Ålands historia del I

ålänningen

Arkeologerna tror att Åland kontinuerligt har varit bebott sedan stenåldern, för 6000 år sedan. Men om de tidigaste invånarna vet vi knappt någonting mer än var de bodde och att de försörjde sig som jägare och samlare och även ibland bedrev ett primitivt jordbruk.

En så kallad leridol, påträffad vid utgrävningar av stenåldersboplatsen i Jettböle i Jomala. Vad den lilla gubben – för det är väl en gubbe – en gång har använts till är det ingen som vet. Kanske var han ett kultföremål, kanske en leksak.

Folkvandringstiden (400- och 500-talen e.Kr.) var en dramatisk epok i Europas historia. Arkeologiska fynd tyder på en omfattande invandring till Åland, framför allt från Mälarlandskapen. Det var vid denna tid som Sveaväldet (som senare utvecklades till staten Sverige) successivt började ta form.

Under vikingatiden (800–1000 e.Kr.) bodde en ganska stor befolkning på fasta Åland, däremot var skärgården ännu obebodd. Åland ingick sannolikt som en perifer och ganska självständig del i Sveaväldet, vars viktigaste ting hölls vid nuvarande Gamla Uppsala i Uppland. Väldet torde i öster ha sträckt sig till Skiftet, det vatten som än i dag utgör gräns mellan Åland och resten av Finland. Öster om Skiftet bodde ett annat folk, finnarna, som svearna inte hade någon makt över.

Början av vårt årtusende var en förändringens tid. Den nya religionen, kristendomen, expanderade norrut och människorna i Skandinavien lät döpa sig. Dagens statsbildningar började allt tydligare utkristallisera sig: Danmark, Norge och Sverige. Svearna, vars maktcentrum låg i Uppland, bedrev en expansiv politik österut och införlivade »Österland» (nuvarande Finland) i sitt rike under medeltidens början. Vad som händer på Åland under denna dramatiska epok, ungefär åren 1000 till 1200, är höljt i dunkel. En del forskare tror att landskapet var avfolkat under en stor del av perioden, medan andra avvisar den teorin.

Under 1200-talet börjar vi åter skönja konturerna av det åländska samhället. Kristendomen har av allt att döma landskapet i ett säkert grepp, mäktiga stenkyrkor börjar uppföras. Och i slutet av 1300-talet byggs borgen Kastelholm. Det är tydligt att såväl kyrkan som den svenska centralmakten ökar sitt inflytande på Åland, precis som sker i andra landsändar. Den sannolikt ganska självständiga ställning Åland haft under vikingatiden urholkas allt mer. Fast ännu på 1300-talet hänvisar man i gamla dokument till åländska lagar.

Men hur kommer det sig att Åland, med sin svenska befolkning, ända sedan tidig medeltid kommit att höra till Finland? Det är en fråga som historikerna inte har något säkert svar på. Sannolikt beror det på att när Åbo stift bildades, var det praktiskt att också lägga det närbelägna Åland under detta stift.

1

127

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • gayland

   Åland borde betala själv inte finland.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi nainen lyö leikiksi

   Olen mies ja kiinnostunut eräästä naisesta. Ollaan juteltu ja tavattukin, ja mielestäni meillä osuu kemiat hyvin yksiin. Nainen osoittaa kyllä kiinnos
   Tunteet
   160
   5112
  2. Martinan kauden päätöksen seuranta

   Sitten vain seuraamaan kuinka kulkee. Taitaa olla elämänsä kunnossa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   510
   2397
  3. Miten on mahdollista että kassatyttö on päässyt pääministeriksi

   ilman asianmukaista koulutusta ja minkäänlaista pätevyyttä?
   Maailman menoa
   527
   2019
  4. Kerroin kaverille

   Että olen rakastunut sinuun. Se vastasi, että eihän siihen saa rakastua! Sanoin, että no miks ei, ihminenhän se hänkin on.
   Ikävä
   39
   1644
  5. VTV:n exjohtaja Tytti Yli-Viikari haastoi oikeuteen

   entisen työantajansa VTV:n koskien irtisanomistaan. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da065296-dc16-4395-8a57-082d4408a32f
   Maailman menoa
   79
   1585
  6. Kolari vasankarissa

   Taas 2 elämän koululaista osallisena. Ikävää vanhemmille, mutta kun tarpeeksi kauan ajellaan päihtyneenä, kenenkään puuttumatta,voi käydä huonosti. Ai
   Kalajoki
   15
   1232
  7. Selviytyjät: Niko Saarinen avautuu yön piinasta: "Kukaan suomalainen ei ole nähnyt niin paljon..."

   Hui, kuulostaa aika ankealta… Nyt oli Nikon vuoro tippua kisasta, mutta hyvin hän veti! Lue Nikon tunnelmat kuvausten jälkeen: https://www.suomi24.
   Suomalaiset julkkikset
   9
   1085
  8. Laura Huhtasaari sanoi Joe Bidenia seniiliksi twitterissä.

   Suomen tuleva ulkoministeri? https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1576526813328994304
   Maailman menoa
   256
   1040
  9. Sanna otti 5236 euroa suomalaista kohden uutta velkaa koronan varjolla

   https://yle.fi/ Sossujen politiikka. Ruotsi velkaantui 1 670 euroa/per nuppi. Ruotsissa kuollut 20 000, Suomessa 6 000. Ruotsin väkiluku on k
   Maailman menoa
   235
   970
  10. Komistus läheltä

   Sä taidat katsella mua siellä paikassa.
   Ikävä
   40
   888
  Aihe