Minulle kävi näin. Olen sijoittanut ny 10 vuotta n 20 eri yhtiöön(nimiä en mainitse) ja tilannetarkastuksen jälkeen kun olin myynyt kaikki omistamani osakkeet niin jäin häviölle n 20.000e. Se että miten näin on päässyt käymään, sitä en ala selvittelemään, mutta varoitan kuitenkin että tämä on kovaa peliä. Osakesijoittamiseen en enää usko palaavani koskaan. Osakkeita ostelin perinnöksi saammallani kiinteistölä sen muutettua rahaksi. En kaipaa neuvoja tai viisasteluja yms sillä olen asian kanssa jo sinut ja elämä jatkuu.
Varoituksena aloittelijoille
31
3433
Vastaukset
- Palikkaraaja
Noin siinä käy kun aloittaa kaikkien aikojen huipulla vuonna 2000 ja myy huonona aikana 2011, varsinkin jos salkussa on ollut mukana Suomen talouden ruostunut kultakimpale Nokia.
Ei pitäisi antaa tumpelolle kerralla paljon rahaa.- tuskinpa huono
Ei kai tuo mikään huonokaan business ole voinut olla. Tappioiden määrästä jo voi päätellä, että keskimääräinen osakepääomakin on ollut melko huomattava, joten osinkojen tuottokin (puhdasta, riihikuivaa) on täytynyt olla kymmenen vuoden aikana merkittävää, ellei nyt sitten ole sijoittanut aivan johonkin p---läpiosakkeisiin, joille ei osinkoa makseta.
Ihmetyttää vaan, että miksi keskustelun aloittaja on myynyt osakkeensa juuri nyt huonona aikana, kun hyvät ajat kajastavat jo kukkulan takaa.
- Perusteet kuntoon
Olisi kannattanut hajauttaa (useaan yhtiöön sijoittaminen ei välttämättä ole hajauttamista). Vielä yksinkertaisempaa olisi ollut ostaa kultaharkkoja.
- Aika aikaansa
10 vuotta sitten valtionpankitkin myivät kultaansa pois ja sanottiin ettei siitä enää ikinä tule sijoituskohdetta...
- osake jäi
Mulla meni 40 000 euroa. Osake sijoittamisessa tulee väkisinkin heiluntaa. Se vaan täytyy kestää.
- Jaakov
Ei kannata ostaa niitä muotiosakkeita. IT-ala oli vuonna 2000 kuuminta hottia, se tuli äkkiä alas. TietoEnatorin osake maksoi 85eur/kpl - itse yhtiö ei ikinä ole voinut olla niin arvokas, että joku olisi edes hulluimmissa unelmissaan maksanut osakkeesta sen 85 euroa.
Älä osta osakkeita, joiden oma pääoma suhteessa osakkeen hintaan on suuri.
Sensijaan painota pitkässä salkussa osinkotuottoa, vakaata osinkohistoriaa.
Älä myöskään osta osakkeita silloin, kun osingot on julkistettu - kurssi on jo noussut enemmän, kuin saatava osinkohyöty.
Noilla vinkeillä ei välttämättä tehdä unelmatuottoja, mutta uskon vakaasti, että pitkän ajan tuotto on vahvasti plus-merkkinen. Myös hyvä osinkohistoria on tärkeä, paljon on niitä yhtiöitä, jotka yhtenä vuotena maksaa huippuosingon ja muina vuosina ei maksa.
Jos oikeasti ymmärtää osakkeista ja omaa hyvän pelisilmän - osaa sitten tehdä huipputuottoa. Itse en osaa, ymmärrän paljonkin pörssistä ja yhtiöistä, mutta en osaa ennustaa, mikä ala kannattaa, tai mitkä yhtiöt ovat "nousussa".
Tässä minun 2min pohdintani, voin olla väärässäkin. - 24
"Osta silloin, kun muut maailailevat maailmalopun kuvia seinille."
"Myy silloin, kun ajat näyttävät hyviltä."
Kumpikohan noista tällä hetkellä on valloillaan? - jaakov
Nythän on tunnetusti matalasuhdanne. Kannattaa aina selvittää, paljonko jostain yhtiöstä kannattaa maksaa. Onko osake edullinen.
Aina ei voi noudattaa tuota "parhaimman toimeksianto-ajankohdan" vinkkiä, jaksottamalla ostot pitkälle aikavälille on todettu myös toimivaksi.
Todellakaan aina, kun asiat menee huonosti, ei välttämättä ole sitä 100 000eur ylimääräistä osakkeisiin - vaan on pakko jaottaa ostoja.
Rahan säilyttäminen tilillä odottaen arvonlaskua, on myös riskialtista: inflaatiosuoja on olematon. - jf9e¨gfe+
pajatson pelaaajille ja lottoajille käy myös noin...
ahneus vie kaiken. pitäs osata ottaa pois vaikka 50-100% voitolla viimeistää - jaakov
Arpajaisilla ei ole mitään tekemistä osakesijoittamisen kanssa. Kun ostaa osakkeen, saa osuuden yhtiöstä (hyvin, hyvin pienen).
Kun ostaa arvan, siinä ei omista mitään. Arvassa voi olla voitto, tai sitten ei.
Järkevällä osakesalkulla tekee pitkällä aikavälillä hyvän voiton. Pitää vain olla kärsivällinen ja ostaa lisää (painaa keskihintoja alas) jos pörssi laskee.
Tyypilliset osakesijoittajat, jotka ovat rikastuneet palkkatyön ohella osakesijoittamisella, ovat yleensä olleet osta-ja-pidä sijoittajia.
Osinkotuotto on hyvä mittari siitä, mikä on järkevä osake näin palkansaajan näkökulmasta. Jotkut osaa haistella markkinatuulia ja tehdä hyvää voittoa aktiivisella osto/myynti-toiminnalla. Suurin osa ei osaa ja minäkin kuulun tähän jälkimmäiseen sakkiin.
Osakkeiden ostaminen/myyminen jatkuvasti maksaa ihan mielettömästi. Samalla tulee maksaneeksi hurjasti ylimääräisiä veroja.
Minun osakesalkkuni on tällähetkellä juuri ja juuri plussan puolella, mutta toisaalta salkkuni koko on hyvinkin pieni. n. 102 000eur, eli isojen poikien kerhoon en pääse.- `'yoU]y/
Arpajaiset ei ole oikein hyvä vertaus mutta korttipeli on.
Korttipelissä pelaajat tuovat rahan pöytään ja sitten kortilla katsotaan kenelle ne kuuluvat.
Pörssipelissä on lähes samoin. Rahaa ei tule kuin pelaajilta pientä osinkoa luukunottamatta. Potit kasvavat uusien pelaajien tullessa mukaan ja vanhojen lyödessä lisää rahaa pöytään. Pörssipelissä myös isot ja pienet pelaavat eri säännöillä toisin kuin korttipelissä. - Vakuuvaje
`'yoU]y/ kirjoitti:
Arpajaiset ei ole oikein hyvä vertaus mutta korttipeli on.
Korttipelissä pelaajat tuovat rahan pöytään ja sitten kortilla katsotaan kenelle ne kuuluvat.
Pörssipelissä on lähes samoin. Rahaa ei tule kuin pelaajilta pientä osinkoa luukunottamatta. Potit kasvavat uusien pelaajien tullessa mukaan ja vanhojen lyödessä lisää rahaa pöytään. Pörssipelissä myös isot ja pienet pelaavat eri säännöillä toisin kuin korttipelissä.Pörssissä pelipöytään tulee koko ajan lisää rahaa ulkopuolelta, yritysten asiakkailta. Yrityksethän tekevät voittoa suhdanteiden mukaan välillä enemmän ja välillä vähemmän. Osa tästä rahasta jaetaan osinkoina mukana oleville pelaajille ja loppu jää nostamaan omistusten arvoa.
Ero korttipeliin on valtava, jos yritysten omistamista nyt välttämättä haluaa peliksi kutsua. Tällaisessa pöydässä minä istun mielelläni.
- kjhgfvbnm
"Osakesijoittamiseen en enää usko palaavani koskaan." Tyypillinen aloittelijan virhe.
- Taitavaa
Kyllä se näin päin on hyvin monella. Vaikka ei kehda tunnustaa.
Myöskin minulla 17 vuotta jatkuneen sijoittamisen aikana. - Omakas
Riskejä on. On myös keinoja vähentää riskejä. Poistettua niitä ei kuitenkaan koskaan kokonaan saa, jos osakkeisiin sijoittaa. Tosin sama koskee loppupeleissä melkein kaikkea sijoittamista ja elämää muutenkin.
Yksityissijoittajien tuotot erään amerikkalaistutkimuksen mukaan 4%/v, vaikka pörssi keskimäärin tuottanut 10%. Yksityissijoittajat hukkaavat siis mielettömiä määriä rahaa kaupankäyntiin ja osakepoimintaan sekä ajoittamiseen.
Keskimäärin kuitenkin ihmiset jäävät voitolle. Fiksuimmat eniten. Ja onnekkaimmat vielä enemmän.
Aloittajan tilannetta tarkemmin tietämättä en halua syytellä häntä typeryydestä, mahdollisesti hän on toiminut aivan loogisesti, tai ainakin keskivertoa fiksummin.
Keskimäärin kuitenkin tuollakin aikavälillä olisi hajautetulla salkulla jäänyt voitolle ja tähän päivään mennessä jo ihan maukkaastikin, noin kolminkertaistaen salkkunsa vuodesta 2011, keskituoton ollen reaalina reilut 5%/v. Loput tuotosta siis inflaatiota.- Omakas
Sorry siitä, kolminkertaistaen tietenkin vuodesta 2001.
- salkunhoitaja_tienaa
Erään hepun parhaan salkun poimi kaksivuotias tytär umpimähkään.
Joissain tutkimuksissa oli kovin vähän indeksin voittaneita "aktiivisesti" hoidettuja.
Ratkaisevaa on painaa kulut alas. Nordnetissä on kuluton indeksirahasto mutta joulukuussa avattuun salkkun nyt ostan suoraan 0.06% "avajaistarjouspalkkiolla"
- ps1969
Aloittaja ilmeisesti "innostui" 2008/2009 myyntipaniikista väärällä puolella ja myi hätäpäissään osakkeet tappiolla. Silloin kun sijoittajat itkee, on osakeostajan juhlapäivät. Kun pörssi romahtaa pitää olla ostajien puolella.
- Vanha.konkari
Sun olis pitänyt käyttää valmentajaa, juuh:
https://screenshots.firefox.com/KXWAeOtPTY1t2tss/www.is.fi - Rahahyppysissäpolttaa
Olen pähkäillyt jo jonkin aikaa, mitä tekisin? Minulla on muutama kymmentonnia ylimääräistä rahaa. Osaisiko osakkeita, rahastoja, kultaa, vai mitä muuta?
Jos aloittaja oli ketjun aloitushetkellä sijoittanut 10 vuotta, hänen sijoitusjaksonsa kattaa vuodet 2002 - 2011.
Sattumalta Seligsonin OMXH25ETF on perustettu vuonna 2002, joten se olisi ollut käytettävissä koko tuon ajanjakson. Tuona aikana on ollut erittäin suuria vaihteluita, mutta aloittajan ilmoittamalla ajalla vuoden 2002 viimeiseltä viikolta vuoden 2011 viimeiselle viikolle kyseinen indeksirahasto on kaksinkertaistanut arvonsa.
OMXH25ETF ei enää maksa osinkoja ulos, mutta tuona aikana se vielä maksoi. Osingot takaisin sijoittaen kyseisen 10 vuoden periodin tuotto indeksisäästäjälle olisi ollut vieläkin parempaa.- pop98
"aloittajan ilmoittamalla ajalla vuoden 2002 viimeiseltä viikolta vuoden 2011viimeiselle viikolle kyseinen indeksirahasto on kaksinkertaistanut arvonsa.
Niin, ja aloittaessaan vuonna 2000, olisi arvo olisi -30%.
Pörssin tuotto täysin kiinni siitä aloittaako pohjilla vai huipulla. pop98 kirjoitti:
"aloittajan ilmoittamalla ajalla vuoden 2002 viimeiseltä viikolta vuoden 2011viimeiselle viikolle kyseinen indeksirahasto on kaksinkertaistanut arvonsa.
Niin, ja aloittaessaan vuonna 2000, olisi arvo olisi -30%.
Pörssin tuotto täysin kiinni siitä aloittaako pohjilla vai huipulla.(liian) Lyhyellä ajalla osin näinkin, mutta ei toki täysin.
Sattuman ja suhdanteiden merkitys vähenee, kun osakesijoittamista katsotaan vähintään pörssisyklin, tai mieluummin ihmisiän mittaisella jaksolla.
Sattuman vaikutusta kuvas toki se, että vaikka olisi vastoin kaikkia ohjeita lyönyt kaiken kerralla All-in epäonnisesti juuri 2000 kuplan huipulla, olisi seuraava vuosikymmen osingot takaisin sijoittaen kääntänyt posan voitolliseksi, ja juuri aloittajan periksiantamista seuranneen vuoden 2013 raju 30% nousu siihen päälle.
Lyhyellä ajalla entry pointtisi määrää missä kohdassa arvoindeksin käyrää hyppäät mukaan. Pitkällä ajalla osingot takaisin sijoittaen ja kulut minimoiden korkoa korolle ilmiö vääntää vaakasuorassa putkessa sahaavan arvoindeksikäyrän kohti koillista nouseviksi kasvuindeksin portaiksi riippumatta siitä millä portaalla on itse noussut mukaan.
- pop98
"Pörssissä pelipöytään tulee koko ajan lisää rahaa ulkopuolelta, yritysten asiakkailta. Yrityksethän tekevät voittoa suhdanteiden mukaan välillä enemmän ja välillä vähemmän. Osa tästä rahasta jaetaan osinkoina mukana oleville pelaajille ja loppu jää nostamaan omistusten arvoa.
Ero korttipeliin on valtava, jos yritysten omistamista nyt välttämättä haluaa peliksi kutsua. Tällaisessa pöydässä minä istun mielelläni.
"
Hexin keskimääräinen osinkotuotto on 2.5%-3%, joten uutta rahaa ei firmoista juurikaan pörssiin tule, kattaa inflaation aiheuttaman arvonaleneman juuri ja juuri.
Hex, lienee tällä hetkellä noin -30% vuoden 2001 huipusta.
Hex 25 tuottanut samassa ajassa(17 vuodessa) 2-3% vuodessa keskimäärin.
Eli keskimääräinen pörssin tuotto on erittäin alhainen, jostain 8%-10% tuotoista puhuminen pitkällä aikavälillä (20-30v) on tietoista valehtelua, sellaisia tuottoja ei vaan ole ollut tarjolla enää viime vuosikymmeninä.
-Nykyinen pörssi on pelkästään nollasummapeliä ja pokeria, johtuen valtavista hetkittäisistä yliarvostuksista ja romahduksista, roboteista, korkeasta voitonverotuksesta(voitoista saat 70%, tappiot maksat 100%, tuo tekee voiton tekemisen vaikeaksi), ja instituutionaalisten sijoittajien selvästi piensijoittajaa suuremmasta sisäpiiritiedosta ja kurssiinvaikuttamis-mahdollisuuksista, ja heidän tuottojen kokonaan verottomuudesta(erilaiset säätiöt ja ulkomaiset yhtiöjärjestelyt).
-Koko tuotto riippuu täysin siitä osaako arvata romahduksen ajankohdan, jos tulee markkinoille huipulla häviää rahansa poikkeuksetta, jos tulee markkinoille kuopan pohjalle, tekee hyvää tulosta poikkeuksetta. Jos tulee markkinoille puolessa välissä nousua, nuo aikaisemmin luettelemani syö tuottoa sen verran että se jää parhaimmillaankin nollille.- Vakuusvaje
Ei se nyt ihan noin synkkää ole, muutenhan minäkin joutuisin vielä käymään töissä. :)
Keskimääräisessä osinkotuotossa ovat mukana myös ne rupufirmat, jotka eivät ole koskaan kyenneet jakamaan osinkoa ja tuskin kykenevätkään. Parempia on helposti löydettävissä ilman mitään erityisiä poppakonsteja. Tähän mennessä kolme omistamaani yhtiötä on kertonut viime vuoden tilinpäätöksestään ja kaikki nämä korottavat osinkoaan. Osavuosikatsausten perusteella lisää on tulossa. Eikä kysymys ole mistään vastuuttomasta rahan syytämisestä omistajille. Esimerkiksi UPM on neljässä vuodessa korottanut osinkonsa 60 sentistä 115 senttiin, mutta tuloskin on noussut niin että tuo osinko tekee vain kolmanneksen vuosivoitosta.
Verotus on kieltämättä aika tylyä, mutta (poislukien eräät johdannaisviritykset) tappioista saa sentään vähentää sen 30 %. Nykyisin ei enää tarvitse tehdä voittoakaan sitä varten vaan vähennys onnistuu muista pääomatuloista.
Mitä institutionaalisten sijoittajien mahdollisuuksiin tulee, asialla on kaksi puolta. Instat määräävät osakekurssit keskinäisellä kaupankäynnillään, mutta eivät välttämättä oikein. Suuret ostot ja myynnit aiheuttavat kurssihäiriöitä, joita pienemmät tekijät voivat käyttää hyväkseen. Pienissä yhtiöissä isot pojat eivät sitä paitsi mahdu toimimaan. Pikku apinoille jää vielä runsaasti hedelmiä niiltä ohuilta oksilta, joille gorillat eivät uskalla mennä. Ei tämä ole mielipidekysymys, vasn lasket yksinkertaisesti väärin.
Keskiarvossa 2.5% ovat mukana myös ne yritykset, joita ei kannata omistas lainkaan. OMXH25:n osinko on jo 4% luokkaa, eikä valintoja tarvitse edes tehdä itse, kun mittoja täyttämättömät Tulvavaarat korvataan kiinnostavammilla yhtiöillä. Tuossa indeksissä ETF sijoittas osingot takaisin verotta, joten verollinen 2.5 % osinkosi yli tuplaantuu jo tällä.
Sen lisäksi kaikki yritykset maksavat pitkällä ajalla alle 100% osingonjakosuhteella, joten osinkojen lisäksi omistajalle jää yrirysten arvon nousu. Myös sen verotusta voi siirtää verokuorella.
Viimeisten parin sadan vuoden ajan keskituotto on ollut 8 - 10% ja inflaatiokorjattuna noin 6.7%.
Mutta jos lotto tai korttipeli tuntuu antavan paremmat kertoimet, niin eihän osakkeita ole pakko ostaa.
- Hallaahon.äänestäjä
"Viimeisten parin sadan vuoden ajan keskituotto on ollut 8 - 10% ja inflaatiokorjattuna noin 6.7%."
Kuulostaa aika hyvältä mutta varmaan näin, eli tuotossa on otettava huomioon, tarkoitetaanko osakkeen hintaa vai otetaanko osingot huomioon
eli uudelleensijoitetaan, ero tietenkin merkittävä pitkänä aikana
Buffet vetää hatusta luvun 6-7 kun häneltä kysytään
Juuri nyt on ongelmana kalleus eli että USA:n yhtiöiden tuotto suhtessa kansantuloon on äärimmäisen korkea eli irtaantunut realismista
perjantaina 2.2. 2018 Dow romahti lisää eli viikon kuluessa 4 prosenttia- MrBoss
Hyvältä kuulostaa mutta huomioidaan niin silloin saadaan eri prosenttiluvut totaalisen erit.
Itse varma siitä että väyrynen on pörssinousun syyllinen
Kalleuden suhteellinen käsite historiallisessa perspektiivissä infernaalisen huomaamattoman mitättömän merkityksetön asia jolla liioitellaan ja spekuloidaan nyt tulevaisuuden näkymien merkitystä. - gergegregeg
"perjantaina 2.2. 2018 Dow romahti lisää eli viikon kuluessa 4 prosenttia"
Tuo lukema ei vielä ole mikään romahdus, vastaavia lyhytaikaisia laskuja on ollut vuosien varrella kymmeniä ellei peräti satoja kertoja. Muutos on edelleen liian hidas ja pieni, jotta mistään romahduksesta voidaan puhua. Kun romahdus tulee, voi osakekurssit tippua 5-10% päivässä. Onhan historiassa ollut yli 20% päiväromahduksia. Jopa niin 20% päiväromahduksia niin, että pörssikurssit on seuraavana päivänä nousseet takaisin vanhoihin lukemiin.
Nykyisin vain pidetään romahduksena sitäkin, jota muutama vuosi sitten pidettiin satunnaismuutoksena. Syynä on se, että indeksit ovat viimeisen parin vuoden ajan olleet historiallisen vakaita. Näin vakaata kehitystä ei pörssissä ole ollut kymmeniin vuosiin.
- Vähänparemminmulla
Onpa kauheeta. Minäkin en en myy tappiolla.
- RST2
No huh huh
Aloitin säästämään lapsille karkkirahat kun muut tuhlasi niitä kaupassa.
Silloin kakarat itki kun muut saa viikkorahaa mutta meillä ei.
Tällä hetkellä tytär 17v ja osakkeissa kiinni yli 60t arvoissa,poika 20v ja sillä melkein 80t ..Arvot 3-6 kertaistuneet osakkeissa tuona aikana
Kummasti ovat viimevuosina olleet hiljaa eikä yhtään *** kun ei päässyt karkkeja ostelemaan kun oli 5 v...
Kyllä täytyy olla tosi tumpelo jos on saanut tuona aikana tappioita aikaiseksi
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123680MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar721934Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5421588Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin811224Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja661042Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s33988Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214888Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60853- 171844
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3778