olen neuvoton !

avutonäiti

Hei.

Lapsellani on pian syntymäpäivät ja hänen kauan toivottu shetlanninponi olisi minun mielestäni sopiva lahja hänelle,mutta lapseni isä ei suostu tähän,mitään siis tehtävissä ? hänen mielestään lapseni koulunkäynti heikkenee ja ajat kuluvat sen ponin hoitamisessa,tyttäreni menee kuudennelle luokalle syksyllä ja tytär on hyvin innostunut hevosista jo pienestä pitäen ja en usko että hevonen sijoitettaisiin sitten mihinkään kotikaupungin tallille vaan maalle,vaikka jollekkin tallille vuokralle,mutta en tiedä hyväksyykö puolisoni tälläistä,vai pitäisikö minun mennä ja hankkia se polle aivan itse? ja olen kyllä ottanut kaikki riskit ja hoitotarpeet huomioon,onko mitenkään vinkkejä miten saisin sen pollen hommattua?

12

208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pony_girl-94

      Ihan ensiksi kysyisin kauanko lapsesi on ratsastanut, viiden vuoden vähintään kerran viikossa ammatilaisen pitämillä ratsastustunneilla käynti ehdoton minimi, poni varmasti huomaa jos lapsi ei sille pärjää ja alkaa käyttämään sitä hyväkseen, sen jälkeen ei ole kellään kivaa. Toiseksi mieleen tulee oma kokemuksesi hevosista, ilman omaa kokemusta on todella vaikea ottaa kaikkia riskejä ja hoitotarpeita huomioon, olisi hyvä jos noinkin nuoren lapsen kohdalla olisi joku aikuinen joka voisi tarvittaessa olla apuna ponin kanssa. Sitten mieleeni tuli että ethän vaan ole ostamassa ponia ilman lapsen koeratsatusta? Hevosen osto ei mikään parin viikon projekti, lapsen pitää ratsastaa läpi useampi poni, jotta voi valita itselleen sopivimman, ja sen jälkeen on tietenkin vielä eläinlääkärin tarkastukset ja suosittelisin myös jalkojen kuvaamista, nykyään kun myytävänä on niin paljon jalkavikaisia hevosia. Sitten, miksi juuri shettis? Poni pitää ostaa sen mukaan mikä on lapselle sopivin, shetlanninponit ovat usein varustettu aika kovalla luonteella, toki poikkeuksiakin löytyy, mutta ponin luonteen tulee ratkaista ostopäätöstä tehtäessä ei rodun.

      Sitten itse kysymykseen :) Jos aika ponin hoitoon epäilyttää, niin löytyisikö lapseltasi joku kaveri joka olisi innokas ottamaan ponin yhdessä lapsesi kanssa, näin kulutkin menisi puoliksi. Lisäksi on tietenkin mahdollista laittaa poni tallille täysylläpitoon, jolloin ponia ei tarvitse olla joka päivä hoitamassa ja liikuttamassa, tämä tosin tulle useimilla talleilla maksamaan n. 800-1000€ kuussa. Yksi vaihtoehto on myös hankkia ponille hoitaja joka voisi käydä hoitamassa ja liikuttamassa ponia pari kertaa viikossa, innokaita ehdokkaita varmasti löytyy :)

      Toivottavasti neuvoista oli apua, ja onnea ponin etsintään :)

    • agrologi AMK

      Teidän perheen sisäisiin ristiriitoihin sen enempää puuttumatta kommentoisin vähän tuota käytännön puolta.

      Minkä kokoinen teidän 6luokkalainen on? Yleensä shettis käy lapselle pieneksi viimeistään murrosiän alkaessa. Onko järkeä ostaa ponia, joka on pieni jo ostettaessa tai käy pieneksi vuoden parin sisällä?

      Ponin hoito ja ratsastaminen (ajaminen tai muu liikuttaminen) vie aikaa 2-4tuntia päivässä, jos poni on täysihoitotallilla. Jos ponin meinaa pitää kunnossa, niin sitä on liikutettava vähintään 5 päivänä viikossa. Eli tämän ehtii tehdä hyvin koulutyön lisäksi, mutta juuri muuta ei sitten ehdikään harrastaa. Lapsen tarvitsee myös päästä jotenkin tallille ja alaikäinen ei voi itsenäisesti hoitaa kaikkea poniin liittyvää eli vanhempienkin panosta tarvitaan.

      Miksi ihmeessä ostaisit ponin ja sijoittaisit sen sitten kauaksi kotoa ns. maalaistallille? Homma ei toimi niin, että poni seisoo arkipäivät täyshoitotallin tarhassa ja sitten viikonloppuna ratsastetaan siitäkin edestä, vaan ponia on liikutettava tasaisesti koko viikon ajan.

      Hevosten myynti-ilmoituksia löytyy esim. hevostalli netistä ja keltaisesta pörssistä. jos ponin ostoon päädytte niin kannattaa käydä koeratsastamassa useampia ennen ostoa. Ponille kannattaa teettää myös eläinlääkärin tarkastus, jolloin paljastuu ainakin pahimmat viat. Koe ajasta sopimalla saat mahdollisuuden palauttaa ponin, jos sen kanssa tulee ongelmia.

    • minä vaan

      Jos poni on tulossa tytöllesi ratsastuskäyttöön niin kannattaisi ostaa isompi poni koska shettis jää kumminkin pieneksi jossain vaiheessa. Tietty shettiksellä voi ajaa kärryjen kanssa mutta jos on tarkoitus ratsastella vielä parin vuoden päästäkin omalla ponilla niin kannattaa siirtää katse isompiin poneihin (esim 125-140 cm)

      • näisois tää

        miten saan kerättyä rahaa omaan welsponiin ja sen ylläpitoon omalla laitumella ja pihatossa? oon jo ratsastanu 3 vuotta ja ope/tallin omistaja on kehunu muo tosi hyväks hevosten ja ponien kaa! Ja täytän elokuussa 14, et voinko ratsastaa sillä?


      • pony_girl-94
        näisois tää kirjoitti:

        miten saan kerättyä rahaa omaan welsponiin ja sen ylläpitoon omalla laitumella ja pihatossa? oon jo ratsastanu 3 vuotta ja ope/tallin omistaja on kehunu muo tosi hyväks hevosten ja ponien kaa! Ja täytän elokuussa 14, et voinko ratsastaa sillä?

        Odota vähitnään kaksi vuotta ennen kuin edes harkitset omaa ponia. Opettajasi on varmaankin tarkoittanut että olet hyvä ottaen huomioon kuinka vähän aikaa olet ratsastanut. Malttia, niin yhteiselämä ponin kanssa huomattavasti helpompaa :)


    • nuori hevosen omista

      vanhempien pitää sponssaa sua.
      Keskustele niitten kanssa omasta, ylläpito tai vuokra hevosesta..
      En suosittele oman hankkimista vielä nyt, koska olet ratsastanut vasta 3.vuotta.. Ehkä 2.vuoden päästä?
      Jos hevoset vielä silloin kiinnostaa.

    • Just I

      6 luokkalainen ei voi mennä kauaa shetlanninponilla, joten suosittelen isompaa, ja hevosta ei voi ostaa yllätyksenä, koska sitä pitää kokeilla, ja heti ei kannata ensimmäistä ostaa, vaan monia vaihtoehtoja löytyy aina ! (:

      • pony_girl-94

        Riippuu varmaan ihan lapsen koosta, itse olen 17 ja ratsastan shettiksillä, olen 150cm pitkä ja painan 38kg eli en yhtään liian iso. Ei se koko ole suoraan verranollinen ikään.


    • shetuut

      itse sain shettiksen n. 7v, vanhemmat tosin hevosihmisii, ja nyt kun poni on ja 18v, eikä voi paljoa sen kanssa tehdä, niin pääsen ratsatustunneille, ja myöhemmin mielessä olisi isompi poni tai pieni hevonen. tsempii!

    • HEBOFANI

      Ehdottaisin ihan ensimmäisenä ostamaan mielummin isomman ponin. Esimerkiksi Gotlannin Russ olisi mainio vaihtoehto. Jos vähänkin epäilyttää onko tyttäresi varmis huolehtimaan ponistaan, voit ehdottaa hänelle esimerkiksi vuokraponin/ylläpitohevosen hankkimista. Siinä karttuu taidot ja oppii hevosenomistajan arkipäivää. Itse en ollut varma kannattaako hankkia hevosta, niimpä hankin itselleni puolylläpitohevosen (rodultaan puoliverinen) joka oli minulla n. pari vuotta. Nyt pari vuotta myöhemmin olen kyseisen ylläpitohevosen onnellinen omistaja. :) Tsemppiä poninostoon!

      Tämä oli siis vain minun mielipide, toivottavasti oli jotain hyötyä!

    • nukke000

      No komppaan ja toistan tässä vähän edellisiä kommentoijia, eli _yleensä_ shettiksellä ei kuutosluokkalainen voi kovinkaan monta vuotta ratsastaa, jos siihen käyttöön ollaan ponia ostamassa ellei tyttö ole sitten todella pienikokoinen. Suosittelisin siis lämpimästi harkitsemaan isompia poneja tai kenties pienhevosia. Muistan itse kuinka jo 2 vuotta ratsastaneena tyttönä kinusin äidiltä omaa ponia/hevosta. Onneksi äiti pysyi lujana, koska vuosien varrella olen huomannut, kuinka paljon sitoutumista oman hevosen omistaminen vaatii. Nuo hoito-, vuokra- ja ylläpitohevoset ovat kyllä hyviä ihan siinä mielessä, että saisi sitä kokemusta ja tuntumaa enemmän. Suosittelisinkin että puhuisit jonkun osaavamman hevosihmisen kanssa, kuten tytön ratsastuksenopettajan kanssa asiasta, koska hän tietää tytön tason tarkalleen. Kysy siis ammattilaisten mielipiteitä ennen kuin juokset mihinkään kauppoihin epävarmana.

      Ja sitten vielä tuo synttärilahja niin muistahan, että elämä ei tunnetusti mene aina niin kuin elokuvissa, eikä sitä ponia tosiaan voi taluttaa semmoinen pinkki rusetti päässä sinne kotiovelle, vaan tyttö pitää olla mukana koeratsastamassa. Ja ostotarkastukset - vaatikaa sitä koska nykyään käydään tosiaan sitä hevoskauppaa, jossa kaupataan esim. jalkavikaista hevosta täysin terveenä.

    • phenomforever

      Aika usein kuitenkin tulee juuri tälläisia tapauksia, että lapsi kinuu hevosta/ponia koska se olisi niin ihana ja hän niin pitää hevosista ja vanhemmat menevät ja ostavat. Pian lapsi tajuaa todellisuuden. Hevosta ei voi hoitaa vain viikonloppuisin tai vain silloin kun huvittaa vain se on päivittäistä. Siitä ei niin vain pääse eroon vaikka joskus haluaisi. Kuka hoitaa sen kun esim. lähdette reissuun? Vaikka se onkin vuokrapaikalla jonkun talissa ei vuokraan sisälly hevosen liikutusta kun olette poissa tai lasta ei vain huvita. Ja kun hän pääsee yläasteelle tadaa poni jää karsinaan ja pojat tulevat kuvioihin mitä todennäköisemmin. Harva lapsi etenkään 12-13-vuotias on valmis ottamaan vastuuta noin työläästä eläimestä. Olin itse 15-vuotias kun sain oman hevoseni joka on minulla ollut kohta viisi vuotta. Elämä sen kanssa ei ole ollut helppoa itkua on usein väännetty. Ja kyllä siinä koulun käyntikin kärsii kun hevonen sairastuu. Esim. kun hevoselleni tuli ähky ei sitä kukaan muu ollut taluttamassa kuin minä. Päivän verran taluttelin pienillä tauoilla, myös yöllä, parinkympin pakkasessa ja voin sanoa että jos en todella olisi sitoutunut tähän eläimeen olisin varmaan lähtenyt nukkumaan kotiin ja antanut sen kuolla sinne. Siitä seuraakin seuraava kysymys, että kuka hoitaa ponin kun se tulee sairaaksi? Kuka taluttaa sitä päivän ja yön läpeensä jos on tarvis? Sitä sietää miettiä mihin itsensä pistää kun kaikesta voi päästä periaateessa helpommallakin. Mutta itse suosittelisin että älä osta ponia vielä. Anna tytön ostaa se sitten kun on kykenevä huolehtimaan ja hommaamaan sen itse. Itselläki ongelmana opiskelu ja paikkakunnan vaihto. Hevonen ei ole mikään helppo muuttokaveri sen voin sanoa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2021
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1515
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe