Multiharjun ampurata sai uuden elämän

UKKreitinaktiivikäyttäjä

Kainuun Liitto on pyöritellyt kaikessa hiljaisuudessa projektia Kainuun ampuradoista ja tullut siihen tulokseen, että Multiharju merkittiin maakuntakaavaan maakunnallisesti ja seudullisesti kehitettäväksi ampumaradaksi. Projektissa oli edustettuna mm. riistanhoityhdistyksen henkilö. Projektissa tehdyn tutkimuksen mukaan mm. melutaso radalla ja sen läheisyydessä on niin alhainen, että melusuojauksia tarvitsee vain harkita,

Myös maanomistaja, Metsähallitus on ollut tyytyväinen päätökseen, koska se ei ole esittänyt asian suhteen eriävää mielipidettä. Ei, vaikka itse Metsähallitus on laatinut Multiharjuun hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka teemana on virkistysmetsä. On epäjohdonmukaista hyväksyä radan vuokraus toimintaan, joka on jatkunut vuosikymmeniä ympärsitöä pilaten ja toisaalta markkinoida samaa aluetta virkistysmetsänä mm. luontoarvoilla. Ilmeisesti Metsähallituksessa nähdään asiat niin, ettei toinen päätös sido toista, eikä niiden tarvitse edes tukea toisiaan. Todennäköisesti ampumarata on rajattu pois hoito- ja käyttösuunnitelmasta, montun päältä, ettei se häiritse suunnitelman luonnetta ja ettei siitä tarvitse tehdä kirjauksia ja haittaselvityksiä luonnon virkistyskäytölle.

Myös itse projektista jää sisäsiittoinen maku. Projektissa on ollut mukana kuntapäättäjiä, luonnollisesti, sekä suunnatusti valittuja ampumaratojen käyttäjiä ja riistanhoityhdistysten edustajia, mutta ei asukkaista valittuja muita osallistujia. Projektiryhmä on ohjattu jo henkilövalinnoilla tekemään sellainen esitys, että se mukailee ampumaratojen käyttäjien mieltä, ei haitan kärsijöiden mieltä. Tämä samanlainen valintamalli on todettu hyväksi ja mieleisen päätöksen aikaansaamiseksi, myös muuallakin. Jätetään projektista pois sellaiset tahot, joiden mielipide voi häiritä projektin haluttua tulosta. Olisi ollut demokraattista ottaa edes muutama tavallinen lähiasukas mukaan, antamaan väriä keskustelulle. Olis ollut mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa ja kuunnella, kuinka tärkeäksi riistanhoitoyhdistys on kuvannut puheissaan Multiharjun. Ja kuinka vähäisenä hän on kokenut ja jopa kuvannut haitat, jotka ovat jo aiheutuneet luonnolle, muulle virkistyskäytölle ja ampumaurheilusta syntyville meluahaitoille. Hänhän ei ole näiden haittojen kärsijä, hän on ja asuu muualla. Hän on käyttäjä, intoa uhkuva.

Jää nähtäväksi ja ennen kaikkea kuultavaksi, osallistaako kunta meitä muita, haitoista kärsijöitä, luvittaessaan nyt luvatonta rataa? Jos luvitus menee hyrynsalmelaisittain, nuijitaan lupapäätös hyvin nopeasti, ilman laajempaa hulapaloota, koska suuret asiat, valitusprosessit ja niihin vastaamiset, ovat paljon tärkeämpiä, kuin tyhjänpäiväiset melu- ja ympäristöhaitat. Tai voihan se olla, että jatketaan entiseen malliin, luvattomasti.

Kuten jatektaan ajoharjoitteradallakin. Siellä ajetaan ja on ajettu vuosikausia kilpa-autoilla yleensä sunnuntaisin. Kun kunta vastasi radasta, säänöissä sanottiin, ettei siellä saa harjoittaa minkäänlaista moottoriurheilua. Nyt tuonkin päätöksen kunta on poistanut vastuultaan, vuokraamalla alueen ja poistamalla säännöt sivuiltaan. Näin se pelaa, meidän yhteiskuntavastuu.

50

1386

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käpyjenpotkija

      Tämä asemantauksen japattaja voisi keksiä uudet virret.

    • PaukePois

      Multiharjun ampumarata on laiton; Melu häiritsee koko kirkonkylän asukkaita ja ampuminen tuollaisessa paikassa aiheuttaa selkeän vaaran luonnossa liikkujille. Jos rata tosiaan saa jatkaa, asiasta kannattaa valittaa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

    • Ideaapukkaa

      Mikä virka ajoradalla on kun kaikki kruisaa Hyryntietä?Tuossa sitä melusaastetta on ihan Helvetisti.Oiski siellä mihin kuuluuvat eli ajoradalla.Tuota liukkaankelin harjoittelupaikkaa pitäs kehittää,ois ihan idea itselläkin.Viikonloppuna sais 16v. Ja altakin kunhan jalat yltää polkimiin käydä valvotusti harjoitteleen autolla ajoa vaikka Iskän tai Äiskän kaa.Siellä olis "peltoautoja" joita vois vuokrata tunnin taktiikalla.Ajopaikkaan liikennemerkkejä yms.Vähän semmosta ku pikkulapsille on pyöräilyyn laitettu Kajaanissa.Siellä ois sit viikonloppusin vaikka makkaran paistoo yms.

    • minävainminäminäminä

      Tuo nyt ei ketään häiritse, jos silloin tällöin Multista paksahdus kuuluu. Kovin vähän nuo ampuu. Mikähän kesä se oli, kun ratatyömaan kone häiritsi.

    • pohjavesialue

      Eikö alue ole pohjavesialuetta?

    • Janottaa

      Saako sieltä viinaa vai pelkästään keskikaljaa?

    • MaksanHoitoYhistys

      Molempia, tuskin siellä montakaan ampujaa on, joka olisi selvinpäin.

    • yllättynyt

      Olin kerran vierailulla Hyryllä ja päätin lähteä lenkille Multitörmään.Siellähän onkin komeat maisemat ja mukava kangaspolku.Mutta yllättäen se polku loppui harjun päälle jonka alapuolella oli ampumarata.Ei varoitus kyltin kylttiä,äkkiä lähin pötkimään takasipäin ennenkun haulisuhku persieeseen osuu.

    • Har-rastelija

      Mukavahan tuo että länsituulella vähän tupsahtaa, kuuluu kylän länsireunalle. Eijoo kuuten kymmeneen vuoteen haitannu eikä haittaa nytkään. Hyvä että ampujilla on harrastuspaikka noinkin hyvässä paikassa.

      Jos tuo jonkun itsetuntoa häiritsee ja loukkaa olisko silloin viisaampi katella vielä rauhallisempi asuinpaikka, hyrylläkin on mahdollisuuksia joka ilmansuuntaan.

    • Illistelijä

      Pönkkä koko Hyrynsalmen ovelle! Joka asiasta valitetaan ja yritetään parhaan mukaan kadottaa joka ainutkin harrastusmahdollisuus! Ei oo ihme että kunnassa oo kohta kun eläkeläisie ja narisijoita!

    • tarkistuskäynti

      Jos ampumarata halutaan ottaa uudelleen käyttöön niin sen täytyy täyttää uusimmat turva- melu yms määräykset ennen käyttöön hyväksymistä ja on varmasti naapureitakin kuultava tai ostettava riittävät avueet ympäriltä

    • TikkakoskenMannekiini

      Ymmärrettävästi hyryn päättäjillä ei ole suuriakaan haluja alkaa uusia lupia rakkaalle ampumaradalle hakemaan.

    • Pyssym

      Ampumarata ei ole kunnan omistuksessa. Luvat saa hakea se joka rakentaa.

      • TikkakoskenMannekiini

        Jokainen täysipäinen tietää, että tuohon rataan ei enää lupia saa. Päinvastoin; Tulee kehotus siivota penkka lyijystä ja ennallistaa paikka muutenkin. Siinä sitä puuhaa riittää...


    • arsenikki

      En tiedä täysipäisyydestä, mutta Kainuussa on annettu muutamalle radalle lupa jatkaa ja Multitörmä kuuluu joukkoon ja hyvä niin! Vanha hyvä paikka ja mitä meluun tulee, niin te eläkeläiset ette edes kuule sinne saakka!

      • Har-rastelija

        Eikai ne eläkeläiset oo jotka kirjottellee tänne vastahankaan. Luulen että on aivan muuta porukkaa, joka ei tunne Hyrynsalmelaisuutta.


    • Kamppais-Heikkinen

      Juhannusaattona, kuluvana vuonna, ajattelin ottaa aamuettonet riippukeinussa, taajaman laijassa. Kello naksutteli 9:37 ja joku alkoi purkamaan Multiharjussa sotaisia paineitaan. 1½ tuntia jatkui helevetinmoinen pauke, kiekkoja varmaan metsästi? Purki paineitaan. On se vain, että jossakin Jumalan selän takana, Hyrynsalmi nimisellä paikkakunnalla saa harrastaa tuhannen tulitusta, ihan kylän pinnassa, avoimesti, luvan perästä, milloin vain, mistään moraalin säännöistä piittaamatta. Pitääpä ruveta kahtelemaan muuttoa muualle. Eihän teillä minua ikävä tule, mutta ei tule minulla ikävä teitäkään,!

      • joopastajoopasta

        Hyvähän se on jotta sellasia paineenpurkupaikkoja on. Tämäkin tuutti on monelle varmaan ihan elämäntärkeä paineenpurkupaikka. Vailla minkäänlaisia estoja ja käytöstapoja saapi rallatella tulemaan päin kanssaeläjien naamaa. Varmaan monelle ihan parasta syänkohtauksenestolääkettä ja saattapi auttaa ihan korvienvälinkin paineeseen. Ja moraalisääntöjä ei tarvihe isommin pohtia. Että kaikille tasapuoliset mahollisuuvet paineitten purkuun.


      • etelänhetelmää

        Vai, että aamuettoneet ja oikein riippukeinussa hyrskänperällä? Ja vielä sattui muutama haulikon laukaus kuulumaan? Oletpa huono uninen! Meillä menee lentokone läheltä muutaman minuutin välein, eikä tunnu/ kuulu missään, kun on tottunut, eikä vaikuta mitenkään ettoneihin! Kyllä te valittajat olette surkimuksia!


      • Suuruspyssy

        Koetapa etelän vetelä perustaa myös ampumarata siihen naapurustoosi. Mahtaako kaikki luvat irrota heti taikka koskaan? Ei muuten irtoa ja samasta asiasta on kyse hyrylläkin; Luvatonta ammuntaa laittomalla paikalla.


    • Tulta_munille

      Totta töriset , kumma vaan, että luvattoman radan suhteen ei tehdä mitään. Ei kiinnosta edes aina niin valpasta lehdistöämme.

    • LentäjäKotka

      Täällä Helsingin ympäristössä ammutaan maan alla, keskellä Suomen pääkaupunkia. Samalla luolan teosta on saatu maisemaa ja luontoarvoja pilaamatonta hyötytilaa ja tärkeitä rakentamisen materiaaleja. Eikä melu häiritse muita, kuin itse käyttäjiä.

      En tunne tarkemmin Hyrynsalmen asemakaavoitusta, mutta uskon vahvasti, että Hyrynsalmen asukastiheydellä löytyy vallan mainioita ja ketään häiritsemättömiä, maanpäällisiäkin ampumaradan paikkoja, hyry ja mycce! Kaikki on kiinni tahtotilasta. Joka tahtoo, löytää ratkaisun, joka ei, keksii selityksen. Monesti pienissä kunnissa on helpomaa selitellä, kuin ratkaista. Sisäpiiri on pienessä kunnassa usein, tai miltei aina, hyvin vahva.

      Joku ilmaisi tottuneensa ammunnan lisäksi myös lentokonemeluun Hyrynsalmella. Aktiivisena lentokonebongarina tiedän, en arvaa, että Hyrynsalmen yli lentää 11 000 - 12 500 metrin korkeudessa < 10 pitkän matkan konetta, joiden melutaso jää alle 20 desibelin maan tasalla. Helsinki-Vantaalle laskeutuu ja nousee satoja koneita/vrk ja lähimmät asuntoalueet, kaupunkitasoa ovat alle kilometrin säteellä kentästä. Lentomelu lienee teillä suurimmillaan, kun pienkone kaartelee pitäjänne yllä kauniilla ilmalla, mutta sekin vain muutaman kerran kuussa?

      Jos Hyrynsalmelta muuttaisi pois viisi kuppikuntaa melun vuoksi, voisin olettaa, että ampumarata siirrettäisiin muualle. Vantaalta ja lähiympäristössä lentokoneiden meluahaitta on ympärivuorokautinen. Muuttoliike näyttää olevan enemmänkin lentokentän ympäristöön, kuin sieltä pois. Tahdon voimalla isoonkin meluhaittaan on löytynyt hyviä ratkaisuja. Osa tahtoratkaisujemme kustannuksista on langennut myös teidän, hyrynsalmelaisten maksettavaksi.

    • StoTheShootingNow

      Hyrynsalmen päättäjäporukka vaikenee ampumarataa koskevista asioista totaalisesti, koska heillä on enemmän kuin oma lehmä ojassa. Myös keskustataustainen media vaikenee asiasta. Tosiasiana kuitenkin pysyy, että Multikankaan ampumarata on luvaton, ympäristöä ja vesistöä saastuttava ja vaarallinen! Vai kuvitteleeko kukaan, että nykyaikana ampumarata saisi luvituksen virkistysalueen ja vapaa-ajan kalastukseen merkityn joen rannalle muutaman kilometrin etäisyydelle taajamasta?

      • AlfredNeuvoja

        Jos nyt vaan radan vierus keskittyisi kopterikameroihin.


    • Maksakaa_kulunne

      Tarpeeton koko ampumarata.
      Ehdottaisin takausmaksuja käyttäjille, että kulut tulee loppusiivouksineen tehtyä aikanaan.
      Arvioni olisi noin 20ke jokaiselta ampujalta niin voisi laskennallisesti riittää maan parannukseen ja maisemointiin aikanaan.

    • NoJohanSeLaukesi

      KELAn tuilla elelevä työtön roskasakki ampuu yhteiskunnan varoja taivaan tuuliin multitörmässä. Hävetkää te sossupummit!

      • patruunako

        Ampumarata on aina ollut siinä ja tulee aina olemaan ja niin pitää ollakin! Viherpiiperöille aivan sama mitä mieltä ovat!


    • Nahkarivoli

      ei luvattomalla paikalla voi ampua!

      • Murtokorpi

        Käy kuvaamassa kopterikameralla rataa niin saadaan kyläläiset huvia kun nähdään se koneen äkkilasku radalle. Liveviteoa vintakeen


      • HuTix

        Hyvä laukaus! Meni tosin ohi alavasemmalta...


    • Masentavan_alkeellista

      "Ampumarata on aina ollut siinä ja tulee aina olemaan ja niin pitää ollakin! Viherpiiperöille aivan sama mitä mieltä ovat! "
      Mistä tälläisia asennevammaisia kommentteja oikein tulee.
      Oletko kommentoija nyt hyvinkin ylpeä itsestäsi ja tunnetko itsesi älykkääksi?

    • patruunako

      Ai, sattuiko piipertäjälle nilkkaan? Sinun kommenttisiko on ainut ja oikea, että rata poistetaan? Olen erittäin ylpeä itsestäni ja luulenpa, että sinun ei taida kannattaa edes yrittää kilpailla älykkyydessä! Yritä pitää vaan se korviesi välissä oleva maailman lyhin pururata kuivana, ettei jatkossa tulisi tuollaisia idioottimaisia kommentteja piipertäjä!

    • Ehotus

      Mitä jos julki tuotaisiin yksinkertaisesti tieto siitä onko tuo rata luvallinen, vai ei! Ei ole mitään rakettitiedettä.

      • Äpäjästäät

        No, luvatonhan se on ei siitä pääse mihinkään.


    • apimyfriend

      Sehän tänä kesänä Kainuun Liitossa hyväksyttiin viralliseksi ampumaradaksi, muutaman muun radan kanssa, joten pulinat pois.

      • Äpäjästäät

      • Eisuomeaenään

        Hyvin lohkastu.


    • Peaceandlove2017

      Siis jumalaton pauke 24/7 -luvattomalla ampumapaikalla!

      Miksi poliisi ei tee mitään? Jos meikäläinen ajaa 5 km ylinopeutta kameraan niin jo saatana tulee nousuviikolla kirje, että rikollinen perkele olet...

      • Hitunvippi

        Niihän sie reäpäle oot.


      • KaukoVainio

        Otaha liääkettä ja mee peitonalle tumputtammaa.


    • Parabellum2K17

      Miten tämä yksi ampumarata voi olla niin vaikeasti kerrottava, että onko sillä lupie vai ei?

    • Liianhyvinasitko

      Miten ihmeessä kuuluu kovana pauke ku eihän siinä hirveän lähellä oo asukkaitakaan?Vai,teltassako siellä olellaan?Tietty jos koiria ja kissoja omistaa niin niille se varmaan on hirveetä kidutusta koska ne kuulee moninkertasesti paremmin ku me.

      Toisekseen kun kainuussa huomauttaa melusta tai jostain mikä aiheuttaa kärsimystä jollekkin niin sehän pahenee.Herkkä hipiäiset Kainuulaiset ottaa heti itteensä.Nimimerkillä maailmaa nähneenä.Täällä ihmiset voi pahoin ja kun naapurissa on ihminen joka nauttii elämän pienistä perusasioita kuten puhtaasta vedestä,ruuasta,puhtaasta ilmasta,luonnon läheisyyden tuomasta rauhasta niin kateus iskee.Nämä asiat on helpoin pilata toiselta....varsinkin kun ei olla itse opittu näistä nauttiin vaan hamutaan elämässä tyhjyyttä kolisevaan päähän niitä exreme elämyksiä.Viinalla ja huumeilla pilataan sitte ne viimisekki aivosolut mitä on ja ollaan vieläkin kateellisia ja huulluus iskee.

    • kalkativaliti

      Ei taida niitä paukuttelijoita olla kovin isoa laumaa, joten antaa palaa vaan.
      Eikö se oo hyvä että joku harrastaa jotain muuta kuin toisten kyttäämistä ja jokapaikasta valittamista?
      Ihan hyvä että joku pitää huolta siitä että osuu muuhunkin kuin vessanpönttöön.

    • VeryHairyCunt

      Ahaa, nyt minä ymmärsin! Eli jos yhdellä laittomalla paikalla saa ampua, niin missä tahansa saa sitten ampua ja ampumaradan voi perustaa mihin tahansa. Just joo, silleenhän me saadaankin oikein toimiva yhteiskunta aikaiseksi... rattijuoppous ei haittaa jos on vain vähän päissään, varastaa saa, kunhan ei varasta liikaa ja tappaakin saa jos ei tapa paljon. Näinhän se menee.

    • ampu.tulloo

      hyrskällä nyt pyssymiehet paukuttelloo pyssyjään ijät kaiket. mökillä varsinnii on mukavoa pikku päessään ammuskella syys iltana ilimaan jos ei muuta sopivoa tekemistä oo. opettoaa vaekka mukuloa ampummaan.

      järjestekkeä mielenosoetus tästä vaekka ens sunnuntaeksi.
      kuletta siittä vaekka khallin ejestä lakaatit ilimassa heiluen kohti multitörmää ja huuvatte isosti että nyt soapi soakeli loppuo tämähi homma.

      luulisi olevan muutahhi tähellisempeä valittamista.
      sehi mikä son se halavatun itämaan sapeli siinä keskellä pitäjeä. ruma ku mikä ja kyllä en oo sen näköstä tommipuukkoa minä nähnyt,enempi semmosie oon nähny siinä tuhannen ja yhen yön satukirjassa.
      koululaiset vettää homeilmaa ja joku valittaa henkesä eistä jostaen ampumapaekasta.
      eiköön tuo oo hyvä ett joku pittää sihtitaetonsa kunnossa, tiijä tällä menolla että koska sitähi taitoa tarvitaan.
      seon vähästä nyt se pauke joltaen ampumapaikalta verrattuna siihen jos alakaa tosimenot.
      sillonko meinoat että ei sillonkaa soa ampuo ku siellä virallisella ratamaalla?
      parempi harrastus se on tarkkuuven ammunta ku kaljanjuonti ja kiikussa noama norsunv...n näkösenä makkoaminen.ja eiköön tuo heikura myy korvatuluppiehi.
      ruppana valittaa ku eivät ite ossoa ampua ies ritsalla ja tolokkuja ovat nämä meijän ampujat mitä tiijän.

      • Elämäntapavalit

        Olipa ärsyttävää mongerrusta.


      • Lehtori_Iiris_Tissi

        On tosiaan, olisi tukiopetus tarpeen!


    • JahtiJakt2017

      Saako siellä ampua kuka tahansa? Mihin kellonaikaan? Yölläkin vissiin saa ampua?

    • jeeeeezz

      kaikkea

      • Anonyymi

        Onko tämä toimita vielä käynnissä?

        Täällä ei ole mielestäni kaikki toiminnot ajateltu aikoinaan loppuun saakka.
        Vieressä on vanha kaatopaikka ja siitä/ ampumaradasta 1,5 kilometrin päässä kunnan vedenottamo.

        Toivottavasti vedestä otetaan näytteitä.

        Multiharjussa vesi liikkuu, vai onko se tutkittu. Et liikkuuko se näistä riskipaikoista pois päin.

        Luonnostaan varmaan huippu vedenottopaikka.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe