hoitoja ylipainoisille

jutila

Moi! Olen lueskellut tätä palstaa ja näyttää siltä että tosi moni on ylipainoinen ja haluamassa hoitoihin. Jokainen on kysynyt melkein samoja asioita, mutta kysyisinkin nyt ihan suoraan, että tehdäänkö ylipainoisille hoitoja jos kaikki muu ovulaatiota lukuunottamatta on kunnossa? Ja jos tehdään, niin mitä hoitoja?
Kun tuntuu vain että jokaiselle on sama vastaus "laihduta". Kaikki kun eivät kuitenkaan ole omasta tahdostaan ylipainoisia, niin minusta se vain on epäreilua että ylipainoisilla (esim sairauden tms takia) ei ole mahdollista päästä hoitoihin.

26

523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jutila taas

      Ja minua nimenomaan kiinnostaa tässä asiassa Väestöliiton klinikat.

    • Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Nykyään pidetään aikalailla rajana hoitoihin painoindeksiä 35 kg/m2 (joissakin rajana voi olla 32 kg/m2). Toki jokainen tapaus mietitään yksilöllisesti, eli lähinnä tilanteeseen vaikuttaa luonnollisesti myös naisen ikä.
      Syy siihen, miksi tällaisia rajoja on nähty tärkeäksi asettaa, on se, että ensinnäkin hoitojen tulokset huonevat selkeästi, kun painoindeksi ylittää 30 kg/m2. Toinen tärkeä asia on, että ylipaino tuo omat riskinsä raskauteen lisäten mm. keskenmenojen, raskaudenajan sokeritaudin ja synnytys komplikaatioiden määrää.
      On myös tutkimustuloksia siitä, että äidin selkeä ylipaino lisää lapsen sokeritautiin sairastumisen riskiä.
      Tuo laihduttaminen nähdään todella tärkeänä. On monta tarinaa, missä on tehty useita IVF-hoitoja (eikä raskautta) ja nainen on jossakin vaiheessa päättänyt laihduttaa ja laihduttuaan onkin tullut raskaaksi ilman hoitoja. Jokainen lapsettomuutta hoitava ihminen HALUAA, että ne jotka toivovat lapsia saisivat myös niitä. Tarkoitus ei ole olla epäreilu, vaan yrittää auttaa ihmistä raskaaksi parhaalla mahdollisella tavalla.

      Sen jokainen ymmärtää, että laihduttaminen ei useinkaan ole helppoa. Ylipaino johtuu (kunhan ensin on suljettu sairaudet pois) AINA siitä, että ihminen saa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Ja ainoa tie laihtua on se, että kulutus ylittää ravinnossa tulevan energian määrän. Me tiedämme, että joillekin laihtuminen on hankalempaa kuin toisille ja että toiset voi syödä enemmän kuin toiset, eivätkä liho niin helposti. Lapsettomuutta hoitavat ihmiset osaavat yhdessä sinun kanssasi löytää sinulle hyvän keinon laihtua. Kyse ei ole siitä, että tavoiteltaisiin "missinmittoja", vaan siitä, että raskaaksi tuleminen ja raskaus sujuisivat sinulla helpommin ja turvallisemmin ja että lapselle ei koidu riskejä raskaudesta.

      Tsemppiä ja onnea matkallesi.

      Riitta Väestöliitosta

    • roomeo12

      Eli toisinsanoen ei tehdä hoitoja jos bmi on yli 35? entä jos onkin joku sairaus mistä ylipaino johtuu eikä ole itse voinut asialle tehdä mitään? ja jos on ylipainoinen mutta ikääkin on vasta esimerkiksi 25? eikö silti?

      • Hei,

        Tilanteen harkitaan aina yksilöllisesti, mutta suositusraja lapsettomuushoitoihin on 35 kg/m2 ja tästä ei mielellään poiketa. Joskus voi olla pakko.
        Jos on ylipainoinen ja ikää 25, niin sitten kannustetaan laihduttamaan, koska tulos on näin parempi ja raskaaksi voi tulla ilman kalliita hoitoja. Jos taas ikä on 39 tai 40, jolloin ikä jo huonontaa raskaaksi tulemisen mahdolisuutta, niin potilaan kanssa yhdessä suunnitellaan paras mahdollinen etenemismalli.

        Riitta Väestöliitosta


      • ihmetellen.

        Uskoisin, että hoidetaan se sairaus ensin alta pois ja näin ollen painokin putoaa automaattisesti, jos kerran lihavuus johtuu ainoastaan jostain sairaudesta. Mutta; sairaudesta johtuva lihavuus on äärimmäisen harvinaista. Lihavuus johtuu lähes aina siitä, että syö liikaa.


    • pylleröinen

      Jos ikää on 34 ja painoindeksi siellä 40 huitteilla niin sekö on sitten siinä, ei tehdä mitään? Paitsi jutellaan lääkärin kanssa kuinka oikeaoppisesti laihdutetaan... Vikaa täällä on miehessä pääosin. Ja puhutaan että 35v on "maaginen raja" ja tässä ei kyllä 25 kiloa pudotella ihan salamana, ainakaan niin että myös pysyvät pois. Että ennemmin tulee se 35 ikävuotta täyteen kun painoindeksi menee alle 35 tai lähelle 30. Saako sitten sen vauvan unohtaa...

      • ihmetellen.

        "Jos ikää on 34 ja painoindeksi siellä 40 huitteilla niin sekö on sitten siinä, ei tehdä mitään? "

        Selvästihän täällä on kerrottu, että ensimmäinen teko on juuri laihdutus. Vaikka vika olisi miehessä, niin juurihan yläpuolella on kerrottu, miksi on erittäin tärkeää, että nainen ei ole liikalihava.
        Oikeaoppinen laihdutusneuvo menee näin: syö vähemmän mitä kulutat. Tuloksia tulee suhteellisen nopeasti ja pysyvästi, jo vuodessa tilanne on ihan eri.
        En muutenkaan käsitä, mikä siinä on ettei vaan millään haluta laihduttaa, vaikka painoa olisi sairaaloisesti? VARSINKIN kun motiivina on mahdollinen oma vauva ja vauvan terveys. Itse olen aina ollut hoikka joten kokemusta ei ole, mutta hyvä ystäväni laihdutti 40kiloa vajaassa kahdessa vuodessa, kun itse niin halusi ja päätti. Nykyään voi erinomaisesti ja näyttää kauniilta, sekä on vielä raskaanakin ilman muita hoitoja. Halusta se on kiinni, eikä mistään muusta.


      • liutlilul

        olisiko kannattanut laihduttaa jo ajoissa, kun on ollut 20 vuotta aikaa aloittaa? jo peruskoulun biologian tunnilla kerrotaan että ylipaino aiheuttaa lapsettomuutta. miksi et ole aiemmin tehnyt mitään asian eteen?


    • Hei,

      Jos BMI on yli 35 kg/m2 suositellaan, ettei hoitoja tehdä. Jos BMI on hieman yli 35 ja potilas on jo laihtunut ja laihduttamassa, niin silloin voidaan harkita. Tähän vaikuttaa potilaan ikä, mitä enemmän on ikää, sitä herkemmin lähdetään hoitoon, mutta painonhallintaan kiinnitetään huomiota.

      Ja edelleen muistuttaisin riskeistä, mitä ylipaino aiheuttaa raskaudella ja etenkin lapselle.

      Tätä parempaa vastausta en vailitettavasti pysty sinulle antamaan.

      Riitta Väestöliitosta

    • suru___

      Entäs kun on ylipainoa, pco, ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Mutta miehen siittiöilllä en tule ikinä raskaaksi..0% normaaleja siittiöitä, kaikki epämuodostuneita. Ja BMI 38....harkitaanko?

    • MommyToBe

      Hei te ylipainoiset lapsettomuushoitoihin haluvat!
      Julkisella ollaan tosi tarkkoja näistä painorajoista ja omalla kohdalla lääkäri jopa kieltäytynyt edes kirjoittamasta lähetettä julkiseen lapsettomuushoitoon ylipainon vuoksi. Tavallaan ymmärrän tämän mutta tavallaan en. Moni hoikka ihminen saattaa omilla elintavoillaan saattaa itsensä ja jälkeläisensä ihan yhtä suureen vaaraan kuin mikä aiheutuu ylipainosta.

      Ehkä Väestöliitossa on tämä tiukka linja painon suhteen kuten julkisellakin, mutta meressä on onneksi muitakin kaloja :) Soitelkaapa muillekin yksityisille klinikoille ja kyselkää rohkeasti asiasta. Itse olen lapsettomuustutkimukset saanut aloitettua ja hoidot käynnistettyä ylipainosta huolimatta. Ihan avoimesti olen keskustellut lääkärin kanssa tästä ylipainoasiasta ja teen kokoajan töitä että paino putoaisi. Jo ennen hoitoihin hakeutumista olen laihtunut suositellut 10% painosta.
      Lapsettomuus tuottaa paljon psyykkistä tuskaa ja masennusta, joten kannattaa oikeasti hakeutua hoitoon ajoissa eikä murehtia asiaa vuosikausia kotona!

      Tsemppiä kaikille vauvaa toivoville ja toivotaan että saatte pian oman pienen joko hoidoilla tai ilman!

    • vellihousuinen

      Kun sen painon kanssa on taisteltu koko ikä, helppoahan se on hoikan sanoa että miksi et laihduta, yritys on kova, ollut kauan, mutta kun se ei tapahdu naps vaan. Ainakin jos meinaa että paino putoaa tervettä vauhtia ja terveellisellä tavalla. Enkä usko mihinkään ihmekeinoihin, en millekään pussikeittokuurille ala, enkä voisikaan allergioitten takia. Niin ja syömisestä se ei ole kiinni, allerginen kun syö sitä mitä voi. Ja sitäkin vähän. Ei tässä millään roskaruualla elellä, ei myöskään salaatilla, vaan normaalilla kotiruualla.
      Tutkimustuloksien mukaan pco aiheuttaa lihavuutta, ja se on täälläkin, ja toinen mikä kerää painoa tai nestettä on kortisoni ja sitä kun on joutunut syömään isoja annoksia niin siinähän on sitten jo syytä kerrakseen, nestettä kyllä paljon mutta eipä se sekään hetkessä poistu... Eivätkä ole mitään tekosyitä. Gynekologinkin mielestä ihan selkeitä syitä, vielä siihen hormonit päälle mitä olen minäkin syönyt puoli vuotta, sekin kropassa tuntuu. Että haluaisin tietää miten nimimerkit liutlilul ja ihmetellen voivat arvostella toisten elämää, kukaan ylipainoinen tuskin on sitä omasta halustaan. Siihen kun on monia syitä. Aiemmin olin ihan aktiiviliikkuja ja söin terveellisesti mitä nyt pystyin olosuhteista johtuen ja silti oli ylipainoa reilusti, että ei se ole vain siitä kiinni mitä syö ja kuluttaa. Siihen vaikuttaa moni asia, uni, stressi jne.

      • liutlilul

        ihan oikeasti, jos syöt vähemmän mitä kulutat, laihdut. jos olet lihonnut kotiruoalla, niin syöt sitä aivan liikaa. kyllä millä tahansa ruoalla lihoo jos syö liikaa. monet pco potilaat ovat lihavia, mutta eihän pco itsessään lihavuutta aiheuta. lihavuuden aiheuttaa liika syöminen ja se on fakta jota ei vaan voi kieltää. erittäin harvoiin lihavuuden aiheuttaa sairaus, ja sekin on kyllä sitten hoidettavissa kun diagnoosin saa. jotkut kehitysvammat aiheuttavat lihavuutta, mutta niihinkin on olemassa lääkityksiä. liian vähäinen uni ja stressi tai masennnus saattaa lihottaa, mutta silloinkin itse sen ruoan syö, eli tulee syötyä enemmän kuin normaalitilassa. itse en ainakaan arvostele kenenkään elämää, mutta kummastelen todella, että ei haluta laihduttaa koska samaa mieltä olen että pelkästä halustahan se on kiinni (paitsi näissä ääri harvinaisissa kehitysvammaisuus ja sairaus tapauksissa). olen itse superhoikka nykyään mutta takana on yli 20 kilon laihdutus pelkällä syömisen vähentämisellä ja liikunnan lisäämisellä(ei edes paljon).


      • ihmetellen.

        Tuossa ylempänähän lääkärikin sen sanoo: " Ylipaino johtuu (kunhan ensin on suljettu sairaudet pois) AINA siitä, että ihminen saa enemmän energiaa kuin kuluttaa."
        Joten ainoa tie laihtua on kuluttaa enemmän energiaa mitä saa.
        Jos lihoamisen syy olisi sairaus, laihtuisi automaattisesti kun sairaus hoidetaan. Pco ei aiheuta lihavuutta.
        Hyvä, ettet syö roskaruokaa, mutta syö kotiruokaa määrällisesti vähemmän, ja ole muutenkin tarkkana rasvan ja hiilarihötön määrän kanssa.
        Laihtuminen on omasta halusta kiinni (lähes) aina.


    • ex tonnikeiju

      Tuntuu hassulta, että kauheasti toivotaan lasta keinolla millä hyvänsä, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että olisi motivaatiota laihduttaa. Parissa kuukaudessa lähtee jo aika tavalla jos todella laitat filtterin suun eteen ja käyt ihan vaikka kävelylenkeillä tai uimassa jonkun kerran viikossa. Ei se laihdutus mitään ydinfysiikkaa ole, jokainen pystyy kun riittävästi haluaa. Vai onkohan nyt kyseessä se kuuluisa "kaikki mulle heti"-asenne, eli kovasti halutaan, mutta itse ei kuitenkaan loppupeleissä olla valmiita paiskimaan asian eteen töitä? Laihtumista ei tapahdu niin kauan kuin asenne on se, että lihavuudesta syytetään kaikkia muita ja ei haluta nähdä omaa osuutta asiaan. jos meinaat laihtua, on hyväksyttävä se, ettei selityksille ole sijaa. Ei se läski ole pelkästään tullut lääkkeistä, sairauksista, hormoneista, planeettojen asennosta ja siitä että on ollut vaikka koulukiusattu. Tuntuu, että lihavuuden syytä pyritään aina selittämään ties millä ihmeellisillä teorioilla, kukaan ei myönnä ääneen vääntävänsä laardia ja sokeria kaksin käsin ja että vaaka huutaa armoa sen vuoksi.

      Nyt pistätte sinne vaakakuppiin halun saada lapsen ja toiseen kuppiin nämä selitykset ja itsesäälissä hautomiset vauvan terveyden ja oman terveyden raskauden aikana. Vauvamotivaatio jos painaa enemmän niin kyllä sen vaakalukemankin sieltä saa alas (kokemusta on, lähes 30kg verran!). Jos ei paino sillä laske, pitää miettiä tarkemmin motivaatiota nähdä vaivaa lapsen saamisen eteen. Onko todella motivaatiota riittävästi jos jatkuvasti herkut menevät painopudotuksen, hoitoon pääsyn ja ennen kaikkea oman lapsen terveyden edelle??? Kaikkea ei muut voi sinun puolestasi tehdä, itsekin on oma osuus kannettava ja näissä karkeloissa se tarkoittaa painon pudotusta, ikävä kyllä.

    • sivusta seurannut

      Miten pystyisitte pitämään lapsesta huolta kun ette pysty huolehtimaan edes omasta terveydestänne? Hoidoilla merkittävästi ylipainoiset riskeeraatte lapsen elämän jo ennen tämän syntymää. Miettikää nyt vähän omia vaatimuksianne!

    • pylleröinen

      Mitenkäs normaalipainoiset ja hoikat lukee ketjua jonka otsikko on hoitoja ylipainoisille?
      Ihanko sen takia että voi moralisoida toisten tässä tapauksessa ylipainoisten elämää ja elämäntapoja tietämättä asioista mitään, tarkoitan henkilökohtaisia asioita.

      Lihavuus on ihan yhtä vaikea asia ja hankala päästä eroon kiloista kuin tupakointi ja eroon siitä tai alkoholismi tai huumeet, helppo sanoa kun ei ole asiaa kokenut. Ja kaikkihan tässä ovat laihduttamassa, ei meistä kukaan meinaa lihoa kyllä.
      Onhan se vauva motivaattori ja suuri onkin mutta kun hetkessä ei mitään tapahdu. Monen vuoden aikana hiljalleen kiloja tullut niin tuskin ne salamana häviävät... Vaikka juoksisin yötä päivää kylää ympäri syömättä mitään...


      JA tämä "sivusta seurannut" tässä yläpuolella: Suomessako saa lapsia vain ne jotka ovat ihannemitoissa ja kympin elintavat? Kyllä tässä maassa on paljon muillakin ongelmia lapsen kanssa kun vain meillä jotka olemme ylipainoisia. Ympärille kun katsoo niin näin asian parissa töitä tekevänä niin enemmän siellä on ongelmia muilla kuin ylipainoisten perheillä. Ei sillä painolla sitä lasta kasvateta. Kyllä mä ensin nostaisin esiin nämä narkkarit, väkivaltaiset ja muut ongelmaperheet ennen kun alkaisin haukkumaan ylipainoisia että miten voi hoitaa lasta kun ei ite ole laiha! Nyt pistää vihaksi tuommonen kommentointi!

    • qejfiqrquehuefhuef

      Tämä ketju on kyllä täynnä pyhää yksinkertaisuutta. Yleisesti on tiedossa ja alan asiantuntijatkin tässä ketjussa ovat useaan otteeseen sanoneet ja rautalangasta vääntäneet, että lihavuus on iso riski raskaudelle ja hoitoon pääsyn edellytys on painon tippuminen ja ainakin oikea suunta sen suhteen. Ja silti keksitään erilaisia syitä omille vararenkaille ja kinutaan ja intetään vastaan kuin ei yhtään tajuttaisi mistä juuri lääkäri on sanonut.

      Kaikki tietävät, että laihdutus on kauhean vaikeaa, kukaan ei sitä kiellä. mutta tosiasia on, että sinä sen ruoan suuhusi mätät ja kaappeihisi ostat. Hoitoon pääset aivan varmasti heti kun saat tämän tosiasian hyväksyttyä ja kierteen katkaistua. On turha kiukutella ja syytellä muita omasta tilanteesta ja siitä ettei hoitoon ylipainolla pääse. Kukaan ei halua ottaa vastuulleen mahdollisia henkeä uhkaavia komplikaatioita, joita merkittävä ylipaino aiheuttaa sinulle ja vauvalle. Ihan turha nyt vetää tähän narkkarit ja alkoholistit, tässä ketjussa puhutaan ylipainosta ja lapsettomuushoidoista.

      Nyt on selvääkin selvemmin sanottu miten sinne hoitoon pääsee = pudota painoa ja osoita, että teet asian eteen jotain. Jotain tarkoittaa muutakin kun asian jankuttamista, itsesäälissä rypemistä ja erilaisten syiden vatvomista tietokoneen edessä... Kukaan ei voi sinun puolestasi laihduttaa, se on oma päätöksesi ja omalla vastuulla. Sinulle/teille on nyt sanottu mikä on ensimmäinen hoito lapsettomuuteenne, se on laihdutus. Miksi vaan intätte vastaan kun ohjeet on selvääkin selvemmin annettu? Mikset ryhdy tuumasta toimeen heti tältä istumalta. Kahdessa kuukaudessa paino laskee ihan merkittävästi kunhan vain toden teolla yrität ja teet oman osuutesi diilistä. Kaksi kuukautta on ylipäätään hoidoissa lyhyt aika. Jos et sen vertaa jaksa odottaa ja painoa tiputella siinä ohella niin suosittelen vakavasti harjoittelemaan. Jonot ovat nimittäin pitkät ja odottamiseen saa tottua.

      Julkiselle jos mielitte hoitoon, ymmärrän vielä paremmin miksei lähetettä tehdä. Lapsettomuuteen monien kohdalla vaikuttaa erittäin paljon ylipaino ja kun jo sen tiputtaminen toisi monille apua itse ongelmaan. Miksi pitäisi maksattaa verorahoilla hoito jos ette itse tee omaa osuuttanne asiaan??? Jonot ovat hurjan pitkiä muutenkin ja jonoissa kärvistelee aika liuta ihmisiä, jotka eivät voi millään tavalla helpottaa tilannettaan tai vaikuttaa omaan lapsettomuuteensa vaikka miten koittaisi elää terveellisesti. On mielestäni ihan oikein, että ensin karsitaan niistä, jotka voisivat tilanteelleen jotain pelkästään elintapamuutoksilla tehdä. Turvallisuus on silti tätä raha- ja jonoasiaa huomattavasti tärkeämpi tekijä, mutta siitähän tässä ketjussa on jo ihan riittämiin kerrottu ja rautalangasta väännetty.

      Joku kuitenkin kohta kiukkuaa ja saa raivarin kommenteistani. Haluaisin vain sanoa, että tiedän mistä puhun. itseltäni evättiin merkittävän ylipainon vuoksi pääsy lapsettomuushoitoon 2 vuotta sitten ja olin asiasta äärimmäisen katkera. Jouduin syömään jopa masennuslääkkeitä asian takia kun oli niin kova isku vasten kasvoja. Laihduttamista (siis yritystä) oli takana varmaan 15 vuotta, teinistä asti. Vasta tämä lapsettomuusasia kuitenkin lopulta avasi silmät ja päätin, että nyt lähtee. Ja lähtikin. Ensin nopeasti ja sitten hitaasti, nyt olen lähes ihannepainossa ja juuri piinapäiviä vietellään.Hoitoon pääsin 4kk laiharin aloittamisesta. Mieskin oli vähän ylipainoinen ja päätettiin yhdessä tehdä totaalinen elintaparemontti. Kokeilimme myös personal traineria, mutta se ei ollut meidän juttu. Se laihtuminen on vaan omasta sisukkuudesta kiinni ja siitä, että kerta kaikkiaan lopettaa syiden hakemisen muualta, sen olen tämän projektin aikana ymmärtänyt. Ei lohtusyömistä, ei isoja annoskokoja, ei oteta lisää ruokaa, lisää vapaa-ajan aktiviteetteja niin on pois jääkaapilta jne. tärkeintä on kuitenkin se, ettei anna enää tilaa selityksille ja sille itsehuijaamiselle "mut kun mulla on sitä, mut kun mulla on tätä"... muka hyväksyttäviä ja selittäviä syitä löytyy loputtomiin, mutta sitten ei paino kyllä laske.

      Toivotan sydämeni pohjasta onnea kaikille painonsa kanssa kamppaileville sekä laihdutukseen, että tuleviin hoitoihin!

    • Lalleri

      Kyllä itselle ainakin tulee todella paha mieli ja ahdistus kun tätä ketjua lukee. Osa onneksi on osannut kirjoittaa asiallisesti.
      Kumma juttu tosiaan aina kun aiheena on ylipaino niin ketjuun hyökkää lauma normaalipainoisia tuomitsijoita, joilla osalla ei varmaan mitään omakohtaista kokemusta lihavuudesta eikä lapsettomuudesta.

      Tässä nyt kaikessa kiireessä syyllistää lihavia unohdetaan ne lukuisat muut syyt joista lapsettomuus voi johtua. Se voi myös nimittäin johtua miehestä. Se voi johtua jostain rakenteellisesta syystä (endometrioosi tms.) ja olla korjattavissa leikkauksella. Vika voi olla kromosomeissa tai vasta-aineissa. Veren hyytymistekijät voivat olla poikkeavat ja aiheuttaa lapsettomuutta ja keskenmenoja. Syitä on vielä lukuisia muitakin.
      Ja nämä kaikki muut syyt jäävät löytämättä ja korjaamatta kun lihava ihminen odottelee kotona painoindeksin hilautumista tyydyttävälle tasolle ja suree ja syyllistää itseään! Ja aikaa kuluu ja hedelmällisyys laskee kokoajan.

      Kyllä minä suosittelen aloittamaan edes tutkimukset heti siellä yksityisellä, etenkin jos ikää on yli 30v.! Jos siellä sitten todetaan että todellakin syy täytyy olla lihavuudessa, niin sitten on se peiliin katsomisen paikka. Jos kukkaro ei kestä hoitoja yksityisellä, niin julkisen aikaa odotellessa ehtii hyvin laihdutella painoindeksin sopivaksi.

      Tsemppiä teille pulleille vauvakuumeilijoille!

    • ellinoorailona

      Eikö olis mukavampaa että tsempattaisiin toisia ja jätettäis se lihavien arvostelu sekä moittiminen pois, varsinkin tälläisestä ketjusta. Otsikostahan näkee mistä "puhutaan" niin miksi silloin lukea jos häiritsee se että ylipainoiset haluavat lapsia. Jos vaan positiivista asiaa jatkossa. Eiköhän kaikki ylipainoiset tiedä miten laihdutetaan ja miksi. Sama tavoitehan meillä kaikilla on ketkä tänne keskusteluihin tulevat. Terve lapsi kai kaikilla on tavoitteena, jokaisella omalla tavallaan.

      Jaksamisia te kaikki ylipainoiset ja koittakaa kestää, vaikka ei se helppoa ole. Kuten ei se laihdutuskaan...

      • Ohne-76

        Olen ollut koko ikäni ylipainoinen.
        Pitkään sinkkuna viihtynyt nainen, jolla ei ollut huolta huomisesta. Elin täyttä elämää sillä massalla mitä oli kertynyt. Ne eivät elämääni hallinneet. Kunnes löysin elämääni mitä ihanimman, kultaisimman miehen. Tätä myöten haaveet heräsivät ja kello alkoi niin sanotusti raksuttaa. Vauva olisi tämän ihanan mieheni kanssa mitä ihaninta maailmassa.

        Puolentoista vuoden yrittämisen jälkeen menimme julkiseen hoitoon, jossa ovesta ensimmäisenä astuessamme sanottiin että laihduta, laihduta, laihduta. Muuten et tule raskaaksi. Ja joka kerta kun hoitoa suunniteltiin, esteeksi muodostui tämä kilojen määrä ( olipa kyseessä mikä ongelma tahansa ja niitä riitti). Saimme kyllä joitakin hoitoja, mutta ne eivät tuottaneet minkäänlaista tulosta ( siis pillereitä jos jonkinmoisia). Kukaan ei koskaan minulle selvittänyt miksi laihsuttaminen on niin tärkeää ja miten se elimistöön ja raskaaksi tulemiseen vaikuttaa, aina hoputettiin vain laihduttamaan.

        Koska julkisella hoitojen saaminen kesti ja kilotkaan eivät yrittämisestä huolimatta niin nopeasti lähteneet, menimme yksityiseen klinikkaan täällä Savossa. Todellakin! Laihduttaa piti heidänkin mielestä, mutta se ei ollut este aloittaa topakampia hoitoja. Ja miten ihanasti mieslääkäri selvitti, miksi pitää laihduttaa. Estrogeenia vapautuu "läskistä" liikaa ja tämä estää raskaaksi tulemisen ( näin se meni yksinkertaistettuna). Ja se oli kuin lamppu olis syttyny pään päälle! Nyt ymmärsin missä vika piilee!
        Liityin Keventäjiin ja sain mieheni kanssa yhdessä laihdutettua melko hurjia määriä pienessäkin ajassa. ( minä 20 kg 6 kk:ssa). Ja en juonut mitään litkuja vaan söin normaalia kotiruokaa.

        Edelleenkään en ole raskaana ja tähän mennessä olen pudottanut 30 kg. Painan nyt 85 kg. Julkisen hoidot on käytetty loppuun ja siirryimme nyt kokonaan yksityiselle puolelle. Takana 3 vuotta lapsettomuushoitoja, mutta silti vielä haavelen omasta nyytistä mieheni kanssa.

        Tsemppiä kaikille kanssalaihduttajille ja lasta toivoville!


    • ex BMI 38

      Meillä lapsettomuuden syyksi paljastui miehen huonosti liikkuvat siittiöt mutta jo heti tutkimusten alussa (siis ennen kuin miehen siittiöiden laatua oli edes tutkittu) Väestöliiton lääkäri otti ystävällisesti ja syyllistämättä esiin, että naisen ylipaino heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia kaikissa tapauksissa olipa lapsettomuuden "perussyy" mikä tahansa.
      Olen koko ikäni ollut ylipainoinen ja yrittänyt laihduttaa kymmeniä kertoja vaihtelevin tuloksin. Lapsettomuushoitojen alussa päätin kuitenkin: nyt tai ei koskaan. Olin jo 38-vuotias ja ensimmäisen inseminaatio oli tulossa noin puolen vuoden päästä. Laihdutin sitä odotellessani 20 kg. Urakka oli kova mutta pistin kaiken tarmoni siihen.
      Myöhemmin olen laihduttanut vielä 5 kg lisää ja tavoitteena ennen seuraavaa ICSIä vielä toiset 5 kg. Olemme käyneet tässä välissä kaksi inseminaatiota ja kaksi ICSIä, joista en ole tullut raskaaksi. Uskon kuitenkin, että laihduttaminen on kannattanut, muutoin emme olisi ehkä edes päässeet näihin hoitoihin. Samalla toki olen toki tehnyt muitakin elämäntapamuutoksia esim. vähentänyt kahvin juontia, lopettanut alkoholin kokonaan, pyrkinyt nukkumaan riittävästi jne.
      Vielä en tiedä, saammeko koskaan lasta. Hoitokertoja on näillä näkymin jäljellä yksi. Ainakin nyt voin sanoa, että olen yrittänyt kaikkeni, eikä tarvitse miettiä, että olisinko voinut itse tehdä jotakin enemmän raskaaksi tulemisen eteen.

    • Ylipainoinen lapsi:<

      Mä oon 11w ja ylipainonen. Se on vaivannut mua koko ajan! Aina joku haukkuu jne... Aion alkaa laihduttaa! ;)

    • pöllämystynyt

      Voi pyhä jysäys!
      Tutkitaanko myös sairaudet ja tehdään tarkka lista ketkä saavat jatkaa sukua.Kiva kun joku saa "päättää" toisten puolesta saako lisääntyä vai ei.
      On niihin lapsettomuus tutkimuksien kehittämiseen varmaan kelvanneet ylipainoisten verorahatkin.

    • kumpi tärkeempi?

      Ylipainoisuus on aika iso terveysongelma Suomessa, mutta sitä ei jostain syystä saa ollenkaan arvostella, eikä muutosta painossa ilmeisesti saisi pyytää edes silloin, kun kyseessä on tulevan lapsen terveys. Jos jollakin raskauden esteenä olisi tupakointi tai alkoholinkäyttö, luuletteko että hän pääsisi hoitoon ennen kuin on tapahtunut muutos kyseisissä elämäntavoissa? Itse en tuomitse ketään siitä, mitä omalla elämällään haluaa tehdä, mutta en missään tapauksessa hyväksy tupakointia tai alkoholin (runsasta) käyttöä raskauden aikana. Siksi en ymmärrä, miksi myös vaatimus laihduttaa ennen julkisilla varoilla rahotettuja hoitoja ei olisi kohtuullinen. Mielestäni lapsen oikeus mahdollisimman hyviin lähtökohtiin on aina tärkeämpi kuin naisen oikeus lisääntyä, riippumatta ongelmasta.

      Lisäksi kukaanhan ei odota, että paino laskisi edes normaaliksi, vaan vaatimuksena on laihduttaa sen verran, että kyseessä ei enää ole sairaalloinen ylipaino, joka lisää esimerkiksi lapsen riskiä sairastua sokeritautiin.

    • MaMa77

      Minulla ikä ja BMI molemmat 35...Tammikuussa selvisi että miehen simpoissa vikaa, mulla kaikki ok. Nyt tehty 2x ICSI ja tammikuuksi odotellaan kaksosia!!!
      Ja yksityisellä ollaan hoidossa, kukaan ei ole halaistua sanaa mun painosta puhunu...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      448
      4795
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1712
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1448
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1349
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1306
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1181
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      990
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      875
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe