D-vitamiinin puutos usean sairauden taustalla

40-50iµ / VRK

"THL:n hiljattain tekemän tutkimuksen mukaan puutos on yleisempää naisilla kuin miehillä. Peräti kolmannes suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta."

"Virallisissa suosituksissa ainoastaan lapsille ja yli 60-vuotiaille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää. 18-60-vuotiaiden saantisuositus on lokakuun alusta maaliskuun loppuun 7,5 mikrogrammaa päivässä. Suosituksia on arvosteltu riittämättömiksi ja niihin halutaan muutosta."

"- Tuore Etelänavan retkikunnan jäsenillä tehty tutkimus osoittaa, että auringottomissa olosuhteissa tarvitaan 40 mikrogramman päiväannos D-vitamiinilisää, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyy vakaana, toteaa Paakkari."

Koko artikkeli: http://www.iltalehti.fi/terveys/2013020116621883_tr.shtml

Aiempi keskustelu aiheesta: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9306872

Tuosta D-vitamiinista tuli samalla mieleen sairaloiden puutteelliset käytännöt tapaturmissa joissa on kyse luunmurtumista ja toisinaan hyvinkin vaikeista sellaisita kuten selkänikamat tai lantio.

Olettasi olevan systemaattista, että potilaiden D-vitamiinitasot tutukitaisiin ja luunmurtumista toipuville annettaisiin aina riittävän tehokas ja pitkäkestoinen D-vitamiinikuuri hyvää toipumista edesauttamaan. Valiettavasti näissä tilanteissa D-vitamiinin rooli sivuutetaan liki systemaattisesti ja sen tarpeellisuudesta ei edes manita.

Näistä ruoista saat D-vitamiinia: http://www.iltalehti.fi/elintavat/2012110116257378_el.shtml

Tutkimus ja sen raportti: "Effect of four monthly oral vitamin D3 (cholecalciferol) supplementation on fractures and mortality in men and women living in the community: randomised double blind controlled trial"

Conclusion

"We found a single oral 100 000 IU dose of vitamin D four monthly to be acceptable, safe, and effective in reducing the incidence of fracture in men and women aged over 65 living in the general community."

- http://www.bmj.com/content/326/7387/469

Ps. Itselläni on menossa kuuri: 100 000 IU / per kaksi kuukautta [ kerta-annoksena otettuna ] ja kesällä sama annos mahdollisesti hieman harvemmin otettuna.

15

430

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 100µg

      Luin koko artikkelin kirjastossa Duodecim-Lehdestä.

      Ainoastaan 15%:lla oli yli 75 nmol/l veren D-vitamiinipitoisuus.

      85%:lla oli alle eli selvä puutos.

      Kyseisessä tutkimuksessa pidettiin yli 50 nmol/l riittävänä.

      Luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava pitoisuus on yli 80 nmol/l.

      D-vitamiinia pitää syödä, niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle tasolle, joka on keskimäärin 120 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Lapsille hiukan vähemmän.

      C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

      C-vitamiinia 500-1000mg / vrk
      D-vitamiinia 50-125µg / vrk
      Magnesium (sitraattia) 300-400mg/vrk
      Omega-3 rasvahappoja

      D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.

      Muut saa todella edullisesti esim. Citymarketin luontaistuotehyllystä.

      Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.


      D-vitamiini herättää paljon kysymyksiä. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri vastaa katsojien kysymyksiin. (kesto 10 min)
      http://areena.yle.fi/tv/1802812/?start=2m27s

      D-vitamiini — hyötyä koko terveydelle!
      http://ruohikolla.blogspot.fi/2013/01/d-vitamiini-hyotya-koko-terveydelle.html

    • tokos

      Ammattilaiset huolissaan suomalaisten D-vitamiinin saannista!
      http://www.orion.fi/Julkaisut-ja-media/Lehdistotiedotteet/Arkisto/2013/Ammattilaiset-huolissaan-suomalaisten-D-vitamiinin-saannista

      Tuossa lasten tutkimuksessa 202 lapsesta ainoastaan 1:llä oli veren D-vitamiinipitoisuus yli 80 nmol/l eli kaikilla muilla oli selvä D-vitamiinin puutos.

      Luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava pitoisuus on yli 80 nmol/l.

      Tuossa linkissä alalaidassa on tuo Duodecim-Lehden artikkeli D-vitamiinista.

      Ainoastaan 15%:lla oli yli 75 nmol/l veren D-vitamiinipitoisuus.

      85%:lla oli alle eli selvä puutos.

      D-vitamiinia pitää syödä, niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 120 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

      D-vitamiini herättää paljon kysymyksiä. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri vastaa katsojien kysymyksiin. (kesto 10 min)
      http://areena.yle.fi/tv/1802812/?start=2m27s

      D-vitamiini — hyötyä koko terveydelle!
      http://ruohikolla.blogspot.fi/2013/01/d-vitamiini-hyotya-koko-terveydelle.html



      D3-vitamiinia on Suomessa 7,5µg, 10µg, 20µg, 25µg, 30µg, 38µg, 50µg, 100µg ja 125µg vahvuuksina kuivatabletteina, imeskelytabletteina tai öljykapseleina sekä imeväisille on tippoja. Joita myydään ruokakaupoissa, apteekeissa, verkkokaupoissa sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita, joten lienevät parhaimpia valmisteita. Öljykapseleiden imeytyvyys on todettu monissa tutkimuksissa tabletteja paremmaksi joten osta niitä.

      Myös Suomalaisista verkkokaupoista saa edullisemmin kuin kaupasta:
      http://www.ebn.fi/vitamiinit_mineraalit-1.html

      http://www.manninen.info/shop/index.php?route=product/category&path=99_71

      Tässä luotettava kauppa ulkomailla:
      http://www.iherb.com/Vitamin-D

      Softgel = öljykapseli eli parasta, mitä rahalla saa. Öljyjä on erilaisia eli jos on allergiaa esim. kalalle tai soijalle, niin valitse esim. auringonkukkaöljyssä oleva valmiste.

      1000IU = 25µg

      2000IU = 50µg

      4000IU = 100µg

      5000IU = 125µg

      iHerbin tilausohjeet (visa tarvitaan):
      http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/

      iHerb ja arvonlisävero!
      http://www.raikasweb.com/iherb-ja-arvonlisavero

    • 100µg

      Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

      Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

      D-vitamiinia pitää syödä, niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

      Miksi Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle.

      Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin, jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

      Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l.

      Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

      Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen nimellään varustettuja vitamiineja söisikään.

    • 40-50iµ / VRK

      Taanoin erikoislääkärin kanssa aiheesta keskustellessa hän sanoi, että jotta vaaleaihoinen ja kirkassilmäinen voisi saada auringosta riittävästi D-vitamiinia, tulisi hänen olla auringosa vaarallisen ja epäterveellisen paljon, jolloin vastassa olisi konkreettinen ihosyöpäriski.

      Toinen lääkäri sanoi, että on täysin tarpeetonta valita D-vitamiinilisäksi kaikenlaisia kapsesleilta pienissä annoksissa ja joiden käyttö on ainoastaan hankalaa ja osassa niissä on lisäksi erilaisia kylkiäisiä. Saman asian ajaa isompi kerta-annos kapsulissa jonka kärki leikataan auki ja joka on täysin puhdasta ainetta ilman turhia kylkiäisiä. Isona kerta-annoksen aivan yhtä tehokas kuin pieniin osiin jaettuna ja käytännöllisempää käyttää.

      Viimeksi ostamani D-vitamiinikuuri 4 x 25000 UI (4,75e) kerta-annoksena otettuna ja toistan sen kahden kuukauden välein. Kesällä ehkä hieman harvemmin.

      Tuon Omega3:n rasvaisesta kalasta saanti on nykyisin heikompaa, mikäli syö kasvualtaissa tuotettua kalaa, koska niitä ruokitaan jopa eläinperäiselläkin rehulla, johon EU antoi uudestaan suostumuksena. Juuri hiljattain eräässä dokumenttiohjelmassa mainittiin, että viljelyskalan Omega3 pitoisuus olisi vain kolmasosa (muistaakseni näin) vapaasti elävän kalan pitoisuudesta.

      Tuosta tulinkin mileen, että mitkä EPA ja DHA - arvot ovat hyviä Omega3 kapleseita lisäravinteksi ostessa?

      Taanoin oli käytössä Omega3 kapsuleita joissa 2 kaplsulin arvot ( eli päivännos): 400mg Omega3 rasvoja joista 218mg EPA ja 145 mg DHA.

    • maiskis

      Entäs kun lisää D-vitamiinia ja tulee runsasta pissaamista ja janoa?

      • 6+6

        Bioteekin Super-D sisältää yhdessä kapselissa 50 µg kalasta eristettyä D-vitamiinia. Mukana on pieniä määriä myös luontaista A-vitamiinia. Kapselissa oleva safloriöljy edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä ja takaa tuotteen säilymisen.

        http://www.terveydentukipilarit.fi/verkkokauppa/tuote/vitamiinit/d-vitamiini/2004-bioteekinsuper-d/



        Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) valmistetaan kerityn lampaan villarasvaa lanoliinia UVB-säteilyttämällä. Näin saadaan luonnollista D3-vitamiinia, samalla mekanismilla kuin ihossakin syntyy auringon UVB-säteilyn tuloksena. D2-vitamiinia valmistetaan hiivasientä UVB-säteilyttämällä. Lisäksi kalan maksasta eristetään D3-vitamiinia. Luonnon eläimet saavat D-vitamiininsa nuolemalla rasvaista turkkiaan, johon on muodostunut D3-vitamiinia auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.


        http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm


        D3-vitamiinia on Suomessa 7,5µg, 10µg, 20µg, 25µg, 30µg, 38µg, 50µg, 100µg ja 125µg vahvuuksina kuivatabletteina, imeskelytabletteina tai öljykapseleina sekä imeväisille on tippoja. Joita myydään ruokakaupoissa, apteekeissa, verkkokaupoissa sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita, joten lienevät parhaimpia valmisteita.


        Öljykapseleiden imeytyvyys on todettu monissa tutkimuksissa tabletteja paremmaksi joten osta niitä.


    • 6+6

      50% vähemmän II-tyypin diabetesta
      63% vähemmän I-tyypin diabetesta

      Kun veren D-vitamiinipitoisuus on optimaalisella 100 150 nmol/l alueella.

      Auringostahan saa tuon yli 100 nmol/l.

      Riski sairastua on veren D-vitamiinipitoisuuden olessa alle 75 nmol/l.

      Tutkimusten mukaan lähes 100% kansasta on tuo alle 75 nmol/l.

      http://www.prweb.com/releases/2013/2/prweb10437425.htm

    • 40-50iµ / VRK

      Käytännössä tahtoo olla niin, että skandinavistyyppisten kalpeakasvoisten ja kirkassilmäisten tulee otaa D-vitamiinilisää vaikka asuisiivat aurinkoisessa maassa, sillä heidän ihonsa ei kestä niin suurta aurinkomäärää, että D-tasot olisivat kohdillaan.

      Paras D-vitamiinin lisämuoto on kapsuli josta se puristetaan lasiin juoden nesteen kera ja joka on mahdollisimman puhdas iman lisäaineita.

      "Kuolleisuus kasvaa saksalaistutkijoiden mukaan tasaisesti D-vitamiinipitoisuuden laskiessa."

      "Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella D-vitamiinin vajaus liittyy sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista ja syövästä johtuviin kuolemiin. Tämä havaittiin vajaan kymmenen vuoden seurannassa."

      - http://www.iltalehti.fi/terveys/201303190080414_tr.shtml

    • 100µg
    • 40-50iµ / VRK

      Maltti, objektiivisyys ja tasapaino kaikessa on tärkeää ja ohessa myös hieman tasapainottava näkemystä aiheesen. Vaikka D-vitamiini onkin tärkeää terveydelle, niin kohtuus ja kultainen keskitie kaikessa.

      "D-vitamiinista ja sen saannista hehkutetaan liikaa, sanoo professori Christer Lamberg-Alladt."

      "Lamberg-Allardt muistuttaa, että isojen annosten syömisessä on pidemmän päälle hyperkalsemian eli myrkytyksen vaara, sillä D-vitamiini varastoituu elimistöön. Kun 1950-luvulla annettiin pikkulapsille suurempia määriä D-vitamiinia, heillä ilmeni hyperkalsemiaa."

      - http://www.iltalehti.fi/terveys/2013032716837495_tr.shtml

      • 100µg

        "The doses of sunshine or oral vitamin D3 used in healthy children should be designed to maintain 25(OH)D levels above 50 ng/mL. As a rule, in the absence of significant sun exposure, we believe that most healthy children need about 1,000 IU of vitamin D3 daily per 11 kg (25 lb) of body weight to obtain levels greater than 50 ng/mL. Some will need more, and others less. In our opinion, children with chronic illnesses such as autism, diabetes, and/or frequent infections should be supplemented with higher doses of sunshine or vitamin D3, doses adequate to maintain their 25(OH)D levels in the mid-normal of the reference range (65 ng/mL) — and should be so supplemented year-round (p. 868)."

        - Cannell JJ, Vieth R, Willett W, Zasloff M, Hathcock JN, White JH, Tanumihardjo SA, Larson-Meyer DE, Bischoff-Ferrari HA, Lamberg-Allardt CJ, Lappe JM, Norman AW, Zittermann A, Whiting SJ, Grant WB, Hollis BW, Giovannucci E. Cod liver oil, vitamin A toxicity, frequent respiratory infections, and the vitamin D deficiency epidemic. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008 Nov;117(11):864–70.



        1000 IU jokaista lapsen 11 painokiloa kohden ympäri vuoden, allekirjoittajana mm. Christel Lamberg-Allardt. Tavoitetaso artikkelin mukaan olisi 65 ng/ml eli noin 160 nmol/l.


        Miten tollasella professorin viralla saakin valehdella silmät, korvat ja suut täyteen?


    • 40-50iµ / VRK

      Tuli jälleen hieman haettua tietoa osteoporoosin hoitoa kosken ja havaitsin K-vitamiinin tärkeän merkityksen jääneen itseltäni kokonan huomaamata.

      "Miksi D-vitamiini on tärkeämpi osteoporoosin hoidossa kuin kalsium"

      - http://www.parempaaelamaa.fi/osteoporoosi/d-vitamiini-ja-osteoporoosi

      "K-vitamiini – unohdettu ravintoaine osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa (vieraskirjoitus - tämän vieraskirjoituksen laatija on ravintoasiantuntija Juhana Harju.)"

      "K2-vitamiini (menakinoni-4) on laajasti käytössä osteoporoosilääkkeenä Japanissa, mutta länsimaissa sitä ei ole vielä sellaiseksi hyväksytty (Iwamoto 2006)."

      "Vaikkakin luuntiheydellä on yleisesti ottaen merkitystä osteoporoottisen murtuman riskitekijänä, vaikutusta on myös luun laadulla, jota K-vitamiini viimeisten tutkimusten mukaan parantaa (Atkins 2009)."

      "Päinvastoin kuin bisfosfonaatit, K2-vitamiini ei häiritse luun normaalia uusiutumissykliä, vaan päinvastoin tukee sitä."

      - http://www.pronutritionist.net/k-vitamiini-–-unohdettu-ravintoaine-osteoporoosin-ehkaisyssa-ja-hoidossa-vieraskirjoitus/

      "Myönteisiä arvioita Luusto lujaksi elämäntavoilla -kirjasta"

      - http://ruohikolla.blogspot.be/2011/09/myonteisia-arvioita-luusto-lujaksi.html

    • pilattu maito
    • 40-50iµ / VRK

      Mahtaneeko olla muita juustoja joissa olisi vastaava K2-pitoisuus kuin Edamissa?

      Onko Edamissa jokin erityispirre jota muissa juustoissa ei ole, sillä vaikapa Gouda on myöskin lehmänmaidosta valmistettua?

      Edam: http://fi.wikipedia.org/wiki/Edam_(juusto)

      Gouda: http://fi.wikipedia.org/wiki/Gouda_(juusto)

      1) "Käytännössä tässä suositeltuun K1-vitamiinin saantiin päästään sillä, että syödään annos parsakaalia, lehtikaalia tai pinaattia päivittäin. Myös lehtisalaatin syöminen on hyvin suositeltavaa. Näistä saamme samalla muitakin terveydelle tärkeitä ravintoaineita ja fytokemikaaleja, kuten esimerkiksi silmiä suojaavia karotenoideja ja syöpää ehkäisevää sulforafaania."

      2) K2-vitamiinin saannista voimme huolehtia kätevästi syömällä hieman Edam-juustoa ja normaalirasvaista viiliä (rasvattomassa viilissä ei K-vitamiinia Fineli-tietokannan mukaan ole ja jogurtissa sitä on vain hyvin vähän). Maitotuotteiden kokonaismäärää ei ole kuitenkaan tarpeen lisätä, sillä kalsiumin saanti on suomalaisilla yleisesti ottaen runsasta.

      Varfariinia (Marevan ja rinnakkaislääkkeet) verenohennuslääkkeenä käyttävien ei pidä lisätä K-vitamiinin saantiaan omin päin, vaan mahdollisesta lisäämisestä tulee sopia lääkärin kanssa.

      - http://ruohikolla.blogspot.fi/search/label/K-vitamiini

    • poikas

      THL =( lääkemenkin edistämislaitos) ei puhu mitään k vitamiininpuutoksesta koska se astuisi niin monen lääkefirman bisnes varpaille. Alkaa väestö paranee k vitamiinilla

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4274
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1799
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1539
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1329
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe