FSH koholla

kannattaako ivf?

Hei!
Olen 25-vuotias,toista lasta olemme yrittäneet nyt kolme vuotta tuloksetta. Perustutkimukset tehty, miehellä kaikki ok,aukiolotutkimuksessa selvisi että vasen munanjohdin ei välttämättä auki,oikea puoli kunnossa. FSH- arvo otettu kolmesti syksyn/ kuluvan talven aikana kaksi kertaa arvo ollu yli 13 ja viimesin oli 16, mihin lääkäri totesi ettei kovin hyvältä vaikuta munasarjojen tilanne. Inseminaatiota kokeillaan lääkärin mukaan kerran,koska tuskin auttaa meidän tilanteessa, sitten ivf. Haluaisin tietää mistä tämä korke fsh johtuu, ja voiko siihen mitenkään vaikuttaa? Kuinka todennäköistä onnistuminen ivf:llä on jos arvo on noin korkea, ja onko tuolle fsh-arvolle jotain ylärajaa että hoitoja ei enään lähdetä kokeilemaan?Olen myös ymmärtänyt että julkisella puolella ivf-hoitohin on pitkät jonot, joten kannattaako jäädä jonottamaan vai kokeilla hoitoja mahdollisesti yksityisellä puolella?

4

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maatuska.

      Eikö fsh viittaa jollain tavalla esim. ennenaikaisiin vaihdevuosiin? Ystävälläni on ollut tuo arvo koholla, jopa ihan reilustikin (tarkkoja arvoja en tiedä, mutta tiedän että olivat useassa testissä koholla) ja hänelle sanottiin, ettei aikaa kannata tuhlata kuukausitolkulla kevyisiin hoitoihin. Hänelle tehtiin ivf ja toisellä hoitokierrolla tärppäsi.

      Kerroin tämän, koska kysyit mennäkö julkiselle vai yksityiselle. Me olisimme säästyneet monilta kyyneleiltä ja turhauttavalta ja ikuisuuden mittaisilta jonoilta jos olisimme suoraan rohjenneet valita yksityisen.Olen itse ollut hoidossa sekä julkisella että yksityisellä (juurikin väestöliitossa). Julkisella meinasi mielenterveys mennä niiden jonojen ja liukuhihnameiningin kanssa, aina oli myös eri lääkäri ja tuntui ettei kukaan ei koskaan tuntunut muistavan mitä oli jo tutkittu ja mitä olikaan suunniteltu seuraavaksi tehtäväksi. Ahdisti kun tuntui ettei kellään ollut kokonaiskuvaa meidän tapauksesta/taustasta eikä kukaan ollut päävastuussa hoidon suunnittelusta ja toteutuksesta ja kaikki vain jatkoivat vähän siitä mihin edellinen lopetti. Siirryimme väestöliittoon ja vaikka menisi nyt mainostamisen puolelle, niin täytyy sanoa että olemme olleet ERITTÄIN tyytyväisiä. Meillä on nyt ihana lääkäri ja nyt tuntuu, että hoitoon voi luottaa kun asiat selitetään ja pohditaan monelta kantilta niin, että tällainen tavallinenkin tallaaja ne termit ja kunkin hoidon syyt ymmärtää. Koko muukin klinikan henkilökunta on tosi ystävällistä ja empaattista, kiireen tuntua ei ole koskaan. Suosittelen lämpimästi ja tsemppiä teille hoitoon :)!

      • Toiveissa vielä vauva

        Hei, olen vastaavassa tilanteessa. Fsh koholla reilusti. Yksityisellä olen hoidossa. Kun tuo kohonnut arvo huomattiin alkoi heti ivf:n suunnittelu. Nyt on lääkitys aloitettu ja ensi viikolla punktio. Lääkäri sanoi tilanteestani, että hoito kannattaa aloittaa heti. Saimme itse päättää kokeilemmeko inssiä vai suoraan ivf. Valitsimme jälkimmäisen. Julkisella käsittääkseni ei hoitoa edes aloiteta jos arvo yli 10. Ivf:ssä se hyvä puoli, että jos toivotte useampaa lasta niin mahdollisesti alkiota jää pakkaseen myöhempää käyttöä varten.


    • Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Arvo on todellakin hieman koholla ikäisellesi. Onhan se otettu alkukierrosta ? On olemassa myös toinen verikoearvo (AMH), joka kertoo vielä täsmällisemmin käytettävissä olevien munasolujen määrästä.

      Korkea FSH (=follikkelia stimuloiva hormoni) alkukierrossa otettuna kertoo siitä, että aivolisäkkeesi (joka erittää FSH:a) yrittää saada munasarjoja toimimaan hieman paremmin erittämällä tätä hormonia. Munasarjoista saatu viesti aivolisäkkeelle on ollut, että toiminta ei ole vilkkainta mahdollista ja tämä vaikuttaa FSH:n eritystä lisäävästi. Arvoa et voi oikein itse mitenkään muuttaa.

      Sinuna ottaisin yhteyttä lapsettomuuden hoitamisen asiantuntijaan. En tunne paikkakuntais jonotustilannetta. Jos se on alle ½ vuotta, voit varmaan odottaa julkiselle pääsyä, mutta pyydä lähete jo nyt. Jos taas jono tilanne on yli vuosi, niin menisin nyt alkuun käymään yksityisellä.

      Onnea matkaan..

      Riitta Väestöliitosta

    • vihdoin jonossa

      Kiitos vastauksista! Fsh on otettu alkukierrosta, ja tuo amh myös katsottu, ja siinä taisi olla myös jotain häikkää. Naisten klinikalla olemme siis aloittaneet hoidot. Ensimmäinen ja viimeinen inseminaatio tehty, tuloksena ei raskautta. Pääsimme kuitenkin ivf- jonoon, jonotusaika kuulemma noin 6kk. Vielä mietimme kuitenkin että pitäisikö kääntyä yksityisen puoleen, pelottaa mikäli nuo arvot huononevat jonotusaikana :/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      208
      1657
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1494
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1258
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1189
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      122
      1128
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      93
      1105
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      134
      1048
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      238
      1006
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      62
      979
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      90
      965
    Aihe