Negatiivin skannaaminen

negan skannaus

Ajattelin ostaa erään edullisen skannerin jossa ei tule mukana ns. negapidikettä ja valoa, itse skannerin tarkkuus pitäisi riittää kyllä negan skannaamiseen, laitteen optinen tarkkuus on 4800 * 4800.

Mutta voiko noita erikseen ostettavia negatiivipidikkeitä ja -taustavaloja käyttää muissakin skannereissa kuin mihin niitä alunperin myydään? Eikös kyseessä ole periaatteessa vain taustavalo ja pidike jolla nega saadaan pysymään paikallaan?

Niin ja sitten filmiskannereita fanittaville tiedoksi että mä en aio ostaa mitään 1000 euron filmiskanneria joten sellasta ei kannata edes yrittää tarjota, en ole ammattilainen eikä niitä negoja ole niin paljoa sentään että kallis filmiskanneri maksaisi itseään takaisin. Ja käytettyä skanneria en myöskään aio ostaa, niiden kanssa on sellanen juttu että voi saada helmen mutta toisaalta voi työntää kätensä p*skaan eikä käytetyissä mikään takaa että laite toimii paria kuukautta pidempään.

14

5597

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mika2

      .... kysymykseen en uskalla sanoa mitään, koska en ihan tarkkaan tiedä minkämoisesta laitteesta puhut. Periaatteessa tasoskannerin kanssa taustavalokin riittää, mutta ongelmia voi tulla siinä jos skanneri ei skannatessa osaa sammuttaa omaa skannauslamppuaan (joskin muistan varhaisen Hp:n tasoskannerin hamalta yhdeksänkytluvulta, jossa käytettiin negaskannauksessa sellaista peiliboksia joka heijasti alapuolisen skannausvalon takaisin lukupäihin negatiivin läpi). Toinen ongelma voi olla filmipitimen puuttuminen eli jos negatiivi on lasipintaa vasten tulee melkoisella varmuudella ns. newtonin renkaita kuvaan. jos taas käyttää negatiivipidintä, niin tarkennus voi muodostua ongelmaksi jos skanneria ei ole suunniteltu negatiivien skannaukseen, voi siinä olla kiinteä tarkennus lasipintaan (negatiivien skannaukseen suunnitelluissa tasoskannereissa tämä asia on huomioitu). Kolmas seikka on skannausohjelmisto, joka ei välttämättä huomioi negaskannaajan tarpeita mikäli skanneria ei ole siihen käyttöön suunniteltu, mikä aiheuttaa lähinnä paljon käsityötä rajausten ja muiden säätöjen kanssa (tämän ongelman voi toki kiertää käyttämällä kolmannen osapuolen ohjelmistoa tai linuxia esim vueskan tai silverskan, mikäli tukevat aikomasi skanneria). Suosittelen kyllä että harkitsisit selaista tasoskanneria johon on tehtaalla ympätty negakansi (niitä on ihan edullisiakin ja tuo 4800ppi:n reso ei ole juttu eikä mikään nykyisille tasoskannereille (omanikin jo viisi vuotta vanha tasoskanneri siihen pystyy).

      Olen kyllä samaa mieltä siitä, että varsinaiset negaskannerit on enempi hifistejä varten ja tasoskanneri tekee aivan kuranttia jälkeä normaaliin käyttöön ja muutamat tasoskannerit ovat vieläpä erinomaisia negojen skannaukseen. Lähinnä negaskannereista puuttuu se lasilevy, mutta muuten parhaat tasurit ovat hyvinkin samaan pystyviä kohtuuhintasiten negaskannereiden kanssa, mikä osittain selittää sen että negaskannerien halvin pää on kovasti harventunut ja lähinnä huippulaitteita on tarjolla. Tasurissa kun on sekin etu, että isolla skannausalalla voi eräajossa skannata kokonaisia filmirullia kerralla ja itse vain hörppiä kaffetta ja katsella sydämen asialla sarjaa isotkaan negakoot aina laakaan asti ei ole tasurille mikään ongelma, mutta negaskanneri, joka siihen pystyy on jo aika iso hintalappu.

      Nykyisinhän ei taida enää olla kummoinen juttu skannata filmiä raetta myöden, vaan parhaat kilpailevat sillä mikä saa yksityiskohtaisimman kuvan siitä yksittäisestä rakeesta;-) ja kuvien koko lasketaan tietysti gigoissa kaikkinen kuusitoistabittisine kanavineen kun sitä tuiki tärkeää dataa;-D

    • p*skaan

      Aiot juuri työntää kätesi syvälle p*skaan. Osta edes tasoskanneri joka on tarkoitettu myös negatiivien skannaamiseen. Kaikkein halvimmissa negojen skannaamiseen "pystyvissä" ei tietojeni mukaan ole valokantta. Kierrä ne kaukaa. Skannerissa pitää olla kelvollinen valokansi ja niin iso skannausala ettei liuska kerrallaan tarvitse tuhertaa. Optinen resoluutio ei ratkaise kaikkea. Jos negat on otettu keskilaatuisella kameralla niin varsin pieni resoluutio riittää. Resoluution lisäksi vähintään yhtä tärkeää ellei tärkeämpää on skannerin kyky erottaa eri valoisuudet toisistaan. Jos valmistaja ei ilmoita dynamiikkaa (D-arvoa) niin vaikeuksia tulee sävyjen kaivamisessa esiin etenkin väärin valotetuista negatiiveista (silloin myös optinen resoluutio menettää merkityksensä, koska kaikki on yhtä ja samaa sävyä). Riittävän hyvä D-arvo on siinä 3,6 paikkeilla. Mitä isompi lukema, sitä parempi.

    • jo 60€:n

      Hong Kongin skannerilla saat parempaa jälkeä kuin tuolla temppuilemalla ja Plustekin 100 – 500 euron skannerilla jo pieniä ihmeitä tuohon tasoskanneriisi verrattuna.
      Perustelusi "kuulostaa" vähän samalta kuin haluaisit sovittaa kamerakäännykkään järkkärin obiskan.

      Ne pitimet eivä ole varsinainen ongelmasi vaan ensinnäkin se, että negan skannaamisessa tarvitaan tasoskannerissa ehdottomasti ns. diakansi jossa on valo.
      Toiseksi se negatiivi on siis negatiivi jossa värit ovat "väärinpäin" ja sitten siinä on vielä se värillinen maskikalvo. Siitä tulee se, että "oikeiden värien" saaminen skannattuun positiivikäännökseen on toivottoman työlästä. Negan kääntäminen negan negaksi photarissa ei paljon näytä haluamaltasi.
      Joten hanki suosiolla skanneri jossa on negaskannaus (diaskanneri tai diakansi) ja käyttämäsi filmilaadun profiili valmiina.

    • Dia25asa

      ...pokettinegafilmin yleinentarkkuus opisesti on 0.3megaa, siis pokettikameroiden lissien piirron syystäkin!
      ns. "10" kymppikuvat olivat muotia aikoinaan ja ne mitään vaadi tasoltaan.

      Scannaaminen jollain välineellä jossa lukema korkealla ei takaa mitään kun alkupäässä taso alhainen!
      Perusvälineitä löytyy cannonilta joissa filmin-sekä diakehyksen adapterit. Itse en menis ostamaan jotain välinettä jossa ei ole valmiina jokin lisälaite/kekkaa millä tehdään kopiointia negoista tai dioista, koska laitteen ohjelmistokaan ei tunne itsekeksittyjä tekemisiä vaan sen mitä sille suuniteltu tehtävän!!!
      Miksi edes hankkia väline johon sitä edes suunitelut???? .."Ostan mieluusti traktorin jolla leikkaan ruohon talon pihalta, mutta oikea tarve on marjojen poimiminen pensaista syksyllä"...

      Jos negasi ovat itse kehitettyjä niin taso saattaa olla selkeästi korkeammalla tasolla kuin jyrkillä kehitteillä massatuotannossa tehdään. Massatuotannossa ei tunneta edes hitaiden filmien eli hienoraefilmien erillistä kehitysprosessia. Itse kehitetty 400 iso on hienorakisempaa sekä laajempisävysempää lopputulokseltaan kuin yleisvalmistamon 100 iso.

    • Räpi

      Hankin keväällä -09 Epson V500 tasoskannerin ajatuksena skannata digimuotoon laajaa dia-arkistoani. Luin tietysti kaikki mahdolliset kirjoitukset netistä mitä tämäntapaisista skannereista sanotaan, pari merkkiä nousi tässä yhteydessä esiin, toinen oli Canon ja toinen Epson. Canon sai kohtalaisia arvioita mutta näistä nousi esiin selkeästi paremmat arviot saanut Epson kahdella tasoskanneri mallillaan. Toinen oli V750 joka oli suht kallis mutta erinomaiset arviot saanut käyttäjiltä, toinen V500 jota pidettiin myös erittäin hyvänä diojen ja negojen skannaukseen.
      Hankin siis Epsonin V500 mallin ja olet hyvin tyytyväinen hankintaani, kalliimpi malli luultavasti tekee parempaa jälkeä (niinhän kalliimpien aina pitäisi tehdä), mutta erittäin hyvää jälkeä tämä tekee! Rajalassa josta sen ostin, on mahdollisuus vuokrata tämä skanneri vuorokaudeksi 20€ hintaan, ja jos päätyy ostamaan kyseisen laitteen summa hyvitetään hinnassa. Maksoin skannerista 280€ mitä en pidä pahana lainkaan hyvästä skannerista. Ostos sisältää kunnon nega- ja diapidikkeet sekä pidikkeet vielä 6x6 filmin skannaamiseksi. Mukana on hyvä ohjelmisto, suosittelen!
      Jos haluaa leikkiä omilla virityksillä niin mikäs siinä, tulos luultavasti jää kauas siitä mitä pitää tyydyttävänä tarkkuutena ja värisyvyytenä. Koska kyse on tasoskannerista, toimii se myös kaikessa mihin tasoskanneria tarvitsee, negojen ja diojen skannaus on oikeastaan extraa muuten laadukkaassa skannerissa.

      • Kokeiltua

        Tasoskannereiden kuvanlaadussa on oleellista se, että osuuko filmi skannerin terävyysalueelle.
        Filmiskannereissa on yleensä AF, joka tarkentaa joka ruudun erikseen.
        Teoreettisesti tarkempi tasoskanneri voi tehdä paljon huonompaa jälkeä, kuin "heikompilaatuinen" filmiskanneri.
        Olen sen itsekin kokeissa huomannut. Wanha Nikon tai Minolta on ollut paljon tarkempi, kuin optiselta dpi:ltään kaksi kertaa tarkempi tasoskanneri.


      • Räpi
        Kokeiltua kirjoitti:

        Tasoskannereiden kuvanlaadussa on oleellista se, että osuuko filmi skannerin terävyysalueelle.
        Filmiskannereissa on yleensä AF, joka tarkentaa joka ruudun erikseen.
        Teoreettisesti tarkempi tasoskanneri voi tehdä paljon huonompaa jälkeä, kuin "heikompilaatuinen" filmiskanneri.
        Olen sen itsekin kokeissa huomannut. Wanha Nikon tai Minolta on ollut paljon tarkempi, kuin optiselta dpi:ltään kaksi kertaa tarkempi tasoskanneri.

        Epson V500 tarkentaa negan tai dian pintaan. Muistelen Epson V750 testatun paremmaksi kuin edullisemmat dia/negaskannerit. Nikonin kallis erityisesti negan skannaamiseen tarkoitettu laite oli tottakai muihin verrattuna ylivoimainen, mutta näyttää maksavankin tällä hetkellä noin 2700€! Sitä pitää todella jo tarvita, tuskimpa kukaan yksityinen tällaista hankkii?


      • Teppo Tepponen
        Räpi kirjoitti:

        Epson V500 tarkentaa negan tai dian pintaan. Muistelen Epson V750 testatun paremmaksi kuin edullisemmat dia/negaskannerit. Nikonin kallis erityisesti negan skannaamiseen tarkoitettu laite oli tottakai muihin verrattuna ylivoimainen, mutta näyttää maksavankin tällä hetkellä noin 2700€! Sitä pitää todella jo tarvita, tuskimpa kukaan yksityinen tällaista hankkii?

        Kyllä muuten vaan hankkii...


    • ougj uogj ougj oug

      Filmiskanneri on kallis, sen vaatimukset on kovat. Tosta resoluutiosta. Laskeppas, paljonko pikseleitä jää jäljelle sun suunnittelemassa skannerissa negan kokoiselle pläntille, resoluutiohan on laskettu A4- arkille.

      Suunnittele homma ja teetä alihankintana skannaukset, saat kunnon laatua. Nuo kotiskannereitten "filmipäät" on loppujenlopuksi lähinnä vitsi.

      • DeePeeIi

        "Laskeppas, paljonko pikseleitä jää jäljelle sun suunnittelemassa skannerissa negan kokoiselle pläntille, resoluutiohan on laskettu A4- arkille"

        Mikä asiantuntijakommentti. En nyt puutu muuten tähän keskusteluun kuin siten, että ei tuota aloittajan resoluutiota ole laskettu millekään koolle, se on sama koosta riippumatta. Niissä nyt satutaan ilmaisemaan dpi-arvoja molempiin suuntiin eli vaakaan ja pystyyn erikseen. Se max dpi on ihan sama postimerkille, filmille ja a4:lle. Näin ilmoitetaan usein myös tulostimissa, joissa se hyvinkin voi olla aika eri suunnasta riippuen.


    • mitään 1000 euron
      • juuuuu.

        tuo laite ei ole varsinainen skanneri, vaan diakopiointilaite tms. Toimii kuin valokuvakamera, kenno tallentaa kuvan hetkessä. Sävyskaala on aika olematon. Esim. aurinko on pitkänmatkaa iso pallo, kun skanneri löytää sävyjä tuosta väliltäkin.

        Tilaa arkiston digitointipalvelu googlella: "negatiivien skannaus" tai "diojen skannaus" niin homma helpottuu.


    • JooTampere

      Vaihtaisin tuon HP 5470c skannerin johonkin parempaan niin tällä hetkellä valintani olisi tuo http://www.epson.fi/internetLive/dctm/content/FI/fi_FI/products/scanners/FIN_Product_Model_PerfectionV700_FI.inter.jsp

      Mikään filmi/dia skanneri ei tulisi edes mieleenkään,,jos tuollaisen tarkkuus ei riitä niin on jo vaatimukset korkeella,, ammattilaisten laitteet erikseen,,

      Niin tuo valokansi joissa valo tulee negan/dian takaa niin ne osaavat sammuttaa sen normaali skannausvalon siitä alhaalta,,,, tuollainen vaikka tuo epson niin sillä saa skannattua kaikkea muutakin ja on erittäin hyvä hankinta,, kaverilla tuollainen ja sitä olen käyttänyt mitä olen tarvinnut,,

      http://www.epson.com/cgi-bin/Store/jsp/Product.do?BV_UseBVCookie=yes&sku=B11B178011

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2754
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      9
      1975
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1433
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1325
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1300
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1221
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1131
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1075
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1044
    10. 21
      1038
    Aihe