Keräilyn kyseenalaistuminen

Turhaa kuolemaa

Ovatkohan perhosharrastajat kokeneet samaa kuin minä: Perhosten tappaminen kokoelmaa varten tuntuu yhä turhemmalta ja väärältä. aina kauden alussa joutui jotenkin psyykkaamaan itsensä brutaaliksi ja tunnottomeksi kuolemalle.
Museotkaan eivät liene kovin halukkaita ottamaan perintökokoelmia; perhosista tulee yliedustettuja siellä.
Ja ympäristöt muuttuvat ja pilaantuvat. Mitä mieltä on tiedolla tammenlehtikehrääjästä, joka on löydetty toukkana Koivuhovista vuonna 1954, ja viettänyt nämä vuodet kokoelmassani ainoana lajinsa edustajana?

13

3732

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aurinia

      Jos perhosten tappaminen tuntuu vaikealta, niin silloin ei voi kuin suositella lopettamista. Muutenhan perhostenkeräily on parasta perhosten suojelemista mitä voi vaan olla. Väitteeni perustan siihen, että esimerkiksi suomessa on yli 2000 alan aktiivi harrastajaa, ja varmasti yksi euroopan parhaiten tunnetuista hyönteiskannoista.Saksassahan esimerkiksi kävi niin, että kun kaikki lajit rauhoitettiin, niin keräily loppui.Samalla loppui myös kaikenlainen tieto siitä missä mitäkin lajia esiintyy.Tämänjälkeen voitiin surutta tuhota elinbiotioopit tiedon puutteessa.Perhosten keräily ei kantoja tapa, vaan biotoopin tuhoutuminen kyllä.Keräilyssä kannattaa kyllä elinbiotoopilla harkita kuinka monta munivaa naarasta ottaa, tai ainakin tarkistaa ovatko ne jo munineet .Onneksi näillä kavereilla on siivet selässä,ja ne voivat valita uuden biotoopin jos vaan sellainen sattuu löytymään.Suomessa onneksi on pitkään saanut keräillä perhosia ja tietoa elinbiotoopeista on kertynyt mukavasti. Esim. itä-suomesta löytyy monta rauhoitettujen perhosten elinbiotoopia jotka nauttivat lain suojaa.

      • ap.

        Enpä voi väittää vastaan noita näkökohtiasi. Minulle vain sattui iän karttuessa, että yksilönkin elämän tietoinen lopetus tuntui väärältä. Kuoleehan perhosia esim likenteessä törmäämällä öisin autoja päin valojen häikäiseminä.
        Kun katselee luontofilmissä lähikuvaa hyönteisestä, joka siistii verkkosilmiään eturaajoillaan, se tuntuu siinä määrin itseorientoituvalta ja elämäänsä oikeutetulta kuin ns korkeammatkin olennot. Keräilyn lopetus tietenkin sulkee monta näköalaa näiden mainioiden eläinten maailmaan. Mutta.... miksi virkistäytyisin joidenkin toisten kuoleman kautta?


    • aurinia

      Oikeassa olet, ja joskus kyllä kieltämättä on tullut sama mieleen, mutta keräilyvietti on saanut kuitenkin vallan...luulisin että 500km reissu kesäiltana autolla tappaa enemmän hyönteisiä lukumääräisesti minkä vanha keräilija tallentaa kesässä..
      No, kaikki on suhteellista, ympäristön muutokset saattavat tappaa koko miljoonia vuosia kehittyneen populaation 5 minuutissa.Olenkin miettinyt tätä hommaa juuri siltä kantilta että perhosten keräily on parasta suojelua mitä voi olla. Tieto on valtaa tässäkin asiassa. Toinen juttu on tietysti yhden keräilijän tekemä lovi kantaan..
      Onneksi tuota hyönteismassaa riittää tuolla luonnossa, niin lintujen ym ruuaksi,kuin muutama ylioppilas larvannon kokoelmiinkin..

    • Anonyymi

      Voiko joku tosissaan väittää, että elävän eläimen tappaminen kokoelmaan suojelee luontoa? Ihmisen saalistusvietti ja luonnon hallinnantarve on tuhoamassa koko ekosysteemin. Perhosten keräilijät voisivat katsoa peiliin ja keksiä jonkun muun tavan olla herra.

      • Anonyymi

        Kyllä noin voi väittää. Suomessa perhosten ja lajiston tuntemus on maailman parhaimmistoa, kiitos harrastelijoiden. Keräilyn ansiosta elinbiotooppeja opitaan tuntemaan ja niitä voidaan suojella. Lyhyellä automatkalla perhostelupaikalle tappaa enemmän hyönteisiä, kuin keräilijä nappaa koko elämänsä aikana. Onko se hyväksyttävämpää vain, koska siitä tappamisesta ei ole samalla tavalla tietoinen? Ne perhoset ja muut hyönteiset kuolevat siinä täysin turhaan. Keräily on välttämätöntä entomologian, eli hyönteistieteen kehitykselle. Ekosysteemejä on tuhoamassa elintilan väheneminen, ei harrastelijakerääminen. Näitä elintiloja voidaan suojella, kun perhosia kerätään ja kanta opitaan tuntemaan. Useimmat napatut päiväperhoset ovat ehtineen hyvin todennäköisesti jo munimaan, ja kuolisivat pian. Lisäksi perhoselle ei aiheudu lainkaan kipua, sillä esim. etyyliasetaatti on nopea tainnuttamaan. Monarkkiperhosia kuolee vuosittain muuttokauden aikana tutkitusti n. 20 miljoonaa yksinään liikenteen takia. Keräily ei ole mikään uhka ekosysteemeille, mutta elinbiotooppien tuhoutuminen ja muuttuminen on.


      • Anonyymi

        Lisäksi siinä missä keräilijä yleisimmin kerää yhden tai kaksi yksilöä/laji, elinbiotoopin tuhoutuminen voi tuhota jopa useita lajeja hyvin nopeasti. Jos perhosharrastukseen on lähtenyt, löytyy usein myös tietoa perhosista ja niiden uhanalaisuusluokituksista. Uhanalaisia tai rauhoitettuja perhosia ei kerätä periaatteessa. Elinvoimaisen lajin yksilön nappaamisesta ei aiheudu mitään seurauksia lajille tai ekosysteemille.


      • Anonyymi

        Juuri näin. Ihminen on hävittänyt ennenkin lukuisia lajeja järjettömän keräilyhimonsa ansiosta ja kuvitellessaan, että riistettävää riittää loputtomiin.


    • Minä haluaisin kysyä miten perhosia voi säilyttää kuolleena koska en haluaisi laittaa niitä epoksiin ja netissä lukee että tarvitsisi 80% etanolia mitä ei ole myynnissä lakisyistä.

    • Anonyymi

      Olen perhosten keräilijä ja tunnustan, että joskus tuntuu pahalta laittaa perhonen purkkiin jostain syystä, niinpä olen myös päästänyt joskus haavitun yksilön takaisin luontoon ajatellen, että ei ole tarpeen tätä ottaa.
      Jos kerää jostain lajista suurta sarjaa, josta käy ilmi lajin vaihtelu, lento aikoja, jne. niin silloin pitää tappaa paljon samaa lajia luonnollisesti, yleensä kuitenkin suuren sarjan keräämiseen menee monia vuosia tai vuosi kymmeniä, ellei laji ole hyvin yleinen ja kerääjä aktiivinen lajin lento-aikana.
      Kerätty ja talletettu yksilö, johon on liitetty asianomainen etiketti, josta selviää ne tiedot, mitä pitää, on täydellinen dokumentti yksilöstä ja se voi olla arvokas joskus tieteen kannalta, tosin varmaan suurin osa yksilöistä jää vaille suurta tieteellistä arvoa, mutta emme voi tietää mitä ympäristössämme tulevaisuudessa tapahtuu, joten kerätyt yksilöt ovat kertomassa mm. mitä lajeja jossain ennen oli, luonto muuttuu ihmisen toimesta ja luonnostaan, jos ei olisi kerätty aineistoa mm. museoihin, niin emme sitten tietäisi tapahtuneita muutoksia niin tarkkaan, hyönteiset ovat hyviä indikaattoreita kertomaan muutoksesta.
      On monia perhoslajeja mm. mikroissa, joita on maastossa vaikea tunnistaa ja tehdä lajista varmaa havaintoa, ei edes valokuva kerro aina niin hyvin lajin tuntomerkkejä, että se voitaisiin varmuudella lajilleen tunnistaa, mutta jos on talletettu yksilö, niin sitä voidaan monelta suunnalta tutkia ja ottaa jopa DNA näyte.
      Tekeekö tappamisen tietoisesti tai tietämättään ei yksilölle ole eroa, kun kävelee maastossa, niin muurahaisia ja muitakin kuolee jalkojen alle tuhansia, se että tietoisesti pyydystää, joko pyydyksillä tai haavilla perhosia, niin suuressa kuvassa se on täysin merkityksetöntä, verrattuna moneen muuhun toimeen.
      Itselleni on suuri kauhistus se, miten ihmiset kohtelevat lähiympäristöään, näkee ymmärryksen tason siitä, onko tolkutonta nurmikenttää ja muuta hölmöyttä pihalla, kuten lupiineja jne. Valtavasti hyönteisiä ja muitakin pieneläimiä kuolee ruohonleikkureihin, kun pitää olla nurmikenttä isäntäväellä. Itselläni on monen kirjava hyönteiselo kesällä pihalla, moni hyönteinen saa olla kuin paratiisissa pihallani, verrattuna naapureiden luontoa hylkivään ja tuhoavaan toimintaan.
      Sanon, että perhosten keräily ja moni muu luonto harrastus on avain suurempaan ymmärrykseen, ymmärrykseen joka valitettavasti suurelta osaa ihmisistä puuttuu, sen näkee juuri esim. tarkastelemalla ihmisten pihoja, kuten edellä kerroin.

      • Anonyymi

        Luonnon ymmärtäminen ei todellakaan edellytä keräilyharrastuksen jatkamista loputtomiin. Aikansa kutakin, voisit ehkä itsekin jo todeta.


    • Anonyymi

      Mä aloitin perhosten keräilyn pienenä koulukkaana v. 1977 ja lopetin 1982. Pitäisikö jo kieltää moinen itsekäs turhuus. On aivan järjetöntä himokkuutta pyydystää, tainnuttaa ja omistaa taulukaupalla tappamiaan perhosia. Useat perhoslajit taantuneet jo muutenkin, kun ihminen valloittaa, raivaa ja rakentaa maa-aloja, ja sen lisäksi liiskaa miljoonia perhosia tuulilasiin erityisesti kesäiltaisin.

      • Anonyymi

        Aniharvalla lapsena tai nuorena alkanut kiinnostus mm. perhosiin ja niiden keräily jatkuu vanhuuteen asti, yleensä se lopahtaa ja kertoo siitä, että ei oltu aidosti, oikeasti alaan "vihkiytyneitä".
        Suomen perhoset tunnetaan hyvin verrattuna monen muun maan tilanteeseen, perhosten harrastajat erityisesti aktiivi keräilijät tuottavat, ovat tuottaneet valtavasti tietoa meidän alueen perhosista, tieto auttaa perhosten suojelussa. On aika vähän sellaisia lajeja, joita voi keräilemällä vähentää ja ne ovat jo rauhoitettuja sekä aktiivi harrastajat tietävät nämä yrittävät niiden elinympäristöjä suojella, eihän tavallinen tyhmä nurmikko kansalainen ymmärrä mitään hyönteisten ahdingosta, vaan jatkaa vain sitä tolkutonta elämän tapaansa, tuhoten luontoa jatkuvilla pöljyyksillä kohteena oma lähi ympäristö. Se tolkuton "hoitaminen" mm. pihojen, pihan lähi ympäristön köyhdyttäminen on valtava tekijä monille perhosille ja luonnolle yleensä. Kun sitten hyvin usein kuulee puututtavan perhosten keräilyyn, että se on joidenkin mielestä "suuri kauhistus", niin tämä kertoo tarkalleen yksilön ymmärrys kyvystä luontoa kohtaan eli sivuutetaan se tärkein asia ja tartutaan, kiinnitetään huomio seikkaan, jolla ei negatiivista vaikutusta luontoon ole, hyvin harvinaisissa poikkeus tapauksissa voidaan keräilemällä jotain perhospopulaatiota haitata.
        "Moinen itsekäs turhuus" Sanoisin, että moni pikkuperhonen, mutta myös makro on niin vaikeasti tunnistettava, että jos ei yksilöä ole konkreettisesti olemassa tarkasteltavana, kuin vain valokuvassa tai muistossa päässä, niin silloin tieto jää lajista pois tai epäselväksi.
        Mihinkään tauluihin ei kuulu perhosia kerätä, jos tarkoitus on oikea eli halu oppia lajeja, kerätä tarkkaa tietoa, olla avuksi luonnon kokonaiselämälle, sitä rikastuttaen, nyt suurin osa ihmisistä vain köyhdyttää tätä kokonaiselämää, asia pitäisi olla päin vastoin eli omassa lähiympäristössä kuten pihoilla olisi toiseen suuntaan tapahtuva kehitys kulku, se olisi tervettä ja järkevää.
        Moni syö lihaa, mutta ei pysty tappamaan eläintä itse eli kysymys on omasta egosta, tuntemuksesta, samoin moni, liian moni pystyy kyllä tuhoamaan hyönteisen ympäristön, mutta puuttuu sitten henkilöön, joka tappaa esim. perhosen keräily tarkoituksessa.
        Valtavia ristiriitaisuuksia on ihmisissä, kun he elävät tätä omaa tolkuttomuuttaan, tehden nurmikoita, hoitaen niitä ja pilamalla luonnollinen maaperä haravoimalla karike mm. puun lehdet pois, kuinka moni, miljoonia, hyppyhäntäisiä jne. tuhoutuu? Kaikista "ymmärtäväisin" tolikka ajaa Audillaan golffaamaan, jopa lentää Thaimaaseen asti "urheilemaan".


    • Anonyymi

      Parasta on, kun niiltä leikkaa pään irti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet taitava

      monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo
      Ikävä
      76
      9412
    2. Sinällään hauska miten jostakin

      jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per
      Ikävä
      68
      3413
    3. Mikä ihme sai sut käyttäytymään

      Niin helvetin törkeästi mua kohtaan, jos kerta olet ihastunut?
      Ikävä
      46
      2808
    4. Voi helvetti

      Mihin olet mut ajanut.
      Ikävä
      28
      2302
    5. Osuuspankki Kuhmo!

      Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto
      Kuhmo
      53
      2265
    6. Miten voit manipuloida katsojalukuja?

      Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj
      Ateismi
      21
      2217
    7. Tiedät etten tiedä

      Mitä pitäisi tehdä.
      Ikävä
      15
      1981
    8. Rakkaalleni!

      Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus
      Tunteet
      15
      1793
    9. Työttömyys kasvaa

      Onneksi persujen kannatus ei kasva.
      Perussuomalaiset
      69
      1735
    10. hyvää yötä.

      toivottavasti sulla oli kiva jouluaatto. 🤍
      Ikävä
      18
      1659
    Aihe