Luvan saanti on mahdotonta

Aikoinaan hain nuorempana(15-16v) lupaa 9mm pistoolille mitä nimismies ei myöntänyt harrastustodistuken puutteen takia. Muistan kuinka aseharrastajat ovat aina painoittaneet nuhteettomuutta, jonka kannalla olen itsekin. Mitään rikoksia ei ole taustalla.
Nyt(28 vuotiaana) on kuitenkin niin että olen työkyvytön aspergerin, kroonisen masennuksen, alkoholismin sekä laaja-alaisten oppimishäiriöiden takia. Käytännössä minut on luokiteltu rikolliseksi jo etukäteen.
Jos meinaa harrastaa ase ja ampumaharrastusta niin on otettava kaksoiskansalaisuus jenkeistä ja kämppä sieltä, jossa voin säilyttää aseita ja käydä paikallisella ampumaradalla.

Ainakin mitä tähän asiaan tulee niin suomi osaa olla harvinaisen paska maa.

16

411

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • otane

      Ota lääkkeesi ja käy.

    • pituuseimerkitse

      Siis 15vuotiaalle 9mm pistoolin lupa!!!!! Ja vielä ihmettelet, miksei myönnetty?
      Jos haluat todella harrastaa ampumista, ilma-aseita myydään vaikka tavarataloissa, ei se pamaus ole mikään "juttu" tuossa harrastuksessa, eikö ole tärkeämpää reittää niitä tauluja?

      Suomi on todella hyvä maa kun ei myönnä tuliaseita jokaiselle joka niitä pyytää.

      • Oletko jo ehdottanut ilmapistooleita ipsc ja sra ampujille? Olisitko itse tyytyväinen jos saisit harrastaa ammuntaa vain ilma aseilla?
        Suomeen saisi ottaa amerikan mallin että nuhteettomat henkilöt saavat hankkia aseita vapaasti mutta niillä tehtävistä rikoksista annettaisiin rankimmat mahdolliset tuomiot.

        Tähän mennessä olen päässyt ampumaan 22lr, 9mm. 45acp, 44 magnum pistooleilla ja revolverilla, sekä 7.62 rynkyllä ja erilaisilla haulikoilla.
        Noissa aseissa oli oma viehätyksensä mutta tänä päivänä ei noita pääse suomessa edes kokeilemaan ellei mene maksulliselle(järjettömän kalliille) sisäampumaradalle. Tosin sielläkään ei taida päästä ampumaan kivääreillä ja haulikoilla. Helsinki Shooting Clubilla kävin aikoinaan ampumassa Glockilla ja pienoispistoolilla mutta en muista oliko siellä tarjolla pitkiä aseita.


    • Pentta

      Mistä alkaen Amerikan ihmemaassa on saanut hankkia käsiaseita vapaasti?

      • Vällykärmes

        @Pentta: Siitä lähtien kun heillä kirjoitettiin ja ratifioitiin perustuslaki...
        Heitäppä googleen hakusana "2nd amendment" , niin ei tarvi täällä hämmästellä ja kysellä tyhmiä...


    • Pentta

      Ihmemaan käsiaseen hankinnasta:
      Esim Floridassa ase myydään Floridan veroa maksavalle asukkaalle, jolla ei ole rikosrekisteriä. Ostat aseen kaupasta ja maksat sen (ase jää kauppiaalle). SItten kauppias täyttää ostajan kanssa viranomaisen edellyttämän kaavakkeen ja lähettää sen käsiteltäväksi liittovaltion (ei osavaltion) viranomaiselle. Mikäli vastaus on myöntävä, kauppias antaa aseen ostajalle.
      Ihan näin tiedoksi ko kaupoissa asioineena.

    • ressut

      Pääset harrastuksen alkuun edullisesti liittymällä reserviläisiin. Ressuseuroilla on laina-aseita esim. 9mm pistooleita ja puoliautomaattikivääreitä. Ammunnat ovat johdettuja ja voit osallistua eriasteisille kursseille esim. sra, asekäsittely ym. Kouluttajat osavat hommansa ja saat samanhenkistä seuraa. Samalla harrastustodistukseen tulee mukavasti merkintöjä. Jos ammunta jaksaa kiinnostaa pidempään, niin on ehtinyt näkemään kavereilla kaiken maailman kikottimia ja pystyy paremmin arvioimaan itselleen sopivaa laitetta.
      Kannattaa myös jutella lääkärin kanssa asioista, jotta selviää näkeekö hän estettä ja miten asiaa kannattaisi lähestyä. Nuo ensimmäisiksi ja viimeisiksi mainitut ongelmat eivät ole este, mutta juomien kanssa lotraamisen voisit unohtaa. Hyvä harrastus auttaa muuttamaan elämäntapojaan, joten siinä mielessä pitäisi mennä parempaan suuntaa.
      Ammunta vaatii kurinalaisuutta ja mielen hallintaa. Täytyy pystyä toimimaan ryhmässä ja noudattamaan yhteisiä sääntöjä, jotta oma ja muiden turvallisuus ei vaarannu. Asiasta kannattaa puhua etukäteen ammunnan kouluttajalle, jotta hän pystyy tarvittaessa huomioimaan toimintaa paremmin. Hyvin harvat ovat täysin sopimattomia ammunnan harrastajiksi varsinkin johdetuissa ammunnoissa.

      ps. Olet nyt 28v ja hait kirjoituksesi mukaan lupaa 15-16 vuotiaana. Yli kymmenen vuotta sitten ei ollut lakisääteistä harrastustodistusta.

    • Silloin viimeksi kun pääsin ampumaan rynkyllä niin se oli puoliautomaattinen Norinco S56 ja pääsin kokeilemaan sitä sra ammunnoissa. Muistan kuinka sielläkin kun oltiin talvella kotatulen ääressä niin se vetäjä painotti nuhteettomuutta. Mitä tulee lääkäriini niin hän ei ikinä antaisi lupaa hankkia lupaa aseeseen vaikka minulla ei ole rikosrekisteriä.
      Silloin nuorempana minulla oli paljon kokemusta 22lr pistoolista ja minulla oli sellaiseen rinnakkaislupakin. Hain kuitenkin lupaa 9mm pistooliin koska koin sellaisen lajiin(toiminnalliseen ammuntaan) kaiken perehtymisen jälkeen asiaan kuuluvamaksi vaihtoehdoksi.
      Jokainen voi kokeilla millaista on harrastaa rastilta toiselle juoksemista ja useiden kohteiden ampumista Ruger MK2 pistoolilla missä on 10 patruunan lipas ja eikä ole lipas koteloita.


      Nimismies nimenomaan vaati suosituksia paikalliselta sra seuralta. Enkä käynyt sra ammunnoissa kuin kerran, koska tunsin itseni siellä lapseksi(mitä olinkin), enkä ollut käynyt varusmiespalvelusta, mitä en tosin ole koskaan käynytkään. Kiitos apspergerin oireiden jotka aiheuttavat sosiaalista kyvyttömyyttä.
      Olen kuullut että sra ampujat eivät suhtaudu kovinkaan suopeasti inttiä käymättömiin miehiin.
      Mikäli oikein ymmärrän, kyseinen harrastushan on nimenomaan tarkoitettu reservissä oleville sotilaille.

      • ressut

        Tervetuloa vain reserviläisiin ja johdettuihin ammuntoihin. Itse olen kouluttajana nähnyt välillä todella erikoisia tyyppejä, mutta lähes kaikkien kanssa on tultu toimeen. Vain hyvin harvoja olen kehoittanut harrastamaan jotain muuta. Sosiaalinen kyvyttömyys ei ole este, jos pystyt noudattamaan määräyksiä ja huomioimaan toisia. Varsinkin rata-ammunnat ovat yksilösuorituksia, ja monetkaan eivät paljoa puhele niiden aikana. SRA ja toiminta-ammunnat ovat vähän eri asia, sillä välillä mennään joukolla. Jos pystyt normaalistiäyntiin, niin ammunta onnistuu ihan hyvin.
        Kaikki reserviläisseurat eivät ota jäsenikseen, jos ei ole suorittanut varusmiespalvelusta, mutta tämä johtuu eri syystä kuin siitä, että vieroksuttaisiin siviilipalvelusmiehiä, aseistakieltäytyjiä taikka sitten lääketieteellisistä syistä . Itse laittaisin rohkeasti tiedustelun paikalliseen seuraam taikka sitten lähestuisin reserviläisliittoa neuvojen saamiseksi.
        Jos lääkäri vastustaa oman aseen hankkimista, niin älä hanki. Kokeile miten homma laina-aseilla valvotuissa ammunnoissa. Ongelmasi saattaa hieman lieventyä, jolloin lääkärinkin mieli saattaa muuttua kun näkee mitä hyvä harrastus saa aikaan.


    • eiasitasinulle

      Masennus, alkoholismi ja työkyvyttömyys on kyllä sellainen yhdistelmä, johon aseet ei istu yhteen. Kyse kun on turvallisuusriskistä, jos et itse sitä kykene ymmärtämään, niin sen suuremmalla syyllä.

      • älähetituomitse

        Masennuksesta ja alkoholismista pääsee eroon kunhan löytää kiinnostavaa tekemistä, jolloin työkykyiseksi kuntoutuminenkin onnistuu.
        Aseen omistaminen vaatii kylläkin vastuuta, mutta eihän heti tarvita omaa asetta, jotta hyvän ja mielenkiintoisen harrastuksen voi aloittaa, Laina-aseella valvotussa harjoituksessa löytyy helposti uusi suunta elämälle.


    • urpå1

      kuka idiootti menee nämä seikat kertomaan kun hakee lupaa??ei poliisilla ole rekisteriä että kuka dokaa tai on deppis..suihkunraikkaana siististipukeutuneena asiallisesti käyttäytyen sinne mennään..ei valittamaan kovia oloja.ei siellä kytketä valheenpaljastuskoneeseen.

    • reserviläinen85-17

      "ressu" voisi hieman miettiä miten ja kenelle tyrkyttää tuota reserviläisharrastusta ihan vaan siksi että voi sitten ostaa aseen!
      Onneksi nykyään on aselaki tiukka ja vaatii hieman muutakin kuin reserviläisiin liittymisen.
      Mielestäni reserviläisharrastuksen tavoite tulisi olla halu maanpuolustustyöhön, halu puolustaa tätä maata ja sitten tulee vasta ampumaharrastus.
      Varsinkaan tuollaiselle en suosittele edes reserviläisharrastusta joka mainitsee viestissään "Suomi osaa olla harvinaisen paska maa".

      • ressut

        Reserviläisharrastus on maanpuolustustyötä ja yhtenä osa-alueena on maanpuolustushalun kehittäminen. Ammunta on yksi osa ja jos sillä saadaan lisää harrastajia asian piiriin, niin jotkut saattavat kiinnostua toiminnasta syvemmin. Mukavassa porukassa on kiva harrastaa ja porukkahenki on sitä maanpuolustushenkeä parhaimmillaan. "Paskaakin" maata voi puolustaa, jos sen voi tehdä kavereitten takia.

        Reserviläisten kanssa harrastaminen on turvallista, sillä ammunnanjohtajina ja kouluttajina on kokenutta porukkaa. Johdetuissa ammunnoissa nähdään aika pian kuka sopii harrastajaksi. Monet häröilijät oppivat aika nopeasti vastuullisiksi, sillä porukan esimerkki on paras opettaja.

        Itse en lähtisi sulkemaan ketään pois toiminnasta ennen kuin osallistujaa on seurattu jonkin aikaa. Hyvä harrastus saa monet muuttamaan elämänsä suuntaa.


    • reserviläinen85-17

      Niinpä niin mutta kun on nähty niitäkin tapauksia joissa liitytty reserviläisiin ja haettu heti aseen ostolupaa ja hankittukin ase eikä koskaan olla mukana reserviläisharrastuksessa ja ammunta jää vain kotona aitan takana kaljatölkkien ampumiseen. Onneksi nykyään aselaki on tiukentunut.

      Tottahan kaikki mukaan huolittava mutta ei tyrkyttää ensiksi tyyliin "liity reserviläisiin niin voit ostaa oman aseen".

      Lääkäreiden tulisi ottaa tiukempi seula kenestä ilmoittaa poliisille, valitettavasti on tapauksia joissa henkilö omistaa luvalliset aseet ja kun alkaa ihmissuhdeongelmat, töistä tulee lopputili ja mukaan astuu alkoholi niin siinä kyllä muhii aikapommi.

      En tiedä sitten mistä lääkäri voisi tietää onko potilaalla aselupia?

      • ressut

        Ampuma-aseilla tehdyt väkivallanteot ovat aika marginaalisia, jos verrataan ruumiilliseen väkivaltaan ja teräaseilla tapahtuneihin sekä ajoneuvoilla tehtyihin päinajoihin. Tällä hetkellä ampuma-aseluvan haltijat ovat ehdottomasti Suomen lainkuuliaisinta porukkaa, sillä jo pienikin rike voi johtaa luvan menettämiseen. Tämä on harrastajille hyvin iskostunut takaraivoon.

        Mielestäni ampuma-aseen hankintaa harkitsevalle voi hyvin "tyrkyttää" reserviläisiin liittymistä. Tällöin harrastaminen tapahtuu valvotusti ja turvallisesti ampumaradoilla. Lisäksi kursseilla saa koulutusta aseen käsittelyyn ja pääsee "toteuttamaan" itseään toiminnallisissa ammunnoissa. Tämän jälkeen tuo takapihan kaljatölkkien ammuskelu ei juuri jaksa kiinnostaa.

        Lääkärien ilmoitusvelvollisuus on vähän kaksiteräinen miekka. Jos masennuksen oireillessa viedään aseluvat ja harrastusvälineet, niin takuuvarmasti mieli masentuu yhä enemmän. Jos on hyvä ja mielenkiintoinen harrastus, niin silloin mielikin pysyy paremmin terveenä. Lisäksi on erittäin tärkeää, että lääkärin kanssa voi jutella kaikista ongelmista ja saada ajoissa apua ennen kuin mitää pahempaa ehtii kehittyä. Paljon vaarallisempaa on se, että ei uskalla kenellekkään avautua ja pimahtaa yksinäisyydessään totaalisesti.

        Mikään ei ole mustaa tai valkoista vaan harmaata aluetta on kaikkein eniten. Elämässä joutuu kestämään aina pientä karheutta. Muuten se ei ole elämää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe