Sampo Kompassi 25 K

ei ymmärrä

Kertoisko joku kannattaako minun lunastaa koko Sampo Kompassi 25 K puhtaaksi ja laittaa 3 vuoden säästöni nyt alamäessä esim. Sampo Korko-rahastoon vai varatilille (korko tänään 3,242%). Olen hävinnyt tammikuun aikana alamäessä noin 400e. Kannattaako jättää 10e/kk jatkuva säästäminen päälle. En ole alunperin tehnyt mitään vuositavoitetta, mutta tarvin säästöjäni tulevien opiskeluvuosien elättäjäksi. Enkä halua isoja menetyksiä enää.

12

14535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sulla on siellä

      pelimerkkejä

      • ei ymmärrä

        Onko pelimarkkkojen määrällä jokin mystinen raja, milloin ne kantsii lunastaa poies. siis yli 10 000 e:a


    • m53

      aavistin tämän hässäkän jo vuodenvaihteessa piti silloin jo lopettaa Sammon rahastotilit 2kpl jossa yhteensä oli 8000€:a. No sitten tammikuun 10päivä menin pankkiin ja siirsin tavalliselle tuottotilille jossa on korko mainitsemasi vähän yli 3%. Siellä aion pitää eikä mulla ole varaa menettää koska olen eläkkeellä.
      Ja myöskin kannattaa lopettaa rahastot kokonaan jos niillä ei ole mitään niin ei tarvitse niiden hoitomaksujakaan maksella, pankkit kyllä osaa rokottaa.

    • Vakuusvaje

      Vanha sijoitusohjehan on se, että riskisijoituksiin ei pitäisi laittaa sellaista rahaa, jolle on etukäteen tiedossa välttämätön käyttökohde. Murphyn lain perusteella se käyttöpakko tulee huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Tältä pohjalta voisi sanoa, että keventämiseen on aihetta. Lisäksi yhdistelmärahastot ovat periaatteessa turha porras ja kustannus sijoittajan ja sijoituskohteen välissä.

      Toisaalta Kompassi on hallinnointipalkkioltaan halpa ja korkopaino niin suuri, että riskiä ei ole kovin paljon. Suurta hyötyä et saa enää lisäämällä 75 prosentin korkopainoa sataan prosenttiin. Osakkeet ovat jo laskeneet melkoisesti ja jos olet selvinnyt neljänsadan tappiolla tähän asti, tuskin kovin monta satasta on enää menossa tässä laskuvaiheessa.

      Täytyy sanoa, että menee nopanheitoksi.

    • lunastaa

      Eli mikäli sijoituksesi on miinuksella, kannattaa odottaa korjausliikettä. Todellahan et ole menettänyt senttiäkään, ennen kuin realisoit osuutesi ja sen mukana tappion.
      Kompassi on hyvin hoidettu rahasto ja tekee sisällään "kuoppakorjauksen" korkopuolelle, liikkeen näkyminen osuuden arvossa kestää tietysti aikansa.
      Kun arvo korjautuu siedettävälle tasolle, voit halutessasi lunastaa ja pistää vaikka kolmen kuukauden määräaikaiselle aina uudestaan ja uudestaan, kunnes korot laskee tai markkinoilla meno rauhoittuu muuten vaan.
      Kymppitonnille tarjotellaan ainakin paikallisosuuspankeissa 4,8%/3kk korkoa, ei pöllömmin...
      Tuon kympin säästäminen Kompassiin kannattaa lopettaa, jos sijoitushorisonttisi on noin lyhyt, pane ennemmin sinne varatilille.

    • Sijoittaja X

      Vastaus: Ei kannata. Kompassi o0n ihan hyvä rahasto nykyiseen markkinatilanteeseen.

      Lunasta tämän vuoden lopussa 950 euroa. Tee sama sitä seuraavana vuonna ja edelleen kolmen vuoden päästä. Niin sinun ei tarvitse maksaa veroja voitoistasi. Tee lypsämistä niin kauan kuin rahaa riittää. Jatka myös sen kympin säästämistä. Saat komapssilla taatusti paremman tuoton rahoillesi kuin noilla muilla mainituilla vaihtoehdoilla.

      • aiot nostaa

        jos nämä sijoitusrahastojen arvot hupenee tätä rataa ?


      • tee näib

        ota pois ja paa seligson euro obgligaatiooon eipä juuri kuluja, tai sitten mandatum us bondiin joka ajanjaksolla pärjänneet hyvin. iahn tosi että 25 sampo sisältää osakkeita ja kun näkyy alamäkee menenvän nyt seuraavat 2-3v niin eipä siellä sitten loppupeleissä enää ole mitä siirrellä/lunastella. mieluummin pienellä tappiolla pois ja kun muut menee alamäkee niin laittaa varmempiiin kokrorahastoihin alamäen ajaksi.


      • Sijoittaja X
        aiot nostaa kirjoitti:

        jos nämä sijoitusrahastojen arvot hupenee tätä rataa ?

        Suuntaa tämän päivän jälkeen. Tuossa rahastossa sijoitushorisontti on 2 vuotta. Anna ajan kulua. Noissa ympyröissä ne Nokian voitotkin pyörii....


      • ?????
        tee näib kirjoitti:

        ota pois ja paa seligson euro obgligaatiooon eipä juuri kuluja, tai sitten mandatum us bondiin joka ajanjaksolla pärjänneet hyvin. iahn tosi että 25 sampo sisältää osakkeita ja kun näkyy alamäkee menenvän nyt seuraavat 2-3v niin eipä siellä sitten loppupeleissä enää ole mitä siirrellä/lunastella. mieluummin pienellä tappiolla pois ja kun muut menee alamäkee niin laittaa varmempiiin kokrorahastoihin alamäen ajaksi.

        Pankkien suuri rahastopuhallus




        Fiuuuuh. Suurten pankkien 35 osakerahastosta katosi kolmessa vuodessa 1,3 miljardia euroa. Samalla paloivat rahat monilta piensijoittajilta, jotka ottivat ensi askeleitaan rahastosäästäjinä.

        Heilahtelut kuuluvat osakemarkkinoiden luonteeseen. Jokainen osakerahastoon sijoittava on vaarassa menettää rahansa. Päätöksen tehdessään jokainen piensijoittaja on – toivottavasti – punninnut mielessään, paljonko riskiä kestää.

        * Nordea Rahastoyhtiön 14 Suomeen rekisteröityä osakerahastoa hassasivat 715 miljoonaa euroa lokakuusta 1999 alkaen.

        * Sampo Rahastoyhtiön 14 osakerahastosta katosi kolmessa vuodessa taivaan tuuliin 420 miljoonaa euroa.

        * OP-Rahastoyhtiön 7 osakerahastosta hävisi samassa ajassa 209 miljoonaa euroa.

        Talouselämän tutkimista pankkien osakerahastoista vain kahden pääomat kasvoivat hieman kolmessa vuodessa. Mandatum Baltic oli tämän vuoden lokakuussa 3,5 miljoonaa euroa ja OP-Metsä 170 000 euroa kookkaampi kuin kolme vuotta aiemmin.

        Yhteenlaskettu hävikki on huomattava, sillä se vastaa keskikokoisen rahastoyhtiön pääomia. Esimerkiksi Evlin rahastoissa oli tämän vuoden lokakuun lopussa yhteensä 1,3 miljardia euroa.

        Rahastojen suurimpia sijoittajia ovat vakuutusyhtiöt, eläkekassat ja muut instituutiot. Kuitenkin oheisen taulukon pahimmista rahanhukkaajista vain kaksi – Opstock Euro Index ja Nordea Pro Eurooppa – on suunnattu nimenomaan suursijoittajille. Näissä vähimmäissijoitus on korkea.

        Valtaosa osakerahastojen pääomien sulamisesta johtuu pörssikurssien laskusta. Pankkien rahastot eivät juuri kikkaile omaperäisillä sijoituspolitiikoilla, vaan myyvät kansalle tavallista, aktiiviseksi mainostettua salkunhoitoa. Käytännössä nämä osakerahastot seuraavat vertailuindeksiään. Kun indeksi laskee, putoaa rahastokin. Osa pääomista on huvennut pankkien perimiin palkkioihin. Sijoittaja maksaa rahastoyhtiölle joka päivä hallinnointipalkkiota, oli hyvä tai huono aika. Esimerkiksi osakerahastolle tyypillinen 1,5 prosentin hallinnointipalkkio 10 000 euron rahastosijoituksesta merkitsee 150 euroa yhdeltä sijoittajalta yhdessä vuodessa.

        Vuosina 2000 ja 2001 kolmen suuren pankin rahastoyhtiöt saivat kaikista rahastoistaan yhteensä 208 miljoonan euron palkkiot.

        Lähes kaikilla rahastoyhtiöillä on myös ulkomaille, kuten Luxemburgiin, rekisteröityjä rahastoja. Niiden pääomamenetyksiä ei voi selvittää, koska nämä rahastot eivät kerro nettomerkintöjään. Todellisuudessa osakerahastojen tappiot ovat siis huomattavasti suuremmat.

        Piensijoittaja ehtii kuplaan
        Rahastoyhtiöt suosittelevat osakerahastoja vain pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Malttia pitäisi olla vähintään viisi, mielellään kymmenenkin vuotta.

        Kolmen viime vuoden miljarditälli on kuitenkin niin iso, että sijoittajien pitää maata vuosia osakerahastojensa päällä päästäkseen edes omilleen. Jälkiviisaasti ajatellen rahastosijoittajankin olisi kannattanut hypätä kyydistä ennen alamäkeä.

        Helpompi, mutta tylsempi tapa pienentää tappioita on valita osakeindeksiä automaattisesti seuraava indeksirahasto. Nämäkään rahastot eivät suojaa sijoittajaa kurssilaskulta, mutta hallinnointipalkkiot ainakin ovat pienemmät.

        Indeksirahastoihin erikoistuneen Seligson & Co Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Martin Paasi suosittelee hajautettua ja pitkäjänteistä indeksirahastosijoittamista.

        ”Piensijoittaja yleensä myöhästyy osakkeiden nousuhuumasta. Siksi ei pidäkään yrittää juosta markkinoiden perässä”, Paasi sanoo.

        Viimeksi rahastosijoittajat virittyivät parhaaseen ostotunnelmaan vuoden 2000 alussa. Osakerahastojen loistava tuottomenneisyys houkutteli.

        Esimerkiksi yksityisijoittajien suosima Nordea Eurooppa.fi, silloinen Merita Eurooppa, imaisi vuoden 2000 tammi–kesäkuussa sisäänsä 97 miljoonaa euroa. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittava kansansuosikki OP-Delta sai neljässä kuukaudessa 59 miljoonan euron nettomerkinnät.

        Myös muotisuuntaukset näkyvät selvästi rahastojen nettomerkinnöissä. Nordea IT -rahaston kuumin kausi ajoittui vuosituhannen vaihteeseen. Biotekniikka- ja lääkerahasto Nordea Medica Life Science kukoisti kevät-kesällä 2000.

        Kaikki rahastoihin sisään tuleva uusi raha oli pakko sijoittaa osakkeisiin – suoraan laskeville markkinoille.

        Palkkiot ovat puhdasta tuloa
        Kannattaa muistaa, että rahastoissa riskin kantaa yksin sijoittaja. Kun osakekurssit laskevat, rahastoyhtiön kassavirta heikkenee. Sijoittaja sen sijaan menettää rahastoon sijoittamaansa pääomaa. Samassa veneessä ollaan, mutta vain toisen eväitä syödään.

        Pankeille rahastojen pyörittäminen on kannattavaa puuhaa. Isoilla pankeilla on valmiina sijoitusosaamista ja tehokas myyntikanava. Pankki voi perustaa rahastoja suhteellisen pienellä lisäkustannuksella ja masinoida konttorinsa aggressiiviseen myyntityöhön.

        Perinteinen vähittäispankkitoiminta kierrättää rahaa pankin taseen kautta. Lainoista ja talletuksista pankki perii vain marginaalin. Rahastoista perittävät palkkiot ovat pientä, mutta puhdasta tuloa.

        ”Rahastojen kautta tulevat eurot ovat pankille tavallaan arvokkaampia. Rahastot eivät myöskään rasita pankin vakavaraisuutta ja omaa pääomaa”, sanoo Sampo Rahastoyhtiön toimitusjohtaja.


    • maijaleenas

      Sitä samaa tässä mietin. Kannattaako vaiko eikö.

      • jälkiviisastelua

        Ketjun alkuvaiheessa olisi kannattanut myydä kaikki sijoitukset ja laittaa rahat säästötilille. Ja ostaa vuoden päästä koko rahalla ja vielä velaksikin takaisin (mieluummin tosin jotain muuta kuin tätä rahastoa). Jälkiviisaus on siitä mukava laji, että siinä on helppo olla oikeassa.

        Sinun tapauksessasi "kannattavuus" riippuu siitä mikä on sinun tilanteesi ja sijoitustesi tilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat juuri nyt. Ja mikä on riskiprofiilisi, eli onko sinulle sopivin vaihtoehto laittaa vain 25 % sijoituksesta osakkeisiin ja loput korkoihin, vai kestäisitkö mahdollisesti isompaa osakkeiden osuutta?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe