Mikä neuvoksi tähän ongelmaan?

Milla705

Olen joutunut työssäni kohtaamaan Asperger-henkilön. Hän ei ollut Aspergerin takia asiakkaana minulla vaan muiden asioiden vuoksi. Nyt on ilmennyt ja on ilmennyt jo kauan, että hän on kovasti tykästynyt minuun. Kirjoittelee paljon mm viestejä ja kirjeitä ja joskus saan häneltä yllättäin karkkia tai suklaata. Ihmettelin aluksi asiaa, mutta olen jo siihen tottunut. Mutta ongelma tässä on se, että onkohan kyseessä jotkut lapsuudesta ym jääneet traumat siinä kun niin kovin kiinnittyy ihmisiin ja pitää ihmisiä, vieraita ihmisiä kuin perheenjäseniä? onko teillä muilla ilmennyt tämmöistä ja miten voisi auttaa tuollaista henkilöä kun on jo aikuisiässä ja silti kovasti innostuu ja takertuu? Miten olette toimineet ko. tilanteissa ja onko teillä muillakin ollut vastaavanlaisia henkilöitä?

11

439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jos ei ahista

      Hän ei todennäköisesti halua yhtään läheisempää kontaktia, joten haittaako nykyinen tilanne? Se voi antaa hänelle iloa ja sisältöä elämään, jos ihmissuhteita on muuten vaikea muodostaa. Assit eivät lue ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita kuten muut, he katselevat maailmaa toisin silmin. Mistään traumasta tuskin on kyse, hänen kiinnostuksensa vain kohdistuu tähän juttuun juuri nyt. Kohde voi muuttua vaikka postimerkkeilyksi. Pysyt vaan asiallisena etkä päästä liian henkilökohtaiseksi.
      Mikäli koet olosi uhatuksi tai asia sinua vaivaa, sinun pitää sanoa selvästi, ettet halua pitää yhteyttä. Vihjailut ja monimutkaiset selittelyt eivät mene perille, suorasanainen viesti tulee ymmärretyksi. Ilkeä ei tarvitse olla, tiukka ja kohtelias ote toimii.

    • Breda

      Ketjun aloittaja on joutunut työssään kohtaamaan häneen ihastuneen asperger-henkilön ja on kokenut sen ongelmaksi ja kysyy neuvoa.

      Aspergerin kohtaaminen työssä tai missä tahansa voi olla juuri tuolla lailla hämmentävää, juuri tuolla lailla outoa, juuri tuolla lailla vaikeasti tulkittavaa. Aspergerin maailma on syntymästä lähtien hyvin omanlaisensa, se on todella erilaista kuin ns. normaalien ihmisten.

      Kun aspergeri ihastuu, se ilmenee hyvin selvästi enemmistön käyttäytymistottumuksista poiketen. Yleistä on esim. poikkeuksellisen runsas kirjoittelu (ja usein tyyliltään ylimakea ilmaisu), jonka ääressä normaali vastaanottaja helposti tuntee tulleensa häirityksi. Ei ole harvinaista sekään, että normaali vastaanottaja suuttuu ja asperger-henkilö ei voi alkuunkaan tajuta, miten ihmeessä hänet voidaan käsittää niin täydellisesti väärin. :-)

      Kuten nimimerkki "jos ei ahista" toteaa, mistään traumasta ei todellakaan ole kysymys. Aspergerin
      syndrooma ei ole millään lailla traumaperäinen, se ei koskaan johdu kasvatuksesta. Se on synnynnäinen ja johtuu useiden eri geenien yhteisvaikutuksesta. Se on pysyvä neurobiologinen tila, joka vain on hyvin erilainen kuin ns. normaalilla enemmistöllä. Juuri se erilaisuus hämmentää suurinta osaa ihmisistä. Se aiheuttaa kaikkeen normaaliin tottuneessa enemmistössä pysäyttäviä säpsähdyksiä, että nyt on tässä kyseessä jotain ihan outoa ja selittämätöntä - ja usein enemmistö ajautuu tulkitsemaan ilmiötä liikaa negatiiviseen suuntaan. Miksi? Koska se ilmiö on enemmistölle niin outo ja tuntematon, enemmistö ei todellakaan valitettavasti vieläkään tiedä eikä ymmärrä Aspergerin syndroomasta paljonkaan.

      Kaikille aspergereille läheiset ihmissuhteet ovat vaikeita mutta heilläkin (meilläkin, koska kuulun aspergereihin) on kaipuu läheisiin ihmissuhteisiin. Tiedän omasta kokemuksestani, miten olen
      ihastunut ja miten se on ilmennyt. Sitä voisi kuvata juuri noin: "niin kovin kiintyy ihmisiin...pitää vieraita ihmisiä kuin perheenjäseninä...Kova innostus ja takertuminen..."

      Kun aspergerin sosiaalinen käyttäytyminen suorastaan pääsääntöisesti poikkeaa tyyliltään ns. normaalista niin usein ns. normaali enemmistö aspergerin ympärillä alkaa supattaa keskenään ja pian joukossa syntyy kaikenlaista paheksuvaa ja pelokasta tulkintaa ja ymmällään olevaa spekulointia. Aspergeri joutuu helposti syrjityksi ja kiusatuksi. Erilaisuus on edelleen monille ihmisille asia, jota ei osata kohdata sivistyneesti.

      Kun aspergeri ihastuu ja ilmaisee sitä niillä tavoilla, jotka hänen neurobiologiansa tavallaan sanelee hänelle, siitä ei kannata huolestua. Hän ei ole ollenkaan paha ihminen. Kuten nimimerkki "jos ei ahista" sanoo: "Hän ei todennäköisesti halua yhtään läheisempää kontaktia". Hänelle kontaktien luominen on todella huomattavasti normaalia vaikeampaa. Normaali tapa luoda kontakteja ei häneltä yksinkertaisesti luonnistu. Ja luultavasti hän pelästyy kovasti, lähes sekoaa, jos ihastuksen kohde osoittaakin häntä kohtaan yhtäkkiä täyttä henkilökohtaista vastakaikua.

      Aspergerille ihastus on sisältöä antava kiinnostuksenkohde, jonka intensiivisyys todella voi ns. normaalia vastaanottajaa hämmentää, koska se voi olla niin suhteetonta ja yliampuvaa. Mistään vainoamisesta ei aspergerin käytös kerro, vaan siitä, että hän on ihastunut ja millä tavalla! AS:lle tyypillisellä tavalla: aloittelijamaisen kömpelösti ja imelästi, suhteettomasti kohteeseensa tarrautuneena koko mielikuvituksellaan. Koko juttu paisuu hänen päässään eikä hän oikeastaan ole kiinnostunut siitä, millainen kohdehenkilö todellisuudessa on, vaan hän lumoutuu omista haaveistaan, kuvittelee tuon ihastuksen kohteen olevan sellainen täydellinen se oikea juuri hänelle. Eli siis kuin tyypillinen teinirakastuminen - mutta aspergerilla sellaista tapahtuu yleensä selvästi myös teini-iän jälkeen. Aspergerit ovat ikuisia teinejä. Eikä ole harvinaista, että kohde saattaa vaihtua nopeastikin toiseen. Sellainen tavallaan "itserakkauden kohde" on verrattavissa valokuvaan, johon aspergeri luo omista tarpeistaan käsin kaiken sisällön ja todellisuuden.

      Aspergerille kannattaa aina selväsanaisesti kertoa, miltä hänen käytöksensä tuntuu, koska hän usein kokee sen itse eri lailla. AS on osa autisminkirjoa ja siksi aspergeri elää tavallaan aina jossain määrin "itseensä vajonneessa tilassa". Hän ei osaa tulkita ympäristöään niin kuin ns. normaali enemmistö, vaan tarvitsee sitä, että ihmiset kertovat hänelle selvästi, miten kokevat hänet ja hänen omanlaisensa käyttäytymisen. Aspergeri voi puolestaan kertoa, miten hän itse kokee esim. puheena olevat ihastumisjuttunsa. Se kaikki outo käytös yleensä osoittautuu paljon myönteisemmäksi ja harmittomammaksi kuin ns. normaali enemmistö on ollenkaan osannut tulkita.

      • ohhoijaatätäelämää

        Hänelläkin on kokemusta vastaavasta useammankin kanssa kauan sitten näin hän kertoi minulle.


    • korviaanmyödenkyllästyn

      Olen yli nelikymppinen Aspergernainen ja lopettamassa yksityisen kommunikoinnin kaikkien miesten kanssa kokonaan, koska he lähes aina tulkitsevat minut rakastuneeksi tai jopa suunnattoman rakastuneeksi siinäkin tapauksessa, että tunnen selvää antipatiaa henkilöä kohtaan, tai en ainakaan missään tapauksessa suostuisi esim. fyysiseen suhteeseen heidän kanssaan edes siinä tapauksessa, että haluaisivat. Mutta silti he saattavat esim. väittää, että olen heihin niin rakastunut, että heidän on täysin välteltävä kanssani puhumista, ja ovat vielä sitä mieltä että väitetyt tunteeni kohdistuvat juuri erityisesti häneen. Mutta mitäs sitten jos näin väittäviä miehiä on liuta ? Minä en voi ymmärtää tätä ilmiötä, joka on pilannut elämääni.
      Olen juuri nyt tekemässä elämänmuutoksen, että en kovin henkilökohtaisesti puhu miehille ollenkaan, koska olen täysin kyllästynyt tähän että minulle esim. sanotaan: "En minä halua sun kanssa naimisiin!". Vaikka en ole henkilöä kosinut, eikä ole käynyt edes mielessä. On loukkaavaa, että miehet ilmoittavat etteivät halua kanssani naimisiin ilman että olen ehdottanut moista. Kyllä mä sitte ilmotan ihan suoraan jos haluun naimisiin, että vois kohteliaisuudesta odottaa kommenttejaan siihen asti ja sitte ilmottaa, ettei haluu naimisiin, jos asia todella tulee ajankohtaiseksi,

      Mun mielestä täysin typerää teoretisoida jotain kummallista psykologiaa jos joku vaan innostuneesti ilmaisee myönteisiä tunteitaan vilpittömästi.

      • korviaanmyödenrakastunut

        Minun kohdallani nämä "hillittömät rakastumiset" loppuvat helposti yhdessä sekunnissa, jos huomaan siihen loogisen syyn miksi ne tulisi lopettaa.
        Mutta jos toinen perustelee järjettömillä kuvitelmilla , niin vaikea lopettaa niitä tunteita kun tulee niin sääli sitä toista että hän on niin eksyksissä maailman ilmiöiden tulkinnassa.


      • korviaanmyödenkyllästyny

        siis olen sama ja jatkan vielä.
        Mulle etäisyys näiden ihmisten ja itseni välillä on itsestäänselvyys, joten voin jutella kuin perheenjäsenelle vieraallekin, koska tiedän ettei mitään läheisempää ole oikeasti kehkeillä eikä tule. Mutta näille toisille se ei ilmeisesti sitten olekaan itsestäänselvää vaan he kuvittelevat että jotain suhdetta voisi olla oikeasti ? Ja mulle se tuntuu siltä, että: "No voi herran jestas, voi kai nyt melkeen kenen kanssa vaan vähän puhua!"


      • rakastunutvaikyllästynyt

        Olen sanonutkin: Kokeilaa minun kanssa puhumista, niin tulette huomaamaan, ettei siitä mitään sen kummempaa seuraa, mutta ei...


    • Breda

      Joo, olet selvästi sellainen nainen, jolla on Asperger. Kuvaat sitä kompastelua ja epätietoisuutta ja poukkoilua oikein osuvasti. Melko samanlaista se on jos on mies, jolla on Asperger.

      Loistava idea tuo, että olet kokonaan lopettamassa yksityisen kommunikoinnin kaikkien miesten kanssa. Juuri noin kannattaa tehdä. Eihän tuollaisesta elämästä muuten mitään tule. :-)

      • korviaanmyödenkyllästyn

        Oletko itse mies ?
        Ihan mielenkiitoista jos samansuuntaisia kokemuksia.
        Niin mitä turhaa minä niiden miesten kanssa yksityisesti puhumaan, kun en minä heitä mihinkään tarvitse. Ne miehet vain voivat pönkittää sillä itseään ja selittää muille olevansa jonkun aivan mielettömän rakastumisen kohteita. Saavat nyt pärjätä ilman pönkitystäni joka aiheuttaa minulle päinvastaisen efektin. Elin hyödyn siitä etten puhu miesten kanssa yksityisesti ollenkaan.


      • korviaanmyöden

        Saman kyllä voisin tehdä naistenkin kanssa vaikka noin ihan tasa-arvon nimissä.


      • korviaanmyöden

        Kiitos vielä ilahduttavasta kannustuksesta :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe