Kaksivuotiaan imetys?

pirjoriittas

Tuttavani perheessä on kohta 2 vuotta täyttävä lapsi, jota äiti imettää monta kertaa päivässä. Äiti toteaa, että tämä on hänen viimeinen vauvansa, eikä imetystilaisuutta enää tule. Mikä on lapselle hyväksi/pahaksi, esim. hampaitten kehitys. Voiko todellakin imettää niin kauan kuin lapsi haluaa.
Perheessä on muitakin lapsia ja äiti yli nelikymppinen.

86

5838

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei haittaa

      Njaa... kyllä se varmaan kouluikään mennessä käy oudoksi? Mutta ei tuo taaperoimetys enää niin tabu ole. Ei ole haitaksi hampaille (ellei imetä öisin hampaidenpesun välissä), toisaalta länsimaisen ravitsemuksen ollessa saatavilla ei ole tarpeenkaan. WHO suosittelee imetystä vähintään 2v. ikään asti, mutta suositus perustunee siihen että iso osa lapsista kasvaa kehitysmaissa joissa turvallisen ja ravinteikkaan ravinnon saaminen on hankalampaa ja pitkä imetys siksi perusteltua.

      Voi todellakin imettää niin kauan kuin lapsi haluaa. Kummeksuntaa pitää olla valmis kohtaamaan, kun meillä päin taaperoimetystä pidetään outona, mutta ei kai tässä maailmassa juuri mitään voisi tehdä jos aina vain ajattelisi että mitähän ne muut ajattelee...

      Tunnen useamman ihmisen joka on imettänyt taaperoa (1,5-3-vuotiasta).

    • ex-tyttöystävä

      Tiiänpä tapauksen, missä lasta imetettiin niin kauan kunnes lapsi ei enää kouluun mennessä kehdannut jatkaa. Pelkäs joutuvansa pilkan kohteeksi, muittenki kun isoveljensä toimesta. Ihan terveet hampaat hänellä silti on ja muutenki ihan tavallinen mies nykyään. Ei näy pitkä imetys päälle päin. Harvoin kyllä sairastelee.

    • Hienoa

      Who ja muut pohjoismaat suosittaa imetystä kahteen ikävuoteen. Imetyksestä ei ole haittaa hampaille ellei ruokavalio ole muuten sokeripitoinen. Imetytyillä lapsillä on mm. parempi purenta. Kyllä ne lapset siitä vierottuvat kun sen aika on, ei lasta siihen voi pakottaa rinnalle.

    • äippänen

      Mitä väliä äidin iällä on taaperoimetyksen kannalta tai sillä onko perheessä muitakin lapsia?

      Jokainen tehköön niinkuin parhaalta tuntuu. Vauvaa ei voi pakottaa rintaruokintaan, lopettaa kyllä omasta halustaan aikanaan. Rinnan imeminen kehittää suun motoriikkaa, eikä altista purentavioille.

      WHO:n suositus täysimetystä puolivuotiaaksi ja osittaisimetystä kaksivuotiaaksi tai pidempään jos äiti ja lapsi niin haluaa, koskee myös teollisuusmaita.

    • pirjoriittas

      Hei, kiitos kaikille kantaaottaneille! Lähinnä kiinnostaa tuo lapsen hampaitten kehitys, mutta hyvä, ettei vaikeuksia purentaan muuhun ole. Ylimääräiset lauseet kyselyssäni olivat taustatietoa, anteeksi, jos jotakuta ne häiritsivät.
      Iloista marraskuuta :)

    • Taaperon imettäjä

      Hyvä äiti olet! Ne väkisin vieroittajat ovat vain laiskoja äitejä.

    • äääääää

      Eläimistä on tehty paljon tutkimuksia "lajinmukaisesta käyttäytymisestä". Ihmiselle tämmöinen on vaikeampaa kun "villejä", "alkuperäisrotuja" ei löydy vertailukohteeksi. Joten eiköhän liene jokaisen oma päätös miten lapsensa ruokkii ja miten pitkään imettää. Onhan kyllä tutkittu että tutin ja tuttipullon käyttö pitkään aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja virheasentoja mutta tuskinpa imetys. Liekö esikoiseni huonot hampaat seurausta tutin käytöstä parivuotiaaksi. Muilta käyttö loppui jo alle vuoden iässä ja hampit loistavat. Kokemusta korvikejuotosta, epäonnistuneesta ja onnistuneesta imetyksestä. Terv 5 lapsen äiti.

    • tennisforeva

      Kyllä se mammaki meitä 4 lastaa imetti kaikkia 3-vuotiaisiksi asti. Ihan kelpo nuoria me ollaan? mut hampaat.... nooh se kai on tuo karkinsyönti ja hampaanpesu heh

    • imetys kunniaan

      Minä sain 3 vuotiaaksi asti rintamaitoa ja ihan normaalit hampaat mulla on ja ihmisenäkin varmaan aika "normaali" (mitä tässä yhteiskunnassa nyt normaalina pidetään).
      Itse olen imettänyt lapsiani 11kk, seuraavaa 1v.2kk, sitä seuraavaa 1v.4kk ja neljättä 2vuotta. että jos jotain haittaa on, niin varmaan tuo imetysmyönteisyyden perinnöllisyys ;)

      Nuorimmasta (imetetty 2v.) voin sen sanoa, että jäi aika "tissiriippuvaiseksi", eli mielellään vieläkin (5v.,) kaivaa käden paidan alle kun on väsy/surku. Että ehkä jonkun mielestä "epänormaalia" mutta minusta vähän sama kun toiset vastavasti pyörittelee hiuksia tm.

    • hoivavietti

      Hienoa että imetetään pitkään ! Suomalaiset äidit jostai syystä imettävät todella vähän aikaa, joskin ollenkaan. Puuttuuko joku tärkeä hoivavietti?

      • Yhteiskunnan vietit

        Kyllä hoivavietti puuttui 60-70 luvun vaihteessa kaikilta päättäjiltä, kun ajoivat kaikki maan naiset ml. vauvojen äidit ansiotöihin - ottamalla yhteisverotuksen pois.

        Toki antoivat tilallekin jotain - aborttilakiin tuntuvan saantihelpotuksen. ANTOIVAT lisäksi mahdollisuuden 3 kk:n äitiyslomaan. 1 kk ennen ja 2 kk jälkeen eli SAI luvan imettää 2 kk.
        70-luvun puolivälissä äitiysloma oli 5 kk jälkeen synnytyksen eli sallittiin noin kauan imettää.
        Ja vihdoin v-78 ANNETTIIN 10 kk:n äitiysloma, jolloin SAI imettää melkein, kuten äidit ennenkin.

        Kun vihdoin 85-90 luvulla otettiin käyttöön äitiysvapaa kotihoidontukineen, se mahdollisti halukkaille tuon 3 vuoden imetyksen.

        Joten taannoin yhteiskunnan toimenpitein ehti 20 vuodessa maahamme muodostua perinteeksi pieni imetysaika tai ei sekään välttämätön (paljon todisteluja siitäkin). Myös on jäänyt mieleeni tuolloin usein terveydenhoidon puolelta saatu kehoitus; "imetystä suositellaan 3 kk, mutta on sallittua ½ vuoden ikään saakka".

        Ja 5 vuodessa 70-luvulla räjähti ennennäkemätön allergia- ja korvatulehdusongelmavyyhti. On jatkunut monella jo toisessa polvessa, koska kuulemma jotakin geeneihin jää perittäväksikin. Tiedä sitten.


    • ihana imetys

      Itse olen imettänyt kaksi lasta kolmivuotiaaksi. Ja ihanaa se on. :) Hampaat ovat tosi hyvät, vaikka yölläkin saivat maitoa. Helposti vieroittuivat loppujen lopuksi. Kuulla siitä sai valitettavasti varsinkin omieni siskojen suusta. :) Saa nähä miten imetyksen käy uuden vauvan kanssa, nyt 5 kk.

      • miukki

        näinkös minä oikein, että viime viikolla julkaistiin tutkimus, jossa todettiin yli yksi vuotiaan imetyksen lisäävän lasten agressiivisuutta?


    • Nipsu

      Vauvan imettäminen 1-vuotiaaksi on ihan ok, mutta jos sitä lähdettämään pitkittämään tuntuu hieman oudolta. Jos olisin jatkanut imettämistä vielä tämän jälkeenkin, niin johan minulla olisi ollut sitten kaksi lasta rinnoilla. Tämä ajatus tuntuu ainakin hieman oudolta.

      • Iselin

        Minä imetin tyttöäni kaksivuotiaaksi, yleensä hän halusi rintaa pari kertaa päivässä. Itse lopetti kun oli siihen valmis, en mitenkään vieroittanut tai lopettanut imetystä.
        En kokenut asiaa mitenkään hankalaksi tai problemaattiseksi, päin vastoin, imetystuokiot oli meille molemmille rauhoittumisen ja rentoutumisen hetkiä. Olin hänen kanssaan kortona kolme ensimmäistä vuotta, sitten palasin työelämään. Olen kiitollinen noista vuosista, onneksi minulla taloudellisesti oli mahdollisuus jäädä kotiin kun hän oli pieni.


    • ällÖttäväÄ!

      tuossa on kyse enää vain äidistä, lapsi ei todellakaan tarvitse enää tissiä.
      ällöttää tuollaiset naiset.. varmaan imettäisivät vielä yläasteikäistä jos nämä vain suostuisivat!
      ja nyt kaikki raivostuu tästä =) siittä vaan! tiiätte itekki mitä teistä aatellaan niin purkakaa se vaikka tähän sitte.
      mä en todellakaan kertois kellekään jos imettäisin vielä noin isoa lasta =) hävettäis!!
      ja varmaa muute hävettää muksuaki isompana jos kaverit kuulee että "pekka oli viis vuotiaana vielä äitin tissillä HAAHAAHAA!!" jep kiitti äiti =)

      • gkjfjdfk

        Biologian näkökulmasta ihmislapselle luontainen ikä vieroittua rinnasta on 2-7-vuotiaana. Jos koet sen ällöksi, niin ok, mutta luoja kiitos sinun ällötyksesi ei estä monia äitejä tarjoamasta hyviä suoja-aineita ja ainutlaatuista läheisyyttä yli 1-vuotiaille. Kyllä varmasti yli 1-vuotias pärjää ilman äidinmaitoa (tai korviketta), mutta jos imetys sujuu ja siihen on mahdollisuus niin mitä järkeä on repiä vauva rinnalta kello kädessä? En keksi YHTÄÄN syytä.

        Se, että joku asiasta kunnolla tietämätön typerys kiusaa, ei ole syy. Tai sitten mun äidin olisi pitänyt kieltää kasvainleikkaus (arvesta kiusattiin), antaa joku muu nimi (ihan norminimi, mutta niistäkin voi väännellä) ja estää käyttämästä mekkoa ala-asteella (kyllä, siitäkin kiusattiin, kaikilla muilla oli housut mutta minä halusin mekon).


      • sissinoora
        gkjfjdfk kirjoitti:

        Biologian näkökulmasta ihmislapselle luontainen ikä vieroittua rinnasta on 2-7-vuotiaana. Jos koet sen ällöksi, niin ok, mutta luoja kiitos sinun ällötyksesi ei estä monia äitejä tarjoamasta hyviä suoja-aineita ja ainutlaatuista läheisyyttä yli 1-vuotiaille. Kyllä varmasti yli 1-vuotias pärjää ilman äidinmaitoa (tai korviketta), mutta jos imetys sujuu ja siihen on mahdollisuus niin mitä järkeä on repiä vauva rinnalta kello kädessä? En keksi YHTÄÄN syytä.

        Se, että joku asiasta kunnolla tietämätön typerys kiusaa, ei ole syy. Tai sitten mun äidin olisi pitänyt kieltää kasvainleikkaus (arvesta kiusattiin), antaa joku muu nimi (ihan norminimi, mutta niistäkin voi väännellä) ja estää käyttämästä mekkoa ala-asteella (kyllä, siitäkin kiusattiin, kaikilla muilla oli housut mutta minä halusin mekon).

        Minun ei tarvitse keksiä syita, miksi yli 1-vuotiaan imetys ei ole ehkä niin kovin suositeltavaa. minä nimittäin tiedän. Siitä on ihan uutta tutkimustulosta. Yli 1-vuotiaan imettäminen lisää aikuisena epäluuloisuutta, vihamielisyyttä ja kyynisyyttä.

        esim. http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkimus Imetysajalla yhteys vihamielisyyteen aikuisena /a1305549725659


      • gkjfjdfk
        sissinoora kirjoitti:

        Minun ei tarvitse keksiä syita, miksi yli 1-vuotiaan imetys ei ole ehkä niin kovin suositeltavaa. minä nimittäin tiedän. Siitä on ihan uutta tutkimustulosta. Yli 1-vuotiaan imettäminen lisää aikuisena epäluuloisuutta, vihamielisyyttä ja kyynisyyttä.

        esim. http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkimus Imetysajalla yhteys vihamielisyyteen aikuisena /a1305549725659

        Mulla ei ole tähän lennossa lähdeviitettä antaa, joten vastaan turhaan koska vain typerys uskoo nettikeskustelujen "faktoja" ilman perusteita, mutta joka tapauksessa tuo uutisointi oli tutkimusraportin virheellistä tulkintaa. Eli yli vuoden imetetyt ei olleet sen vähemmän vihamielisiä kuin alle vuoden imetetyt, mutta vähemmän kuin ei-imetetyt. Eli jos kyseessä olisi syy-yhteys (mitä tutkimus ei todista) imetys olisi eduksi mutta mitkä imetys ei toisi tässä suhteessa enää lisäetua.

        Mutta joo, lähde puuttuu niin turha kommentti.


      • gkjfjdfk
        sissinoora kirjoitti:

        Minun ei tarvitse keksiä syita, miksi yli 1-vuotiaan imetys ei ole ehkä niin kovin suositeltavaa. minä nimittäin tiedän. Siitä on ihan uutta tutkimustulosta. Yli 1-vuotiaan imettäminen lisää aikuisena epäluuloisuutta, vihamielisyyttä ja kyynisyyttä.

        esim. http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkimus Imetysajalla yhteys vihamielisyyteen aikuisena /a1305549725659

        Itse asiassa jos luet uudelleen tuon itse linkittämäsi artikkelin, niin huomaat loppuun lisätyn oikaisun uutisen virheellisyydestä.


      • nbvcxz<
        gkjfjdfk kirjoitti:

        Itse asiassa jos luet uudelleen tuon itse linkittämäsi artikkelin, niin huomaat loppuun lisätyn oikaisun uutisen virheellisyydestä.

        Minä olen lukenut tutkimuksen ja kyllä siinä mielestäni tuli selkeästi julki se, että ne lapset, joita ei ollut ollenkaan imetetty tai imetetty yli vuosi, olivat vihamielisempiä,, kyynisempiä ja epäluuloisempia kuin ne joita oli imetetty jotain tuolta väliltä.


    • ällÖttäväÄ!

      "...hyviä suoja-aineita ja ainutlaatuista läheisyyttä yli 1-vuotiaille"
      voi tsiisus vai että oikein läheisyyttä antamalla tissiä 2-vuotiaalle! jo olette tekosyyt itsellenne keksineet.

      ja tuo sinun kiusaus selityksesti ei ollut mitenkään verrattavissa omaani. ihan eri asia jos on henki kyseessä!!!!!

      • gkjfjdfk

        Oletko imettänyt? Musta on niin vaikea käsittää, miten joku voi kokea sen ällönä :) Voihan se OUTOA olla, meidän kulttuurissa, ja itse kun imetän vasta vauvaa niin en tiedä miten pitkäksi meidän imetystaival muodostuu. Mutta miksi tissin antaminen 2-vuotiaalle ei voisi olla läheisyyttä? Mitä se sitten on? Paitsi imetysmäärästä riippuen toki ruokaakin. On paljon muitakin tapoja antaa läheisyyttä, mutta ei se imetyksestä huonoa tee. Ei halaus ole huono, jos sen sijaan voi antaa suukon.

        Kysyn vielä, että millä mittarilla sinä arvioit oikean imetysajan, jos ei luontevan vieroittumisajan perusteella? Onko kyse iästä, 12kk? Päivälleen, viikon tarkkuudella, kuukauden? Keskosilla kalenteri- vai korjattu ikä? Mikä muuttuu siinä hetkessä kun imetyksestä tulee huonoa, ällöä? Onko se kiinni lapsen taidoista (kävelevä, puhuva lapsi)? Vai onko kriteeri imetyssuositukset (jotka muuten sanoo Suomessa että VÄHINTÄÄN vuoden ikään, ei enintään, ja kansainvälisesti 2v)? Eli mihin asti sinusta pitäisi imettää?

        Ja äidin ois vissiin tosiaan pitänyt antaa mulle toinen nimi ja kieltää mekon käyttö. KAIKESTA voi kiusata, ja vika on silloin kiusaajassa eikä kiusatussa (joka käyttää mekkoa tai söi rintaa taaperoksi) tai hänen vanhemmassaan.


    • ällÖttäväÄ!

      Olenko imettänyt? Olen, ja imetän edelleen. Minun VAUVANI vaan sattuu olemaan VAUVA jolla ikää vajaa 8kk eikä suinkaan 2-vuotta. Imetystä olen koko ajan vähentämässä, ja tavoite on, että ehdoton viimeistään-raja tulee vastaan tuossa ennen kuin 1-vuotta täyttää. Mielellään ennen kuin 10kk.

      Minusta luontevaa on imettää vuoden ikään saakka tai alle. Ei ole paha jos menee jonkin verran yli, mutta 2-vuotias, hei haloo?! Tuon ikäisen ei tarvitse enää tuttiakaan imeä, miksi siis tissiäkään?
      Ällöttävää on se, että tuon ikäinen osaa jo sanoa "tissi", hyi, varmaan oksentaisin jos oma esikoiseni joka on kohta 2v tulisi luokseni ja sanoisi "äiti tissi!"
      Tuon ikäinen ei oikeasti tarvitse enää tissiä! ei missään mielessä! ei ravinnon puolesta eikä läheisyyden. Antakaan oikeasti lasten olla lapsia eikä vauvoja..
      Te olette vain niitä jotka koette imetyksen joksikin ihme kokemukseksi ettekä malta lopettaa. Sitten kun muksu on 2vee eikä halua enää tissiä niin ollaan ihan murheen murtamia, miksi?? Tiedän pari tällaista ja toiselle kaverilleni sanoin suoraan, että eikö tuo ollut jo aikakin lopettaa?! Edelleen ollaan kavereita =)

      Luokassani oli koulussa poika ja häntä imetettiin 5vuotiaaksi asti. Voit vain arvata kuinka hänelle siitä kettuiltiin =) minä en siis ollut kettuilemassa mutta todellakin nauroin selän takana muiden mukana. Jos mua olisi imetetty vaikkapa kaksi vuotiaana, sanoisin suoraan äidilleni että mitä ihmettä hän oikein ajatteli?!

      Mutta tehkää toki miten haluatte. Ei meistä kukaan joka ei ymmärrä miksi ihmeessä äitien pitää saada vielä isoa muksua tissillä roikottaa niin yritä teitä estää näin toimimasta.
      Mitäs muuten miehenne tuumaavaat tuollaisesta hommasta..? Ihan uteliaisuuttani kysyn =)

      • gkjfjdfk

        Jätetään muu jänkääminen, kun kantasi on ehdoton eikä selvästi muuttumassa vaikka millä perustelisi (minun logiikkani sanoo että viralliset imetyssuositukset vs. "minusta on luontevaa/ällöö" niin yleisellä tasolla suositukset voittaa, mutta toki jokainen omalla kohdallaan toimii sen hyvältä tuntuvan vaihtoehdon mukaan). Mutta siis, vastaan kysymykseesi:

        En siis minäkään vielä ole imettänyt taaperoa, enkä tiedä onnistuuko moinen (eli sujuuko imetys sinne asti), mutta miehen kanssa on puhuttu siitä että en halua väkisin tasan vuoden iässä vieroittaa jos lapselle vielä rinta maistuu. Mielipidettä kysyttäessä mies sanoi, että on se hänestä vähän kumma ajatus että puhuva tai kävelevä lapsi syö rintaa, mutta ei ällö tai häiritsevä. Tiedän, että hän varmaankin kokisi julkisesti imettämisen kiusalliseksi kun kyseessä on taapero, enkä itsekään näe mitään syytä imettää taaperoa julkisesti (sen ikäinen yleensä pystyy vähän odottamaan) kun se kerran joitakuita hämmentää.

        Ystäväni on käynyt saman keskustelun miehensä kanssa vauvan ollessa 8kk ikäinen ja mies vastasi että "eikös se imetys tee ihan hyvää yli vuosikkaallekin", eli ainakaan tätä miestä ajatus ei vaivannut lainkaan.

        Toki varmasti on miehiä, joita vaivaa, kun on miehiä, joita häiritsee imetys ylipäänsä. Onko se sitten hyvä syy olla imettämättä... njaah, minusta ei.


    • eikä ole.

      Jos sinusta ei ole sopivaa imettää yli 1-vuotiasta, se on sinun mielipiteesi ja täysin fine. Tähän väliin varmaan hyvä sanoa, etten itsekään ole enää taaperoa imettänyt. Toiset eivät onnistu, toiset eivät halua. Eikä kummassakaan ole mitään vikaa.

      Mutta, jos sinä koet tällä perusteella oikeudeksesi haukkua toisin tekeviä äitejä ja jopa yllyttää heidän lastensa kiusaamiseen, niin et kyllä tod. ajattele että "tehkää mitä haluatte". Miksi juuri sinulla on oikeus määrittää oikea imetysaika? Entä oikea nukutustapa, oikea vaipatustapa, oikea kiinteidenaloitusikä, oikea hoitoonlaittoikä, oikea tapa kasvattaa, oikea tapa pitää kuria, oikea sitäjatätä? Sillä kun lapsesi kasvaa, voin vannoa, että suurin osa etukäteen ajatelluista linjoista murtuu joko täysin tai sinun täytyy muuntaa ja soveltaa tapojasi toimia eri tilanteissa. Haluaisitko sinä siihen sormi ojossa saarnaavan kasvatusfasistin kertomaan "totuuksia" vanhemmuudestasi? Aivan varmasti...

    • lumituisku+11

      Mä kyllä ajattelen vähän sillälailla, että imetyksen jatkaminen kaksi vuotiaaksi saakka on enemmänkin äidin kuin lapsen todellinen tarve. Jotkut eivät vain millään kestä sitä, että vauva kasvaa.....

      • ällÖttäväÄ!

        hyvä lumituisku!!! juuri tuota tarkoitan!


      • 2-vuotias ON vielä

        pieni. Ei enää vauva tietenkään, mutta toisaalta ei ihan "iso" leikki-ikäinenkään. Taaperous (1-3v.) on juuri tämä välivaihe, jolloin lapsi kasvaa ulos vauvan roolistaan. Ei se vauva muutu yhtäkkiä isoksi lapseksi kun on puhaltanut täytekakusta kynttilän (itsestäänselvää joo, mutta miksi imetys on jotenkin eri asia?).

        On 2-vuotiaita jotka eivät juuri puhu, on 2-vuotiaita jotka eivät osaa käydä potalla, 2-vuotiaita jotka eivät ole jossain asiassa yhtä pitkälle edenneitä kuin suurin osa ikätovereistaan. Onko sitten täysin mahdoton ajatus, että toisilla 2-vuotiailla tämä "vauvamaisuus" voisi olla vielä tarve imeä rintaa? Näkeehän noita isoja taaperoita, joilla on vielä tutti päiväunilla ja jopa tuttipullo, onko rinta jotenkin näitä vaihtoehtoja kamalampi - ei, varsinkaan jos hampaita ajattelee. Kun lapsi ei ole vielä valmis lopettamaan imetystä, sille ei voi sen enempää kuin sillekään, ettei lapsi suostu istumaan potalla. Tietysti lapselta voi yksinkertaisesti kieltää rinnan, aivan kuten lasta voi istuttaa potalla pitämällä... hmm, johdonmukaisesti, kiinni, mutta toinen asia on, kenen etuja se palveleekaan? Vanhemman vai lapsen vai kummankaan?

        Tuntuu, että nykyään ihan kaikki on vanhemman syytä tai ansiota ja ns. viimeisenä tuleva lapsi/hänen vanhempansa on aina jotenkin viallinen vaikka kehitys menisi normaalin rajojen sisäpuolella. Onko tässä imetysasiassakin kyse jostain ihme aikuisten välisestä kilpailusta, kenen lapsi kasvaa eka? On aika hemmetin surullista, jos tällaisen takia lapsella ei ole lupaa olla yksilö ja kasvaa rauhassa. Moni sitten sureekin sen lapsuuden perään kun murrosikä pukkaa päälle.


      • ällÖttäväÄ!
        2-vuotias ON vielä kirjoitti:

        pieni. Ei enää vauva tietenkään, mutta toisaalta ei ihan "iso" leikki-ikäinenkään. Taaperous (1-3v.) on juuri tämä välivaihe, jolloin lapsi kasvaa ulos vauvan roolistaan. Ei se vauva muutu yhtäkkiä isoksi lapseksi kun on puhaltanut täytekakusta kynttilän (itsestäänselvää joo, mutta miksi imetys on jotenkin eri asia?).

        On 2-vuotiaita jotka eivät juuri puhu, on 2-vuotiaita jotka eivät osaa käydä potalla, 2-vuotiaita jotka eivät ole jossain asiassa yhtä pitkälle edenneitä kuin suurin osa ikätovereistaan. Onko sitten täysin mahdoton ajatus, että toisilla 2-vuotiailla tämä "vauvamaisuus" voisi olla vielä tarve imeä rintaa? Näkeehän noita isoja taaperoita, joilla on vielä tutti päiväunilla ja jopa tuttipullo, onko rinta jotenkin näitä vaihtoehtoja kamalampi - ei, varsinkaan jos hampaita ajattelee. Kun lapsi ei ole vielä valmis lopettamaan imetystä, sille ei voi sen enempää kuin sillekään, ettei lapsi suostu istumaan potalla. Tietysti lapselta voi yksinkertaisesti kieltää rinnan, aivan kuten lasta voi istuttaa potalla pitämällä... hmm, johdonmukaisesti, kiinni, mutta toinen asia on, kenen etuja se palveleekaan? Vanhemman vai lapsen vai kummankaan?

        Tuntuu, että nykyään ihan kaikki on vanhemman syytä tai ansiota ja ns. viimeisenä tuleva lapsi/hänen vanhempansa on aina jotenkin viallinen vaikka kehitys menisi normaalin rajojen sisäpuolella. Onko tässä imetysasiassakin kyse jostain ihme aikuisten välisestä kilpailusta, kenen lapsi kasvaa eka? On aika hemmetin surullista, jos tällaisen takia lapsella ei ole lupaa olla yksilö ja kasvaa rauhassa. Moni sitten sureekin sen lapsuuden perään kun murrosikä pukkaa päälle.

        no kuule 2-vuotiaan imetys ei aja kenenkään muun etua kuin äidin.
        Tuskin kukaan kilpailee "kenen lapsi kasvaa ekana" ehkä naurettavinta mitä olen ikinä kuullut että tuosta kilpailtaisiin.
        Ja tottakai lapsi saa kasvaa rauhassa ja 2vuotiasta saa imettää, mutta turha väittää, että se olisi lapsen etu. Se on imetykseen koukkuun jääneen äidin etu- paitsi että onko se etu sittenkään? Pitäisi osata lopettaa ajoissa.


      • öh öh öh
        ällÖttäväÄ! kirjoitti:

        no kuule 2-vuotiaan imetys ei aja kenenkään muun etua kuin äidin.
        Tuskin kukaan kilpailee "kenen lapsi kasvaa ekana" ehkä naurettavinta mitä olen ikinä kuullut että tuosta kilpailtaisiin.
        Ja tottakai lapsi saa kasvaa rauhassa ja 2vuotiasta saa imettää, mutta turha väittää, että se olisi lapsen etu. Se on imetykseen koukkuun jääneen äidin etu- paitsi että onko se etu sittenkään? Pitäisi osata lopettaa ajoissa.

        World Health Organization väittää, että 2-vuotiaan imetys on lapsen etu. Voin olla väärässäkin, mutta ihan äkkisiltään veikkaisin että heillä on enemmän faktaa väitteensä tueksi kuin sinulla.


      • ällÖttäväÄ!
        öh öh öh kirjoitti:

        World Health Organization väittää, että 2-vuotiaan imetys on lapsen etu. Voin olla väärässäkin, mutta ihan äkkisiltään veikkaisin että heillä on enemmän faktaa väitteensä tueksi kuin sinulla.

        Millä hän sen perustelee?
        Ja ei kai siitä nyt negatiivisia vaikutuksia vissiin ole, mutta luulenpa, että ne edut ei ole niin isoja että tuota ihan oikeasti pitäisi harrastaa. Sitä se muuten paremminkin jo on, äidin harrastus ja no lapsenkin.
        Eikö teitä oikeasti rassaa imettää lasta? Vauvat on ihan eri asia mutta 2-vuotias on ihan oikeasti jo lapsi.
        En minä oikeasti tapella halua, mutta kun tuon eriävän mielipiteen, kommenttejani miinustellaan ja minun väitetään haukkuvan ihmisiä.. Minä oon oikeasti hyvä ihminen ja hyvä tyyppi anyways, mielipiteeni tästä asiasta on vain tämä ja saanhan sitä mieltä olla (niinkuin joku sanoikin että of course)
        Minä en oo mitään faktoja pöytään edes lyönyt, koska ei mielipiteeni mihinkään tutkimuksiin perustu enkä ole väittänyt että olen oikeassa, minua se vain ällöttää ja lapsen imetys turhaa hommaa. HUOM! Minusta!!

        Anteeksi voin pyytää niiltä jotka ovat pahan mielen tästä saaneet.
        Kai pitäisi mun vähän miettiä, että jotkut oikeasti ovat herkempiä ihmisiä.


      • tässä pari etua:
        ällÖttäväÄ! kirjoitti:

        Millä hän sen perustelee?
        Ja ei kai siitä nyt negatiivisia vaikutuksia vissiin ole, mutta luulenpa, että ne edut ei ole niin isoja että tuota ihan oikeasti pitäisi harrastaa. Sitä se muuten paremminkin jo on, äidin harrastus ja no lapsenkin.
        Eikö teitä oikeasti rassaa imettää lasta? Vauvat on ihan eri asia mutta 2-vuotias on ihan oikeasti jo lapsi.
        En minä oikeasti tapella halua, mutta kun tuon eriävän mielipiteen, kommenttejani miinustellaan ja minun väitetään haukkuvan ihmisiä.. Minä oon oikeasti hyvä ihminen ja hyvä tyyppi anyways, mielipiteeni tästä asiasta on vain tämä ja saanhan sitä mieltä olla (niinkuin joku sanoikin että of course)
        Minä en oo mitään faktoja pöytään edes lyönyt, koska ei mielipiteeni mihinkään tutkimuksiin perustu enkä ole väittänyt että olen oikeassa, minua se vain ällöttää ja lapsen imetys turhaa hommaa. HUOM! Minusta!!

        Anteeksi voin pyytää niiltä jotka ovat pahan mielen tästä saaneet.
        Kai pitäisi mun vähän miettiä, että jotkut oikeasti ovat herkempiä ihmisiä.

        - Äidinmaito sisältää vielä vuoden jälkeenkin runsaasti immunologeja, tärkeitä rasvahappoja, proteiineja ja vitamiineja. Imetys siis ehkäisee tartuntatauteja (mikä jo itsessään on minusta painava perustelu jos lapsi on päiväkodissa), nopeuttaa niistä parantumista ja on hyvä apu sairastuneelle/äärimmäisen nirsoilevalle lapselle, jolle syöminen ja juominen voi olla muutoin hankalaa.

        - ihmislapsen luonnollinen vieroittautumisikä on arvioista riippuen 2-7 vuotta. Vaikken itsekään tämän perusteella lähtisi imettämään ekaluokkalaista, kertoo se minusta että vielä päälle 1-vuotiaalle imetyksellä on pakko olla jokin muukin kuin ravitsemuksellinen funktio. Uhmaikä alkaa tavallisimmin 1,5-2 vuoden iässä, jolloin itseilmaisutaidot ovat myös hakusessa. Imetyksestä saattaisi siis olla apua tunteiden säätelyyn, tietenkin vähemmän sitä mukaa mitä paremmin lapsi oppii puhumaan. Pitkä imetys on kyllä äidillekin ihan hyödyllistä, sillä se osaltaan pidentää synnytysten välejä auttaen jaksamiseen, vähentää rinta- ja munasarjasyöpien riskiä ja on rintojen ulkonäölle armeliaampi tapa vieroittaa lapsi kuin nopea maidontulon alasajo (missä riskinä myös tiehyttukokset ja rintatulehdus).

        Isomman lapsen imettäminen eroaa aika lailla vauvan imetyksestä, joten tuskinpa rassaa. 2-vuotias kuitenkin touhuaa jo aika lailla ja on jo pitkään syönyt ns. normaalia ruokaa, heillä lienee jo varsin hioutunut imutekniikka ja ennen kaikkea lapsi pärjää kyllä vaikka äiti rajoittaisi imetystä poissaolon, yöunien tai vaikka julkisen paikan takia. Joten se imetys voi olla vain pari lyhyen aikaa kestävää "huikkaa" kun kaipaa lohtua - ei siis ollenkaan aikaavievää ja sitovaa puuhaa kuten vauvoilla.

        Imettävätkö äidit sitten itsensä takia tai siksi, etteivät osaa ns. päästää irti? Kai niitäkin on. Lasta on onneksi mahdotonta imettää väkisin ja aikuisiksikin varttuvat auttamatta.


    • ällÖttäväÄ!

      "Mutta, jos sinä koet tällä perusteella oikeudeksesi haukkua toisin tekeviä äitejä ja jopa yllyttää heidän lastensa kiusaamiseen"

      hmm sanoppa missä vaiheessa olen haukkunut ketään? Oman mielipiteeni olen sanonut ja vastannut kysymyksiin.

      • Öhöm*

        No, voisit toki lukea tekstisi uudestaan ajatuksen kanssa, mutta tässä pari lainausta:

        "tuossa on kyse enää vain äidistä, lapsi ei todellakaan tarvitse enää tissiä.
        ällöttää tuollaiset naiset.. varmaan imettäisivät vielä yläasteikäistä jos nämä vain suostuisivat! ja nyt kaikki raivostuu tästä =) siittä vaan! tiiätte itekki mitä teistä aatellaan niin purkakaa se vaikka tähän sitte.
        mä en todellakaan kertois kellekään jos imettäisin vielä noin isoa lasta =) hävettäis!!"

        "Luokassani oli koulussa poika ja häntä imetettiin 5vuotiaaksi asti. Voit vain arvata kuinka hänelle siitä kettuiltiin =) minä en siis ollut kettuilemassa mutta todellakin nauroin selän takana muiden mukana. Jos mua olisi imetetty vaikkapa kaksi vuotiaana, sanoisin suoraan äidilleni että mitä ihmettä hän oikein ajatteli?! "

        Ihan ensiksi, mitä muuta kuin haukkumista tuo ensimmäinen lainaus on? Eikö? No, mitä mahtaa tarkoittaa sanat "hävettävä" ja "ällöttävä"? Ja erityisesti minua kiinnostaa, miten osasitkaan ennustaa että jotkut saattaa hieman älähtää, ellet tiennyt haukkuvasi? Kyllä sinä muruseni kirjoitit tekstisi provosoivaan sävyyn ihan tietoisesti, ja nyt et sitten mukamas ymmärrä :)

        Ja kuten sanoin, mielipiteenvapaus on kaikilla (BTW, myös minulla siitä mieltä olen mielipiteestäsi), eikä minulla tai kellään ole nokan koputtamista jos sinusta taaperon imettäminen ei tunnu hyvältä tai edes luonnolliseltakaan ajatukselta. Mutta juurikin muiden haukkumisessa ja esim. kiusaamiseen yllyttämisessä -tai edes sen kannattamisessa/hyväksymisessä- ei ole enää kyse ihan vaan mielipiteestä. Tällöin on aina kyse lisäksi vähintäänkin käytöstapojen puutteesta, joskus myös muiden ihmisten loukkaamisesta, vahingoittamisesta ja ääritapauksissa myös rikoksesta. Mielipidevapaus tai edes suorapuheisuus ei siis ole mikään synonyymi sille, että saa suoltaa suustaan ihan mitä hyvänsä ******, vaan oikeudesta seuraa aina velvollisuus: velvoite ottaa huomioon yleiset käyttäytymissäännöt, muut ihmiset ja voimassaoleva laki jne. Vaikka joskus näyttääkin siltä, ettei se täällä netissä päde...


    • ällöttäväÄ!

      Ihan ensiksi: miten voit tulkita tuon haukkumisena? Itse olet vain tahallasi ymmärtänyt asian niin.
      Ja herrajumala olen vain sanonut mitä itse asiasta ajattelen, en ole missään vaiheessa sanonut että sinun tai muiden mielipiteenne on totaalisen vääriä. Vaikka kuinka luen tekstiäni läpi, en löydä sellaisia kohtia. Luetunymmärtämisessä taitaa olla sinulla vikaa.

      • ällÖttäväÄ!

        ja minusta sellaiset, jotka ottavat kaikesta nokkiinsa eivätkä kestä suoraa puhetta, voisivat jättää nämä palstat väliin. Itse en ainakaan ole nyyhkimässä vaikka joku kuinka pahasti netissä minulle sanoisi- eihän hän tiedä ketä haukkuu taikka tiedä minusta mitään, miksi siis loukkaantua?
        mutta voin jättää tämän keskustelun tähän, kun ei täällä kerran kestetä eriäviä mielipiteitä. Minä kestän sen, että jotkut imettävät 5-vuotiastakin vaikka todella huvittavaa minusta onkin, mutta sinä et taida kestää sitä, mitä mieltä olen asiasta. Taisi kalikka kolahtaa ja aika kovaa vai?


      • huhhahhei
        ällÖttäväÄ! kirjoitti:

        ja minusta sellaiset, jotka ottavat kaikesta nokkiinsa eivätkä kestä suoraa puhetta, voisivat jättää nämä palstat väliin. Itse en ainakaan ole nyyhkimässä vaikka joku kuinka pahasti netissä minulle sanoisi- eihän hän tiedä ketä haukkuu taikka tiedä minusta mitään, miksi siis loukkaantua?
        mutta voin jättää tämän keskustelun tähän, kun ei täällä kerran kestetä eriäviä mielipiteitä. Minä kestän sen, että jotkut imettävät 5-vuotiastakin vaikka todella huvittavaa minusta onkin, mutta sinä et taida kestää sitä, mitä mieltä olen asiasta. Taisi kalikka kolahtaa ja aika kovaa vai?

        Huhhahhei ja rommia pullo! :D Sosiaalista mediaa parhaimmillaan.


      • Ei voi olla totta XD
        ällÖttäväÄ! kirjoitti:

        ja minusta sellaiset, jotka ottavat kaikesta nokkiinsa eivätkä kestä suoraa puhetta, voisivat jättää nämä palstat väliin. Itse en ainakaan ole nyyhkimässä vaikka joku kuinka pahasti netissä minulle sanoisi- eihän hän tiedä ketä haukkuu taikka tiedä minusta mitään, miksi siis loukkaantua?
        mutta voin jättää tämän keskustelun tähän, kun ei täällä kerran kestetä eriäviä mielipiteitä. Minä kestän sen, että jotkut imettävät 5-vuotiastakin vaikka todella huvittavaa minusta onkin, mutta sinä et taida kestää sitä, mitä mieltä olen asiasta. Taisi kalikka kolahtaa ja aika kovaa vai?

        a) No, useimmat ihmiset ikävä kyllä tulkitsevat haukkumiseksi sen, että käytetään negatiivista sanaa kuten "ällöttävä" kuvaamaan ihmisryhmää, joiden olemukseen tai toimintaan kyseisen sanan käyttö ei objektiivisesti katsottuna liity yhtään mitenkään. Miksi ihmeessä tuhlaisin aikaani siihen, että ymmärtäisin sinua tahallani väärin? Miksi minulla lukijana olisi jokin velvollisuus varmistaa että sinun kirjoituksesi tulevat ymmärretyksi oikein?

        b) Et minustakaan ole sanonut että muut olisivat väärässä. Voisitko hieman valaista, mitä tarkoitat?

        c) On suorapuheisuutta ja sitten on suorapuheisuutta. On mahtavaa kuunnella ihmistä, joka osaa sanoa asiansa omasta näkökulmastaan, kohteliaasti, perustellen mutta anteeksipyytelemättä vaikka itse olisi täysin eri mieltä. Sitten on taas ihmisiä, jotka ovat perin ylpeitä itsestään sanottuaan kanssaeläjälleen, että tämä on vaikkapa lihonut ja näyttää rumalta, ja pitävät itseään kovinkin rehellisinä ja suoraselkäisinä. He kyllä kertovat totuuden ja jos joku ei "kestä" sitä eikä heidän tärkeitä mielipiteitään, niin kyse ei ole muusta kuin kalikan kalahtamisesta (itseasiassa he itse eivät useinkaan kestä kritiikkiä itseään kohtaan). Ole huoleti, itkemisen sijasta on joskus meinannut pokka pettää sen myötähäpeän sekaisen huvittuneisuuden takia :)


      • ja korjaus edellisee
        Ei voi olla totta XD kirjoitti:

        a) No, useimmat ihmiset ikävä kyllä tulkitsevat haukkumiseksi sen, että käytetään negatiivista sanaa kuten "ällöttävä" kuvaamaan ihmisryhmää, joiden olemukseen tai toimintaan kyseisen sanan käyttö ei objektiivisesti katsottuna liity yhtään mitenkään. Miksi ihmeessä tuhlaisin aikaani siihen, että ymmärtäisin sinua tahallani väärin? Miksi minulla lukijana olisi jokin velvollisuus varmistaa että sinun kirjoituksesi tulevat ymmärretyksi oikein?

        b) Et minustakaan ole sanonut että muut olisivat väärässä. Voisitko hieman valaista, mitä tarkoitat?

        c) On suorapuheisuutta ja sitten on suorapuheisuutta. On mahtavaa kuunnella ihmistä, joka osaa sanoa asiansa omasta näkökulmastaan, kohteliaasti, perustellen mutta anteeksipyytelemättä vaikka itse olisi täysin eri mieltä. Sitten on taas ihmisiä, jotka ovat perin ylpeitä itsestään sanottuaan kanssaeläjälleen, että tämä on vaikkapa lihonut ja näyttää rumalta, ja pitävät itseään kovinkin rehellisinä ja suoraselkäisinä. He kyllä kertovat totuuden ja jos joku ei "kestä" sitä eikä heidän tärkeitä mielipiteitään, niin kyse ei ole muusta kuin kalikan kalahtamisesta (itseasiassa he itse eivät useinkaan kestä kritiikkiä itseään kohtaan). Ole huoleti, itkemisen sijasta on joskus meinannut pokka pettää sen myötähäpeän sekaisen huvittuneisuuden takia :)

        Et minustakaan ole sanonut että muut olisivat väärässä = me muut olisimme


      • epÄviehättäväÄ!
        Ei voi olla totta XD kirjoitti:

        a) No, useimmat ihmiset ikävä kyllä tulkitsevat haukkumiseksi sen, että käytetään negatiivista sanaa kuten "ällöttävä" kuvaamaan ihmisryhmää, joiden olemukseen tai toimintaan kyseisen sanan käyttö ei objektiivisesti katsottuna liity yhtään mitenkään. Miksi ihmeessä tuhlaisin aikaani siihen, että ymmärtäisin sinua tahallani väärin? Miksi minulla lukijana olisi jokin velvollisuus varmistaa että sinun kirjoituksesi tulevat ymmärretyksi oikein?

        b) Et minustakaan ole sanonut että muut olisivat väärässä. Voisitko hieman valaista, mitä tarkoitat?

        c) On suorapuheisuutta ja sitten on suorapuheisuutta. On mahtavaa kuunnella ihmistä, joka osaa sanoa asiansa omasta näkökulmastaan, kohteliaasti, perustellen mutta anteeksipyytelemättä vaikka itse olisi täysin eri mieltä. Sitten on taas ihmisiä, jotka ovat perin ylpeitä itsestään sanottuaan kanssaeläjälleen, että tämä on vaikkapa lihonut ja näyttää rumalta, ja pitävät itseään kovinkin rehellisinä ja suoraselkäisinä. He kyllä kertovat totuuden ja jos joku ei "kestä" sitä eikä heidän tärkeitä mielipiteitään, niin kyse ei ole muusta kuin kalikan kalahtamisesta (itseasiassa he itse eivät useinkaan kestä kritiikkiä itseään kohtaan). Ole huoleti, itkemisen sijasta on joskus meinannut pokka pettää sen myötähäpeän sekaisen huvittuneisuuden takia :)

        Hyvä on, rouva/neiti äksdee

        Miltäs kuulostaisi adjektiivi "epäviehättävää"? Paremmalta? Hyvä on, sanonkin että minusta lapsen imettäminen on EPÄVIEHÄTTÄVÄÄ. Vauvan imettäminen on viehättävää, lapsen ei.

        Ja kyllä sinä nyt ilmeisesti sitä energiaasi olet tuhlannut väärin ymmärtämiseen, ikävä kyllä. Nimittäin jos minulle joku sanoisi että se, että mielestäni on ällöttävää (anteeksi, epäviehättävää) imettää 2-vuotiasta, en todellakaan ottaisi sitä haukkumisena. Minä sanoisin, että "no se on sinun mielipiteesi". En todellakaan alkaisi vinettämään hänelle kuinka ilkeä hän nyt on kun HAUKKUI minua.

        Kysymykseen B: Tarkoitan tuolla ihan sitä itseään: en ole sanonut että muut olisivat väärässä.

        Juttuun C: Suorapuheisuudella ei tule ainakaan epäselvyyksiä. On asioita, joissa tulee olla hieman hienovaraisempi, mutta kun imetys ei minusta pitäisi olla arka aihe, joillekkin se vain tuntuu olevan.
        Minä kyllä kestän kritiikkiä! Ja annan sitä myös muille. En kestä teeskenteleviä ihmisiä. Esimerkiksi: kysyn ystävältä: näytänkö lihavalta tässä paidassa? Jos ystävä vastaa "ei" ja näen kyllä itsekin että näytän, niin tiedän että ystävä ei vain kehdannut sanoa ja sanonkin sitten että "no näytänpäs ja olet itsekin sitä mieltä" ja molemmat repeää nauruun ja ystäväkin myöntää että kyllä tuo paita tosiaan lihottaa.
        Jos suorasta kommentista suuttuu, niin kyllä se on silloin kalahtanut :D
        Jos minusta sanottaisiin, että olen juoppo, joka ei siis pidä paikkansa, naurahtaisin moiselle ja toteaisin "siittä vaan kaiken mualiman sossutantat tsekkaamaan huushollini mun! Ja puhalluttakoot mihin kellon aikaan vuan!" ja jos tietäisin ketkä tällaista ovat puhuneet, nostaisin kunnianloukkaussyytteen =) parhaat naurut siis saisin ma, hah!

        Miksi sinua hävettää rehellisten ihmisten puolesta? :D Koska et itse uskalla olla sitä vai?

        Ps. vaihdanpas nimimerkkini, ettei vain kukaan enää voisi sanoa kuinka haukun ihmisiä, tsih :)


      • ..................
        epÄviehättäväÄ! kirjoitti:

        Hyvä on, rouva/neiti äksdee

        Miltäs kuulostaisi adjektiivi "epäviehättävää"? Paremmalta? Hyvä on, sanonkin että minusta lapsen imettäminen on EPÄVIEHÄTTÄVÄÄ. Vauvan imettäminen on viehättävää, lapsen ei.

        Ja kyllä sinä nyt ilmeisesti sitä energiaasi olet tuhlannut väärin ymmärtämiseen, ikävä kyllä. Nimittäin jos minulle joku sanoisi että se, että mielestäni on ällöttävää (anteeksi, epäviehättävää) imettää 2-vuotiasta, en todellakaan ottaisi sitä haukkumisena. Minä sanoisin, että "no se on sinun mielipiteesi". En todellakaan alkaisi vinettämään hänelle kuinka ilkeä hän nyt on kun HAUKKUI minua.

        Kysymykseen B: Tarkoitan tuolla ihan sitä itseään: en ole sanonut että muut olisivat väärässä.

        Juttuun C: Suorapuheisuudella ei tule ainakaan epäselvyyksiä. On asioita, joissa tulee olla hieman hienovaraisempi, mutta kun imetys ei minusta pitäisi olla arka aihe, joillekkin se vain tuntuu olevan.
        Minä kyllä kestän kritiikkiä! Ja annan sitä myös muille. En kestä teeskenteleviä ihmisiä. Esimerkiksi: kysyn ystävältä: näytänkö lihavalta tässä paidassa? Jos ystävä vastaa "ei" ja näen kyllä itsekin että näytän, niin tiedän että ystävä ei vain kehdannut sanoa ja sanonkin sitten että "no näytänpäs ja olet itsekin sitä mieltä" ja molemmat repeää nauruun ja ystäväkin myöntää että kyllä tuo paita tosiaan lihottaa.
        Jos suorasta kommentista suuttuu, niin kyllä se on silloin kalahtanut :D
        Jos minusta sanottaisiin, että olen juoppo, joka ei siis pidä paikkansa, naurahtaisin moiselle ja toteaisin "siittä vaan kaiken mualiman sossutantat tsekkaamaan huushollini mun! Ja puhalluttakoot mihin kellon aikaan vuan!" ja jos tietäisin ketkä tällaista ovat puhuneet, nostaisin kunnianloukkaussyytteen =) parhaat naurut siis saisin ma, hah!

        Miksi sinua hävettää rehellisten ihmisten puolesta? :D Koska et itse uskalla olla sitä vai?

        Ps. vaihdanpas nimimerkkini, ettei vain kukaan enää voisi sanoa kuinka haukun ihmisiä, tsih :)

        Anteeksi, mutta sinusta saa kirjoitustesi perusteella sellaisen kuvan että olet varsin tyhmä ja naurettava henkilö.

        Lause "hyi, varmaan oksentaisin jos oma esikoiseni joka on kohta 2v tulisi luokseni ja sanoisi "äiti tissi!" ", oli minusta jotenkin outo, siis ihan vain ajatus siitä että oma lapsi tekisi jotain mikä olisi noin oksettavaa.
        Minusta hämmästyttävää sanoa noin.

        Minäkin sanoisin että on turhaa hehkuttaa rehellisyydellä, kun provoilu taitaa olla se mihin tähtää.
        Muutenhan asian toki voisi ilmaista paremmallakin tavalla kuin sanoa että "tiedätte itsekin mitä teistä ajatellaan" ja että se on "ällöttävää".
        Tunnut todella teinimäiseltä, en ainakaan näe aikuista naista kirjoitusten takana.

        Oma vauvanikin on vielä vasta 5kk, joten en ole tässä puolustelemassa itseäni, ja käytöstäni.
        Ainakin 1v saakka ajattelin imettää, jos lapselle vain kelpaa, sitten voi miettiä miten jatketaan.

        Tuntuuhan ajatus isosta lapsesta tissillä oudolta, mutta kun se 2v ei loppujen lopuksi kovin iso olekaan....

        Nojoo, anteeksi tästä sivukommentista, enkä nyt siis hauku sinua, sanoin vain rehellisesti milaisen kuvan annat itsestäsi.


      • "neiti äksdee"
        epÄviehättäväÄ! kirjoitti:

        Hyvä on, rouva/neiti äksdee

        Miltäs kuulostaisi adjektiivi "epäviehättävää"? Paremmalta? Hyvä on, sanonkin että minusta lapsen imettäminen on EPÄVIEHÄTTÄVÄÄ. Vauvan imettäminen on viehättävää, lapsen ei.

        Ja kyllä sinä nyt ilmeisesti sitä energiaasi olet tuhlannut väärin ymmärtämiseen, ikävä kyllä. Nimittäin jos minulle joku sanoisi että se, että mielestäni on ällöttävää (anteeksi, epäviehättävää) imettää 2-vuotiasta, en todellakaan ottaisi sitä haukkumisena. Minä sanoisin, että "no se on sinun mielipiteesi". En todellakaan alkaisi vinettämään hänelle kuinka ilkeä hän nyt on kun HAUKKUI minua.

        Kysymykseen B: Tarkoitan tuolla ihan sitä itseään: en ole sanonut että muut olisivat väärässä.

        Juttuun C: Suorapuheisuudella ei tule ainakaan epäselvyyksiä. On asioita, joissa tulee olla hieman hienovaraisempi, mutta kun imetys ei minusta pitäisi olla arka aihe, joillekkin se vain tuntuu olevan.
        Minä kyllä kestän kritiikkiä! Ja annan sitä myös muille. En kestä teeskenteleviä ihmisiä. Esimerkiksi: kysyn ystävältä: näytänkö lihavalta tässä paidassa? Jos ystävä vastaa "ei" ja näen kyllä itsekin että näytän, niin tiedän että ystävä ei vain kehdannut sanoa ja sanonkin sitten että "no näytänpäs ja olet itsekin sitä mieltä" ja molemmat repeää nauruun ja ystäväkin myöntää että kyllä tuo paita tosiaan lihottaa.
        Jos suorasta kommentista suuttuu, niin kyllä se on silloin kalahtanut :D
        Jos minusta sanottaisiin, että olen juoppo, joka ei siis pidä paikkansa, naurahtaisin moiselle ja toteaisin "siittä vaan kaiken mualiman sossutantat tsekkaamaan huushollini mun! Ja puhalluttakoot mihin kellon aikaan vuan!" ja jos tietäisin ketkä tällaista ovat puhuneet, nostaisin kunnianloukkaussyytteen =) parhaat naurut siis saisin ma, hah!

        Miksi sinua hävettää rehellisten ihmisten puolesta? :D Koska et itse uskalla olla sitä vai?

        Ps. vaihdanpas nimimerkkini, ettei vain kukaan enää voisi sanoa kuinka haukun ihmisiä, tsih :)

        Epäviehättävää? Anteeksi nyt vain, mutta sinä et alunperin puhunut taaperoimetyksen olevan sinua esteettisesti tms. tavoilla häiritsevää. Sinä olet sanonut äitien tekevän sitä itsensä takia, että se on ällöttävää, että naurat pitkään imetetyille ihmisille jne. Nuo ovat täysin eri asioita. En myöskään ole sanonut sinun pitävän muiden mielipiteitä vääränä enkä pidä sinua jotenkin tahallasi ilkeänä, vaan minun mielestäni asennoitumisesi ja tapasi puhua TOISTEN ihmisten imetyksestä on ikävä ja loukkaavaksi tulkittava, perusteeton, lapsellinen ja nolo. Jos sinusta tällä perusteella mm. pelkään rehellisyyttä ja olen henk. koht. loukkaantunut/suuttunut ( mikä voi olla aika hankalaa, koska en ole imettänyt taaperoita tai koe aihetta muutoinkaan itselleni araksi), niin omasta puolestani voit ajatella miltä tuntuu. Ihmettelen kyllä miten jaksat meuhkata asiasta noin paljon ottaen huomioon, että omien sanojesi mukaan kestät hyvin kritiikkiä...


      • epäviehättävää!
        "neiti äksdee" kirjoitti:

        Epäviehättävää? Anteeksi nyt vain, mutta sinä et alunperin puhunut taaperoimetyksen olevan sinua esteettisesti tms. tavoilla häiritsevää. Sinä olet sanonut äitien tekevän sitä itsensä takia, että se on ällöttävää, että naurat pitkään imetetyille ihmisille jne. Nuo ovat täysin eri asioita. En myöskään ole sanonut sinun pitävän muiden mielipiteitä vääränä enkä pidä sinua jotenkin tahallasi ilkeänä, vaan minun mielestäni asennoitumisesi ja tapasi puhua TOISTEN ihmisten imetyksestä on ikävä ja loukkaavaksi tulkittava, perusteeton, lapsellinen ja nolo. Jos sinusta tällä perusteella mm. pelkään rehellisyyttä ja olen henk. koht. loukkaantunut/suuttunut ( mikä voi olla aika hankalaa, koska en ole imettänyt taaperoita tai koe aihetta muutoinkaan itselleni araksi), niin omasta puolestani voit ajatella miltä tuntuu. Ihmettelen kyllä miten jaksat meuhkata asiasta noin paljon ottaen huomioon, että omien sanojesi mukaan kestät hyvin kritiikkiä...

        siis mitä tehän tässä meuhkaatte :DD
        "oot niin ilkeä", "kauheaa provoilua" YMS YMS YMS.

        en tiedä miksi jankutat minulle asiasta jos et kerran ole loukkaantunut.

        Niin ja kerroppas mikäs sana se sinulle kelpaisi sitten kun ei "epäviehättävää" tai "ällöttävää" kerran kelvanneet.


      • epäviehättävää!
        epäviehättävää! kirjoitti:

        siis mitä tehän tässä meuhkaatte :DD
        "oot niin ilkeä", "kauheaa provoilua" YMS YMS YMS.

        en tiedä miksi jankutat minulle asiasta jos et kerran ole loukkaantunut.

        Niin ja kerroppas mikäs sana se sinulle kelpaisi sitten kun ei "epäviehättävää" tai "ällöttävää" kerran kelvanneet.

        niin ja Ps. En edelleenkään tiedä miksi olen nolo. Olen sanonut mielipiteen erittäin suoraan ja rehellisesti mutta te ette vain kestä sitä. Jos kestäisitte, ette valittaisi suoraan puhumisestani. samaan aikaan puhutte kuinka loukkaavaan sävyyn puhun, mutta sitten sanotte että "en minä ole loukkaantunut", hmm?


      • epäviehättävää!
        .................. kirjoitti:

        Anteeksi, mutta sinusta saa kirjoitustesi perusteella sellaisen kuvan että olet varsin tyhmä ja naurettava henkilö.

        Lause "hyi, varmaan oksentaisin jos oma esikoiseni joka on kohta 2v tulisi luokseni ja sanoisi "äiti tissi!" ", oli minusta jotenkin outo, siis ihan vain ajatus siitä että oma lapsi tekisi jotain mikä olisi noin oksettavaa.
        Minusta hämmästyttävää sanoa noin.

        Minäkin sanoisin että on turhaa hehkuttaa rehellisyydellä, kun provoilu taitaa olla se mihin tähtää.
        Muutenhan asian toki voisi ilmaista paremmallakin tavalla kuin sanoa että "tiedätte itsekin mitä teistä ajatellaan" ja että se on "ällöttävää".
        Tunnut todella teinimäiseltä, en ainakaan näe aikuista naista kirjoitusten takana.

        Oma vauvanikin on vielä vasta 5kk, joten en ole tässä puolustelemassa itseäni, ja käytöstäni.
        Ainakin 1v saakka ajattelin imettää, jos lapselle vain kelpaa, sitten voi miettiä miten jatketaan.

        Tuntuuhan ajatus isosta lapsesta tissillä oudolta, mutta kun se 2v ei loppujen lopuksi kovin iso olekaan....

        Nojoo, anteeksi tästä sivukommentista, enkä nyt siis hauku sinua, sanoin vain rehellisesti milaisen kuvan annat itsestäsi.

        Jos provoilu olisi mielessäni, antaisin kyllä tulla sen mukaista tekstiäkin.
        Niin ja eikös aikuiset naiset kestä paremmin eriäviä mielipiteitä kuin teinit? Kukapas se tässä teinimäinen onkaan, fifiuuuhh..

        Oikeasti lopetan tämän nyt tähän, ei noin herkkien ihmisten kanssa voi puhua.
        Kun "voi h*lvetti" onkin "voi perhonen", niin silloin puhun ihan väärien ihmisten kanssa.


    • ällÖttäväÄ!

      huhhahhei, thanks mate!

    • yli1v:nimettäjä

      ällÖttäväÄ!: "ja minusta sellaiset, jotka ottavat kaikesta nokkiinsa eivätkä kestä suoraa puhetta, voisivat jättää nämä palstat väliin. Itse en ainakaan ole nyyhkimässä vaikka joku kuinka pahasti netissä minulle sanoisi- eihän hän tiedä ketä haukkuu taikka tiedä minusta mitään, miksi siis loukkaantua? "

      Tämä on Suomi24 -palsta ja sen kyllä huomaakin, että täällä kirjoittelle tosi paljon kaltaisiasi suunsoittajia ja useimmat asiallisemmin kirjoittavat jättävät nämä palstat väliin. Itse käyn täällä silloin tällöin lukemassa ja kirjoittelemassa, ettei niiden, jotka hakevat imetysneuvoja tarvitsisi olla kaltaistesi kommenttien varassa.

      T: yksivuotiaan äiti, joka aikoo vielä jatkaa imetystä. Itseänikin on imetetty 3-vuotiaaksi enkä ole siitä kummemmin kärsinyt.

      • hgrewq

        Hehee... etkö??????


      • yli1v:nimettäjä
        hgrewq kirjoitti:

        Hehee... etkö??????

        No ihan rehellisesti kuule en.


      • hgrewq
        yli1v:nimettäjä kirjoitti:

        No ihan rehellisesti kuule en.

        hihiiiii.. Ihan kuin ilmassa olisi lievästi sitä vihamielisyyttä ja epäluuloisuutta....


      • ällÖttäväÄ!

        Imetä ihan rauhassa :D Luuletko että se minua hetkauttaa kun piti kerran ihan erikseen mainitakkin? ei se minua haittaa.

        Ja ootte te kans yksiä kun teille pitäisi puhua niinkuin jollekkin pikkulapselle. En minä tullut suutani soittamaan vaan rehellisesti kertomaan mielipiteeni asiasta. Jos ette sitä kestä, niin sulkekaa tämä palsta ja unohtakaa koko juttu.
        Vaikka olisin yrittänyt kauniimmin mielipiteeni ilmaista, olisitte itse kuitenkin olleet samanlaisia kuin nytkin.


    • pirjoriittas

      Tuntuu, että nyt kinastellaan kuin hiekkalaatikolla. Lopetetaan tässä ketjussa, kun asiaa ei enää löydy. Kiitos kaikille asiallisille kirjoittajille! Hyvää jatkoa tälle vuodelle! toivoo aloittaja

    • Imetän nuorimmaista edelleen,täytti just 2 vee.

    • .........

      Itse imetin lastani, joka oli reilun kaksi vuotta saadessaan todella pahan vatsataudin (oli en-muista-mikä-virus liikkeellä silloin ja sen takia sairaalat täynnä). Lääkäri sanoi, että lapsi pitäisi laittaa myös sairaalaan, koska tauti on ollut niin paha ja noin pienelle on vielä varsin vaarallinen. Kun lääkäri kuuli, että imetin vielä, niin hän sanoi, ettei sitten olekaan tarpeen mennä sairaalaan, vaan paras mennä kotiin ja imettää mahdollisimman paljon, todennäköisesti tila ei pahene liikaa. Eikä pahentunut, vaan lapsi parani kotihoidossa. Ei muuten yhtään harmittanut, että olin imettänyt vielä sen ikäistä ja uskon, että oli ihan lapsenikin parhaaksi, ettei hänen tarvinnut mennä sairaalaan.

    • tipitii.

      huhhuh. en edes jaksa lukea kaikkia viestejä, mutta haluan ottaa kantaa asiaan.

      kuopukseni on kohta 1v6kk, JA IMETÄN edelleen. hah, siinä teille haistattelijoille :D ajatuksena imettää vähintään 2v saakka, ellei lapsi itte halua lopettaa aiemmin. ja hei, miun lapsi ei puhu vielä mitään, vaikka esikoinen samanikäiseniä puhui jo parin sanan "lauseita", häntä en imettänyt kuin kk ajan. (ehkä siitä tuli fiksumpi pullon ansiosta? xD)

      mutta totta on se, etten julkisilla paikoilla kehtaa imettää. pojalla paha tapa alkaa repiä paitaa, kun tahtoo maitoa, vaikka on yritetty opettaa ettei näin tehdä. varsinkaan julkisilla paikoilla. juuri näitten imetysvastaisten ihmisten ansiosta :)

    • ----....,,,,,,,

      Kyllähän se on enemmän äidin tarve tuollainen yli ½ vuoden ikäisen lapsen imettäminen. Kyllähän lapsi sitä jatkaa kun huomaa äidin tarvitsevan sitä. Lapsella on tuossa iässä luontainen tarve miellyttää hoitajaansa.

      • Kiusus...

        Ja taas kirjoitetaan niin paljon schaissea...
        Miksi, oi viisas, lapsi hyötyisi siitä että saa korviketta puolen vuoden ajan, kun ei ole kuitenkaan valmis juomaan maitoa?
        Miksi, oi viisas, ei olisi lapsen hyöty nauttia läheisyydestä ja rinnasta vielä puolen vuoden iän jälkeenkin?
        Juu kyllä, oi viisas, nainen nauttii ihan sikana kun lapsi saa hampaita ja puree nänniä ja imettäminen sattuu..
        Anteeksi, oi viisas, että jotkut ajattelevat että oma äiti on lapselle parempi kuin pullo.


      • Ruusus
        Kiusus... kirjoitti:

        Ja taas kirjoitetaan niin paljon schaissea...
        Miksi, oi viisas, lapsi hyötyisi siitä että saa korviketta puolen vuoden ajan, kun ei ole kuitenkaan valmis juomaan maitoa?
        Miksi, oi viisas, ei olisi lapsen hyöty nauttia läheisyydestä ja rinnasta vielä puolen vuoden iän jälkeenkin?
        Juu kyllä, oi viisas, nainen nauttii ihan sikana kun lapsi saa hampaita ja puree nänniä ja imettäminen sattuu..
        Anteeksi, oi viisas, että jotkut ajattelevat että oma äiti on lapselle parempi kuin pullo.

        ai.... eli nää äidit hakeekin vain suurta marttyyrinä olemista? Ja lapsen kanssa ei voi nauttia läheisyydestä muuten kuin tissiä antamalla... vai eikö oikein osaa muita tapoja.....


    • tipitii..

      mie en kyllä ymmärrä ollenkaan, että minkä takia tuttipulloa imevä yli kaksivuotias lapsi olis "parempi" kuin tissiä imevä yli kaksivuotias?

      • lumiaura65

        Eiköhän se ole vähän niin ettei kumpikaan tapa ole enää tarpeellinen tuon ikäisille


    • äiti kertaa 3

      oottte vain kadetteellisia imetin jokaista lastani yli kolme vuotiaaksi, ja olen oikein iloinen siitä ja ellergioitakaan ei ole ja hanpaat ovat hyvät.

    • vihreä kateudesta=)

      Juu olen kateellinen kyllä, olisi kiva kun kolme vuotias lotkottaisi tissejäni, ah

      • äiti kertaa 3

        no joo mun tissit ei mihinkään muuttuneet imetyksistä, ja olen onnellinen että pystyin suojaamaan lapsiani pitkillä imetyksillä..


    • mitä ihmettä???

      mikä aikuisia (?) naisia vaivaa!?

      Joku ajattelee eri tavalla, niin leimataan sairaiksi ja haukutaan pystyyn...
      Onko kaikilla joku luuranko kaapissa ja sit haetaan hyvää mieltä haukkumalla muita?

    • TissiaTISSIÄ

      Ha haaa... täällä todella "sairas" äiti imettää 2,5 vuotiasta ja aikoo jatkaa vaan! ...no, en kyllä ikinä tätä suunnitellut ennalta, en vaan tiedä ainuttakaan hyvää ja perusteltua syytä lopettakaan. Ensimmäinen elinvuosi meni täysin ilman muita maitotuotteita kuin äidinmaito ja siitä hiljalleen lehmä-äidinkin maitoa annettu. Terve lapsi ja jo vuosi ilman lääkärissä käyntejä takana...Jaaaa. Oliskohan tuuria vai sitä, että kun lapsen immuunipuolustus ei ole vielä kehittynyt täysin, äidinmaidon vasta-aineet paikkaa sitä....

    • nmkjhgfd

      Toden näköisesti ihan tuuria....

    • sivusta seurannut

      Oksettavaa imettää jotain 2v. lasta. Lapsi kyllä pärjää vallan mainiosti ilman tissiäkin. Olisiko kyse siitä, että äiti ei pärjää ilman imetystä? haluaa pitää lapsen riippuvaisena ja keinolla millä hyvänsä lähellään, tehdä itsestään tärkeän. Eli ei kestä sitä, että vauva-aika loppuu aikanaan ja väännetää sitten taaperokin tissille, jotta saadaan vielä hetki nauttia vauva-ajasta. Äidin lohtutissittelyä, yritetään olla näkemättä ja hyväksymättä lapsen kasvua, pidetään vaikka väkisin pienokaisena. Ällöä ja teennäistä.

      Kaveripiirissäni on 2 tällaista taaperoimettäjää (lapset 2,5v. ja 2v.8kk). Molemmat ovat myös ns. suorittajaäitejä, jotka eivät käytä omaa maalaisjärkeään kyllä juurikaan, vaan menevät ja tekevät kaiken, mitä vain ikinä neuvola, lastenhoito- ja kasvatusoppaat, tutkimukset ja suositukset keksivät ehdottaa. Vanhemmuutta suoritetaan vauvan- ja lapsenhoito-oppaiden avustuksella, niitä luetaan kuin johonkin tenttiin. Kaikesta ollaan kauhuissaan, oli kyse sitten lisäaineista, sokerista, tuteista, lapsen epäergonomisista asennoista, pienikin nuha on heti lääkärissäkäynnin paikka, päiväkötiin ei missään tapauksessa voi lasta laittaa, ei yökylään ettei lapsi traumatisoidu, ei sitä eikä tätä juuri siksi ettei vaan tule mitään traumoja tai hylkäämisen kokemuksia...Omaa elämää ei ole kun vaan keskitytään siihen lapseen. Kaikki pyörii sen mussukan ympärillä. Voi vain kuvitella mitä näistä mussukoista tulee isona. Tulevat sitten varmaan armeijan lomallakin mammam tissille hakemaan turvaa...

      • Haittaaks se?

        Onko se jotenkin sinulta pois että jotkut imettävät taaperoita?
        Ja oletko varma että sinun tulkinta asioisa on se ainut oikea?
        Itse en imetä taaperoa, oma on vasta 7,5kk, mutta en näe syytä vieroittaa väkisin jos pouja haluaa rintaa vielä 1v jälkeen.
        Toiset käyttävät tuttia ja pulloa vielä 3vuotiaina, miksi tissi on iin ihmeellinen sitten?
        Yhtälailla äiti joka antaa taaperolleen tutin tai pullon ei hyväksy että oma pieni vauva kasvaa isoksi jos sille linjalle lähdetään.
        Ällöä on se että kuvitellaan että se oma tapa on paras tapa ja kaikki muut on väärässä.


      • Helposti sitten okse

        "Omaa elämää ei ole kun vaan keskitytään siihen lapseen. Kaikki pyörii sen mussukan ympärillä. Voi vain kuvitella mitä näistä mussukoista tulee isona. Tulevat sitten varmaan armeijan lomallakin mammam tissille hakemaan turvaa... "

        Tuleepahan oksettavasti myös mieleen, naapurin täti vuosikymmenien takaa, jota kaikkein eniten häiritsi iloinen ilmeeni lasteni seurassa. Sitten häntä häiritsi pieni asuntomme. Sitten häntä häiritsi, että hoidin ja imetin alle vuoden vanhaa ja sitten......
        Ajattelin samoin, että onkohan sillä emännällä perheestään huolimatta omaa elämää lainkaan, kun kaikki tuntui pyörivän vain sen ympärillä, mitä meidän perheessä tehtiin.
        Hänellä itsellään oli 2 kk:n imetysvapaat. Olen nähnyt kyllä heidän mussukoidenkin isoksi tulon... eipä jatketa.


    • herratar huuuuuu

      Sekä imetys että tutti&pullo eivät ole millään lailla tarpeellisia tuon ikäisille. Vanhempien tehtävä on ohjata lapsi ikäkautensa puuhiin. Se vaatii sitä vanhemmuutta eikä vain lapsen halujen mukaan menoa. Rakkautta ja rajoja.. ja jossain laitetaan se raja.

      • mykiäiskä

        Juuri samaa mieltä. Ja kyllähän siinä on jo jotain kasvatuksessa pielessä, jos kaksivuotias ei vielä puhu eikä käy potalla - ja edelleen imetetään.

        Edesmennyt brittiläinen lastenhoitoguru Tracy Hogg tiivistää minusta hyvin: start as you're meaning to go on. Eli jos tarkoituksena on se, että vain äiti kykenee lasta ruokkimaan ensimmäiset pari vuotta, niin pelkkää tissiä sitten vain. Mutta jos on tarkoitus esim. mennä töihinkin jossain vaiheessa tai muuten vain haluaa, että esim. isäkin pystyy ruokkimaan lasta - ja että äidin itsensä on mahdollista välillä poistua kotoa ilman lastakin joksikin aikaa, niin olisi syytä opettaa lapsi syömään pumpattua maitoa tai korviketta pullosta jo kahden viikon iässä esim. yksi syöttö päivässä. On paljon hankalampaa opettaa jo neljän kuukauden ikäinen hyväksymään pullo tissin sijaan, saati puolen vuoden - 8 kk:n ikäinen. Ja jos on tarkoitus mennä töihin itse sitten jossain vaiheessa, niin onpa aika katala temppu äidiltä lapselle, että ei ole siihen mennessä opetettu syömään pullostakin.

        Ja kyllähän nokkamukin käyttöön tutustuminen päivittäin pitää aloittaa samaan aikaan kuin kiinteiden antaminenkin. Kyllä sitä pitää pikkuhiljaa vain kasvaa isommaksi - ja ennen kaikkea äidin tehtävä on tukea siinä eikä jäädä omituiseksi tissijarruksi vain sen takia, että itselle tulee paha mieli, kun ei olekaan enää se äidin vauva siinä, vaan siitähän kasvaa jo kovaa vauhtia taapero.


      • hohhoijakkaa......
        mykiäiskä kirjoitti:

        Juuri samaa mieltä. Ja kyllähän siinä on jo jotain kasvatuksessa pielessä, jos kaksivuotias ei vielä puhu eikä käy potalla - ja edelleen imetetään.

        Edesmennyt brittiläinen lastenhoitoguru Tracy Hogg tiivistää minusta hyvin: start as you're meaning to go on. Eli jos tarkoituksena on se, että vain äiti kykenee lasta ruokkimaan ensimmäiset pari vuotta, niin pelkkää tissiä sitten vain. Mutta jos on tarkoitus esim. mennä töihinkin jossain vaiheessa tai muuten vain haluaa, että esim. isäkin pystyy ruokkimaan lasta - ja että äidin itsensä on mahdollista välillä poistua kotoa ilman lastakin joksikin aikaa, niin olisi syytä opettaa lapsi syömään pumpattua maitoa tai korviketta pullosta jo kahden viikon iässä esim. yksi syöttö päivässä. On paljon hankalampaa opettaa jo neljän kuukauden ikäinen hyväksymään pullo tissin sijaan, saati puolen vuoden - 8 kk:n ikäinen. Ja jos on tarkoitus mennä töihin itse sitten jossain vaiheessa, niin onpa aika katala temppu äidiltä lapselle, että ei ole siihen mennessä opetettu syömään pullostakin.

        Ja kyllähän nokkamukin käyttöön tutustuminen päivittäin pitää aloittaa samaan aikaan kuin kiinteiden antaminenkin. Kyllä sitä pitää pikkuhiljaa vain kasvaa isommaksi - ja ennen kaikkea äidin tehtävä on tukea siinä eikä jäädä omituiseksi tissijarruksi vain sen takia, että itselle tulee paha mieli, kun ei olekaan enää se äidin vauva siinä, vaan siitähän kasvaa jo kovaa vauhtia taapero.

        Niinpä. Jotkut äidit vain haluavat keinolla millä hyvänsä pitää vauvansa vauvoina ja kokea olevansa korvaamattomia. Sitähän se on kun vielä kaksivuotias kellistetään rinnalle kuin pikkuvauva. Haluavatko äidit pönkittää omaa korvaamattomuuttaan tällä? Ettei kukaan muu kelpaisi? Ettei vauva kasvaisi, siltä suljetaan silmät? Koska mitään järkiperäistä syytä asialle ei ole. Jos olisi, suositeltaisiin kaikkia tekemään niin ;-)


      • =)))))
        mykiäiskä kirjoitti:

        Juuri samaa mieltä. Ja kyllähän siinä on jo jotain kasvatuksessa pielessä, jos kaksivuotias ei vielä puhu eikä käy potalla - ja edelleen imetetään.

        Edesmennyt brittiläinen lastenhoitoguru Tracy Hogg tiivistää minusta hyvin: start as you're meaning to go on. Eli jos tarkoituksena on se, että vain äiti kykenee lasta ruokkimaan ensimmäiset pari vuotta, niin pelkkää tissiä sitten vain. Mutta jos on tarkoitus esim. mennä töihinkin jossain vaiheessa tai muuten vain haluaa, että esim. isäkin pystyy ruokkimaan lasta - ja että äidin itsensä on mahdollista välillä poistua kotoa ilman lastakin joksikin aikaa, niin olisi syytä opettaa lapsi syömään pumpattua maitoa tai korviketta pullosta jo kahden viikon iässä esim. yksi syöttö päivässä. On paljon hankalampaa opettaa jo neljän kuukauden ikäinen hyväksymään pullo tissin sijaan, saati puolen vuoden - 8 kk:n ikäinen. Ja jos on tarkoitus mennä töihin itse sitten jossain vaiheessa, niin onpa aika katala temppu äidiltä lapselle, että ei ole siihen mennessä opetettu syömään pullostakin.

        Ja kyllähän nokkamukin käyttöön tutustuminen päivittäin pitää aloittaa samaan aikaan kuin kiinteiden antaminenkin. Kyllä sitä pitää pikkuhiljaa vain kasvaa isommaksi - ja ennen kaikkea äidin tehtävä on tukea siinä eikä jäädä omituiseksi tissijarruksi vain sen takia, että itselle tulee paha mieli, kun ei olekaan enää se äidin vauva siinä, vaan siitähän kasvaa jo kovaa vauhtia taapero.

        Montako lasta sinulla on?
        Käsittääkseni odotat ensimmäistä?


      • Hassua
        hohhoijakkaa...... kirjoitti:

        Niinpä. Jotkut äidit vain haluavat keinolla millä hyvänsä pitää vauvansa vauvoina ja kokea olevansa korvaamattomia. Sitähän se on kun vielä kaksivuotias kellistetään rinnalle kuin pikkuvauva. Haluavatko äidit pönkittää omaa korvaamattomuuttaan tällä? Ettei kukaan muu kelpaisi? Ettei vauva kasvaisi, siltä suljetaan silmät? Koska mitään järkiperäistä syytä asialle ei ole. Jos olisi, suositeltaisiin kaikkia tekemään niin ;-)

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Imetys

        "Maailman terveysjärjestön suositus on jatkaa imetystä vähintään kaksivuotiaaksi. Suomessa äideille annettava ohjeistus suosittaa täysimetystä lapsen ensimmäisen puolen vuoden ajan (aikaisintaan kiinteää lisäruokaa voi antaa 4 kuukauden iässä) ja sen jälkeen imetystä lisäruoan ohella vähintään yksivuotiaaksi ja sen jälkeen niin pitkään kuin äiti ja lapsi haluavat."


      • Kehitys kehittyy
        mykiäiskä kirjoitti:

        Juuri samaa mieltä. Ja kyllähän siinä on jo jotain kasvatuksessa pielessä, jos kaksivuotias ei vielä puhu eikä käy potalla - ja edelleen imetetään.

        Edesmennyt brittiläinen lastenhoitoguru Tracy Hogg tiivistää minusta hyvin: start as you're meaning to go on. Eli jos tarkoituksena on se, että vain äiti kykenee lasta ruokkimaan ensimmäiset pari vuotta, niin pelkkää tissiä sitten vain. Mutta jos on tarkoitus esim. mennä töihinkin jossain vaiheessa tai muuten vain haluaa, että esim. isäkin pystyy ruokkimaan lasta - ja että äidin itsensä on mahdollista välillä poistua kotoa ilman lastakin joksikin aikaa, niin olisi syytä opettaa lapsi syömään pumpattua maitoa tai korviketta pullosta jo kahden viikon iässä esim. yksi syöttö päivässä. On paljon hankalampaa opettaa jo neljän kuukauden ikäinen hyväksymään pullo tissin sijaan, saati puolen vuoden - 8 kk:n ikäinen. Ja jos on tarkoitus mennä töihin itse sitten jossain vaiheessa, niin onpa aika katala temppu äidiltä lapselle, että ei ole siihen mennessä opetettu syömään pullostakin.

        Ja kyllähän nokkamukin käyttöön tutustuminen päivittäin pitää aloittaa samaan aikaan kuin kiinteiden antaminenkin. Kyllä sitä pitää pikkuhiljaa vain kasvaa isommaksi - ja ennen kaikkea äidin tehtävä on tukea siinä eikä jäädä omituiseksi tissijarruksi vain sen takia, että itselle tulee paha mieli, kun ei olekaan enää se äidin vauva siinä, vaan siitähän kasvaa jo kovaa vauhtia taapero.

        "Kyllä sitä pitää pikkuhiljaa vain kasvaa isommaksi - ja ennen kaikkea äidin tehtävä on tukea siinä eikä jäädä omituiseksi tissijarruksi vain sen takia, että itselle tulee paha mieli, kun ei olekaan enää se äidin vauva siinä, vaan siitähän kasvaa jo kovaa vauhtia taapero. "
        Mistähän näitä GURUtaaperoja löytyy suurine viisausluuloineen. Koko kirjoitus välittää jonkinlaista avutonta pahaa mieltä tilannekatsauksista. Ikäänkuin äiti menettäisi jotakin, kun ei ymmärrä erottaa lasta itsestään. Tai että lapsi menettää jotakin. Ei ollenkaan tarvitse mennä brittiläistä apua hakemaan. Riittää kun lukee 70-luvun suomalaista lastenhoidon "ammattikirjallisuutta".

        On selkeää todeta tässäkin ketjussa, että useamman lapsen äidit viisastuvat viimeistään kohden. Samoin koin itsekin kolmannelta ja neljänneltä. Voi kunpa edes vielä kaksi kolme olisi lisää ollut, mihin kokemuksen kasvullani olisinkaan yltänyt. Ikikiitollinen olin, kun viimeistä sain työkiireiltäni imettää 2,5 vuotta.


      • mykiäiskä
        Kehitys kehittyy kirjoitti:

        "Kyllä sitä pitää pikkuhiljaa vain kasvaa isommaksi - ja ennen kaikkea äidin tehtävä on tukea siinä eikä jäädä omituiseksi tissijarruksi vain sen takia, että itselle tulee paha mieli, kun ei olekaan enää se äidin vauva siinä, vaan siitähän kasvaa jo kovaa vauhtia taapero. "
        Mistähän näitä GURUtaaperoja löytyy suurine viisausluuloineen. Koko kirjoitus välittää jonkinlaista avutonta pahaa mieltä tilannekatsauksista. Ikäänkuin äiti menettäisi jotakin, kun ei ymmärrä erottaa lasta itsestään. Tai että lapsi menettää jotakin. Ei ollenkaan tarvitse mennä brittiläistä apua hakemaan. Riittää kun lukee 70-luvun suomalaista lastenhoidon "ammattikirjallisuutta".

        On selkeää todeta tässäkin ketjussa, että useamman lapsen äidit viisastuvat viimeistään kohden. Samoin koin itsekin kolmannelta ja neljänneltä. Voi kunpa edes vielä kaksi kolme olisi lisää ollut, mihin kokemuksen kasvullani olisinkaan yltänyt. Ikikiitollinen olin, kun viimeistä sain työkiireiltäni imettää 2,5 vuotta.

        Eihän siinä mitään, jos sinä olet onnistunutkin työkiireiltäsi imettää 2,5 vuotta, hyvät sulle ja lapsellesi. Mutta kun ei suurin osa pysty sellaiseen - ei työnsä puolesta eikä muutenkaan. Eikä monilla ole niin monta lasta kuin sulla. Sen sijaan kaverini työskenteli perhepäivähoitajana ja nykyään taas päiväkodilla hoitajana, ja kyllä se vaan aika surkeeta on, kun tuodaan hoitoon sellaisia lapsia, jotka ovat olleet vain äidin tissin varassa ja sitten ne ei syö eikä juo koko päivän aikana yhtään mitään, vaan menevät nälkälakkoon ja huutavat naama punaisena sitten koko illan kun äiti tulee viimein hakemaan. Siinä häiriintyy kyllä koko perheen yöunetkin sitten, kun sitä nälkää aletaan paikkailemaan yösyötöillä taas ja niin ravaa uupunut äiti töissä ja potee samalla järkyttävää syyllisyyttä.

        Eiköhän se oo paljon vähemmän traumatisoivaa kaikille, jos pystyy päivähoidossa juomaan pullostakin?


    • TISUKKAA

      mykiäiskä: "kyllä se vaan aika surkeeta on, kun tuodaan hoitoon sellaisia lapsia, jotka ovat olleet vain äidin tissin varassa ja sitten ne ei syö eikä juo koko päivän aikana yhtään mitään, vaan menevät nälkälakkoon ja huutavat naama punaisena sitten koko illan kun äiti tulee viimein hakemaan...Eiköhän se oo paljon vähemmän traumatisoivaa kaikille, jos pystyy päivähoidossa juomaan pullostakin? "

      Suomessa päivähoito aloitetaan aikaisintaan 8-9kk iässä. Tuon ikäinen voi jo harjoitella juomaan nokkamukista, varsinkin jos on tiedossa, että päivähoito aloitetaan aikaisin, niin sitten vaan treenataan sitä nokkiksesta tai mukin reunalta aikuisen auttamana juomista vaikka puolivuotiaasta alkaen. Ei tällä ole oikeastaan mitään tekemistä imetyksen pitkään jatkamisen kanssa. Lisäksi osa imetetyistä lapsista osaa juoda hoitomaidot tai muut nesteet tuttipullosta imemisotteen häiriintymättä.

      Tuosta nälkälakkoon menemisestä vielä, pieni lapsi voi olla muutenkin ahdistunut päivähoidon aloituksesta riippumatta siitä imetetäänkö häntä vai ei ja ahdistus voi näkyä ruuasta kieltäytymisenä. Päivähoitajakaverisi ei vaan tiedä kaikista imetetyistä hoitolapsistaan, kaikki taaperoimettäjä kun ei kerro näitä juttuja pk:n henkilökunnalle juuri ikävän suhtautumisen pelossa ja mitäpä se muutenkaan heille kuuluu.

      • mykiäiskä

        No niin minunkin mielestä voisi ja pitäisi harjoitella päiväkotiin menoa varten, eikä mulla ole mitään sitä nokkamukia vastaan, se on ihan hyvä vaihtoehto ton ikäiselle. Mutta kun ei todellisuus aina mene niin kivasti, kun on paljon sellaistakin sakkia, jotka ei vaan ajattele nenäänsä pitemmälle noissa asioissa. Eikä voi sanoa, että perhepäivähoitajana työskennellyt ystäväni ei olisi tiennyt hoitolapsiensa imetyshistoriaa ja tapoja, kun hän oli heidän naapurinsa kuitenkin ja tekemissä ollut äitien kanssa jo ennen hoidon aloittamista. Älä luulottele asioita, joita et voi tietää. Ei kaikki osaa suhtautua asioihin yhtä järkevästi ja luontevasti kuin toiset ja elämässä tulee yllätyksiäkin vastaan. Moni äiti onkin yllättäen saanut työtilaisuuden, jota ei sitten uskalla jättää käyttämättä ja senkin takia lapsia tulee hoidettavaksi myös sellaisina, että heitä ei ole mitenkään "valmisteltu" päivähoitoon.


    • TISUKKAA

      Tracy Hoggista vielä... ei kannata kysesen ihmisen opuksista ottaa imetysneuvoja, voi pahimmillaan mennä hyvinkin pieleen! Oppaat suosittelee välttämään lapsentahtista imetystä, joka kuitenkin parhaiten takaa maidon riittävyyden. Osalla äideistä aikataulutettukin imetys voi onnistua, mutta etukäteen sitä ei voi tietää.

      "olisi syytä opettaa lapsi syömään pumpattua maitoa tai korviketta pullosta jo kahden viikon iässä esim. yksi syöttö päivässä."

      Ei missään nimessä noin pientä vauvaa kannata ruokkia pullolla vain varmuuden vuoksi jotta oppisi pullolle. On riski, että imemisote häiriintyy ja lapsi alkaa hylkiä rintaa, lisäksi jos se on vielä korviketta niin lapsi voi mieltyä korvikkeen makeampaan makuun ja vierastaa rintamaidon makua!

      Tutkimuksissa on saatu näyttöä, että korvike lisää riskiä sairastua ykköstyypin diabetekseen, jos lapsella on samaan aikaan geneettinen alttius, viidesosalla suomalaisista on. Korvike määrällä ei ole merkitystä, pienikin altistus riittää. Eli ei korviketta vain varmuuden vuoksi jotta tottuu pulloon. Eri asia on, jos oma maito ei kerta kaikkiaan riitä tai äiti joutuu lääkitykselle jonka kanssa ei voi imettää.

      • mykiäiskä

        No Hogg tuskin on jumala siinä missä kukaan muukaan, mitä tulee lastenkasvatukseen. Mutta on hänellä hyviäkin pointteja. Eikä hän kyllä minun ymmärtääkseni suosittele mitään aikataulutettua imetystä, vaan korostaa sitä, että vanhempien ei nimenomaan tulisi tuijottaa kelloa, vaan opetella lukemaan vauvansa elekieltä ja muodostaa toiminnassaan rutiineja, jotka tukevat mahdollisuutta lukea sitä elekieltä oikein. Kyllä Hoggin neuvoista on todennäköisesti ollut apua monille sellaisille, jotka eivät luontaisesti ole hoksanneet noita asioita.

        Toki on niin, että jos imetys on vaarassa epäonnistua heti alkuunsa, ei kannata alkaa sotkea kuvioita pullolla. Mutta ei se kaikilla suinkaan siitä vaarannu, jos yhden syötön päivässä ylimääräisenä pursuavalla maidolla hoitaisi esim. isä pullosta antamalla! Miksi siihen pitäisi se korvike sotkea heti automaattisesti? Sitä paitsi siitä on käsittääkseni tutkimuksiakin, että äidinmaito maistuu makeammalta, vaikka siinä onkin vähemmän sokeria kuin korvikkeissa? Moni lapsihan nimenomaan vierastaa korviketta eikä äidinmaitoa jos ei ole korvikkeeseen tottunut.

        Mä olen ihan äidinmaidon puolella, ei siinä mitään. Onhan se ylivertainen "tuote" kaikin puolin verrattuna korvikkeisiin. Ja saa musta jokainen vapaasti imettää vaikka kaksitoistavuotiaaksi asti, se nyt ei mulle kuulu. Mutta jos rehellisesti todella asiaa katsotaan, niin kyllä siinä osalla äideistä on jonkinsorttista takertumista siihen äitiyteen eikä lapsen edun ajattelemista... Mut kukin tyyylillään. Sitäkin voi sitten miettiä, minkälainen on takertuvan äidin lapsi murrosiässä. Minä kun näitä tapauksia näen sitten töissäni jatkuvasti. Että ollaan jo kuustoista, mutta edelleen äitin pieni vauva.


    • TISUKKAA

      Korvikkeeseen takerruin, koska mykiäiskän viestissä lainatussa Hoggin neuvossa kehoitettiin antamaan pullosta korviketta tai äidinmaitoa. Kaikki äidit eivät heru pumpulle eikä maitoa tulvi yli vaikka sitä vauvalle riittäisikin ihan hyvin imettämällä. Tällöin en antaisi korviketta vain jotta lapsi tottuu pulloon. Ja tiedän myös lähipiiristä tapauksen, jossa 1-v lapsi lopetti rinnasta syömisen, kun äiti alkoi totuttaa lasta pulloon. Tämä äiti olisi halunnut jatkaa imetystä. Että ei se pullolle opettaminenkaan aina mene niin kuin haluaisi. Etukäteen näitä ei voi oiken tietää.

      mykiäiskä: "Sitäkin voi sitten miettiä, minkälainen on takertuvan äidin lapsi murrosiässä. Minä kun näitä tapauksia näen sitten töissäni jatkuvasti. Että ollaan jo kuustoista, mutta edelleen äitin pieni vauva." ...

      "Ja kyllähän siinä on jo jotain kasvatuksessa pielessä, jos kaksivuotias ei vielä puhu eikä käy potalla - ja edelleen imetetään. "



      Tarkoitatko viesteilläsi, että 2-vuotiastaan imettävä äiti on väistämättä lapseenasa takertuva? Ja taaperoimetyksestä seuraa ongelmia murrosiässä?? Ehkä ymmärsin väärin.? Havaintoni lähipiiristä eivät tue näkemystäsi. Lapsi joka on saanut rauhassa tankata läheisyyttä ja turvallisuutta, uskaltaa lähteä tutkimaan maailmaa. "Kun antaa lapselle juuret, hän saa siivet"

      Entä miksi vedät tähän keskusteluun mukaan puheen oppimisen ja potalla käynnin? Eiköhän potalle oppimisessa ole tosi suurta variaatiota riippumatta siitä, milloin lapsi on vieroitettu. Ja puheen oppimisessa samoin.

      • pwoeimnb

        Helposti kyllä tulee mieleen, että yli kaksi vuotiasta imettävä äiti on lapseensa takertuva. Jotenkin siitä vähän paistaa ettei osata eikä keksitä muita keinoja antaa läheisyyttä ja turvallisuutta. Ettei olisi peräti lohtusyömistä?


      • mykiäiskä

        No tuolla aiemmin keskustelussa joku ei pitänyt pahana asiana oman lapsensa kohdalla sitä, että vaikka lapsi on jo 2-v. niin ei edelleen puhu eikä käy potalla eli siitä tuo. Eihän tuo nyt niin suoraviivaista ole, että taaperoimetys olisi jotenkin syynä noihin asioihin, vaan yritin hakea sitä kokonaiskuvaa, että jos tilanne on tosiaan tuollainen, niin on kai siinä jo silloin jätetty vähän tenavaa opettamatta taaperon tavoille? Ei minusta se taaperoimetys mitenkään estä siis sitä taaperon tavoille opettamista, mutta se kaikenpuolinen takertuminen siihen ikivauvaan kyllä estää. Myöntänet itsekin, että ei imetys enää taaperoiässä yhtä välttämätöntä ole kuin alle puolivuotiaille? Samoin tarkoitin, että ei se taaperoimetys tee lasta murrosikäisenä aloitteettomaksi ja epäitsenäiseksi, vaan se kasvatus, jossa lapsen kasvua ei ole tuettu, vaan on tuudittauduttu pitämään häntä aina vaan lapsena. On kuule oikeasti aika vistoa nähdä peruskoulun jo käyneitä, poikkeuksetta yleensä poikia, jotka eivät vielä osaa huolehtia omasta hygieniastaan ja vaatteistaan eivätkä kysyttäessä vielä armeijan kutsuntatarkastuksessakaan osaa kertoa omaa kotiosoitettaan! Kun äiti on edelleen kuorinut perunatkin - kun äidistä on niin kiva helliä poikaansa. Yllättyisit jos tietäisit, miten paljon tällaista on nykyaikana.

        Ajan takaa sitä, että ei pidä olla lapsensa luontaisen kehittymisen ja kasvamisen jarruna, vaan tukena - ja pitää olla ylpeä lapsestaan, joka kehittyy ja kasvaa. Ei taaperoimetys sitä automaattisesti estäkään, mutta voi se kyllä joissain tapauksissa olla yksi merkki tällaisesta takertuvasta jarruttelusta.


    • mummi-41

      Tyttäreni imetti lastaan 3 vuotiaaksi.Lapsi ollut terve, ei mitään sairauksia.
      Lopettaminen oli vaikeaa, kummallekin.Sitten hiljalleen maidon tulo loppui ja
      lapsi ymmärsi että näin vaan kävi.Uskon että imettäminen luo lapsen ja äidin
      suhteen elämänpituiseksi yhteenkuuluvaksi suhteeksi.Terveysvaikutukset ovat
      taatusti yksi hyvä puoli,ei allergioita eikä tulehdustauteja. Nyt lapsi täytti 5 v ja
      tähä asti 1 antibioottikkuri.Pysyvät hampaat puhkesivat juuri alas, siis melko
      aikaisssa. Imettäkää tyttäret jos vain voitte ja maitoa riittää.

    • Väkisinimetetty :D

      Mielenkiintoinen keskustelu. Itselläni ei ole lapsia, eikä toivottavasti koskaan tule. Aloin vaan miettiä, että äitini imetti mua 3-vuotiaaksi saakka, ja nyt kun sitä ajattelee niin tosiaan: aika oksettava ajatus. Osasin kuulemma 1,5-vuotiaasta asti puhua mitä vaan, joten todennäköisesti olen sanonut äidilleni, että: "Äiti, tissi!"

      Äitisuhteeni on ollut ongelmainen, hän on hyvin riippuvainen ollut minusta aina. Soittelee tyyliin joka päivä vieläkin (olen 27) ja on huolissaan. Joten voi olla että tuolla pitkällä imettämisellä onkin taustalla äidin halu tuntea itsensä tärkeäksi / vaikeus päästää irti vauvasta, jota sitten perustellaan "suojaravinneaineilla" ja ties millä...

      P.S. Mun hampaat on olleet aina hyvät, vieläkään ei yhtään reikää, koskaan ei ole tehty oikomishoitoja, vaan rivistö on suora. Edes viisauden hampaita ei ole poistettu, koska nekin ovat mahtuneet suuhuni. Jos se jotain kiinnostaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1305
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1066
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      70
      853
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      787
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      715
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      698
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      681
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      668
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      644
    Aihe