Osaatteko neuvoa onko olemassa tutkimusta, kirjoja yms siitä mistä ajatus syntyy, silloin kun kyseessä ei ole aistihavaintojen aikaansaama ajatus vaan ns. sisältä käsin syntyvä, mieleen tuleva ajatus. Toisin sanoen: mikä edeltää aivoissa tapahtuvaa (ajatusta vastaavaa) sähköimpulssia? (missä tapahtuva muutos saa aikaan impulssin aivoissa).
Miten ajatus syntyy? (mistä?)
19
1707
Vastaukset
- varazombi
http://imagination-engines.com/iei_cm.htm
Häiriöistä. - raasu vaan
Kiitos!
- autonomia ajelulla
Eli ihmiset on kirjaimellisesti häiriintyneitä ;-)
(kun ajatukset ja ideat lentää koko ajan) Ongelma on että kysymys on liian laaja-- Laajuutensa vuoksi siihen ei pysty muodostamaan tarkkaa vastausta.
Kuitenkin, ajatuksen synty voi nähdä usealta kannalta.
Ensinnäkin voit ajatella kombinaatioita, assosiaatioita, verkostoja jotka mielessämme muokkaantuvat eri sisäisten ja ulkoisten syiden takia: miten eri konseptit yhdistyvät toisiinsa ja miten kun yksi on mielessä se helpommin tuo mieleen lähimmät konseptit jotka ovat vahviten yhdistyneet niihin (olet pettynyt ateriaan, ja se tuo mieleen, paitsi muistoja eri aterioista ja ehkä muistakin pettymyksistä, myös helpommin pyörittelet ajatuksilla huonoista kokemuksista, mitä tarkoittaa kun jokin vastaa odotuksia jne). (Tässä ehdotan Daniel Kahnemanin uusin Thinking, Fast & Slow)
Toisaalta olemme pakkomielteisesti säännöllisyyksiä-etsiviä nisäkkäitä. olemme johdotettu yhdistelemään tapahtumia, luomaan tarinoita niiden ympärille, ja siten, yrittäen luoda malleja ulkomaailmasta informaatiosta joka vuotaa sisälle sekä käyttäen työkaluja joita evoluutio on jättänyt meille jotta paremmin voisimme ennustaa ja ajatella ulkoisesta-- Sekä sisäisestä, mitä meissä, että toisissa tapahtuu (tosin tässä voi nähdä että meillä on aika huonot introspektiiviset lahjat, ehkä koska liian hyvä tieto itsestämme voi vaarantaa sosiaalisia bluffejamme; katso Robert Trivers Deceit & Self-Deception/The Folly of Fools). Esimerkiksi me helpommin ajattelemme tapahtumia merkityksellisinä, joiden takana olisi eliöitä joilla on omat päämääränsä; syy tähän on yksinkertainen: Palohälytinperiaatteen mukaan on parempi havaita pieninkin määrä vierasta informaatiota savuna koska muuten riskeeraa olla havaitsematta oikeaa paloa. On halvempaa tehdä tyyppi 1 virheen kuin tyyppi 2 virheen:
Tyyppi 1: Havaita kuvio joka ei ole oikea (finding meaningful pattern in meaningless noise, a rustle in the grass is a dangerous predator perhaps? Michael Shermer).
Tyyppi 2: Epäonnistua havaitsemaan todellisen kuvion (puskassa olikin oikeasti leijona ja nyt olet lounasta, etkä levitä niitä geenejä seuraavaan sukupolveen. Myöskin kulkee nimellä Signal Detection Problem, mutta katso Shermer 2011).
Myöskin kärsivällinen informaation kerääminen on kallista: Peto ei aio odottaa kunnes olet varma että olet vaarassa, joten hyppäämällä heti johtopäätökseen että tuo tikkunapsahdus ääni takanasi olisi merkki saalistajasta on ollut evolutiivisesti halvinta tehdä (vaikka olisitkin suurimman osan ajasta väärässä) - peukalosääntö, ja meillä on monia muita sisäisiä peukalosääntöjä jotka samalla tavalla ajavat ajatuksiamme (Katso Michael Shermer The Believing Brain, sekä Kahneman, Steven Pinker).
Eli mielen voi nähdä abstraktisesti eräänlaisena 'tiedemiehenä', joka kerää informaatiota, yrittää soveltaa sen eri malleihin, suodattaen, muokkaen ja toimien myöskin omien puolueellisten asetuksiensa lähtökohdilta. Miten se kaikki aivoissa tapahtuu on hyvin sotkuista enkä aio suositella mitään tiettyä neurologista kirjallisuutta - On todisteita että aivot ovat hajaantuneet käsittelemään eri paikoissa eri informaatiota, prosessoiden sitä useaan otteeseen eri paikoissa päässä missä informaatiota sitten käsitellään eri tavoilla, ja ihmisiä jotka ovat saaneet vamman eri kohtiin vaurioittaen vain tiettyjä alueita päässä myöskin menettävät jonkin tietyn osa heidän sisäisestä elämästä: esimerkiksi vaurio oikean aivopuoliskon päälaenlohkoon ja voit menettää kykysi tunnistaa kasvoja. Katso Patricia Churchland, Steven Pinker, V.S. Ramachandran, Michael Gazzaniga ja vaikkapa Antonio Damasio.
Viimeiseksi ehdotan Daniel Dennett, filosofi joka on ajatellut tietoisuuden roolia sekä tutustunut paljon tieteellisiin löydöksiin ja ajattelee paljon ajattelemisesta (hän tosin on leikitellyt meemi-teorian kanssa, mutta se ei vähennä monesta muusta hyvistä ideoista joita hän on esitellyt, sekä antaa paljon hyvää kritiikkiä monille ajatuksille). Hän on kirjoittanut monia kirjoja; klassikko on Consciousness Explained, toinen josta pidin oli Kinds of Minds.- k33222
Kiitos ajatuksistanne ja kirjavihjeistä! Paljon on ajattelemista, ja olen samaa mieltä että aihe on jopa "liian" laaja. Tai ainakin se pitåisi rajata aina tarkasti, jotta saisi tarkasti vastattuakin.
Mutta mielenkiintoista, sitä ennen kaikkea.
Vieläkin jahtaan ajatusta, että mistä aivojen sähköimpulssi syntyy, jos ajatellaan fysiikkaa ja fysiikan lakeja. Ei kai sähköimpulssi voi syntyä ns. tyhjästä? Tulla vaan. (jos kuvitellaan tilanne, että mikään aistihavainto tai ulkoinen ärsyke ei aiheuta ajatusta, vaan ajatus tulee täysin sisältä, mielestä). Itse asiassa jahtaan kysymystä mikä on mieli. (joka synnyttää ajatukset, ja sen myötä sähköimpulssit aivoissa). Mutta ymmärrän kysymyksen 'mahdottomuuden', koska käytössämme ei ole vielä mieltä eikä mielen liikkeitä todentavia mittaavia mittareita...
Mutta kiitos ajatuksistanne! Oli mukava lukea.
- 12+9
Kirjavihje!
Tutustu uuteen suomalaisen kirjoittamaan elämänfilosofiaan Alkuajatus - Elämän pieni käsikirja (Hannu 2010). Kirjan mukaan kopioimme lapsuudesta lähtien ajatuksia ympäristöltämme, ja nämä ajatukset määrittelevät meille vahvasti minkälaisia meidän tulisi olla, ja mitä meidän elämässämme tulisi tehdä, jotta täyttäisimme kunkin ajan ja ympäristön vaatimukset "kunnollisesta" ihmisestä. Ulkoiset ajatukset asettuvat mieleen ulkoisiksi tahdoiksi ohjaamaan elämänvalintoja, jonka takia oma tahto vajoaakin osittain tai kokonaan tiedottomuuteen.
Kirjasta löytyvän tiedon varassa oppii ymmärtämään mitä ajatukset ovat, ja tarkastelemaan niitä mielessään. Kun ajatus paljastuu, siitä tulee tietoiseksi, jolloin sen voi valita pois. Sitä ennen se vaikuttaa toimintaan tiedottomuudesta, eikä henkilö välttämättä huomaa sitä lainkaan. Tätä työtä tehdessä tietoisuus itsestä ja omasta tahdosta kasvaa, ja sitä mukaan valinnat siirtyvät kohti omaa tahtoa.
Todella mielenkiintoinen, ja ennen kaikkea toimiva filosofia, kannattaa tutustua! Lisää sivulla www.alkuajatus.org - salainen ajatus
Ei alku ajatukselle voi tulla tyhjästä. Ensin on jokin ärsyke, jonka aistisi ottavat vastaan. Sitten valikoit monista mahdollisista ärsykkeistä sen, jota työstät edelleen(aivot hermosto). Valinta tapahtuu silmänräpäyksessä, et ehdi oikeastaan tietoisesti valita. Sitten jo huomaat, että päässäsi on jokin ajatus. Et ehkä tietoisesti huomaa, mistä se tuli, mutta ei se kyllä tyhjästä syntynyt. Tämä on ainakin minun ajatusteni salaisuus.
- Zoblotnik studio
Valitettavasti tuollainenkin tutkimus on tehty ja sen tekijät ovat veronmaksajien piikissä tuottamattomina riippakivinä. Piruakos sillä on miten ajatus syntyy kun päättäjillä ei pala yksikään lamppu, pitäisikö kusipäisestä demokratiasta luopua ja antaa vain älyävien tehdä päätöksiä?
- älysitkö?
Kuka päättää kuka älyää?
- Ajattelija myös
Vastauksesi on tosi outo. Jos ajattelevia/tutkivia ihmisiä ei olisi, ei olisi myöskään mitään demokratiaa, jonka menettämistä surra!
- eksynyt
Luulin, että puhuttiin ajatuksesta, ei älystä. Eksyin taas väärälle palstalle.
- nii`inpä
Jos pohditaan ajatuksen olemusta,niin silloin täytyy myös pohtia mitä elämä on.
Olen asian käsittänyt niin,että elämä on:sarja ajatuksia,sarja,kokemuksia...siinä elämä on.
Varsinaisestihan me emme ole oikeasti vielä syntyneetkään,vaan me olemme sikiöitä kokemusmaailman kohdussa...ja niinsanotussa kuolemassa me synnymme kotiin(minulle ei ole muuta kuin syntymää...kuolemaa on vaan elämää ymmärtämättömien puheissa.)
Siispä me olemme vaan pelkkiä ajatuksia..näin ollen me olemme heijastuma universaalista ajatusmaailmasta,eli me olemme osanen suurempaa ajatuskokonaisuutta...voidaan sanoa me elämme ja kehitymme ajatuksen virrassa,jossa kaikki universumin ajatukset ovat perimmältään yhtä ja samaa ajatusta,emme voi tarkalleen sanoa mikä ajatús olisi minun tai sinun ajatus. - Lightbluesoul
Ajatukset eivät ole aivojen tuotos sinänsä vaan sielun! Aivot ovat vain välikapistus tässä fyysisessä todellisuudessa (materiassa).
Näitä asioita ei useimmat ihmiset suostu vieläkään sulattamaan, mutta ehkä joskus nämäkin asiat saavat lisää valotusta.
Ja nyt varmaankin moni ajattelee että mikä hörhö mä olen, mutta en ole. Tavallinen 28 -vuotias nuorimies jolla kokemukset omalaatuisia ja maailmankatsomus varmasti erilainen kuin monella muulla.- Ajattelija myös
Olisi kiva jos Lightbluesoul kertoisit ensin, mikä on sielu...
- homo psychologus
Ennen kuin voin vastata, täytyy sinun selventää mitä tarkoitat ajatuksella.
- vain ajatus
Silloin kun joku tietää mistä ajatus saa alkunsa tietää periaatteessa kaiken.
itse käsitän elämän niin että me olemme vaan pelkästään luovia ajatuksia...tosin tämän kehollisen elämän ajan me kehitämme ajatuksia paljolti ulkoisten ärsykkeiden kautta.
Muutoin koko maailma ympärillämme on pelkkää ajatusta...ellei jokainen solu luonnossa osaa ajatella ei myöskään voi elää kauan biologista prosessia vaan kuolee pois..koska ajatus on energia joka ohjaa suojaavia puolustusmekanismeja .
Elämäksi kutsutussa ilmiössähän me kehitämme ajatuspääomaa ja se on meidän varsinainen mittarimme..ei ole muuta oikeaa mittaa..kaikki muu katoaa jossain vaiheessa,vaan ajatukset jäävät meistä,silloin kun me ns. kuolemme..eli siirrymme varsinaiseen ajatuksella tapahtuvaan elämään.Minulle ei ole kuolemaa olemassakaan on vai syntymää...synnymme tänne kokemusmaailmaan ja täältä synnymme ajatusmaailmaan...tällai minä ymmärrän ajatuksen olemuksen...tiedä sitten tarviaako enemmän tietääkkään..jos joku tietää enemmän kertokaa ihmeessä.- JeOnHe
Ihmisellä on henki, sielu ja ruumis. Siinä kaikki mitä tarvitsee tietää.
- Anonyymi
JeOnHe kirjoitti:
Ihmisellä on henki, sielu ja ruumis. Siinä kaikki mitä tarvitsee tietää.
Henki on jonkin aikaa, muutoin ei ole ihminen.
Ihmisellä ei ole sielua, ainoastaan ulkoaoppimisen tapa.
Keho on niin kauan kuin hengittää, senjälkeen muuttuu ruumiiksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1303241Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen382573Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302455Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631142258Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .291746- 1141730
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1741428Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3031334Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.3071293- 631120