Kuinka usein vedenvaihto?

Kirsi L.

Kuinka usein teette akvaarioonne osittaisen vedenvaihdon ja kuinka suuren osan vedestä vaihdatte kerrallaan? Hanasta tuleva vesi (Turussa) on pH-arvoltaan akvaarioon liian korkea, joten vaihdettava vesi on aina käsiteltävä pH miinus -aineella. Mitä muuta lisäätte veteen osittaisen vedenvaihdon yhteydessä? Olen itse seisottanut vettä vajaan vuorokauden ennen akvaarioon laittamista, mutta se on hankalaa, jos haluaa vaihtaa vähänkin isomman osan akvaarioni 140 litrasta.

6

2274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nasu

      Vaihdan kerran viikossa kahteen 140-litraiseen noin kolmanneksen ja joka toinen päivä 54-litraiseen n. 8 litraa.

      En käsittele vettä millään kemikaaleilla, mutta monnis&kääpiöahvenaltaiden ulkosuodattimissa on turvetta, joka laskee pH:n sopivaksi. Turpeet vaihdan kahden viikon välein.

      Säästäväisenä kuin se fillarilla telkkariin virtaset polkeva mies seisotan vaihtovedet ämpäreissä muurin päällä lämpiämässä niin hanasta ei tarvitse laskea kuin kylmää. Samalla seisotuksella poistuu näppärästi kloori.

      Hankinnassa olevaan 300-400-litraiseen aion värkätä letkusysteemin vedenvaihtoon ja vaihtaa useammin ja vähemmän kerrallaan, jolloin seisotuksen poisjääntikään ei ole niin ratkaisevaa.

      Kalat rakastavat tiheitä vedenvaihtoja ja kutevat jatkuvasti
      :-).

      • Mutu

        Kolmassa viikon tai kahden välein (350l allas). Suoraan hanasta, kädellä arvioiden likimain samanlämpöisenä kuin altaan vesi. Vesijohtoveden ph on n. 8,4. Vaihdossa altaan ph kohoaa n. 7:mään, kun se normaalisti on 6,8. Vedenvaihto ei näytä juurikaan haittaavan kaloja, joskin tikrut ja punapäätetrat ovat vaihtopäivän tavallista arempia. Vedessä ei ole klooria, joten seisotus tai kloorinpoistoaineet eivät ole tarpeen.


      • Mikael
        Mutu kirjoitti:

        Kolmassa viikon tai kahden välein (350l allas). Suoraan hanasta, kädellä arvioiden likimain samanlämpöisenä kuin altaan vesi. Vesijohtoveden ph on n. 8,4. Vaihdossa altaan ph kohoaa n. 7:mään, kun se normaalisti on 6,8. Vedenvaihto ei näytä juurikaan haittaavan kaloja, joskin tikrut ja punapäätetrat ovat vaihtopäivän tavallista arempia. Vedessä ei ole klooria, joten seisotus tai kloorinpoistoaineet eivät ole tarpeen.

        Jo vanhentuneessa akvaariossa puskurikyky riittää eikä ph-miinusta tarvittane. Waterlifen bufferista en tosin ole havainnut haittaakaan olevan paitsi lompakolle. Kovin herkkiä kaloja tuo PH- hieman säästää mutta todellakin otollisempi uudessa akvaariossa.

        Aina parempi useampi vaihto vähemmällä määrällä - tarkkaile akvaariosi Nitraattipitoisuutta äläkä salli kuin 0,25 pitoisuus korkeintaan. Tästä saat viitteitä vaihtovälille - joskaan Nitraatti ei välttämättä puolitu puolet vedestä vaihtamalla. Uutta vettä ei tarvitse ( oma vesijohtoveteni ) seisottaa, riittää kun sen laskee "ilmavasti" akvaarioon ja suurimmat kaasut vapautuvat. Vesijohtoveden lämmitys huonetilassa ei ole sen halvempaa kuin boilerissakaan ja kalat kyllä kärsivät nopeasta lämpötilanvaihdosta - joten lämmintä vettä olen käyttänyt.


    • Tiitu

      On olemassa vanha, koeteltu keino, joka vähentää vedenvaihtotarpeen viikkojen vaihtovälistä kuukausiin! Samalla kalat pysyvät terveempinä, eikä sameutta aiheuttavia likoeläimiä ym. voi esiintyä. Viittaan seuraavassa osoitteessa käytävään keskusteluun:

      http://fi.egroups.com/message/Akvaario/16

    • Sari sardiini

      Niin ei sitte kannata uskoo noihin suursiivousjuttuihin. Akvaario pärjää näppärästi ilman sitä parikin vuotta ja jos joku levä ongelma tulee niin voit vaihtaa vähän enmmän kun tavallisesti, mutta et kumminkaa kaikkia kerralla

    • watertank

      Isoihin akvaarioihin ei tarvitse vaihtaa noin usein vettä parin tai kolmenviikon välein riittää pienet on sitten asia erikseen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe