Muutimme vajaat 3 vuotta sitten omakotitaloon jonka omisti naapurissamme asuva isäntä.
Teimme asianmukaiset vuokrasopimukset.
Hän oli kuitenkin päättänyt että talosta pitäisi saada enemmän rahaa.Hän aikoi seuraavana kesänä nostaa vuokraa 25 prosenttia.En siihen tietenkään suostunut koska talo oli huonomassa kunnossa kun hän oli antanut ymmärtää.M,m,pattereissa ei kiertänyt vesi(tukossa),niitä piti ilmata vähän väliä.Kellarissa ei ollut lattialämmitystä vaikka piti olla,yläkerran huoneessa(pojan) oli talvella lämmintä vain 14 astetta vaikka siellä oli ylimääräinen patteri,lämmintä vettä ei tullutkaan ensimmäisen vuoden aikana y.m.
En siis suostunut vuokrankorotuksiin.
No,sitte se aloitti sen rumban.Kävi vähänväliä valittamassa kun vuokraa pitäis nostaa.Tuli oventaakse kutsumatta tai kun pyysin häntä tekemään jotain korjausta hän vain tuumaili:"pitäisi saada kunnon vuokralaiset".(olemme maksaneet kakki vuokramme ajallaan.)
Oli pakko lähteä sieltä pois.
Mutta nyt aion haastaa hänet käräjille.
Vuokraisäntä vei hermot
9
326
Vastaukset
- näinsanoolaki.
8% voi nostaa korkeintaan vuokraa/vuosi, muuten tulee syyte koronkiskonnasta vuokranantajalle.
- ??????????????
kenen laki noin sanoo?
- just näin
Suomen laki vuokrankorotuksista.
- Hehhehehehehee!
just näin kirjoitti:
Suomen laki vuokrankorotuksista.
No kaivappas tuo kohta suomen laista kun kerran niin varma olet asiasta. Mitä ei löydykkään???? :D
- 21
ihanko itse olet keksinyt. Vuokraa korotetaan sen mukaan mitä vuokrasopimuksessa on sovittu, ottaen huomioon indeksiehdon käyttörajoitukset.
- kas tässä
Vuokra ja sen korottaminen
Vuokranantaja ja vuokralainen sopivat vuokran suuruudesta. Vuokra ei saa olla kohtuuton verrattuna samalla alueella samanveroisista ja samaan tarkoitukseen käytetyistä asunnoista perittäviin vuokriin. Jos muuta ei ole sovittu, vuokranmaksukausi on kalenterikuukausi. Jos sopimuksessa ei ole muuta mainintaa, vuokra tulee maksaa viimeistään kunkin vuokranmaksukauden toisena päivänä.
Vuokrasumman muuttamisesta on parasta sopia jo sopimusta tehdessä. Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia, millä perusteella ja milloin vuokraa korotetaan (tai lasketaan). Tarkistus voi perustua sopimukseen otettuun indeksiehtoon, joka on sallittu vähintään kolmeksi vuodeksi tehdyissä määräaikaisissa ja kaikissa toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa. Tarkistus voidaan sopia myös euro- tai prosenttimääräiseksi tai yhtiövastikkeen muutoksen mukaiseksi. Jos vuokran tarkistamisesta ei ole sovittu mitään, vuokranantajalla ei ole yksipuolista oikeutta korottaa vuokraa. Vuokrankorotus astuu voimaan heti.
Ennen 1.5.1995 vuokrasääntelyyn kuuluneen sopimuksen vuokranantaja voi toukokuun 1996 jälkeen korottaa vuokraa vuosittain kuluttajahintaindeksin muutoksen verran, jos osapuolet eivät ole sopineet mitään vuokran tarkistamisesta.
Aravavuokria vuokranantaja saa korottaa omakustannusperiaatetta noudattaen ilmoitettuaan siitä kirjallisesti vuokralaiselle. Aravavuokrissa korotus voi tulla voimaan aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua ilmoituksesta.
Vuokratakuu/vuokravakuus
Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia, enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavasta vakuudesta sellaisen vahingon varalle, joka voi syntyä, jos vuokrasopimuksen velvoitteita ei noudateta. Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantajan on palautettava maksamasi vuokratakuu viipymättä.
Lisää tietoa vuokra-asumisesta:
* Ympäristöministeriön sivuilta löytyy tietoa kaikenlaisesta asumisesta: www.ymparisto.fi
* Suomen Kuluttajaliitolla on oma puhelinnumero, josta saat neuvoja vuokra-asumiseen liittyvissä asioissa. Neuvontanumero 010 802 240 palvelee ti-pe, klo 10-12. Numeroon voi soittaa kaikkialta Suomesta paikallisverkkomaksun hinnalla. www.kuluttajaliitto.fi
* Vuokralaisten keskusliitto ry on puolueeton valtakunnallinen vuokralaisten etuja ja oikeuksia valvova ja edistävä järjestö: www.vuokralaistenkeskusliitto.fi
* Asukasliiton kotisivulta löydät heidän palvelunsa ja neuvontanumeronsa: www.asukasliitto.fi
* Nuorisokeskus Kompassin sivuilla on tietoa asumisesta, sekä tietoa miten voit löytää itsellesi sopivan asunnon: www.kompassi.lasipalatsi.fi
* www.nuorisoasuntoliitto.fi
! Jos sisustat uuden asuntosi uusilla huonekaluilla ja tarvikkeilla, se tulee kalliiksi. Voisitko saada jotain mukaasi kotoa tai lainata kavereilta tai sukulaisilta? Tai ostaa käytettynä? Jos saat huonekalut halvalla tai ilmaiseksi, voit piristää asunnon ilmettä uusilla, pienemmillä hankinnoilla, kuten tyynyillä, tauluilla ja koriste-esineillä.
Vanhat huonekalut ja esineet ovat usein paitsi käyttökelpoisia, myös luovat persoonallisen näköisen kodin. Joka tapauksessa ei heti kannata rynnätä kauppaan ja ostaa kalliita sisustustuotteita. Kun on asunut uudessa kodissa hetken, tietää paremmin mitä tarvitsee ja mikä toimii parhaiten juuri omaan makuun.
Tulosta sivu
Suomen Kuluttajaliitto
Lataa itsellesi Vuokraopas
Vuokraopas kansi
Vuokraopas Kuluttajaliitto (pdf) (1 MB)
Lisää tietoa
Asukasliitto
Kompassi
Nuorisoasuntoliitto
Posti (Itella oyj)
Suomen Kuluttajaliitto
Vuokralaisten Keskusliitto
Väestörekisterikeskus
Ympäristöministeriö
- Perästä kuulu....
Vuokrasopimuksessa oli viite vain indexiehtoon.Kun hän oli saanut käyttää sitä sen päälle tuli vaatimus 25 %:sta ja jo itse asiassa silloin kun indexiehto oli - merkkinen.
Myös tuli viime keväänä häätöilmoitus.Hän olisi tullut taloon itse-perusteella.Itse asiassa tilalle oli valittu toiset,hänen perhetuttunsa,jotka siellä asuva nyt.
Hän teki elämämme helvetiksi ja meidän oli parasta lähteä pois.
Sitä ennen hän laittoi häätöilmoituksen:heti pois.
Siis,muistakaa:vuokrat on maksettu.
2009 kesällä alkoi valittaminen:"Jos vuokraa ei saa nostettua joutuu he itse tulemaan siihen taloon,tai myymään siitä tontin".
Koko ajan oli tunne:tästä pitää lähteä pian pois.
Mikä se kiristystä on jos ei tälläinen? - ja tässä
Mistä tietää, milloin vuokrankorotus on kohtuuton?
-Laissa ei oteta kantaa siihen, mikä on vuokrankorotuksen oikea määrä. Mutta toki sen pitäisi aina sopeutua vuokralaisen maksukykyyn.
Hyvä vuokratapahan suosittelee korkeintaan 15 %:n korotusta. Voiko sen yli menevää korotusta kieltäytyä maksamasta?
-Silloin on uhkana, että vuokranantaja sanoo hänet irti.
Vuokranantajalla on oikeus uhata irtisanomisella?
-Ei saa uhata. Pitäisi ensin neuvotella, ja jos neuvottelu ei tuota tulosta, vuokranantajalla on mahdollisuus sanoa vuokrasopimus irti.
Mistä sitten voi päätellä mikä on liikaa?
-Lain mukaan vuokratason pitäisi yleisesti olla kohtuullinen paikkakunnan käypään tasoon nähden.
Sen selvittäminen voi olla vuokralaiselle aika haastavaa. Pitäisi lähteä soittamaan ovikelloa naapuriin. Entä saako määräaikaisiin vuokrasopimuksiin tehdä korotuksia?
-Pääsääntöisesti määräaikaiset vuokrasopimukset pitää sisällänsä koko vuokrakauden saman vuokran.
Eli ei korotuksia. Entä sellaiset sopimukset, joihin ei ole kirjattu vuokrankorotusehtoja?
-Niissä osapuolten pitäisi neuvotella siitä, kuinka vuokraa korotetaan, missä aikataulussa, ja mitkä ovat jatkuvat vuosittaiset korotukset.
Miten nämä neuvottelut käytännössä käydään?
-Ensin vuokranantaja kertoo oman vuokratavoitteensa, ja sitten vuokralainen rupeaa selvittämään, mitä muut sen alueen asunnot maksaa, ja sitten hyväksyy tai ei.
Millainen neuvotteluasema vuokralaisella käytännössä on?
-Täällä pääkaupunkiseudulla vuokralaisella ei juuri ole asemia, koska täällä on aika paljon niukkuutta vuokra-asunnoissa. Mutta esim. Tampereella vuokra- markkinat on tasapainoisemmat, ja siellä valinnanvaihtoehtoja löytyy.
Meitä lähestyi katsoja, jonka vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Hänen vuokraansa korotettiin vuoden alussa 10 % ja nyt äskettäin 14,5 %. Saako näin tehdä?
-Vuokranantaja lienee hakenut tasokorotuksia. Jos vuokralainen on näihin suostunut, niin silloinhan meillä markkinataloudessa on kaikki kunnossa. Muuten pitää kysyä vuokranantajalta miksi vuokra on jäänyt jälkeen, ja miksi vuokra nousee yhden vuoden aikana näin paljon.
Eli hän voi kieltäytyä?
-Silloin pitää varautua siihen,että vuokranantajalla on mahdollisuus sanoa sopimus irti.
Suurin osa vuokrasopimuksista sidotaan elinkustannusindeksiin. Onko se hyvä tapa?
-Kyllä siinä mielessä, että elinkustannusindeksi seuraa hintojen muutosta markkinoilla.
Eli siihen kannattaa omakin sopimus sitoa.
-Se on turvallinen ja yleinen.
Kuinka paljon aiemmin vuokrankorotuksesta pitää ilmoittaa?
-Kirjallisesti edellisen kuukauden aikana.
Kuukausi siis riittää?
-Vuokrasopimuksissa on laaja sopimusvapaus, ja kun sopimusta on tekemässä kaksi yksittäistä ihmistä, niin kaikesta pitäisi sopia. Muuten ollaan aina nauvottelutilanteessa.
Onko vuokralaisella mitään oikeuksia?
-Hänellä on oikeus kertoa oma kantansa ja varautua siihen, että hän vaihtaa kotiansa. Mutta useimmiten hän ei mielestäni ole tasa-arvoinen neuvottelija.
Eli on uhka, että kämppä menee alta?
-Kyllä.
Miten voi itse laskea, onko korotus oikean suuruinen?
-Euromääräinen korotus osataan laskea. Elinkustannusindeksin ottaminen vuokrasopimukseen on vaikeampi. Sopimuksen tekovaiheessa pitäisi mainita perusindeksin ajankohta ja tarkistusajankohta, jolloin kahden indeksin pistelukua verrataan. Nämä indeksiluvut löytyy Tilastokeskuksen kotisivuilta.
Apua saa myös Vuokralaisten Keskusliiton palvelupuhelimesta ja nettisivuilta. - AsumishaittaKorvaus
Jos viimeinkin päätät lähteä muualle asumaan, niin voit tuleville asukkaille myös kertoa asunnon vioista myöhemmin. Voi olla, että joutuu uudetkin asukkaat häätämään kun ei halua korjauksia tehdä kun se maksaa. Sitä kautta saat ehkä toisenkin pariskunnan kanteesi taakse, jolloin oikeudenkäynnissä on EHKÄ enemmän voimaa. :)
Kuulostaa siltä, että vuokraisäntä ei ollut kunnolla verrannut alueen NYKYISTÄ vuokratasoa (kolme vuotta sitten) vaan muisteli jotain "vuosia sitten" vuokratasoa. Nyt kun on selvinnyt, että tuottoa voisi saada paljon enemmänkin, niin halutaan häätää teidät ja korottaa "laillisesti" vuokraa uuden sopimuksen avulla?
Luettelemasi lämmityksen puutteet ja lämpimän veden puuttuminen ovat mielestäni melko merkittäviä asumishaittoja jos se on usein toistuvaa. Voit yrittää myös vedota siihen, että riita saattaa johtua siitä, ettei hän halunnut tehdä oikeasti korjauksia, koska se maksaa. Tärkeintä, että saisit jotenkin todistettua asian esim. kirjallinen lausunto, että hän tietää vioista.
Kirjasta asunnon vuokraus - laki ja käytännöt:
"Riippumatta siitä, onko vuokrasuhde määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, vuokralaisella on oikeus vaatia vapautusta vuokranmaksusta tai vuokraa ALENNETTAVAKSI, mikäli huoneisto on puutteellisessa kunnossa."
Niin, että hanki ensin todisteet ja SITTEN alatkin ajamaan korottamisen sijaan alennusta. ;o)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po784129Niin voimakkaat tunteet
Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi182776Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen
sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk242674Puhe on halpaa
Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.441876- 251686
- 1521490
- 1251471
Miksi miehet hermostuvat tyhjästä?
Olen tässä viimeisen vuoden sisään pudottanut melko reilusti painoa mikä on sitten saanut useammankin lähipiirin aiemmin1001396Nainen, se on vain karu totuus, että
sinut on luotu synnyttämään ja mies siittämään. Niin on luomakunnassa säädetty ja niin se on. Sinut luotiin heikoksi ja2811385Joko aiheuttamani pettymys
on lieventynyt? Toivottavasti. Uskallan heittää lentosuukon näin etäältä ja nimettömänä 😘.901329