Osaproteesi vai sillat?

Tiina38

Minulta poistettiin kunnallisessa hammashoitolassa hammaskirurgilla 23.11.2009 kerralla lähes puolentoistatunnin leikkauksessa 5 hammasta, ja sitä ennen minulta oli poistettu jo aiemmin 4 hammasta, eli puuttuvia on nyt yhteensä 9 hammasta. Poistoleikkauksen jälkeen sain proteettiseen jatkohoitoon ajan yli kolmen kuukauden päähän 2.3.2010. Ja nyt aika siirtyikin toiselle hammaslääkärille eri hoitolaan, mutta vasta 14.6.2010! Aika hurjalta tuntuu että joudun nyt olemaan ilman 9 hammasta ainakin kesään asti. Ei ole mikään mukava tilanne, kun syöminen on varsin hankalaa ja kyllä nämä aukot hymyillessäkin näkyvät. Ikää minulla on 38, eli olisi vielä mielestäni kiva että ne voitaisiin korvata silloilla, eikä vanhanaikaisilla irroitettavilla proteeseilla.

Miten sellaisten osaproteesien kanssa pärjää? Vaikuttavatko ne puheeseen? Onnistuuko syöminen hyvin vai onko hankalaa tai mitä ruokia ei voi syödä ollenkaan? Pidetäänkö niitä öisin vai otetaanko ne yöksi pois?
Mietin myös yksityistä hammaslääkäriä vaihtoehtona, mutta olisin kiitollinen hintatiedoista? Mitä osaproteesien laitto yksityisellä on keskimäärin maksanut?

Entä jos teettäisin yksityisellä sillat puuttuvien (ylhäällä 15, 16 ja 24, 26, 27, alhaalla 35, 36 ja 44, 46) tilalle? Käsittääkseni alas pitäisi tehdä sillat 34-37 tai 33-37 ja 43-47, ja ylös 14-17 tai 13-17, mutta entä vasemmalle ylös kun siellä ei kulmahampaan 23 takana ole kuin yksi välihammas 25? Mahtaisiko sinne onnistua silta sitten ollenkaan?

Voisiko joku kertoa vinkkejä miten minun kannattaisi edetä hoitoni kanssa.

44

12521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sanddra

      Huima määrä sulta hampaita otettu ja mä kun olen käsittänyt että tämän päivän hammashoidossa pyritään aina säilyttämään omat hampaat niin pitkälle kuin suinkin vaan on mahdollista.

      Nuo sillat kyllä luulisi onnistuvan, jos ja kun sulla onkin noita sopivia tukihampaita. Sitäpaitsi kiinteä ratkaisu suussa on aina mukavampi kuin irtoproteesi. Tietenkin hintaero on huikea, eli osaproteesihan tulee huomattavasti halvemmaksi, sitä pidetään siis vain päiväsaikaan, yöllä suun limakalvot saavat levätä. Siitä käytännöllisyydestä, mun mielestä ei irtoproteesin tulisi rajoittaa mitenkää syötäviä eli hiotaan proteesia niin kauan ennen kuin se on juuri sopiva sun suuhun. Eikä saa olla vaikutusta puhumiseenkaan. Meneehän siinä toki aikaa että tottuu, mutta kun kuitenkin olet vielä nuori, luulisi että kiinteät ratkaisut olisivat ensisijaisia, mikäli niiden hoitoon sitoudut täysillä.

      Mutta jos olet valmis maksamaan näistä kiinteistä ratkaisuista pidä puolesi ja vaadi sitä. Hammaslääkäreillä on velvollisuus esitellä kaikki mahdolliset vaihtoehdot jotka voidaan toteuttaa ja kertoa toimenpiteiden kustannuksista.

      • Tiina38

        Olen menossa käymään ensi viikolla yksityisellä nyt vihdoin teettämässä arvion sekä osaproteesien tekemisestä että siltojen tekemisestä siellä.

        Onko sinulla kokemusta itselläsi noista irtoproteeseista? Kun ymmärsin kirjoituksestasi niin ja että nekin saadaan ihan toimiviksi suussa?

        Siltojen osalta minua hirvittää niiden hinnat, että ne tulevat yksityisellä niin kalliiksi ettei minulla ole tällä hetkellä varaa niihin. Ja nuo "kahden puuttuvan hampaan yli" menevät sillat, eli saadaanko sellaisia tehtyä niin että ne sitten myös kestävät ja tukihampaat kestävät? Samoin tuo vasen yläpuolisko arveluttaa, eli voidaan sinne tehdä siltaa ollenkaan, kun siellä on siis etuhampaat kulmahampaaseen 23 asti, mutta sitten vain 25 niiden takana. Voiko sinne tehdä siltaa joka menisi 26 paikalle asti? Osaisitko sinä tai joku muu vastata näihin?


      • kohta hampaaton?
        Tiina38 kirjoitti:

        Olen menossa käymään ensi viikolla yksityisellä nyt vihdoin teettämässä arvion sekä osaproteesien tekemisestä että siltojen tekemisestä siellä.

        Onko sinulla kokemusta itselläsi noista irtoproteeseista? Kun ymmärsin kirjoituksestasi niin ja että nekin saadaan ihan toimiviksi suussa?

        Siltojen osalta minua hirvittää niiden hinnat, että ne tulevat yksityisellä niin kalliiksi ettei minulla ole tällä hetkellä varaa niihin. Ja nuo "kahden puuttuvan hampaan yli" menevät sillat, eli saadaanko sellaisia tehtyä niin että ne sitten myös kestävät ja tukihampaat kestävät? Samoin tuo vasen yläpuolisko arveluttaa, eli voidaan sinne tehdä siltaa ollenkaan, kun siellä on siis etuhampaat kulmahampaaseen 23 asti, mutta sitten vain 25 niiden takana. Voiko sinne tehdä siltaa joka menisi 26 paikalle asti? Osaisitko sinä tai joku muu vastata näihin?

        Hei. Ihan aluksi kysyn miksi sinulta poistettiin noin paljon hampaita? Itselläni kuulema vika hampaiden luustossa; eivät pysy suussa. Nyt kuitenkin kävin toisen hammaslääkärin luona, joka sanoi, ettei kaikkia hampaita tarvitsekaan poistaa, puuttuviin kohtiin voidaan laittaa osaproteesi; sain paljon uutta toivoa hampaideni suhteen.. Olisi kiva kuulla miten oma asiasi etenee..


    • alalla oleva

      Aika paljon on puuttuvia hampaita. Oleellista hoidon valinnassa on sekin, oletko jatkossa valmis panostamaan hampaittesi hoitoon sekä kotona että hammaslääkärillä, vai onko osaproteesi vain välietappi matkalla kokoproteeseja.
      Teoriassa myös kunnallisen hammaslääkärin tulisi esittää kaikki hoitovaihtoehdot, myös ne mitä kaupungin valikoimiin ei kuulu. Käytännössä taitaa kiirettä riittää sen verran, ettei tällaiseen ole riittävästi aikaa. Kuntapuolen hammashoitoloissa asiakaskunta on myös enimmäkseen sen tyyppistä, etteivät sillat yms. ole realistisia vaihtoehtoja, joten ehkä siitäkin syystä jäävät vähemmälle huomiolle. Yleensä kuntien hoitoloissa ei tehdä lainkaan ns. kiinteää protetiikkaa.

      No niin, riippuu myös jäljellä olevien omien hampaittesi kunnosta, mikä proteettinen hoitomuoto on järkevä. Osaproteesi on ilman muuta halvin ja sillä saadaan kätevästi korvatuksi useampia hampaita. Metalliranka on ehdottomasti parempi kuin akryyliosaproteesi, jota (muualla maailmassa) pidetäänkin lähinnä väliaikaisratkaisuna, sillä sillä ei pystytä purentaa useinkaan korjaamaan kunnolla. Niin laajat hampaistopuutokset, että rankaa ei voi tehdä, ovat tietysti erikseen.
      Kaksi peräkkäistä puuttuvaa hammasta on maksimi sillassa. Aika laajat sillat pitäisi tehdä, jotta tulisi tukevat, sillä kaksi peräkkäistä puuttuvaa asettaa melkoiset vaatimukset (=rasitukset) tukihampaiden kunnolle. Vasemmalle ylös ei saisi viimeisen jälkeen sillalla hammasta. Kustannukset ovat myös suhteellisen korkeat.

      Jos rahkeet riittävät, implantit ovat tämän päivän hoitomuoto. Sillä saisit myös vasemmalle ylös taakse hampaan (hammas 27 tuskin kannattaa korvata). Heikkoa jäännöshampaidtoa ne eivät pelasta, mutta jos ovat kunnossa, erinomainen hoitomuoto.

      Hinnoista: ylärankaproteesi 1000-1200 e (labran osuus tästä n. 700 e), alaranka on vähän halvempi. Sillat n. 650-700 e per hammas (laboratorio-osuus tästä 270-330 e/hammas). Implantit 2000-2200 e/hammas (kulut jakaantuvat kirurgille, hammaslääkärille, hammaslaboratoriolle ja implanttitarvikefirmalle).

      • Tiina38

        Kävin eilen yksityisellä tarkastuksessa mitä hän suosittelisi tilanteessani. Hänkin hieman ihmetteli sitä että mitä ei oltu tehty vielä tilalle. Sain alustavat kustannusarviot useammastakin eri hoitovaihtoehdosta.

        Osaproteeseilla puuttuvat hampaat saataisiin korvattua nopeimmin ja edullisimmin. Kyseessä olisivat ns. rankaproteesit ja hinta olisi n.1300e yläleukaan ja n.1150e alaleukaan. Ja nämä saisin muutamassa viikossa. Haittana tietysti näkyvät kiinnityspinteet, mutta sellaisethan ovat tietysti myös kunnallisessa suunnitelluissa osaproteeseissa. Kunnallisessa hinta yläproteesille olisi n.700e ja alaproteesille n.600e eli yhteishinta yksityisellä on lähes tuplasti kalliimpi.

        Silloilla korvaaminen onkin hammaslääkärin mukaan melko hankalaa tapauksessani, koska niistä pitäisi tehdä varsin laajat. Ja kaikkien tukihampaiden kunto ei välttämättä kestäkään pitemmän päälle. Ylös oikealle (15 ja 16 puuttuu) pitäisi tehdä silta 13-17 eli mieluiten kulmahampaasta asti oleva 5-hampaan silta. Vasemmalle ei voida tehdä kuin 25 asti silta, joten sinne ei saataisi "uusia" poskihampaita ollenkaan. Alas tarvittaisiin molempiin puoliin 5-hampaan sillat kulmahampaista asti myös. Kustannusarvio tällaiselle hoidolle olisi peräti n. 12000-13000e! Eikä tätä hoitoa suositellut hammaslääkärikään kovin vahvasti.

        Kolmas vaihtoehto olisivat implantit. Jos puuttuvien tilalle laitettaisiin yksittäiset implantit, niin niitä tarvittaisiin molempiin leukoihin 4 kpl. Tällöin hammasta 27 ei juuri korvattaisi. Kustannusarvio tälle hoidolle olisi huimat n.17000-18000e. Implanteissa olisi se hyvä puoli kuitenkin että niitä voitaisiin hyödyntää myöhemminkin, jos tilanne jäljellä olevien hampaiden osalt muuttuisi. Eli jos, tai melko varmasti kun, niitä joudutaan poistamaan lisää, niin implantteja voidaa käyttää jopa ääritilanteessa tulevien kokoproteesien kiinnittämiseen.

        Tämä yksityinen hammaslääkäri suositteli tietysti eniten implanttihoitoa, mutta toiseksi parhaana vaihtoehtona hän piti osaproteeseja, koska kyllä me yhdessä keskustelimme aika todenmukaisesti siitä, että vielä hampaitani tullaan poistamaan lisää, se on vain ikävä tosiasia. Eli oikeastaan vastauksena kysymykseesi siitä onko tämä välivaihe ennen kokoproteeseja, lienee ainoa mahdollinen vastaus on että näin väkisin varmaankin on tapahtumassa, halusin tai en. Olen panostanut kotihoitoon koko ikäni varsin paljon, varmasti enemmän kuin monikaan muu, mutta tilanne on silti mikä on. Jäljelläolevista hampaista on suuri osa juurihoidettuja ja erittäin runsaasti paikattuja silti. Kunnallisessa hoitolassa olin jopa hieman huomaavinani sellaista asennetta kun osaproteesien valmistusta vähän vielä lisää venytetään, niin ainakin yläleuassa voi tulla lisää poistotarvetta, ja siinä vaiheessa aika varmasti he alkaisivat jo ehdotella siellä kokoproteesia. En sinänsä tiedä kumpi on parempi käytössä, osa- vai kokoproteesi, jos puhutaan yläleuasta?

        Joka tapauksessa luulen nyt silti päätyväni osaproteeseihin kuitenkin tässä vaiheessa. Todennäköisesti koitan vielä soittaa kunnalliseen hoitolaan saisiko osaproteesien tekemistä kiirehdittyä. Ja sitten teen päätöksen menenkö yksityiselle teettämään ne, vai odotanko kunnallisen vastaavaa hoitoa. Implantit olisivat aivan ihanat, mutta valitettavasti minulla ei ainakaan tässä vaiheessa ole niihin taloudellisesti mitään mahdollisuutta. Siltoja ei sittenkään kannattane edes harkita, koska niiden kestävyys, tai siis tukihampaiden kestävyys, on varsin epävarmaa, ja jos ne pettävät niin rahat menevät silloin täysin hukkaan. Ja hoito silloilla tulisi sekin huomattavasti kalliimmaksi kuin kuvittelinkaan, eli aivan liian kalliiksi sekin.


      • Tiina38
        Tiina38 kirjoitti:

        Kävin eilen yksityisellä tarkastuksessa mitä hän suosittelisi tilanteessani. Hänkin hieman ihmetteli sitä että mitä ei oltu tehty vielä tilalle. Sain alustavat kustannusarviot useammastakin eri hoitovaihtoehdosta.

        Osaproteeseilla puuttuvat hampaat saataisiin korvattua nopeimmin ja edullisimmin. Kyseessä olisivat ns. rankaproteesit ja hinta olisi n.1300e yläleukaan ja n.1150e alaleukaan. Ja nämä saisin muutamassa viikossa. Haittana tietysti näkyvät kiinnityspinteet, mutta sellaisethan ovat tietysti myös kunnallisessa suunnitelluissa osaproteeseissa. Kunnallisessa hinta yläproteesille olisi n.700e ja alaproteesille n.600e eli yhteishinta yksityisellä on lähes tuplasti kalliimpi.

        Silloilla korvaaminen onkin hammaslääkärin mukaan melko hankalaa tapauksessani, koska niistä pitäisi tehdä varsin laajat. Ja kaikkien tukihampaiden kunto ei välttämättä kestäkään pitemmän päälle. Ylös oikealle (15 ja 16 puuttuu) pitäisi tehdä silta 13-17 eli mieluiten kulmahampaasta asti oleva 5-hampaan silta. Vasemmalle ei voida tehdä kuin 25 asti silta, joten sinne ei saataisi "uusia" poskihampaita ollenkaan. Alas tarvittaisiin molempiin puoliin 5-hampaan sillat kulmahampaista asti myös. Kustannusarvio tällaiselle hoidolle olisi peräti n. 12000-13000e! Eikä tätä hoitoa suositellut hammaslääkärikään kovin vahvasti.

        Kolmas vaihtoehto olisivat implantit. Jos puuttuvien tilalle laitettaisiin yksittäiset implantit, niin niitä tarvittaisiin molempiin leukoihin 4 kpl. Tällöin hammasta 27 ei juuri korvattaisi. Kustannusarvio tälle hoidolle olisi huimat n.17000-18000e. Implanteissa olisi se hyvä puoli kuitenkin että niitä voitaisiin hyödyntää myöhemminkin, jos tilanne jäljellä olevien hampaiden osalt muuttuisi. Eli jos, tai melko varmasti kun, niitä joudutaan poistamaan lisää, niin implantteja voidaa käyttää jopa ääritilanteessa tulevien kokoproteesien kiinnittämiseen.

        Tämä yksityinen hammaslääkäri suositteli tietysti eniten implanttihoitoa, mutta toiseksi parhaana vaihtoehtona hän piti osaproteeseja, koska kyllä me yhdessä keskustelimme aika todenmukaisesti siitä, että vielä hampaitani tullaan poistamaan lisää, se on vain ikävä tosiasia. Eli oikeastaan vastauksena kysymykseesi siitä onko tämä välivaihe ennen kokoproteeseja, lienee ainoa mahdollinen vastaus on että näin väkisin varmaankin on tapahtumassa, halusin tai en. Olen panostanut kotihoitoon koko ikäni varsin paljon, varmasti enemmän kuin monikaan muu, mutta tilanne on silti mikä on. Jäljelläolevista hampaista on suuri osa juurihoidettuja ja erittäin runsaasti paikattuja silti. Kunnallisessa hoitolassa olin jopa hieman huomaavinani sellaista asennetta kun osaproteesien valmistusta vähän vielä lisää venytetään, niin ainakin yläleuassa voi tulla lisää poistotarvetta, ja siinä vaiheessa aika varmasti he alkaisivat jo ehdotella siellä kokoproteesia. En sinänsä tiedä kumpi on parempi käytössä, osa- vai kokoproteesi, jos puhutaan yläleuasta?

        Joka tapauksessa luulen nyt silti päätyväni osaproteeseihin kuitenkin tässä vaiheessa. Todennäköisesti koitan vielä soittaa kunnalliseen hoitolaan saisiko osaproteesien tekemistä kiirehdittyä. Ja sitten teen päätöksen menenkö yksityiselle teettämään ne, vai odotanko kunnallisen vastaavaa hoitoa. Implantit olisivat aivan ihanat, mutta valitettavasti minulla ei ainakaan tässä vaiheessa ole niihin taloudellisesti mitään mahdollisuutta. Siltoja ei sittenkään kannattane edes harkita, koska niiden kestävyys, tai siis tukihampaiden kestävyys, on varsin epävarmaa, ja jos ne pettävät niin rahat menevät silloin täysin hukkaan. Ja hoito silloilla tulisi sekin huomattavasti kalliimmaksi kuin kuvittelinkaan, eli aivan liian kalliiksi sekin.

        Kirjoittelin jo helmikuussa hammashoidostani tänne, kun en tiennyt millä jo marraskuussa 2009 poistetut hampaat (osa jo aikaisemmin) kannattaisi korvata. Ensin proteettinen hoito piti aloittaa terveyskeskuksessa 2.3.2010 ja sitten aikaa siirrettiin 14.6.2010 ja edellisellä viikolla ennen sitä jälleen! Ja kun hammashoitolat on jotenkin supistettuna kesäaikaan, niin uusi aika on vasta 6.9.2010! Alkaa pikkuhiljaa tuntua että terveyskeskuksen hammashoitolassa ei proteettista hoitoa haluta edes tehdä? Olisi kannattanut mennä yksityiselle suuremmista kustannuksista huolimatta, mutta ajattelin että kunnallisessakin hammashoitolassa osataan osaproteesit tehdä, kun niihin nyt hoidossani päädyttiin.

        Nyt tämä odottaminen näin pitkään näin monen hampaan puuttuessa on jo nyt muuttanut purentaani todella paljon, eikä tosiaankaan parempaan suuntaan. Purentarasitukset varmasti ovat myös osaltaan vaikuttaneet siihen, että hampaissani on ollut jatkuvaa särkyä, joka on jatkuvasti pahentunut. Eli olen nyt sitten joutunut käymään päivystyksessä juurihoidoissa ja siellä oltaisiin aika halukkaita tälläisestä suusta mieluummin aina poistamaan hammas kuin juurihoitamaan. Sen seurauksena nyt sitten hammas 14 jo halkesi ja jouduttiin juhannuksen aikaan poistamaan. Pureminen on kohta lähes mahdotonta, kun vasemmalla ei ole 23 hampaan takana kuin 25 ja alhaalla 34 hampaan takana kuin 37, ja nehän eivät osu kohdakkain! Ja oikealla on purennassa toisiaan vastakkain vain 17 ja 47 ja ne ovat ilmeisesti ylirasittuneet, kun molemmissa on nyt juurihoito menossa. Pahimmillaan nekin joudutaan pian poistamaan. Ja nuo ilman purentavastinetta olevat 25 ja 37 ovat jo selvästi tulleet yllättävän paljon ulos leukaluusta ja molemmat mielestäni kallistuneetkin, ei sekään varmaan ole hyvä merkki? Sama varmaan tapahtuu myös 45 kun siltäkin meni nyt purentavastine. Pelkään jo menettäväni nuokin hampaat, ja sen jälkeen ei sitten jäisi juuri muuta kuin etuhampaat kulmahampaasta toiseen!

        En tiedä voiko terveyskeskuksessa olla jopa taktiikkana että vielä vähän siirtämällä ja aina päivystyksessä poistoa ehdottamalla voisi suuhuni varmaan kohta jo ehdottaa kokoproteeseja? Voisiko olla näin suorastaan julma hoitotyyli? Siellä olisi jo haluttu poistaa myös 17 ja 47, mutta en suostunut. Tuntuu todella ikävältä kun hampaat vähenevät tätä tahtia tässä iässä ja tilannetta ei aktiivisesti koiteta edes korjata tai poistoja ehkäistä. Hymyni on niin aukkoinen että ihmiset jäävät jo tuijottamaan sitä ja tosiaan minkään kovemman syömisestä ei tule mitään. Aika ahdistava tilanne kun olen tosiaan vasta 38, ja kuitenkin aina pitänyt hampaistani ja ulkonäöstäni hyvää huolta! Alan olla jo aika epätoivoinen.


      • Valkoinen hymy
        Tiina38 kirjoitti:

        Kirjoittelin jo helmikuussa hammashoidostani tänne, kun en tiennyt millä jo marraskuussa 2009 poistetut hampaat (osa jo aikaisemmin) kannattaisi korvata. Ensin proteettinen hoito piti aloittaa terveyskeskuksessa 2.3.2010 ja sitten aikaa siirrettiin 14.6.2010 ja edellisellä viikolla ennen sitä jälleen! Ja kun hammashoitolat on jotenkin supistettuna kesäaikaan, niin uusi aika on vasta 6.9.2010! Alkaa pikkuhiljaa tuntua että terveyskeskuksen hammashoitolassa ei proteettista hoitoa haluta edes tehdä? Olisi kannattanut mennä yksityiselle suuremmista kustannuksista huolimatta, mutta ajattelin että kunnallisessakin hammashoitolassa osataan osaproteesit tehdä, kun niihin nyt hoidossani päädyttiin.

        Nyt tämä odottaminen näin pitkään näin monen hampaan puuttuessa on jo nyt muuttanut purentaani todella paljon, eikä tosiaankaan parempaan suuntaan. Purentarasitukset varmasti ovat myös osaltaan vaikuttaneet siihen, että hampaissani on ollut jatkuvaa särkyä, joka on jatkuvasti pahentunut. Eli olen nyt sitten joutunut käymään päivystyksessä juurihoidoissa ja siellä oltaisiin aika halukkaita tälläisestä suusta mieluummin aina poistamaan hammas kuin juurihoitamaan. Sen seurauksena nyt sitten hammas 14 jo halkesi ja jouduttiin juhannuksen aikaan poistamaan. Pureminen on kohta lähes mahdotonta, kun vasemmalla ei ole 23 hampaan takana kuin 25 ja alhaalla 34 hampaan takana kuin 37, ja nehän eivät osu kohdakkain! Ja oikealla on purennassa toisiaan vastakkain vain 17 ja 47 ja ne ovat ilmeisesti ylirasittuneet, kun molemmissa on nyt juurihoito menossa. Pahimmillaan nekin joudutaan pian poistamaan. Ja nuo ilman purentavastinetta olevat 25 ja 37 ovat jo selvästi tulleet yllättävän paljon ulos leukaluusta ja molemmat mielestäni kallistuneetkin, ei sekään varmaan ole hyvä merkki? Sama varmaan tapahtuu myös 45 kun siltäkin meni nyt purentavastine. Pelkään jo menettäväni nuokin hampaat, ja sen jälkeen ei sitten jäisi juuri muuta kuin etuhampaat kulmahampaasta toiseen!

        En tiedä voiko terveyskeskuksessa olla jopa taktiikkana että vielä vähän siirtämällä ja aina päivystyksessä poistoa ehdottamalla voisi suuhuni varmaan kohta jo ehdottaa kokoproteeseja? Voisiko olla näin suorastaan julma hoitotyyli? Siellä olisi jo haluttu poistaa myös 17 ja 47, mutta en suostunut. Tuntuu todella ikävältä kun hampaat vähenevät tätä tahtia tässä iässä ja tilannetta ei aktiivisesti koiteta edes korjata tai poistoja ehkäistä. Hymyni on niin aukkoinen että ihmiset jäävät jo tuijottamaan sitä ja tosiaan minkään kovemman syömisestä ei tule mitään. Aika ahdistava tilanne kun olen tosiaan vasta 38, ja kuitenkin aina pitänyt hampaistani ja ulkonäöstäni hyvää huolta! Alan olla jo aika epätoivoinen.

        Kuulostaa aivan uskomattomalta. Jos olet jo 38- vuotiaana menettänyt noin paljon hampaitasi ja sanot hoitaneesi ja pitäneesi niistä hyvää huolta, on ruokavaliosi totaalisen pielessä tai omaat jonkin vakavan luusto sairauden.

        Yleensä ikäiselläsi hampaitaan harjanneella ei ole edes pieniä paikkoja, poistoista nyt puhumattakaan.


      • Reikähammas
        Tiina38 kirjoitti:

        Kirjoittelin jo helmikuussa hammashoidostani tänne, kun en tiennyt millä jo marraskuussa 2009 poistetut hampaat (osa jo aikaisemmin) kannattaisi korvata. Ensin proteettinen hoito piti aloittaa terveyskeskuksessa 2.3.2010 ja sitten aikaa siirrettiin 14.6.2010 ja edellisellä viikolla ennen sitä jälleen! Ja kun hammashoitolat on jotenkin supistettuna kesäaikaan, niin uusi aika on vasta 6.9.2010! Alkaa pikkuhiljaa tuntua että terveyskeskuksen hammashoitolassa ei proteettista hoitoa haluta edes tehdä? Olisi kannattanut mennä yksityiselle suuremmista kustannuksista huolimatta, mutta ajattelin että kunnallisessakin hammashoitolassa osataan osaproteesit tehdä, kun niihin nyt hoidossani päädyttiin.

        Nyt tämä odottaminen näin pitkään näin monen hampaan puuttuessa on jo nyt muuttanut purentaani todella paljon, eikä tosiaankaan parempaan suuntaan. Purentarasitukset varmasti ovat myös osaltaan vaikuttaneet siihen, että hampaissani on ollut jatkuvaa särkyä, joka on jatkuvasti pahentunut. Eli olen nyt sitten joutunut käymään päivystyksessä juurihoidoissa ja siellä oltaisiin aika halukkaita tälläisestä suusta mieluummin aina poistamaan hammas kuin juurihoitamaan. Sen seurauksena nyt sitten hammas 14 jo halkesi ja jouduttiin juhannuksen aikaan poistamaan. Pureminen on kohta lähes mahdotonta, kun vasemmalla ei ole 23 hampaan takana kuin 25 ja alhaalla 34 hampaan takana kuin 37, ja nehän eivät osu kohdakkain! Ja oikealla on purennassa toisiaan vastakkain vain 17 ja 47 ja ne ovat ilmeisesti ylirasittuneet, kun molemmissa on nyt juurihoito menossa. Pahimmillaan nekin joudutaan pian poistamaan. Ja nuo ilman purentavastinetta olevat 25 ja 37 ovat jo selvästi tulleet yllättävän paljon ulos leukaluusta ja molemmat mielestäni kallistuneetkin, ei sekään varmaan ole hyvä merkki? Sama varmaan tapahtuu myös 45 kun siltäkin meni nyt purentavastine. Pelkään jo menettäväni nuokin hampaat, ja sen jälkeen ei sitten jäisi juuri muuta kuin etuhampaat kulmahampaasta toiseen!

        En tiedä voiko terveyskeskuksessa olla jopa taktiikkana että vielä vähän siirtämällä ja aina päivystyksessä poistoa ehdottamalla voisi suuhuni varmaan kohta jo ehdottaa kokoproteeseja? Voisiko olla näin suorastaan julma hoitotyyli? Siellä olisi jo haluttu poistaa myös 17 ja 47, mutta en suostunut. Tuntuu todella ikävältä kun hampaat vähenevät tätä tahtia tässä iässä ja tilannetta ei aktiivisesti koiteta edes korjata tai poistoja ehkäistä. Hymyni on niin aukkoinen että ihmiset jäävät jo tuijottamaan sitä ja tosiaan minkään kovemman syömisestä ei tule mitään. Aika ahdistava tilanne kun olen tosiaan vasta 38, ja kuitenkin aina pitänyt hampaistani ja ulkonäöstäni hyvää huolta! Alan olla jo aika epätoivoinen.

        Kyllä kunnallisessa hammashoitolassa helposti mieluummin poistetaan hammas kuin vaikka tehdään juurihoitoa. Minulla on useampikin vanha paikka nyt vuosien varrella vuotanut ja tullut särkyä ja useampikin niistä hampaista on pois vedetty. Eikä ole ehdotettu mitään tehtäväksi tilalle vaikka 4 jo poissa. En tiedä onko myös ikäkysymys vai onko resurssi vuosien aikana vähentyneet niin paljon mutta muistelisin että nuorempi kun olin niin paikattiin ja juurihoidettiinkin mutta neljänkympin paikkeilla kun ensimmäinen jouduttiin vetämään pois niin siitä eteenpäin se onkin ollut ensimmäinen vaihtoehto heti. Nyt olen 45 itse ja tietysti aika korjatut ja paikatut hampaat on minullakin mutta onhan sinulla aika ikävänkuuloinen tuo tilanne tosiaan. Toivottavasti se saadaan kuriin ja ei tarvitse enempää vetää pois ja saat sopivat proteesit pian.


      • TikatiTakati
        Reikähammas kirjoitti:

        Kyllä kunnallisessa hammashoitolassa helposti mieluummin poistetaan hammas kuin vaikka tehdään juurihoitoa. Minulla on useampikin vanha paikka nyt vuosien varrella vuotanut ja tullut särkyä ja useampikin niistä hampaista on pois vedetty. Eikä ole ehdotettu mitään tehtäväksi tilalle vaikka 4 jo poissa. En tiedä onko myös ikäkysymys vai onko resurssi vuosien aikana vähentyneet niin paljon mutta muistelisin että nuorempi kun olin niin paikattiin ja juurihoidettiinkin mutta neljänkympin paikkeilla kun ensimmäinen jouduttiin vetämään pois niin siitä eteenpäin se onkin ollut ensimmäinen vaihtoehto heti. Nyt olen 45 itse ja tietysti aika korjatut ja paikatut hampaat on minullakin mutta onhan sinulla aika ikävänkuuloinen tuo tilanne tosiaan. Toivottavasti se saadaan kuriin ja ei tarvitse enempää vetää pois ja saat sopivat proteesit pian.

        Joskus näin vain käy, uskokaa tai älkää. Tottakai kaikki vaikuttaa kaikkeen hampaissa mutta kaikilla mikään ei vakuta mitenkään! Raivostuttavaa seurata 40-mieheni herkuttelua, lonkeron lipitystä ja hutiloivaa hampaanpesua, hammaslankaa hän ei tietenkään ole koskaan käyttänyt ja reikiä ei ole koskaan ollut. Minä taas olen ollut huolellinen penskasta asti ja lopputulos on reilusti paikatut hampaat, joihin yhä vain tahtoo tulla reikiä. Karkkia en lapsena saanut juuri ollenkaan, en limukkaa, syötiin kotiruokaa ja hampaita pestiin, hammasvälien puhdistus tuli kuvioon jo ala-steella. En tajua, mikä meni pieleen kohdallani mutta mikään hoito ei ole tapauksessani auttanut. Tämä asia on kuin joulupukki, käänteisesti. Joillekin se on olemassa. Itse pärjäilen vielä omillani mutta mistä tietää, milloin olen aloittajan asemassa.. Hirmuisesti tsemppiä sinulle Tiina38!! Kirjoittelehan jatkossakin, miten homma etenee! Et ole ainoa ongelminesi ja syyllistävät kommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa.


      • odottamatta paras
        Tiina38 kirjoitti:

        Kirjoittelin jo helmikuussa hammashoidostani tänne, kun en tiennyt millä jo marraskuussa 2009 poistetut hampaat (osa jo aikaisemmin) kannattaisi korvata. Ensin proteettinen hoito piti aloittaa terveyskeskuksessa 2.3.2010 ja sitten aikaa siirrettiin 14.6.2010 ja edellisellä viikolla ennen sitä jälleen! Ja kun hammashoitolat on jotenkin supistettuna kesäaikaan, niin uusi aika on vasta 6.9.2010! Alkaa pikkuhiljaa tuntua että terveyskeskuksen hammashoitolassa ei proteettista hoitoa haluta edes tehdä? Olisi kannattanut mennä yksityiselle suuremmista kustannuksista huolimatta, mutta ajattelin että kunnallisessakin hammashoitolassa osataan osaproteesit tehdä, kun niihin nyt hoidossani päädyttiin.

        Nyt tämä odottaminen näin pitkään näin monen hampaan puuttuessa on jo nyt muuttanut purentaani todella paljon, eikä tosiaankaan parempaan suuntaan. Purentarasitukset varmasti ovat myös osaltaan vaikuttaneet siihen, että hampaissani on ollut jatkuvaa särkyä, joka on jatkuvasti pahentunut. Eli olen nyt sitten joutunut käymään päivystyksessä juurihoidoissa ja siellä oltaisiin aika halukkaita tälläisestä suusta mieluummin aina poistamaan hammas kuin juurihoitamaan. Sen seurauksena nyt sitten hammas 14 jo halkesi ja jouduttiin juhannuksen aikaan poistamaan. Pureminen on kohta lähes mahdotonta, kun vasemmalla ei ole 23 hampaan takana kuin 25 ja alhaalla 34 hampaan takana kuin 37, ja nehän eivät osu kohdakkain! Ja oikealla on purennassa toisiaan vastakkain vain 17 ja 47 ja ne ovat ilmeisesti ylirasittuneet, kun molemmissa on nyt juurihoito menossa. Pahimmillaan nekin joudutaan pian poistamaan. Ja nuo ilman purentavastinetta olevat 25 ja 37 ovat jo selvästi tulleet yllättävän paljon ulos leukaluusta ja molemmat mielestäni kallistuneetkin, ei sekään varmaan ole hyvä merkki? Sama varmaan tapahtuu myös 45 kun siltäkin meni nyt purentavastine. Pelkään jo menettäväni nuokin hampaat, ja sen jälkeen ei sitten jäisi juuri muuta kuin etuhampaat kulmahampaasta toiseen!

        En tiedä voiko terveyskeskuksessa olla jopa taktiikkana että vielä vähän siirtämällä ja aina päivystyksessä poistoa ehdottamalla voisi suuhuni varmaan kohta jo ehdottaa kokoproteeseja? Voisiko olla näin suorastaan julma hoitotyyli? Siellä olisi jo haluttu poistaa myös 17 ja 47, mutta en suostunut. Tuntuu todella ikävältä kun hampaat vähenevät tätä tahtia tässä iässä ja tilannetta ei aktiivisesti koiteta edes korjata tai poistoja ehkäistä. Hymyni on niin aukkoinen että ihmiset jäävät jo tuijottamaan sitä ja tosiaan minkään kovemman syömisestä ei tule mitään. Aika ahdistava tilanne kun olen tosiaan vasta 38, ja kuitenkin aina pitänyt hampaistani ja ulkonäöstäni hyvää huolta! Alan olla jo aika epätoivoinen.

        Eikö suomessa ole 6 kk hoitotakuu. Kuulostaa hoitovirheeltä kun noin kauan joutuu odottamaan jatko hoitoa. Mietin tilannettasi ja ihmettelen kun sinulle ei tarjottu kuitusiltoja lainkaan. Nillä saisi osan puuttuvista hampaista korvattua. Sinne minne ei siltaa saa, voi tehdä impalntin. Näin saa kuluja pienemmiksi kun kaikkia ei ole perinteisiä siltoja tai implantteja. Toki metalliranka osaproteesi on varmaan vieläkin halvempi. Se kylläkin aiheuttaa jäjellä olevia hampaiden reikiintymistä muita vaihtoehtoja enemmän.


      • 1+1+2+3
        odottamatta paras kirjoitti:

        Eikö suomessa ole 6 kk hoitotakuu. Kuulostaa hoitovirheeltä kun noin kauan joutuu odottamaan jatko hoitoa. Mietin tilannettasi ja ihmettelen kun sinulle ei tarjottu kuitusiltoja lainkaan. Nillä saisi osan puuttuvista hampaista korvattua. Sinne minne ei siltaa saa, voi tehdä impalntin. Näin saa kuluja pienemmiksi kun kaikkia ei ole perinteisiä siltoja tai implantteja. Toki metalliranka osaproteesi on varmaan vieläkin halvempi. Se kylläkin aiheuttaa jäjellä olevia hampaiden reikiintymistä muita vaihtoehtoja enemmän.

        toki vaati sitä 6kk hoitotakuutta! Toivottavasti jotain alettiin tehdä jo??? Kestävätkö nämä kuitusillat niin laajalla alueella? Kiinnosta kovasti!


      • teko hampaat
        TikatiTakati kirjoitti:

        Joskus näin vain käy, uskokaa tai älkää. Tottakai kaikki vaikuttaa kaikkeen hampaissa mutta kaikilla mikään ei vakuta mitenkään! Raivostuttavaa seurata 40-mieheni herkuttelua, lonkeron lipitystä ja hutiloivaa hampaanpesua, hammaslankaa hän ei tietenkään ole koskaan käyttänyt ja reikiä ei ole koskaan ollut. Minä taas olen ollut huolellinen penskasta asti ja lopputulos on reilusti paikatut hampaat, joihin yhä vain tahtoo tulla reikiä. Karkkia en lapsena saanut juuri ollenkaan, en limukkaa, syötiin kotiruokaa ja hampaita pestiin, hammasvälien puhdistus tuli kuvioon jo ala-steella. En tajua, mikä meni pieleen kohdallani mutta mikään hoito ei ole tapauksessani auttanut. Tämä asia on kuin joulupukki, käänteisesti. Joillekin se on olemassa. Itse pärjäilen vielä omillani mutta mistä tietää, milloin olen aloittajan asemassa.. Hirmuisesti tsemppiä sinulle Tiina38!! Kirjoittelehan jatkossakin, miten homma etenee! Et ole ainoa ongelminesi ja syyllistävät kommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa.

        Olen sitä ikäluokkaa, joka sai kariestartunnan äidiltään, kun äitien oli tapana syödä pienokaisen kanssa samalla lusikalla samalta lautaselta. Siksi en pussaile lastenlapsia. Harmittaa kun yksi mummo tuota lastenlasteni pussailua harrastaa ylettömästi, ihan suun kohdallekin. Huomaan tyttöni olevan myös harmissaan, muttei hän kehtaa sanoa.


      • Anonyymi
        teko hampaat kirjoitti:

        Olen sitä ikäluokkaa, joka sai kariestartunnan äidiltään, kun äitien oli tapana syödä pienokaisen kanssa samalla lusikalla samalta lautaselta. Siksi en pussaile lastenlapsia. Harmittaa kun yksi mummo tuota lastenlasteni pussailua harrastaa ylettömästi, ihan suun kohdallekin. Huomaan tyttöni olevan myös harmissaan, muttei hän kehtaa sanoa.

        Onko se karies todella meille tullut äidin suusta? Oli minulle uusi ajatus, voi jopa olla totta.

        Onko hammasluustoissa eri ihmisillä eroja?

        Oliko äiti minunkin huonoihin hampaisiini syyllinen?


    • harvahammas

      jolla puuttuu hampaita. itseltäni on vuosien varrella lähtenyt irti 8 hammasta. hampaat on vaan hajonneet ja lähteneet irti. Ylhäältä puuttuu 25, 26 ja 28. alhaalta puuttuu 45,45,47,36 ja 37. Noissa kaikissa on vielä juuret tallella, joten niiden poistaminen on edessä ensimmäisenä. Olen ajatellut vain ja ainoastaan alhaalle osaproteesia puuttuvien hampaiden korvaamiseksi. Ylhäällä olevien puuttuvien hampaiden korvaaminen jäänee kokonaan, koska en halua implantteja enkä ssiltoja. Korkeintaan kuitusiltaa vois harkita. Syy miksi hampaat lähtenyt irti, taitaa olla se että niissä on reikä ollut ja suurentunut ja vähitellen on hammas lohjennut kokonaan. Mutta kun osaproteesin hankin,aion entistä tarkemmin pitää suun puhdistuksesta huolta ja käydä vuosittain tarkistuksessa. On ollut vuosia etten ole pelon takia voinut käydä hammaslääkärin vastaanotolla. Niin ja olen 30 v iältä.

      • ihmetyttää

        Kerrot että hampaat on hajonnut mutta juuret on jäljellä. Miksi olet jättänyt ne, siinähän on erittäin suuri tulehdusriski. Kun minulla on jokin hammas hajonnut, olen heti varannut akuuttiajan juuren poistoon (akuuttiajan on saanut tällaiseen vauriotapaukseen).

        Minulta puuttuu paljon hampaita, ylhäällä on jäljellä edessä enää 5 hammasta ja sivummalla yksi josta on melkein koko kruunu ollut jo vuosia pelkkää paikkaa. Nyt olen menossa hammaslääkäriin ja todennäköisesti tuo hammas poistetaan ja aletaan suunnittelemaan yläleukaan proteesia. Hammaslääkärit ovat suositelleet jo parisen vuotta joko osaproteesia tai kokoproteesia. Itse olen kallistumassa kokoproteesiin koska jäljellä olevat hampaat eivät ole kovin loistavassa kunnossa ja osaproteesi todennäköisesti vaurioittaisi niitä nopeasti.


      • harvahammas
        ihmetyttää kirjoitti:

        Kerrot että hampaat on hajonnut mutta juuret on jäljellä. Miksi olet jättänyt ne, siinähän on erittäin suuri tulehdusriski. Kun minulla on jokin hammas hajonnut, olen heti varannut akuuttiajan juuren poistoon (akuuttiajan on saanut tällaiseen vauriotapaukseen).

        Minulta puuttuu paljon hampaita, ylhäällä on jäljellä edessä enää 5 hammasta ja sivummalla yksi josta on melkein koko kruunu ollut jo vuosia pelkkää paikkaa. Nyt olen menossa hammaslääkäriin ja todennäköisesti tuo hammas poistetaan ja aletaan suunnittelemaan yläleukaan proteesia. Hammaslääkärit ovat suositelleet jo parisen vuotta joko osaproteesia tai kokoproteesia. Itse olen kallistumassa kokoproteesiin koska jäljellä olevat hampaat eivät ole kovin loistavassa kunnossa ja osaproteesi todennäköisesti vaurioittaisi niitä nopeasti.

        pelko on syynä eikä mikään muu!!!


      • Hoitamatonko?
        harvahammas kirjoitti:

        pelko on syynä eikä mikään muu!!!

        Joillakin ihmisillä on suussaan paljon Strept. mutans bakteereja, jolloin hampaatkin rei'ittyvät helpommin. Tällöin hampaita on hoidettava kaikinpuolin keskimääräistä paremmin. Toisilla voi myös olla hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavia bakteereita (ientulehdus, parodontiitti), jolloin varsinkin suuhygienia on erityisen tärkeää. Toiset onnelliset tuntuvat vain "säilyvän" hyvähampaisina.

        Jos omia hampaita sinulla tulee olemaan kulmahampaista kulmahampaisiin eikä näkyvissä olisi, että niitä tarvitsisi poistaa, minä sinuna ottaisin rankaproteesit. Tällöin kyllä tulisi kulmahampaisiin pinteet ja kulmahampaita tulisi puhdistaa ja ruokavaliosta huolehtia niin, etteivät ne reikiinny.

        Kunnallisissa hammashoitoloissa on todella tungosta, mutta meillä on protetiikan erikoishammaslääkärin palvelut saatavilla. Kukaan hammaslääkäri ei halua poistaa hammasta, jonka suinkin voi säilyttää, näin etiikka menee. Kuitenkin hampaan todennäköinen ennuste otetaan huomioon, kannattaako juurihoitaa työllä ja vaivalla potilaan maksaessa paljon, jos hammas esim. juuri ja juuri on kiinni hammasluussa ja irtoaa ennen pitkää. Kukin tapaus arvioidaan erikseen.

        Toivottavasti saat mieleisesi ratkaisun.


      • todella
        Hoitamatonko? kirjoitti:

        Joillakin ihmisillä on suussaan paljon Strept. mutans bakteereja, jolloin hampaatkin rei'ittyvät helpommin. Tällöin hampaita on hoidettava kaikinpuolin keskimääräistä paremmin. Toisilla voi myös olla hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavia bakteereita (ientulehdus, parodontiitti), jolloin varsinkin suuhygienia on erityisen tärkeää. Toiset onnelliset tuntuvat vain "säilyvän" hyvähampaisina.

        Jos omia hampaita sinulla tulee olemaan kulmahampaista kulmahampaisiin eikä näkyvissä olisi, että niitä tarvitsisi poistaa, minä sinuna ottaisin rankaproteesit. Tällöin kyllä tulisi kulmahampaisiin pinteet ja kulmahampaita tulisi puhdistaa ja ruokavaliosta huolehtia niin, etteivät ne reikiinny.

        Kunnallisissa hammashoitoloissa on todella tungosta, mutta meillä on protetiikan erikoishammaslääkärin palvelut saatavilla. Kukaan hammaslääkäri ei halua poistaa hammasta, jonka suinkin voi säilyttää, näin etiikka menee. Kuitenkin hampaan todennäköinen ennuste otetaan huomioon, kannattaako juurihoitaa työllä ja vaivalla potilaan maksaessa paljon, jos hammas esim. juuri ja juuri on kiinni hammasluussa ja irtoaa ennen pitkää. Kukin tapaus arvioidaan erikseen.

        Toivottavasti saat mieleisesi ratkaisun.

        on kovin pätevä syy. Oletko harvahammas joutunut käymään hammashoidossa ja sinuun on sattunut? Eikö sinua ole puudutettu? Etkö ole pyytäessäsi saanut rauhoittavaa esilääkitystä? Oletko kokeillut hammashoitoa ilokaasun avulla? Hammashoito nukutuksessa on melko kallis vaihtoehto, mutta mahdollinen.

        Parhaiten asia etenee, jos uskaltaudut edes hammaslääkärin tai vaikka ensin suuhygienistin vastaanotolle ja pääset puhumaan pelostasi.

        Siitä se lähtee!


      • harvahammas
        todella kirjoitti:

        on kovin pätevä syy. Oletko harvahammas joutunut käymään hammashoidossa ja sinuun on sattunut? Eikö sinua ole puudutettu? Etkö ole pyytäessäsi saanut rauhoittavaa esilääkitystä? Oletko kokeillut hammashoitoa ilokaasun avulla? Hammashoito nukutuksessa on melko kallis vaihtoehto, mutta mahdollinen.

        Parhaiten asia etenee, jos uskaltaudut edes hammaslääkärin tai vaikka ensin suuhygienistin vastaanotolle ja pääset puhumaan pelostasi.

        Siitä se lähtee!

        ja ei ole puudutettu hampaan paikkauksen yhteydessä. olen käynyt suuhygienistin vastaanotolla eikä se pelottanut ja puhuimme pelosta. pitää koittaa uskaltautua hammaslääkärin vastaanotolle, koska en nukutusta halua enkä rauhoittavia lääkkeitä.


      • VIISASHAMMAS
        harvahammas kirjoitti:

        ja ei ole puudutettu hampaan paikkauksen yhteydessä. olen käynyt suuhygienistin vastaanotolla eikä se pelottanut ja puhuimme pelosta. pitää koittaa uskaltautua hammaslääkärin vastaanotolle, koska en nukutusta halua enkä rauhoittavia lääkkeitä.

        taas haluaisin poistattaa viisaudenhampaita, (jo 20 vuotta ajatellut), kun ovat niin tiiviisti. Nuorempana ajattelin, että kaventaisi poskia, nyt oon 45 ja just kävin hammashoitolassa hammaskiven poistossa.. Kysyin, jos sais haittaavat, siis harjausta haittaavat, viisaudenhampaat, tai ees jonkun pois, sanoi, etteivät poista, ellei oo tulehdusta tai mädi.


      • harvahammas
        VIISASHAMMAS kirjoitti:

        taas haluaisin poistattaa viisaudenhampaita, (jo 20 vuotta ajatellut), kun ovat niin tiiviisti. Nuorempana ajattelin, että kaventaisi poskia, nyt oon 45 ja just kävin hammashoitolassa hammaskiven poistossa.. Kysyin, jos sais haittaavat, siis harjausta haittaavat, viisaudenhampaat, tai ees jonkun pois, sanoi, etteivät poista, ellei oo tulehdusta tai mädi.

        enpä edes anna poistaa viisureita, mieluiten paikkautan ne.


      • puudutettu
        harvahammas kirjoitti:

        ja ei ole puudutettu hampaan paikkauksen yhteydessä. olen käynyt suuhygienistin vastaanotolla eikä se pelottanut ja puhuimme pelosta. pitää koittaa uskaltautua hammaslääkärin vastaanotolle, koska en nukutusta halua enkä rauhoittavia lääkkeitä.

        Viimevuosina hammaslääkärit (lähes aina eri lääkäri) ovat järjestään kysynyt ennen paikkausta, puudutetaanko. Olen kieltäytynyt puudutuksesta vain silloin kun tiedän että kyseessä on esimerkiksi juuri pudonneen paikan uusiminen tai juurihoidetun hampaan paikkaus (ei ole enää tuntevaa hermoa). Isommissa paikkauksissa (ja tietenkin poistoissa) on puudutettu. Myös koko hampaiston hammaskiven poistoissa olen pyytänyt puudutuksen. Puudutus ei ole hintakysymyskään kun se maksaa n. 6 € (julkisella).


      • epäilyttää
        Hoitamatonko? kirjoitti:

        Joillakin ihmisillä on suussaan paljon Strept. mutans bakteereja, jolloin hampaatkin rei'ittyvät helpommin. Tällöin hampaita on hoidettava kaikinpuolin keskimääräistä paremmin. Toisilla voi myös olla hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavia bakteereita (ientulehdus, parodontiitti), jolloin varsinkin suuhygienia on erityisen tärkeää. Toiset onnelliset tuntuvat vain "säilyvän" hyvähampaisina.

        Jos omia hampaita sinulla tulee olemaan kulmahampaista kulmahampaisiin eikä näkyvissä olisi, että niitä tarvitsisi poistaa, minä sinuna ottaisin rankaproteesit. Tällöin kyllä tulisi kulmahampaisiin pinteet ja kulmahampaita tulisi puhdistaa ja ruokavaliosta huolehtia niin, etteivät ne reikiinny.

        Kunnallisissa hammashoitoloissa on todella tungosta, mutta meillä on protetiikan erikoishammaslääkärin palvelut saatavilla. Kukaan hammaslääkäri ei halua poistaa hammasta, jonka suinkin voi säilyttää, näin etiikka menee. Kuitenkin hampaan todennäköinen ennuste otetaan huomioon, kannattaako juurihoitaa työllä ja vaivalla potilaan maksaessa paljon, jos hammas esim. juuri ja juuri on kiinni hammasluussa ja irtoaa ennen pitkää. Kukin tapaus arvioidaan erikseen.

        Toivottavasti saat mieleisesi ratkaisun.

        Kestääkö kruunuun jälkeenpäin lisätty pala, kun kokeillessaan kruunua lekuri huomasi, että oli teettänyt liian pienen?


      • Tiina38
        epäilyttää kirjoitti:

        Kestääkö kruunuun jälkeenpäin lisätty pala, kun kokeillessaan kruunua lekuri huomasi, että oli teettänyt liian pienen?

        Ajattelin kirjoitella vähän tilannetietoa hammashoidoistani ja tulevista osaproteeseistani, kun tilannehan on se että uusia osaproteeseja minulla ei ole vieläkään! Voi kyllä vaan ihmetellä kaikkia 6 kk:n hoitotakuita ja muita, mutta hoito etenee kokoajan hitaasti, joten olen "hoidossa". Aikamoinen tilanne kun tosiaan 23.11.2009 tehtiin se leikkaus, missä poistettiin 5 hammasta ja 2.3.2010 piti aloittaa jatkohoito. Kesällä jouduttiin jo varmasti pitkälti hoitamattomuuden takia poistamaan vielä hammas 14 lisää.

        Kuitenkin 6.9.2010 jatkohoito vihdoin aloitettiin, mutta siitäkin alku oli vain todella vajaassa purennassa rasittuneiden hampaiden juurihoitoa. Niiden päätyttyä jouduttiin aloittamaan kolmen juurihoidetun hampaan kruunutus kultakruunuilla, koska niiden omat kruunut olivat lohjenneet ja porattu ihan olemattomiksi. Myös kolmea muuta hammasta on jouduttu paikkaamaan erittäin suurilla paikoilla, joista kaksi lohkesi uudestaan heti paikkaamisen jälkeen. Saa nähdä kuinka ne lopulta kestävät. Hoitoajat ovat olleet kyllä reiluja ainakin tunnin jopa puolentoista aikoja kaikki, ja varmaan keskimäärin kerran viikossa olen lähes hoidossa käynyt, mutta tuntuu että hyvin nuori terveyskeskushammaslääkärini on aika hidas tekemään ja joutuu tekemään ehkä aika suurta projektia heti suuhuni.

        Uudet kruunut laitetaan suuhun nyt vihdoin ensi viikolla, ja sitten aletaan ottaa muotteja suusta osaproteesien valmistusta varten. Toiveissa olisi että kaikkine sovituksineen ne olisivat jouluksi suussani vihdoin ja viimein. Tuntuu ihanalta ajatukselta päästä vihdoin silloin yli vuoden jälkeen syömään kunnolla taas, kun tämä vuosi on ollut kyllä tuskaa syömisen kanssa ja paljon pehmeää ja keittoruokaa, kun en yksinkertaisesti ole vain voinut purra kaikkea. Mieheni sanoi jo keväällä että ota vaan kerralla kokoproteesi yläleukaan tai vaikka molempiin, niin pääset syömään ja saat täyden varustuksen hampaita suuhun. Täytyy sanoa että kun tämä näin pitkään venyi, niin ei välttämättä olisi ollut huono vaihtoehto sekään? Mutta nyt vihdoin hammasremonttini lopulta lähenee loppuaan, ja täytyy vain toivoa että uudet osaproteesit istuvat hyvin suuhuni kaiken tämän vaivan jälkeen.


      • Tiina38
        epäilyttää kirjoitti:

        Kestääkö kruunuun jälkeenpäin lisätty pala, kun kokeillessaan kruunua lekuri huomasi, että oli teettänyt liian pienen?

        Ajattelin kirjoitella vähän tilannetietoa hammashoidoistani ja tulevista osaproteeseistani, kun tilannehan on se että uusia osaproteeseja minulla ei ole vieläkään! Voi kyllä vaan ihmetellä kaikkia 6 kk:n hoitotakuita ja muita, mutta hoito etenee kokoajan hitaasti, joten olen "hoidossa". Aikamoinen tilanne kun tosiaan 23.11.2009 tehtiin se leikkaus, missä poistettiin 5 hammasta ja 2.3.2010 piti aloittaa jatkohoito. Kesällä jouduttiin jo varmasti pitkälti hoitamattomuuden takia poistamaan vielä hammas 14 lisää.

        Kuitenkin 6.9.2010 jatkohoito vihdoin aloitettiin, mutta siitäkin alku oli vain todella vajaassa purennassa rasittuneiden hampaiden juurihoitoa. Niiden päätyttyä jouduttiin aloittamaan kolmen juurihoidetun hampaan kruunutus kultakruunuilla, koska niiden omat kruunut olivat lohjenneet ja porattu ihan olemattomiksi. Myös kolmea muuta hammasta on jouduttu paikkaamaan erittäin suurilla paikoilla, joista kaksi lohkesi uudestaan heti paikkaamisen jälkeen. Saa nähdä kuinka ne lopulta kestävät. Hoitoajat ovat olleet kyllä reiluja ainakin tunnin jopa puolentoista aikoja kaikki, ja varmaan keskimäärin kerran viikossa olen lähes hoidossa käynyt, mutta tuntuu että hyvin nuori terveyskeskushammaslääkärini on aika hidas tekemään ja joutuu tekemään ehkä aika suurta projektia heti suuhuni.

        Uudet kruunut laitetaan suuhun nyt vihdoin ensi viikolla, ja sitten aletaan ottaa muotteja suusta osaproteesien valmistusta varten. Toiveissa olisi että kaikkine sovituksineen ne olisivat jouluksi suussani vihdoin ja viimein. Tuntuu ihanalta ajatukselta päästä vihdoin silloin yli vuoden jälkeen syömään kunnolla taas, kun tämä vuosi on ollut kyllä tuskaa syömisen kanssa ja paljon pehmeää ja keittoruokaa, kun en yksinkertaisesti ole vain voinut purra kaikkea. Mieheni sanoi jo keväällä että ota vaan kerralla kokoproteesi yläleukaan tai vaikka molempiin, niin pääset syömään ja saat täyden varustuksen hampaita suuhun. Täytyy sanoa että kun tämä näin pitkään venyi, niin ei välttämättä olisi ollut huono vaihtoehto sekään? Mutta nyt vihdoin hammasremonttini lopulta lähenee loppuaan, ja täytyy vain toivoa että uudet osaproteesit istuvat hyvin suuhuni kaiken tämän vaivan jälkeen.


      • harvahammas

        nyt on hyvällä mallilla hoidot ja pelosta oon päässyt eroon kun löytyi sopiva lekuri.


      • Heidi30
        Tiina38 kirjoitti:

        Ajattelin kirjoitella vähän tilannetietoa hammashoidoistani ja tulevista osaproteeseistani, kun tilannehan on se että uusia osaproteeseja minulla ei ole vieläkään! Voi kyllä vaan ihmetellä kaikkia 6 kk:n hoitotakuita ja muita, mutta hoito etenee kokoajan hitaasti, joten olen "hoidossa". Aikamoinen tilanne kun tosiaan 23.11.2009 tehtiin se leikkaus, missä poistettiin 5 hammasta ja 2.3.2010 piti aloittaa jatkohoito. Kesällä jouduttiin jo varmasti pitkälti hoitamattomuuden takia poistamaan vielä hammas 14 lisää.

        Kuitenkin 6.9.2010 jatkohoito vihdoin aloitettiin, mutta siitäkin alku oli vain todella vajaassa purennassa rasittuneiden hampaiden juurihoitoa. Niiden päätyttyä jouduttiin aloittamaan kolmen juurihoidetun hampaan kruunutus kultakruunuilla, koska niiden omat kruunut olivat lohjenneet ja porattu ihan olemattomiksi. Myös kolmea muuta hammasta on jouduttu paikkaamaan erittäin suurilla paikoilla, joista kaksi lohkesi uudestaan heti paikkaamisen jälkeen. Saa nähdä kuinka ne lopulta kestävät. Hoitoajat ovat olleet kyllä reiluja ainakin tunnin jopa puolentoista aikoja kaikki, ja varmaan keskimäärin kerran viikossa olen lähes hoidossa käynyt, mutta tuntuu että hyvin nuori terveyskeskushammaslääkärini on aika hidas tekemään ja joutuu tekemään ehkä aika suurta projektia heti suuhuni.

        Uudet kruunut laitetaan suuhun nyt vihdoin ensi viikolla, ja sitten aletaan ottaa muotteja suusta osaproteesien valmistusta varten. Toiveissa olisi että kaikkine sovituksineen ne olisivat jouluksi suussani vihdoin ja viimein. Tuntuu ihanalta ajatukselta päästä vihdoin silloin yli vuoden jälkeen syömään kunnolla taas, kun tämä vuosi on ollut kyllä tuskaa syömisen kanssa ja paljon pehmeää ja keittoruokaa, kun en yksinkertaisesti ole vain voinut purra kaikkea. Mieheni sanoi jo keväällä että ota vaan kerralla kokoproteesi yläleukaan tai vaikka molempiin, niin pääset syömään ja saat täyden varustuksen hampaita suuhun. Täytyy sanoa että kun tämä näin pitkään venyi, niin ei välttämättä olisi ollut huono vaihtoehto sekään? Mutta nyt vihdoin hammasremonttini lopulta lähenee loppuaan, ja täytyy vain toivoa että uudet osaproteesit istuvat hyvin suuhuni kaiken tämän vaivan jälkeen.

        Kiinnostaisi kuulla miten sinulla Tiina38 nyt menee? Oletko saanut jo lisää hampaita suuhun :)


    • huonohammas

      Kysymykseni koskee osaproteesin teko oikeutta.Hammaslääkärini sanoi,että teknikoilla ei ole oikeutta tehdä osaproteeseja.Minulle teknikko teki omin päin osaproteesit,tuli sudet.Tietääkö joku miten on asia.Siis teknikko teki kaikki asiaan kuuluvat toimenpiteet .

      • ehtasiakas

        Erikoishammasteknikolla on oikeus tehdä vain kokoproteeseja suoraan asiakkaalle. Hän se aina tekee myös ne osaproteesit ja hammaslääkäri on siinä vain välikätenä. Joskus hammasteknikko ja hammaslääkäri voivat sopia työnjaosta, jolloin sovitukset voidaan osittain tehdä siellä hammasteknikon vastaanotolla, mutta lopputuloksesta osaproteeseissa vastaa kuitenkin hammaslääkäri. Näin kertoi minulle eräs vanha erikoishammasteknikko, jonka luona asioin.


    • eht:n toimenkuva

      Jep, erikoihammasteknikolla on oikeus tehdä kokoproteesi hampaattomaan leukaan. Jos eht tekee osaproteeseja ominpäin, kyseessä on laiton hammaslääkärintoimen harjoittaminen.

    • Nyt jo hampaaton

      Minulta poistettiin kaikki hampaat ylhäältä ja osa vain jätettiin alas, vaikka olen 25 vuotias. Itsetuntoni meni täysin alas kyseisen tapauksen vuoksi. Väittivät että hampaita ei ole enään pelastettavissa, vaikka todellisuudessa ehjiä&terveitä hampaita oli todella paljon taka hampaista. En pysty käyttämään koko proteesia ylhäällä koska se oksettaa, vaikka kuinka harjoittelisin käyttöä. Halusisin kysyä siis että paljonko maksaa osaproteesit ylös? Entä hampaiden istuttaminen kappaleelta ja kuinka monta hammasta pitää olla että saa osaproteesin? Kiitos.

      • Vähän vaihtoehtoja

        Jos kaikki hampaasi on poistettu ylhäältä, ainoa vaihtoehto on kokoproteesi, pitää vaan totutella sen käyttöön. Minullakin on herkkä oksennusrefleksi mutta pystyn silti käyttämään osaproteesia jossa on täysikokoinen kitalakiosa kuten kokoproteesissakin. Proteesini ei yököttänyt edes alussa.

        Kun tehdään osaproteesi, se edellyttää että hampaita on jäljellä joihin osaproteesi tukeutuu. Tai sitten implanttijuuria johon osaproteesi kiinnitetään.

        Kun hampaat on poistettu kokonaan, tilalle voidaan laittaa vain implantti ja ne maksavat helposti parin tonnin luokkaa kappaleelta kaikkine töineen.


    • ????????????????????

      Nyt jo hampaaton, tilanteesi on aika murheellinen. Yläleuassa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin irrotettava kokoproteesi tai implantit, niin se vain on. Osaproteesi on kyseessä silloin, kun leuassa on yksikin oma hammas, proteesityyppejä ja -malleja on niin monta erilaista kuin on potilaitakin, joten aina on valittava se kuhunkin tilanteeseen sopivin vaihtoehto.
      Olet niin nuori, että implantit olisivat ehdottomasti paras hoitomuoto, sillä ne estävät luun surkastumista. Jos pidetään vain irtoproteeseja, luu surkastuu pikkuhiljaa ja viisikymppisenä olet todella ongelmissa huonostipysyvän proteesin kanssa. Yleensä, jos suulaki on suotuisan korkea, yläkokoproteesin kanssa pärjää varsin hyvin, mutta jos harkitset implantteja, ei kannata odotella liian kauan, luu hupenee koko ajan.

      Implantit ovat kohtalaisen kallis ja vaativa hoitomuoto. Niitä täytyy olla jatkossa valmis ylläpitämään käymällä säännöllisesti hoidossa. MIKÄÄN hoitotulos ei kestä ilman ylläpitohoitoa! Miksi olet menettänyt omat hampaasi? Oletko valmis jatkossa panostamaan hoitoon? Irtoproteeseja täytyy pohjauttaa säännöllisesti ja uusiakin muutaman vuoden välein. Erityisen tärkeää tämä on omiin hampaisiin tukeutuvissa osaproteeseissa, muuten omat hampaat voidaan menettää nopeastikin. Implanttihampaisiinkin voi tulla korjaustarvetta kun elinikää on odotettavissa vielä paljon. Mieti näitä kysymyksiä todella tarkoin.

    • vieläki hampaaton25v

      Omat hampaani menivät huonoon kuntoon "entisen elämäni" takia, enkä käynyt niitä hoitamassa. Siksi kaikki poistettiin, kun oli kuulemma halvin vaihtoehto, mutta kyllä kaduttaa ja ketuttaa nyt jälkikäteen suunnattomasti. Hienoa kuulla, että on muukin vaihtoehto kuin kokoproteesi, koska en yksinkertaisesti pysty sitä käyttämään :( Olen valmis käymään hammashoidoissa vaikka joka viikko, kunhan saan takaisin purukalustoni ja itseluottamukseni :'( On ollut erittäin vaikeaa muutenkin sosiaalisessa elämässä tämän asian kanssa.
      Kiitos vastauksistanne vielä :')

      Ps.Kuinkapaljon mahtaa maksaa (noin) implantti/kpl?

      • Ei onnistu

        Implantit maksavat suunnilleen 1500-2000 euroa kappale, joten jos kaikki hampaat on poistettu, pitää olla sikarikas että kaikki hampaat voisi korvata implanteilla.


      • 9+20
        Ei onnistu kirjoitti:

        Implantit maksavat suunnilleen 1500-2000 euroa kappale, joten jos kaikki hampaat on poistettu, pitää olla sikarikas että kaikki hampaat voisi korvata implanteilla.

        Jos on useampi hammas vierekkäin poistettu tai kaikki, ei yleensä jokaiselle hampaalle tehdä omaa implanttia. Yhden leuan hampaat (silta implantit) maksaa silti vähintäin 10 - 20 k€.


    • Kokoproteesit.

      Miksi te ihmiset kammoatte kokoproteeseja? Itselläni sellaiset sekä ylhäällä että alhaalla ja olen erittäin tyytyväinen. Kauhukertomuksetniiden hankaluuksista on täyttä puppua. Tottakai vaatii muutaman viikon ennenkuin oppii niiden kanssa elämään kun kyseessä on jotain "irtonaista", mutta missään nimessä ne ei ole hankalat, kiva on hymyillä ja syödä tällaisella suulla. Enkä ymmärrä miksi ihmiset tuntee hammasproteesit hävettävänä asiana, eihän jalkaproteesiakaan pilkata eikä hävetä.

    • 74 papparainen

      Mulle tehtii 3 hampaan osaproteesi ylös, kieli ei tahdo syödessä kääntyä, on tullut ahtaaksi ja ruokaa menee proteesin alle vahvasti! Suu on jo syödessä sen tuntuinen, että osa ruuasta on jäänyt suuhun "pinneihin" ja alle.
      Toisekseen jos puhun pitempään jollekin ne putoavat? Hammashoidon ylilääkäri kehotti painamaan kielellä yläproteesia samaan aikaan kun puhun?
      Syömisen keskeyttää noin puolitiehen on se sen verran hankalaa?

      Kaikki lääkärikonsernin minua näkemättömät ihmiset sanoo, että se sipii sinun suuhusi hyvin? Kuinka he tietää paremmin kuin minä jonka suussa se on?

      • kovakipu

        Mulla oli yhden hampaan osa eli lätkäproteesi käytössä puoli vuotta .ja voin sanoa,että siihen en tottunut ollenkaan.Se akryylilätkä uluttui kitalaen puoliväliin ja sain aluksi oksennusrefleksejä.S:n lausuminen oli vaikeaa.Kaikki tosiaan vakuutteli,että totut siihen pian ja ei sitä huomaakkaan...joo,joo,,,ne sanovat kellä ei oo kokemusta!!!!


      • Toimii_se

        Minulla on osaproteesi koko kitalaen peittävällä akryylirungolla. Olen herkkä yökkimään, mutta tuo ei haiheuttanut oksennusrefleksiä alussakaan.
        Proteesin käyttöön oppi tosiaankin nopeasti ja puhekin selkiytyi. Nyt puhe on epäselvää jos proteesi on pois suusta.
        Vaikka koko kitalaki on peitetty, se ei aiheuta ahtauden tuntua ja syöminen sekä puhe sujuu hyvin. Proteesikin istuu hyvin ja tukevasti paikoillaan.


    • löknjbh34

      osaproteesi

    • 2hammasta

      Kyllä riittää näitä harvahampaisia. Minulla on vielä 2 hammasta alhaalla takana eri puolilla. Yläkerta on hampaaton kokoproteesilla ja toimii ,nyt kun vuosi sitten otettiin edestä alhaalta 2hammasta pois ei ala osaproteesi pysy enää paikallaan. Olen ajatellut implantteja mutta tulee hirveän kalliiksi .onko jollain siis kokemusta että osaproteesi voisi pysyä alhaalla paikallaan vaikka omia hampaita ei ole kuin ne 2 takana? Eli kannattaisiko teettää uudet osaprossut alas kun vanhat ovat väljät ja toivoa että toimii, vai pitäisikö ottaa velkaa ja suunnitella implantteja ja siltaa?

    • hmlindia

      intiassa implantti 600e per kpl ja halvemmallakin varmaan löytyy ja hml opiskellut ameriikasa

      • ugjhfgjkhhgj

        Halpa ei välttämättä ole laadukas. Noin halvalla laitettu implantti lienee paikallisesti valmistettu yhdistelmä, eikä todennäköisesti pystytä käyttämään kovin laadukkaista materiaaleja muutamalla satasella. Hammaslääkärityö on edullista paikallisen elintason vuoksi. Lisäksi pitää laskea myös matka- ja asumiskulut, ellei muutenkin ole menossa lomailemaan Intiaan. Mutta tässä kannattaa huomioida että moni ei matkusta enää Intiaan, koska siellä on jo antibioottiresistenttejä bakteereja. Esimerkiksi jos tuollaisessa implanttiasennuksessa saa tuollaisen resistentin bakteerin, sitä ei pysty parantamaan edes Suomessa koska tehoavaa antibioottia ei ole olemassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe