Sopeutumisvaikeuksia

toivoton Tuula

Olen paluumuuttaja Suomeen enkä pysty sopeutumaan vielä 3 vuodenkaan jälkeen tänne. Ehkä syynä on etten tosi paljon halunnutkaan tänne takaisin palata, vaan yritettiin aloittaa elämää uudelleen ja toivoin parempaa.

Ei tämä ilmasto eikä synkkyys, ja ihmisten synkkyys, minua niin häiritse, vaan koko systeemi joka ei näy toimivan elämässä, teoriassa kylläkin. Kaikki on hirveän monimutkaista, KELAn kirjeistä ei saa selvää pitäisi olla lakimies. Kaikki toimii niin helkutin jämptisti, liikaakin.
Ystäviä on kertynyt ehkä kourallinen, jos sitäkään, jotenkin en pysty kommunikoimaan supisuomalaisten kanssa, en joskus edes ymmärrä mitä he tarkoittavat suomea puhuessaan. Tietenkin meillä on erilainen katsanto, ja joka ihminen muuttuu eri tavalla, samoin Suomikin. Kuitenkin odotin enemmän rehellisyyttä, ja väkivalta ja rikollisuus ja varsinkin alkoholin käyttö saivat minut aivan suu auki.
Perhe on aivan irrallista joukkoa, suku ei vedä yhteen. Tai sitten minun sukulaiseni ovat aivan poikkeustapauksia. Yksi ainoa sisareni joka lähellä asuu, pitää justja just yhteyttä, eikä näytä minkäänlaista kiinnostusta minuun.
Jos jotain apua todella tarvitsisi, ystävät ja suku kääntää selkänsä, ne ovat liian busy.

Meitä on joka junaan, uskon että monet ovat selviytyneet hyvinkin ja luoneet itselleen oman verkoston, vaan luulen että on moniakin jotka eivät koskaan tänne sopeudu.
Nyt suunnittelen asua osan ajastani ulkomailla ja osan Suomessa, katsotaan miten käy, jos on edes mahdollista. Mies on täällä ja lapseni ulkomailla, ja minä siinä välillä.
Minkälaisia kokemuksi teillä muilla on ollut ?

22

1208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • xzfdgsfgdfg

      Olen pahoillani puolestasi. Minulla olisi ollut samantapaisia kokemuksia, ellen olisi jo kauan ennen Suomeen paluuta tutustunut ihanaan suomalaismieheen, jonka kanssa pidin yhteyttä ja keskustelin Suomesta ja suomalaisuudesta.

      Kela ja sossu ja työkkäri ovat silti olleet järkytys, samoin väestörekisteri. Verotoimistosta saattaa tulla jonoon jatketta. Olen nauhoitellut tapaamisiani virkamiesten kanssa. Samaa suosittelen sinullekin. Niitä on hauskaa (?) kuunnella. Voihan niiden parhaita paloja laittaa vaikka U-tubeen, varsinkin kaikkia ristiriitoja sanomisissa, ylimielisyyksiä, kyykytyksiä jms.

      Minustakin olisi kiva asua osa vuodesta hiukan inhimillisemmässä paikassa. Hyvä minun on täälläkin olla, mutta yksin olisin ollut todella kurjassa jamassa. En olisi saanut tukia, en työtä, asuntoon ei olisi ollut varaa. Enkä ollut musta mamu, joten kaikki olisi pitänyt maksaa itse - millä rahalla. Minulla oli epärealistiset odotukset Suomea kohtaan. Kuvittelin tätä hyvinvointimaaksi, joka toivottaisi tervetulleeksi työhaluisen, kokeneen ihmisen. Todellisuus on ollut muuta. Jos onnistun karttamaan virkamiehiä, voin kuitenkin elää onnellisena täällä. Suomen luonto on ihana! Ei missään muualla niin inspiroidu, suomalaisena.

      • petri87

        15v sitten muutin takaisin suomeen asuttuani ruotsissa 22v,
        en ole sopeutunut tähän kusipäiseen maahan vieläkään.


    • Suomen ihanuus.
      • Tahkoakin kiertänyt

        Pelkkää paskaa koko tutkimus. Omaa listaa minulla ei ole, mutta noitten kriteerien perusteella: pelkkää pas kaa!


    • ss

      Olen asunut nyt yli 3 vuotta ja aina vain aikeammaksi kay, esim. asiointi.
      En tule koskaan sopeutumaan tanna, sen olen jo ymmartanyt. Olen niin muuttunut maailmalla, ja suomen asiointi viela outoa mulle.

      Englanniksi kavisi paremmin vaan havettaa supisuomalaisena puhua englanniksi kun on oma aidinkieli. vaan nain se vain on.

      Mihinkaan ei saa suoraa vastausta, aina kierrellaan ja kaarrellaan.
      Ja humalaiset hairitsevat ....

    • Moi,

      Itse olen asunut ulkomailla jotain 17 vuotta, jenkeissä ja nyt Englannissa. Tällä hetkellä tuntuu että paluumuutto olisi ajankohtainen.

      Onko työelämään siirtyminen ollut helppoa, ja millainen on paikallinen työkulttuuri nykyään, varsinkin paluumuuttajien näkökulmasta?

      Aina kun käyn lomailemassa Suomessa, tuntuu että negatiivisuus on sellainen normi, ja kun mielessäni käännän englanniksi keskusteluja, niistä tulee aika hulluja hehe.

      • virheentehnyt

        Älä tee virhettä ja muuta Suomeen. Vaikka UK:ssa lama siti parmemmat mahdollisuudet.


    • ...

      Kullakin on tapansa suhtautua asioihin, itse olen sopeutunut uusiin asioihin ja tilanteisiin mielestäni melko rationaalisesti. Kunnes palasin Suomeen.

      Asuin pitkään Venäjällä, paluu Suomeen oli hirvittävin kokemukseni tähänastisessa elämässäni. Nyt on kulunut viisi vuotta paluusta ja tunnen, että olen tavallaan onnistunut turruttamaan mieleni - aina ajoittain en pysty ahdistusta salpaamaan ja hirvittävä, kuristava inho palaa. Alan hiljalleen luovuttaa ja harkita palaamista itänaapuriin.

      • Tahkoakin kiertänyt

        Totta. Suomi ON tyrannia. NWO:n tyrannia. Ja pahemmaksi menee koko ajan.


    • Ulukosuomalainen

      Muutin kerran takaisin Suomeen, mutta lähdin aika pian uudelleen ulkomaille töihin. Paluu takaisin vanhaan kotikaupunkiin Pohjois-Suomeen oli todella iso kulttuurishokki, vaikka en ollut poissa kuin 2,5 vuotta. Minua auttoi hieman se, että luin kirjan "The Art of Coming Home" joka juuri käsittelee expatriaattien kotiin paluun ongelmia. Tärkeintä on muistaa palatessa, että sekä paluumuuttaja itse että se vanha kotimaa ja siellä ystävät/sukulaiset on muuttuneet. Paluu on ihan uusi tilanne ja vaatii sopeutumista ja oman paikkansa uudelleen löytämistä.

    • sdfsagdgsg

      "expatriaattien kotiin paluun ongelmia"

      Minua huvittaa aina, kun kuulen tuon termin. Me muualla asuneet taidamme pitää tuosta romanttisesta sanasta. Enkä minäkään oikein tiedä, mitä se varsinaisesti tarkoittaa. Tuskin se nyt pari vuotta ulkomailla asuvaa suomalaista tarkoittaa.

      Ei parissa vuodessa muutu niin paljon, että tulisi ongelmia. Siinä vaiheessa ei ole vielä muuttunut, Suomi ei ole muuttunut, mutta itse on luullut muuttuneensa, eikä ole vielä hyväksynyt itseään suomalaisena. Minulta vei melkein 20 vuotta tulla sinuiksi suomalaisuuteni kanssa. Sitten olinkin jo valmis palaamaan Suomeen ja paluu on ollut success. Ei silti, en ole millään tavalla esimerkillinen, enkä sellaista halua väittää. Kerron vain, miltä minusta tuntuu. Suurin muutos minussa on ollut se, että tunnen suomalaisuuttani hiukan paremmin ja nyt hyväksyn sen. Me olemme metsäläisten primitiivinen, tosin teknisesti osaava ja luova kansa. Kulttuurikansaa meistä ei tule vuosisatoihin, ja entäs sitten?

    • dsfbdsfbsdfbv

      jo vain muutin 9v jalkeen suomeen -85..kestin perheeni kanssa sita rumbaa ja kyykytysta 2 vuotta ja sitten kipin kapin takaisin kanadaan... enka varmasti takaisin muuta ,,vierailla voin 1kk maksimi..
      aivan uskomattomia virastotarinoita..vaimoni on toimistossa todistamassa henkilollisyyttaan kanadan passi kadessa..niin virkailija kysyy-- mista tasssa passissa sanotaan teidan olevan kanadan kansalainen....??????
      hui sentaan ,,kuinka joku on saanut kanadan passin ellei ole kansalainen? ja monta muuta juttua..
      ja sitten se oi kallis suomenmaa..

    • tyytyväinen minä

      Muutin takaisin yli 20 Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen. Vaikka osasin todella hyvin ruotsia, niin Ruotsissa minua kyykytettiin. Onneksi sellainen jäi sinne lahden taa.

      Olen sopeutunut Suomeen hyvin. Viranomaisten kanssa ei ole ollut ongelmia, kun ei ole tarvinnut sossussa yms. asioida.

      Uusia ystävyyssuhteita kylläkin toivoisin lisää.

      • fgghghfjhjd

        Mukava kuulla myönteisiäkin kokemuksia. Minäkin olin Suomeen paluustani eufoorinen - kunnes menin työkkäriin. No, innoittihan se minua kirjoittamaan. Jospa saan kirjoitukseni vielä julkaistuakin. Suomen "hyvinvointisysteemi" on pahasti epäkunnossa. Muutenhan täällä on ihanaa. Vuodenajat ja luonnon kauneus ja suomen kieli ovat korvaamattomia.


    • Taalla Klaara

      Millaista juttua sina, fgghdg.... kirjoitit ? Milloin ja missa se tullaan julkaisemaan ? Mielenkiintoista. tama julkaisu voisi auttaa monia paluumuuttajia ja paluuta harkitsevia.
      Olen jo aiemmin talla palstalla ehdottanut esim jotain pienta kirjasta, kuten ulkomailla on sinne saapuville, vaan ei mennyt alkua pitemmalle. Kirjaseen voisi koota nimenomaan hyvinvointi syysteemista, verotuksesta, tyomarkkinoista, sellaista ylimalkaista tietoa, ei mitaan pienta printtia laki saadoksista ja yksityiskohdista.

      Voisit ottaa yhteytta Paluumuuttajat ry. Palmu, joista varmaan jo tiedatkin.

    • Matruusi2

      Oikein hieno idea, vinkataanpa Palmulle, voisivat avata paluutarinoille oman sivun. En ole vielä voinut paluumuuttaa, mutta suunnittelen sitä päivittäin. Ed viesteistä vedin johtopäätöksen, että palatessa Suomessa olevien läheisten merkitys on äärettömän suuri: jos he välittävät ja pyrkivät oikeasti auttamaan, muuttajana kestää paremmin ne väistämättömät pettymykset. Kela ja virkakoneistot ovat tietääkseni nykyään tylyjä kaikille tarvitseville, joten varsinkin ulkomaille "paenneita ja sitten kelkkansa kääntäneitä" eivät takuulla katsele suopeasti kun luukuille mennään pyytelemään työtä, asuntoja ja avustuksia... Pitävät meitä vain onnenonkijoina ja tuhlaajapoikina. Suomessa ei osata käyttää hyväksi meidän työkokemuksiamme, kielitaitoamme ja kultuurientuntemustamme. Pitäisi itse luoda oma työpaikkansa...

      • fgghghfjhjd

        Näin juuri minäkin olen kokenut. Ja hassua muuten, että työnvälitystoimistoon meneminen tosiaan aiheutti närää. Siis minä marssin sinne kuvitellen, että he ilahtuvat, kun vielä työkykyinen, hyvin työhaluinen ja maailmaakin nähnyt suomalainen tarjoutuu työhön. Olinhan lukenut niin paljon Suomen työvoimapulasta! Ja sen sijaan minut leimattiinkin heti tukikerjäläiseksi ja kohdeltiin kuin rikollista. Huh!

        Kirjoitan tosiaan muun muassa juuri paluumuuttajan kokemuksista. Yritän antaa ideoita siihen, miten Suomea voitaisiin parantaa. Minusta maatamme voi parantaa omalta pieneltä osaltaan myös jokainen paluumuuttaja. Vaikka olisi ollut ulkomailla asuessaan naimisissa toisen suomalaisen kanssa ja sikäli säilyttänyt suomalaiset ennakkoluulonsa, ehkä, kokemus on kuitenkin enemmän tai vähemmän avartanut mieltä ja ainakin opettanut kieltä (ei tosin kaikille, vuosikymmenten jälkeenkään). Me voimme auttaa korjaamaan kotimaamme epäkohtia. Voimme katsella asioita osittain ulkopuolisin silmin ja nähdä syvemmälle.

        Enimmät höyryt olen päästänyt ulos blogissani: http://reilusuomi.wordpress.com/
        Sama aihepiiri toistuu tulevassa kirjassa, jos ja kun saan sen kirjoitettua. Mutta kaiken valituksen ohessa muistuttaisin, että Suomessa on paljon ihanaa, mitä ei missään muussa maassa ole. Jos on syntynyt Suomessa ja asunut täällä nuoruutensa, sitä jotenkin on juurtunut tänne ja täällä asuminen tuntuu hyvältä. Voin kyllä hyvin kuvitella, että jos palaa ilman paikallisia kontakteja ja ilman työtä, voi todella joutua shokkiin ja palata pian takaisin ulkomaille, kokemusta rikkaampana ja rahallisesti köyhempänä.


    • SannaS3

      Itse olen ollut Suomeen paluumuuttajana muutamaan otteeseen ja onneksi jo tiedän tuntemukset, mitkä iskevät, kun takaisin rakkaaseen kotimaahan tulet. Tällä kertaa ne tuntemukset iskivät lyhyen Kiinan työkomennuksen jälkeen. Oikeastaan olin paikassa vuoden mutta ensin vain työmatkoilla tosin silloin jo tiesin muuttavani ja elin tavallaan jo elämääni toisessa maassa. Maassa asuin vajaan vuoden päivät.

      Tuntemukset ja kulttuurishokki johtuvat oikeastaan enemmän siitä, että olen asunut ulkomailla muutamia vuosia aikaisemmin ja nyt aika jäi kovin lyhyeksi. En ollut vielä valmis palaamaan. Itseasiassa taitaa olla niin, että elämässäni on ollut vain yhden kerran niin, että olen ollut valmis palaamaan Suomeen ja silloinkin aloin opiskelut täällä.


      En usko että tämä Suomeen paluuni on täysin pysyvää. Luulen, että heti kun mahdollisuus tulee lähden taas. On vain jännittävämpää elää ja kokea asioita uusissa paikoissa, tutustua uuteen kieleen ja kulttuuriin. Maailmassa on niin paljon hienoja paikkoja siis miksi haluaisin vain olla täällä. Minua ei kiinnosta tosi pitkät talvet ja pimeys ja tämä onkin suurin syy, miksi pakkaan aina uudestaan laukkuni ja lähden.

    • Juureton

      Kahdeksas vuosi Suomessa enkä ole vieläkään sopeutunut tänne. Suomeen paluu aikoinaan on ollut yksi traumaattisimpia kokemuksia. Turha yrittää elää yhteiskunnassa johon ei sopeudu tai tunne kuuluvansa.

    • traumamaa

      Sama vika kuin sinulla Juureton. Paluumuutto 3 vuotta sitten oli todella traumaattinen kokemus! Olin kuvitellut, että voin palata Suomeen rauhalliseen ympäristöön (eli kotiin), mutta hevonmarjat. Ensimmäisenä evättiin toimeentulo (en ollut kuulemma enää työkkärin mielestä opiskelija, mutta en myöskään voinut olla työnhakija, koska en ollut vielä valmistunut! -> ei siis mitään tukia). Tämän jälkeen hyökättiin omaisuuden kimppuun ja kaikesta mitä ikinä teitkin millä omaa tilannettasi voisit parantaa tuli sanktioita. Virastoissa ei kukaan tajunnut mistään mitään ja kaikki virheet asiakirjoissa tai virkailijoiden toimissa piiloteltiin tai vaiettiin kuoliaaksi. Jos oikein virkailijaa provosoi, saattoi saada puolustukseksi, että heidän tekemä virhe on muka minun syytäni ja perään mahtipontisen "me emme tee virheitä" -puheen.

      Noin vuoden jälkeen paluustani aloin syvästi vihata tätä maata. Painotan sanaa vi-ha-ta. En ymmärtänyt itsekään miten paljon voi jotakin niin abstraktia kuin valtiota vihata, mutta niin vain oli. Ja on.

      Olen jo kauan tiennyt, että tänne en tule sopeutumaan, enkä jäämään. Tarvitsen kuitenkin aikaa toiseen maahan lähdön järjestelyyn ja toivottavasti vuoden päästä olen jo aivan muualla.

      • veronmaksaja12345

        Tulet takaisin Suomeen.

        Asioit työkkärissä, kelassa ja sossussa.

        Et ymmärrä, miten yhteiskunta toimii. Väität, että sinulle ei annettu työttömän etuisuuksia, vaikka kuvauksesi mukaan olet täyttänyt kriteerit. Jätit siis jotakin tähdellistä kertomatta aloituksessasi.

        Kuvittelet virkailijoiden piinaavan sinua tahallaan, vaikka he vain noudattavat lakia. Jokaisesta virkamiehen päätöksestä tulee samalla mukana valitusohjeistus. Jos olet tyytymätön, voit aina valittaa hallinto-oikeuteen ja sen jälkeenkin vielä korkeinpaan hallinto-oikeuteen. Oikeus kylläkin tuomitsee sinun eduksesi vain, jos virkamies on tosiaan rikkonut lakia. Ei siis silloin, jos sinusta tuntuu, että virkamies on kelju.

        Et osaa hoitaa asioitasi, et löydä työtä, et saa rahaa.

        Sinulla on jotakin omaisuutta, eli pystyt elättämään itsesi muuttamalla sen rahaksi.

        Suutut Suomelle, koska Suomi ei suostu elättämään sinua.

        Onko sinulla mahdollisesti joku psykiatrinen diagnoosi? Paranoidinen suhtautumisesi virkamiesten toimiin viittaa siiihen, että sinulla ei ole ihan kaikki kotona.

        Kerrohan missä muussa maassa voi omistaa omaisuutta, vetää lonkkaa kotona ja silti saada yhteiskunnalta rahaa elämiseen?

        Kertomasi mukaan olet ollut Suomessa jo 3 vuotta. Et mainitse mitään, että olisit ollut päivääkään töissä sinä aikana. Jotenkin olet siis elänyt nämä vuodet, joko omaa omaisuuttasi myymällä tai sitten sossusta. Nyt suunnittelet, että sinun täytyy jäädä tänne vielä vuodeksi, ennen kuin voit taas lähteä ulkomaille.

        Kyse keneltä tahansa veronmaksajalta, suostuuko tämä elättämään sinua, vaikka sinulla itselläsi on omaisuutta, jonka myymällä voit elättää itse itsesi.


    • traumamaa

      Virkamies123...sori Veronmaksaja12345:

      Tyhmiä on monenlaisia. Ja vääriin johtopäätöksiin hyppäävät ovat niistä kaikista tyhmimpiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5678
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3485
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe