää kahta uroslintua (esim. kertomaasi neitokakadua) samassa häkissä? Tytär kertoi, että olisi valmis luopumaan televisiostaan, jotta häkille olisi melko hyvä paikka ison ikkunan ja lämpimän patterin lähellä, tilaa häkille n. 160cm x n. 60,cm korkeus (tarkkaa tietoa ei vielä ole, että kuinka korkean häkin voimme otta, mutta sitä ratkaistaan.)
      Häkkiähän ei lattialla pitää, lattialla on kylmää, pölyistä jne. Onko lipastolla/pöydällä väliä? Lipasto olisi meille parempi vaihtoehto kuin pöytä, sillä tytöllä on koulukirjoja sekä muita tavaroita jotka tarvivat pienen tilan jostakin, mutta muuten lipaston voisi täyttää lintujen ruuista, leluista, herkuista, häkin tavaroista jotka eivät ole siellä...
      Jostain luettiin, että lintujen häkin tavaroita kannattaa vaihdella, ettei linnut tylsisty häkkiinsä. Olemme myös tietoisia siitä, että linnut tarvitsevat paljon älyllistä tekemistä, joten ennen lintujen tuloa kävisimme eläinkaupoissa ostamassa niille jotain hyviä ja kestäviä "älypelejä".
      Kuinka paljon pikkulinnut tarvitsevat liikuntaa? Ja pystyykö lintuja jättämään kuinka kauaksi aikaa kotiin? Tytöllä on kerran viikossa päivä, jolloin hänen pitää lähtä kouluun kahdeksaksi ja pääsee kotiin vasta kolmen jälkeen. Suunitelmissa oli, että aamulla ennen kouluun lähtöä tyttö avaisi linnuille sälekaihtimet, ja ottaisi valoesteen pois (lintujen pitää saada nukkua kuulemma 10-12h, mieluiten niin että häkki on peitetty viltillä tai pyyhkeellä) ja kotiin tullessaan avaisi lintujen häkin oven, jotta linnut saisivat verrytellä siipiään. Halutessaan ne saisivat verrytellä siipiään ympäri taloa.

      • kukuuukkuu

        Linnut voi olla vuorokauden ja kaksikin yksinään, kunhan vettä ja ruokaa riittää. Oikeastaan linnut eivät kaipaa ihmisen seuraa vaan viihtyvät ihan hyvin keskenään.
        Itselläni oli ensin kaksi undulaattia kaupan häkissä ja sitten tuunasin 120 x 60x80 häkin omatekoisen hyllykön päälle, noin metrin korkeuteen ja hankin toisenkin pariskunnan.
        Häkkiä en koskaan peittänyt, mutta nukkumaan mennessäni vedin ikkunaan verhot, ettei unudlaatit olisi auringon noustessa aloittaneet aamulaulua.
        Älypeleiksi linnuille käy ihan hyvin hiekkaan sekoitetut siemenet joiden nokkimiseen kuluu aikaa, samoin tuoreet puunoksat joita undulaatit mieluusti kuorii ja jonkilaiset tikapuut joiden pienojen väistä voivat pujotella. Kokonaiset hirssintähkät ja vaikkapa kauranroyhyt (lyhde) on undulaatielle mieluista askartelua.
        Undulaatit kiipeilee mieluusti häkin seiniä ja jopa kiikkuu katossa alaspäin innostuessaan sekä juoksevat oksalta toiselle yhtä paljon kuin lentävät.
        Vapaasti lennätystä kannattaa harkita tarkkaan ja rajoittaa se yhteen huoneeseen, muuten lintujen pyydysty takaisin häkkiin voi olla hankalaa ja aiheuttaa turhaa tressiä linnuille. Lentohuoneen katonrajaan kannattaa laittaa joitakin orsia, sillä linnut nousevat niin korkealle kuin pääsevät.
        Kannattaa muistaa myös että undulaatin nokka on varsin vahva. Omat lintuni keksivät kivan jutun, istuivat pointavetona tehdyllä sähköjohdolla ja kalvoivat nyrkin mentäövän " pesäkolon" uunin muuriin. tosin siihen aikaa kului 5-6 vuotta. Lunnossahan naarasundulaatti kovertaa pesäkolon lahoon puuhun- (kannattaa lukea villiestä undulaateista, niin ymmärtää kesyjen tekoja.
        neitokakaduista en tiedä, mutta undulaatit eivät pesi eivätkä pidä soidinta, ellei niille laita ensin pesäpönttöä. ( teetin poikasia kahdesti) vähitellen parvi harveni, viimeinen undulaatti eli 15v, vanhaksi, viimeisen vuoden yksinään., koska jotenkin oli lintukausi mienossa ohi tai sitten 300 kanaa kanalassa antoi tarpeeksi siivekkäistä


      • HVC

        Kiitos!


    • Tirppanisti

      Pienistä linnuista kannattaa tutustua myös loistopeippoihin ja kanarialintuihin. Kauniita, eloisia ja värikkäitä kavereita ja ääni usein ainakin kerrostaloon sopivampi kuin papukaijoilla eivätkä irtaimistoa (huonekasvit kyllä voi niidenkin kanssa muuttua silpuksi). Miinuksena sitten huonompi kontaktinotto ihmiseen ja kesyyntyvyys, mutta kyllä nekin toki omistajan tunnistavat ja oppivat esim menemään sopivasta vinkistä häkkiin.
      Neitokakadu on jo hiukan kookkaampi, mutta jos nimenomaan käsikesytettävää lintua haetaan, voisi olla ehkä paras mainituista.
      Se vaan kannattaa muistaa että neitokakadu voi elää parikinkymmentä vuotta ja undulaattikin toisellekymmenelle jos terveenä pysyy. Kannattaa siis miettiä jo vähän etukäteen esim kuka linnut hoitaa tulevaisuudessa jos tytär vaikka lähtee opiskelemaan eikä asunnossa saa pitää lemmikkejä.

      Kaksi koirasta noilla tavallisimmilla lajiella tulee yleensä nyvin toimeen keskenään, ainakin niin kauan kun yhtälöön ei lisätä naaraita. Jos lintuja ei aio kasvattaa on koirapari tai naaraspari hyvinkin järkevä vaihtoehto.

      Häkki voi toki olla lattiallakin, mutta sitten korkeutta saisi olla niin reilusti että katto kuitenkin on jossain puolentoista-parin metrin korkeudella. Matalamman häkin alla voi olla mikä tahansa sopiva alusta joka vaan häkin painon kantaa eikä ole kovin keikkuva tai muuten hutera. Häkkiä valitessa /askarrellessa kannattaa muuten erityishuomio kiinnittää siivouksen ja muun huollon helppouteen, isot luukut tai jopa kokonaan aukeava seinä ja ulosvedettävä pohjavati helpottavat elämää, tai häkki johon itse pääsee kokonaan sisälle.

      • HVC

        Kiitos! Katseltiin tuossa häkkejä, suurin osa häkeistä on nimenomaa niin korkeita että on lattialla, kannattaisiko kahdelle urokselle hankkia yksi iso häkki vai kaksi hiukan pienempää? Kuinka toisilleen uudet linnut tutustutetaan toisiinsa? Mistään ei ole vielä löydetty kahta urosta, jotka tulisi samasta taloudesta...


    • kukuuuuk

      Ei siinä juurikaan kommervenkkejä tarvita. Yleenä jos linnut ostetaan eläinkaupasta, niin saman tein samaan häkkiin, ja jos riitaa näyttää tulevan, niin sitten väliseinä , joku ritilä tai verkko (kannattaa varata valmiiksi jonka läpi tekevät tuttavuutta, sitten ehdottomasti yhdessä, mites ne muuten voi sukia toisiaan?

      • HVC

      • kukkukkuu

        Näyttää hyvältä


    • Zedä

      Lintutietoa kannattaa etsiä esim. täältä, löytyy myös foorumi jolla on paljon hyvää keskustelua.
      http://www.kaijuli.fi/
      erityisesti:
      http://www.kaijuli.fi/harrastajalle/aloittelijan-opas

      Undulaatteja vähintään 4kpl. Neitsikoista 2:kin on ok.

      Otathan linnut hyvältä kasvattajalta :) Osa kasvattajista pitää myös jonoa poikasehdokkaista jos myynnissä ei heti näy useampaa lintua. Kasvattajalta saa varmasti myös vinkit lintujen yhdistämiseen jos on tarvetta.

    • Najadix

      Vanha topa jo, mutta vastaan silti. Meillä oli aikanan 9 undulaattia, ja ne kyllä olivat kaikkea muuta kuin hiljaisia. Niillä oli iso häkki, ja kaiken aikaa sieltä kuului sirkutusta, viheltelyä ja jonkun ollessa tyytymätön johonkin siellä alkoi sellainen räkätys että korvat soivat. Pienestä linnusta voi lähteä yllättävän paljon ääntä!

      Pöly levisi joka paikkaan, samoin ne levittelivät siemeniä pitkin häkkinsä lattiaa, ja tietysti ulosteita tuli aika paljon yhdeksältä linnulta. Ja kun ne päästettiin huoneeseen lentelemään, ne mielellään nakertelivat seinien nurkkia kun vain hetkeksi silmä vältti. Kaikki nurkat piti suojata verkoilla ettei niihin tulisi reikiä...

      Kivojahan ne silti olivat, mutta en enää ottaisi niin suurta parvea. Kaksi tai kolme, se riittäisi itselleni, jos jonain päivänä niitä vielä ottaisin. Itselläni haaveissa keltatöyhtökakadu tai ara, myös ajatuksella "ehkä jonain päivänä".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe