Optikko ja silmälääkärit

hajataittoinen

Hei!
Haluisin muilta mielipiteitä erityisesti alan ammattilaisilta, mutta myös muiltakin, sellaiseen asiaan kuin, että onko näköni voinut vaikuttaa opintomenestykseen (tai sen puutteeseen:) minun kohdallani. Itselläni on ollut hajataittoa ja ilman laseja ponnistelin ala-asteelta lukioon. AMK:ssa sain lasit, mutta optikko määräsi vääränlaiset lasit. Nyt opintotukiaika alkaa pikkuhiljaa loppumaan ja mietinkin, että voisinko vedota vääriin silmälaseihin. AMK:ssa ensimmäisenä lukukautena sain silmälasit optikon määrääminä, mutta vahvuudet olivat väärät. Päähän ja silmiin koski vaikka käytin silmälaseja. Kävin myös pari vuotta myöhemmin uudestaan optikolla ja sain uudet väärät silmälasit sekä kivut vain jatkuivat. Sain tuossa puoli vuotta sitten (eli opiskelua amk:ssa oli kulunut jo 3 vuotta) uudet lasit silmälääkärin määrääminä ja nyt päänsärky ja silmäkivut ovat loppuneet. Silmälääkäri kertoi, että kun minulla on hajataittoa, niin silmäni väsyvät ja rasittuvat jo siitä, etten näe kauas ja sen vuoksi en jaksa lukea kauan aikaa sekä sen vuoksi teksti puuroutuu. Minulle kävi usein niin, että koulupäivän aikana sain pistäviä päänsärkyjä (vaikka käytin optikon määräämiä laseja lukiessa) ja silmiin alkoi koskea. Kun sitten kotona tai koulussa yritin varsinkin iltapäivällä tai illalla lukea, teksti tuntui sumuiselta ja jotenkin epäselvältä. Kävin myös lukihäiriötestissä. Testissä kävi ilmi, että lukunopeuteni oli todella hidas, mutta kirjoituskokeessa sain täydet pisteet. Lukihäiriötestin pitäjä kehoitti minua tuolloin menemään vielä silmälääkärille ja niinpä menin. En ymmärrä itse yhtään mitään resepteistä, joten kirjoitan tähän kaikki kohdat missä on jokin arvo tai teksti =) Voisiko joku kertoa onko noissa reseptien arvoissa eroa? Onko se voinut vaikuttaa opiskeluihini? Itse olen kyllä huomannut, että luen paljon nopeammin kuin ennen. Aiemmin lukunopeus oli n. 5 sivua/tunti (jonka jälkeen silmiin ja päähän särki älyttömästi) ja nyt voin lukea n.20-30sivua/tunti eikä ole tietoakaan kivuista tai säryistä. Ja tämä ei sitten kirjoitettu mollaamaan kaikkia optikoita, vaan uskon, että hajataittoa on vain niin vaikeaa tutkia ja määritellä oikeat arvot, sillä jokainenhan itse kertoo niissä testeissä, että milloin näkee mitäkin. Tahtoisin vain tietää, että voisinkohan vedota tähän asiaan Kelan suhteen. Minulla on nimittäin jäänyt monta kurssia rästiin sen vuoksi, etten päässyt tentistä läpi enkä ehtinyt lukea koko koealuetta. SUURET KIITOKSET KAIKILLE JO ETUKÄTEEN, KETKÄ VAIVAUTUVAT MAHDOLLISESTI VASTAAMAAN =)

Optikko määräsi minulle vuonna 2005 tällaisilla vahvuuksilla lasit(instrumentariumin tekemä resepti):
Kauko
Sf oikea 0,75 ja vasen 0,75,
Cyl oikea -0,5 ja vasen -0,25,
Ax oikea 170 ja vasen 160,
Halkaisija 70 ja 70
Tyyppi 1TE ja 1Te
Kv oikea 29,0 ja vasen 29,5

Sitten kun päähän alkoi särkeä kamalasti, menin uudestaan optikolle vuonna 2007 ja tässä arvot siitä (Silmäaseman tekemä resepti):
sf cyl ax
od: -0 -0,50 170

os: -0 -0,50 160


Add: 0,5

Lasityyppi Kaukolasit

Ja vuonna 2008 menin silmälääkärille, tässä sieltä arvot (silmäaseman resepti):

Sf Cyl Ax Prismat
Od: -1,75 1,00 90 bas

Os: -1,75 1,00 90 bas


Paineet 14 = Ta = 14
Lasityyppi Kaukolasit

4

2145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ellu 29

      Moikka!
      ennen kannanottoa kysyisin, että onko tuossa prisma-kohdassa joitakin numeroita ja mitä? prismalinsseillä korjataan karsastusta.

      • hajataittoinen

        Eli siis prisma kohdassa ei ollut lukuja, vaan luki vain bas. Tekstit eivät menneetkään niin hienosti kuin olin ne tähän lomakkeelle kirjoittanut. Eli siis kohdissa OD ja OS ensimmäisen luvun pitäisi olla kohdassa Sf, toisen kohdassa Cyl ja kolmannen kohdassa AX ja viimeisen kohdassa Prismat (eli siis teksti bas).


    • Nimetön

      Suurin virhe oli kärsiä kivusta selvittämättä mistä se johtuu. Sullahan olisi voinut olla aivokasvain tai jotain.

      Silmien näkökyky muuttuu. Joku arvo on voinut olla oikea kolme vuotta sitten, mutta ei ole enää. Hajataitto voi heilahdella sinne tänne varsinkin murrosiässä.

    • taantumus

      Kaukolasit eivät ole lukulasit. Ennen ihmiset joutuivat ostamaan kahdet lasit lukemiseen ja muuhun käyttöön. Sitten tulivat kahtia jaetut lasit joissa alaosa oli lukulasit. Opiskeluaikana jolloin piti nhdä eri etäisyyyksille sain kolmeteholasit missä oli eri hionta lähilukemiseen, tietokone yms taululle näkemine ja sitten kaukolasit. Nyt saa aina samoja laseja kuin halppisliikkeissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe