Kokemuksia sijaisvanhemmuudesta?

ToiveenaÄitiys

Lapsettomuushoitojen olessa loppusuoralla, tuloksettomina, olemme miettineet sijaisvanhemmuutta/ adotiota, jotta voisimme saada kovasti toivomamme perheen. Mitä kokemuksia teillä on sijasperheenä olosta? Suurimmat kipupisteet ja onnen tunteet? Onko se arki kuinka paljon erilaista ja haastavampaa kuin "normaaleissa" lapsiperheissä? Mitä sanoisitte oman kokemuksenne pohjalta sijaisvanhemmuutta harkitseville? Kaikki kokemukset kiinnostavat kovasti!

36

2956

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En suosittele

      En suosittele sijaisvanhemmuutta lapsettomille koska siinä on vaara että tunteet menevät ristiin järjen kanssa. Kiinnytään liikaa lapseen ja halutaan lapsi ikiomaksi vaikka tavoitteena on perheen jälleenyhdistäminen eikä se että lapsi on sijaisperheessä 18-ikävuoteen asti.

      Arki on erilaisempaa ja haastavampaa koska lapsilla on takanaan pettymyksiä ja menetyksiä jotka vaikuttavat heidän psyykkeeseen. Heidät on erotettu ympäristöstään, vanhemmistaan ja läheisistään. Joillakin lapsilla on erilaisia tunne-elämän ongelmia esim. masennusta, itsetuhoisuutta, persoonallisuushäiriöitä jne. Joillakin voi olla esim. neurologisia sairauksia. Osa tarvitsee terapiaa. Koti-ikävää he voivat myöskin tuntea vaikka nykyiset puitteet olisivat kuinka hyvät tahansa. Luottamuksen saaminen voi kestää todella pitkään.

      Jos haluatte olla avuks, on muitakin toimintoja joilla voi auttaa lapsiperheitä. Esim.kehitysmaiden kummi toiminta tai vapaaehtoistyötä perhekahviloissa.

      • kummin tarpeessa

        Vapaaehtoistyö onkin äärettömän arvokasta! Moni oman tavisperheen lapsi tarvii esim murrosiässä jotain muuta ihmistä kuin oman vanhemman, jonka kanssa voi jutella enemmän henkilökohtaisista mietelmistään. Joillakin on mummi tai täti jne mutta jos jonkun mummi ei olekaan empaattinen tai jos ei ole ketään aikuista, niin kysy ihmeessä vaikka seurakunnalta miten voisit olla ja perheen lapsen tukena!

        Iät ajat ovat monet mummit tai kummit olleet rakastetumpia kuin vanhemmat ja sehän ei ole keneltäkään pois. Kun ei ole vastuun taakkaa, jaksaa suhdetta hoitaa.


    • lastenkoti

      toteuta toiveesi ja muutkin harkitsevat soitto omaan sossuun siitä se alkaa valmennuksella iltaisin ei ole niin vaikeaa kun luulisi ei ne sossut teitä syö 1 alussa pientä valvonnan alla ölemisen tunnetta menee kyllä ohi kun tutustutaan samat onnen tunteet kuin omasta lapsesta mahtavaa 2 arki ja juhla samanlaista kuin kaikilla muillakin perheillä kun omaa lasta ei ole tullut mun mielestä kannattaa hakea pienta lasta vauvaa t. jari

    • mustetta

      Tukiperheeksi ja koulutukseen teidän kannattaa ainakin mennä, siinä varmaan selviävät omat tunteet ja realiteetit.

      • houhouhouH

        Tukiperheet ovat eri asia!

        On hirveää, kun biovanhempi hakee siis vain tukea ja kun heidän lapsella on lapseton tukiperhe, niin taustalla onkin jo sijaisperhepohdinta! Se on julma tilanne bioperhettä kohtaan; tää tukiperhe rupeaa näkemään takuuvarmasti sijoituksen tarvetta ja on sossuun yhteydessä (oikean perheen ollessa täysin tietämätön ko yhteydenpidosta).

        Tiedän tuon kieron tyylin se on selkäänampumista se traumatisoi se vie luottamuksen. Eli ei missään nimessä edes tukiperheeksi tällasta lasta haluavaa pariskuntaa.


    • ToiveenaÄitiys

      Kiitos kommenteista. Olemme aloittamassa Pride-koulutusta todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella, uskon itsekkin että siitä on hyötyä tulevaisuudessa, kun mietimme onko meistä tähän prosessiin..

    • Suosittelen

      Tervetuloa vain kasvattajan maailmaan, kunhan muistaa, että lasten kanssa työskentely on antoisaa ja samalla erittäin haastavaa ja vaatii lisäksi pitkäjännitteisyyttä ja määrätietoisuutta. Tunteet peliin ja huumoria mukaan, niin kaikesta selviää ja tunnepuolen onnistumisen elämykset, puolin ja toisin, ovat mahtavia. Nyrkkisääntö lienee, että jos et ymmärrä ihmistä et ymmärrä lastakaan. Itse mittaan asioita tai käyttäytymistä mm. lähestymällä ongelmaa ajatuksella "Sallisiko ystäväni käyttäytyvän noin?" Jos vastaus on ei, on se lapsellekin ei ja sitten neuvomaan, kuinka ympäristö suhtautuu kyseiseen käytökseen ja miten tulee toimia, jotta asiat hoituisivat helpommin. Suoraviivaisesti esitettynä näin, mutta eihän se näin helppoa tietenkään oikeassa elämässä ole. Lapsettomana sijaisvanhemmuus ei ole helppoa, mutta ei ole ensimmäisen omankaan lapsen kanssa. Perhehoitajana työ opettaa siinä missä vanhemmuus yleensäkin, jos vain on valmis oppimaan, kyselemään ja joustamaan asioissa. Asenne ratkaisee.

      Sijaisvanhempana tulee muistaa, että tavoite on lapsen paluu kotiin, vaikkakaan näin ei usein tapahdu. Lasta ei voi siis omia, mutta lähtevät ne omatkin maailmalle aikanaan ja heistäkin tulee irrottaa riemulla ja nauttia heidän elämän taidoistaan lasten kanssa. Vaatii siis avarakatseisuutta.

      Pride on vain väläys tulevaan, jonka jälkeen vasta varsinainen työ alkaa. Suosittelen mm. Torey Haydenin kirjoja ongelmaisista lapsista. Myös Hughesin kirja Tie traumasta tervehtymiseen ja Theraplay ovat hyviä itseopiskeluun ja -tutkiskeluun. Jos nämä "kolahtavat", olet ehkä oikealla tiellä. Sen jälkeen kun lapsi on teillä, on myöhäistä katua. Alku on varmasti hankalaa, mutta mitä tiukemmin sitoudut, sitä nopeammin lapsi alkaa luottamaan uuteen arkielämäänsä ja sitä nopeammin pääsette "normaaliin" perhe-elämään. Pitää vain muistaa, että tällaisessa perheessä on etäsukulaisiakin ja he ovat arjessa mukana, vähintään lapsen mielessä. Tuskin kuluu päivää, ettei lapsi miettisi omaa biologista vanhempaansa ja tässäkin sijaisvanhemman tulee auttaa lasta, ettei kaipuu käy liian suureksi. Ikävöidä saa, mutta arjen täytyy silti kannattaa. Tässä haastetta lisää.

      Tukiperheenä toimiminen on yksi hyvä tapa tunnustella asiaa, kunhan muistaa, ettei tuettavia lapsia voi hylätä sijaislapsen saapuessa. Tuettavat lapset jopa saattavat auttaa sijoitettua lasta sopeutumaan, koska tuettavatkaan eivät ole omassa kodissaan vieraillessaan tukiperheessä. Ei siis huonoa tämäkään, mutta ei välttämättä ihan helppoakaan.

      Tukihenkilönä toimiminen on kaikkein keposin, vaikkei huonoin, tukimuoto. Siinä vietetään aikaa yleensä hetkellisesti (3-10h) lapsen tai nuoren kanssa ja nämä hetket ovat varmasti yhtä ainutlaatuisia, kuin muutkin tukisuhteet. Ihmissuhteet ovat elämän rikkaus, oli sitten kyse minkä ikäisistä ihmisistä tahansa.

      • MilenaZap

        "Sijaisvanhempana tulee muistaa, että tavoite on lapsen paluu kotiin, vaikkakaan näin ei usein tapahdu. Lasta ei voi siis omia, mutta lähtevät ne omatkin maailmalle aikanaan ja heistäkin tulee irrottaa riemulla ja nauttia heidän elämän taidoistaan lasten kanssa. Vaatii siis avarakatseisuutta."

        No huh, ehkä ei voi ihan verrata: Esim. luopua vaikkapa 5-vuotiaasta lapsesta, jota on hoitanut vaikkapa vauvasta asti tietäen, ettei ehkä näe enää? siihen että vie oman lapsensa kamat täysi-ikäisyyden kynnyksellä opiskelijaboksiin?

        En ole sijaisvanhempi, joten en siitä näkökulmasta ota kantaa. Mutta maalaisjärjellä sanoen ei kuulosta järkevältä ryhtyä lapsettomuudesta kärsivänä (ehkä eri asia sitten, jos on jo sen kanssa ns. sinut, hyväksynyt asia) sijaisvanhemmaksi, ehkä olisi liian suuri kiusaus ruveta pitämään lapsia omina lapsina, vaikka totuushan on, että tehtävänä on nimenomaan toimia sijaisvanhempana rajattu aika.


    • Äiti monelle

      MInäkin toivotan onnea. Meille sanottiin ainakin, että perhehoidon (ainakin sen pitkäaikaisen) tavoitteena ei välttämättä ole perheen yhdistäminen vaan turvallisen lapsuuden mahdollistaminen lapselle. On varmaan paljon perhehoitoperheitä, joissa lapsen biosukulaiset ovat vahvasti mukana. Kuitenkin totuus on, että 1/3 lapsista tapaa vanhempiaan säännöllisesti 1/3 joskus ja 1/3 ei koskaan.

      Kyllä minusta lapsettomuushistoria kelpaa motiiviksi sijaisperheeksi, sillä jos perheessä on biolapsia, tuo sekin mukanaan joitakin ongelmia.

      Meidän sijaislapsi (alle kouluikäinen) kuuluu ryhmään, joka tapaa vanhempaansa (siis yhtä, muita verkostoja ei ole) säännöllisesti. Tämä tarkoittaa meillä kerran kahdeksassa viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Äidistään lapsi ei koskaan oma aloitteisesti puhu, minä tosin aina joskus otan aiheen puheeksi ja juttelen bioäidistä mukavia juttuja. Saapa nähdä, joskus kai lapsi väkisinkin kiinnostuu juuristaan; niistäkin, joita hän ei yhtään vielä tunne.

      Onnea juttuunne, tämä on ihan kivaa!

    • Perheeksi haluava

      Olettoko mihin päin suomea menossa pride kurssille? Mekin olemme vielä tänä syksynä osallistumassa pride kurssille. Ollemme lapseton pariskunta. Hieman pelottaa miten tuohon lapsettomuuteen suhtaudutaan sielä...

    • tämän kokenut

      Olet saanut paljon hyviä vastauksia ja Pride-koulutus on varmaan hyvä pohja sijaisvanhemmuudelle. Mutta se on aina muistettava että kaikki vanhemmat eivät välttämättä tule koskaan huostaanottoa hyväksymään ja pystyvät tekemään sijaisperheen elämästä tosi vaikean jos haluavat. Jatkuvia ilmoituksia lasten pahoinpitelystä, häirikkösoittoja, uhkausviestejä, jatkuvia oikeudenkäyntejä huostaanoton purkamiseksi. Pitää todellakin varautua siihen että jos lapsi sijoitetaan vauvana ja asuu sijaisperheessa 18 vuotiaaksi niin koko aika se saattaa olla oikeusprosessia oikeusprosessin perään. Se on henkisesti todella rasittavaa sekä sijaisperheelle, lapselle kuin biovanhemmallekin.

      • Toinen tie

        En koskaan alkaisi sijaisvanhemmaksi (olisin lapseton tai en) koska ikinä ei voi olla täysin varma onko huostaanoton suhteen toimittu oikeudenmukaisesti. Onko kuultu lapsen vanhempia tai lähipiiriä. Kummeja, isovanhempia jne. Vai onko asian suhteen kiirehditty turhan nopeasti miettimättä asioita pidemmälle tähtäimelle ja kerrottu rehellisesti perheen tilanteesta ja lapsista.

        On järkyttävää ja surullista lukea kommentteja esim. "joskus kai lapsi väkisinkin kiinnostuu juuristaan; niistäkin, joita hän ei yhtään vielä tunne" tai toinen: "etäsukulaisiakin on arjessa mukana, vähintään lapsen mielessä." Herää kysymys miksei lapsi tunne heitä ja miksi he ovat vain mielessä? Olen sitä mieltä, että pieni lapsi ei unohda läheisiään jos asioista puhutaan hänelle, näytetään valokuvia ja jutellaan asioista säännöllisin väliajoin, mutta tässäkin on niin helppo ja julma tapa tehdä ns. "karhunpalvelus" lapselle jos asiat jätetään tarkoituksella kertomatta ja annetaan lapsen valita. Kovin pieni lapsi ei kykene vielä valitsemaan eikä ajattelemaan niinkuin aikuinen. Silloin hän unohtaa, varsinkin jos aikaa kuuluu pitkään. Edes aikuisena kaikkia traumoja ei välttämättä enää pystytä korjaamaan.

        Mielestäni lapsi ei ole myöskään kaupan. On monia muitakin hyödyllisiä tapoja auttaa ja vaikuttaa. Lukekaa Eva Aminoff - Lapsen Parhaaksi. Laittaa miettimään asioita toisestakin näkökulmasta ja kuvaa koskettavasti erään ihmisen huostaanottoa monine kiemuroineen.


    • lastenkoti

      menkää käymaan lastenkodissa ma...su klo. 19....2o soita ja sovi päivä ja kerro että olet ottamassa harkitset lapsen ottamista se avartaa kummasti t. jari

      • delfiinipoika

        Kiitos vinkistä!
        Olen ollut sellaisessa uskossa, että ainoastaan omaiset saavat käydä.

        Onko joku määrätty lastenkoti, jota suosittelet?


    • tfgtfg

      Hei!

      Suosittelisin ehdottomasti adoptiota. Sijaisperheenä toimiminen on aivan eriasia kun adoptoida lapsi. Ensinnäkin adoptiossa lapsi on sun omasi, voit rauhassa miettiä millaisen lapsen haluat ja saat lapsesta tietoja (enemmän ja vähemmän). Tärkein asia tässä on että lapsi tosiaan on tämän jälkeen OMA. Käytönnössä siis sinä olet hänen HUOLTAJA, vastaat hänen asioistaan, sinun ei tarvitse selitellä asioita muille, ei puolustella, ei niellä toisten pahaaoloa jne. Sinun ei tarvitse pitää kotiasi "aina auki" sos.tt ja muille ihmisille.

      Sijaisperhe on AINA nimensä mukaisesti sijaisperhe. Sijaisperhe ei ole lapsen huoltaja, joten on paljonkin asioita mistä ei sijaisperhe voi tehdä päätöksiä. Sijaisperhe on aina tietyllä tavalla "auki" eli tosiaan biosuvun kanssa PITÄÄ olla tekemisissä, ovat he millaisia tahansa. Sossun kanssa pitää olla tekemisissä. Lapsella ON AINA huomattavia ongelmia, lasta ei suomessa huostaanoteta kevein perustein. Pelkkä huostaanotto on lapselle maailmaa räjäyttävä kokemusta, mutta se mitä hän on sitä ennen kokenut on taatusti ollut melkoista. (marginaali voi olla tapauksia, jossa esim. vanhemmat ovat kuolleet ja vain siksi etsitään sijaisperhettä).

      Huostaanotetut lapset eivät siis ole kuten naapurin lapset tai ystäväsi lapset, he ovat kokeneet liian paljon liian nuorena. Vaikka tekisit kaikkesi ja vielä enemmän se ei välttämättä riitä lähellekään. Todennäköisesti lapsi tarvitsee terapiaa, ainakin HUOMATTAVASTI enemmän aikaa, rakkautta, huolenpito, ohjausta, peräänkatsomista ja pitkää pinnaa kun "peruslapsi" jota ei ole huostanotettu.

      Ei voida puhua lapsista, jotka saa pitää täysikäisyyteen asti, AINA on mahdollista ja tavoite että biovanhemmat saavat elämänsä kuntoon ja lapsi palautuu kotiinsa. Tokihan ihan kevyesti ei sitäkään tehdä, jos lapsi on kauan ollut sijaisperheessä mutta joka tapauksessa lapsi on mahd.paljon tekemisissä bioperheen kanssa.

      En ymmärrä miksi sijaisperheenä toiminen nähdään "helppona" tapana saada lapsia ja perustaa perhe, sitä se ei ole, eikä sen kuulukaan olla.

      Hyvä ajatus on toki käydä pride-koulutus, se ei sido mihinkään ja antaa paljon ajattelun aihetta kenelle tahansa. Tukiperheenä toiminen yleensä on myös helppo tapa autta toisia, saada lapsia kotiinsa ja nähdä edes vilau siitä millaista perhehoitajan työ voisi olla. Ehkä samalla kariutuu pahimmat pilvilinnat...

      Eikä kyse ole lainkaan siitä etteivätkö huostaanotetut lapset olisi ihania ja heille pitäisi löytyvä hyviä perheitä, vaan siitä millä ajatuksin, valmiuksin, tiedoin ja taidoin siihen tehtävään lähdetään.

      • hgfhgfhgf

        Toki hieno idea, että muuten vain sivistää itseään tällasella kurssilla.

        Lapsille on aina annettava aikaa aikaa ja aikaa. -Ja se riitelyn taito on opeteltava esim kantapään kautta.


    • mustetta

      Sijaislapsen muutettua meille huomasin monta asiaa, jotka olivat samanlaisia kuin jos perheeseen olisi syntynyt vauva, mutta myös monta erilaista asiaa. Moni asia hankala vaikka anoppi muuttaisi meille asumaan;)

      Lapsesta minun on otettava vastuu ja kestettävä ne tunnekuohut ja pettymykset mitä eri maailmojen kohtaamisesta tulee (vanha elämä -uusi arki ). Ruuat, aikataulut, kodin säännöt, vaatteet.... koko elämä muuttuu lapsella ja ihmisiin tutustuminen vie tietysti aikansa.

      Jos haluatte tutustua lapsiperhe-elämään, kannattaa sekä toimia lapsenvahtina tuttaville (mielellään vanhemmat viikon tai kahden etelänlomalle) että toimia tukiperheenä. SIlloin opitte paljon itsestänne ja millaista elämää haluatte.

      • -vitsiä-?

        Niin tunnekuohuja tulee kaikissa perheissä. On osattava erottaa milloin lasta onkin oikeesti kuultava ja tajuttava sekin, että nytpä tämä lapsi särkyy, jos hän ei saa asua ihan ikiomassa tutussa kodissaan ja ehkä hänen vanhempansa ovatkin esim vain liian köyhiä.

        Pelkkä köyhyys voi aiheuttaa perheen huoltajalle tunnekuohua ja vastuun kantaminen on raskasta. Köyhiä perheitä on kertakaikkiaan tuettava kaikin tavoin jotta perheestä ei katoaisi se tärkeä itsemääräämisen perustarve tai ilo.

        Esim kunnallinen kotiapu pitää kertakaikkiaan olla jokaikisen saatavilla, niin moni mukava ja iloinen kodinhoitaja on kertonut miten 20 vuotta sitten oli mukavaa käydä perheissä, kun heihin luotettiin ja he olivat tervetulleita ja se työ itsessään oli kivaa ja itsenäistä.

        Jo pitkään perheisiin onkin laitettu jokin perhetyöntekijä, jonka työnkuvaan kuuluu jo kättelyssä etsiä tieteellistä (!) faktaa, että perheessä on jotakin pielessä...kyllähän se vanhempi tosiaan kaipaa juuri lapsenvahtia tai siivousapua, mutta kun se tarkkailija kirjaa ko tarpeet huonoksi vanhemmuudeksi.

        Se perhetyö on useimmiten sijaishuollon palkkalistoillakin, joten sitä samaahan tuossa harjoitetaan kuin sisällissodan aikoihin, että lähtökohtana onkin vain saada paljon asiakkaita sijaispaikkoihin!

        -Käykö sijaiskodeissa muuten siivousapu (kunnallinen tai omakustantama) vai käykö niissä perhetyö? Oikeastaan pety on kuitenkin jo tehtävänsä tehnyt eli jos se käykin sijaispaikassa, niin silloin se antaakin vinkkejä ja tukea ja neuvoa...

        Tunnekuohuja pitää saada olla joka perheessä ja esim koulukiusaamisen takia traumaa kokeneen lapsen on saatava luottavainen terapiasuhde, jota lapsi voi käydä ihan kotoaan käsin. Terapiaan liittyy aina myös vanhemmille annettu tuki ja jo se, että vanhemmat tahtovat lapselle terapiaa kertoo hyvästä vanhemmuudesta ja halusta saada perheeseen voimia ja tietoa ja tukea.

        Onko se niin, että vain maksava ihminen on oikeutettu saamaan apua?
        Aikanaan rahattomuus ei missään nimessä ja ehdottomasti saanut olla esteenä tuen saamiselle: 80-luvulla esim kansalaiset elivät sellaisen perusturvan ilmapiirissä, että tämän ajan karkea epätasa-arvoisuus olisi ilman muuta tuntunut suurelta vitsiltä. Kaikkiaan porvari on porvari ja se ei muuksi muutu...ihmisellä ei ole todellista itseisarvoa. Hyöty revitään mistä vain ikinä osataan vaikka jäljet tultaisiin kirjaamaan miten tahansa julmiin historiankirjauksiin. Niinhän luontoakin saa turmella loputtomiin lyhytnäköisesti ja räävittömästi, jos siitä jotain etua jollekin yritykselle lohkeaa.


    • tähtiplaneetta

      delfiinipoitsulle kaikki alan paikat käy mä menisin lähimpään ja kunnalliseen soita johtajalle ja kerro asiasi t.jari

    • Toiveena Äitiys

      Olen saannut paljon hyviä näkökulmia asiaan. Kiitos niistä.
      Ihan umpimetsään en omalta kohdaltani ole menossa, tiedän työni kautta jo jotain siitä, minkälaisia kokemuksia särkyneillä lapsilla voi olla taustalla ja olen saanut sitä kautta kokea sitä, mitä kaikkea varsinkin nuoret, yhteiskunnan tukea tarvitsevat nuoret, voivat keksiä ja miten ihmeelliset asiat saavat heidät käyttäytymään mitä käsittämättömimmällä tavalla. Niin hyvässä kuin pahassa.

      Toki ymmärrän että arki samassa taloudessa on erilaista, siksi kokemuksia kyselinkin.

      Sinulle "perheeksi haluava", olemme menossa kurssille täällä Etelä-Suomessa, sosiaalityöntekijät kävivät meillä tammikuussa ja omasta halustamme aloitamme kurssin vasta nyt. Heillä ei ainakaan ollut mitään sitä vastaan, että olemme lapsettomia ja haluamme sijaisperheeksi, olivat kovasti mukavia ja vastailivat hyvin kaikkiin meidän kysymyksiin. Joten mulle jäi ainakin siitä ihan positiivinen kuva. Mikä tilanne teillä on, joko olette olleet yhteydessä sosiaalitoimistoon/ Pelastakaa Lapset ry:hyn? Oletteko kanssa Etelä-Suomesta?

    • perheeksi haluava

      Olemme nyt syksyllä menossa kurssille, Etelä-suomeen. Koti käynti tosin on vielä tekemättä. Se tehdään ensikuussa. Toivoisimme mahdollisimman nuorta lasta.

      • Kannattaako

        Tyynyäkö pidetään puseron sisällä ja toppauksia rintsikoissa kun saat tietää saavasi lapsen. Tungetko taaperon sitten vaununkoppaan vai miten selität lähipiirillesi ellei lapsi olekaan aivan pieni.

        Kaltaisesi saavat surkuttelua osakseen, ympäristössäsi saatetaan naureskella teille. Kukaan ei tietäisi ettet saa, ellette hankkisi sijaislasta.


      • Lastensuojelusossu

        Miksi toivot mahdollisimman nuorta lasta? Tietysti siksi, että haluat omia lapsen itsellesi, pois hänen todellisilta vanhemmiltaan. Tässä on koko sijaisvanhemmuusajatus pähkinänkuoressa. Jos kyse olisi pyyteettömästä lasten auttamisesta, kelpaisi vanhempikin lapsi eikä muutenkaan aseteltaisi mitään ehtoja, mutta kun kyse on lisääntymiskyvyttömien ihmisten lapsikaappauksesta, ei mistään muusta. Lisääntymiskyvyttömyys on suuri tragedia lasta haluavalle ihmiselle, mutta se pitää hyväksyä ja säilyttää joku moraali omissa toimissa.


    • Väärä asenne

      En haluaisi loukata, mutta etkö itse tajua, miten itsekäs olet? Ikävää ettet voi saada lasta. Tuollainen "sijaisperheeksi ja lapsi adoptioon" -asenne on kuitenkin kammottava, joskin yleinen sijaisvanhemmiksi halajavien keskuudessa. Huostaanoton jälkeen tulee aina pyrkiä biologisen perheen yhdistämiseen. Sijaisperheet eivät tätä tietenkään millään tavalla edistä, päinvastoin, koska heidän motiivinsa usein on juuri lapsen adoptoiminen omaksi. Sijaisvanhemmuus ei sovi tyhjän sylin korvikkeeksi, ellei siihen osaa suhtautua oikein, etten sanoisi "ammatillisesti", koska ammatista ja elinkeinostahan siinä myös on kysymys. Miksette ryhtyisi vaikkapa tukiperheeksi, jossa tukea tarvitsevan perheen lapsi voi vierailla silloin tällöin? Tämä on oikeanlaista "jaettua vanhemmuutta", jossa perhe saa tukea, mutta heiltä ei pyritä pakkokeinoin riistämään vanhemmuutta. Kotimaisen adoptiolapsen voitte joskus saada, mutta on todellakin ihan väärä asenne ottaa sijoitettu lapsi teille hoitoon ja sitten alkaa toivoa lapsen saamista omaksi. Se on suorastaan rikollista lasta ja hänen oikeaa perhettään kohtaan.

    • tyydy

      siihen kohtaloon ette saa omaa lasta ,
      äläkä toisten lapsilla tyydytä omia tarpeitasi.

    • Mikäonkuneionnnaa

      Naurettava kysymys. Eihän nyt hyvänen aika sinusta tule sijoituslapsen äitiä, vaan pelkkä sijaisäiti. Tuollaisia ihmisiä ei pitäisi kelpuuttaa lainkaan sijaisvanhemmiksi, koska teillä motiviit ovat väärät. Sijaisvanhemmuus ei ole tyhjän kohdun korvikkeeksi annettava lääke, eikä lapsia pidä sijoittaa sijaishuoltoon vain sen takia, että sinä saisit toiveesi täyttymään.

      Asenteesi on kuvottava!

      • Lapsen etu ensin

        Lapsia ei käsittääkseni huostaanoteta sen takia, että olisi valtava jono sijaisperheitä jotka haluavat lapsia. Asia taitaa olla toisinpäin. Monet vanhemmat eivät ole kykeneviä huolehtimaan lapsistaan ja perhehoito turvallisessa ympäristössä lienee parempi kuin lastenkoti, oli motiivi ryhtyä sijaisvanhemmaksi mikä tahansa.


    • motiivi tärkeä

      Ei todellakaan ole. Sijaisvanhemman motiivi on eniarvoisen tärkeä tieto. Tai ylipäätänsä hoitavan / kasvattavan henkilön motiivi. Jos motiivi on esim. raha ja sädekehä, en usko että perhehoitokaan on tuolloin turvallista, vaikka sitä niin ulospäin esitettäisiin.

    • Lapsen parasta!

      Motiivin tulee todella olla aivan muuta kuin raha tai sädekehä. Sijaisvanhemmuudessa pitää olla omat asiat oikeasti kunnossa ja valmius kohdata sijoitettava lapsi kaikkine ongelmineen. Myös lapsen biovanhemmat ja suku! Tehtävään ei kannata lähteä ellei ole valmis antamaan kaikkensa lapsen hyväksi ja muistamaan, että lapsi mahdollisesti palaa biovanhemmilleen. Sehän kuitenkin on lapsen parasta, jos olosuhteet vain sallivat paluun.

    • Auttajan varjo

      Kuten aloittajallakin niin auttajilla monesti on motiivina helpottaa omaa oloaan toisen kustannuksella.

      Miksei sijaisvanhemmuudesta voi puhua rehellisesti, siitä mikä aloittajankin tilanne on ja siitä miksi hän haluaa toisen äidin lapsen.

      Lapsi ei pysty poistamaan tyhjän kohdun tosi-asiaa, siihen pystyvät vain mielenterveysammattilaiset.

      Aloittaja voi tehdä itsekin jotain, vaikka erota epätyydyttävästä liitostaan. Toisen äidin lapsella kuten biologisella lapsellakaan liittoa ei pidä alkaa pelastamaan. Lapsi ei tuo keskinäistä onnea, vaan vie sen.

      Lapsia voidaan auttaa kotiinkin jos vain tahtoa on.

      • Lapsen etu ensin

        Mikähän mahtaa olla lastenkodin henkilökunnan motiivi hoitaa huostaanotettuja lapsia. Heillehän se on työtä, josta saa toimeentulon. Totta on, että sijaisvanhemmaksi haluavan pitää ymmärtää kuvion monimutkaisuus ja järjestelyn mahdollisesti tilapäinen luonne. Pride koulutus lisää tätä ymmärrystä. Tuskin lisää lapsen turvattomuutta, jos lapsi todella halutaan sijaiskotiin oli siellä biologisia lapsia tai ei.


    • koulutus on pop

      Eräs sijaisäiti, jolla ei ole omia lapsia, ei aikonut millään antaa lasta takaisin kotiin, kun huostaanoton syyt olivat poistuneet lapsen vanhemmalta. Erittäin kovan taistelun sai vanhempi käydä.

      Lastenkodin henkilökunnalla on koulutus tehtävään. Useimmilla eetttinen koulutus.

      Minun kekemukseni sijaisperheistä on siinä määrin huonoja, että kannatan ennemmin ammatillista perhekotia.

    • Lapseton sijaisäiti

      Lapsella tulee olla edes yksi luotettava aikuinen elämässään ja olosuhteet, joissa voi nukkua yönsä maha täynnä ja ilman pelkoa. Tosiasia on, että ne jotka täällä huutelevat lapsettomien motiiveista, ovat itse huostaanoton kohteeksi joutuneita perheitä ja kykenettömiä huolehtimaan niin itsestään kuin jälkikasvustaan.

      Olkaa onnellisia, että joku on niin avarasydäminen, että käyttää aikaansa ja rahaansa teidän jälkikasvusta huolehtimiseen! Saattaa vähän kirpaista näinkin päin, mutta tosiasiat on tosiasioita!

      • Tyhjäkohdulle

        Jaa että lapsettomuus tekee mielestäsi naisesta avarasydämisen ja kelpoisen ihmisen. Tosiasia kuitenkin on ettei vastentahtoinen lapsettomuus tee muuta kuin katkeran ja kateellisen akan. Halusitpa myöntää tahi et. Et pääse kokemaan millaista on kasvattaa sydämensä alla kahta ihmistä yhdistävää uutta ihmistä. Sinä katkera olet jäänyt tästä kaikesta paitsioon. Mietihän mitä varten sinulle ei lasta ole suotu. Vastauksen löydät omasta kirjoituksestasi. Kirpaiseeko!


    • Lapseton sijaisäiti

      Ikävä pahoittaa mielesi, mutta taidan tietää vanhemmuudesta jopa enemmän kuin sinä. Olen synnyttänyt esikoiseni kuolleena, pelännyt koko raskausjaan toisen puolesta ja laskenut hänet sylistäni haudan lepoon. Tämän vuoksi en ikinä voisi suhtautua vanhemmuuteen kevytkenkäisesti ja itsekkyys ei ikävä kyllä kuulu hyveisiini. Sitä, tulenko koskaan enää saamaan biologisia lapsia en tiedä, mutta sen tiedän, että jos tulen, heitä ei koskaan tulla huostaanottamaan!

      • reaalia

        Omaa käytöstäsi voit hallita, joten sinun takiasi lapsiasi ei huostaanoteta. Mutta sitten on se toinen vaihtoehto, syy onkin lapsessa. Eli lapsesi voi joku päivä sairastua psyykkisesti, tehdä rikoksen tai alkaa viettämään vääränlaista elämää. Nämä asiat voivat tapahtua, vaikka sinä olisit hyvä vanhempi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      117
      9416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1386
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe