Samalla viivalla (1. luku)

Sudden Depth

Kesäloma oli lopuillaan. Oli yksi niistä viimeisistä päivistä, jolloin vielä pystyi juoksemaan ulkona t-paidalla. ''Vieläkin on aikaa'', Mikko ajatteli pukiessaan kullanvärisiä Alpinestarsin juoksukenkiä jalkaansa. Hän oli harrastanut kestävyysjuoksua niin kauan kuin hän muisti. Ensimmäinen kuva, joka oli otettu Mikosta juoksemassa, oli keväältä -98 hänen ollessaan vain kolmevuotias. Juokseminen oli Mikolle kaikki kaikessa. Vaikka hänellä oli laaja kaveripiiri, hän ei pitänyt mistään muusta enempää kuin lenkkipolkujen tallomisesta kilometri toisensa perään. Mikko oli käynyt joka päivä - terveenä ollessaan - lenkillä jo yhdeksän vuoden ajan. Tästä johtuen aina, kun koittivat koulun juoksukilpailut, Mikko oli yksi suurimmista ennakkosuosikeista. Pahinta kilpakumppaniaan Mikko ei osannut nimetä. Kuitenkin viime vuosina SM-kilpailuissa tiukimmat taistelut hän oli tainnut käydä Juuson kanssa. Molemmat kuuluivat kovimpaan SM-kärkeen eikä kumpikaan sietänyt häviämistä. Mikko ja Juuso eivät olleet ylimpiä ystävyksiä osin kilpailuhenkisyytensä vuoksi, mutta osin myös siksi, että he asuivat vain parisenkymmenen kilometrin päässä toisistaan. Kummallakin oli oma ''reviirinsä'', jota oli toki puolustettava - hinnalla millä hyvänsä.

Mikon paras kaveri, Pyry, asui sopivan matkan päässä Mikon kotoa, joten häntä saattoi käydä aina tervehtimässä kesken harjoituslenkin. Mikko ja Pyry olivat tunteneet toisensa jo ala-asteelta lähtien ja olivat olleet toistensa parhaat kaverit siitä asti. Mikko piti Pyryssä ennen kaikkea siitä, että hänelle saattoi kertoa mitä tahansa mistä tahansa, ja Pyry reagoi aina sopivalla tavalla kaikenlaisiin yllätyksiin. Mikko arveli, ettei hänestä olisi moiseen, jos joku kertoisi hänelle samanlaisia asioita kuin hän Pyrylle. Vaikka Mikko ei ollutkaan poikiin päin, hänen mielestään Pyry oli ''ihan komea''. Mikko olikin ollut ihmeissään, koska Pyryllä ei ollut koskaan ollut tyttöystävää. Hän harmitteli tätä usein Pyrylle, mutta Pyry ei ollut moksiskaan. Mikolla ei ollut aavistustakaan, miksi. Mikko oli itse hyvin suosittu tyttöjen keskuudessa, ja hän pääsi nauttimaan suosiostaan useinkin. Hänellä ei kuitenkaan ollut juuri nyt tyttöystävää edellisen jätettyä hänet koulun kevätjuhlissa. Se oli yksi niistä harvoista kerroista, kun oli Pyryn vuoro lohduttaa Mikkoa.

Raskaasti huohottaen Mikko puikkelehti sujuvasti tuttua reittiä pitkin rivitalojen välistä ''sen oikean talon'' luo. ''7C - Hakanen, Karikko, Järvinen - siinä'', Mikko puhui henkäysten välissä. Hän soitti ovikelloa. Ovi avautui niin nopeasti, että Mikko säikähti. ''Moi, pikku-Virén'', Pyry aloitti naureskellen, ''mä jo ootinkin-'' ''Onks ne tullu jo?'' Mikko keskeytti Pyryn heti saatuaan hengityksensä tasattua. ''Mitkä?'' Pyry ei ollut tietävinäänkään, mistä Mikko puhui. ''Vastaa nyt, hölmö!'' Mikko kiivastui. ''On ne tullu, ja tota... Miten tän nyt sais sanottua - me päästiin sinne!'' Pyry huudahti lopulta koetettuaan ensin vielä kerran Mikon temperamenttia. Mikko ei kuitenkaan vielä juhlinut, vaan tivasi: ''Entä Juuso?'' Pyry siirsi katseensa maahan ja väänsi suupieltään. Mikko arvasi jo vastauksen: ''Ei voi olla totta - eihän sen pitäny päästä! Sen piti jäädä rannalle!'' ''Ei ne sitten ilmeisesti katsoneet sen historiaa niin tarkkaan...'' ''Hiton idiootit! Sen mä vielä olisin joten kuten kestänyt, että jompikumpi meistä ei olis päässy, mutta Juuso pääs...'' ''Kyl sä varmaan pääset siitä yli, Mikko, mä tiedän sen.'' ''Ai pääsen vai? Juusosta yli! Se on kuule pilvenpiirtäjän korkunen vuori ylipäästävänä! Sä tiiät, että mä en pidä siitä yhtään! Että oo vaan siinä vittuilematta!'' Pyry vaikeni ja vinkkasi Mikkoa tulemaan sisään.

Mikon tunteet sekoittuivat yhdeksi sekametelisopaksi. Hän ja Pyry pääsivät molemmat lukion ensimmäisen vuosikurssin urheilijaryhmään, mutta niin pääsi Juusokin. ''Idiootti-Juuso'', Mikko ajatteli. Siitä lähtien, kun paljastui, että Juuso aikoisi hakea samaan lukioon, Mikko oli pelännyt, että Juusokin pääsisi urheilijaryhmään. Mikko tiesi Juuson menneisyydestä jotain, mitä harva tiesi: Kuukausia sitten Juuson polvivammaa tutkinut lääkäri oli suosittanut, että Juuso ei hakisi lukioiden urheilulinjoille, koska polvivamma tarvitsi pitkää lepoa ja kuntoutusta parantuakseen. Huolimatta polven paranemista kesällä lääkäri ei pyörtänyt päätöstään, joten Juuson vanhemmilla oli täysi työ saada asia pysymään salassa. ''Kyllä ne vaan jumalauta onnistui siinä'', Mikko mietti murheissaan.

1

1509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sudden Depth

      Aloitin uuden jatkonovellin, jota pyrin jatkamaan aina, kun ei ole muuta tekemistä. Jotkut osat saattavat tulla vasta viikkojen päästä. Koska tämä on ensimmäinen kirjoittamani novelli, haluaisin saada rakentavaa palautetta tästä tarinasta; mieluiten henkilöiltä, jotka itsekin kirjoittavat näitä. Pyytäisin olemaan tarttumatta pikkuseikkoihin, vaan arvostelemaan kokonaisuutta ja itse tarinaa. Juuri tarinankerronassa minulla on suurimmat vaikeuteni, koska päässäni tarina on loistava, mutta se lässähtää päästyään kirjoitetuiksi sanoiksi.

      Täytyy tähän väliin mainita, että novellin kieli saattaa kuulostaa välillä kömpelöltä ja tyhmältä, mutta se on osittain suomen kielen vika. Pluskvamperfekti kuulostaa usein väkisinkin typerältä, joten koettakaa elää sen kanssa. Myös ''kirjoittajan mietteitä''-osio saattaa venähtää joissakin luvuissa (mukaan lukien tämä luku), koska koen, että tietyt asiat pitää tehdä selviksi ennen kuin maineeni on kokonaan mennyttä.

      Olen ottanut suuresti vaikutteita harmaalokin tarinoista ja urbancatin ''Levitunturilla''-novellista, koska ne ovat upeita ja ihailen niiden kirjoittajia ja kirjoitustyyliä. Olen kuitenkin yrittänyt välttää plagiointia. Novellin pituutta en tiedä vielä, koska en ole varma, mitä osia otan tähän mukaan ja mitä jätän pois. Tämä on kuitenkin itselleni pelkkä harjoitus, joten älkää ottako tätä kovin vakavasti. Olen varma, että kehityn koko ajan lisää kirjoittaessani. Enköhän saa jossain vaiheessa aikaiseksi ihan luettavaakin tekstiä, jossa sana ''kuitenkin'' ei esiinny joka virkkeessä. Toivoisin nyt siis teiltä seuraavaa: olkaa rohkeita ja antakaa rakentavaa ja perusteltua palautetta, koska sitä aloitteleva ''novellisti'' tarvitsee eniten. Kysymyksiäkin saa esittää. Vastailen niihin parhaani mukaan. Muistakaa te - lukijat - olette kuitenkin aina oikeassa. :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1727
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1547
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      55
      1260
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      729
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      725
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      717
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      668
    Aihe