Keräilyn kyseenalaistuminen

Turhaa kuolemaa

Ovatkohan perhosharrastajat kokeneet samaa kuin minä: Perhosten tappaminen kokoelmaa varten tuntuu yhä turhemmalta ja väärältä. aina kauden alussa joutui jotenkin psyykkaamaan itsensä brutaaliksi ja tunnottomeksi kuolemalle.
Museotkaan eivät liene kovin halukkaita ottamaan perintökokoelmia; perhosista tulee yliedustettuja siellä.
Ja ympäristöt muuttuvat ja pilaantuvat. Mitä mieltä on tiedolla tammenlehtikehrääjästä, joka on löydetty toukkana Koivuhovista vuonna 1954, ja viettänyt nämä vuodet kokoelmassani ainoana lajinsa edustajana?

8

3075

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aurinia

      Jos perhosten tappaminen tuntuu vaikealta, niin silloin ei voi kuin suositella lopettamista. Muutenhan perhostenkeräily on parasta perhosten suojelemista mitä voi vaan olla. Väitteeni perustan siihen, että esimerkiksi suomessa on yli 2000 alan aktiivi harrastajaa, ja varmasti yksi euroopan parhaiten tunnetuista hyönteiskannoista.Saksassahan esimerkiksi kävi niin, että kun kaikki lajit rauhoitettiin, niin keräily loppui.Samalla loppui myös kaikenlainen tieto siitä missä mitäkin lajia esiintyy.Tämänjälkeen voitiin surutta tuhota elinbiotioopit tiedon puutteessa.Perhosten keräily ei kantoja tapa, vaan biotoopin tuhoutuminen kyllä.Keräilyssä kannattaa kyllä elinbiotoopilla harkita kuinka monta munivaa naarasta ottaa, tai ainakin tarkistaa ovatko ne jo munineet .Onneksi näillä kavereilla on siivet selässä,ja ne voivat valita uuden biotoopin jos vaan sellainen sattuu löytymään.Suomessa onneksi on pitkään saanut keräillä perhosia ja tietoa elinbiotoopeista on kertynyt mukavasti. Esim. itä-suomesta löytyy monta rauhoitettujen perhosten elinbiotoopia jotka nauttivat lain suojaa.

      • ap.

        Enpä voi väittää vastaan noita näkökohtiasi. Minulle vain sattui iän karttuessa, että yksilönkin elämän tietoinen lopetus tuntui väärältä. Kuoleehan perhosia esim likenteessä törmäämällä öisin autoja päin valojen häikäiseminä.
        Kun katselee luontofilmissä lähikuvaa hyönteisestä, joka siistii verkkosilmiään eturaajoillaan, se tuntuu siinä määrin itseorientoituvalta ja elämäänsä oikeutetulta kuin ns korkeammatkin olennot. Keräilyn lopetus tietenkin sulkee monta näköalaa näiden mainioiden eläinten maailmaan. Mutta.... miksi virkistäytyisin joidenkin toisten kuoleman kautta?


    • aurinia

      Oikeassa olet, ja joskus kyllä kieltämättä on tullut sama mieleen, mutta keräilyvietti on saanut kuitenkin vallan...luulisin että 500km reissu kesäiltana autolla tappaa enemmän hyönteisiä lukumääräisesti minkä vanha keräilija tallentaa kesässä..
      No, kaikki on suhteellista, ympäristön muutokset saattavat tappaa koko miljoonia vuosia kehittyneen populaation 5 minuutissa.Olenkin miettinyt tätä hommaa juuri siltä kantilta että perhosten keräily on parasta suojelua mitä voi olla. Tieto on valtaa tässäkin asiassa. Toinen juttu on tietysti yhden keräilijän tekemä lovi kantaan..
      Onneksi tuota hyönteismassaa riittää tuolla luonnossa, niin lintujen ym ruuaksi,kuin muutama ylioppilas larvannon kokoelmiinkin..

    • Anonyymi

      Voiko joku tosissaan väittää, että elävän eläimen tappaminen kokoelmaan suojelee luontoa? Ihmisen saalistusvietti ja luonnon hallinnantarve on tuhoamassa koko ekosysteemin. Perhosten keräilijät voisivat katsoa peiliin ja keksiä jonkun muun tavan olla herra.

      • Anonyymi

        Kyllä noin voi väittää. Suomessa perhosten ja lajiston tuntemus on maailman parhaimmistoa, kiitos harrastelijoiden. Keräilyn ansiosta elinbiotooppeja opitaan tuntemaan ja niitä voidaan suojella. Lyhyellä automatkalla perhostelupaikalle tappaa enemmän hyönteisiä, kuin keräilijä nappaa koko elämänsä aikana. Onko se hyväksyttävämpää vain, koska siitä tappamisesta ei ole samalla tavalla tietoinen? Ne perhoset ja muut hyönteiset kuolevat siinä täysin turhaan. Keräily on välttämätöntä entomologian, eli hyönteistieteen kehitykselle. Ekosysteemejä on tuhoamassa elintilan väheneminen, ei harrastelijakerääminen. Näitä elintiloja voidaan suojella, kun perhosia kerätään ja kanta opitaan tuntemaan. Useimmat napatut päiväperhoset ovat ehtineen hyvin todennäköisesti jo munimaan, ja kuolisivat pian. Lisäksi perhoselle ei aiheudu lainkaan kipua, sillä esim. etyyliasetaatti on nopea tainnuttamaan. Monarkkiperhosia kuolee vuosittain muuttokauden aikana tutkitusti n. 20 miljoonaa yksinään liikenteen takia. Keräily ei ole mikään uhka ekosysteemeille, mutta elinbiotooppien tuhoutuminen ja muuttuminen on.


      • Anonyymi

        Lisäksi siinä missä keräilijä yleisimmin kerää yhden tai kaksi yksilöä/laji, elinbiotoopin tuhoutuminen voi tuhota jopa useita lajeja hyvin nopeasti. Jos perhosharrastukseen on lähtenyt, löytyy usein myös tietoa perhosista ja niiden uhanalaisuusluokituksista. Uhanalaisia tai rauhoitettuja perhosia ei kerätä periaatteessa. Elinvoimaisen lajin yksilön nappaamisesta ei aiheudu mitään seurauksia lajille tai ekosysteemille.


    • Minä haluaisin kysyä miten perhosia voi säilyttää kuolleena koska en haluaisi laittaa niitä epoksiin ja netissä lukee että tarvitsisi 80% etanolia mitä ei ole myynnissä lakisyistä.

    • Anonyymi

      Olen perhosten keräilijä ja tunnustan, että joskus tuntuu pahalta laittaa perhonen purkkiin jostain syystä, niinpä olen myös päästänyt joskus haavitun yksilön takaisin luontoon ajatellen, että ei ole tarpeen tätä ottaa.
      Jos kerää jostain lajista suurta sarjaa, josta käy ilmi lajin vaihtelu, lento aikoja, jne. niin silloin pitää tappaa paljon samaa lajia luonnollisesti, yleensä kuitenkin suuren sarjan keräämiseen menee monia vuosia tai vuosi kymmeniä, ellei laji ole hyvin yleinen ja kerääjä aktiivinen lajin lento-aikana.
      Kerätty ja talletettu yksilö, johon on liitetty asianomainen etiketti, josta selviää ne tiedot, mitä pitää, on täydellinen dokumentti yksilöstä ja se voi olla arvokas joskus tieteen kannalta, tosin varmaan suurin osa yksilöistä jää vaille suurta tieteellistä arvoa, mutta emme voi tietää mitä ympäristössämme tulevaisuudessa tapahtuu, joten kerätyt yksilöt ovat kertomassa mm. mitä lajeja jossain ennen oli, luonto muuttuu ihmisen toimesta ja luonnostaan, jos ei olisi kerätty aineistoa mm. museoihin, niin emme sitten tietäisi tapahtuneita muutoksia niin tarkkaan, hyönteiset ovat hyviä indikaattoreita kertomaan muutoksesta.
      On monia perhoslajeja mm. mikroissa, joita on maastossa vaikea tunnistaa ja tehdä lajista varmaa havaintoa, ei edes valokuva kerro aina niin hyvin lajin tuntomerkkejä, että se voitaisiin varmuudella lajilleen tunnistaa, mutta jos on talletettu yksilö, niin sitä voidaan monelta suunnalta tutkia ja ottaa jopa DNA näyte.
      Tekeekö tappamisen tietoisesti tai tietämättään ei yksilölle ole eroa, kun kävelee maastossa, niin muurahaisia ja muitakin kuolee jalkojen alle tuhansia, se että tietoisesti pyydystää, joko pyydyksillä tai haavilla perhosia, niin suuressa kuvassa se on täysin merkityksetöntä, verrattuna moneen muuhun toimeen.
      Itselleni on suuri kauhistus se, miten ihmiset kohtelevat lähiympäristöään, näkee ymmärryksen tason siitä, onko tolkutonta nurmikenttää ja muuta hölmöyttä pihalla, kuten lupiineja jne. Valtavasti hyönteisiä ja muitakin pieneläimiä kuolee ruohonleikkureihin, kun pitää olla nurmikenttä isäntäväellä. Itselläni on monen kirjava hyönteiselo kesällä pihalla, moni hyönteinen saa olla kuin paratiisissa pihallani, verrattuna naapureiden luontoa hylkivään ja tuhoavaan toimintaan.
      Sanon, että perhosten keräily ja moni muu luonto harrastus on avain suurempaan ymmärrykseen, ymmärrykseen joka valitettavasti suurelta osaa ihmisistä puuttuu, sen näkee juuri esim. tarkastelemalla ihmisten pihoja, kuten edellä kerroin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe