Oma elämä mitätöidään yhteiskunnassa

anskuPK

Miten voi henkisesti murtumatta kestää oman elämänsä ohimenon, kun on hoidettava vanhempaansa, joka ei laitokseen pääse ? Kotihoito on, mutta sen turvin ei kaikki asiat hoidu.
Omainen kiukuttelee vihamielisesti ja sekoilee yksin 23,5 tuntia vuorokaudessa, kukaan ei siivoa, kukaan ei pese pyykkejä, kukaan ei hoida pankki-asioita jne. Kotihoidon kaksi käyntiä kestävät yhteensä noin puoli tuntia vrk:ssa.
Alan itse olla standardi-iässä heittämään veivini, eli 70 mittarissa. Sen ikäisenä "lähtee" noin joka viides tai joka neljäs "manan majoille".

Yhtään vapaata eläkepäivää ei ole ollut. Jo työaikani loppuvuosien vapaa-ajat menivät vanhukseni huoltoon ja asioitten hoitoon. Omaa elämää ei ole ollut kohta 15 vuoteen. Pieninkään vaatimattomista eläkeunelmistani ei toteutunut. Olen niin uupunut ja sairastunutkin, että alan itse kohta tarvita apua.
En haluaisi suurin surminkaan katkeroitua, taistelen sitä vastaan, ajatellen, että tämä on minun kohtaloni, minun on alistuttava siihen, mutta romahtelen pahasti. Puolisoni on tässä samassa ansassa, hänenkin elämänsä uhrautuu minun lähimmäiselleni, ja meidän yhteinen elämämme,
ihme ettei ole jo lähtenyt läiskimään.

Saa kiittää omaishoitajien (sopimuksella tai ilman) uupumista ja oman elämän menettämistä siitä, että laitoshoito on ajettu alas, laitokseen ei oteta ketään ennenkuin arvioidaan olevan noin vuosi elinaikaa jäljellä (luki taannoin Hesarissa) , vaikka ihminen makaisi puolitajuttomana kotonaan.

Velvollisuudentuntoinen läheinen ei voi jättä läheistään yksin.
Jokaisella on kuitenkin vain yksi elämä.

Tiedän monen olevan samassa tilanteessa. Oma elämä saa väistyä.
Olisiko kellään neuvoa löytää joku asenne, jolla jaksaisi eteenpäin ja hyväksyisi tilanteen ?

16

319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sairastunut_hoitaja

      Terve ! Tässä on kohtalotoverisi - joka tosin ei osaa neuvoa mitään, anteeksi vaan.
      Viranomaisilla ja terveydenhuollossa ei tunnu olevan mitään käsitystä, mitä merkitsee olla kiinni
      läheisissä, jotka eivät yksin pärjää. Kukaan päättävässä asemassa ei halua tehdä asialle mitään, koska päättäjillä on rahaa hoidattaa omat läheisensä, maksaa firmoille siivouksesta, lähettää pyykit pesulaan jne.

      Yli 10 vuotta jatkuneesta (kahden ihmisen) hoitovastuusta johtuvan stressin seurauksena olen saanut elämää rajoittavia sydän- ym. oireita.
      Kun olin niistä terveyskeskuslääkärillä, hän sanoi: "Miksi sinä stressaat vanhemmistasi ? Heillähän on kotihoito ! Elä sinä omaa elämääsi !"

      Voi "pyhä sylvi" mikä tietämättömyys !!!

      Kotihoito ei todellakaan riitä, muutakin pitää tehdä kuin heittää pillerit suuhun ja on raskasta hoitaa kahta huushollia (vanhempien ja omaa) vuosikausia, kun työelämää on takana 17-vuotiaasta alkaen 63-vuotiaaseen. Hoitotyö eläkkeellä vie aika nopeasti voimat.
      Kuvioon kuuluu (kuten kaikki omaisiaan hoitavat tietävät) paljon muutakin, sairaalatutkimuksiin vientejä, lääkäreille, labroihin, röntgeneihin vienti, kaikenlaiset asioitten hoitamiset kodin ulkopuolellakin, johon iäkkäät eivät enää itse pysty. Yhdeksikään päiväksi ei voi suunnitella itselle mitään. Yleensä se peruuntuu tai ei jaksa.

      Kyllähän sitä hoitaisi, jos jaksaisi ja jäisi vähän aikaa itsellekin !

      Yhteiskunta (meidän edustajamme päättävissä elimissä) pakoilee vastuuta. Rahaa olisi, jos olisi tahtoa.

      • Cesilia-

        Teette arvokasta työtä, ja plää plää plää plää.
        Turpa kiinni, tehkää työnne että kunnan kaupungin valtion rahat säästyy, äläkää valittako tehän makoilette sohvalla romaania lukien aamusta iltaan.

        Tätä se on, lääkärit ei arkitodellisuudesta yhtään mitään tiedä, ja eivätpä välitäkään tietää.
        Läheiset ja omaiset liitto, se on irvokas vitsi, kukkahattu käy seminaareissa kertomassa prinsessatarinoita miten ihanaa elämää omaishoitaja viettää hoitaessaan rakasta läheistään.
        Kirjaviisaat neuvoo, tietämättä höykäsen pöläystä omaishoitajan arjesta.

        Itsellä vasta neljän vuotta takana omaishoitajan työtä, ei päivääkään omaa elämää, hoidettava elää mun elämää, kukaan ei ikinä kysy miten minä jaksan.
        Elämä on kylmää, lämpöä läheisyyttä rakkautta, mihin se on joutunut?


    • pelle.yhteiskunnassa

      Yhteiskuntahan pitää pellenä meitä elämänsä uhraavia. Ei me olla minkään arvoisia.
      Pelastamme vain yhteiskunnan rahoja turhempiin tarkoituksiin hoitamalla 24/7 omaisiamme.

      Sekin on jollain tavalla jopa loukkaavaa ja masentavaa, että iäkäs omainen voi myös pitää itsestäänselvänä, että hoitaja (jo itsekin eläkeläinen) uhraa 100%:sti elämänsä hänelle. Niinkuin suurin onni ihmiselle olisi omat viimeiset elinvuotensa hoitaa kiukkuista ja sekavaa höperöitynyttä ihmistä, jolle ei tule mieleenkään, että hoitaja voisi kaivata omaa elämääkin ?! Ymmärrän ,että sairauskin vie kyvyn ajatella. Minulla ei ole ammattitaitoakaan hoitaa muistisairasta ja muutenkin sairasta ihmistä eikä elämänsisällöksi hoitajalle ihan riitä käskyjen ja haukkumisten kuunteleminen ja vaipan vaihto.

      Vaativa hoitotyö kuuluu ammattitaitoisille hoitajille.

      Ei kukaan omainen jaksa sairastumatta tehdä 24/7 hoitotyötä (eläkeläisenä, iäkkäänä etenkään).
      Ammattihoitajilla on noin 8 tunnin työpäivä, viikkovapaat ja lakisääteiset lomat.
      Muuten he eivät jaksaisi.
      Omaisen on jaksettava !!!

      • Cesilia-

        Vaativa hoitotyö kuuluu todellaki ammattilaisille, ei meille kouluttamattomille omaishoitajille.
        Heräsinkin miettimään miksi me emme saa minkäänlaista koulutusta hoitotyöhömme.
        Ei voi muuta kuin ihmetellä miten leväperäisesti meidät jätetään yksin huolehtimaan sairaista ihmisistä.


      • Eiapuaheru
        Cesilia- kirjoitti:

        Vaativa hoitotyö kuuluu todellaki ammattilaisille, ei meille kouluttamattomille omaishoitajille.
        Heräsinkin miettimään miksi me emme saa minkäänlaista koulutusta hoitotyöhömme.
        Ei voi muuta kuin ihmetellä miten leväperäisesti meidät jätetään yksin huolehtimaan sairaista ihmisistä.

        Olen miettinyt monesti samaa, ett pitää olla koulutus, ett pystyy hoitamaan potilaita sairaalassa tai hoivakodissa, mutt omaishoitajalla ei tarvi olla mitään opastusta työhönsä. Omaishoitaja voi lääkitä itse hoidettavansa ilman koulutusta, mutt hoitajalla pitää olla koulutus käytynä läpi, ett saa lääkkeitä potilaille antaa. Kotona hoidettaessa vastuu kaikessa on omaishoitajalla yksistään eli jos jotain sattuu, niin vikapää kaikkeen on omaishoitaja ja omaishoitajan pitää tietää lääkkeiden haittavaikutuksetkin, joskus voi lääkkeet olla sopimattomia hoidettavalle. Ei ole ketään tukihenkilöä, jolta voi neuvoa kysellä ja opastusta saada.
        Oma asuinkaupunki on tehnyt linjauksen ettei omaishoitajille laissa ehdotettuja koulutuksia järjestetä säästösyistä. Eikä mitään terveystarkastuksia omaishoitajille järjestetä vaan pitää itse tehdä netissä terveystarkastuksen...kas, kun ei tarvi itse itselleen reseptejä kirjoitella =D.
        Mitään apuja ei palveluohjauspuolelta heru, sen olen oppinut näinä vuosina mitä olen omaisiani hoitanut reilun kuuden vuoden ajan. Viimeksi käynyt palveluohjaaja oli niin innostunut kotikäynnistä ett tuli tunnin myöhässä, valehteli myöhästymisen syystä päin naamaa. Muka kyseli voinnista, mutt ei kuunnellut. Ainoa mikä oli hänelle tärkeintä oli se, ett sai tehdä kielteisen päätöksen korotetulle omaishoidon tuelle. Hoitosuunnitelmaa lukiessani tuli selväksi ettei kyseiseltä daamilta apua heru vaikka homma menisi huonommaksi, ei ymmärtänyt edes, kun selitin miten vaikealuonteinen mun hoidettava on koko ajan ollut. Piti sitäkin selitellä miks oli pitänyt hoidettava saada sairaalaan välillä. Hoidettavallani oli ollut monta päivää tosi työllästä käyttäytymistä ja huonosta olosta jankuttamista(hänelle muistisairaus teetättää kuvittelua,ett on tositosi sairaampi kuin on). Ei palveluohjaaja oikein ymmärtänyt vaikka selitinkin, huomas ettei ollut ymmärrystä mitä oireita alzheimer saattaa aiheuttaa käyttäytymisessä. Onneks silloin päivystyksessä lääkäri ymmärsi ja näkikin miten väsynyt oikeasti olin, onneks kaikki eivät ole yhtä kusipäitä kuin palveluohjaajat on ollut. Ei kai se empatia ja auttaminen kuulu edes palveluohjaajien työnkuvaan. Ainoa huono pointti on se, ett palveluohjaus on se taho mistä apua pitäis saada. Kunpa oliskin niin paljon rahaa, ett pystyis itse ostamaan kaiken avun yksityisiltä palveluntuottajilta, ei tarttis apua yrittää kerjätä kaupungin palveluohjauksen puolelta. Väärä nimi koko puljulle tuo palveluohjaus...ei he palvele tai edes ohjaa..no, kerran kun taas kerran oli palveluohjaaja vaihtunut,niin hän ohjas äkäseen sävyyn soittamaan toiselle. Kun sanoin, ett mulle oli sanottu, ett hän on asuinalueemme palveluohjaaja, niin ensin puhelimessa oli hiljasta ja sitten kuulin, kun selas jostain ja sitten sanoi, ett sekin kuuluu hänen alueeseen..kuuli hänen äänestä ett vitutti. Sama muija tuli käynnille tunnin myöhässä..melkein tiesin ennakkoon, ett myöhästyy tai peruu koko käynnin. Kun näin hänet portillamme, niin näki ettei tykkää kotikäynneistä. Sekin pisti silmään, ett putsas kädet käsidesillä ennen lähtöään, ei tullessaan putsannut...ehkä pelkäs saavansa meiltä jonkun taudin..hehe...kukaan aiemmin käynyt palveluohjaaja ei ole käsiään putsaillut,joten tuo vaikutti pikkusen oudolta. Eikä kukaan aiemmista palveluohjaajista ole tukkaansa ruvennut värkkäilemään ennen lähtöä. Kaikesta hänen käyttämisestä näki ettei pidä omaishoitajia arvossa tai osaa käyttäytyä kuten pitäis arviointikäyntiä tehdessä asiakkaan kotiin.


    • Päätäsärkeetaas

      Mie hoijan vaan kissaa.24/7 jotta eläinsuojeluihmiset olis onnellissii. Omasta eläkkeestä männöö kustannukset ruoka, elläinliäkärikulut, makkuupaikkojen pesuainekulut, lelukulut. Lääkekulut matolääökkeistä jamitä kaikkee. Olen jaksanu kustantaa

      • anskuPK

        Kissanpäivät sulla ja kissallasi.
        Minä taidan heittää veivini ennenkuin hoidettavani.
        Homma tappaa minut hiljakseen. Stressi on kova. Unettomuutta, ahdistusta, sydänoireita jne.


      • df23df

        Hyvä sulla kun on hoitaja, voit itse hoitaa vaan kissaa.


      • Raihnaneraato
        anskuPK kirjoitti:

        Kissanpäivät sulla ja kissallasi.
        Minä taidan heittää veivini ennenkuin hoidettavani.
        Homma tappaa minut hiljakseen. Stressi on kova. Unettomuutta, ahdistusta, sydänoireita jne.

        Mä olen ajatellut samaa, ett mä meistä kahdesta ensin taidan heittää veivini. Unettomuutta, ahdistusta, masennusta, yksinäisyyttä, jatkuvia flunssia ollut. Monen vuoden stressin takia on omakin muisti ruvennut pätkimään. Selkä-ja niskasärkyjä, oma vuosia sitten todettu sairaus aiheuttaa oireiluja stressin takia. Välillä tuntuu, ett voisin hakea narua ja lähteä sen kans metsään ja lopettaa koko homman, kun hoidettavan kans on jatkuvia huonoja päiviä. En mä apua palveluohjaajalta saa, olen sitä muutamat kerrat pyytänyt, mutt eivät ole ottaneet tosissaan. Nyt en edes pyydä, kun en sitä tule saamaan vaikka hoidettavan kunto menee vielä huonommaksi, yritän prkle itse sinnitellä tämän paskan läpi vaikka henki menis..saapahan sitten tuo hoidokki ehkä paikan, kun potkasen tyhjää...ei meidän perheestä ketään niin hullua löydy joka tuota rupeis hoitaan. Tai ehkä pitäis hakea lekurilta purkki lääkettä masikseen, sitten ei hetkauttais vaikka vessa uis paskassa tai hoidokki olis tallustellut kusiset sukat jalassa pitkin kämppää.


    • TunnenTapauksia

      Omaistenhoito olisi helpompaa, jos saisi hiukan arvostusta hoidettavalta.
      Mutta EI! Kiukutellaan kuin pienet kakarat! Äidin arkipäivää se on!
      Valitetaan vieraille, miten ei saa ruokaa, vaikka juuri syönyt mahtavasti.
      Puhutaan pahaa kaikille hoitajasta, mikään ei ole enää hyvää.
      Ilkeyttä ja katkeruutta riittää kadehtien lapsensa terveyttä.
      Entä sitten,kun niitä aviomiehiä on tullut hankittua useampia?
      Saa hoitaa sillä tavoin vielä niitä miehiä särkyineen ja
      heidän raihnaisia vanhempiaan!
      Kas, kun on se yhteistyön ja avunannonsopimus, vaikka
      yöksi mennään toisen naisen ti*sien väliin...

    • soilikki1

      Kyllä tämä vuosien aikana koettiin,viimeksi antoivat määräaikaisen piennimmän tuen oli selvinnyt just elävien kirjoihin.Ihan hyvin hän kävelee isotaa pesuhuoneen ovea pääsee rollalla pesulle.Puoli vuotta eli tämän jälkeen,yritin tälle ihmiselle soittaa ei ollut tavattavissa.Sanoin vastaajalle ettei mulle tartte omaishoidon tukea maksaa saatoin hoidettavani sille portille mistä paluuta ei ole.Yli 17vuotta hoisin suurimmanosan ajasta ilman tukea.Onneksi oli loppuun asti ihan järjissään,ei sitä dementiaa ollut.Kaikkia muita sairauksia oli vaikka torille olis myymään mennyt,myöplastinen oireyhtymä vei 8vviikkoo ja 3 päivää.Voimia teille kaikille tähän suohoon uponneille

    • lämmölläihmisäkohtaan

      Mitä ne välittää, ei mitään.

      Täällä vaan käyvät arvostelemassa onko jossain nurkassa likaa.

      Kaikken ällöttävintä on ruuuan myyminen, joka on kaverin turkkilaisesta firmasta.Vähät välittävät mitä ne syö, pääasia että saa myymisestään jonkin palkkion.

      Tämä asia oli netissä, vanhuksille toimitetaan homeista ruokaa.Kunnes asia tuli tietoisuuteen.Ihan valtakunnan uutisiissa.

      Sama pätee vaippa firmoihin, kirje oli tehty nimenomaan vanhukselle. Kotihoito luki isoin kirjaimin kirjekuoressa.Halpojen ihmisten halpaa markkinointia.Kunhan saa myytyä ja omat provikat päälle.

      Samoin "kotihoidon" kommentit.Kun yksi on saatu pois hoidettua, tulee lisää hoidettavia.Pääasia että saa rahaa ja mahdollisimman helposti.Ei ne mitään välitä.

      Samoin "siivousfirmat" tuttujen firmoja, unohtamatta taxeja.Nekin sukulaisten/tuttujen.

      Voiko ällöttävimpiä ihmisiä olla olemassa.

      Olen nyt ollut 10 v. omaishoitajana, mitään en ole pyytänyt.

      Aina kun "asioista " on keskusteltu on" kotihoidon " edustaja ollut myös paikalla, todistajana.

      Käytiinhän sitä oikeudessakin, yrittivät laittaa kustannuksia=omia tuloja lisää ja minut vaikeuksiin. Eipä onnistunut.

      Ja jne.

    • finaalissa

      Hoidettavani on niin häijy, että mielenterveyteni horjuu ja fyysisestikin alan olla loppu.
      Olen joutunut syömään psyykenlääkkeitä jo muutaman vuoden.
      Hän oli vähän häijy jo nuorempana ja oire korostuu enemmän ja enemmän aivojen rapautuessa lisää, eikä hän pysty enää yhtään kontrolloimaan itseään, käytöstään.
      Alkaa tulla itsetuhoisia ajatuksia mieleen.

      • Ihanfinitoolo

        Mun hoidettava ei terveenäkään mikään mukava ollut omalle perheelle, sairastumisen myötä on ollut vielä vaikeampi käytökseltään. Kyllä hän vuorohoidossa ollessaan on niin mukava hoitajille ja muille, mutt kun tulee kotia, niin jo muuttuu olo niin huonoksi ja on kipeä jne.... Yhdessä vaiheessa tuntui ettei valot saa olla päällä, kun käy silmiin jne.. Hänellä sairaus on teetättänyt kuvitelmaa, ett on tosi tosi sairas. Ei meinannut välillä ymmärtää ettei hänen voinnilleen voi tehdä mitään, kun ei ole mitään sellasta vaivaa, jota vois parantaa. On tehty monta turhaa reissua terveyskeskukseen,päivystykseen ja on pitänyt soittaa ambulanssiakin, kun ei ole rauhoittunut vaan oikeasti pitänyt käyttää lääkärillä, ett rauhoittuisi edes joksikin aikaa.
        Kun on vaikeaa ja on joutunut saikkaamaan hänen kanssaan ja on pitänyt siivota vessaakin,kun hänellä on tullut löysät housuihin ja osa mennyt seinillekin ja sonta haisee koko huushollissa, niin on tullut mieleen, ett tekis itselleni jotain. Kun homma menee vaan raskaammaksi ja pitää tehdä yhä enempi töitä hoidon eteen, niin tuntuu ett ei koko hommassa ole mitään järkeä ja olo itsellä on koko ajan entistä väsyneempi, niin joskus toivoo ettei enää tarttis aamulla herätä.
        Hoidettavaa ei tahdo edes saada mihinkään hoitopaikkaan, hoidattavat niin kauan kotona, ett omaishoitaja tilttaa ja sairastuu myös. Ei palveluohjaajista yksikään ole ottanut tosissaan, kun olen puhunut etten enää jaksais hoitaa omaistani. Ei sekään merkkaa mitään, ett olen hoitajana jo toista kertaa putkeen. Kyllä monen vuoden omaishoitajuus ja sairaanhoitajana toiminen alkaa tuntua lapasessa ja omassa kropassa ja mielenterveydessä. Ei kummalla kerralla ole puhettakaan ollut, ett olis mahdollisuus saada kotihoitoa avuksi vaan on omin voimin pitänyt sinnitellä ja huolehtia omaisteni lääkitsemisestä. Iso vastuu stressaa ja syö terveyttä entisestään. En mä mikään kone ole joka jaksaa ja jaksaa vuodesta toiseen huolehtia ja hoitaa toisia ja olla valppaana kuin partiolainen ympärivuorokauden ja valvoa ja vahtia toisen perään. Omaiseni ei edes tajua ett mäkin tarvin lepoa ja en valvo koko yötä ja etten ole mikään sairaanhoidon expertti vaan omainen. Saa nähdä kauanko enää oikeasti jaksan. Olen jo miettinyt etten enää siinä vaiheessa jatka hommaa, kun hoidettavani alkaa tarviin apua vaipanvaihtamisessa, peseytymisessä ja ruuan syöttämisessä ja nostamisessa ylös tuolilta jne.., Ei mun kroppa tule moista krääkkiä enää kestämään. Ensimmäisen hoidettavani hoidin niin kauan kun hänen jalat kantoi ja hän tarvi ihan kaikessa toisen apua, ei kyennyt itse tekemään enää mitään omatoimisesti. Nostamiset ja kainaloiden alta kannattelu ja pystyssä pitäminen oli raskasta työtä ja kun häneltä meni jalat välillä alta, niin sai tehdä lujasti töitä, ett sain pidettyä hänet ylhäällä ettei tippunut lattialle. Kun hän pääsi hoivakotiin, niin mun kroppa oireili pitkään sen jälkeen. Sitten melkein samantien tuon toisen sairaus todettiin eli en saanut pitkään huilia siinä välissä, joten ei ihme, jos alan olla jo piipussa.


      • KoitetaanJaksaa

        "Ei sekään merkkaa mitään, ett olen hoitajana jo toista kertaa putkeen." kirjoitit.

        Ollaanko me liian kilttejä? No sen olen päättänyt, että kun tämä on ohi, en ala paapomaan enää ketään koskaan. En hae kellekään edes postimerkkiä kipsasta, ettei vaan tule tavaksi. En ota lemmikkieläintä, en mitään enää koskaan vastuulleni. Piste.


    • Anonyymi

      Kyllä se todellisuus on eri juttu, tiedän tämän. Pitkä omaishoito takana, isä ja äiti.Yhteiskunta ei tiedä eikä välitä asiasta mitään, ei todellakaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe