Vain seuratasolle panostus pelastaa mäkihypyn

Kai von Kansi

Panostus seuratoimintaan pelastaisi mäkihypyn

Suomen mäkihyppy ajautui omana lajiliittonaan sekä taloudelliseen että tulokselliseen konkurssiin. Itse urheilijaan ei ole huomattu panostaa – eikä varsinkaan siihen, että mistä ja miten urheilijoita saataisiin jatkossakin lajin pariin.

Hiihdon dopingsotkut herättivät mäkiväessä ajatuksen omasta lajiliitosta. Ennen kuin se ehdittiin perustaa, rahat ehdittiin hävittää viimeistä senttiä myöten esim. puoli miljoonaa euroa vieneessä älymonokokeilussa. Hiihtoliitosta eriytymällä kuviteltiin löydettävän jotain uutta ja erinomaista. Lajiliiton perustamisella pyrittiin eroon myös vanhoista sotkuista, joten aiemmin lajia vetäneet "toppatakkiäijät" jäivät pyörimään Finnjumpingin hallitukseen. Näin tarvittavat muutokset jäivät tekemättä ja laji päätyi vuoden 2012 aikana katastrofiin sekä taloudellisesti että tuloksellisesti.

Finnjumping ei ollutkaan taikasauva
- luottokelvoton tuhlaajapoika palasi kotiin Hiihtoliittoon!

Ruususen unessa viipymistä auttoi se, että Hautamäki jatkoi ja Ahonenkin palasi vähäksi aikaa. Talous oli kuitenkin koko ajan kuralla, ja urheilijat joutuivat itse kustantamaan sekä varusteitaan että leirityksiä ym. Tappiokierre vain syveni ja kilpailumenestys hiipui olemattomaksi. Mäkiviikon 2011 - 12 tulos oli huonoin 35 vuoteen, sillä vain yksi hyppääjä ylsi 20 parhaan joukkoon. Tuolloin luvattiin perustaa mahdollisimman monelle paikkakunnalle mäkikouluja ja palkata lisää ammattivalmentajia. Tämäkin jäi salahelinän tasolle, sillä seuroissa ei ole saatu Finnjumpingilta mitään apua. Järjestökenttä on liittosekoilujen aikana ollut ihan sekaisin. Mäkipaikkakunnilla on koko ajan ollut keskenään kova ja verinen kilpailu.

Kun Finnjumping ei enää syksyllä 2012 olisi mistään saanut lisää velkaa, oli pakko palata Hiihtoliittoon. Tosiasioita ei silti vieläkään ole haluttu tunnustaa. Rahojen loppuminen myönnetään, mutta sitä ei voida rehellisesti tunnustaa mihin ne ovat hävinneet. Lajin tilaa ja syitä tulostason romahtamiseen ei vieläkään haluta nähdä.

Tosiasiat tulisi vihdoin tunnustaa
- panostusta seuratasolle ja harrastajamäärät kasvuun

On matemaattisesti epätodennäköistä, että Suomen nykyisestä hyppääjämäärästä kukaan voisi nousta mäkihypyssä maailman kärkikymmenikköön vuosikausiin. On surkuhupaisaa, jos nyt kuvitellaan, että ”Sotsissa ollaan jo päästy mäkihypyssä eteenpäin ja että Lahdessa oltaisiin näiltä pohjilta vuonna 2017 paras hiihtomaa! ”(Hiihtoliiton tiedote 15.12.2012).

Resursseja tulisi maailmalla matkaamisen ja entisten mäkihyppääjien suojatyöpaikkojen asemesta suunnata seuratason juniorityöhön, sekä nykyaikaisen ja kattavan suorituspaikkaverkoston ylläpitoon. Laji aloitetaan usein jo 6 – 7-vuotiaana, ja jo 10-vuotiaat kiertävät valtakunnallisia cup-sarjoja, joten ”toppatakkiäijät” voisivat herätä nykyaikaan. Valmennusta ja nykyaikaisia mäkiolosuhteita tarvitaan jo seuratasolla. Siellä tarvitaan lisää myös taloudellisia resursseja, jotta valtakuntaa kiertämään lähtevien hyppääjien taloudellinen tukeminen olisi mahdollista.

Juniorityötä tehdään vain muutamilla alueilla edes välttävällä volyymilla. Suomessa on kuusi mäkikeskusta: Jyväskylä, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Rovaniemi ja Vuokatti. Useimmilla niistäkin on omat ongelmansa, jotka ovat lajiliittosekoilun aikana vain pahentuneet.

Mäkikeskusten lisäksi on toki muitakin kelvollisia suorituspaikkoja. Esim. Kiteellä ja Lieksassa voi hypätä sekä kesällä että talvella. Noiltakin paikkakunnilta on koko ajan löytynyt maan kärkihyppääjiä. Seuratasolla onkin paras asiantuntemus siitä mitä nyt mäkihypyssä tulisi tehdä.

Jotta suomalaiset voisivat haaveilla paluusta mäkihuipulle, tulisi toimintaa vireyttää väkirikkaimmillakin alueilla – vain niiltä voi löytyä riittävästi uusia harrastajia lajin pariin. Helsingissä on hyppyrimäet Herttoniemessä. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ovat mäet Paimiossa ja Kokemäellä. Pirkanmaan mäkitoiminta on keskittynyt Tampereen Hervantaan. Näissäkin toiminta on täysin talkootyön ja osin veteraanihyppääjien varassa. Koko maan suorituspaikat vaatisivat kohennusta ympärivuotisiksi ja toiminta lisää ohjaaja- ja valmentajaresursseja.


Seura-aktiivit kunnostavat mäkiä ja vetävät toimintoja
- liiton lipaskerjuu ei innosta

Lajiliitto käynnisti äskettäin "auta miestä mäessä" –säälikampanjan. Seuroille kävi käsky: Lipas kouraan ja keräämään. Vuodenvaihteen kahden puolen seuroissa kunnostetaan mäkiä ja välineitä, vedetään salitreenejä ja valmistellaan leirien ja kilpailujen järjestelyjä. Ne vievät harvalukuisen seura-aktiiviväen ajasta 150 %, joten ei mäkihyppyseuroista ehditä lipaskerjuulle. Nyt voisivatkin suojatyöpaikkalaiset ja liittojen asiat sotkeneet ”toppatakkiäijät” tulla kentälle lipas kourassa siksi aikaa, kun kenttä-aktiivit tamppaavat mäkiä ja vetävät lasten ja nuorten mäkihyppyharkkoja! Samalla reissulla voisi kuulla seuratasolta ohjeita siitä miten tästä suosta voisi nousta!

6

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Totta mut toki täytyy tukea hyppääjiä jotka huipulla.
      Suomihan ei oo urheiluhullua kansaa koska liikumme vähiten koko Euroopassa emme tue milloinkaan urheilua.

    • huvittavaaaa

      Ihmetyttää vaan kovasti että rahaa ei muka ole, millaisia sopimuksia on tehty?. Tutkimusten mukaanhan mäkihyppy on ollut kolmen kiinnostavimman urheilulajin joukossa viimeiset kymmenen vuotta, vasta tänä vuonna se on pudonnut neljänneksi. Paljonko on saatu tv-sopimuksista sekä muista sopimuksista? ja etenkin miksi on tehty sopimukset joiden rahallinen arvo on ollut naurettava, eikö olisi ollut järkevää antaa sopimusten tekeminen jonkun ammattilaisen tehtävksi?

      Nyt sitten valehdellaan tv-kampanjassa jostain määrärahojen puutteesta, kysymyshän on ainoastaan ammattitaidottomasti hoidetusta toiminnasta ja etenkin käsittämättömän huonoista sopimuksista joiden tekeminen on ollut amatöörimäistä.

      Nauretavaa pelleilyä on myös tämä kansallistalkoot kampanja, sopimuksia on tehty monta kymmentä pilkkahintaan eri yritysten kanssa, hinnat ovat samaa tasoa kuin divari-jääkiekossa on tapana, vaikka nyt puhutaan lajista jonka tapahtumilla on miljoona tv-katsojaa. Kukaan ei ole edes yrittänyt osoittaa miten yritykset voisivat hyödyntää näkyvyyttä ja miten muu yhteistyön hyödyntäminen hoidetaan tehokkaasti, vaikeahan se on kun sopimuskumppaneita on monta kymmentä.

    • anonymious

      Kokemäellä ei ole hyppyrimäkeä ole ollut ainakaan 25 vuoteen. Harjavallassa sen sijaan kyllä.

    • Mustelman pelko

      Täälä jossain ongelma ei ole resursit. Mäet on lyönnissä, ympärivuotinen harjoittelu on suhteellisen helposti järjestettävissä, vetäjiä on... ei puutu kuin hyppääjät! Olen käsityksessä, että lapset haluaisivat, mutta äitien mielestä kyseessä on ihan liian vaarallinen laji!

      • Mäkippääjänvanhempi

        Resurssit eivät todellakaan ole kunnossa, varsinkaan väkirikkaalla Helsingin alueella.
        Lisäksi Helsingin liikuntavirasto tekee kaikkensa lopettaakseen koko mäkihypyn harrastamisen pääkaupungin seudulla.
        Herttoniemeä puretaan täyttä häkää ja hyppääjät seuraavat vierestä...


    • aza1

      mitä helvetin tukea tarvitsevat huipulla olevat urheilijat? ahonenkin on saanut todella isoja sponsorirahoja ym. en tiedä missä pojun rahat ovat, ehkä caymansaarilla? vai onko kiihdytysautoilu maksanut liikaa.. kehtasi vielä huipulla ollessaan vinkua ettei palkinto-autoa kannata ottaa vastaan, kun suomeen tuonnista ollisi mennyt veroa... kaikki minulle ja vain minulle menttaliteetilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1158
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1109
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1097
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1084
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1083
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1075
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1066
    9. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    10. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    Aihe