Ruotsissa kiintiöt yliopistoihin kiellettiin - Miten meillä?

Petter Svedu

Suomenruotsalaiset ovat nauttineet erityisistä kiintiöistä korkeakouluihin pyrkiessään. Olisko Suomella opittavaa ruotsin linjasta asiassa?

Korkein oikeus tuomitsi Uppsalan yliopiston laittomasta etnisestä syrjinnänstä
Cecilia Lönn:ltä ja Josefine Midander:ilta evättiin paikka juristi koulutukseen Uppsalan yliopistossa vaikka heillä oli paremmat arvosanat kuin hakijoilla jotka oli hyväksytty sisään erityisestä kiintiöstä joka oli varattu niille, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Joulukuussa 2006 korkein oikeus tuomitsi yliopiston laittoman etnisen syrjinnän perusteella ja naiset saivat 75 000 kruunun vahingonkorvaukset.
Ennen syyslukukautta 2003 Uppsalan yliopisto oli varannut 30 paikkaa 300:sta koulutuspaikkasta juristikoulutuksessa ehdokkaille, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Se tehtiin, jotta voidaan lisätä etnistä monimuotoisuutta koulutuksessa.
Josefine Midanderilta ja Cecilia Maplelta, joiden vanhemmat olivat syntyneet Ruotsissa, oli evätty paikka koulutukseen huolimatta siitä, että heillä oli paremmet arvosanat kuin kaikilla jotka oli otettu sisään tuosta kiintiöstä. Kun Centrum för rättvisan-järjestö alkoi edustaa naisia he vetivät yliopiston oikeuteen ja haastoivat Uppsalan yliopiston etnisestä syrjinnästä.

Korkein oikeus totesi: Laitonta syrjintää
Tammikuussa 2005 tuomitsi Uppsalan käräjäoikeus yliopiston kielletystä etnisestä syrjinnästä ja tuomitsi maksettavaksi korvauksia 75 000 kruunua kullekin naiselle. Svean hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion joulukuussa 2005. Oikeuskansleri joka edusti asiassa valtiota, valitti korkeimpaan oikeuteen.
Korkein oikeus totesi, että etniset kiintiöt on laitonta syrjintää. Syrjintäkielto ja oikeus yhdenvertaisuuteen lain edessä on tunnustettuja ihmisoikeuksia. Kaikille poikkeuksille on löydettävä selkeästi tukea lainsäädännöstä ja poikkeuksia on sovellettava tiukasti. On vastoin lain syrjintäkieltoa ja korkeakoulu opiskelijoiden yhdenvertaista kohtelua, että varataan ennalta opintopaikkoja tietylle ryhmälle, esimerkiksi etnisyyden perusteella.
Korkeakoulu asetuksen mukaan oppilaitokset saivat kehittää paikallisia valintasääntöjä koskemaan jopa kymmentä prosenttia paikoista laajentaakseen rekrytointiaan. Mutta Korkeimman oikeuden tuomio vahvisti, että pyrkimykset laajentaa rekrytointia on tapahduttava sellaisin keinoin, jotka eivät ole syrjiviä. Mitä tulee paikallisiin valintasääntöihin koskivat ne haastatteluja, erilliskokeita tai työelämän kokemuksen painottamista.

Etnistä monimuotoisuutta
Prosessissa ilmeni myös, että Uppsalan juristikoulutuksen ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden osuus oli sama kuin vastaava osuus väestössä yleensä - jo ennen kiintiöitä.
Juristikoulutuksessa yleensä, oli tämän taustan omaavien osuus aloittajista vielä suurempi - pelkästään Tukholman oikeustieteellisessä osuus oli joinakin vuosina jopa 24 prosenttia.
Samaan aikaan saivat valitut valintakriteerit aikaan erikoisen vaikutuksen jopa monimuotoisuuden näkökulmasta: esimerkiksi saamenkielisen taustan omaavalta estettiin paikka. Saamelaiset kun ovat Ruotsissa etninen vähemmistö, joiden vanhemmat ovat syntyneet maassa. Hakija jonka molemmat vanhemmat olivat syntyneet Norjassa sai etusijan ulkomaalaiskiintiön takia, ja niin edelleen.

Kiintiöt poistettiin
Tuomioden julistamisen seurauksena, Uppsalan yliopistolle (etniset kiintiöt juristiopinnoissa) ja myöhemmät tuomiot Örebron ja Karlstadin yliopistoille (sukupuolikiintiöt erilaisiin hoitotyön ja terveyalan koulutuksiin) tuli selväksi, että kiintiöt - tai erilaisisten meriittien myönteinen erikoiskohtelu - ei ole koskaan hyväksyttyä .Yliopistot jotka olivat ottaneet käyttöön tällaisen kiintiöjärjestelmän poistivat ne käytöstä. Tänään ei tämän tapaisia kiintiöitä korkeakouluissa enään ole.

Ks. Lisää:
http://www.centrumforrattvisa.se/fall/Högsta_domstolen_fällde_Uppsala_universitet_för_olaglig_etnisk_diskriminering
Kannattaa myös lukea tuomion perustelut:
http://www.centrumforrattvisa.se/files/HDdom_Midander.pdf

6

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huusianna

      Positiivisen syrjinnän tarkoitus on tasoittaa väestöryhmien epätasaista sijoittumista esim. opiskelupaikkoihin yms. Tarkoitus on nostaa vähemmistöjen osuus samalle tasolle pääväestön kanssa, mutta ei missään tapauksessa yli! Silloin voidaan puhua positiivisesta syrjnnnästä.

      Suomessa kiintiöt ovat aivan päinvastoin. Suomessa kiintiöt on asetettu rasistisesti. Suomenkielisten opiskelijoiden jo muutenkin pienempi määrä ruotsinkielisiin opiskelijoihin verrattuna laskee ruotsalaisten kiintiöiden takia.
      SITÄ PITÄÄ KUTSUA SYRJINNÄKSI! Se ei ole positiivista syrjintää että väestöryhmien erot kasvavat kiintiöiden avulla.

      Muualla maailmassa kiintiöt on asetettu siten että sillä tasataan kansanryhmien pääsyä opiskelemaan. Mustien pääsyä opiskelemaan on helpotettu USA:ssa jotta mustien osuus edes jotenkin lähestyisi valkoihoisten opiskelijoiden määrää.

      Suomessa on taisteltu jo vuosisatoja suomenkielisen koulutuksen puolesta. Eikä ole oikein että suomenkielisen täytyy opiskella ruotsiksi jos hän ei pääse suomenkieliseen kouluun. Samalla kun ruotsinkielinen pääsee helpommin opiskelemaan kuin suomenkielinen ja vielä kaiken lisäksi saa opiskella äidinkielellään.

    • Petter Svedu

      Ruotsin korkeimman oikuden mukaan positivinen syrjintä voi olla yhdenvertaisuuslain mukaan ok jos hakijoilla on samanlaiset meriitit. Cecilialla ja Josephinella oli kuitenkin paremmat meriiti kun kenelläkään kolmestakymmenestä läpi menneestä hakijasta. Näin KO:n mukaan kyseessä on ns. vahva postiivinen syrjintä, jolle ei löydy laista tukea.

      Keskeistä tuomiossa on, että siinä pidetään oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun lain edessä ja suojaa syrjintää vastaan Ihmisoikeuskysymyksenä. Korkein oikeus on pitänyt tätä vakavana syrjintätapauksena.

      Miten kävisi jos Suomessa joku nostaisi syytteen että ruotsinkielinen hakija on päässyt sisään huonoimmilla pisteillä.

      http://www.svd.se/nyheter/inrikes/universitet-fallt-for-diskriminering_380766.svd

    • Vähä totuutta

      Käytäntöhän on ettei pisteitä tarvita , toimimalla oikein.? Esimerkki korkeakoulututkintoon tarvittavaan virkaan, pääsee ylioppilastodistuksella..! Näin kierämme ihmisoikeus- ja Tasa-arvo ynnä muut sellaisetkysymykset kätevästi..;-)

      • kustannukset

    • Petteri Svedu

      .... ja vielä tämä:
      Ruotsin kielen suosiminen aiheuttaa yhteiskuntaan vääristymän, koska parhaat yksilöt eivät valikoidu korkeakouluopiskeluun eivätkä työpaikoille.
      Ei parhaat vaan kenties sopivimmat?

    • Hottentottenbotten

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      134
      4159
    2. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      323
      2116
    3. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      3
      1844
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      248
      1841
    5. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      106
      1760
    6. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      441
      1709
    7. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      463
      1568
    8. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      53
      1335
    9. Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa

      Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat
      Suomalaiset julkkikset
      44
      1286
    10. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      461
      1280
    Aihe