Saksalaisten tavat ja stereotypia?

Ms.Tilly

Olen koulutyössäni vähän perehtynyt Saksan kulttuuriin ja saksalaisten tapoihin. Nyt haluaisin uteliaisuuttani kuulla, että minkälaisia mielikuvia teillä on saksalaisista? Esimerkiksi, että saksalaiset ovat "supervirallisia" ja käyvät kellon mukaan. Tai te, jotka olette maassa käyneet tai saksalaisia tunteneet, missä tilanteissa huomasitte eroa?

Hassutkin ajatukset ovat tervetulleita! Kunhan huomaat mainita, onko kyse mielipiteestä vai todetusta havainnosta :).

16

1638

Vastaukset

 • Muutaman kerran Saksassa käyneenä voin kertoa oman kokemukseni, että ihmiset siellä ovat vieläkin huumorintajuttomampia ja vakavampia ja jäykempiä ja sisäänpäin lämpiävämpiä kuin olin kuvitellut. Varsinkin vanhan Itä-Saksan alueella ja pikkukylissä. Lännempänä ihmiset ovat vähän avoimempia ja iloisempia. Itse olen tämmöinen puhelias ja naurava käsilläpuhuja, niin välillä tuli tunne, että minua katsottiin vähän kummallisesti. Itse puhun vähän saksaa, jota yritän käyttää mahdollisimman paljon ihan kohteliaisuutena heitä kohtaan, mutta joskus on ollut tilanteita ettei auttavaa saksaani ole edes haluttu ymmärtää tai minulle on vastattu sellaisella murteella ja sanoilla etten itse ole ymmärtänyt hölkäsen pöläystä.Noh, sitten olen vaihtanut puheen sujuvaksi englanniksi, jota vastapuoli ei taas ole ymmärtänyt:) Heidän englannintaitonsa on kyllä käsittämättömän huonoa. Harva nuorikaan puhuu englantia, mutta ihmekös tuo kun kaikki ohjelmat on dubattuja. Ja eihän heidän tarvitse turistien takia sitä opetella kun ovat varsin omavaraisia ja varakkaita muutenkin eikä turistien eurojen armoilla...

  Mutta taas Saksaan pitää vaan lähteä. Joulumarkkinoille:)

  • Tuohan on nyt ihan puppua.

   Ensinnäkin on Saksa LIITTOTASAVALTA, jonka juuret ovat sieltä ajalta, kun eriluonteiset, erinäköiset ja eri tavalla toimivat jotenkin samankieliset heimot liimattiin vuosisatojen saatossa, toki yli tuhannen vuoden aikanan, yhteen.

   Luonteen erot ovat vielkin suuremmat kuin Suomen eri heimojen, jos nyt kauan Suomessa asuneena voin arvioida.

   Mitä kielitaitoon tule, on nykyisin työhönottajan ensimäisiä kysymyksiä, että mitä kieliä puhutte. Jos siten sanot, että englanti, on vastaus väärä, koska jokainen nyt sentään sitä osaa.

   Se mitä kielellisen omavaraisuuteen tule, arvelen,ettet ole kovin päljon päässyt vertailemaan eri maiden kansalaisten kielitaidon taso, esim. brittien, ranskalaisten ja espanjalaisten. Isot kansat ovat pärjäneet ihan omissa kuvioissa ilman sen kummempi kielitaito, kuin mitä äiti antoi lapsuudessa, britit jopa maailmanlaajuisesti, valitettavasti.


 • Itselläni on melkein pelkästään positiivista sanottavaa saksalaisista. Erittäin kohteliasta porukkaa, sekä vanhukset että nuoriso. Välillä oikein hämmentää, kun on reissussa ja vaikka ravintolaan menossa, niin siellä jo istuvat ihmiset tervehtivät muukalaisia ja samoin monesti myös poistuessaan ravintolasta. Ei kyllä tulisi mieleenkään Suomessa, vähintään pidettäisiin sairaana tms...

  Muutenkin ovat seurallista ja mukavaa porukkaa. Monesti vaan harmittaa, kun alkaa juttelemaan jonkun saksalaisen kanssa, niin äkkiä sitä huomaa olevansa kielitaidoton kun juttua alkaa tulemaan enemmän kun lyhyellä saksalla varustettu turisti ymmärtää.

  Ja taas 2 viikon päästä Berliiniin pitkä viikonloppu tiedossa.

 • Tämä on sitten pelkkiä omakohtaisia havaintoja ja mielipiteitä.

  Saksalaiset yllättävät iloisesti täsmällisyydellään. Jos olen kutsunut vieraita, voin
  varautua siihen, että valmistan ruoan täsmällisesti, koska vieraat ovat sovittuna
  aikana paikallla. Eikä itsenikään kutsuttuna tarvitse miettiä, onko siellä emäntä
  vielä menossa suihkuun tai muuten vain valmistautumattomana.

  Tuo "supervirallisuus" haihtuu siinä vaiheessa kun oppii paremmin tuntemaan.
  Parempi katsoa kuin katua, sopisi hyvin tähän tilanteeseen.
  Työskentely saksalaisen Kollegan kanssa on yleensä miellyttävää, koska sovittuihin asioihin voi luottaa. Toki heissäkin on olemassa pyrkyreitä ja kyynärpäitten käyttäjiä, niinkuin kaikissa muissakin kansalaisuuksissa.
  Jopa suomalaisissa.
  Ulkomaalaisena kyllä on parasta varautua siihen, että tullaksesi hyväksytyksi, työpanoksesi on oltava parempi kuin saksalaisen. Ainakin työsuhteen alussa tilanne useimmiten on sellainen. Mutta siinähän meillä suomalaisilla ei liene ongelmia, sillä Saksassa meidät tunnetaan "työhulluna" porukkana. Vai liekö sitten niin, että juuri Saksan työelämään hakeutuvat ovat varustettu erityisellä "työgeenillä", joka takaa huippuahkeran maineen.

  Plussapuolena mainittakoon myöskin se, että saksalaiset osaavat juhlia ja pitää hauskaa, ilman kaatokänniä.

 • Tamarix: "Ulkomaalaisena kyllä on parasta varautua siihen, että tullaksesi hyväksytyksi, työpanoksesi on oltava parempi kuin saksalaisen. Ainakin työsuhteen alussa tilanne useimmiten on sellainen. Mutta siinähän meillä suomalaisilla ei liene ongelmia, sillä Saksassa meidät tunnetaan "työhulluna" porukkana."

  Näin on, mutta eipä suomalaista oikein pidetä siellä edes ulkomaalaisena, ei varsinkaan jos hänen saksan kielen taitonsa on hyvä ja hän elää sekä käyttäytyy siivosti. Saksa on joistakin sisäisistä ongelmistaan ja muutamasta vähemmän kehuttavasta kansallisesta luonteenpiirteestään huolimatta kaiken kaikkiaan erinomainen maa.

 • Omalaatuinen teitittelykulttuuri.

  Kesätyöpaikassani kollegat kättelivät toisensa joka ikinen aamu ja teitittelivät toisiaan, totta kai. Sinuiksi ei oltu päästy vielä vuosi(kymmeni)enkaan jälkeen..

  • Hei,
   mitä vikaa on teitittelyssä?
   Aikanaan tätä asiaa selitettiin minulle näin: Työpaikalla teitittely on luontevampaa ja kohteliampaa koska... on paljon helpompi sanoa, sinä "pölkkypää" kuin jos sanoisi Te "pölkkypää". Näin ollen turhan henkilökohtainen loukkaaminen jää helpommin tekemättä.
   Sitäpaitsi henkilölle joka ei hallitse hyvin kieltä, on teitittelymuoto helpompi, kuin aloittaa verbien taivuttelu sinä-muotoon.
   Hyvää jatkoa Teille, vaikka en sinuttelekaan.


 • Teitittelykulttuuri on aika jännä, Suomessa sitä kun ei oikeastaan ole ollenkaan, ainakaan minun puhumassani suomen kielessä ;) Ja se on kyllä helpompaa ainakin meikäläiselle teititellä saksaksi. Eli saksaksi on luonnollista teititellä, suomen kielessä taas tulee ihan ulkopuolisillekin sanottua esim. ''hei voitsä auttaa?'' -tyyliin.

  • Suomalainen koulujärjestelmä ei tee eurokelpoisia kansalaisia. Kaikkien valtakielen alueella teititellään, ei pelkästään Saksan kielisessä Euroopassa.


  • Kyyninen_ihminen kirjoitti:

   Suomalainen koulujärjestelmä ei tee eurokelpoisia kansalaisia. Kaikkien valtakielen alueella teititellään, ei pelkästään Saksan kielisessä Euroopassa.

   Suomenkielestä on lähtenyt teitittely kulttuuri jo ajat sitten, ja se ei todellakaan ole koulujärjestelmän syytä. Se on luonnollista kielen muotoutumista ja ajan saatossa suomalaiset ovat alkaneet pitää teitittelyä tarpeettomana, ja tilalle onkin tullut yleiskieli.


 • Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Aina ja kaikkialla.

  www.pipa01.blogspot.com

 • Eiköhän sininkin kannata tutkia vaan historiaa ja erityisesti 2 maailman sotaa eiköhän siittä sulle saksalaisten tavat sselvine

  • Vittu mikä idiootti sinä olet,tukehdu rauhassa jussipaitaasi ja kauralimaasi


 • Kyllähän tuota "maailman napa-meininkiä" näkyy vieläkin. Lomakohteissa olettavat että kaikkialla puhutaan saksaa, ovat äänekkäitä, osaavat etuilla jonoissa etc. Tosin kirkkaan ykköspaikan huonoissa käytöstavoissa/sikailussa on nykyisin lunastanut veli venäläinen.

 • Hissa kertoo kaiken..

 • Saksassa asuessa on kyllä tullut naurettua kerran jos toisenkin saksalaisten muka-tehokkuudelle - vaikka historiallisesta näkökulmasta voi kömpelön byrokratian ja epäluulon tietojen keräämistä kohtaan toki ymmärtää.

  Kirjoitin jonkun aikaa sitten berliiniläisten tyypillisestä kettuilusta ja kiukuttelusta Tripststeri.fi-sivustolla: https://www.tripsteri.fi/berliini-blogi/berliininmurre

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.